PERATURAN 186 Lompat Kijang Peraturan-peraturan lompat Jauh boleh digunakan untuk acara Lompat Kijang dengan

dua syarat utama dalam : a) Pertandingan - lompatan terdiri satu lonjakan, langkahan dan lompat mengikut tertib. b) Papan Lonjak - jarak papan lonjak dengan pangkal kawasan mndarat hendaklah tidak kurang daripada 13 meter (lelaki) dan 11 meter (perempuan) bagi kejohanan antarabangsa. - jarak ini boleh disesuaikan mengikut kejohanan sukan. PERATURAN 187 Syarat-syarat Am - semua alat rasmi yang digunakan mematuhi kehendak spesifikasi IAAF seperti jadual di bawah. Wanita Alat Peluru Cakera Tukul Besi Lembing 1. remaja/junior/ senior 4.00 kg 1.00 kg 4.00 kg 0.60 kg Lelaki remaja 5.00 kg 1.50 kg 5.00 kg 0.70 kg Lelaki junior 6.00 kg 1.75 kg 6.00 kg 0.80 kg Lelaki senior 7.26 kg 2.00 kg 7.26 kg 0.80 kg

Semua peralatan yang digunakan disediakan oleh Jawatankuasa Penganjur. Peserta boleh menggunakan alat sendiri setelah diperiksa oleh pihak pengadil

2. 3.

Pengubahsuaian terhadap peralatan tidak dibenarkan semasa pertandingan. Perlindungan Persendirian : a) Sebarang peranti seperti penggunaan pita membalut tangan tidak dibenarkan

92 darjah supaya garisan tersebut akan bertemu pada titik pusat bulatan. Landas Lari Rejam Lembing mengikut spesifikasi dalm gambar rajah di bawah: Sektor Mendarat mesti mengandungi bahan yang sesuai seperti sisa bara dan rumput untuk mendapatkan kesan tempat alat sukan jatuh. b) Sektor mendarat dalam rejam lembingditandakan dengan garisan selebar 5 . e) Peserta acara Rejam Lembing dibenarkan memakai pelindung siku. * Para peserta boleh memakai perlindungan lain dengan syarat mendapat keizinan IAAF. b) Hanya acara baling sahaja tukul besi sahaja dibenarkan menggunakan sarung tangan dan penggunaan pita membalut tangan.kecuali membalut luka. a) Sektor mendarat bagi Rejam Lembing ditanda dengan 2 garisan putih selebar 5 sentimeter pada sudut 34. asfalt / bahan lain yang kukuh tetapi tidak licin. 5. 6. 4. f) Para peserta dibenarkan menggunakan benda-benda yang boleh disapu pada tapak tangan atau leher bagi peserta acara Lontar Peluru bagi memperolehi cengkaman yang lebih baik. d) Peserta dibenarkan membalut pergelangan tangan dalam acara lontar peluru. Bahagian dalam bulatan boleh diperbuat daripada konkrit. Susur atur bulatan mengikut seperti gambar rajah di bawah: * Peserta tidak dibenarkan menyembur / menabur sebarang bahan di dalam atau pada kasutnya /mengesatkan permukaan bulatan. Bulatan Membaling diperbuat daripada lingkaran besi / bahan yang sesuai dan bahagian atasnya sama rata dengan kawasan sekelilingnya. c) Peserta dibenarkan menggunakan tali pinggang kulit dan seumpamanya untuk mengelak kecederaan tulang belakang.

PERATURAN 189 Lempar Cakera Badan cakera diperbuat daripada bahan seperti padu / lompong / kayu dengan bingkai logam dan berbentuk bulat.menyentuh mana-mana bahagian badan atas papan penahan / lingkaran besim / garisan yang menandakan kawasan luar. . alat-alat dibawa kembali diletakkan dekat bulatan / landas lari dan jangan sesekali membaling. PERATURAN 188 Melontar Peluru 1. Dalam pertandingan.sentimeterr memyerong ke dalam. Profil cakera direka bentuk mengikut spesifikasi dalm gambar rajah di bawah: . Ukuran setiap balingan dibuat sebaik sahaja percubaan dilakukan dengan mengambil ukuran jatuh alat sukan yang pertama menyentuh bumi. 8. Peluru hendaklah berbentuk sfera dan permukaannya licin.tidak melepaskan peluru / lembing dengan betul * Peserta tidak boleh meninggalkan bulatan / landas lari sebelum alat mencecah bumi. Penanda seperti sebuah bendera digunakan untuk menanda balingan terbaik peserta yang diletakkan di sepanjang luar garisan sektor. 3. Papan Penahan mesti diperbuat daripada bahan sesuai seperti kayu dan berwarna putih yang berbentuk lengkok supaya sisi sebelah dalamnya sepadan dengan bahagian dalam lengkok bulatan. Peluru diperbuat daripada bahan yang tidak boleh lembut seperti besi / tembaga. Peluru tidak dibenarkan dibawa ke belakang garis bahu. 2. Percubaan dikira batal jika peserta : . Ukuran papan tersebut seperti dalm gambar rajah di bawah. Selepas balingan. 7. 9. peluru dilontar menggunakan sebelah tangan.

dibuat dan diselenggarakan supaya dapat menahan cakera seberat 2 kilogram melayang pada kadar kelajuan 25 meter sesaat. Jaring kurungan diperbuat daripada tali serat asli / tiruan / dawai keluli tekanan tinggi atau sederhana. Dawai disambung ke buah tukul dengan menggunakan sendi swisel/ galas bebola. PERATURAN 191 Baling Tukul Besi 1.PERATURAN 190 Kurungan Keselamatan Lempar Cakera 1. Kurungan direka cipta. c) Pemegang mestilah tegr dan tiada sebarang penyambung berengsel. 3. .diperbuat daripada logam yang tidak boleh lembut seperti besi dan berbentuk sfera Dawai terbentuk dari seutas dawai keluli tidak bersambung yang tdak kurang daripada 3 millimeter garis pusatnya. Tukul besi terdiri daripada 3 bahagian : a) b) Buah tukul . Kurungan berbentuk 'U' dari pandangan atas seperti gambar rajahdi bawah : 4. Kekuatan minimum untuk pemegang putus adalah 80 kiloNewton. 2. Semua lemparan cakera dibuat dari dalam kandang / kurungan untuk menjamin keselamatan orang ramai yang berdekatan. 2. Peserta dibenarkan meletakkan tukul besi di dalam / di luar bulatan ketika mula mengambil kedudukan membuat ayunan / pusingan. Jaring dawai kurungan hendaklah diperiksa setiap 12 bulan bagi memastikan kurungansentiasa selamat digunakan. Tidak dikira batal (faul) jika : a) tukul mencecah bumi semasa menbuat ayunan / pusingan b) Tukul putus semasa balingan / di udara 3.

2.000 kg 6.025 kg 5. Jika lembing patah semasa merejam / sedang meluncur di udara.025 kg PERATURAN 193 Rejam Lembing 1.000 kg 7. Dalam pertandingan.000 kg 5. Kurungan berbentuk 'U' dari pandangan atas seperti spesifikasi di bawah: 4.260 kg 7.265 kg 7.025 kg 6. Tukul besi mesti mematuhi spesifikasi-spesifikasi seperti jadual dan gambar rajah di bawah: Tukul besi Wanita/remaja Lelaki remaja Lelaki junior Lelaki senior /junior/senior Berat inimum dibenarkan untuk bertanding sebagai rekod 4. lembing dipegang pada bahagian pemegang. dibuat dan diselenggarakan supaya dapat menahan hentakkan bebola tukul seberat 7. Lembing terdiri daripada 3 bahagian : kepala.4. batang dan pemegang tali. Bentuk lembing mengikut spesifikasi dlam gambar rajah di bawah : PERATURAN 200 Pertandingan Acara-acara Bercampur . Peserta tidak dibenarkan berpusing membelakang lengkok balingan melainkan lembing dilepaskan.005 kg 4.285 kg Maklumat pengeluar: Pelbagai jenis alat digunakan PERATURAN 192 Kurungan Baling Tukul Besi Kurungan dicipta. ia tidak dikira batal.005 kg 5.2 kg meluru pada kadar kelajuan sehingga 32 meter sesaat.005 kg 6.

PERATURAN 230 Lumba Jalan Kaki 1. lompat cakera dan tinggi Hari Kedua Lompat jauh . lompat bergalah. lompat tinggi dan 400 m Wanita Remaja (Heptatlon) 100 m lari berpagaruh. . lompat jauh. lompat bergalah. masa rehat dibenarkan sekurang-kurangnya 30 minit di antara satu acara ke satu acara lain. lompat jauh. lompat tinggi. Lazimnya. lompat jauh. lempar cakera.Acara & Masa Hari Lelaki Junior & Senior Wanita Junior & Senior Lelaki Remaja Pentatlon Lompat rejam lembing. lempar cakera. rejam lari Atas budi bicara pengadil. lontar peluru. lontar peluru dan 200 m Pertama jauh. 110 m. minimum 6 orang dan maksimum 9 orag Hakim Pejalan Kaki termasuk seorang Ketua Hakim Jalan Kaki. lompat dan 400 m 110 m lari berpagar. lempar 1500 m Dekatlon 100 m. lompat tinggi. rejm lembing dan 400 m 100 m berpagar. 200 m. lontar peluru. rejam lembing dan 1000 m (Oktatlon 100 m. lari berpagar. melontar peluru dan 200 m Dekatlon 100 m. lontar peluru. rejam lembing dan 800 m jauh. rejam lembing dan 1500 m lompat lembing dan 1500 m Heptatlon 100 m lari berpagar. tinggi. lompat tinggi dan 1500 m.

Jawatankuasa Pengelola kejohanan bertanggungjawab memastikan keselamatan para peserta yang terlibat. Permulaan perlumbaan dimulakan dengan tembakan pistol. 25 km. Teguran diberi kepada peserta jika rentak langkah mereka menjurus kepada perlanggaran peraturan dengan menunjukkan sekeping papan kuning dengan simbol kesalahan pada setiap permukaan.2. 6. 3. 3. 30 km. 2. 100 km dan lari Berganti-ganti Jalan Raya. Seorang peserta boleh meninggalkan laluan dengan kebenaran dan pengawasan seorang hakim dalam perlumbaan. 6. 15 km. 4. Permulaan dan tamat sesuatu perlumbaan hendaklah ditandakan dengan satu garis putih sekurang-kurangnya 5 sentimeter lebar.2. 8.195 km).5 km. Minuman / pembasahan dan stesen persegaran disediakan pada permulaan dan penamat perlumbaan. Laluan jalan raya digunakan jika jarak litar perlumbaaan antara 2 km . Keselamatan dan perubatan para peserta dikendalikan oleh Jawatankuasa Pengelola Lumba Jalan Kaki. 5. . Peserta yang dibatalkan penyertaan hendaklah meninggalakan perlumbaan dengan segera. meriam dan horn angin. Penyertaan peserta akan batal jika peserta tersebut mendapat 3 kad merah daripada hakim yang berlainan. 9. Jarak dalam kilometer hendaklah dipamerkan kepada semua peserta. 5. 4. Kad merah akan diberi oleh hakim kepada peserta jika peseta gagal mematuhi peraturan dengan tidak menunjukkan tidak mencecah bumi / lutut tidak bengkok dalam masa pertandingan. Jarak standard untuk lelaki dan wanita ialah 1o km. PERATURAN 240 Lumba Lebuh Raya 1. 20 km. 7. separuh marathon. Perlumbaan dijalankan di atas jalan berturap. Permulaan perlumbaan dimulakan dengan alat-alat sesuai seperti tembakan pistol. marathon(42.

3. Hakim-hakim memutuskan kedudukan para peserta setiap kumpulan bertanding dan mengisytiharkan pemenangnya. Permulaan perlumbaan dimulakan dengan letupan pistol. 2.8 km. Kata perintah standard bagi larian jarak digunakan. Musim merentas desa berlarutan sehingga musim sejuk apabila musim padang dan balapan ditutup. wanita junior . lelaki junior . 7. Laluan boleh dibuat mempunyai pusingan. dilindungi rumput. 5. wanita .PERATURAN 250 Perlumbaan Merentas Desa 1. mempunyai halangan semula jadi yang boleh digunakamn oleh peserta merentas. 4. 6. Jarak larian seperti berikut : lelaki .8 km. Penskoran dibuat setelah perlumbaan selesai.12 km. Tempat laluan direka di kawasan terdedah / kawasan hutan kayu. Laluan hendaklah ditandakan dengan pita di kedua-dua belahnya untuk mengelak laluan dimasuki kecuali peserta. .6 km.Kawasan hendaklah cukup luas untuk menempatkan laluan perlumbaan dan segala kemudahan yang disediakan. Larian mendaki gunung dijalankan merentasi desa yang sebahagian besar laluannya tidak di atas jalan raya dan membabitkan banyak pendakian.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful