Εγκεφαλική παράλυση

Εγκεφαλική παράλυση
Η Εγκεφαλική Παράλυση (Cerebral Palsy), ή νόσος του Little, είναι πάθηση του Κεντρικού Νευρικού
Συστήματος (ΚΝΣ, δηλαδή εγκέφαλος, νωτιαίος μυελός και παρεγκεφαλίδα), και προέρχεται από μη
εξελισσόμενη βλάβη αυτών. Η νόσος περιγράφηκε για πρώτη φορά από τον Άγγλο χειρουργό William Little το
έτος 1860. Ο ακριβής αγγλικός ορισμός της παθήσεως είναι: «Cerebral palsy (CP) is an umbrella term
encompassing a group of non-progressive, non-contagious condition that cause physical disability in human
development». Εκδηλώνεται με διάφορες κινητικές διαταραχές (σπαστικότητα, αθέτωση, αταξία, δυσκαμψία,
ατονία), και η οποία ενίοτε αλλά όχι πάντα συνοδεύεται από διανοητική καθυστέρηση. Αποτελεί σοβαρό
ιατρικό και κοινωνικό πρόβλημα, λόγω της μεγάλης δυσκολίας αν όχι της αδυναμίας, στη θεραπεία αυτής της
σοβαρής παθήσεως[1] . Ο κωδικός της παθήσεως στην διεθνή ταξινόμηση της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας
είναι ICD-10, G80. Στην έκδοση ICD-9 ήταν 343.

Αρμοδιότητα
Η εγκεφαλική παράλυση, όπως και κάθε πάθηση που δεν θεραπεύεται ή είναι δύσκολη στη θεραπεία έχει το
κλασσικό χαρακτηριστικό να «εμπλέκονται» στη διάγνωση και θεραπεία της αρκετές ιατρικές ειδικότητες
(παιδίατροι, νεογνολόγοι, παιδονευρολόγοι, νευρολόγοι, γενετιστές, νευροφυσιολόγοι, νευροχειρουργοί,
ορθοπεδικοί, κλπ) αλλά και πολλά παραϊατρικά επαγγέλματα (φυσικοθεραπευτές, γυμναστές,
λογοθεραπευτές, εργασιοθεραπευτές, ψυχολόγοι, κλπ), δυστυχώς δε, αρκετά συχνά εμπλέκονται και
επαγγέλματα μη πιστοποιημένα, με αμφίβολη έως και ύποπτη παροχή υπηρεσιών.

Επιδημιολογία
Η Εγκεφαλική Παράλυση εκδηλώνεται με συχνότητα 1,0-2,5/1000 παιδιά που γεννιούνται ζωντανά. Έτσι,
υπολογίζονται στην Ελλάδα περίπου 10.000 άτομα που πάσχουν από Εγκεφαλική Παράλυση, ενώ γεννιούνται
300 παιδιά πάσχοντα το χρόνο[2] . Βέβαια αυτές οι στατιστικές είναι παλιές, σε εποχές που η μαιευτική
γυναικολογία δεν είχε τις σημερινές τεχνολογικές δυνατότητες. Δεν υπήρχε υπέρηχος και οι καισαρικές τομές
ήταν κατά πολύ λιγότερες από σήμερα. Έτσι, θα περίμενε κανείς να έχει μειωθεί διεθνώς η συχνότητα της
παθήσεως αυτής, και να είναι πολύ ελαφρότερα τα περιστατικά. Όμως έχει δημοσιευθεί διεθνής στατιστική
μελέτη η οποία αναφέρει συχνότητα 2,12-2,45 περιστατικά ανά 1000 γεννήσεις ζωντανών παιδιών, σε έξι
χώρες[3] . Η παραμονή αυτού του ποσοστού αποδίδεται στό ότι, ναι μεν γεννιούνται πιο «ασφαλή» νεογνά με
την σωστότερη περίθαλψη των εγκύων, και τη σωστότερη επιλογή είδους τοκετού, αλλά ανέκυψε ένα νέο
πρόβλημα που διατήρησε στα ίδια ποσοστά την επίπτωση της παθήσεως. Είναι το γεγονός ότι χάρις στην
τεχνολογία διατηρούνται στη ζωή πλέον πολλά ελλιποβαρή νεογνά, γεγονός πού επέφερε αύξηση του
ποσοστού της παθήσεως, ενώ θα έπρεπε να έχει ελαττωθεί. Πάντως, σε μια στατιστική μελέτη με καταχώρηση
17.000 ασθενών κάθε ηλικίας σε ηλεκτρονικό υπολογιστή επί 20 χρόνια (1989-2008), διαπιστώθηκε ότι τα
περιστατικά εγκεφαλικής παράλυσης κάθε ηλικίας με προβλήματα σχετιζόμενα με την πάθηση ανέρχονται σε
ποσοστό 0,58%[4] . Στις Ηνωμένες Πολιτείες υπολογίζεται ότι το έτος 2007 σε παιδιά της ηλικίας των 6 ετών
υπήρχαν 0,23% περιστατικά εγκεφαλικής παραλύσεως[5] .

1

Μηνιγγίτιδα. 6. Ερυθρά (Rubella). 2. Διάγνωση της εγκεφαλικής παράλυσης Σε βαριές περιπτώσεις. Η ανοξία κατά τον τοκετό. σύγκαμψη γονάτων. κλπ. γενετικές δοκιμασίες. 2 . Υπάρχουν όμως και ελαφρές περιπτώσεις που διαγιγνώσκονται καθυστερημένα. Θετικό σημείο Babinski. δηλαδή στην κινητική μοίρα του φλοιού τού εγκεφάλου. Υπολογίζεται ότι το 5% των περιστατικών εγκεφαλικής παραλύσεως οφείλεται σε βλάβη του κεντρικού νευρικού συστήματος κατά τον τοκετό. 3. η διάγνωση είναι εύκολη και γίνεται αμέσως μετά τον τοκετό από τον παιδίατρο. Έρπης (Herpes). πρηνισμός αντιβραχίου. Το πιο αξιόπιστο τεστ για έγκαιρη διάγνωση των ελαφρών μορφών εγκεφαλικής παράλυσης. προσαγωγή αντίχειρος. η διαταραχή του ελέγχου εκουσίων κινήσεων. κλπ. Η σπαστική μορφή είναι η συχνότερη μορφή. 3. όπου μία ομάδα μυών. κάμψη τού καρπού. Υπολογίζεται ότι το 75% των περιστατικών εγκεφαλικής παραλύσεως οφείλεται σε βλάβη του κεντρικού νευρικού συστήματος κατά την ενδομήτριο ζωή. Αύξηση των τενοντίων αντανακλαστικών (σπαστικά αντανακλαστικά). Τα πρόωρα παιδιά. Μορφές της εγκεφαλικής παράλυσης Η Εγκεφαλική Παράλυση παρουσιάζει πέντε μορφές.Εγκεφαλική παράλυση Αιτιολογία της εγκεφαλικής παράλυσης Τα αίτια της Εγκεφαλικής Παράλυσης ταξινομούνται ανάλογα με την περίοδο της βλάβης. έχουν αυξημένες πιθανότητες να πάθουν Εγκεφαλική Παράλυση. Η σπαστική μορφή της εγκεφαλικής παράλυσης Ονομάζεται Σπαστικότης. 3. Αίτια κατά τον τοκετό: Περιγεννητική ασφυξία. Κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις. βλαισοποδία άκρων ποδών. 4. το ηλεκτροεγκεφαλογράφημα. Τα κλινικά σημεία της Σπαστικής Μορφής είναι: 1. Αίτια μετά τον τοκετό. Λοίμωξη από Κυτταρομεγαλοϊό (CMV). 2. Κλόνος του άκρου ποδός. Αίτια κατά την ενδομήτριο ζωή: Tοξοπλάσμωση (Toxoplasmosis). κάμψη και προσαγωγή ισχίων. ανοξαιμία του εγκεφάλου. είναι η συχνότερη αιτία Εγκεφαλικής Παράλυσης. Η βασική μέθοδος διάγνωσης παραμένει ακόμα και σήμερα η κλινική εξέταση. πού ενίοτε συνυπάρχουν: 1. κλπ[6] . πού προκαλεί την Εγκεφαλική Παράλυση. 2. και μέχρι την ωρίμανση του ΚΝΣ (2-3 ετών): Πυρηνικός ίκτερος των νεογνών. Υπολογίζεται ότι το 15% των περιστατικών εγκεφαλικής παραλύσεως οφείλεται σε βλάβη του κεντρικού νευρικού συστήματος κατά την περίοδο 0-3 ετών[7] . Σύφιλη (Syphilis). Σπαστική μορφή (Spastic): Συχνότητα 65% Αθετωσική μορφή (Athetosis): Συχνότητα 20% Aταξική μορφή (Ataxia): Συχνότητα 5% Δυσκαμπτική μορφή (Rigidity): Συχνότητα 5% Ατονική μορφή (Atony): Συχνότητα 5% Μικτές Μορφές. 5. εξετάσεις αίματος. Εγκεφαλίτιδα. μπορεί να γίνει: 1. είναι η «προσαγωγή του αντίχειρος»[9] . υπερτερεί σε δράση έναντι δεύτερης ανταγωνίστριας ομάδας. Η βλάβη του εγκεφάλου εντοπίζεται στό πυραμιδικό σύστημα. Βοηθητικές δευτερεύουσες παρακλινικές εξετάσεις είναι η μαγνητική τομογραφία εγκεφάλου. Η βλάβη τού ΚΝΣ. κλπ. Σπαστικότητα των άνω ή κάτω άκρων: Σύγκαμψη αγκώνος. από τις κινητικές και διανοητικές ανωμαλίες πού εκδηλώνονται στό παιδί[8] . 4. Μνημοτεχνικός Κανών: «TORCHES». ιπποποδία.

είτε άνω είτε κάτω. και σε όλο το εύρος κινήσεως. 3. Aθετωσική μορφή εγκεφαλικής παράλυσης Η βλάβη εντοπίζεται στα βασικά γάγγλια του εγκεφάλου. Αταξική μορφή εγκεφαλικής παράλυσης Η βλάβη του ΚΝΣ εντοπίζεται στην Παρεγκεφαλίδα. με συχνή εναλλαγή. Σημείωση: Η μορφή αυτή. Αντανακλαστικά: Φυσιολογικά. Τετραπληγία (Quadriplegia): Όταν πάσχουν 2 άνω άκρα + 2 κάτω άκρα. 5. η εμφάνιση ανεξέλεγκτων κινήσεων και οι στάσεις άκρων. Ημιπληγία (Hemiplegia): Όταν πάσχουν 1 άνω άκρο + 1 κάτω άκρο. ο αυξημένος τόνος αφορά εξίσου τους καμπτήρες και τούς εκτείνοντες μύες. 3 . Κλόνος τού άκρου ποδός: Δεν υπάρχει. ομοπλεύρως.Εγκεφαλική παράλυση 5. Κλινική διαφορική διάγνωση της σπαστικής μορφής από την δυσκαμπτική μορφή 1. Τα κλινικά της σημεία αφορούν κυρίως διαταραχή της ισορροπίας. Είναι σπάνια. Τα κλινικά της σημεία. στους δυσκαμπτικούς μύες. στη δυσκαμπτική Μορφή. Ορθοπεδικές εγχειρήσεις δεν εφαρμόζονται σ' αυτή τη μορφή Εγκεφαλικής παράλυσης. Είναι σπάνια. αναπαριστάται άριστα από τον πρωταγωνιστή της Βρετανικής κινηματογραφικής ταινίας «Το αριστερό μου πόδι» του σκηνοθέτη Jim Sheridan με τον ηθοποιό Daniel Day Lewis. Παραπληγία (Paraplegia): Όταν πάσχουν τα 2 κάτω άκρα. Σημείο "οδοντωτού τροχού". Φαρμακευτική θεραπεία της εγκεφαλικής παράλυσης Δεν είναι διαθέσιμη ειδική φαρμακευτική θεραπεία για την Εγκεφαλική παράλυση. Αντίθετα. ιδιαίτερα όταν είναι απότομη. Διπληγία (Diplegia): Όταν πάσχουν και τα τέσσερα άκρα. ή αυξημένα. ενώ. Sirdalud. και να βαδίσει. ονομάζουμε: 1. γιά περιορισμό των σπασμών. Στις βαριές περιπτώσεις ο ασθενής αδυνατεί να ορθοστατήσει. η αντίσταση είναι συνεχής. 2.Μυϊκός τόνος: Στη σπαστική μορφή. καθόσον οι εγκεφαλικές βλάβες είναι μη αναστρέψιμες. 4. χωρίς τη θέληση του ασθενούς. υπερέχει η μία ομάδα μυών από την άλλη. 3. 4. Τα κλινικά της σημεία είναι η αναστολή τού ελέγχου των εκουσίων κινήσεων. κλπ. Σημείο Βabinski: ΔΕΝ είναι θετικό. είναι: 1. Δυσκαμπτική μορφή της εγκεφαλικής παράλυσης Η βλάβη του ΚΝΣ είναι διάχυτη εγκεφαλική βλάβη και δεν αφορά συγκεκριμένο ανατομικό σχηματισμό. Μονοπληγία (Monoplegia): Όταν πάσχει μόνο 1 άκρο. Δυσκαμψία σε όλο τό εύρος κίνησης των αρθρώσεων. Τα μόνα φάρμακα πού χρησιμοποιούνται είναι τα αντιεπιληπτικά φάρμακα. Ενίοτε υπάρχει διαταραχή όρασης και ακοής. 5. 2. πχ Lioresal. όπως στη Νόσο Parkinson. 2. Muscoril. για τούς ασθενείς με Επιληψία επί εγκεφαλικής παράλυσης και τα μυοχαλαρωτικά.Αντίσταση στην παθητική κίνηση: Οι σπαστικοί μύες αντιστέκονται στην αρχή της παθητικής κίνησης. αλλά τα δύο κάτω περισσότερο απο τα άνω. Είδη προσβολής άκρων Ανάλογα με τά άκρα πού προσεβλήθησαν. Cabral.

στην Παιδοορθοπεδική Κλινική του «Νοσοκομείου Ατυχημάτων ΚΑΤ» (Κηφισιά). Ενδείξεις ορθοπεδικών χειρουργικών επεμβάσεων σε ασθενείς με εγκεφαλική παράλυση 1. στίς εξής περιπτώσεις Εγκεφαλικής Παράλυσης: • • • • • Xαμηλό Διανοητικό Πηλίκο (IQ). πολύ συχνά χάνεται πολύτιμος χρόνος σε φυσικοθεραπείες και κινησιοθεραπείες και παραβλέπεται μια τυχόν παραμόρφωση αρθρώσεως ή μια δυσλειτουργία τενόντων.25%) και επίσης ότι σπάνια χειρουργείται. ότι η εγκεφαλική παράλυση είναι πρακτικά σπάνια πάθηση (περίπου 0. Εγκατεστημένη αναπηρική παραμόρφωση. 2. Η γυμναστική. στην Κλινική «Άγιος Λουκάς» (Θεσσαλονίκη). και αν είναι δυνατόν σε ειδικά κέντρο. στο «Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ρίο» (Πάτρα) και στο «Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου» Κρήτης. Ασθενείς με Σπαστική μορφή Εγκεφαλικής Παράλυσης. Διαταραχές λόγου και ακοής. συχνά άνευ λόγου και σκοπιμότητος. ατομική και ομαδική πρέπει να αποτελεί καθημερινή φροντίδα. ή την βελτίωση της κινητικότητας και λειτουργικότητας των άκρων. με αποτέλεσμα να μένει πίσω το παιδί σε θεραπείες κάθε είδους.Εγκεφαλική παράλυση Βασικές αρχές θεραπείας παιδιών με εγκεφαλική παράλυση Πρώτον. Αταξική μορφή (Ataxia) Εγκεφαλικής Παράλυσης. Βασικός στόχος της θεραπείας των παιδιών με εγκεφαλική παράλυση είναι η πρόληψη μόνιμων παραμορφώσεων και η ένταξη στο κοινωνικό περιβάλλον. Σε όλα τα Νοσοκομεία Παίδων σήμερα. στό «Νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης». η οποία πλέον μονιμοποιείται και αργότερα είναι δύσκολο να διορθωθεί χειρουργικά. σε ασθενείς με εγκεφαλική παράλυση Δεν συνιστώνται χειρουργικές επεμβάσεις. Ανυπαρξία λειτουργικού δυναμικού αποκατάστασης (κατάσταση μυών). Η διαπαιδαγώγηση του παιδιού θα πρέπει να είναι επιμελής και εφόσον πρόκειται για βαριά μορφή χρειάζεται να πάει σε ειδικό σχολείο. Οι ορθοπεδικές χειρουργικές επεμβάσεις έχουν σαν σκοπό την πρόληψη και θεραπεία των παραμορφώσεων. Αθετωσική μορφή (Athetosis) Εγκεφαλικής Παράλυσης. υπάρχουν εξειδικευμένοι ορθοπεδικοί που μπορούν να καθορίσουν με ακρίβεια πού και πότε θα χρειασθεί μια ορθοπεδική επέμβαση διόρθωσης μιας παραμορφώσεως. Δεύτερον. Διανοητική καθυστέρηση σημαντική. Η κινησιοθεραπεία και η φυσικοθεραπεία πρέπει να γίνεται από έμπειρο φυσικοθεραπευτή. όπου είναι απολύτως φυσικό να συγκεντρώνεται και η σχετική εμπειρία. Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή τόσο από τους θεράποντες ιατρούς όσο και από τους γονείς διότι στην πάθηση αυτή συχνά γίνονται δύο βασικά λάθη. λόγω αποτυχίας. ενώ παιδιά με διανοητική καθυστέρηση δεν έχουν καλή πρόγνωση. Οι γονείς θα πρέπει να λάβουν σοβαρά υπ όψιν. στο Νοσοκομείο «Αχέπα» (Θεσσαλονίκη). Σημαντικό ρόλο έχει αρκετές φορές η λογοθεραπεία και η εργασιοθεραπεία. Παιδιά με υψηλό δείκτη νοημοσύνης έχουν καλή έως άριστη πρόγνωση. Πρόβλημα απειλούμενης αναπηρικής παραμόρφωσης. στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία» (Αθήνα). στο Νοσοκομείο «Παπαγεωργίου» (Θεσσαλονίκη). 3. αρθρώσεως ή μυών. Οι καλύτερες Κλινικές παιδοορθοπεδικής στην Ελλάδα βρίσκονται στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγλαία Κυριακού» (Αθήνα). Πρώτον χάνεται πολύτιμος χρόνος σε «εξετάσεις» διαγνωστικές. που ασχολείται με τέτοια παιδιά. Συνεπώς τα χειρουργούμενα περιστατικά είναι λίγα και συγκεντρώνονται σε εξειδικευμένα κέντρα. 4 . Αντενδείξεις Ορθοπεδικών χειρουργικών επεμβάσεων. είναι πολύ σημαντικό να γίνει έγκαιρη διάγνωση και ταξινόμηση της μορφής της εγκεφαλικής παράλυσης. Δεύτερον είναι βασικό να ελεγχθεί το επίπεδο του δείκτη νοημοσύνης.

5. 2.Χειρουργική απελευθέρωση Καμπτήρων.Υπερκονδύλια στροφική οστεοτομία • ΠΟΔΙ: Σπαστική Ιπποποδία: 1.Yπερκονδύλια Οστεοτομία Μηριαίου • ΓΟΝΑΤΟ: Υπερέκταση Γόνατος: 1. 5. Μετάθεση στρογγύλου Πρηνιστή ως Υπτιαστή. 4. 2.Εγκεφαλική παράλυση Είδη ορθοπεδικών χειρουργικών επεμβάσεων στην εγκεφαλική παράλυση • ΩΜΟΣ :Προσαγωγή-Έσω στροφή: Σπάνια χειρουργείται-Φυσικοθεραπεία • ΑΓΚΩΝΑΣ: Σπαστική σύγκαμψη: 1. 6. 2.Τενοντομεταθέσεις ενίσχυσης έκτασης. • ΑΝΤΙΧΕΙΡΑΣ : Σπαστική προσαγωγή : Εγχείρηση Matev (4 πράξεις): (“Thumb in Palm”): 1.Μετάθεση Ημιτενοντώδους[11] . 4. β) προοδευτική σκολίωση και λοξότητα λεκάνης.Oστεοτομία Ραιβότητος και Στροφής. 2. Βράχυνση Εκτεινόντων και Απαγωγών.Διατομή Τείνοντος Πλατεία περιτονία. Επιμήκυνση και ραχιαία μεταφορά του Οπισθίου Κνημιαίου (7-11 ετών) 2. Σπαστικός Γαστροκνήμιος + Φυσιολογικοί Eκτείνοντες: Επιμήκυνση Αχιλλείου. 2. • ΠΟΔΙ : Σπαστική Βλαισοποδία : 1. 3. 2. Ιατρογενής: Νάρθηκες + Φυσικοθεραπεία. 3. Μετάθεση Μακρού Περονιαίου στό Βραχύ.Mετάθεση Προσαγωγών στό Ισχιακό Κύρτωμα.Mετάθεση Μέσου & Μικρού Γλουτιαίου.Αρθρόδεση Grice-Green (<8 ετών). Σπαστικός Γαστροκνήμιος + Χαλαροί Εκτείνοντες: Αρθρόδεση ποδοκνημικής. 3. 2. • ΙΣΧΙΟ: Απειλούμενο εξάρθρημα: 1. 3. Νευρεκτομή Θυροειδούς Νεύρου. 2. Σπαστικός Γαστροκνήμιος + Σπαστικοί Εκτείνοντες: Ορθωτικοί Κηδεμόνες.Διατομή Πρόσθιας μοίρας Μέσου Γλουτιαίου. Φυσιολογικός Γαστροκνήμιος + Χαλαροί Εκτείνοντες: Αρθρόδεση Dr. • ΙΣΧΙΟ: Σπαστική σύγκαμψη ισχίου: 1. 2. 2. • ΠΟΔΙ : Σπαστική Σφυροδακτυλία : 1.Lambrinoudis.Φυσικοθεραπεία • ΑΝΤΙΒΡΑΧΙΟ: Σπαστικός Πρηνισμός: 1.Επιμήκυνση Οπισθίων μηριαίων. • ΠΟΔΙ : Σπαστική Πτερνοποδία .Ανοικτή ανάταξη του εξαρθρήματος. 3. 2. 3. 4.Τριπλή αρθρόδεση ταρσού (>11 ετών) • ΠΟΔΙ : Σπαστική Ραιβοποδία : 1.Σπαστικοί εκτείνοντες: Επιμήκυνση εκτεινόντων.Επί ιατρογενούς: Φυσικοθεραπεία.Τενοτομή Προσαγωγών.Αναπηρικά αμαξίδια με ειδικές πλάτες. Διατομές μυών και τενόντων. Νευρεκτομή Πρόσθιου Θυροειδούς Νεύρου. 3. 5 . Αρθρόδεση ισχίου επί Οστεοαρθρίτιδος • ΓΟΝΑΤΟ: Σύγκαμψη Γόνατος: 1. κλπ. Τενοντομετάθεση Ωλενίου Καμπτήρος Καρπού (ΩΚΚ).Επιμήκυνση Αχιλλείου + Περονιαίων. Millwakee. 2. Διατροχαντήριος οστεοτομία ραιβότητας.Τριπλή αρθρόδεση Ταρσού (>11 ετών). • ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΗ ΣΤΗΛΗ: Σκολίωση: 1. • ΙΣΧΙΟ: Εγκατεστημένο εξάρθρημα: 1. στόν Μακρό και Βραχύ Κερκιδικό Εκτείνοντα τον Καρπό (ΜΚΕΚ+ΒΚΕΚ). 2. γ) αδυναμία χρήσης του αναπηρικού αμαξιδίου λόγω της σπονδυλικής παραμόρφωσης.Διατομή του Ορθού Μηριαίου • ΙΣΧΙΟ: Σπαστική έσω στροφή ισχίου1.Στροφική Οστεοτομία Μηριαίου. 5.Χειρουργικές ενδείξεις είναι: α) επίμονος πόνος παρά την χρήση αναλγητικών.Διατομές ή επιμηκύνσεις καμπτήρων. Στροφική Οστεοτομία κατά Αλέξανδρο Ζαούση[10] • ΚΑΡΠΟΣ: Σπαστική σύγκαμψη καρπού: 1. • ΓΟΝΑΤΟ: Βλαισογονία : 1. 4. Αρθρόδεση Πηχεοκαρπικής σε ηλικία μεγαλύτερη των 16 ετών).Υποτροχαντήριος εκτομή άνω Μηριαίου. Επιμήκυνση Μακρού Καμπτήρος Αντίχειρος .Τενοτομή Προσαγωγών.οι οποίοι βοηθούν στην κινητοποίηση αλλά δεν ανακάμπτουν την εξέλιξη της σκολίωσης.Εγχείρηση-Τενοντομετάθεση τύπου Εggers. • ΙΣΧΙΟ: Σπαστική Προσαγωγή Ισχίου 1. Απελευθέρωση Στρογγύλου Πρηνιστή. 4. 3. • ΔΑΚΤΥΛΑ ΧΕΡΙΟΥ: Σπαστική κάμψη δακτύλων: Επιμήκυνση των καμπτήρων τενόντων. 3. 5.Οστεοτομία Ανωνύμου κατά Chiari. δ) δυσκολία στην νοσηλία και στην φροντίδα του ασθενούς. Xαλαρός Γαστροκνήμιος + Χαλαροί Εκτείνοντες: 4πλή αρθρόδεση (Παναστραγαλική).Τενοτομή Οπισθίων Μηριαίων. Διόρθωση του Ισχίου.Eγχείρηση Silver. 3.Αρθρόδεση ΦΦ αρθρώσεων . 4. 1. 2.Νάρθηκες Boston. 2.Οπίσθια μεταφορά έσω στροφέων. 2. 2.Ελευθέρωση Μυών Θέναρος (Release) 3.Σπαστικός Τετρακέφαλος: Διατομή Ορθού Μηριαίου μυός.Διατομή Λαγονοψοίτου τένοντα.

Τηλέφωνα: 210-7215303 και 210-7212780 • Κ. 4.Ε. και μειονεκτούντων ατόμων: Τηλ. έχει τάσεις βελτίωσης με το χρόνο. Χαρτοφυλακίδης Γεώργιος: Επίτομη Ορθοπεδική. Δεν ρέπει να φοβούνται γι αυτό οι γονείς. έκδοση 1988. 1988. Αθήνα. Διευθυντής της Διεύθυνσης Αναπήρων: Τηλ. Ο βαθμός διαταραχής της ισορροπίας. Σε γενικές γραμμές καλό είναι οι γονείς που έχουν ένα παιδί με εγκεφαλική παράλυση. 9. Αθήνα 1965 2. Γκούβας Χαράλαμπος: Στατιστικά συμπεράσματα επί 17. London.Εγκεφαλική παράλυση Πρόγνωση της εγκεφαλικής παράλυσης Στην πρόγνωση της εγκεφαλικής παράλυσης ισχύουν οι εξής βασικές αρχές.gov 6 . Από ηλικία 0-14 το παιδί πρέπει να το παρακολουθεί απλώς ο παιδίατρος και ο οποίος θα ενημερώνει το φάκελο παρακολουθώντας το παιδί. Διεύθυνση: Μεταμόρφωση Αττικής. Συμεωνίδης Παναγιώτης: Επίτομη Ορθοπεδική. Γκούβας Χαράλαμπος: Πίνακας ορθοπεδικών χειρουργικών επεμβάσεων επί ασθενών με εγκεφαλική παράλυση.000 ασθενών ορθοπεδικού ιατρείου. Tahdjan: Textbook of Pediatric Orthopedics. Η μεγάλη διανοητική καθυστέρηση. 8. 3.: Ελληνική Εταιρεία Προστασίας Αναπήρων Παίδων: Διεύθυνση: Κόνωνος 16. Συμεωνίδης Παναγιώτης: Επίτομη Ορθοπεδική. Saunders. Η μεγάλη καθυστέρηση των κινητικών λειτουργιών.Σ. • Διεύθυνση αναπήρων Υπουργείου Υγείας: Αριστοτέλους 17. καθίσταται κοινωνικώς και επαγγελματικώς αυτοδύναμο. παιδονευρολόγο. Τα «κακά» προγνωστικά σημεία για ένα παιδί με εγκεφαλική παράλυση είναι: α. Εκδόσεις University Studio Press. Από ηλικίας 14 ετών ο φάκελος και η παρακολούθηση πρέπει να περιέρχεται σε νευρολόγο ο οποίος θα αναλαμβάνει πλέον την παρακολούθηση και την καθοδήγηση σε άλλες ειδικότητες.Π. New York. κλπ. Η πάθηση ΔΕΝ επιδεινώνεται όπως οι εκφυλιστικές παθήσεις του ΚΝΣ. Philadelphia. Η βελτίωση αυτή ΔΕΝ μπορεί να προβλεφθεί. εκδόσεις Παρισιάνος. 1986 5. Εκδόσεις Παρισιάνος. Νοσοκομείο ΚΑΤ.Π. εκδόσεις Churchill Livingstone. October 3. ορθοπεδικό φυσικοθεραπευτή. ΤΚ=11634. Τμήμα Κινητικώς αναπήρων. Εκδόσεις University Studio Press.210-5224695.210-5224695.210-5235004. Κατ’ αρχήν είναι δύσκολο να καθορισθεί η πρόγνωση σε ένα πρωτοεξεταζόμενο μικρό παιδί. Γαροφαλίδης Γεώργιος: Επίτομη Ορθοπεδική.Α. Επίσης υπάρχουν παιδιά με ελαφρές αλλά και βαριές μορφές εγκεφαλικής παράλυσης πού αριστεύουν στο σχολείο αλλά και οδηγούν μοτοσικλέτα ή αυτοκίνητο[12] . γ." (. 101 87. β. Αθήνα.cdc. Και αυτή είναι μία και μοναδική. Θεσσαλονίκη. και εξασκούν με επιτυχία επάγγελμα.: Κέντρο Αποκατάστασης Σπαστικών Παιδιών. Τμήμα Ειδικών αναπηριών και διανοητικών αναπήρων: Τηλ. Θεσσαλονίκη. National Center on Birth Defects and Developmental Disabilities: "Cerebral Palsy. Αντίθετα.Α. Ιδιωτικό Κέντρο. Υπάρχουν άτομα πού πάσχουν από εγκεφαλική παράλυση και έχουν σπουδάσει μαθηματικοί. Appley Graham: System of Orthopaedics and Fractures. USA. Campbell’s: System of Operative Orthopaedics. 1984 και 1993. 1992 10. Εκδόσεις Saunders. Δυστυχώς όμως οι στατιστικές γράφουν ότι επί του συνόλου των ασθενών μόνο το 25-30% του συνόλου των ασθενών. 1996 6. www. Παγκράτι. να μην πανικοβάλλονται και να ακολουθήσουν μια μεθοδολογία αποτελεσματικότητας. ή μεταλλειολόγοι.Π. 2002). ψυχολόγο. λογοθεραπευτή. Χρειάζεται πολλές επανεξετάσεις του παιδιού και πρέπει να κρατάμε ένα καλό αρχείο είτε σε καρτέλα είτε σε υπολογιστή. 1981 7. Τμήμα Κοινωνικής Μέριμνας και Ειδικής Αγωγής: Τηλέφωνο: 210-5235441 Βιβλιογραφία 1. Ειδικά Κέντρα αντιμετώπισης ασθενών με εγκεφαλική παράλυση στην Ελλάδα • ΕΛ. καταχωρημένων σε ηλεκτρονικό υπολογιστή από το 1989-2008. Ο παιδίατρος θα παραπέμπει το παιδί για τυχόν βοήθεια σε ορθοπεδικό.

Neace WP. United Cerebral Palsy Research and Education Foundation (U. "Proposed definition and classification of cerebral palsy.1111/j. Elizabeth Blesedell. ISBN 0-683-30417-8. "Effects of massage on the mechanical behaviour of muscles in adolescents with spastic diplegia: a pilot study". (1998).in Neurology. Zalutsky R (2007).). Retrieved on 2007-08-12. 22. Retrieved on 2007-07-06. Mortal.S. "The effect of hinged ankle-foot orthosis on gait and energy expenditure in spastic hemiplegic cerebral palsy". Retrieved on 2007-07-06. Retrieved on 12 August 2007. 19. 29. Dal U. Wkly. Balaban B.). Atchison. MMWR Morb. Obstetrics and gynecology 108 (6): 1499-505. Infection in the Newborn as a Cause of Cerebral Palsy. Tylkowski C. Retrieved on 2007-12-08. April 2005". Goldstein M. "Perinatal factors associated with cerebral palsy in children born in Sweden". Gwinn-Hardy K. Developmental medicine and child neurology 44 (4): 227-32. Retrieved on 2007-06-11.. Rosenbaum P. et al (2005). United Cerebral Palsy Research and Educational Foundation. wnl. Conditions in occupational therapy: effect on occupational performance. Developmental medicine and child neurology 44 (9): 633-40. Judith (January 5). Groch.). PMID 12227618.Summary of "The Epidemiology of cerebral palsy: incidence. Farmer JP.S. Yasar E. Gladden MH. NIH Publication No. Retrieved on 5 July 2007. 18. PMID 14749614. PMID 17261678. Jenkins J. Neistadt. Neurology 68 (5): 326-37. Developmental medicine and child neurology 49 (3): 187-91. PMID 17140515. Hirtz D. Acta chirurgiae orthopaedicae et traumatologiae Cechoslovaca 73 (5): 334-9. 26. Chaudhuri AR. Marshall J (2004). 21. 32. 17.. Ann (2002). United Cerebral Palsy Research and Education Foundation (U.S. 12/2004. doi:10. United Cerebral Palsy Research and Education Foundation (U. doi:10. "Clinically prescribed orthoses demonstrate an increase in velocity of gait in children with cerebral palsy: a retrospective study". Mohamed M. 20. Bax M. MD: Lippincott Williams & Wilkins. Macgregor R. Disability and rehabilitation 29 (2): 139-44. and vision impairment--United States. PMID 16108461 14. "Prevalence and characteristics of children with cerebral palsy in Europe". Philadelphia: Lippincott-Raven Publishers. impairments and risk factors". Retrieved on 2007-07-29 13. 27. Medical News: Cerebral Palsy Rates Decline in Very Low Birthweight Children . Ann (2002). Kalyon TA (2007). 28. Retrieved on 2007-07-05.S. cerebral palsy. Schejbalová A (2006). PMID 17355474. Maureen E. 24. Willard.1007/s00381-007-0398-2. Ruth A. Hansen. hearing loss. Thorngren-Jerneck K. 2003". ISBN 0-397-55192-4. Young D (2007). 16. Clare S.1469-8749. Johnson. "Prevalence and characteristics of children with cerebral palsy in Europe". 33. Ben (2000). 15. Cochrane database of systematic reviews (Online) 31. General Neurology from MedPage Today. Goldbart J. PMID 17643249. "[Derotational subtrochanteric osteotomy of the femur in celebral palsy patients]" (in Czech). Web MD Medical Reference from Healthwise 12. Developmental medicine and child neurology 44 (9): 633-40. Cerebral Palsy: Hope Through Research.Causes and Prevalence.). a3. Walker J (2002).1212/01.2007. Crepeau.. Cerebral Palsy Fact Sheet.Εγκεφαλική παράλυση 11. Tennant N.Facts & Figures: History. Helen S. Rep. Hagerstwon. "Economic costs associated with mental retardation. MedPage Today. 30. PMID 17373095.x. Thurman DJ. Cerebral Palsy . "Speech and language therapy to improve the communication skills of children with cerebral palsy". Sabbagh AJ (2007).00187. 23. National Institute of Neurological Disorders and Stroke (U. Willard and Spackman's occupational therapy. Campbell R. doi:10. United Cerebral Palsy Research and Education Foundation (U. Herbst A (2006). Retrieved on 2007-08. Spackman. Retrieved on 2007-08-12. White H. Pennington L. "How common are the "common" neurologic disorders?".).S. PMID 12227618. 0000252807. 06-159 (July 2006). Mohur H. 7 . 25. PMID 11995890. "Selective dorsal rhizotomies in the treatment of spasticity related to cerebral palsy".38124. Yazicioglu K. Johnson. Developmental medicine and child neurology 47 (8): 571-6. 53 (3): 57-9. Thames Valley Children's Centre: Cerebral Palsy .

html 8 . Ehrenkranz RA. Neurology 68 (5): 326-37. Engl. 1993 [7] Cerebral Palsy.cdc. Retrieved on 5 July 2007 [4] Χαράλαμπος Γκούβας. php?title=Εγκεφαλική_παράλυση& action=history [14] http:/ / creativecommons.0 και την GFDL [15] . Hawamdeh ZM. (ιστορικό ). Mohamed M. gr/ index. 2008 [5] Hirtz D. Ibrahim AI. October 3. 1981 [3] Summary of "The Epidemiology of cerebral palsy: incidence. J.Εγκεφαλική παράλυση 34. 1965 [11] Βaker. 1996 [9] Πανελλήνιο Συνέδριο Παιδο-Ορθοπεδικής. 35. N. 2002). livepedia. Med. 1965 [2] Χαρτοφυλακίδης Γεώργιος. doi:10." (National Center on Birth Defects and Developmental Disabilities. 2007 [10] Campbell. www. Ορθοπεδική. Ορθοπεδική. Shankaran S. [14] Η εισαγωγή έγινε πριν την 1 Νοεμβρίου 2008. Χερσόνησος Ηρακλείου Κρήτης. Chaudhuri AR.: “How common are the "common" neurological disorders?”. Gwinn-Hardy K. et al (2005). συνεπώς ισχύει η διπλή αδειοδότηση υπό την άδεια CC-BY-SA 3. Zalutsky R. "Long-term effect of botulinum toxin (A) in the management of calf spasticity in children with diplegic cerebral palsy". gnu. PMID 17268388. 353 (15): 1574-84. USA. Al-Qudah AA (2007). 0/ [15] http:/ / www.1964 [12] Αρχείο Χαράλαμπου Γκούβα [13] http:/ / www. Παραπομπές [1] Γαροφαλίδης Θεόδωρος.1056/NEJMcps050929. org/ copyleft/ fdl. The United Cerebral Palsy Research and Education Foundation (U.gov [8] Παναγιώτης Συμεωνίδης. Laptook AR. 2007 [6] Graham Appley.S.). Thurman DJ. impairments and risk factors". "Whole-body hypothermia for neonates with hypoxic-ischemic encephalopathy". org/ licenses/ by-sa/ 3. PMID 16221780.  LP [13] Το άρθρο βασίστηκε αρχικά σε αντίστοιχο άρθρο της Live-Pedia.

Harrygouvas. Ferengi. org/ licenses/ by-sa/ 3.Πηγές άρθρων και Συνεισφέροντες Πηγές άρθρων και Συνεισφέροντες Εγκεφαλική παράλυση  Πηγή: http://el. Geomanjo.wikipedia.0 Unported http:/ / creativecommons. Nick sekouris.php?oldid=2022478  Συνεισφέροντες: Alaniaris. Diu. Μυρμηγκάκι. 0/ 9 . 2 ανώνυμες επεξεργασίες Άδεια Creative Commons Attribution-Share Alike 3.org/w/index.