PENGERTIAN REMAJA Remaja adalah masa peralihan dari alam kanak-kanak ke alam dewasa.

Zaman remaja bermula dari usia 10 hingga 19 tahun. Walaubagaimanapun, tempoh peralihan ini berbeza di antara seorang dengan seorang yang lain. PERUBAHAN KEARAH KEDEWASAAN Ketika ini remaja-remaja lelaki dan perempuan secara sedar atau tidak akan mengalami perubahan dari segi fizikal, mental, emosi dan sosial. Perubahan-perubahan ini berlaku akibat tindakan hormon dalam bentuk badan. Kadar pembesaran dan perubahan zaman remaja adalah berbeza di antara remaja lelaki dan perempuan. Malah kadar pembesaran adalah berbeza di antara seorang individu dengan individu yang lain. TERUNA Teruna adalah zaman peralihan dari dunia kanak -kanak lelaki ke alam remaja lelaki. Pada masa ini berlaku perubahan dari segi fizikal, mental, emosi dan sosial yang boleh menimbulkan tanda tanya mengapa perubahan ini berlaku dan apakah rahsia di sebaliknya. Walaupun kebanyakan teruna berjaya menjalani alam remaja dengan baik, ada juga sesetengah teruna berasa takut dan tertekan dengan perubahan yang mereka alami. Setiap lelaki akan melalui era peralihan ini dengan kadar yang berbeza. Penyesuaian kepada perubahan semasa alam teruna sepatutnya lebih menyakinkan sekiranya kita mengetahui perubahan-perubahan yang berlaku kepada kita.

PERUBAHAN ALAM TERUNA Secara umumnya perubahan fizikal, mental, emosi dan sosial mula terjadi pada usia 11 tahun dan berakhir pada usia 19 tahun. Bagaimanapun perubahan ini juga boleh berlaku lebih awal atau lebih lewat. Selain dari itu, setiap teruna tidak perlu merasa tersisih sekiranya kadar pertumbuhan mereka tidak sama kerana setiap teruna membesar dengan kadar mereka sendiri . Lihat gambar dibawah untuk lebih memahami.

5 TAHUN

10 TAHUN

15 TAHUN

DEWASA

PERUBAHAN FIZIKAL ALAM TERUNA Pada masa ini teruna mungkin mula menyedari luaran yang berlaku. Sebenarnya terbapat banyak perubahan lain yang tidak disedari oleh remaja berlaku di dalam tubuhnya. Pada masa ini kelenjar pituitari yang terdapat di dasar otak mula mengeluarkan hormon yang merangsang pertumbuhan tubuh badan teruna. Salah satu hormon yang paling penting bagi teruna adalah hormon testosteron. Hormon ini bertanggungjawab terhadap pembentukan ciri-ciri kelelakian seperti

pertumbuahan bulu di muka, dada, ketiak, kawasan ari-ari dan di kaki. Hormon testosteron juga bertanggungjawab bagi pembesaran pada anggota seksual luaran lelaki dan pembentukan sperma dan testis.

Perubahan-perubahan ini berbeza antara individu.MENGENALI PERUBAHAN FIZIKAL ALAM TERUNA Mengetahui perubahan-perubahan yang berlaku akan menjadikan anda lebih yakin dan selesa dengan diri anda yang baru. Perubahan tersebut boleh dibahagikan mengikut umur seperti yang dinyatakan dibawah : 10 ± 13 TAHUN y y y y y y y y Badan bertambah gagah Otot-otot membesar Bahu melebar Dada menjadi bidang Suara menjadi garau Skrotum membesar Kulit skrotum bertambah kasar dan berwarna gelap Saiz zakar membesar 14 ± 17 TAHUN y y y y y y y Tubuh bertambah tinggi Bulu ari-ari tumbuh dan bertambah lebat Skrotum semakin membesar Kulit skrotum semakin kasar Saiz zakar semakin membesar Jerawat mula tumbuh Mengalami mimpi ghairah ( wet dream ) 18 ± 19 TAHUN y y y y y ketinggian bertambah Bulu tumbuh di ketiak dan mungkin di bahagian dada Misai dan janggut mula tumbuh Warna kulit skrotum bertambah gelap Saiz zakar semakin membesar .

Gambar dibawah i i menunujukkan organ -organ sistem reprodukti bagi teruna: FUNGSI ± FUNGSI SETIAP ORGAN ORGAN Testis Skrotum Duktus Sperma Vesikal Seminal Kelenjar Prostat Zakar Uretra FUNSGSI Menghasilkan sperma dan hormon testosteron Struktur menempatkan dan melindungi testis Membawa sperma dari testis ke uretra Menghasilkan bendalir semen untuk mengakti kan sperma Mengeluarkan rembesan bagi keati an sperma Memindahkan sperma ke dalam tubuh perempuan Saluran untuk menyalurkan sperma keluar dari badan .

Penggunaan seluar dalam yang terlalu ketat menyebabkan ketidakselesaan. y HERNIA y Hernia adalah keadaan di mana sebahagian dari usus telah turun dan memasuki dalam selaput skrotum. . y Kepanasan yang berlarutan boleh menggangu fungsi normal testis. Pilih seluar dalam yang sesuai dengan saiz tubuh. Ini berlaku apabila dinding abdomen tidak kuat atau tidak normal.PANDUAN PENJAGAAN ORGAN REPRODUKTIF y Bersihkan tubuh badan termasuk organ reproduktif dua kali sehari dengan sabun dan air. menyakitkan atau boleh memusingkan kedudukan testis serta menyebabkan kepanasan. MASALAH ORGAN REPRODUKTIF TERUNA ³ UNDESCENDED TESTIS´ y Satu keadaan di mana salah satu atau kedua-dua testis tidak turun ke dalam skrotum ³ HYDROCELE ´ y Satu keadaan di mana skrotum kelihatan membengkak akibat pengumpulan cecair dalam selaput skrotum. y y y Gunakan seluar dalam bagi menampung zakar dan skrotum.

. y y Mencari identiti diri dalam bentuk keperibadian menjelang kedewasaan. lebih bertenaga dan suka meneroka cabaran Masih bersifat keanak-anakan 14 ± 17 TAHUN y Mula mengutamakan rakan sebaya dari ahli keluarga dalam kebanyakan hal dan persoalan harian. Untuk memudahkan kita memahami perubahan ini akan dibahagikan dalam 3 peringkat umur seperti dibwah : 10 ± 13 TAHUN y y Seseorang itu akan mula bersifat logikal Sentiasa berperasaan ingin tahu serta banyak persoalan seperti ³mengapa´ dan ³kenapa´ sesuatu perkara terjadi y y Bersifat lasak. y Keupayaan berfikir lebih terbuka dan mula berfikir untuk masa hadapan. 18 ± 19 TAHUN y y Seseorang itu telah mengenali dan menghayati identiti dirinya yang sebenar. Mula berfikiran abstrak di mana objek nyata dapat digambarkan dalam bentuk simbolik dan grafik. Hubungan dengan rakan sebaya berkurangan dan mula beralih kepada gadis yang rapat dengannya. Kini kita akan membincangkan pula tentang perubahan emosi dan mental seoarang remaja lelaki ataupun teruna.MENGENALI PERUBAHAN EMOSI DAN MENTAL TERUNA Setelah mengetahui tentang perubahan yang berlaku dalam fizikal seorang kanakkanak apabila meningkat remaja.

Bila terjaga dari mimpi. didapati telah berlaku enjakulasi ( terpancutnya air mani ) dan terdapat tompokan lendir di kain atau seluar dalam. Perilaku ini perlu dielakkan oleh teruna. Dapatkan penerangan dan nasihat dari orang yang anda percayai sekiranya mempunyai kemusykilan mimpi ghairah. Ini mengakibatkan letih yang berpanjangan akibat kurang tidur dan mengganggu pelajaran dan kehidupan harian. BERKHATAN Amalan berkhatan adalah satu amalan yang meluas yang diamalkan di kalangan lelaki khususnya penganut Agama Islam. Anda tidak perlu risau kerana semua lelaki samada tua atau muda mengalami mimpi yang ghairah.PERKARA PENTING YANG HARUS DIKETAHUI TERUNA MIMPI GHAIRAH Mimpi ghairah berlaku semasa seorang teruna tidur dan mendapat mimpi yang menghairahkan seperti bermesra atau melakukan hubungan seksual dengan seorang gadis. Berkhatan adalah satu proses di mana kulit khatan (kulit yang menutupi kepala zakar) dibuang dengan menggunakan teknik yang selamat. onani mengakibatkan gangguan mental termasuklah kemurungan dan tekanan mental akibat tidak mencapai impian. Mimpi ghairah yang pertama adalah tanda seorang teruna mencapai usia baligh. .Prosedur ini tidak menyakitkan dan sembuh dalam masa 3 ± 7 hari ONANI Onani adalah perilaku yang tidak sihat untuk mendapatkan keghairahan seks secara menyentuh kemaluan dengan tangan atau menggunakan benda tertentu sehingga mencapai puncak syahwat (orgasm) yang diikuti pengeluaran air mani.Perkara ini perlu dibincang dengan fikiran yang terbuka agar segala perasaan takut dan sangsi dapat diatasi.Perilaku ini boleh memudaratkan kesihatan fizikal dan mental jika dipengaruhi oleh dorongan nafsu dan dilakukan berulang-ulang kali. Di samping itu onani boleh menimbulkan rasa bersalah dan berdosa yang berpanjangan. Selain itu.

Kesan tingkah laku teruna yang tidak sihat dimanifestasikan sebagai :y y y y y Kecederaan akibat kemalangan Ketagihan rokok. penglibatan dalam lumba haram serta hubungan seksual rambang. Nilai positif yang ada pada teruna ini perlu dibimbing oleh golongan dewasa. vandalisma. pergaduhan.MENGENALI PERUBAHAN SOSIAL TERUNA Apabila seseorang itu mencapai remaja ataupun teruna banyak perkara akan berubah termasukla perubahan dari segi sosial. Pada masa ini seseorang itu akan mengetahai cara untuk berhubung dengan keluarga antaaranya ialah: y y y y y Hormat-menghormati ahli keluarga terutama ibu bapa. arak dan dadah Jangkitan penyakit kelamin dan HIV / STI Jenayah juvana Tekanan mental . Menjalin hubungan mesra bersama keluarga Meluangkan masa bersama keluarga Menumpukan perhatian kepada pelajaran Berkongsi perasaan dan masalah bersama keluarga TERUNA DAN TIGKAHLAKU BERISIKO Perasaan ingin tahu dan sifat ingin mencuba adalah sebahagian dari perkembangan semasa alam remaja. Antara yang paling penting hubungan dengan keluarga kerana keluarga adalah orang yang paling rapat dalam hidup seseorang. Sikap ini akan membantu teruna menjadi seorang dewasa yang dapat membezakan perlakuan yang baik dengan buruk. pengambilan dadah dan arak. Kegagalan teruna untuk mengawal perasaan boleh mendorong teruna melibatkan diri dalam kegiatan yang tidak sihat seperti merokok.

sekiranya anda memberi reaksi yang salah. Secara umumnya gangguan seksual ini juga termasuk dalam kategori buli yang melibatkan seksual. Oleh kerana tidak mahu orang lain tahu kelemahannya. Jangan beranggapan ianya adalah satu gurauan yang akan berhenti.GANGGUAN SEKSUAL TERHADAP TERUNA Tahukah anda teruna juga boleh mengalami gangguan seksual samada di sekolah atau pun di tempat kerja sebagaimana gadis. Gangguan seksual merangkumi mengeluarkan perkataan atau mempamirkan tanda-tanda berunsur seksual atau lucah yang mengganggu perasaan orang lain. anda akan terus menjadi mangsa gangguan seksual. Dipanggil ³ sissy ´ oleh teman-teman Ditunjukkan simbol-simbol yang berunsur lucah Dicubit atau raba tanpa sebab seperti di pinggul atau peha . Sekiranya anda seorang yang suka mengganggu teruna atau gadis di sekolah atau di tempat kerja. Gangguan seksual bukan terhad kepada perbuatan seperti meraba dan merogol semata-mata. Pengetua Sekolah atau majikan sekiranya anda diganggu. Gangguan seksual adalah satu jenayah dan anda boleh dikenakan hukuman sekiranya anda ditangkap Contoh-contoh gangguan adalah :y y y y Diejek apabila anda lalu di hadapan sekumpulan gadis. Anda berhak untuk tidak diganggu secara seksual. dia akan mencari kelemahan orang lain agar kelemahannya tidak didedahkan. Laporkan gangguan ini kepada guru. anda perlu tahu : Tidak ada orang yang mahu dirinya dihina atau diganggu. Kadang-kala gangguan seksual menjadi keterlaluan sehingga menimbulkan persekitaran kerja atau belajar yang tidak sihat dan mengganggu fungsi (performance) seseorang teruna. Kebiasaannya teruna yang suka mengganggu orang lain mempunyai kelemahan diri. Ingat. Gangguan seksual yang berlarutan akan menjejaskan kesihatan mental dan fizikal anda.

mental. PERUBAHAN ALAM GADIS Semasa alam kanak-kanak tiada beza antara kanak-kanak lelaki dan kanak-kanak perempuan. Menjelang usia baligh. emosi dan sosial antara gadis dan teruna menjadi ketara. perbezaan fizikal. Penyesuaian kepada perubahan semasa alam gadis sepatutnya lebih menyakinkan sekiranya kita mengetahui perubahan-perubahan yang berlaku kepada kita.GADIS Gadis adalah zaman peralihan dari dunia kanak-kanak perempuan ke alam dewasa wanita. Perubahan-perubahan yang berlaku adalah dipengaruhi oleh hormon estrogen dan progesteron yang membentuk ciri-ciri fizikal dan psikologikal seorang gadis. emosi dan social yang boleh menimbulkan tanda tanya mengapa perubahan ini berlaku dan apakah rahsia di sebaliknya. Pada masa ini berlaku perubahan dari segi fizikal. mental. Kebanyakan gadis berasa takut dan tertekan dengan perubahan yang mendadak dan ada yang berjaya mengatasi alam gadis dengan baik. 5 TAHUN 10 TAHUN 15 TAHUN DEWASA . Setiap wanita pasti melalui zaman peralihan ini dengan kadar yang berbeza.

semua wanita akan mengalami perubahan fizikal yang berbeza mengikut peringkat umur.PERUBAHAN FIZIKAL GADIS Semasa menjalani alam gadis. Lemak akan tersimpan di bahagian punggung dan peha y Ini memberikan ciri-ciri kewanitaan 10 ± 11 TAHUN y y Saiz puting payudara mula membesar Bulu ari-ari mula tumbuh 11 ± 13 TAHUN y y Bulatan areolar payudara semakin membesar Organ reproduktif bertambah matang dan menjadi nyata 13 ± 15 TAHUN y y y Bulu ari-ari menjadi lebat Bulu mula tumbuh di bawah ketiak Kedatangan haid .Perubahan tersebut ditunjukkan mengikut Peringkat umur seperti di bawah : 9 ± 10 TAHUN y y Puting payudara mula ketara Tulang punggung mula melebar.

 16 .diselaputi oleh selaput dara.18 TAHUN y y Gadis akan mencapai ketinggian maksima Pada usia ini kesemua perubahan ciri seksual sekunder menghampiri sai wanita dewasa MENGENALI ORGAN REPRODUKTIF GADIS Ketika usia baligh. berlaku perubahan yang ketara pada organ -organ reprodukti gadis. bukaan uretra dan bukaan faraj Labia Major Selaput Dara Bukaan Faraj 2 lipatan tebal yang melindungi labia minor Selaput nipis yang meliputi sebahagian besar bukaan faraj Teletak antara salur kencing dan dudur. Biasanya. Mengetahui perubahan yang berlaku dan fungsi yang berhubungkait dengan perubahan tersebut akan membantu gadis mengatasi kekeliruan serta menyesuaikan diri terhadap perubahan tersebut. Gambar dibawah ini menunujukkan organ -organ sistem reproduktif bagi gadis: ORGAN REPRODUKTIF LUARAN ORGAN Labia Minor FUNGSI 2 lipatan nipis yan melindungi bahagian kelentit. .

2 inci lebar dan 1 inci tebal. Merupakan organ yang berbentuk buah pir. Bahagian dalam uterus dilapisi oleh lapisan yang dipanggil endometrium.ORGAN REPRODUKTIF DALAMAN ORGAN Faraj FUNGSI Saluran yang menghubungkan uterus (rahim) dengan luar badan. Selepas persenyawaan berlaku di dalam saluran fallopian.Ia merupakan saluran untuk melahirkan bayi. janin akan terbentuk dan turun ke uterus serta membesar selama 40 minggu. bersaiz 3 inci panjang.Merupakan tempat persenyawaan berlaku Juga dikenali sebagai rahim. Onari organ yang bertindak sebagai kantong telur gadis. Setiap bulan. Seorang gadis mempunyai sepasang ovari yang bergilir-gilir mengeluarkan ovum (telur) setiap bulan. Semasa haid . lapisan ini akan luruh sebahai darah haid. laluan keluar darah haid dan tempat hubungan seksual. Serviks Pintu kepada uterus (rahim) yang juga dipanggil pangkal uterus (rahim) Salur Fallopian Uterus Laluan bagi perjalanan ovum (telur) dari ovari ke uterus (rahim). sebiji ovum menjadi matang dan dikeluarkan dari salah satu ovari secara bergilir-gilir .

Coli yang terlalu ketat akan mencengkam payudara manakala coli yang terlalu besar pula tidak akan memberi sokongan. Jangan bimbang. Ada gadis yang mempunyai payudara yang lebih besar atau kecil berbanding dengan rakan sebaya. . payudara mula membesar akibat dari pengaruh hormon estrogen dan progestron sehingga mencapai saiz dewasa ketika akhir alam gadis. keturunan dan genetik seseorang itu Selain dari itu. payudara kanak-kanak perempuan tidak ketara. Anak baju atau coli remaja memberi perlindungan dan mengamu payudara yang semakin membesar Petua Memilih Anak Baju Atau Coli Remaja y Pilih anak baju atau coli yang sesuai dengan saiz payudara. Pilihlah coli yang diperbuat dari kain kapas atau kain yang lembut agar dapat menyerap peluh. Perkara ini adalah normal kerana bentuk dan saiz payudara seseorang gadis banyak dipengaruhi oleh faktor hormon.MENGENALI PAYUDARA GADIS Pada zaman kanak-kanak. Menjelang alam gadis. ini juga satu keadaan yang normal. Selepas ini saiz payudara tidak akan berubah melainkan apabila seseorang wanita mengandung atau menyusukan anak. ada juga gadis akan mendapati saiz antara payudara kiri dan kanannya berbeza. PENJAGAAN PAYUDARA Menggunakan Anak Baju Atau Coli y Gadis perlu memakai anak baju atau coli remaja mengikut saiz payudaranya.

Panduan berikut boleh membantu anda.5 x 2 ) + 5 = 34 Langkah Kedua y Selain dari saiz coli. Contohnya: Ukuran ialah 14. A = ( 14.KESESUAIAN COLI TANDA-TANDA COLI YANG SEMPIT DAN KECIL Tidak selesa ketika memakai TANDA-TANDA COLI YANG LONGGAR DAN BESAR Coli mengelunsur ke atas dan ke bawah longgar ) Tali coli terbenam dan meninggalkan kesan pada bahu Sebahagian payudara tidak diliputi oleh coli dan coli meregang Sempadan lengkok coli tidak lurus (lengkok/ µcup¶ coli besar ) Bahagian tepi coli longgar dan mengelebih ( KAEDAH MENENTUKAN SAIZ COLI YANG SESUAI Langkah Pertama y Ukur bahagian bawah payudara dari tengah dada hingga ke bahagian tengah tulang belakang dalam inci. Ukuran ini di darab dua dan tambah dengan lima.5 inci. Darab ukuran ini dengan dua. saiz lengkok coli ( cup saze ) perlu diambil kira dalam pemilihan coli yang sesuai. Namakan ukuran ini B. iaitu saiz coli anda. A = ( 17.5 x 2 ) = 35 . Namakan ukuran ini A. Contohnya: Ukuran ialah 17.Ukuran tengah dada melalui putting payudara hingga ke tengah belakang dalam ukuran inci.5 inci.

cara melakukan PSP ialah gadis yang mempunyai payudara bersaiz kecil PSP boleh dilakukan secara berdiri. Cara. lakukan PSP pada 10 haribulan bulan tersebut. Walaupun kanser secara umumnya terjadi di kalangan wanita berusia melebihi 40 tahun. . Contohnya. terdapat juga ketumbuhan yang dikesan pada usia gadis. Saiz coli anda ialah 34B PEMERIKSAAN SENDIRI PAYUDARA (PSP) PSP adalah kaedah bagi mengesan ketumbuhan yang terdapat pada payudara. Kaedah berbaring adalah lebih sesuai bagi gadis yang mempunyai payudara yang bersaiz besar.PERBEZAAN ANTARA KEDUA-DUA UKURAN ( B ± A ) LENGKUK COLI -1 0 1 2 3 4 AA A B C D DD dan seterusnya Dengan mengambil contoh diatas : Ukuran A ialah 34 inci Ukuran B ialah 35 inci Perbezaan antara kedua-dua Ukuran ialah (B ± A) iaitu 35 ± 34 = 1 Merujuk kepada jadual di atas saiz lengkok coli ialah B. PSP dilakukan pada hari ke 10 dari hari pertama haid anda pada tiap-tiap bulan. anda mengalami haid pada tanggal 1 haribulan.

 Cara melakukan PSP secara berdiri di adapan cermin Langkah Pertama Langkah Kedua Langkah Ketiga .

 Cara Melakukan PSP secara berbaring Langkah Pertama ( Persediaan) Langkah Kedua (Pemeriksaan payudara kaedah urutan menegak) Langkah Ketiga ( Pemeriksaan payudara kaedah pusingan) .

Haid menunjukkan organ rep roduktif gadis telah mula berfungsi untuk menjalankan peranan keibuannya. Proses ini dinamakan ovulasi. . Haid berlaku akibat tindakan hormon dalam tubuh gadis.Langkah Keempat ( Memeriksa ketiak anda) MENGETAHUI APAKAH ITU HAID ? Secara umumnya gadis mula didatangi haid ketika berusia di antara 10 hingga 15 tahun. Kedatangan haid pertama kali mungkin disedari oleh gadis apabila melihat tompokan darah di seluar dan biasanya menimbulkan ketakutan dan kebimbangan sekiranya gadis tidak mengetahui mengenainya. Pada kebiasaannya darah haid keluar dalam kualiti yang sedikit pada hari pertama dan bertambah banyak pada hari kedua dan berkurangan pada penghujung haid. lapisan endometrium akan luruh sebagai haid. Sekiranya ovum tidak dipersenyawakan. penghasilan hormon estrogen terhenti. Haid berlaku tiap-tiap bulan dan tempoh haid adalah di antara 3 hingga 7 hari. Secara purata seorang gadis kehilangan 2 hingga 6 sudu darah semasa haid setiap bulan. Terdapat variasi di antara seorang gadis ke seorang yang lain.Kitaran Haid adalah masa di antara hari pertama haid bermula hingga hari terakhir sebelum kitaran haid yang baru bermula iaitu selama 28 hari. Sebaik sahaja ovum matang dan dikeluarkan oleh ovari. Proses kedatangan haid dapat diterangkan seperti berikut : Hormon ³ Follicle Stimulating Hormone ´ (FSH) merangsang ovari menghasilkan ovum menghasilkan hormon estrogen yang merangsang pembentukan lapisan tebal endometrium di dalam uterus.

Seseorang gadis yang me nghadapi senggugut akan berasa lenguh dan sakit di bahagian perut.bengkak atau tembam. Tidak lama selepas pertumbuhan bulu pubik.Bagi gadis yang mengalami kesakitan sepanjang dan selepas tempoh haid. Selepas anda mengesan keputihan Sakit atau kekejangan bawah perut Sakit pinggang Sakit di bahagian dalam paha Rasa malas dan letih Rasa sedih. Gangguan emosi yang teruk seperti masalah keluarga yang serius dan ketenangan menghadapi paperiksaan boleh menjejaskan kitaran haid gadis. cepat marah atau kekok. Payu dara terasa sakit. kitaran haid akan menjadi normal apabila gangguan perasaan tersebut dapat diatasi. sila dapatkan bantuan profesional bagi mengatasi masalah kesihatan ini. . muram dan cepat marah. Bagi situasi seperti ini.jerawat dan cirit-birit KEBIMBAGAN SEMASA HAID Kitaran Haid Tidak Teratur y Kebiasaannya kitaran haid adalah tidak teratur pada peringkat awal dan beransur -ansur menjadi normal.TANDA-TANDA AWAL HAID y y y y y y y y y y kira-kira 2 tahun selepas payudara berkembang. Masalah senggugut dapat di atasi dengan berbaring atau mendapatkan rawatan. letih. Sakit kepala. Senggugut y Sengugut atau sakit datang bulan adalah sakit yang disebabkan oleh pengecutan dinding uterus yang kauat pada hari pertama haid.

. Tuala atau kain bersih ini perlu ditukar 3 atau 4 jam.PERMASALAHAN KETIKA HAID Sebanyak 30 peratus wanita dan gadis mengalami masalah Sindrom Sebelum Haid dalam bentuk : 1. Sensetif 4. Perasaan tidak stabil ( mudah marah. Sakit kepala dan bahagian belakang badan 6. Mengalami cirit-birit atau sembelit 9. ³Bloatedness´ ( Sembab ) KEBERSIIHAN SEMASA HAID Gadis perlu memakai tuala wanita atau kain yang bersih bagi menyerap haid dan cecair tisu yang dikeluarkan. Ini akan membantu anda membuat persediaan seperti membawa tuala wanita ke sekolah. Perubahan selera makan 7. Amalan ini adalah penting kerana dengan mencatatkan tarikh tersebut anda akan mengetahui pola atau corak pusingan haid anda. Kemurungan dan keletihan 5. tersinggung ) 3. Penggunaan tampon yang tidak betul akan menyebabkan berlakunya ³Toxic Shock Syndrome´ yang boleh menjejaskan kesihatan dan nyawa. Payudara berasa sengal 2. anda dapat meramal bila pusingan haid pada bulan hadapan. Anda dinasihatkan mengamalkan kebiasaan menandakan di kalendar tarikh haid anda bermula dan tarikh ianya berakhir . Dengan cara ini. Gadis juga dinasihati agar menggunakan seluar dalam yang diperbuat dari kain kapas. Loya 8.

keluarga dan masyarakat. Guru / orang dewasa yang boleh dipercayai . Rakan sebaya. Ingin mencuba perkara-perkara yang tidak pernah dilakukan sebelum ini.CARA MENGGUNAKAN TUALA WANITA (PAD) ‡ ‡ Tanggalkan kertas pelekat pada bahagian bawah pad. Tekan bahagian bawah pad yang berpelekat pada seluar dalam ± pakailah. Pilih rakan sebaya yang baik akhlaknya . anda perlu berinteraksi dengan rakan sebaya. Ibubapa . Jangan buang pad dalam mangkuk tandas. MENGENALI PERUBAHAN EMOSI DAN MENTAL GADIS ‡ ‡ ‡ ‡ Perasaan ingin mencari identiti diri.Alam remaja penuh cabaran dan masalah. Ingin berdikari dan memikul tanggungjawab sendiri. Remaja akan mampu mengatasi cabaran hidup secara berbincang dan bertukar fikiran dengan : y y y . MENGENALI PERUBAHAN SOSIAL GADIS Dalam melalui saat-saat manis alam remaja. Penerimaan rakan sebaya adalah penting. CARA MEMBUANG PAD ‡ ‡ ‡ Lipatkan pad terpakai dan balut dengan kertas atau plastik Masukkan ke dalam tong sampah.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful