JEREBU

Jerebu merupakan fenomena atmosfera yang berlaku apabila debu, asap dan zarah pencemaran lain mengaburi kejelasan langit.[1] Fenomena ini biasanya terjadi jika zarah, debu dan asap berkumpul pada hari yang kering. Zarah-zarah kecil ini berkumpul di paras rendah atmosfera dan akan mengaburi pandangan dan mungkin menyebabkan masalah pernafasan. Jerebu tebal juga dikenali sebagai asbut. Dilihat dari jauh (seperi dari kapal terbang), jerebu biasanya kelihatan sedikit keperangan. Namun dari dekat, ia berwarna putih seperti asap.

Rajah 1 : Jerebu di Kuala Lumpur

Indiana .Rajah 1 : Jerebu di Matthews.

Antara punca yang menyumbang kepada jerebu adalah:- 1. juga kepada haiwan dan tumbuh-tumbuhan.Punca jerebu Segala debu. Kawalan pencemaran yang tidak berkesan 5.habuk dan gas-gas dalam jerebu membentuk sebatian kimia yang membahayakan kesihatan manusia. Pelbagai pembakaran yang menyumbang kepada penghasilan asap 7. Penggunaan bahan bakar yang 'kotor' 3. Pelbagai semburan atau aerosol 6. Pembakaran secara terbuka 2. Mungkin juga pembakaran rokok !!! . Penggunaan minyak mengandungi plumbum untuk kenderaan 4.

Ia melibatkan pengukuran kuantiti zarah halus merbahaya seperti karbon monoksida.200 Tidak sihat 201 . sulfur dioksida. Udara yang dihirup dipenuhi dengan pelbagai debu.Kandungan Jerebu Jerebu adalah satu keadaan di mana mutu udara persekitaran sudah tercemar.50 Baik 51 . O3 3. CO 2. 4.100 Sederhana 101 .400 Berbahaya 401 . Antara gas-gas yang ada dalam jerebu adalah 1.500 Sangat berbahaya Lebih 501 Darurat . Pengelasan tahap kualiti udara mengikut IPU adalah seperti berikut: Nilai IPU Kualiti udara 0 . habuk.300 Sangat tidak sihat 301 .gas dan juga bahan-bahan kimia. PM10 SOx dan 5. NOx Indeks Pencemaran Udara Indeks Pencemaran Udara (IPU) merupakan salah satu cara untuk mengetahui tahap teruknya jerebu. nitrogen dioksida dan ozon.

Pengharaman pembakaran secara terbuka Pengurangan guna bahan bakar cecair sebanyak 30% dan kawalan lebih ketat kepada industri. Keadaan tidak sihat Lebih 72 jam 151-200(lebih 72 jam) Keadaan masih tidak sihat 201-250(lebih 48 jam) Keadaan lebih tidak sihat 251-300(lebih 48 jam) Keadaan amat sihat. Pesakit mengidapi penyakit pernafasan diarah meninggalkan kawasan yang terlibat.Amaran · · tidak · 301-400(lebih 24 jam) Merbahaya. Penggunaan kenderaan seperti bas dan lori di gantung. · Mengurangkan penggunaan kenderaan bermotor · Penggunaan bahan bakar yang 'bersih'(kandungan belerang rendah atau bahan bakar gas) · · · Menasihati orang awam menjauhi tempat ber jerebu.Kecemasan · · · · · Melebihi 400 Amat merbahaya. Mengurangkan waktu sekolah dan masa bekerja.Darurat . Indeks Pencemaran Udara 101-150(lebih 24 jam) Langkah-langkah Mengatasi · Kurangkan aktiviti menggunakan bahan yang boleh mencemarkan udara seperti menyembur dan mengecat. Sekolah ditutup Hari kerja selang hari Pengharaman kenderaan persendirian Isytihar keadaan darurat Pemindahan ke tempat lebih selamat.CARA PENGAWALAN Langkah-langkah pengawalan jerabu yang boleh diambil melalui tahap indeks pencemaran udara.

y mereka yang di dalam kumpulan berisiko tinggi hendaklah sentiasa mengambil ubat seperti yang dinasihatkan. sakit mata. Orang ramai dinasihatkan supaya sentiasa meminum air yang banyak. sakit jantung atau penyakit paru-paru yang kronik hendaklah datang ke klinik dengan segera jika keadaan penyakit bertambah buruk. orang ramai dinasihatkan supaya tinggal di dalam bangunan atau rumah. Perokok dinasihatkan supaya tidak merokok apabila keadaan udara tidak sihat ( iaitu IPU yang melebihi 100 ) y Mereka yang berisiko tinggi dinasihatkan mengambil cuti di luar kawasan yang berjerebu sekiranya keadaan jerebu berterusan pada tahap berbahaya di kawasan mereka. y y Kurangkan aktiviti sukan di luar rumah Orang ramai dinasihatkan supaya sentiasa membasuh muka dan bahagian kulit yang terdedah kepada jerebu dengan air bersih. mereka yang bekerja di luar bangunan atau di tempat-tempat yang berhabuk dan juga mereka yang dalam kumpulan berisiko tinggi.LANGKAH KESELAMATAN DAN PENCEGAHAN SEMASA JEREBU:y Mereka yang mengalami penyakit-penyakit seperti batuk. asma. selesema. ibu bapa tua dan sanak saudara yang berpenyakit jangan merokok di dalam rumah. kerajaan dan juga badan-badan bukan kerajaan menggariskan beberapa peraturan yang harus diikuti semua warganegara Malaysia. sila gunakannya. y y y Sekiranya kenderaan anda berhawa dingin. y Penutup hidung (nasal mask) hendaklah digunakan oleh semua penunggang motosikal. y Sejauh yang boleh. CARA PENCEGAHAN Untuk mengelakkan fenomena jerebu ini semakin menular dan berulang semula. y Larangan Pembakaran Terbuka . y Perokok yang mempunyai anak kecil.

Kebanyakan kejadian jerebu setempat disebabkan oleh aktiviti ini y Peningkatan kenderaan bermotor di jalanraya. Untuk mengurangkan jerebu. kenderaan perlulah diselenggara dengan baik disamping memilih bahan api yang rendah bahan cemarnya y Pembukaan tanah secara meluas bukan sahaja menyebabkan hakisan dan penurunan gred tanah. asap adalah penyumbang utama kepada jerebu. pejabat. Apabila cuaca kering. titisan yang sangat ringan ini tidak dapat jatuh ke bumi sebagai hujan. suhu awan menjadi tinggi. Promosi ke arah penanaman semula pokok dan pengurangan pembukaan tanah boleh mengurangakan jerebu. oleh yang demikian kerja pembenihan awan terpaksa dilakukan untuk mendapatkan hujan. cuaca kering dan kemarau telah melanda negara. Pokok-pokok hijau mambantu menyerap karbon dioksida di udara. Hujan boleh membantu keadaan apabila ia membawa bersama jerebu jatuh ke bumi.Kerajaan melarang pembakaran terbuka. . Ais kristal akan terbentuk dan semakin membesar lalu ditarik oleh graviti. titisan air menjadi ringan. y Pembenihan Awan Akibat daripada fenomena El-Nino. Selain daripada itu pembakaran terbuka juga boleh menyebabkan kebakaran yang tidak dapat dikawal. Oleh yang demikian iodin perak ataupun ais kering akan ditabur untuk menurunkan suhu awan tersebut. sekolah mahupun di tempat membelih-belah. y Kempen Hijau Kerajaan juga menjalankan kempen hijau dan menggalakan penanaman pokok di rumah. y Hindari daripada membakar bahan buangan secara terbuka. ia akan jatuh ke bumi dan bertukar menjadi titisan air apabila cair akibat daripada suhu bumi yang panas. Keadaan ini memburukkan lagi keadaan.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful