TOPIK 2 PERSEPSI MOTOR

HASIL PEMBELAJARAN
Di akhir topik ini, anda seharusnya dapat: 1. 2. Menyatakan dan mencirikan kemahiran persepsi motor; Menamakan dan mendefinisikan kemahiran yang terdapat dalam persepsi motor; dan Merancang dan menyatakan aktiviti pendidikan jasmani dalam kemahiran persepsi motor.

3.

PENGENALAN
Pendidikan pergerakan asas - satu wacana yang menyumbang kearah perkembangan keseluruhan pelajar dalam membentuk sikap sahsiah pelajar tentang keperluan sosial, emosi dan estatik. Tujuan pendidikan pergerakan di peringkat pra sekolah - membantu kanak-kanak membina kemahiran asas pergerakan. Pergerakan kemahiran persepsi motor akan membantu pelajar berjalan, berlari, melompat dengan betul mengetahui cara duduk, berdiri dengan betul. Manipulasi alat - bantu pelajar menggunakan alat dengan cara betul dan membentuk kemahiran dalam sukan bila pelajar dewasa.

2.1 KEMAHIRAN PERSEPSI MOTOR
Aktiviti persepsi motor - penting dalam mengajar kanak-kanak terutama pelajar pra sekolah membuat gerakan berkordinasi. Persepsi motor membolehkan kanak-kanak:

• • •

Merasa kehadiran dirinya dalam ruang Mengenalpasti arah kiri atau kanan dan depan atau belakang Memahami perkaitan bentuk atau corak dalam gerakan

Kemahiran persepsi motor berikut boleh diajar kepada pelajar pra sekolah:

• • • • •

Mengimbang Kesedaran badan Kesedaran ruang Kesedaran arah Kordinasi tangan-mata atau kaki-mata

Mengimbang

Imbangan - kebolehan untuk seseorang mengawal dan mengekalkan posisi badan semasa melakukan aktiviti. Objek yang mempunyai kedudukan pusat graviti yang rendah dan tapak yang lebar adalah lebih seimbang. Keseimbangan akan tercapai dengan maksimum sekiranya garis graviti, pusat graviti dan titik tengah sokongan berada dalam satu garis. Terdapat dua jenis imbangan iaitu:

• •

Imbangan Statik- Kestabilan semasa pusat graviti berada setempat seperti dalam aktiviti dirian. Imbangan Dinamik – Mengekalkan kestabilan diubah seperti berjalan meniti tali, berjalan di atas titi atau berlari.

Aktiviti Mengimbang dalam Pendidikan Jasmani
Imbangan Dinamik

Pelajar berjalan diatas bangku atau meniti diatas tali, berjalan menggunakan kaki tempurung, ketinting dan lain-lain.

Rajah 2.1: Meniti di atas bangku

Rajah 2.2: Meniti di atas tali

Imbangan menggunakan kaki tempurung

Lompat ketinting (imbangan dinamik)

Imbangan Statik Pelajar menggunakan tangan dan kaki, lutut, punggung dan sebelah kaki untuk mengimbang.

Imbangan statik menggunakan anggota tubuh seperti tangan, kaki, lutut, punggung dan lain-lain.

Mengimbang badan menggunakan buai dalam keadaan pegun (imbangan statik)

Aktiviti Kumpulan

Tolak patung

Ketintingan bertiga

Meniti diatas tali bersama rakan Ayun kaki serentak .

Kanakkanak boleh membayangkan dirinya sebagai ahli sarkas yang beraksi mengimbang badan dalam aktiviti persembahannya.Berdiri diatas papan imbang Penggabungan aktiviti mengimbang dengan permainan imaginasi boleh menarik minat pelajar. .

memusing. melurus. kaki dan lain-lain bahagian tubuh badan.Laluan Imbangan Guru boleh membina laluan imbangan dan pelajar diminta melalui laluan imbangan ini. Contoh laluan imbangan Kesedaran Tubuh Badan Kesedaran tubuh badan merupakan persepsi kanak-kanak tentang diri sendiri. Perkara yang penting tentang kesedaran ini ialah: • • • • Bentuk dan saiz tubuh badan Bahagian-bahagian tubuh badan Keupayaan melakukan gerakan membongkok. . tangan. mengilas dan mengerak badan Perasaan yang timbul dalam situasi yang berbeza Pelbagai cara untuk mewujudkan kesedaran di kalangan kanak-kanak contohnya dengan arahan aktiviti atau soalan yang berkaitan pergerakan tubuh badan seperti kepala.

Berjalan Golek balak Lompat bintang .

Dirian bangau Membongkok .

kawasan di mana kita hidup.KESEDARAN RUANG Ruang .kawasan yang digunakan secara keseluruhan semasa melakukan pergerakan. ruang terdapat di sekeliling kita. Ruang membolehkan manusia dan objek lain bergerak kesana-sini. Pelajar perlu diajar memenuhi ruang di persekitaran dengan pelbagai cara Terbang rama-rama membolehkan pelajar mengetahui ruang diri Bergerak bagai burung terbang (ruang am) .ruang yang mengelilingi individu iaitu lingkungan kawasan yang boleh dicapai oleh bahagian tubuh badan. Ruang diri . Ruang am .

ke kiri ke kanan.bolehkan pelajar dapat menyedari dan seterusnya memanipulasi arah di dalam ruang persekitaranya. Umpamanya bergerak ke hadapan ke belakang. Kesedaran hala datar . ke atas ke bawah boleh membina kesedaran arah. Kesedaran luaran ini terbina daripada disebabkan kesedaran dalaman yang dikenali sebagai kesedaran hala datar. Aktiviti kesedaran arah memerlukan kordinasi pelbagai arah pada bahagian tubuh atau anggota lain seperti tangan dan kaki digunakan dalam menolong mengembangkan kesedaran hala datar kanak-kanak.KESEDARAN ARAH Kesedaran arah .kesedaran wujudnya arah ke kiri dan kanan. Buaya merangkak pelbagai arah (kesedaran ruang) Melompat kanggaru pelbagai arah (Kesedaran ruang) . hadapan belakang kiri kanan di sisi tubuh badan seseorang. atas bawah.

Kordinasi .keupayaan otot dan otak melakukan dan menyelaras pergerakan dengan kemas dan lancar. . menyangga bola. melakukan rejaman serta apa saja aktiviti sukan dengan baik dan tepat.keberkesanan dan keseragaman yang cekap dalam pergerakan badan. menahan bola.penggunaan kesemua anggota badan serta kebolehan angota tubuh badan menggunakan pancaindera serta hubungannya dengan minda. Jika seorang pelajar mempunyai kordinasi. Kordinasi boleh di capai dengan menyediakan latihan yang sistematik. Kordinasi . Kordinasi digunakan dalam aktiviti seperti mengelecek dalam hoki Kordinasi digunakan dalam aktiviti seperti mengawal dalam bola dengan baik dalam permainan bola sepak. mereka akan dapat menjalankan aktiviti seperti menangkap bola.Kordinasi Kordinasi .

Kordinasi digunakan dalam aktiviti seperti menghantar bola dengan tepat ke arah sasaran. Contohnya: .Kordinasi digunakan dalam aktiviti seperti memukul bola pada sasaran yang tepat dalam permainan skuasy. Terdapat pelbagai aktiviti dalam pendidikan jasmani yang membantu pelajar membentuk kordinasi yang baik di kalangan pelajar semenjak di tadika lagi.

.

.

.

.

.

.

.

.

Menyatakan dan mencirikan gimnastik pendidikan. ruang. ruang. vi. Pergerakan dalam gimnastik pendidikan .asas kepada pergerakan artistik dan gimnastik irama.TOPIK 3 PERGERAKAN PENDIDIKAN HASIL PEMBELAJARAN Di akhir topik ini.pergerakan asas yang berkaitan dengan bentuk tubuh badan. Kesedaran tubuh badan Kesedaran ruang Kesedaran masa Kesedaran perkaitan antara pelbagai bahagian tubuh badan Kesedaran beban Kesedaran aliran Kesedaran perkaitan dengan orang lain Kesedaran ritma Empat tujuan gimnastik pendidikan ialah: • • • • Membangunkan kesedaran dan konsep tubuh badan Membangunkan kemahiran melalui pembelajaran kemahiran Membangunkan konsep-konsep pergerakan melalui penggunaan kemahiran dalam situasi-situasi penyelesaian masalah Memupuk kenikmatan dan penghargaan estetik pergerakan yang baik . viii. masa aliran dan ritma. ii. 2. dan Mengkategori kemahiran dalam gimnastik pendidikan. PENGENALAN Gimnastik pendidikan . iv. v. vii. Pergerakan dalam gimnastik pendidikan berasaskan lapan tema iaitu: i. iii.1 GIMNASTIK PENDIDIKAN Gimnastik pendidikan memberi tumpuan kepada pergerakan asas yang berkaitan dengan bentuk tubuh badan. masa aliran dan ritma. Pergerakan dalam gimnastik pendidikan menjadi asas kepada pergerakan artistik dan gimnastik irama. anda seharusnya dapat: 1. 3.

Bergerak dengan seluruh tubuh badan di udara seketika Bergerak dengan beban di bahagian tubuh. jari dan lengan). Aktiviti • Berjalan. • • • • Membekukan tubuh badan. dan jari kaki). tangan (termasuk tapak. Membawa pundi kacang di atas kepala serta Menggolekkan bola kecil di atas belakang badan • • • Membuat berbagai bentuk dengan bahagian tubuh badan. Gulingan. Lompat bintang. Bergerak dengan bahagian tubuh badan menyentuh lantai sentiasa. panjang. berlari. Jadual 3. menarik dan menolak. ketangkasan. bunga sedang kembang arnab tidur dalam lubang galah menjulang awan kain dilipat dua Galop Lompat kanggaru dalam arah zig-zag Lompat ke dalam gelung rotan Menyusup palang di bawah • • Merangkaikan dua atau lebih Merangkaikan beberapa pergerakan. imbangan dan kordinasi. seperti: pendek. • • • Berlari & melompat melepasi palang . kaki (termasuk tapak.3. Menyokong beban pada bahagian tubuh. kemahiran ke dalam satu bentuk permainan kecil. Berhenti bergerak apabila isyarat diberi.melibatkan komponen kecergasan fizikal terutamanya kekuatan otot.1: Jenis-jenis Pergerakan Dalam Tema Kesedaran Tubuh Badan Jenis Pergerakan Bergerak secara sentuhan berselang. kecil. Membentukkan tubuh badan Pergerakan mengikut situasi menjadi besar. Bergerak secara sentuhan selalu. lompat dakap dan lompat layang. dan berjalan secara melutut. guling balak.2 KESEDARAN TUBUH BADAN Kesedaran tubuh badan melibatkan bahagian luaran tubuh seperti kepala.torso. Bergerak tanpa sentuhan seketika. Semua pergerakan . Maksud Jenis Pergerakan Bergerak dengan bahagian pada tubuh badan berselang – seli menyentuh lantai. merangkak. bahu.

Perasaan gembira dikemukakan bila tubuh digunakan untuk meneroka ruang iaitu dengan cara melompat dari satu tempat ke tempat yang lain.3 KESEDARAN RUANG Ruang . merangkak. • Ruang Am Ruang am . Membuat Pergerakan Menggunakan Ruang Diri Pergerakan menggunakan ruang diri .pergerakan yang dibuat dengan menggunakan . b.melakukan pergerakan yang melibatkan keseluruhan bahagian tubuh badan. Selagi pergerakan yang dilakukan tidak melibatkan perubahan tempat. berlari dan melompat. Pergerakan ini boleh dilakukan dengan cara berjalan. Terdapat sub-sub kemahiran yang perlu dikuasai di dalam tema kesedaran ruang seperti berikut: • • • • • a.kawasan yang digunakan secara keseluruhan dalam melakukan pergerakan. Bergerak Menggunakan Berbagai-bagai Aras Bergerak menggunakan berbagai-bagai aras . imbangan dan kelenturan.kawasan yang digunakan semasa melakukan pergerakan.ruang yang mengelilingi kita iaitu sejauh mana yang boleh dicapai oleh bahagian tubuh badan. maka pergerakan itu menggunakan ruang diri. Di dalam hal ini. kita boleh bergerak bebas dari satu tempat ke satu tempat lain. c. Selain daripada itu pergerakan juga boleh dilakukan dengan menggunakan alatan. Bergerak berbagai-bagai cara menggunakan ruang Membuat pergerakan menggunakan ruang diri Bergerak menggunakan berbagai-bagai aras Bergerak menggunakan berbagai-bagai arah Bergerak menggunakan berbagai-bagai laluan Bergerak Berbagai-bagai Cara Menggunakan Ruang Pergerakan dalam sub kemahiran ini dilakukan dengan pelbagai cara dari satu tempat ke satu tempat dilingkungi kawasan. ruang ditolak seolah-olah mengasingkan badan dari ruang untuk menunjukkan perasaan tidak suka. Ruang digunakan untuk menimbulkan sesuatu mood atau perasaan. Contoh pergerakan ialah pelajar berjalan dari satu sudut ke satu sudut di dalam dewan dengan melantunkan bola. Sebagai contohnya. kesemua pergerakan yang dilakukan melibatkan komponen kecergasan fizikal terutamanya ketangkasan dan kekuatan otot. Di dalam dewan yang kosong contohnya.3. Ruang untuk melakukan pergerakan terbahagi kepada dua iaitu: • Ruang Diri Ruang diri . Dalam erti kata lain pergerakan ini bergantung kepada sejauh mana anggota boleh digerakkan. Pergerakan ini melibatkan komponen kecergasan fizikal terutamanya ketangkasan.

Bergerak Menggunakan Pelbagai Arah Dalam bergerak menggunakan berbagai arah . Bergerak untuk Menghasilkan Kelajuan Berbeza • Berdiri tegak dengan tangan lurus disisi dan kaki dirapatkan • • Berjalan dengan cepat . Faktor ruang seperti ruang diri. Bergerak Menggunakan Pelbagai Laluan Dalam bergerak menggunakan berbagai laluan . lambat dan serta merta.ruang diri dan ruang am. sederhana dan rendah. Bergerak untuk Menghasilkan Kelajuan Berbeza Aktiviti yang dilakukan ialah bergerak dengan pelbagai kelajuan contohnya cepat. e. Aras pergerakan ditentukan apabila satu pergerakan dibandingkan dengan pergerakan yang lain. ruang am dan ruang yang dilengkapi dengan pelbagai peralatan akan mempengaruhi Kelajuan sesuatu pergerakan. Pergerakan menggunakan berbagai-bagai aras ini pula melibatkan komponen kecergasan terutamanya kekuatan otot. lambat dan serta merta. ketangkasan dan imbangan. Contoh pergerakan ini ialah ulat menyusur.satu pergerakan yang membolehkan perlakunya bergerak mengikut arah yang di gemarinya. d.satu pergerakan yang membolehkan perlakunya bergerak mengikut laluan yang dipilih. 4 KESEDARAN MASA Pergerakan boleh dilakukan dengan pelbagai kelajuan seperti cepat. Ia boleh dilakukan dengan pelbagai aras iaitu tinggi. Contoh pergerakan ini ialah buaya merangkak.

• • Berhenti dan berdiri tegak • • Berjalan dengan lambat .

• • Berhenti dan berdiri tegak • • Berjalan dengan serta-merta .

Konsep yang diutarakan ialah perbezaan pergerakan dan kelajuan yang sesuai dengan kemahiran atau alatan yang digunakan. Contoh aktiviti: . Bergerak untuk menghasilkan kelajuan yang berbeza. dan kemampuan murid. alat.• • Berhenti dan berdiri tegak Bergerak dengan Memilih Kelajuan yang Sesuai Pelaku boleh memilih kelajuan pergerakan untuk disesuaikan dengan situasi ruang.

• Bergerak seperti ulat • • Berhenti dan berdiri tegak .

Contoh aktiviti: • Berdiri tegak dengan tangan lurus disisi dan kaki dirapatkan • • Berjalan dengan cepat .Bergerak dengan Mengawal Kelajuan (Serta-merta) Pelaku akan bergerak dengan pelbagai kelajuan yang terkawal sama ada secara pantas (serta-merta) atau secara lambat mengikut arahan atau keperluan gerakan.

• • Berjalan dengan lambat • • Melompat .

• Berdiri tegak dengan tangan lurus disisi dan kaki dirapatkan . Kelajuan yang berbeza adalah dalam bentuk cepat.• • Mendarat • • Berguling ke hadapan • • Berdiri tegak dengan tangan lurus di sisi dan kaki dirapatkan Mengerakkan Bahagian Tubuh Badan untuk Menghasilkan Kelajuan yang berbeza Mengerakkan tubuh badan untuk menghasilkan kelajuan yang berbeza . serta-merta dan kawalan lambat.Grakkan anggota tubuh badan untuk kelajuan yang berbeza. lambat.

• Hayun tangan dengan perlahan • • Hayun tangan dengan cepat .

Menggerakkan Bahagian Tubuh Badan untuk Memilih Kelajuan yang Sesuai Pelaku dikehendaki meneroka pelbagai pergerakan mengikut kelajuan dan tempo yang sesuai. • Berdiri tegak dan luruskan tangan di atas • • Buat dirian tangan dan kedua belah kaki lurus ke atas .

• • Turunkan sebelah kaki perlahan-lahan ke lantai • • Berdiri tegak dan luruskan tangan di atas .

Menggerakkan Bahagian Tubuh Badan untuk Mengawal Kelajuan Pelakunya melakukan pergerakan serta merta dan kawalan lambat. • Hayunkan kaki dan tangan ke arah yang berlawanan dengan segera • • Hayunkan kaki dan tangan ke arah yang berlawanan dengan laju .

• • Hayunkan kaki dan tangan ke arah yang berlawanan dengan perlahan Merangkai Pergerakan dengan Menggunakan Dua atau Lebih Aspek Pelakunya perlu meneroka pelbagai pergerakan mengikut kelajuan dan tempo yang sesuai. Aktiviti-aktiviti yang boleh dilakukan: • Berdiri tegak dengan tangan lurus disisi dan kaki dirapatkan .

• • Berlari • • Melompat dengan meluruskan tangan di atas .

• • Menghayunkan tangan dan kaki ke arah berlawanan • • Mendarat dengan meluruskan tangan ke belakang dan membengkokkan kedua-dua lutut .

• • Duduk mencangkung dengan meluruskan kedua belah tangan ke hadapan. . • • Melompat sambil mendepakan tangan dan mengangkangkan kedua-dua belah kaki.

gerakan yang mempunyai hubungan antara tubuh badan dengan bahagian tubuh badan yang lain atau antara tubuh badan dengan alatan. . pelaku akan bergerak dengan menggunakan dua bahagian tubuh badan.5 KESEDARAN PERKAITAN PELBAGAI BAHAGIAN TUBUH BADAN Kesedaran perkaitan antara pelbagai bahagian tubuh badan . Aktiviti yang dilakukan adalah: • Melompat sambil mencangkung dengan kedua-dua belah tangan lurus ke hadapan. Bergerak untuk Menunjukkan Perkaitan antara Satu Bahagian Tubuh Badan dengan yang Lain Dalam kemahiran ini.3.

• • Berdiri sambil membengkokkan sebelah lutut dengan mendepakan kedua-dua belah tangan ke atas. . • • Menyokong badan dengan kedua-dua belah tangan di atas lantai sambil sebelah kaki diangkat keatas dan sebelah lagi memijak lantai.

• • Menyokong badan dengan kedua-dua belah tangan sambil mengangkangkan kedua-dua belah kaki di udara • • Kedua-dua belah tangan mendekam kelantai dengan sebelah kaki lurus dan sebelah lagi dibengkokkan di atas lantai .

• Berdiri tegak dengan tangan lurus di sisi dan kaki dirapatkan. . • Mengerakkan Bahagian Tubuh Badan untuk Menunjukkan Perkaitan di antara Satu Bahagian Tubuh Badan dengan yang Lain Pelaku akan menggerakkan bahagian tubuh badan yang akan menukar bentuk kepada pergerakan badan yang lain. Faktor imbangan akan membantu pertukaran pergerakan.• • Berdiri tegak dengan mendepangkan kedua-dua belah tangan ke atas.

• • Berdiri atas sebelah kaki dengan tangan didepangkan dan sebelah kaki diangkat ke hadapan selari dengan permukaan lantai.• • Berdiri atas sebelah kaki dengan sebelah kaki lagi diangkat ke belakang lurus selari dengan permukaan lantai dengan tangan lurus ke hadapan. .

• • Kedua belah tangan mendekam ke lantai.• • Sebelah tangan dan sebelah kaki yang dibengkokkan menyokong badan di lantai sambil tangan dan kaki sebelah lagi lurus ke atas. badan dilentikkan sambil sebelah kaki lagi lurus ke atas. sebelah lutut dan hujung jari kaki jejak ke lantai. .

• Mengerakkan Tubuh Badan untuk Menunjukkan Perkaitan Bahagian Tubuh Badan dengan Alatan Pelakuan yang dilakukan dalam kemahiran ini ialah menggerakkan bahagian tubuh badan semasa dialatan. di bawah atau sebagai halangan. Pergerakan dilakukan sama ada di atas. Mendarat dengan kedua-dua belah kaki yang dibengkokkan dan kedua-dua belah tangan lurus ke hadapan. . • Berlari menuju ke arah alatan • • Melompat melepasi alatan dengan kedua-dua belah tangan diangkat ke atas.• Bergerak untuk Menunjukkan Perkaitan Bahagian Tubuh Badan dengan Alatan Pelakunya bergerak dengan pelbagai cara bergantung kepada jenis alatan seperti melompat dan lain-lain. • Bergerak perlahan menyusur di atas peti lombol dengan melembutkan anggota badan.

punggung dan lain-lain. tangan. • Buat dirian tangan sambil badan dan kaki lurus ke atas . lutut.• • Menyokong kepala dengan kedua belah tangan dan menolak badan serta kaki untuk membuat gulingan ke hadapan di atas bangku gimnastik. • Menyokong Badan di atas Satu Tapak Sambil Mengerakkan Bahagian Badan yang Lain untuk Mendapatkan Kestabilan Pelakunya diatas bahagian tubuh badan yang stabil contohnya tapak kaki.

mengalih atau menukar dari keseimbangan asal ke tapak yang lain contohnya dari sokongan tangan ke kaki. • Berdiri dengan tangan lurus ke hadapan dan lutut dibengkokkan. Jatuhkan bahagian pinggul dan belakang. Pelaku mesti tahu bahagian tubuh badan yang sesuai untuk memulakan gerakan. .• • Buat dirian tangan sambil mendepankan kedua belah kaki ke udara Mengalihkan Beban dari Pergerakan yang Stabil ke Pergerakan Baru dengan Mengunakkan Bahagian Tubuh Badan untuk Mendahului Pergerakan Pelaku akan bergerak.

Gulingkan badan ke belakang.• • Sokong dan tolak badan dengan kedua-dua belah tangan apabila tiba di bahagian tengkuk. • • Berdiri tegak dengan tangan lurus di sisi . • • Kembali ke posisi berdekam dengan dengan kedua-dua belah kaki diturunkan perlahan-lahan.

tangan di sisi • • Bengkokkan lutut dan merengkukkan badan .• Mencipta Tubuh Badan Setelah Menentukan Kedudukan Bahagian Tubuh Badan Dalam kemahiran mencipta tubuh badan setelah menentukan kedudukan bahagian tubuh badan. • Berdiri tegak. pelaku perlu bergerak untuk mencipta bentuk badan yang dikehendaki.

• • Tolak lutut dan punggung ke depan diikuti dengan pergerakan dada ke depan serta kepala ke belakang • • Gerakkan tangan ke belakang dan terus ke atas .

• • Akhiri pergerakan atas bebola kaki dan tangan diangkat lurus ke atas .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful