Nama : Arytha Carollina Anak Abang Udin. Kumpulan : PISMP Pendidikan Khas ( BM ) Ambilan Januari 2010.

Refleksi Kursus Bina Insan Guru Siri 2 / 2010. Syukur kepada Tuhan kerana dengan rahmat daripada ± Nya, saya dan rakan ± rakan saya yang lain yang terdiri daripada PISMP Bahasa Melayu, Pengajian Cina dan Pendidikan Khas serta KPLI opsyen Pengajian Cina berjaya melaksanakan Kursus Bina Insan Guru dengan jayanya. Saya berasa bahawa Kursus Bina Insan Guru ini telah banyak memberikan kenangan manis serta suka duka yang tak akan dilupakan sampai bila ± bila. Saya turut berasa bertuah kerana untuk siri Kursus Bina Insan Guru pada kali ini, kumpulan PISMP yang terdiri daripada opsyen Bahasa Melayu, Pengajian Cina dan Pendidikan Khas telah dikumpulkan bersama ± sama dengan kumpulan KPLI iaitu opsyen Pengajian Cina. Ini merupakan kali pertama kumpulan PISMP BM, PC dan PK digabungkan bersama ± sama dengan kumpulan KPLI. Ini semestinya memberi peluang kepada saya untuk mengeratkan lagi hubungan silaturahim dengan guru pelatih daripada kumpulan KPLI kerana sebelum ini saya tidakberpeluang untuk mengenali dengan lebih rapat tentang mereka. Kursus Bina Insan Guru ini turut memberikan pengalaman yang bermakna kepada saya kerana terdapat beberapa aktiviti yang dilaksanakan semasa Kursus Bina Insan Guru tidak pernah saya lakukan. Antara aktiviti yang dilaksanakan semasa tempoh tiga hari Kursus Bina Insan Guru tersebut berlangsung ialah aktiviti perkhemahan. Bagi saya, aktiviti tersebut sangat menarik kerana pada sebelum ini, saya tidak berpeluang untuk mengikuti aktiviti perkhemahan walaupun semasa saya masih berada di bangku sekolah. Oleh itu, aktiviti tersebut sememangnya merupakan pengalaman yang baru kepada diri saya walaupun pada mulanya saya berasa tidak yakin dengan tahap keselamatan semasa berkhemah iaitu saya takut sekiranya ada gangguan daripada serangga ± serangga atau haiwan yang berbahaya.

saya khuatir bahawa saya tidak akan mampu untuk melakukan aktiviti yang sangat mencabar itu. Ini adalah kerana Kursus Bina Insan Guru pada kali ini sememangnya memberikan peluang kepada saya untuk mengeratkan hubungan yang pada sebelum ini kurang mesra menjadi lebih mesra. Pada aktiviti kayak kali ini. Namun.Satu lagi aktiviti yang turut menarik minat saya semasa Kursus Bina Insan Guru tersebut berlangsung adalah aktiviti memanjat dinding atau lebih popular dengan nama ³ wall climbing ³. Walaupun saya tidak berjaya untuk sampai ke penghujung garisan dinding tersebut. saya memang mengakui bahawa saya seorang yang takut akan ketinggian dan sebelum aktiviti tersebut bermula. dia telah memberikan kerjasama yang baik sehingga kami tamat berkayak. Kursus Bina Insan Guru yang pertama buat diri saya pada kali ini turut meninggalkan memori yang tetap akan terpahat dalam ingatan saya sampai bila ± bila. Aktiviti tersebut juga merupakan aktiviti yang baru kepada saya dan saya sangat bersyukur kerana Kursus Bina Insan Guru pada kali ini telah memberi peluang kepada saya untuk untuk melakukan aktiviti memanjat dinding. Saya turut bertuah kerana saudari Teng Mee Na menjadi pasangan kayak saya kerana sepanjang kami berkayak. saya tetap berasa puas kerana saya telah mampu melakukan aktiviti memanjat dinding tersebut walaupun saya mempunyai ketakutan terhadap ketinggian. semasa aktiviti kembara ini kami telah diberi peluang untuk merasai pengalaman memasak di dalam hutan iaitu semasa kami sampai di hentian terakhir . Dia juga tidak pernah merungut sepanjang kami berkayak walaupun jarak kami berkayak sangat jauh dan mencabar kekuatan fizikal serta mental kami. Ini dapat saya nyatakan melalui aktiviti kayak yang telah saya alami. Saya berasa bahawa hubungan kami berdua menjadi rapat walaupun semasa kami bukan lagi menjadi pasangan kayak. saya telah berpasangan dengan seorang guru pelatih daripada kumpulan PISMP Pengajian Cina iaitu Teng Mee Na. Tambahan pula. Aktiviti kembara turut memberikan pengalaman yang baru kepada diri saya walaupun saya pernah melaluinya sebelum ini iaitu semasa Program Sukan dan Rekreasi namun suasana pada Kursus Bina Insan Guru pada kali ini sangat berbeza. Pada mulanya. saya cuba untuk bertenang dan tidak gelabah semasa melaksanakan aktiviti tersebut.

Rata ± rata ikatan dan simpulan yang diajar oleh fasilitator ketika itu pernah saya lakukan namun cara ikatan dan simpulan tersebut dilakukan sangat berbeza. aktiviti yang turut dijalankan semasa Kursus Bina Insan Guru iaitu aktiviti ikatan dan simpulan saya ibaratkan sebagai aktiviti yang mengimbas balik aktiviti ikatan dan simpulan yang pernah saya lakukan semasa Program Sukan dan Rekreasi yang lalu. saya sangat menyukai pertandingan memasak tersebut kerana banyak sifat atau sikap positif dapat ditonjolkan atau diterapkan sebelum. saya berasa sangat bertuah kerana diberi peluang untuk mengikuti Kursus Bina Insan Guru dan menjalani aktiviti ± aktiviti yang sangat menyeronokkan walaupun sememangnya aktiviti yang dijalankan sangat memenatkan. pertandingan ± pertandingan yang diadakan semasa kursus tersebut sangat sesuai dengan tema Kursus Bina Insan Guru dan mampu mencungkil bakat ± bakat para guru pelatih. semasa dan setelah pertandingan uhmemasak tersebut dilaksanakan. Ia merupakan satu aktiviti yang mampu meningkatkan lagi kemampuan ikhtiar hidup saya iaitu kemampuan diri saya untuk hidup di dalam hutan walaupun tidak mempunyai alatan ± alatan asas yang diperlukan. Sekali lagi. Selain daripada itu. saya dapat melihat bahawa . Saya sangat mengakui bahawa ketahanan fizikal saya semasa aktiviti kembara tersebut sangat kurang dan berada pada tahap yang sangat lemah. Pada pendapat saya. Aktiviti memasak sememangnya memberikan peluang kepada para guru pelatih untuk mencungkil bakat memasak mereka walaupun mereka tidak pernah memasak pada sebelum ini. Secara jujurnya. Pengalaman tersebut sangat bermakna buat diri saya kerana ia merupakan kali pertama saya berpeluang untuk memasak di dalam hutan dan menggunakan sumber ± sumber semula jadi untuk memasak iaitu air dan ranting ± ranting untuk menghidupkan api. Sebagai contohnya.kami iaitu di air terjun. Aktiviti tersebut juga sangat mencabar kekuatan fizikal serta mental saya. Ini mengakibatkan saya seringkali berhenti rehat untuk menghilangkan penat. Ini memberikan pengalaman yang baru kepada saya kerana saya dapat mempelajari cara ± cara untuk membuat ikatan dan simpulan seperti Simpulan Tindih Kasih dan banyak lagi. Sememangnya Kursus Bina Insan Guru pada kali ini telah menerbitkan kenangan yang tidak mampu untuk dilupakan.

Saya juga sangat menyukai aktiviti malam persembahan kerana pada malam tersebutlah saya dan rakan ± rakan yang lain dapat bersuka ria setelah seharian mengharungi aktiviti ± aktiviti yang lasak dan mencabar ketahanan fizikal serta mental. kami tidak menghadapi masalah atau halangan yang mampu menjejaskan prestasi kami. Pada malam persembahan tersebut. Kursus Bina Insan Guru Siri 2 tidak akan berakhir dengan jayanya. saya sangat berterima kasih kepada semua ahli kumpulan saya kerana walaupun masa yang singkat diberikan kepada kami semua untuk berlatih. . Saya juga sangat bersyukur kerana selama kami mengikuti Kursus Bina Insan Guru ini.program tarian yang dianjurkan oleh pihak Institut Pendidikan Guru Kampus Batu Lintang.semangat bekerjasama dalam kalangan ahli kumpulan mampu ditonjolkan semasa pertandingan memasak tersebut dijalankan di mana setiap ahli kumpulan mempunyai peranan masing ± masing agar pertandingan memasak tersebut dapat dijalankan dan dihabiskan dengan sempurna. kumpulan kami telah bercadang untuk membuat persembahan berasaskan nyanyian dan tarian. Saya ingin mengucapkan syukur yang tidak terhingga kepada Tuhan kerana kami semua lulus dalam Kursus Bina Insan Guru pada siri kali ini. Saya juga sangat menyukai aktiviti dan pertandingan malam persembahan kerana aktiviti tersebut memberi peluang kepada para guru pelatih untuk menonjolkan bakat yang terpendam dalam diri mereka. pihak Jabatan Pertahanan Awam. PC dan PK serta KPLI PC dan semua pihak yang terlibat secara langsung atau tidak langsung dalam Kursus Bina Insan Guru Siri 2 di atas komitmen dan kerjasama padu yang telah diberikan oleh mereka kerana tanpa mereka. Saya juga sangat bertuah kerana pada malam itu saya berpeluang untuk menari Tarian Sumazau kerana saya sangat suka untuk menari walaupun saya tidak pernah mengikuti program . Saya juga ingin mengucapkan terima kasih yang tidak terhingga kepada pihak Institut Pendidikan Guru Kampus Batu Lintang semua fasilitator. kami berjaya mempersembahkan persembahan yang menarik dan tersusun sehingga kami berjaya mendapat tempat yang ketiga dalam pertandingan malam persembahan tersebut. jurulatih. guru pelatih kumpulan PISMP BM. Sememangnya.

Sekian terima kasih.Akhir sekali. saya berharap agar Kursus Bina Insan Guru ini akan diteruskan kepada guru ± guru pelatih pada masa akan datang agar mereka juga akan dapat menjalani aktiviti ± aktiviti yang lasak dan mencabar katahanan fizikal serta mental mereka. Saya juga berharap agar aktiviti ± aktiviti Kursus Bina Insan Guru pada masa akan datang dapat dipelbagaikan lagi. .

Related Interests