Tarian Ulik Mayang ± Tarian Tradisional Ritual di Malaysia Kesenian di Malaysia dapat dilihat melalui Seni Lakon dan

Seni Tampak (Seni Halus). Seni Lakon merupakan bidang kemahiran persembahan yang berunsurkan nilai kreatif dan nilai etnik yang dipertontonkan secara terbuka kepada masyarakat, manakala seni halus merujuk kepada ukiran dan anyaman. Salah satu contoh Seni persembahan yang popular adalah Tarian Tradisional yang terdapat sesetengah negeri-negeri di negara kita. Sebagai contoh tarian tradisional yang telah dianggap ritual contohnya adalah Tarian Ulik Mayang. Pasti ramai yang sudah biasa dengan persembahan tradisi ritual Ulik Mayang yang sangat popular di Terengganu. Namun, kebanyakan mereka hanya mengenali Ulik Mayang sebagai salah satu tarian tradisional kita disertai dengan lagu Ulik Mayang yang popular itu kerana kedatangan Islam pada awal kurun ke-17 di Tanah Melayu, tarian tersebut telah diuabah-suaikan daripada unsur-usur permujaan Asal-usul Tarian Ulik Mayang ini berasal dari Negeri Terengganu. Tarian tersebut tarian pemujaan Semangat Puteri dalam Ulek Mayang yang merujuk kepada tujuh semangat yang berasal dari laut. Sebenarnya, Semangat Puteri memang sudah wujud dikalangan masyarakat Terengganu sebelum kedatangan Islam lagi dan ia berakar-umbi dari kepercayaan animisme Melayu. Tujuh Semangat Puteri itu diberi nama Puteri Satu, Puteri Dua, Puteri Tiga, Puteri Empat, Puteri Lima, Puteri Enam dan Puteri Tujuh. Di dalam Tarian Ulik Mayang, Puteri Tujuh dikatakan lebih kuat dari 6 Semangat Puteri yang lain. Identiti bagi tarian ulit mayang ini adalah gabungan tiga jenis kesenian tradisi iaitu nyanyian, tarian dan pertunjukan yang menunjukkan unsur-unsur ritual iaitu unsur permujaan. Dahulu Ulik Mayang dimainkan sewaktu musim puja pantai. Ianya sebagai persembahan kepada

Sambil membaca jampi serapah.penunggu laut supaya tidak mengganggu nelayan dan upacara mengubati pesakit degan menggunakan semangat yang dipuja. Ketika upacara Ulek Mayang sedang berlangsung. Tok Bomoh akan memegang bunga kelapa (mayang) atau daun pinang. Tok Bomoh akan mengulik (menyapukan) daun pinang ke atas seluruh badan pesakit berulang kali. dirambas dengan tandan pinang kecil menyeru tuan puteri (bunian) agar dating menyembuhkan pesakit. Persembahan Ulik Mayang ditarikan oleh 10 hingga 15 orang penari Terlebih dahulu mayang pinang dipuja serta digoncang-goncang atas bekas kemenyan. Nyanyian lagu Ulek Mayang yang merdu beserta tarian ringkas. Kemuncak tarian ini apabila penari yang memegang mayang tidak sedarkan diri. Kemudian mayang pinang tadi akan berpindah tangan dari seorang ke seorang. Persembahan Tarian Ulik Mayang di tepi pantai .

2003) . Kementerian Kebudayaaan dan Pelancongan Malaysia.Lirik nyayian lagu tarian Ulik Mayang adalah: Ulek mayang ku ulek Ulek dengan jala jemala Ulek mayang diulek Ulek dengan tuannya puteri Ulek mayang diulek Ulek dengan jala jemala Ulek mayang diulek Ulek dengan puterinya dua Puteri dua berbaju serong Puteri dua bersanggol sendeng Puteri dua bersubang gading Puteri dua berselendang kuning Umbok mayang diumbok Umbok dengan jala jemala Nok ulek mayang diulek Ulek dengan puterinya empat Puteri empat berbaju serong Puteri empat bersanggol sendeng Puteri empat bersubang gading Puteri empat berselendang kuning Umbok mayang diumbok Umbok dengan jala jemala Nok ulek mayang diulek Ulek dengan puterinya enam Puteri enam berbaju serong Puteri enam bersanggol sendeng Puteri enam bersubang gading Puteri enam berselendang kuning Umbok mayang diumbok Umbok dengan jala jemala Nok ulek mayang diulek Ulek dengan puterinya tujuh Puteri tujuh berbaju serong Puteri tujuh bersanggol sendeng Puteri tujuh bersubang gading Puteri tujuh berselendang kuning Umbok mayang diumbok Umbok dengan jala jemala Nok ulek mayang diulek Ulek dengan tuannya puteri Tuan puteri berbaju serong Tuan puteri bersanggol sendeng Tuan puteri bersubang gading Tuan puteri berselendang kuning Umbok mayang diumbok Umbok dengan jala jemala Nok ulek mayang diulek Ulek dengan tuannya puteri Ku tahu asal usul mu Yang laut balik ke laut Yang darat balik ke darat Nasi berwarna hamba sembahkan Umbok mayang ku umbok Umbok dengan jala jemala Pulih mayang ku pulih Pulih balik sedia kala (Lirik daripada Cawangan Dokumentasi dan Penerbitan.

selain daripada Tarian Ulik Mayang masih banyak tarian tradisitional yang berunsurkan ritual terdapat didalam negeri-negeri lain contohnya Tarian Mak Yong dari Kelantan. Kesemua contoh tarian tersebut mempunyai asset yang tersendiri dan nilai yang amat tidak ternilai. Tarian Ulik Mayang (Main Puteri) .Kesimpulan. Tarian Kuda Kepang dari Johor yang di bawa oleh pendatang Jawa. kini seni lakon warisan kebudayaan Malaysini juga diterima daripada pelancong luar kerana keunikan dan keindahan warna-warni seni lakon menerusi contoh-contoh seni lakon yang terdapat di negara kita. Selain dipertontonkan kepada Masyarakat tempatan. Sumazau dari Sabah dan Ngajat dari Sarawak.

my/pdf/buku/ulikmayang. Diperolehi Januari 29. 2011 daripada http://www. Komunikasi dan Kebudayaan (2008).html Utusan Online (2009).Rujukan Kementerian Kebudayaan.htm Wikipedia Ensiklopedia Bebas (2011). daripada http://www.com/2009/07/ulik-mayang-adaptasi-cerita-dantarian.Diperolehi Mac 12.gov. 2011.gov. Diperolehi Januari 29. 2011.asp?y=2009&dt=1124&pub=Utusan_Malaysia&s ec=Hiburan&pg=hi_04.wikipedia.pdf Kementerian Penerangan. daripada http://kebudayaan.org/wiki/Ulek_mayang Diperoleh Mac 12.com. daripadahttp://ms. Diperolehi Januari Mac 12. Hiburan: Aswara martabatkan kisah Ulik Mayang.my/utusan/info.utusan. 2011 daripada http://projektahunakhiramir. Bahagian Pembangunan Kebudayaan dan Kesenian : Cawangan Dokumentasi dan Penerbitan.my/about/perkhidmatan/?c5=441&menu_id=53&c3=50&cli ck=1 Penyelidikan dan Projek Tahun Akhir (2009).blogspot. Kesenian dan Pelancongan Malaysia (2003). Kategori: Tarian Ulik Mayang.Ulek mayang.kpkk. Ulik Mayang: Seni Tarian dalam Animasi 2Dimensi. 2011 .kpkk.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful