PFA

PFA (Persoana fizica autorizata) este persoana fizica autorizata sa desfasoare orice forma de activitate economica permisa de lege, folosind in principal forta sa de munca. Pot obtine calitatea de PFA persoanele fizice care indeplinesc concomitent urmatoarele conditii: a) au implinit virsta de 18 ani; b) nu au savirsit fapte sanctionate de legile financiare, vamale si cele care privesc disciplina financiar-fiscala, de natura celor care se inscriu in cazierul fiscal; c) au un sediu profesional declarat; d) declara pe propria raspundere ca indeplinesc conditiile de functionare prevazute de legislatia specifica in domeniul sanitar, sanitar-veterinar, protectiei mediului si al protectiei muncii. CUM SE TINE CONTABILITATEA? Contabilitatea se va tine „in partida simpla”, de catre persoana autorizata PFA. Nu este necesar sa apelati la contabil. Practic, este o contabilitate bazata pe Incasari si Plati pe care o veti tine completand doua registre: Registru-jurnal de incasari si plati si Registruinventar. In acest context Venituri inseamna veniturile incasate. Venitul BRUT = reprezinta sumele de bani incasate in urma serviciilor prestate in cadrul activitatii Venitul NET (sau Baza de calcul) = Venitul BRUT – cheltuieli deductibile = reprezinta valoarea asupra careia aplicam cota de impozit pe venit (16%)

1

)  Impozitul = Venitul NET X 16% Impozitul este platit de PFA in doua etape. pana la regularizarea din anul urmator. iar a doua la regularizare. din care se scad cheltuieli estimate si obtinem venitul net estimat. Nu exista o limita pentru venitul asigurat minim. Adica declarati un impozit. apoi. prima fiind cea anticipata. medic de familie etc.va inscrieti pentru a intra in sistemul de sanatate si a beneficia de gratuitati. daca nu vreti sa il 2 . cheltuieli cu intretinerea sediului profesional declarat etc. De ex: declarati un venit brut lunar de 300 RON dintre care 100 cheltuieli => un venit net de 200 RON/luna => 200*5. abonament RATB. Circuitul este urmatorul: 1. bonuri de taxi. in cazul in care nu sunteti angajat sau somer.3% din venitul brut declarat la Casa de Asigurari Sociale. birotica.5%=11 RON 4. Aici declarati un venit brut care nu se va regulariza de la an la an (va ramane atat cat declarati. 3. Casa de Sanatate .5% contributia. chirie. Aici se merge cu declaratia completata la Administratia Financiara privind venitul net estimat la care vi se va calcula 5. bonuri de benzina (trebuie realizat un contract de comodat intre PFA si proprietarul masinii). la sfarsit de an se va regla cu realitatea.PFA Cheltuielile deductibile = reprezinta acele cheltuieli care se justifica prin activitatea depusa si prin documente si pentru care nu se plateste impozit (telefon inregistrat pe PFA. la care se va plati impozitul pe venit in primul an. 2. Registrul Comertului – pentru inregistrarea PFA. Administratia Financiara – petru a lua in evidenta PFA. declarand venitul brut estimat. Contributia este in cuantum de 31. Casa de Asigurari Sociale (Pensii) pentru a va inscrie in sistemul de pensii.

nu trebuie justificata utilizarea banilor * PFA-ul poate dispune de banii "afacerii" in orice moment.5 % din veniturile obtinute catre asigurarile de sanatate. atunci vei plati impozit la diferenta dintre 1500 RON (salariul brut) si 500 RON (cheltuieli deductibile) => la 1000 RON => un impozit de 160 RON. daca iti inregistrezi 500 RON ca si cheltuieli deductibile. * Beneficiaza de asigurare sociala in sistemul public de pensii.3%=31 RON Cheltuielile cu taxele pentru Sanatate si Pensii sunt deductibile de la plata impozitului. impreuna cu alte cheltuieli deductibile si impozitul va fi aplicat la diferenta (venitul net). Dar. daca facturezi un venit brut de 1500 RON. in baza unei declaratii de asigurare. * Impozitul pe venit e fix. Astfel. Conform legii orice persoana care obtine venituri impozabile are obligatia sa plateasca 5.3%. 3 . iar dupa achitarea acestuia. * Poate obtine un credit bancar la nivelul veniturilor reale obtinute.PFA modificati) si la care vreti sa vi se opreasca contributiile pentru sistemul de pensii. PFA se poate asigura la un venit fix la care se plateste o contributie in cota de 31. Conform legii orice persoana care obtine venituri impozabile este obligata sa fie asigurata in sistemul public de pensii. deci sumele platite in acest sens se vor scadea din venitul brut. AVANTAJELE CONTRACTULUI PFA: * Principalul avantaj este posibilitatea deducerii cheltuielilor: Practic. Ex: 100 RON/luna => 100*31. * Beneficiaza de asigurare sociala de sanatate. ar trebui sa platesti un impozit de 240 RON (16% din 1500).

Stabiliti sediul profesional: Aceasta se face fie cu Contract de inchiriere . Completati Avizul asociatiei de proprietari (daca este cazul): 4 .PFA * PFA beneficiaza de concediu de sarcina si lauzie si de indemnizatia de ingrijire copil pana la doi ani. o achizitie imobiliara etc. Faceti rezervare de denumire PFA Rezervarea se face la Registrul Comertului unde trebuie sa va prezintati cu o copie dupa actul de identitate si sa completati Cererea de verificare disponibilitate si/sau rezervare denumire. 2. 3.inregistrat la Administratia Finantelor Publice. CUM OBTINEM STATUTUL DE PERSOANA FIZICA AUTORIZATA? ETAPELE OBTINERII CALITATII DE PFA: PASI PREMERGATORI: 1. in cazul in care acesta este si "sediul profesional" inregistrat la RC. plus alte cheltuieli: ex: parte din cheltuielile de intretinere a propriului apartament. fie cu contract de comodat intre PFA si proprietarul spatiului (nu trebuie inregistrat la nicio autoritate)insotit de actul doveditor al proprietarului in copie. * Tinerea contabilitatii in partida simpla: Pot fi deduse toate cheltuielile legate de business. Vi se va inmana o dovada de rezervare pe care trebuie sa o prezentati atunci cand reveniti cu toate actele. amortizarile si dobanzile legate de achizitionarea unui autoturism.

Cumparati Registru-jurnal de incasari si plati si Registruinventar: Sunt formulare tipizate care. 2. inclusiv optiunea in legatura cu TVA-ul.PFA Se completeaza in cazul in care Sediul profesional este intr-un imobil de locuinte de tip bloc. de obicei.ro la sectiunea Formulare. Este tip si vi se va furniza la Registrul Comertului. Sa va prezentati cu un dosar cu sina: Este obligatoriu ca actele sa fie introduse intr-un dosar cu sina. Trebuie completat formularul de inregistrare fiscala: Acest formular este o anexa la cererea de inregistrare prin care definiti tipurile de impozite si taxe catre stat. sau poate fi downloadata de pe site-ul www. 4. iar dupa ce il aveti complet se vor numerota filele de la sfarsit la inceput. 4. LA REGISTRUL COMERTULUI: Trebuie sa mergeti la registrul comertului in raza caruia aveti domiciliul (inscris in CI/BI) cu urmatoarele: 1.onrc. se gasesc de cumparat la orice librarie. 3. care vi se va inmana la Registrul Comertului. Va vor fi necesare la tinerea evidentei contabile. Trebuie sa aduceti dovada verificarii disponibilitatii si rezervarii firmei: 5 . Trebuie completata cererea de inregistrare: Acest formular este unul tip. sau il putei obtine de pe site-ul mentionat mai sus.

Trebuie sa aduceti dovada acceptului Asociatiei de proprietari: Aceasta ati obtinut-o completand Avizul asociatiei de proprietari. protectiei mediului si protectiei muncii. Ea este necesara in cazul in care sediul profesional este intr-un imobil de locuinte de tip bloc. care va certifica semnatura. sanitar-veterinar. 9.inregistrat la Administratia Financiara sau de comodat . Declaratia tip pe propria raspundere care sa ateste indeplinirea conditiilor legale de functionare: Este vorba de o declaratie tip pe propria raspundere care vi se va da la fata locului si prin care va asumati ca indepliniti conditiile legale de functionare prevazute de legislatia speciala din domeniul sanitar. de la Registrul Comertului. Documente care atesta drepturile de folosinta asupra sediului profesional: Contractul de inchiriere . 5. Specimenul de semnatura al persoanei fizice autorizate: Poate fi dat in fata directorului ORC sau a inlocuitorului acestuia (prin completarea si semnarea unui formular).insotit de actul doveditor al proprietarului. 10. Documentele care atesta pregatirea profesionala: 6 . de obicei in 30 min. Copie act de identitate sau pasaport: Copia trebuie sa aiba specificatia "Conform cu originalul" data de titular. in original. 7. intre tine si proprietarul spatiului. 8.PFA Se obtine inainte de a depune toate documentele. 6.

4. se va plati o taxa de aproximativ 200 RON.PFA Este bine sa va aduceti copii de pe toate diplomele. inclusiv cursuri. Inregistrare Registru-jurnal de incasari si plati si Registruinventar: La depunderea acestora veti completa si o cerere prin care solicitati inregistrarea acestor documente de evidenta contabila in partida 7 . adeverintele. Declaratia privind veniturile estimate: Formularul vi se va inmana la fata locului pentru completare in 2 exemplare. veti achizitiona stampila. 5. certificatele de absolvire a vreunei forme de invatamant. LA ADMINISTRATIA FINANCIARA: Trebuie sa va mergeti la administratia financiara in raza careia aveti domiciliul (inscris in CI/BI) cu urmatoarele: 1. La depunerea acestor acte. Pe baza acestuia. calificari etc. 3. Sa va prezentati cu un dosar cu sina: Este obligatoriu ca actele sa fie introduse intr-un dosar cu sina 2. iar in cateva zile vi se va elibera Certificatului de Inregistrare Fiscala. Copie dupa actul de identitate sau pasaport: Copia trebuie sa aiba specificatia "Conform cu originalul" data de titular. pe care sa scrieti “conform cu originalul”. Copie dupa autorizatia de functionare: Este copia de pe Certificatul de Inregistrare Fiscala care vi s-a eliberat in prealabil la Registrul Comertului.

LA CASA DE ASIGURARI DE SANATATE: BAZA DE CALCUL = VENITUL NET ( = venit brut – cheltuielile deductibile) Trebuie sa va duceti la casa de asigurari de sanatate in raza careia aveti domiciliul (inscris in CI/BI) cu urmatoarele: 1. de la pag. Copie dupa autorizatia de functionare: Este copia de pe Certificatul de Inregistrare Fiscala care vi s-a eliberat in prealabil la Registrul Comertului. 3. Copie dupa actul de identitate sau pasaport: Copia trebuie sa aiba specificatia "Conform cu originalul" data de titular.. un volum.. Registrul inventar.. In cadrul acestui formular veti declara calitatea de PFA si veti stabili cuantumul contributiei la Fondul National Unic de Asigurari Sociale de Sanatate.PFA simpla. 2.. de la pag . Se depune anual la casa de asigurari de sanatate aleasa in mod liber. pina la primul termen de plata. . Registrul jurnal incasari si plati... Completarea lor este obligatorie conform legii.. la pag. 8 ... la pag .... 2.. . un volum.. Declaratie pentru inscriere la Casa de Sanatate: Formularul vi se va inmana la fata locului pentru completare.. Acestea trebuie numerotate pe fiecare fila si apoi stampilate si semnate pe sigiliul de pe spatele ultimei foi: 1.... pentru anul fiscal in curs....

Perioadele de cotizare la sistemul de asigurari sociale vor constitui stagiu de cotizare. 4. Copie dupa actul de identitate sau pasaport: Copia trebuie sa aiba specificatia "Conform cu originalul" data de titular. 3. LA CASA DE PENSII: BAZA DE CALCUL = VENIT BRUT DECLARAT Trebuie sa va duceti la casa de pensii in raza careia aveti domiciliul (inscris in CI/BI) cu urmatoarele: 1. Copie dupa autorizatia de functionare: Este copia de pe Certificatul de Inregistrare Fiscala care vi s-a eliberat in prealabil la Registrul Comertului.PFA 5. Declaratie pentru inscriere la Casa de pensii: Formularul vi se va inmana la fata locului pentru completare. 2. fiind luate in considerare la stabilirea vechimii in munca si cuantumului pensiei. In cadrul acestui formular veti declara calitatea de PFA si veti stabili cuantumul contributiei de asigurari sociale. Sa va prezentati cu un dosar cu sina: Este obligatoriu ca actele sa fie introduse intr-un dosar cu sina. 9 . Copie de pe carnetul de munca: Se vor preda copii de pe carnetul de munca sau adeverintele de vechime daca acestea exista.

R.daca acestea exista. J1.: RO 17760876 Sediu: Sediu: Unirii 80.F. bl. Bucuresti.PFA 5.C. SMB 10 . Copie de pe carnetul de munca: Se vor preda copii de pe carnetul de munca sau adeverintele de vechime . sector 3 Cont: Cont: RO73RZBR000006000703360 Banca Banca: Raiffeisen BANK.I. tronson I. MODEL FACTURA: Seria: AAA Nr. camera 3.: J40/11958/2005 CUI: C. mezanin. 0000 FACTURA Data: Furnizor FINANTARI SA Nr.C Cumparator: SC CREDEX Nr. R.

Total din care accize: Semnat ura de primire X Total de plata: 11 .00 Pret unitar fara T. -lei6 Scutit fara drept de deduc ere 2 - Stampil a si semnat ura furnizor ului CNP Date privind expeditia Delegat CNP B.PFA Nr .V./C. -lei4 Valoa re lei5 (3X4) Valoar e T. Cr t.A. 0 1 DENUMIREA produselor sau serviciilor 1 PRESTARE SERVICII CONFORM CONTRACT DE COMISION U/M Cantitate a 3 1. seria nr eliberat (a) Mijlocul de transport Expedierea s-a efectuat la data ora Semnaturile……………………………………… ……………….V.I.I.A.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful