Teknik memanaskan badan

PASTIKAN aktiviti memanaskan badan dilakukan mengikut teknik yang betul. Tempoh masa yang sesuai sekurang-kurangnya 10 minit. Kaedah lain yang digunakan ialah urutan kerana meningkatkan pengaliran darah melalui otot, tetapi mesti diikuti regangan otot.

Regangan betis

Berdiri dengan sebelah kaki berada di depan. Secara perlahan -lahan pindahkan berat badan kepada kaki depan. Ini menyebabkan otot betis diregang ke arah belakang. Kekalkan kedudukan itu kira -kira lima minit. Kepantasan

Aktiviti berbentuk kepantasan seperti berjalan pantas dan joging perlahan meningkatkan pengaliran darah ke tisu dan otot.

Regangan bahu dan dada

Kedua-dua belah tangan di bahagian belakang dalam keadaan seperti bersalam. Tangan kemudian digerakkan ke atas dan kekalkan keadaan itu selama lima minit.

Melonggarkan bahagian atas tubuh Gerakkan kedua belah tangan dari bahagian atas secara berperingkat -peringkat hingga ke bawah.

Penyejukan Gunakan teknik sama seperti memanaskan badan. Tempoh beberapa minit selepas bersenam perlu digunakan untuk menyejukkan badan.Teknik menyejukkan badan BERSENAM tidak berakhir begitu saja. menyejukkan badan selepas bersenam tidak boleh diabaikan. . asid laktik yang ditinggalkan di belakang otot boleh menyebabkan kekejangan. iaitu dengan cara berjalan perlahan dan melakukan teknik sama seperti memanaskan badan. bengkokkan kaki kanan dan angkatkan ke atas. Ulangi pergerakan ini sebanyak lima kali. Untuk melakukan regangan terhadap otot tendon atau urat di belakang lutut. Ulangi teknik ini dengan menggunakan kaki kiri pula. Memperlahankan kepantasan Berjalan atau berjoging dengan perlahan selama beberapa minit memastikan darah bergerak memasuki otot untuk menyingkirkan asid laktik. Menurun Bagi menyejukkan otot belakang tubuh dan paha. Jika meman askan badan adalah penting. berdiri tegak dan kemudian turunkan tubuh hingga kedudukan mencangkung tanpa menggunakan tangan. Kekalkan kedudukan dengan mengira satu hingga lima. Jika berhenti bersenam secara mengejut. Menyejukkan badan memastikan darah mengalir melalui otot dan sebarang asid laktik yang terbentuk dalam sel otot boleh disebarkan melalui pengaliran darah ke hati. Regangan di tendon boleh dirasai apabila teknik ini d ilakukan.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful