Acupunctura cea mai cunoascută terapie tradiţională chineză

Disciplina fundamentală a medicinei tradiţionale chinezeşti, acupunctura mai este incă privită de spiritul raţionalist european ca o terapie înconjurată de o oarecare aură misterioasă. Dintr-un anumit punct de vedere însă, este cea mai larg acceptată dintre tehnicile orientale de tratament. Motivul este lesne de înţeles. Faţă de alte metode, acupunctura dă rezultate imediate, mai ales în dureri acute, unele netratabile prin mijloacele clasice. Totuşi, foloasele acupuncturii nu se rezumă la atât. În mâinile unui expert, acupunctura poate deveni o veritabilă artă a vindecarii bolilor cronice şi chiar a unor probleme psihice, cum ar fi stresul sau toxicomania. Este un sistem complet de medicină care presupune, pe lângă folosirea acelor a unor tehnici de cauterizare (moxibustia). Termenul chinezesc pentru „acupunctura”, Zhen Jiu, înseamnă în traducere literală „ace şi cauterizări”. Cel mai vechi text consacrat acupuncturii care ni s-a păstrat, Neijing Suwen datează din sec. II î. Chr. şi ne dezvăluie o remarcabilă cunoaştere medicală. Primul

se înscrie în cadrele unui tratament complex. două secole mai târziu. utilizând atât ace cât şi diverse ierburi.succes terapeutic consemnat de istorie i se datorează lui Pie Chu. XVII şi provine din latinescul acus (ac) şi punctura (înţepătură). este numai de origine psihică! Stimularea cu precizie maximă a punctelor de acupunctură are ca scop reechilibrarea fluxului energetic al organismului şi. care presupune prescripţii medicale. În Europa şi SUA. Oricât de barbară ar putea părea această metodă. în medicină chineză. fiind practicată de un mare număr de medici care văd în utilizarea ei un adjuvant ideal pentru medicină oficială. a reuşit să readucă la viaţă un print aflat în comă. ea nu este de fapt dureroasă. în caz că apare. Termenul „acupunctură” a fost introdus în Europa de către un misionar iezuit din sec. Dar rezultatele occidentalilor nu pot fi la fel de spectaculoase atâta vreme cât arta acupuncturii nu este practicată în spiritul tradiţiei care i-a dat naştere. care. de pildă tai chi chuan. Senzaţia de neplăcere. un anumit regim alimentar şi un program de exerciţii fizice. Pentru a-i înţelege principiile fundamentale este indispensabil să fixăm principalele repere ale gândirii . acupunctura se bucură de o anumită reputaţie.

se supune jocului dinamic al celor două principii sau forţe esenţiale: Yin si Yang. este principiul suprem în raport cu care se defineşte tot ceea ce aspiră la perfecţiune. Tao – „Calea” Tao. concept fundamental al spiritualităţii chineze. Tao presupune în plan uman armonia. alteori prin „Marele Tot”. .tradiţionale chineze. chibzuinţa. Cumpătarea se aplică în practic toate aspectele vieţii şi este virtutea considerată „cheia” longevităţii. deci şi omul. Tradus uneori prin „Cale”. articulate pe filosofia Marelui Tot (Tao). Filosofia taoistă este subordonată unei logici implacabile: orice există. cumpătarea în orice acţiune şi căutarea echilibrului.

Yin şi Yang În tradiţia chineză. Yin şi Yang reprezintă două forte contrare şi complementare. Studiul aplicat al acestor opt principii fundamentale permite terapeutului să reu-nească un corp de informaţii care vor servi la stabilirea diagnosticului. Orice individ constituie un microcosmos. care la rândul său este guvernat de această bipolaritate. Din Yin şi Yang decurg alte 6 principii care guvernează doctrina medicală tradiţională chineză: rececald. care se manifestă în toate lucrurile şi al căror echilibru asigură armonia. intern-extern. un principiu de maximă importanţă pentru spiritualitatea chineză. imaginea fidelă a macro-cosmosului. insuficienţă-exces. Cele 5 elemente .

foc. De pildă. oamenii de ştiinţă au avansat mai multe ipoteze. pământ. generozitate excesivă. o culoare. metal. dezordini alimentare. angoasă. Fiecărui element îi sunt asociate un anotimp. apă) leagă cele trei aspecte fundamentale ale omului (trupul. dezechilibrul elementului „pământ” se manifestă prin paloare. un organ. diverse probleme digestive.Sistemul de corespondenţe cu cele 5 elemente care simbolizează lumea (lemn. Principiile de baza Încercând să explice modul de acţiune al acupuncturii. Unii consideră ca acele acţionează asupra sistemului nervos. Diagnosticul prin intermediul celor 5 elemente presupune identificarea elementului al cărui dezechilibru indică o verigă slăbită în lanţul energetic al fiinţei umane. mentală sau spirituală a individului. un gust. nevoie de atenţie. o parte a corpului şi un climat. Alţii cred că stimularea diverselor puncte de pe corp duce la eliberarea de endorfine (substanţe analgezice naturale produse de corp). menstruale şi de memorie etc. sufletul şi spiritul) cu manifestările terestre. Astfel s- . punând în pericol forţa corporală. voce cântătoare. care se poate deteriora la cel mai mic semn de insuficienţă sau de exces. un miros. Echilibrul perfect între aceste 5 elemente se traduce prin starea de sănătate. o emoţie.

Energia vitală. în sfirşit. uneori spectaculoase. Unele teorii o asimilează sistemului limfatic. Totuşi. altele.ar explica de ce acupunctura poate face să dispară imediat durerea. Până în prezent nu dispunem de o explicaţie mai bună decât însăşi teoria holistică. asupra maladiilor cronice şi a bolilor care nu sunt însoţite de dureri. sistemului nervos. nici una dintre aceste interpretări nu reuşeşte să dea o explicaţie clară în privinţa efectelor. Medicul chinez nu ţine niciodată seama de un simptom izolat. meridianele şi punctele Qi – energia sau forţa vitală care străbate întregul corp – este reprezentată ca un flux neîntrerupt prezent în fiecare celula a organismului. mai mult filosofică decât medicală. conform altor ipoteze. acupunctorul încearcă să identifice în primul rând veriga slabă a lanţului energetic care leagă între ele cele 5 elemente şi mai apoi să alcătuiasca o schemă generală a dizarmoniei globale. ar fi vorba de un flux de energie electromagnetică circulând prin anumite „canale” sau „meridiane” care. Pentru a pune un diagnostic. boala afectează individul la toate nivelurile (fizic. emoţional. În această viziune. spiritual). Problemele fizice au urmări asupra spiritului şi emoţiilor. pusă în joc de medicina chineză. după . iar tensiunea psihică se repercutează asupra organului asociat.

prevenind dezvoltarea bolilor. Fiecare meridian conţine 5 puncte (numite puncte ancestrale) corespunzătoare celor 5 elemente. Interesant este că punctele asupra . Factorii climatici (umiditate.cum atesta unele studii recente. Potrivit tradiţiei medicale orientale. Pentru restabilirea echilibrului. uneori. dimpotrivă. există 12 astfel de meridiane principale (6 yin şi 6 yang) şi 8 meridiane „extraordinare” sau colaterale. Stimularea acestora restabileşte circulaţia energetică. Cel mai mic blocaj în această curgere neîntreruptă provoacă dezechilibre fizice. fizice. acupunctorul acţionează prin intermediul acelor. au putut fi puse în evidenţa prin procedee speciale. echilibrul energetic se află în perfectă stare şi omul este sănătos. excesele sexuale. emoţionale şi spirituale care se traduc prin boală. prin blocaje energetice. Există şi factori externi care pot influenţa fluxul energiei (Qi). frig. mentale pot provoca asemenea efecte nedorite. asupra punctului de „tonifiere” sau. stagnant sau prea rapid fie. soare etc. de „dispersie” al meridianului implicat. Acestea se manifestă fie printr-un Qi prea rece sau prea cald. care formează împreună o vastă reţea energetică. Când Qi circulă nestingherită prin meridiane. vânt. excesiv sau insuficient. ). alimentaţia necorespunzătoare. dupa cum dezechilibrul trebuie tonifiat sau dispersat.

Diagnosticul În acupunctura tradiţională. De pildă. specialistul se interesează de antecedentele clinice ale pacientului. De punerea corectă a diagnosticului depinde în ultima instanţă eficacitatea tratamentului. pentru a trata o migrenă. ca şi în alte terapii orientale. care trece din vârful capului până în cel de-al patrulea deget de la picior. obiceiuri alimentare. consistenţa şi umiditatea pielii. de simptome. Palparea este faza ultimă şi cea mai importantă a . limba. consultaţia este diferită de cea clasică. în paralel. auscultarea plus olfactia si palparea. Şedinta continuă prin auscultarea ritmului respirator. Acupunctorul dispune de patru astfel de metode de diagnosticare: anamneza. care de asemenea poate indica un dezechilibru important. de modul de viaţă etc. postura. ochii.cărora se acţionează nu corespund în mod necesar zonelor dureroase. deoarece se consideră ca adesea durerile de cap se datorează unei disfuncţii a meridianului „vezica biliară”. toate acestea furnizind acupunctorului date importante despre starea pacientului. a timbrului vocii şi prin examinarea mirosului. Anamneza: în această fază. observarea pacientului. specialistul poate decide amplasarea unui ac în zona genunchiului. are loc faza de observare: se examinează aspectul general. culoarea.

Exemplele pot continua la nesfârşit. Corpul. reprezentate adesea prin cuplurile dreapta-stânga.diagnosticului. corpul caută odihna (yin). . aceste două principii contrare coexistă. lumină şi întuneric etc. sufletul. febra (yang) este însoţită de frisoane (yin) etc. masculin. întunericul. nimic nu poate fi complet fără a conţine. Principiul Yin este asociat cu femininul. Unitatea fundamentală a contrariilor – YIN si YANG Potrivit teoriei Yin-Yang. toate sunt influenţate de cele două principii fundamentale: după un efort (yang). Ea cuprinde studierea pulsurilor radiale (domeniu în care medicina chineză poate oferi mult mai multe date decât pulsologia occidentală) şi palparea diverselor zone corporale de interes îin stabilirea cât mai precisă a diagnosticului. într-o proporţie variabilă. repausul şi negativul. terapeutul stabileşte şi aplică tratamentul corespunzator. În spiritul filosofiei taoiste. atât yin cât şi yang. orice fenomen constă din două aspecte opuse. alcătuiesc un principiu unic. constituie o singură entitate şi sunt în mod necesar complementare: nici unul dintre ele nu poate exista fără celalalt. activ. spiritul. cald şi pozitiv. După achiziţionarea şi interpretarea datelor. mişcare şi repaus. Yang este principiul luminos.

De altfel. în combaterea alcoolismului şi a . Dacă însă una dintre ele devine prea puternică.La individul sănătos. Principalele indicaţii curative ale acupuncturii Acupunctura tradiţională se interesează mai puţin de boală şi mai mult de pacient. de asemenea. Acupunctura este apreciată în Occident pentru eficacitatea cu care tratează durerea. în cazul cărora medicina clasică se dovedeşte adesea neputincioasă. ca tratament de bază sau în combinaţie cu alte terapii. Bine cunoscutul simbol Tai Chi ilustrează întrepătrunderea şi coexistenţa celor două principii contrare şi complementare. Interesul principal al terapeutului se axează în special pe prevenirea apariţiei bolii. Studii ştiinţifice riguroase efectuate în SUA au arătat că prin acupunctură se pot obţine rezultate absolut spectaculoase în lupta împotriva dependenţei de droguri şi. organismul reacţionează prin starea de boală. Toxicomanie. Important este însă că acupunctura. în tradiţia chineză se spune că „boala este pentru medic un eşec”. Yin şi Yang. aceste forţe sunt într-o stare de echilibru. de la artrite reumatismale şi migrene până la întinderi musculare sau chiar rahialgii (dureri de coloana vertebrală). dă rezultate într-o serie întreagă de boli.

Cifrele ne vorbesc de la sine: din 1970 pina in 1994 exista peste 10. Studii ştiinţifice au scos în evidenţă influenţa terapiei cu ace asupra activităţii cerebrale.000 de cazuri rezolvate prin aceasta metodă.fumatului. atât fizică cât şi psihică. Anestezie. Acupunctura este indicată în stări de epuizare generală prelungită. Revitalizare. aspectul cel mai spectaculos al acupuncturii. situat pe degetul mic de la picior. Stimularea anumitor puncte prin acupunctura îndepartează durerile de dinainte şi de după naştere. Stimularea unui punct celebru. care pot afecta copilul. obţinându-se un efect revigorant. Obstetrica. Tehnica este preferabilă administrării substanţelor chimice. Este. lucrul cel mai important pentru succesul . este recunoscută pentru efectul de a face fetusul cu prezentare inversa (pelviana) sa se întoarcă în poziţia normală. pe care o stimulează. Tratamente tradiţionale şi moderne Indiferent de metoda de tratament pe care acupunctorul decide să o folosească – din considerente medicale sau ţinând de şcoala (tradiţională sau modernă) de care aparţine. fără îndoială. Se întrevede obţinerea de bune rezultate şi in stomatologie. Medicii chinezi uimesc adesea lumea occidentală utilizând acele ca anestezice în timpul unor operaţii chirurgicale de anvergură.

moxibustie. ameliorările pot fi constatate după 3-4 şedinţe. ele apar abia după un interval de timp. furnicături sau amorţeală. pentru a dispărea mai apoi încetul cu încetul. Efectele (mai ales în cazul durerilor) se pot produce imediat. Schimbarea alimentatiei si a stilului de viata ne scapa de . Eficacitatea tratamentului nu depinde de numărul de ace. El va putea opta pentru ace. Uneori este suficient să ridice puţin mâneca pentru a li se aplica 2-3 ace la încheietura mâinilor. Tratamentul celulitei in medicina traditionala chineza vizeaza reechilibrarea functiilor corpului in asa fel incit aparitia celulitei sa fie . electropunctură.. Uneori. Înţepăturile pot provoca somnolenţă. pacienţii care se află la prima şedinţă de acupunctura constată ca nu sunt pur şi simplu „înţesaţi” cu ace. Pacientul poate resimţi o stare de somnolenţă sau. însoţite sau nu de tratamentul ajutător cu plante. În alte cazuri. de revitalizare. De regulă. Spre surprinderea lor. acupunctura cu laser. Totul depinde de natura punctelor de acupunctură (tonifiere sau dispersie) şi de profunzimea înţepăturii. dimpotrivă. ventuze. ultrasunete sau unde luminoase. simptomele pot părea că se agravează.terapiei rămâne diagnosticarea corectă..

masajul energetic si dieta. am sa-ti explic de ce: In toata lumea sunt 23 de doctori specialisti in acupunctura zhendao. citeşte mai mult Acupunctura Acupunctura este una dintre metodele folosite de MTC (medicina traditionala chineza) care mai cuprinde: fitoterapia. o ramura din terapiile MTC.. Domnul profesor Li Hong se afla aici pentru ca a primit aprobare de la guvernul chinez. Una dintre cele mai eficiente metode cu rezultate pe termen lung este reprezentata de acupunctura.. Terapia ZHENDAO o este o ramura relativ noua .. din medicina traditionala chineza. aproximativ 40 de ani. qi-gong-ul.. .. citeşte mai mult Acupunctura .. .incetinita si in marea majoritate a cazurilor... desprinsa din acupucntura si recunoscuta ca atare.. acupunctura anticelulitica ajuta la activarea si reglarea metabolismului si a circulatiei singelui si . sa fie redusa la limite acceptabile. Aceasta terapie a castigat. Chiar si singura.. La ora actuala 22 sunt in China si unul in Romania.. mai multe premii. Superacupunctura Zhendao | Astro-Life – astrologie pusa in slujba . Pai nu vei gasi . . in cursul anilor.

. Orele de minim si maxim ale organelor. în prezent. intern-extern. citeşte mai mult Cele cinci forte ale MTC ne guverneaza sanatatea ...Din Yin şi Yang decurg alte 6 principii care guvernează doctrina medicală tradiţională chineză: rece-cald. In medicina traditionala chineza energia se . cunoscute sub denumirea de meridiane. Mergi la sursa. Cu toate acestea. Aceste. dar pot ascunde cauzele bolii după ce au liniştit etapa acută.. ------. citeşte mai mult . citeşte mai mult Acupunctura ~ Corpul Uman Anatomie In medicina tradiţională chineză se consideră că acupunctura realizează armonizarea fluxului energetic (Qi) de-a lungul unor canale invizibile din organism. insuficienţăexces. Studiul aplicat al acestor opt principii fundamentale permite terapeutului să reunească un .Ziarul de Iasi Astfel in acupunctura nu tratam boala ci cauza acesteia pornind de la ciclul celor cinci elemente ceea ce va duce si la un rezultat favorabil.. citeşte mai mult Acupunctura te păzeşte de infarct Medicina tradiţională chineză propune terapii neconvenţionale şi emite nişte idei de genul că medicamentele clasice potolesc criza.. .

citeşte mai mult Qi–ul din medicina tradiţională chineză | www...gimnastica specifica chinezeasca si . Medicina traditionala chineza este una foarte veche si implica multe terapii neconventionale care aduc beneficii enorme sanatatii oamenilor.. Daca ar fi numai sa pomenim de acupunctura si qi gong .parapsy... citeşte mai mult .ro Qi-ul are o circulaţie ritmică pe nişte trasee corporale speciale numite meridiane de acupunctură.Medicina traditionala chineza prin miinile unui specialist .. de-a lungul cărora se găsesc puncte specifice (puncte de acupunctură) prin care se poate interveni în scopuri terapeutice. .