Secretele tenisului de camp (ep.

1): 10 reguli de aur

Episodul intai: 10 REGULI DE AUR 1. Mişcă-te rapid şi loveşte controlat. 2. Nu-ţi schimba stilul de joc când câştigi. 3. Viitoarea lovitură este mai importantă decât ultima greşeală. 4. Nu intra în panică după mai multe greşeli succesive. 5. Nu intra în panică dacă adversarul realizează mai multe lovituri câştigătoare succesive. 6. Nu deveni prea încrezător când realizezi mai multe lovituri câştigătoare succesive. 7. Nu gândi că nu poţi câştiga atunci când eşti pe punctul de a pierde. 8. Nu gândi că ai câştigat deja atunci când eşti pe punctul de a câştiga. 9. Nu gândi că eşti singurul care e nervos. 10. Nu gândi că o partidă se poate câştiga doar cu lovituri de excepţie.

1

Secretele tenisului (ep. 2): Incaltaminte, imbracaminte, mingi

Episodul al doilea: ÎNCĂLŢĂMINTEA, ÎMBRĂCĂMINTEA și MINGILE. ÎNCĂLŢĂMINTEA * Cumpăraţi cea mai uşoară încălţăminte posibilă, dacă este confortabilă şi durabilă. Câteva grame în plus vor părea kilograme în ultimul set al meciului. * Alegeţi o încălţăminte cu talpa groasă şi moale. ÎMBRĂCĂMINTEA * La antrenamente purtaţi cea mai comodă îmbrăcăminte, iar la turnee pe cea mai atrăgătoare. MINGILE * Cumpăraţi numai mingi în cutii aflate sub presiune * Verificaţi dacă mingile au fost aprobate de o organizaţie internaţională de tenis. * Cereţi mingi pentru solicitări mari, dacă jucaţi pe suprafeţe tari. * Mingile obişnuite se folosesc pe suprafeţe mai moi, iar acestea nu le uzează aşa de repede.

2

ceea ce oferă mai multă siguranţă în voleuri. * Păstraţi rachetele învelite în huse atunci când nu le folosiţi. midsize (580 – 660 cm2) sau oversize (660 -710 cm2)m. * Jucătorii ofensivi vor alege o rachetă mai grea spre mâner şi cu racordaj tare (26-30kgf). * Evitaţi păstrarea rachetelor în locuri cu temperatură prea ridicată. * Pentru cei care lovesc mingea departe de punctul de impact este potrivită o rachetă medieuşoară (250-300g). RACHETELE * Alegeţi o rachetă care să vă convină. Pentru cei care lovesc mingea în ascensiune este mai indicată o rachetă medie-grea (301-365g). îndepărtaţi toate corzile. cu greutatea cuprinsă între 250 şi 365g.Secretele tenisului de camp (ep. pentru a detensiona cadrul (în caz contrar acesta poate suferi deformaţii). prea scăzută sau cu umezeală. 3): Rachetele Episodul al treilea: RACHETELE. 3 . deşi există jucători care utilizează rachete mai scurte sau mai lungi. * Racheta are punctul de echilibru în zona gâtului. deşi există jucători care utilizează rachete racordate şi în afara acestor limite (spre exemplu 17kgf sau 33kgf) * Lungimea standard a rachetei este cuprinsă între 68 şi 70cm. Racheta trebuie ţinută comod de mâner (între degetul mijlociu şi partea cărnoasă a palmei să fie o distanţă de 1cm).5cm (4 5/8 inches). adică distanţa de la vârful mânerului până la punctul de echilibru. după ce aţi jucat pe un teren umed sau dacă aerul a avut o umiditate ridicată. * Dacă se rupe o coardă. pentru mai multă forţă de pe fundul terenului. * Mânerul rachetei poate să aibă o circumferinţă cuprinsă între 108cm (4 1/4 inches) şi 117. Pe rachetele profesioniste este specificat balansul. * Domeniul de racordare recomandat este între 20kgf şi 30kgf. * Jucătorii defensivi vor alege o rachetă mai grea spre cap şi cu racordaj moale (20-25kgf). * Curăţaţi corzile prin ştergere.

voleul clasic de stânga sau dreapta. pentru a lifta puternic mingea. smash şi slice. Este recomandată pentru lovitura de rever plată. continentală. ciocan) pentru toate loviturile. Se apucă mânerul. Se apucă mânerul.Secretele tenisului de camp (ep. * Jucătorii profesionişti moderni utilizează priza închisă (eastern forehand) sau foarte închisă (western forehand) pentru loviturile de dreapta şi priza deschisă (eastern backhand) sau foarte deschisă (western backhand) pentru rever şi serviciu. * Priza eastern backhand (priza modernă de rever): Se ţine racheta în faţa corpului cu vârful în stânga şi perpendiculară pe sol. ciocan): Se ţine racheta cu vârful înainte. perpendiculară pe corp şi perpendiculară pe sol. Se apucă mânerul. Pentru lovitura de dreapta top-spin este recomandată o priză western forehand (mai închisă). 4): Prizele Episodul al patrulea: PRIZELE. Este recomandată pentru lovitura de dreapta plată şi voleul modern de dreapta. * Priza fixă (clasică. * Priza eastern forehand (priza modernă de dreapta): Se ţine racheta cu vârful înainte. 4 . * Jucătorii cu suficientă forţă în braţ şi încheietura mâinii rezistentă pot utiliza priza fixă (clasică. O monedă plasată pe dosul palmei nu trebuie să cadă. continentală. Pentru lovitura de rever top-spin este recomandată o priză western backhand (mai deschisă). perpendiculară pe corp şi paralelă cu solul. voleul modern de rever şi la al doilea serviciu. Este recomandată pentru primul serviciu.

Gleznele trebuie să se mişte continuu şi călcâiele să se ridice alternativ. * Manualele de tenis spun că jucătorul trebuie să fie plasat în permanenţă pe bisectoarea unghiului format de liniile imaginare care unesc punctul din terenul opus de unde adversarul execută lovitura cu extremităţile laterale (cele mai îndepărtate) ale propriului teren. jucătorul se deplasează cu rapiditate în acea parte a terenului şi execută lovitura normală de dreapta. apoi spre zborul mingii. În momentul lovirii mingii racheta trebuie strânsă bine. după ce au executat o lovitură de pe stânga terenului. * Unii jucători care au o foarte bună deplasare în teren. Acestea nu trebuie să fie depărtate la o distanţă mai mare decât lăţimea umerilor. în interiorul terenului. trunchiul puţin aplecat înainte.Secretele tenisului de camp (ep. după care ea va fi îndreptată din nou spre terenul de ţintă şi spre jucătorul advers. nu mai revin chiar la mijlocul liniei de fund. Genunchii vor fi uşor îndoiţi. evitând astfel lovitura de rever. 5 . socotit mai slab la majoritatea jucătorilor. Ţineţi cu mâna liberă racheta de gâtul ei. după care revine spre mijlocul liniei de fund. reveniţi imediat la mijlocul liniei de fund şi la un pas în spatele acesteia. * Privirea jucătorului rămâne îndreptată spre minge până la executarea loviturii. înaltă şi fără viteză. Aceasta vă va ajuta să schimbaţi priza la momentul oportun. deplasaţi-vă spre stânga şi loviţi puternic cu dreapta. privind atent spre adversar. ci în apropierea acesteia. În acest fel jucătorul evită lovitura de rever şi execută o lovitură de dreapta în cross invers. pentru a evita pasarea de către adversar. mult mai puternică decât reverul. Dacă adversarul execută o lovitură în dreapta terenului. cu greutatea corpului repartizată pe vârful picioarelor. * Dacă mingea de la adversar vine pe partea stângă. deoarece este foarte probabil ca adversarul să execute din nou o lovitură pe rever. * Dacă aţi executat o lovitură din interiorul terenului. 5): Plasamentul in teren Episodul al cincilea: PLASAMENTUL ÎN TEREN * Dacă aţi executat o lovitură de pe fundul terenului şi de pe una din laturi. este mai indicată o avansare spre mijlocul fileului.

care păşeşte înainte. Înainte de lovitură vă aflaţi cu faţa spre linia laterală şi cu umerii orientaţi perpendicular pe fileu. În momentul lovirii încheietura trebuie să fie fixată şi racheta ţinută strâns cu ultimele trei degete. nu prin întinderea braţului. iar racheta se află în cel mai îndepărtat punct din spate. * Înainte de lovirea mingii se slăbeşte priza rachetei. Cotul nu trebuie să se îndepărteze de trunchi la o distanţă mai mare decât diametrul unei mingi de tenis. sau abia când începe să coboare în traiectoria sa. Dacă strângeţi tare cu degetul arătător există pericolul basculării degetului. Când aţi ajuns la locul de lovire a mingii. suficient de mult (braţul în prelungirea liniei umerilor) pentru ca viitoarea mişcare să aibă amplitudinea necesară. fiind prinsă – dacă simţiţi nevoia – cu mâna liberă. apoi va reveni la loc. * După lovitură racheta îşi va continua drumul prin aer până deasupra umărului stâng. Cotul este apropiat de bust. * Mingea va fi lovită cu puţin în faţa d-voastră. Vârful piciorului din faţă va arăta spre stâlpul din dreapta al fileului. greutatea corpului trece simultan pe piciorul stâng. îndoiţi încheietura spre spate şi executaţi rapid forehand-ul. * La retragerea rachetei ţineţi încheietura mai moale. trunchiul se răsuceşte în faţă. Altfel lovitura îşi pierde din forţă şi eficienţă. * Execuţia loviturii începe cu mişcarea rachetei înainte. Calculaţi lovitura astfel ca mingea să fie lovită cât mai curând posibil. 6): Forehand-ul Episodul al saselea: FOREHAND-UL (LOVITURA DE DREAPTA) * Păşiţi spre punctul unde trebuie să loviţi mingea. 6 .Secretele tenisului de camp (ep. greutatea corpului trece pe piciorul drept. * Dacă mingea este prea aproape şi nu mai aveţi timp să duceţi racheta în spate. depărtând în acelaşi timp racheta spre dreapta corpului şi înapoi. deci imprecizie în lovitură. favorizând căderea vîrfului acesteia spre sol. în urcare dacă se poate. Lovirea mingii se face prin răsucirea trunchiului („lăsarea” sub minge şi mişcarea vârfului rachetei de jos în sus) şi a încheieturii. astfel că la terminarea acestei mişcări încheietura se va deschide singură din forţa centrifugă. vă opriţi o fracţiune de secundă.

pentru a oferi mai multă siguranţă. * Puterea unei lovituri este dată de formula forţa x viteza. în timp ce forţa vine din mişcarea umerilor şi a bustului. Apropierea acestuia de degetul mijlociu împiedică flexiunea încheieturii către spate-jos şi forţează mâna să ţină racheta strâns. deoarce aceasta ajută la imprimarea unei acceleraţii maxime. * Este greşită ţinerea rachetei departe de partea inferioară a mânerului. iar la o lovitură mai slabă se loveşte cu mai multă forţă. 7 . * Când lovitura de dreapta are mai multă forţă şi capătă caracter ofensiv. antebraţul şi racheta trebuie să se găsească într-un plan orizontal şi nu într-unul vertical. * În timpul loviturii de dreapta degetul arătător este uşor depărtat. * La executarea mişcării circulare o mare importanţă o are rotaţia bustului. * La o lovitură puternică se loveşte încet. În tenis. este denumită drive. chiar şi în situaţiile de aşteptare. Extremitatea inferioară a mânerului trebuie să se sprijine pe partea cărnoasă a palmei de sub degetul mic. deoarece trebuie contrabalansată greutatea rachetei.* Braţul. viteza este rezultatul mişcării încheieturii. deoarece este împiedicată acţiunea încheieturii pumnului.

Se poate utiliza şi priza de dreapta pentru ambele mâini. * Mişcarea se execută ca şi cum aţi trage o sabie din teacă. 8 . iar mâna stângă cu priza eastern de dreapta. racheta este condusă spre cotul stâng în spate-jos. greutatea corpului trece pe piciorul stâng. în cazul loviturilor direcţionate în jucător şi nu dezvoltă forţă în braţul dominant. iar racheta se ridică în sus şi spre înainte. corzile fiind perpendiculare pe sol. pentru a asigura precizia mişcării. deasupra liniei umerilor. * După lovire trunchiul se răsuceşte înspre dreapta. menţinând pe cât posibil racheta perpendiculară pe sol. 7): Backhand-ul Episodul al saptelea: BACKHAND-UL (LOVITURA DE STÂNGA) * Vă întoarceţi din vreme cu faţa spre linia laterală din stânga. Priza corectă este cu degetul mare peste degetul arătător.Secretele tenisului de camp (ep. * Reverul cu două mâini mâreşte forţa. aduce un plus de control mişcării şi îmbunătăţeşte poziţia acesteia la loviturile cu efect de top-spin. fiind susţinută cu mâna stângă. Înainte de lovire se îndoaie puternic genunchiul drept şi se slăbeşte priza favorizând deplasarea rachetei mult sub minge. * Este greşit a se ţine mânerul rachetei cu degetul mare de-a lungul acestuia. Piciorul drept este în faţă. Apoi se loveşte sus-înainte. * La reverul cu două mâini mâna dreaptă apucă cu priza eastern de rever. reduce manevrabilitatea rachetei. Dezavantajul constă în faptul că diminuează şansele ajungerii mingilor plasate la distanţă mai mare.

* La o minge liftată se răspunde tot cu o lovitură liftată sau utilizând cu prudenţă o lovitură plată pentru a opri efectul de rotaţie. stând cu spatele la fileu. de sus în jos. fiind un element caracteristic al jocului modern. * Jucătorii care lovesc frecvent top-spin vor rupe mai repede racordajul. * O lovitură eficientă de top-spin se va obţine dacă impactul cu mingea se va produce deasupra centrului corzilor. se va executa o mişcare amplă şi rotatorie. la lunguri de linie prin afara terenului şi la loburile care cad mult în teren. se execută side-spin prin spatele mingii. 9 . mai mult din încheietură. de jos în sus. * Este indicat să fie executată pe reverul adversarului. Genunchii vor fi îndoiţi foarte mult. 8): Utilizare lift (overspin. topspin) Episodul al optulea: RECOMANDĂRI DE UTILIZARE LIFT (OVERSPIN. datorită mişcării pronunţate de frecare a corzilor între ele. în viteză. imprimând rachetei suficientă viteză. puţin oblic faţă de acesta. racheta fiind îndreptată cu corzile spre fileu. * Pentru a lovi o minge înaltă în top-spin. * Pentru a lovi o minge joasă în top-spin se va executa o mişcare scurtă. În acest ultim caz.Secretele tenisului (ep. TOPSPIN) * Sunt lovituri cu eficienţă superioară. RECOMANDĂRI DE UTILIZARE SIDE SPIN (ROTIREA MINGII PRIN LATERAL) * La serviciu.

pentru a nu aştepta mingea mult în spatele terenului. la mingi jucate mai scurt de adversar. pentru siguranţă şi în criză de timp. * Mingile ajunse în extremis pot fi returnate cu slice relativ sigur şi precis de pe ambele părţi ale terenului. * Ca lovitură de atac la fileu. care sar înalt. * Pentru retur de serviciu. 9): Utilizare slice (taiata) Episodul al nouălea: RECOMANDĂRI DE UTILIZARE SLICE (TĂIATĂ) * Pentru menţinerea mingii în joc din considerente de siguranţă. deoarece mişcarea nu se execută în mod natural. Ele descriu apoi un sfert de cerc. Lovitura nu va fi incisivă. pentru a scoate adversarul din mână. Şi mingile mai scurte tăiate. * Nu se execută slice la mingi foarte înalte. 10 . * Pentru returnarea mingilor de pe partea stângă. La primul serviciu. sau pentru a crea o dificultate suplimentară adversarului (mingile tăiate sar puţin şi sunt greu returnabile).Secretele tenisului de camp (ep. oprindu-se brusc. * În scopul schimbării ritmului de joc. * La începutul loviturii corzile sunt verticale faţă de teren. cu lovirea mingii spre un punct precis. * Pentru a obţine un slice puternic se îndoaie genunchiul aflat în faţă. pe ramura ascendentă. la al doilea serviciu ca minge de pasare a adversarului ce atacă la fileu. care sar puţin. se returnează mai uşor cu slice.

trunchiul se îndoaie în faţă. * Mingea trebuie aruncată drept în sus. * La aruncare mingea nu se ţine strâns în palmă. până la o înălţime mai mare decât la cea la care puteţi ajunge cu racheta. greutatea pe piciorul drept. * Păstraţi 3-4cm de linia de fund. în timp ce braţul stâng a aruncat mingea în sus. puţin înainte şi la dreapta. ci pe vârfurile degetelor. stând pe vârful piciorului stâng. * Poziţia jucătorului va fi în uşor unghi faţă de fileu (45-60 grade). * Ridicarea braţului se face în direcţia stâlpului drept al fileului. balansând spre stânga în jos. antebraţul continuă scurt rotirea spre exterior. * Duceţi capul rachetei în jos. piciorul stâng înainte. înaintea liniei de fund.Secretele tenisului de camp (ep. în punctul de extensie maximă. la cca 20cm în faţa piciorului stâng. în spate. * Treceţi brusc greutatea corpului pe piciorul din faţă. La serviciul slice antebraţul va coborî spre dreapta în jos. liftat (mingea este lovită în partea din dreapta sau în partea superioară) şi slice (mingea este lovită în partea din stânga). prin mişcarea de pronaţie a încheieturii (priza este cea continentală). piciorul drept se pregăteşte să păşească înainte. coborând braţul şi umărul drept. * Nu vă grăbiţi. Braţul drept se întinde. respiraţi adânc. * După lovire. * Mingea se loveşte scurt înainte. apoi începeţi mişcarea. suprafaţa de lovirea a rachetei este condusă spre minge lateral dreapta (serviciul liftat) sau lateral sânga (serviciul slice). într-o largă mişcare de rotire. 11 . deasupra capului. Faceţi o pauză. pentru a nu face greşeală de picior. 10): Serviciul Episodul al zecelea: SERVICIUL * Există trei tipuri de serviciu: plat (mingea este lovită în partea din spate). apoi urcaţi brusc racheta deasupra capului.

* Al doilea serviciu (executat cu priza de rever) va fi. cele câteva servicii pe partea opusă constituind elementul surpriză. Este un tip de serviciu mai puţin utilizat. cu o mişcare de sus în jos. dar mingea trebuie să aibă suficientă viteză şi profunzime. iar cel de stânga la 1m de această linie. racheta coborând lângă piciorul drept al jucătorului. pentru închiderea unghiurilor şi obţinerea unei poziţii avansate. * Serviciul trebuie dirijat spre colţurile care constituie punctele slabe ale adversarului. 12 . * Se poate executa serviciul şi din săritură. * La serviciul slice se utilizează priza de dreapta. * Execuţia serviciului cu efect liftat asigură timpul necesar avansării la fileu şi returnarea dificilă a mingii. Mingea se loveşte mult în faţă. * Serviciul din dreapta se execută de lângă linia de mijloc. cu aterizare pe piciorul stâng sau pe cel drept. Aici. pentru siguranţă. pentru a deschide unghiuri care să permită serviciului executat pe rever să scoată adversarul mult în exterior. Atenţie la jucătorii care lovesc mai bine cu reverul decât cu dreapta şi la jucătorii stângaci! * Se va înainta pe bisectoarea loviturilor posibile de pasare (şi nu spre centrul fileului). rezultând o lovitură puternică. la mişcarea încheieturii se adaugă şi mişcarea antebraţului. care să favorizeze voleul. mult mai liftat ca primul.

încercaţi să returnaţi cât mai plat. Când adversarul aruncă mingea în sus. Returul în lung de linie (pe partea opusă celei de unde serveşte adversarul) este cel mai des uzitat (mai ales pe terenurile rapide). * Nu vă deplasaţi niciodată înapoi. dar şi unele retururi în diagonală (cross-uri.Secretele tenisului de camp (ep. urmând să vă întindeţi după minge cu un pas mare. pentru a putea schimba rapid priza continentală. aproape ghemuit. * Căutaţi să daţi returul cât mai rapid (când mingea este în urcare). la picioarele lui) pot fi eficiente. în special pe zgură) sau „căzute” (direct pe adversar. 13 . cu privirea ţintă la mişcările adversarului. cu racheta în faţă. retrageţi scurt racheta. ci numai înainte. * La un serviciu puternic se va lovi mingea în urcare. 11): Returul de serviciu Episodul al 11-lea: RETURUL DE SERVICIU * Poziţia de aşteptare este în afara terenului. dacă este posibil liftat de pe dreapta. susţinută cu mâna stângă. * Dacă adversarul serveşte foarte liftat. dacă mingea va fi prea puternică. * La cel de-al doilea serviciu păşiţi în interiorul terenului. Sesizând direcţia mingii. sau cu slice de pe stânga. în funcţie de partea pe care va servi adversarul. lângă unul dintre colţuri. greutatea corpului se repartizează în faţă. Prin blocarea mingii se execută returul (ca un voleu plat). deoarece aveţi suficient timp să loviţi cu dreapta. Evitaţi utilizarea backhand-ului. * În cazul unui serviciu „moale” contraatacaţi imediat cu un drive (lovitură puternică) pentru a prelua iniţiativa.

asigurandu-va forta si viteza in miscarea sus-inainte). 7. 10. ci doar kick-ul suplimentar). Nu incercati sa fortati pumnul (acesta nu asigura forta. Loviti mingea ca si cum ati cadea peste aceasta (dezechilibrandu-va spre inainte). 9. 4. Flexati genunchii foarte mult (muschii gambelor sunt cei mai puternici din corp. Loviti mingea cat mai in fata posibil (astfel veti obtine un unghi mai bun). 14 . Lasati capatul rachetei sa cada cat mai mult in spate (ca si cum ati vrea sa va scarpinati spinarea cu aceasta). Tineti strans manerul rachetei doar la impactul cu mingea (in restul miscarii racheta trebuie tinuta lejer). 6. Loviti mingea cat mai sus posibil (eventual in saritura. 8. 5. Pastrati muschii corpului relaxati (miscarile vor fi efectuate cat mai natural). "Biciuiti" mingea in momentul impactului (prin accelerarea miscarii). Rotiti cat mai mult trunchiul si umerii (al doilea element care va asigura forta serviciului). 2. 3. cu talpile desprinse de pe sol).10 "trucuri" pentru a obtine un serviciu foarte puternic Episodul al 12-lea: 10 "trucuri" pentru a obtine un serviciu foarte puternic 10 "trucuri" pentru a obtine un serviciu foarte puternic: 1.

transmiteţi mingii un efect de rotaţie. pentru a nu o trimite în fileu.Secretele tenisului de camp (ep. * Dacă sunteţi situat aproape de fileu. de pe piciorul drept corpul este aruncat în sus în săritură. 15 . * Smash-ul se returnează. * Este mai indicată utilizarea prizei de rever decât a celei continentale. reveniţi în poziţia de aşteptare. mai pronunţată atunci când mingea. Dacă smash-ul adversarului a fost slab. racheta fiind dusă direct la ceafă şi în sus. atunci când este posibil. tinde să-l depăşească pe jucător. Cu o fracţiune de secundă înainte de impact. pentru a evita surprizele. pentru a-i imprima maximum de viteză. fără a mai fi balansată în prealabil spre sol. * Înainte de a lovi se întinde mâna stângă în direcţia mingii. 13): Smash-ul Episodul al 13-lea: SMASH-UL * Mişcarea este mai scurtă ca la serviciu. loviţi mingea cu un efect de rotaţie cât mai redus. nu loviţi mingea cu forţă. ci încercaţi să executaţi o lovitură de trecere (passing shot). mai înaltă. În cazul în care vă aflaţi în mijlocul terenului. * După ce aţi plasat un smash. ca şi la serviciu. Aceasta din urmă. de obicei cu lob. împiedică flexiunea în jos a încheieturii.

* Reacheta trebuie dusă scurt înapoi. Traiectoria trebuie să fie. de sus în jos. * Voleul slice (executat cu priza continentală) este mai sigur şi permite chiar stopul din voleu. alunecaţi spre dreapta sau spre stânga faţă de direcţia mingii. în funcţie de direcţia spre care se îndreaptă mingea. pivotaţi pe piciorul stâng şi păşiţi cu cel drept spre minge. * În situaţia în care mingea se îndreaptă direct spre dumneavoastră. mai puţin sigur. în momentul impactului planul corzilor trebuie să fie perpendicular pe teren. * Utilizaţi un voleu în lung de linie pentru a returna o lovitură în cross sau un voleu în cross pentru a returna o lovitură în lung de linie. * După ce aţi executat voleul. Îndoiţi genuncii suficient de mult. * Indiferent de priza adpoptată. apoi readusă plat înainte. călcâiele abia atingând solul sau chiar nefăcând contact cu acesta. 16 . printr-o mişcare puternic amortizată (racheta execută un sfert de cerc. cât mai lungă. cu priza de dreapta sau cu priza de rever. * În cazul în care mingea se îndreaptă spre partea dreaptă. având senzaţia că staţi pe vine.Secretele tenisului de camp (ep. ca la lovitura slice). împingând cu unul din picioare şi păşind oblic către fileu cu celălalt. 14): Voleul Episodul al 14-lea: VOLEUL * În aşteptarea executării voleului staţi aplecat în faţă. pentru a intercepta mingea cât mai în faţă. * Dacă mingea este direcţionată pe partea stângă. Acest tip de voleu este. folosiţi piciorul drept pentru a pivota şi păşiţi înainte cu cel stâng. de obicei. totuşi. * Unii jucători modern execută aşa numitul voleu drive. mingea fiind lovită puternic. aşteptaţi-vă de fiecare dată ca mingea să fie returnată. îndreptată spre colţurile terenului (cross) sau în lungul liniei (long-line).

După lovitura pregătitoare trebuie să ajungeţi cel puţin la linia de serviciu. altfel riscaţi să fiţi pasat foarte uşor. * Mingea va fi lovită imediat după săritură. întoarceţi-vă imediat cu faţa spre adversar. * În mod normal. pregătit pentru a executa următorul voleu. * Cel mai dificil de executat este voleul de pe partea stângă. iar rama rachetei va coborî aproape paralel cu solul. * Jocul serviciu-voleu este specific pentru terenurile rapide. Poziţia normală de execuţie a voleului este la aproximativ 2m de fileu (pentru voleurile slice) şi 3-4. pregătiţi pentru orice răspuns din partea adversarului. 17 . * Executaţi voleul cu calm. atunci când acesta a încercat un lob. cu spatele la terenul adversarului. * Atacul la fileu trebuie bine pregătit. cu o răsucire promptă a încheieturii mâinii. Pe terenurile de lente înaintaţi spre fileu pentru a executa voleul numai după ce aţi pregătit bine punctul.5m (pentru voleurile drive). DEMI-VOLEUL * Înainte de executarea loviturii întoarceţi-vă cu umărul opus spre fileu şi ghemuiţi-vă atunci când executaţi lovitura. După ce aţi lovit mingea. fără să vă precipitaţi. Lovitura trebuie să aibă un efect de surpriză. În cele mai multe cazuri execuţia depinde de inspiraţia jucătorului.* La mingile joase veţi fanda mai mult. după un demi-voleu se continuă mersul spre fileu. având grijă ca suprafaţa corzilor să „acopere” bine mingea. * Antidoturile voleului sunt passing-urile (în lung de linie sau în cross) şi loburile. punând adversarul într-o poziţie dificilă.

* Loburile puternic liftate se numesc drive-lob-uri. puteţi returna lobul cu spatele la teren. mingea a sărit suficient de mult. * Dacă. 15): Lobul Episodul al 15-lea: LOBUL * Loburile se execută. în funcţie de lovitura cu care vreţi să executaţi returul. se poate încerca un retur printre picioare. alergaţi după minge în dreapta sau în stânga ei. după ce a lovit solul. pentru a nu consuma energie inutilă. * Dacă mingea a sărit mai puţin. În mişcările premergătoare.Secretele tenisului de camp (ep. ci şi ca o alternativă la passing. * Loburile trebuie să aibă un efect de surpriză. 18 . cu slice. * Se recomandă a se executa pe partea stângă a adversarului. având corzile rachetei paralele cu fileul şi lovind mingea prin spatele acesteia. deoarece adversarul se va afla întotdeauna într-o poziţie favorabilă şi va încheia oricum punctul. se execută un forehand sau un backhand. * Dacă lobul v-a depăşit. de obicei. * Nu-l utilizaţi doar în situaţii defensive. Cei mai mulţi dintre jucători nu mai aleargă după minge după ce au fost lobaţi. * Dacă mingea a sărit la înălţime medie. adversarul nu trebuie să ghicească intenţia executării unui lob. * Toate aceste tipuri de retururi sunt foarte pretenţioase.

Fiţi pregătit ca adversarul să ajungă mingea şi s-o returneze.Este greşit a se răspunde cu stop la o minge lentă. expediaţi o lovitură câştigătoare în lungul liniei. Înainte de impactul cu mingea executaţi un slice puternic amortizat.Se urmăreşte a) obţinerea unui punct direct. În aceste cazuri se execută o lovitură topspin. 4. imprimându-i mingii un slice pronunţat. datorită mişcării de rotaţie accentuate. 16): Stopul Episodul al 16-lea: Stopul 1. aproape verticală. 5. Aceasta asigură cea mai bună amortizare. 10.Dacă aţi reuşit să ajungeţi un stop. 9. 7. pentru a ascunde mişcarea. astfel încât aceasta. sau când este surprins pe picior greşit.Secretele tenisului de camp (ep. executaţi un voleu câştigător. sau obţinerea unei poziţii avantajoase.Se utilizează. mai apropiate de prima şi la mingile foarte scurte.Stopul de pe fundul terenului se execută cu o mişcare de sus în jos. 3. când adversarul este departe de punctul de cădere al mingii. să sară foarte puţin sau să sară înspre fileu şi nu înspre adversar. În cazul în care trebuie să vă întindeţi pentru a ajunge mingea. c) aducerea la fileu a unui adversar care preferă jocul de pe fundul terenului. 8. Pe măsură ce vă apropiaţi de fileu. mişcarea terminându-se cu corzile paralele cu terenul. atunci plasaţi-o cu un lob peste adversar. 6. 19 .Traiectoria descendentă a mingii trebuie să înceapă din terenul d-voastră. Executaţi stopul ca şi când aţi executa o lovitură obişnuită de dreapta sau de rever. Dacă reuşeşte.Jucătorul aflat la fileu poate executa un stop-voleu. 2. d) obţinerea unui punct direct dintr-un contrastop la stop. 11. slice-ul trebuie să fie din ce în ce mai accentuat.Este greşit a strânge puternic mânerul rachetei în momentul impactului (mişcarea nu mai este amortizată).Pentru stopul de dreapta unica priză validă este cea eastern de forehand. de regulă. b) variaţia jocului în vederea scoaterii din mână a adversarului şi a obosirii lui. deplasându-se contrar direcţiei de lovire a mingii. la mingile între linia de serviciu şi linia de fund.Mişcările pregătitoare nu trebuie să dezvăluie intenţia executării unui stop.

retragere a rachetei sa fie "compacta" si cursiva fara "bruscari" prea dese. inaltimea. mai corect se poate spune ca miscarea de pregaire. cuvant prea des auzit in explicatiile altor specialisti. aici ma refer in deosebi la lovitura de dreapta are la baza cursivitatea miscarii.rezulta cotul prea aproape de corp sau prea departe de corp datorita deplasarii tarzii la minge) In fine nu are o importanta prea mare unde se afla cotul cat de departe cat de aproape. 20 . desigur este si el o parte importanta a mecanismului de executie dar apropierea acestuia sau departarea este determinata in principal de viteza.Orice "bruscare" determina automat o incordare excesiva a muschilor implicati in efort si sa nu uitam ca muschii sunt inlantuiti adica o miscare brusca determina si alte segmente sa se manifeste la fel. o cursivitate imposibil de realizat fara o alternanta optima intre contractia si relaxarea musculaturii in sprecial al flexorilor mainii de la care porneste zic eu mai toata relaxarea.Secretele tenisului/ Forehand-ul Toate loviturile in tenis. astfel vom avea o pregatire cursiva bine coordonata care teoretic poate creea premisele unei bune executii. Lucruri simple dar esentiale la lovitura de dreapta (forehand): Racheta incepe miscarea de retragere in acelasi timp cu miscarea de rotatie a umerilor si a soldului(nu uitati aici importanta mainii stangi in cazul jucatorilor de mana dreapta) si sa nu uitam in acelasi timp cu primii pasi de deplasare spre minge. la care si cu care vine mingea de la adversar si mai mult de capacitatea executantului de a se deplasa aseza in pozitie optima la minge(sa nu loveasca inghesuit . Legat de cot.

mecanica). un efort marit din partea executantului. acest lucru nu inseamna ca pentru a realiza acest lucru jucatorul trebuie sa detina o forta fizica mare. mai corect spus daca avem o amplitudine mare a bratului de lovire suplinita si de catre o accelerare pe masura.Un lucru destul de important cred eu ca am omis. aici ma refer la loviturile de mare finete ca de exemplu drop shot-ul care nu necesita implicarea fortei prea mari a bratului. Una dintre cele mai utilizate notiuni este termenul de "brat al fortei" care are sau nu implicatii majore in fiecare lovitura din tenisul de camp. aici va rog sa trageti dumneavoastra concluziile de rigoare. mai mult. in schimb ma voi concentra dupa cum am mentionat mai sus pe momentul impactului cu mingea. natural mai frumos spus. fara un efort deosebit din partea executantului (vezi forehand-ul lui Roger Federer). Desigur despre "bratul fortei" nu voi discuta(vezi manualul de fizica . 21 .. Dar acest lucru. Forta deobicei se obtine prin accelerarea deosebita a segmentului implicat in efort. este momentul impactului cu mingea. Cu cat intreg membru superior drept (cel implicat in lovire desigur in cazul jucatorilor de mana dreapta) este mai departat de corp. cred eu. Desigur sunt aici si numeroase contra-argumente pe care le putem vedea mai des in jocul fetelor la care in momentul lovirii mingii putem surprinde un cot foarte apropiat de corp. aviz articulatiei cotului sau mai simplu spus "cotul" cu atat forta imprimata mingii este mai mare exact ceea ce fizica o numeste efectul dat de catre "bratul fortei". amplifica dificultatea executiei. desigur cu cateva mici excepti . o pierdere energetica mai mare si mai timpurie.. Biomecanica fiecarei lovituri in tenis. atentie. . cotul in mod logic trebuie sa fie cat mai departat de corp (bratul si antebratul fiind aproape unul in prelungirea celuilalt). isi are la baza cunoasterea catorva notiuni gasite desigur in Fizica. acea secventa care determina in mare masura reusita cel putin teoretica a unei mingi lovite "sanatos" curat. Deci. Iar daca ne gandim logic un meci de tenis dureaza de regula mai mult de o ora de joc. extins aproape complet in momentul lovirii mingii. va rezulta o forta optima imprimata mingii .

mai intai prin tinerea mingii in mini-teren. Spre exemplu. cu un pas in spatele liniei de serviciu (in zona dintre linia de fund si linia de serviciu). Aceasta tema poate fi jucata si pe puncte. Jucatorii ar trebui apoi sa incerce acelasi procedeu. intr-un mod foarte placut. mingea de tenis va ajunge fie in fileu. Daca practicantii nu vor folosi scurta accelerare a capului rachetei peste minge si vor folosi doar bratul integral. tinand mingea in teren in cros. coborarii capului rachetei inainte de impactul cu mingea. urmate de o “periere” ferma a mingii de jos in sus. pe acelasi mini-teren format din cele 4 careuri de serviciu. Jucatorii se aseaza de o parte si de alta a fileului. Dupa ce jucatorii deprind simtul mingii si capata o anumita siguranta in propriile lovituri.Tema Lunii / "Mini-tenis" (Nr. 22 . Cheia temei este ca jucatorii sa tina mingea in joc.Astfel mingea va avea un parcurs in teren asemanator cifrei 8. 1) Obiectiv Acest exercitiu urmareste imbunatatirea controlului mingii. in interiorul careurilor de serviciu. din ce in ce mai dificile si mai interesante. un jucator este obligat sa loveasca mingea doar lung de linie (in careul din fata sa). aceasta tema poate fi practicata sub multe forme. in timp ce celalalt jucator poate trimite mingea doar in cros. deprinderea simtului mingii sau scurtarea pasilor pregatitori pozitionarii la minge. reusind cel putin 25 de schimburi peste fileu. Pentru a putea tine mingea in “mini-terenul” de tenis. Scurta descriere a temei Tema este pusa in practica de 2 persoane de valori sensibil egale. Primul obiectiv pe care ar trebui sa si-l puna orice pereche de jucatori care incearca aceasta tema este dobandirea constantei in joc. fie pe plasa ce delimiteaza terenul de tenis. jucatorii vor sesiza ca obtin rezultate mai bune prin scurtarea rotirii corpului. cu o singura schimbare.

Variante precum avansarea la fileu sau loviturile decisive de dreapta inversa in cros vor parea mult mai potrivite situatiei jucatorului cu avantajul terenului mai mic. in acelasi timp. prin introducerea unor noi reguli.posibilitatea. imbunatatind si. ca la tenis de masa). de a trimite mingea in a 2-a jumatate a terenului advers. datorita terenului propriu de dimensiuni mai mici are o foarte buna ocazie de a-si exersa lovitura de dreapta inversa sau voleul. care este efectuat doar de catre 2 persoane. la clasicul joc de simplu pe puncte. evaluand capacitatea fiecarui jucator de a ataca. 23 . are obiective tactice clare. print-un singur procedeu tehnic. “Mai placuta”. si in acelasi timp utila. Acest joc poate fi o alternativa mai placuta. Noua linie va fi trasata in prelungirea liniei mediane (linia alba ce desparte cele 2 careuri de serviciu) pana la intersectarea centrului liniei de fund a terenului. pe terenul de zgura.Tema Lunii / Terenul injumatatit (Nr. Astfel. normale. cum ar fi: . suprafata terenului de simplu a unuia dintre jucatori va fi redusa la jumatate. doar pentru jucatorul aflat “in dezavantaj”. procedee tehnice indicate in aceasta situatie. Scurta descriere a temei Tema este pusa in practica doar de catre 2 persoane. conferindu-i acestuia un avantaj. terenul injumatatit revine la dimensiunile initiale. Totodata. cauzate de lipsa de constanta la serviciu si la loviturile din lateral (forehand si rever). Dupa folosirea acestui “joker”. jucatorul aflat in avantaj. Jucatorul cu avantajul terenului de dimensiuni mai mici va repune (cu lovitura de dreapta) mereu mingea in joc “la mana” adversarului de peste fileu pe parcursul unui joc pe puncte pana la 11 (set – punctele se vor numara din 1 in 1. Terenurile se vor schimba intre jucatori dupa fiecare set. 2 ) Obiectiv Acest exercitiu. respectiv de a se apara intr-un schimb de mingi al unui joc pe puncte mai mult sau mai putin oficial. Exercitiul poate capata mai multe forme. deoarece elimina multe din elementele statice ale unui joc de simplu intre amatori. dar doar pe durata unui punct. Unul dintre jucatori va folosi peria pentru curatarea tuselor de plastic la trasarea unei noi linii. vizibile adversarului. voleul.

Dupa repunerea mingii in joc peste fileu. desfasurarea jocului ducand la aceste afirmatii. echipa castigatoarea fiind cea care ajunge prima la 21 de puncte. pe rand. primul membru al echipei de peste fileu trimite mingea inapoi in teren. Fiecare echipa trebuie sa faca aceste rotatii. Mingea este pusa in joc „din mana”. pe centrul liniei de fund. unul in spatele celuilalt. jucatorii fiind rapid obligati sa foloseasca procedee tehnice (voleul. jucatorul care sta singur intr-un teren este nevoit sa loveasca de fiecare data cand mingea ajunge in terenul propriu.. Jocul se desfasoara doar pe suprafata terenului de simplu. 24 . „morisca”. forehand/rever din careul de serviciu) prin care sa finalizeze punctul.Tema Lunii (nr 3): „Jocul Morisca. fiind lansata peste fileu spre centrul terenului advers de catre primul membru (cel aflat mai aproape de fileu) al unei echipe (!!! aceasta facandu-se la indemana primului dintre „combatanti”. Aceasta tema se joaca de preferinta pe puncte.. de o parte si de alta a fileului. Participantii sunt dispusi in doua tabere. „morisca”. care poate fi pusa in practica de catre 3 sau 4 persoane. doi si doi (sau unul si doi).in tenis” Obiectiv Aceasta tema de joc. efectuandu-se astfel o rotatie intre coechipieri. Ca obiective secundare. Repunerea mingii in joc se va face in mod alternativ. smeciul. Scurta descriere a temei Tema de joc are 3 sau 4 participanti. va rog sa postati mesajele dumneavoasta. altfel repunerea se repeta de catre aceeasi echipa). se pot remarca cele tactice si tehnice. urmand sa loveasca cel de-al doilea jucator al echipei care a repus mingea in joc. De aici si numele jocului. miscarea de rotatie fiind facuta doar de catre echipa de peste fileu. pe rand. acoperirea intregii suprafete de joc proprii. astfel incat sa loveasca fiecare jucator din cele 2 echipe cate o lovitura. In cazul a numai 3 participanti. fiecare echipa cate un punct trebuind sa aiba aceasta datorie de a repune mingea in joc. are ca prim-obiectiv dezvoltarea deplasarii in teren. Daca aveti nelamuriri sau sugestii cu privire la aceasta alternativa inedita la jocul de dublu clasic.

care permit avansarea la fileu si cresterea sanselor de finalizare cu succes a punctelor din fata plasei. in propriul teren (preferabil de zgura). Jocul “Hai la fileu” are cateva reguli simple. in oricare moment al punctului. are ca prim-obiectiv dezvoltarea jocului ofensiv. a loviturilor de apropiere si de la fileu. fiecare jucator avand o jumatate de teren. asteptand reactia adversarului din proximitatea fileului. fiecare minge scurta a oponentului. vizibile adversarului. de atac. oarecum “fortati” de regula de baza a temei. la indemana advesarului. peste linia de serviciu. 25 . cu forehandul in cele mai multe cazuri. in sensul ca un jucator poate puncta dublu daca efectueaza intr-un punct minim o lovitura de voleu. ambii jucatori vor cauta sa loveasca mingile mai lung in terenul advers. “din mana“. Jocul se practica pe puncte. Cele 2 noi linii (cate una de fiecare parte a fileului) vor fi trasate in prelungirea liniei mediane (linia alba ce desparte cele 2 careuri de serviciu) pana la intersectarea centrului liniei de fund a terenului. Nerespectarea acestei reguli duce la pierderea automata a punctului. Ambii jucatori vor folosi peria pentru curatarea tuselor de plastic la trasarea unei noi linii. jumatati dispuse in diagonala astfel incat cei 2 jucatori sa loveasca mingea in cros. care poate fi pusa in practica de catre 2 persoane. 4): Jocul “Hai la fileu” Obiectiv Aceasta tema de joc. pentru rever cros. Mingea este repusa in joc de catre unul dintre jucatori. spre terenul din diagonala jucatorului de peste fileu. fortand in acelasi timp ambii jucatori sa puna pret pe lungimea loviturilor de pe fundul terenului. fiind lansata cu lovitura de dreapta in cros. Modul de punctaj poate fi variat. si vor cauta sa speculeze . Regula de baza a jocului e ca fiecare minge care cade in careul propriu de serviciu te obliga sa avansezi la fileu si ca la urmatoarea minge sa fii pozitionat in careul de serviciu.Tema Lunii (nr. Scurta descriere a temei Tema de joc are 2 participanti. Prin lovituri de apropiere intelegem lovituri de la nivelul liniei de serviciu. Jucatorii care stapanesc la un nivel ridicat lovitura de rever pot incerca aceasta tema si pe cealalta diagonala terenului. In acest fel este incurajat jucatorul care ataca si isi asuma un risc in joc. printr-un set pana la 21. Jocul se desfasoara pe jumatate din suprafata terenului de dublu. Astfel.

26 .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful