2. Primii pasi Orice document HTML incepe cu notatia <html> si se termina cu notatia </html>.

Aceste "chestii" se numesc in literatura de specialitate "TAG-uri".Prin conventie, toate informatiile HTML incep cu o paranteza unghiulara deschisa "<" si se termina cu o paranteza unghiulara inchisa ">". Tag-urile intre aceste paranteze transmit comenzi catre browser pentru a afisa pagina intr-un anumit mod. Unele blocuri prezinta delimitator de sfarsit de bloc, in timp ce pentru alte blocuri acest delimitator este optional sau chiar interzis. Intre cele doua marcaje <html> si </html> vom introduce doua sectiuni: -sectiunea de antet <head>...</head> si - corpul documentului <body>...</body>. Blocul <body>...</body> cuprinde continutul propriu-zis al paginii HTML, adica ceea ce va fi afisat in ferastra browser-ului. O eticheta poate fi scris atat cu litere mici, cat si cu litere mari. Adica <HTML> = <HtmL> = <html>. Caracterele "spatiu" si "CR/LF" ce apar intre etichete sunt ignorate de catre browser. Deci un prim document HTML ar fi ceva de genul asta:
<html> <head> </head> <body> </body> </html>

Asa arata primul document HTML. Copiati-l folosind Copy/Paste intr-un fisier nou si salvati-l ca PRIM.HTM sau PRIM.HTML. Apoi porniti Mozilla Firefox sau Internet Explorer, dati CTRL-O si introduceti calea spre fisier. Dati OK si ... nimic. Sa nu disperam ... vom adauga primele elemente la pagina noastra. In primul rand, titlul unei pagini se obtine inserand in sectiunea <head>...</head> a urmatoarei linii:
<title>Aceasta

este prima mea pagina de Web</title>

In plus, in sectiunea <body>...</body> putem scrie texte cat dorim. Daca nu intalnim nici un marcaj < sau > atunci interpretorul HTML le va lua ca texte simple si le va afisa pe ecran. Sa vedem o noua versiune a paginii noastre:
<html> <head> <title>Aceasta </head> <body> </body> </html>

este prima mea pagina de Web</title>

Bine ati venit in pagina mea de Web!

vezi acest exemplu Continutul blocului <title>...</title> va aparea in bara de titlu a ferestrei browser-ului. Daca acest bloc lipseste intr-o pagina HTML, atunci in bara de titlu a ferstrei browser-ului va aparea numele fisierului. Daca introducem mai multe linii intr-o pagina browser-ul va afisa intr-un singur rand, intrucat caracterele " CR/LF " sunt ignorate de browser. Trecerea pe o linie noua se face la o comanda explicita, care trebuie sa apara in pagina html. Aceasta comanda este marcajul <br> ( de la " line break " - intrerupere de linie ). Folosind aceleasi operatii ca mai sus, vizualizati noua pagina! Veti vedea textul ce apare in fereastra navigatorului. In plus, pagina dvs. va avea un titlu nou, cel introdus de dvs.
<html> <head> <title> </head> <body> </body> </html>

titlul paginii</title>

Bine ati venit in <br> pagina mea de Web! vezi acest exemplu
Blocuri preformatate

Pentru ca browser-ul sa interpreteze corect caracterele " spatiu ", " tab " si " CR/LF " ce apar in cadrul unui text, acest text trebuie inclus intr-un bloc <pre>...</pre>.
<html> <head> <title>bloc preformatat </title> </head> <body><pre>

</pre></body> </html>

Prima linie A doua linie A treia linie

vezi acest exemplu
Culoarea de fond

O culoare poate fi precizata in doua moduri:

Printr-un nume de culoare.Sunt disponibile cel putin 16 nume de culori: aqua, black, fuchsia, gray, green lime, maroon, navy, olive, purple, red, silver, teal, white si yellow.

Prin constructia " #rrggbb " unde r (red), g (green), sau b (blue) sunt cifre hexazecimale si pot lua valorile: 0, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, a, A, b, B, c, C, d, D, e, E, f, F; se pot defini astfel 65536 de culori.

Culoarea unei pagini se precizeaza prin intermediul unui atribut al etichetei <body>. Culoarea fondului paginii Web se stabileste cu atributul bgcolor al etichetei <body>, de exemplu: <body bgcolor = culoare>. Urmatorul exemplu realizeaza o pagina cu fondul de culoare gri.
<html> <head> <title>culoare de fond </title> </head> <body bgcolor=gray>

O pagina Web cu fondul GRI!
</body> </html>

vezi acest exemplu
Culoarea textului

Acest lucru se face prin intermediul atributului text al etichetei <body> dupa sintaxa <body text=culoare>. In urmatorul exemplu textul are culorea rosie.
<html> <head> <title>culoare textului </title> </head> <body text=red>

Un text de culoare rosie.
</body> </html>

vezi acest exemplu O eticheta poate avea mai multe atribute.De exemplu , o eticheta cu trei atribute arata astfel: <eticheta atribut1 = valoare1 atribut2 = valoare2 atribut3 = valoare3>. Urmatorul exemplu prezinta o pagina cu fondul de culoare albastra si textul de culoare galbena.
<html> <head> <title>atribute multiple </title> </head> <body bgcolor=blue text=yellow>

Fond de culoare albastra si text de culoare galbena.
</body> </html>

vezi acest exemplu

Culoare (color)..poate fi un font generic ca " serif ".monospace ". si style = " Times New Roman " . Pentru ca un text sa fie scris cu carcatere mai mari cu o unitate decat cele curente acesta trebuie inclus intr-un bloc delimitat de etichetele <big>. font . " san serif ". " Helvetica " sau " Arial ". Pozitionarea continutului paginii Web fata de marginile ferestrei browserului se poate face cu ajutorul a doua atribute ale etichetei <body>: • • (stabileste distanta dintre marginea stanga a ferstrei browserului si marginea stanga a continutului paginii). <br><basefont style="Arial" color="blue" size="6"> Textul este scris cu fontul "Arial". ca " Times New Roman ". Acestea sunt atribute ale etichetei <basefont>. 6 sau 7. " cursive ". culoare . "fantasy " sau un font specific instalat pe calculatorului clientului. de exemplu: " Times New Roman. color = black. Domeniul de valabilitate al caracteristicelor precizate de aceasta eticheta se intinde de la locul in care apare eticheta pana la sfarsitul paginii sau pana la urmataorea eticheta <basefont>..Textul afisat este caracterizat de urmatoarele atribute: Marime (size). </body> </html> vezi acest exemplu Stiluri pentru blocurile de text Pentru ca un bloc de text sa apara in pagina evidentiat (cu caractere aldine).. leftmargin <html> <head> <title>Configurarea textului si stabilirea marginii </title> </head> <body leftmargin="100" topmargin="50"> Textul are atribute implicite. culoare albastru si marime 6. . serif.este o culoare precizata prin nume sau printr-o constructie RGB.</big>. <basefont size = numar color = culoare style = font> unde: • • • numar .poate fi 1. Daca acest atribut lipseste atunci textul din pagina Web are atribute prestabilite sau atribute precizate de browserul utilizat.Se accepta ca valoare si o lista de fonturi separate prin virgula. Atributele prestabilite sunt: size = 3. 4. 5.. (1 pentru fontul cel mai mic si 7 pentru fontul cel mai mare). 2. " monospace ". 3. Font (style). trebuie inclus intre delimitatorii <b>. topmargin (stabileste distanta dintre marginea de sus a ferstrei browserului si marginea de sus a continutului paginii).</b> (b vine de la "bold" = indraznet).Este o eticheta singulara (fara delimitator de sfarsit de bloc).

In exemplul urmator vom utiliza toate etichetele mentionate anterior..<br> <strike>Aceasta linie este in intregime sectionata de o linie orizontala.. </body> </html> vezi acest exemplu Stiluri fizice si logice Am prezentat deja 8 stiluri de scriere a caracterelor unui bloc de text. respectiv <sup>..</strike> <br> In aceasta linie urmatorul cuvant este <u>subliniat</u>....</small></small><br> <i>Text scris cu caractere italice. <em>.</sub>.</small>. Aceste stiluri tin cont de semnificatia pe care o are blocul in cadrul paginii Web... Pentru ca un text sa fie scris cu carcatere cursive acesta trebuie inclus intr-un bloc delimitat de etichetele <i>. Pentru a insera secvente de text aliniate ca indice (sub-script) sau ca exponent (super-script) .</b> <br> <big>Text cu caractere marite cu o unitate <big>mai mare<big> si mai mare<big> si mai mare.. Pentru a insera un bloc de caractere subliniate se utilizeaza etichetele <u>.</strike> sau <s>. iar cuvantul <s>strike</s> sectoinat.</em> (em vine de la " emphasize " = a evidentia). Pentru a pune in evidenta (prin silul cursiv) fragmente de text se utilizeaza etichetele: • • <cite>.</u> (u vine de la " underline "). numite si stiluri fizice intrucat nu s-a acordat nici o atentie semnificatiei informatiei continute de aceste blocuri..</cite> (" cite " inseamna citat).</sup>. In locul lor se poate utiliza eticheta echivalenta <i>.</i> (i vine de la " italic "). <html> <head> <title>Stiluri pentru blocuri de text </title> </head> <body> <b>Text scris cu caractere ingrosate.</big></big></big></big><br> <small>Textul este scris cu caractere micsorate cu o unitate <small>mai mic..Pentru ca un text sa fie scris cu carcatere mai mici cu o unitate decat cele curente acesta trebuie inclus intr-un bloc delimitat de etichetele <small>. aceste fragmente trebuie delimitate de etichetele <sub>...</i>.. ... Pentru a insera un bloc de caractere subliniate se utilizeaza etichetele <strike>. In continuare sunt prezentate stilurile utilizate la formatarea unui bloc.</s>.....</i> <br> In aceasta linie <sup>sus</sup> este superscript iar <sub>jos</sub> este subscirpt.

<tt>. Blocul <q>. Eticheta de tip bloc <blink>.</i> </big></b></u> </body> </html> ingrosat si marit. ingrosat ... Aceasta eticheta functioneaza numai in browserul Netscape Communicator.. <html> <head> <title>Imbricarea etichetelor </title> </head> <body> Aceasta linie este formata din text normal..<br> Codul functiei f(x.y) {return x+y...</code> ("code" inseamna cod sau sursa).. <i>Subliniat. exponent.</kbd> (kbd vine de la " keyboard " = tastatura).<br> Normal <b>ingrosat <i> ingrosat si italic </i> ingrosat </b>..<br> . <html> <head> <title>Blocuri </head> <body> de caractere monospatiate si clipitoare </title> Aceasta linie este formata din text normal.Urmatoarele etichete au efecte similare. " q " vine de la " in-line quotation " (citate inserate in-line). marit si cursiv.y) este: <code>Function f(x.</tt> (tt vine de la " teletype " = teleprinter).Ele permit scrierea fragmentului de text cu caractere monospatiate (de tipul celor folosite de o masina de scris): • • • <code>.}</code><br> Tastati urmatoarea comanda comanda DOS: <kbd> copy c:\windows\* c:\temp<kbd><br> <tt>Asa scrie un teleprinter</tt><br> Acest cuvant clipeste <blink>Blink</blink> </body> </html> vezi acest exemplu Exemplul urmator ilustreaza ca etichetele pot fi imbricate.. • • un fragment de text poate fi scris cu aldine si cursive in acelsi timp..marit si italic.</blink> delimiteaza fragmenete de text clipitoare. Si blocurile " q " pot fi imbricate.Aceste citate sunt afisate de catre browser cu caractere cursive.</q> permite inserarea in-line a citatelor. pentru un fragment de text se pot folosi simultan stilurile subliniat. <br> Normal <u>subliniat <b> subliniat si ingrosat <big>subliniat. <kbd>.

g si b sunt cifre hexazecimale. monospace"> In acest caz browserul va utiliza primul font pe care il cunoaste. 2. Culori O culoare poate fi precizata in doua moduri: 1. Exista cinci familii generice de fonturi care sunt de regula disponibile pe toate calculatoarele utilizatorilor: serif. Tipul de font necesar poate fi stabilit prin atributul face al etichetei. serif. O astfel de constanta se formeaza astfel: #rrggbb. tipul sau stilul (stabilit prin atributul face). printr-un nume de culoare. avand stabilit atributul color la valoarea necesara.Blue). Toate aceste atribute apartin etichetei. marimea in puncte tipografice (stabilita prin atributul point-size). <font face="Arial. monospace si fantasy. sans serif. Green. printr-o constanta conform standardului de culoare RGB (Red. Pot fi introduse mai multe fonturi separate prin virgula. Fonturi Un font este caracterizat de urmatoarele atribute: • • • • • culoare (stabilita prin atributul color). Culorea fontului Pentru a scrie un fragment de text cu caractere de o anumita culoare se incadreaza acest fragment intre delimitatorii .</font> . care permite inserarea de blocuri de texte personalizate. <br> <font color="red">Aceasta linie este rosie. grosime (definita prin atributul weight)..3.. cursive. marimea (definita prin atributul size). <html> <head> <title> </head> <body> Culoarea si familia fontului</title> Aceste linie este scrisa cu caractere normale. De exemplu: <font color=red>fragment Familia fontului de text de culoare rosie</font> Pentru a scrie un text intr-o pagina pot fi folosite mai multe fonturi (stiluri de caractere). unde r.

500. +1.<br>Aici<font color="green">fiecare</font> <font color="blue">cuvant</font> <font color="yellow">are</font> <font color="cyan">alta</font> <font color="#3478fa">culoare. 6. 600. etc.</font> <br> <font size="+2">Fonturi de marime 6. Marimea unui font poate fi stabilita exact cu ajutorul atributului point-size. fata de valoarea curenta. 400. 4.</font> <br> <font point-size="50">Fonturi </body> </html> de marime 50 pt (numai cu Netcape Communicator). <br> <font size="5">Fonturi de marime 5. 2. 5. 2. Valorile acceptate de acest atribut pot fi orice numere naturale pozitive. 2.</font> <br><font face="monospace">Linie scrisa cu caractere monospatiate.</font> <br> <font size="-3">Fonturi de marime 1. 200. 800 si 900 (100 pentru fontul cel mai subtire si 900 pentru cel mai gros). fata de valoarea curenta. 3.Numarul astfel precizat reprezinta marimea fontului in puncte tipografice. etc. -1. 300. +2. Valorile posibile pentru acest atribut sunt 100.</font> </body> </html> vezi acest exemplu Marimea fontului Penrtu a stabili marimea unui font se utilizeaza atributul size al etichetei. etc.</font> <br> <font point-size="30">Fonturi de marime 30 pt (numai cu Netcape Communicator).</font> <br> <font face="arial">Linie scrisa cu caractere arial. Acest atribut functioneaza numai cu Netscape Communicator. Valorile acestui atribut pot fi: • • • 1. -2.</font> <br> <basefont size="4">Fonturi de marime 4. etc. 700.</font> vezi acest exemplu Grosimea unui font Grosimea unui caracter poate fi definita cu ajutorul atributului weight al etichetei. pentru a mari dimensiunea fontului cu 1. pentru a micsora dimensiunea fontului cu 1. <html> <head> <title> </head> <body> Marimea fontului</title> Aceste linie este scrisa cu caractere normale. . 7 ( 1 pentru cel mai mic font si 7 pentru cel mai mare).

<html> <head> <title> </head> <body> Grosimea fontului</title> Aceste linie este scrisa cu caractere normale. <html> <head> <title> </head> <body> Indentarea unui bloc</title> Textul ce urmeaza este indentat:<blockquote> Aceste etichete nu se refera la particularitatiile . <html> <head> <title> </head> <body> Adresa</title> Adresa institutiei noastre este :<address> Colegiul Universitar<br> Str: Victor Babes .</font> </body> </html> 4.</blockquote>.</font> <br> <font weight="900">Fonturi de grosime 900.</font> <br> <font weight="500">Fonturi de grosime 500. ci la functiile pe care le poate avea un bloc de text in cadrul paginii Web. Inserarea unei adrese Daca intr-o pagina web trebuie inclusa o adresa .</address>.. Toate aceste etichete produc automat trecerea la un rand nou si adaugarea unui spatiu suplimentar. <br> <font weight="100">Fonturi de grosime 100.. Blocuri de text Aceste etichete nu se refera la particularitatiile caracterelor ce compun textul.. Nr:62/A <br> Baia Mare Romania </address> </body> </html> vezi acest exemplu Indentarea unui bloc Pentru ca un bloc de text sa fie indentat ( marginea din stanga a textului sa fie deplasata la dreapta la o anumita distanta fata de marginea paginii ). acesta trebuie inclus intre etichetele <blockquote>.atunci putem utiliza facilitatile oferite de o eticheta dedicata: <address>..

. Aceste marcaje interpreteaza corect caracterele " spatiu ". Blocul <pre>.. semnificatia marcajelor HTML se pastreaza. <html> <head> <title> </head> <body> xmp si listing</title> Un fisier html standard arata astfel: <xmp> <html> <head> <title> </title> </head> <body> . <listing>. Ele incadreaza comenzile si atributele de afisare a elementelor intr-o pagina. </blockquote> </body> </html> vezi acest exemplu Blocul preformatat Intr-un bloc <pre>.caracterelor ce compun textul.. Caracterul " spatiu " poate fi luat in considerare de browser daca este inserat explicit prin &nbsp.. Daca dorim ca un fragment de text sa contina astfel de caractere. Toate aceste etichete produc automat trecerea la un rand nou si adaugarea unui spatiu suplimentar.. Textul afisat in pagina este monospatiat.. <html> <head> <title> Bloc </head> <body> Orar:<pre> preformatat</title> Ora/Ziua 8:00 9:00 </body> </html> Luni Marti Miercuri Romana Matematica Sport Geografie Istorie Fizica </pre> vezi acest exemplu Intr-un fisier HTML.</listing> ( 120 de caractere pe rand )...</pre>. " eticheta " si "CR/LF ".</pre> este indicat pentru a insera randuri vide ( spatiu intre randurile succesive ).. acest fragment trebuie incadrat de una dintre perechile de etichete: • • <xmp>. ci la functiile pe care le poate avea un bloc de text in cadrul paginii Web.</xmp> ( 80 de caractere pe rand ). caracterele "<" si ">" au o semnificatie speciala pentru browser.

<html> <head> <title> </head> <body> Blocuri de titlu</title> .Paragraf aliniat la dreapta.Paragraf aliniat in centru. inserarea unui spatiu suplimentar dupa blocul paragraf. avand valorile posibile " left ".Paragraf aliniat in centru. <h4>. pe cand <h6> foloseste caracterele cele mai mici. </body> </html> </xmp> </body> </html> vezi acest exemplu Blocuri paragraf Cu ajutorul etichetei paragraf <p> este posibil trecerea la o linie noua si permite: • • • inserarea unui spatiu suplimentar inainte de blocul paragraf. <p align="right"> Paragraf aliniat la dreapta. <h5>. daca se foloseste delimitatorul </p> (acesta fiind optional).Paragraf aliniat in centru. Toate aceste etichete se refera la un bloc de text si trebuie insotite de o eticheta de incheiere similara.O pagina Web . <p align="center"> Paragraf aliniat in centru. " center " sau " right ".Paragraf aliniat la dreapta.Paragraf aliniat la dreapta. <h3>.Paragraf aliniat in centru.. <h2>. <html> <head> <title> </head> <body> Blocuri paragraf</title> Prima linie <p> Lini generata de un paragraf (implicit paragraful este aliniat la stanga). alinierea textului cu ajutorul atributului align. Aceste etichete accepta atributul align pentru alinierea titlului blocului de text la stanga (in mod prestabilit ) .Paragraf aliniat la dreapta. <h6>.Paragraf aliniat la dreapta. </body> </html> vezi acest exemplu Blocuri de titlu Intr-un text titlurile ( headers ) de capitole pot fi introduse cu ajutorul etichetelor <h1>. in centru si la dreapta.. Tag-ul <h1> permite scrierea unui titlu cu caractere mai mari si aldine. Paragraf aliniat in centru. Paragraf aliniat la dreapta.Paragraf aliniat in centru.

size permite alegerea grosimii liniei.<h1 align="center"> Titlu de marime 1 aliniat in centru </h1> <h2 align="right"> Titlu de marime 2 aliniat la dreapta..</center> aliniaza centrat toate elementele pe care le contine. noshade cand este prezent defineste o linie fara umbra. <hr align="right" width=150 size=12 color="red"> </body> </html> vezi acest exemplu Blocuri <center> Blocul introdus de etichetele <center>. fara umbra. latime 100%. Pentru a configura o linie orizontala se utilizeaza urmatorele atribute ale etichetei <hr>: • • • • • permite alinierea liniei orizontala. </h2> <h4> Titlu de marime 4 aliniat la stanga (implicit) </h4> </body> </html> vezi acest exemplu Linii orizontale Intr-o pagina Web pot fi inserate linii orizontale. color permite definirea culorii liniei. grosime 2 cu umbra. align <html> <head> <title> Linii orizontale</title> </head> <body> <h1 align="center"> Tipuri de linii orizontale </h1> O linie implicita alinierea stanga.. <hr align="center" width="50%" size="5" noshade> Urmeaza o linie aliniata la dreapta . Valorile posibile sunt " left " . <hr> Urmeaza o linie aliniata in centru ." center " si " right ". grosime 5 pixeli . width permite alegerea lungimii liniei.acest lucru se face cu ajutorul etichetei <hr>. de latime 50%. <html> <head> <title> Linii orizontale</title> </head> <body> <center> <hr width=10%> <hr width=40%> <hr width=70%> <hr width=100%> <hr width=70%> <hr width=40%> <hr width=10%> </center> </body> </html> . de culoare rosie. grosime 12 pixeli . de latime 150 de pixeli.

O singura linie.O singura linie. <div align="right"> O singura linie..O singura linie.O singura linie.O singura linie.<br> . alinierea precizata de atributul align al blocului are efect asupra tuturor subblocurilor incluse in blocul <div>.O singura linie.Bloc aliniat pe centru. Un bloc <div>.O singura linie. Un bloc <div>.<br> </div> <div align="center"> Bloc aliniat pe centru.O singura linie.O singura linie. <html> <head> <title> Blocul <nobr></title> </head> <body> <nobr> O singura linie.</nobr> va fi afisat pe o singura linie..O singura linie. Valorile posibile ale acestui parametru sunt: • • • " left " ( aliniere la stanga ). </nobr> </body> </html> vezi acest exemplu Blocuri <div> Modalitatea cea mai eficienta de delimitare si de formatare a unui bloc de text este folosirea delimitatorilor <div>.O singura linie.Bloc aliniat pe centru..<br> O singura linie.O singura linie.</div> admite atributul " nowrap " care interzice intreruperea randurilor de catre browser. In acest caz .O singura linie..O singura linie..O singura linie.O singura linie.vezi acest exemplu Blocuri <nobr> Blocul de text cuprins intre etichetele <nobr>. " center " ( aliniere centrala ). " right " ( aliniere la dreapta ). O singura linie.. <html> <head> <title> </head> <body> Blocul <div></title> Aceasta linie este o linie normala..O singura linie.O singura linie. O singura linie.<br> Bloc aliniat pe centru.O singura linie. Un parametru foarte foarte util pentru stabilirea caracteristicilor unui bloc <div> ( diviziune ) este align ( aliniere ).</div> poate include alte subblocuri.<br> O singura linie.O singura linie.O singura linie.</div>..Urmatorul bloc este aliniat la dreapta.

XPM (X PixMap) cu extensia .bmp (numai cu Internet Explorer). Pentru a putea fi identifica imaginea care va fi inserata. . XBM (X BitMap) cu extensia .xbm. inclusiv extensia. TIFF (Tagged Image File Format) cu extensia .jpg.<br> </div> </body> </html> 5. Formatele acceptat de browsere pentru fisierele imagine sunt: • • • • • • GIF (Graphics Interchange Format) cu extensia .xmp.Bloc aliniat pe centru. Cele mai raspandite formate sunt GIF(8biti pentru o culoare. se utilizeaza eticheta <img> (de la "image"=imagine). imagine <img src="w3. Toate imaginile cu care vom lucra vor avea adresa URL exprimata in functie de directorul ce contine documentul HTML care face referire la imagine. BMP (BitMap) cu extensia . atunci adresa URL a imaginii este formata numai din numele imaginii. Pentru a insera o imagine intr-o pagina. Imagini Imaginile sunt stocate in fisiere cu diverse formate. Valorile acestor atribute sunt numere intregi pozitive. Adresa URL a unei imagini URL ( "Uniform Resourse Locator" = identificator unic al resursei ) este un standard folosit in identificarea unica a unei resurse in Internet. <html> <head><title> O pagina cu imagine</title></head> <body> O pagina care contine o Text dupa imagine. 256 culori posibile) si JPEG (24biti pentru o culoare.Bloc aliniat pe centru.tif sau . Daca imaginea se afla in acelasi director cu fisierul HTML care face referire la imagine. folositi atributul border al etichetei <img>. se utilizeaza un atribut al etichetei <img> si anume src (de la "source"=sursa).gif"> </body> </html> vezi acest exemplu Chenarul si dimensionarea unei imagini Daca doriti sa adaugati un chenar in jurul imaginii. 16777216 de culori posibile). JPEG (Joint Photographic Experts Group) cu extensia .gif.jpeg sau .tiff.

aliniere la stanga. Dimensiuniile prestabilite ale unei imagini pot fi modificate prin intermediul atributelor width si height.O imagine are anumite dimensiuni pe orizontala si verticala. </body> </html> vezi acest exemplu Alinierea unei imagini Alinierea unei imagini se poate face prin intermediul atributului align care poate lua urmatorele valori: • • • • • " left " . " right " .aliniere la baza. <html> <head><title> Imagine cu chenar si marit</title></head> <body> O imagine cu chenar si de 200 pixeli X 15 % <img src="w3. partea de jos a imaginii se aliniaza cu linia de baza a textului.aliniere deasupra. </body> </html> vezi acest exemplu Alinierea textului in jurul imaginii Atributele hspace si vspace precizeaza distanta in pixeli pe orizontala .aliniere la dreapta. partea de sus a imaginii se aliniaza cu partea de sus a textului ce precede imaginea. aceste dimensiuni sunt respectate in momentul afisarii ei in pagina Web. " middle " . respectiv pe verticala.gif" align="center"> Jos: <img src="w3. Daca nu se cere altfel . Atributul alt admite ca valoare un text care va fi afisat in locul imaginii. " top " . " bottom " . celelalte componente sunt dispuse pe in partea dreapta. dintre imagine si restul elementelor din pagina.gif" align="top"> La mijloc: <img src="w3.gif" align="bottom"> Text dupa imagine. stabilite in momentul crearii ei. mijlocul imaginii se aliniaza cu linia de baza a textului ce precede imaginea. Alinieri: <html> <head><title> Alinierea unei imagini</title></head> <body> <br> Pe verticala: <img src="w3.gif" border="5" width="350" height="25%"> Text dupa imagine. <html> <head> <title> Alinierea textului</title></head> <body> <h5>Imagine aliniat la stanga inconjurata .aliniere la mijloc. celelalte componente sunt dispuse pe in partea stanga.

Imaginea se multiplica pe orizontala si pe verticala pana umple intregul ecran.gif"> 1<br>2<br>3<br>4<br> 5<br>6<br>7<br>8<br> 9<br> </body> </html> vezi acest exemplu Imagini folosite ca legaturi O legatura (link) introduce in pagina Web o zona activa. Daca stabilim pentru atributul border al etichetei <img> 0 acest chenar dispare.Text inainte de imagine. In acest scop se foloseste atributul background al etichetei <body>.Text dupa imagine.html"><img src= "w3.html"><img src="w3.Text dupa imagine.gif"></a> Text dupa imagine.gif" align="left" hspace="30" vspace="30" alt="Universitatea de Nord Baia Mare"> Text dupa imagine.Text dupa imagine. avand ca valoare adresa URL a imaginii.Text dupa imagine. Text inainte de imagine. Efectuand click cu butonul mouse-ului pe aceasta zona in browser se va incarca o alta pagina.Text inainte de imagine. <html> <head><title> Pagina cu imagine de fond</title></head> <body background="w3.Text dupa imagine.jpg" drept legatura catre pagina index. Pentru a utiliza imaginea "ubm1.Text inainte de imagine.gif"></a> In mod prestabilit imaginea utilizata pe post de zona activa este inconjurata de un chenar avand culoarea unei legaturi.<a href="index-2.Text dupa imagine. Printre aceste utilizari speciale putem enumera: .Text dupa imagine.html utilizam sintaxa: <a href ="index-2. Text dupa imagine.Text dupa imagine.Text inainte de imagine.Text inainte de imagine. <img src="w3. </body> </html> vezi acest exemplu Utilizari speciale ale imaginilor Imaginile pot fi utilizate pentru a obtine efecte deosebite intr-o pagina web. <html> <head><title> Imagini folosite ca legaturi</title></head> <body><h5>Imagini folosite ca legaturi</h5> Text inainte de imagine. </h5><p> Text inainte de imagine. </body> </html> vezi acest exemplu Imagini pentru fondul unei pagini O imagine poate fi utilizata pentru a stabili fondul unei pagini Web.de text la distanta de 30 de pixeli.Text inainte de imagine.

<html> <head> <title> Comutarea intre doua pagini</title> </head> <body> <h3>Pagina 1 </h3> <a href="leg_ex2. Linii orizontale formate cu ajutorul imaginilor . care premite trecerea rapida de la o informatie aflata pe un anumit server la alta informatie memorata pe un alt server aflat oriunde in lume.1..</a>.. adica zone de pe ecran sensibile la apasarea butonului stang al mouse-ului.html"> Link catre pagina 2 </a> </body> </html> vezi acest exemplu <html> <head> <title> Comutarea intre doua pagini</title> </head> <body> <h3>Pagina 2 </h3> <a href="leg_ex1. 6. O legatura catre o pagina aflata in acelasi director O legatura catre o pagina aflata in acelasi director se formeaza cu ajutorul etichetei <a> (de la "anchor"=ancora).html"> Link catre pagina 1 </a> </body> </html> vezi acest exemplu O legatura catre o pagina aflata pe acelasi disc local . Ele transforma un text obisnuit in hipertext sau hiperlegatura. Legaturile sunt zone active intr-o pagina Web. Simboluri speciale pentru elementele unei liste neordonate ( vezi ). care ia valoare numele fisierului HTML aflat in acelasi director. Zona activa care devina sensibila la apasarea butonului stang al mouse-ului este formata din textul cuprins intre etichetele <a>. 2. Pentru a preciza pagina indicata de legatura se utilizeaza un atribut al etichetei <a> numit href. Prezenta etichtetei de sfarsit </a> este obligatorie. Legaturi Lagaturile (link-urile) reprezinta partea cea mai importanta a unei pagini Web.

com care incarca pagina de start din site-ul firmei Netscape Corporation. O ancora se defineste de asemenea prin eticheta <a>. Pentru a introduce o legatura catre o ancora definita in alt document (alta pagina) aflat in acelasi director. <html> <head> <title> Ancore definite in acelasi document si in alt doocument</title> </head> <body> <h3>Ancore definite in acelasi document si in alt document </h3> <a href="#ancora1"> ./exemple/list/listex_11. <html> <head> <title> Link catre site-ul firmei Netscape</title> </head> <body> <h3>Link catre site-ul firmei Netscape </h3> <a href="http://www. atributul href primeste o valoare de forma "nume_fisier.netscape.html#nume_ancora".Daca pagina referita se afla pe acelasi disc local.com"> Netscape Corporation </a> </body> </html> vezi acest exemplu Ancore Intr-o pagina foarte lunga pot exista puncte de reper catre care se definesc legaturi.. Pentru a insera o legatura catre "leg1" definita in aceeasi pagina se utilizeaza eticheta <a> avand atributul href de valoare "#leg1". <html> <head> <title> Comutarea intre doua pagini aflate pe acelasi </head> <body> <h3>Pagina 3 </h3> <a href=". dar intr-un alt director atunci pentru a preciza pozitia ei in structura de directoare se poate folosi adresarea relativa.html"> Link catre o pagina cu liste </a> </body> </html> disc local</title> vezi acest exemplu O legatura catre un site particular In exemplul urmator se utilizeaza adresa URL www.netscape. Pentru a defini ancora se utilizeaza atributul name care primeste ca valoare un nume atribuit ancorei (de exemplu "leg1").

.Link catre ancora 1 </h3> <a href=".. Alegerea culorilor pentru legaturi In mod prestabilit se utilizeaza trei culori pentru legaturi: • • • o culoare pentru legaturile nevizitate (nu s-a efectuat nici un clic pe ele) o culoare pentru legaturile vizitate (s-a efectuat cel putin un clic pe ele) o culoare pentru legaturile active (deasupra carora se afla mouse-ul la un moment dat).php#anc"> Link catre o ancora din alt document </a> <br> 1<br>2<br>3<br>4<br> 5<br>6<br>7<br>8<br> 9<br>10<br>11<br>12<br> 13<br>14<br>15<br>16<br> 17<br>18<br>19<br>20<br> 21<br>22<br>23<br>24<br> <a name="ancora1">ancora 1 </body> </html> vezi acest exemplu Ancore definite prin atributul id Atributul id este un atribut universal ./. Exemplul anterior arata astfel cu eticheta id. Atributul id poate fi utilizat pe post de ancora intr-o pagina Web conform sintaxei: <eticheta id = "id1"> .. Acest atribut va inlocui complet atributul name. Aceste atribute pot fi stabilite cu ajutorul a trei atribute ale etichetei <body>: o o o link pentru legaturile nevizitate./legaturi. Atributul id primeste ca valoare un nume (de exemplu "id1") care identifica in mod unic un element. </eticheta> <a href = "#id1" >Link catre elementul "id1" </a> unde "eticheta" poate fi orice element . alink pentru legaturile active.adica poate fi atasat oricarui element al unei pagini Web. care putea fi atasat numai anumitor elemente. vlink pentru legaturile vizitate.. <html> <head> <title> Culori pentru lagaturi</title> </head> <body link="blue" vlink="green" alink="red"> . Valorile pe care le pot lua aceste atribute sunt culori definite prin nume sau conform standardului RGB.

<h3>Setarea culorilor pentru link-uri:<br>rosu pentru legaturi active. Atunci cand se efectueaza clic pe legatura din exemplul urmator browserul se deschide o caseta de dialog . Pentru aceasta se utilizeaza in constructia adresei URL serviciul Internet mailto: urmat de o adresa e-mail valida. verde pentru legaturi vizitate si albastru pentru legaturi nevizitate </h3> <a href=leg_ex1. Windows .com"> Mesaje catre autorul paginii </body> </html> vezi acest exemplu Legaturi catre fisiere oarecare O pagina Web poate contine legaturi catre orice tip de fisiere aflate pe orice servere din Internet. Pentru ca exemplul urmator sa functioneze trebuie ca: • • pe calculator sa fie instalat o aplicatie de expediere a mesajelor electrionice (Outlook Express pe calc.html> Link catre pagina 11 </a> </body> </html> vezi acest exemplu Utilizarea postei electronice Intr-o pagina Web se poate afla legaturi care permit lansarea in executie a aplicatiei de expediere a mesajelor electronice.html> Link catre pagina 2 <br> <a href=leg_ex8. <html> <head> <title> Expediere de mesaje electronice</title> </head> <body> <h3>Expediere de mesaje electronice</h3><br> <a href="mailto:a_bsz@yahoo. adresa sa fie valida si calculatorul sa fie conectat la Internet. Pentru aceasta se utilizeaza eticheta <a> avand valoarea atributului href egala cu adresa URL a fisierului destinatie.care va permite: • • sa salvati pe discul local fisierul sa lansati in executie aplicatia capabila sa interpreteze corect fisierele de tipul respectiv . Unix).File download . Pine pe calc.html> Link catre pagina 1 <br> <a href=leg_ex2.

O legatura catre un fisier de sunet se realizeaza folosind eticheta <a> destinata legaturilor catre orice tip de fisiere. MIDI cu extensia .mpeg2. sau .wav.au. WAVE/WAV cu extensia .com" title="adresa mea de e-mail"> Mesaje catre autorul paginii </body> </html> vezi acest exemplu Legaturi catre fisiere de sunet Sunetele pot fi stocate in fisiere in diverse formate: • • • • • AU/m-law cu extensia .mp2. MPEG Audio cu extensia .<html> <head> <title> Legaturi catre fisiere oarecare</title> </head> <body> <h3>Legaturi catre fisiere oarecare</h3><br> <a href="fisier. Acest atribut are astfel menirea de a furniza informatii suplimentare despre semnificatia unei legaturi.midi.aif. .au">Link catre fisierul de sunet</a> . De exemplu: <a href="numefisier.mid sau .aiff.zip </body> </html> vezi acest exemplu Atributul title Atributul title apartine etichetei <a> si comanda aparitia unei mici ferestre in pagina Web cand mouse-ul se afla pe o legatura. fereastra in care este afisata valoarea data acestui atribut. unde atributul href va avea valoarea egala cu adresa URL a fisierului de sunet. AIFF/AIFC cu extensiile . <html> <head> <title> Atributul title</title> </head> <body> <h3>Atributul title</h3><br> <a href="mailto:a_bsz@yahoo.zip"> Link catre fisierul fisier.

Observatii: .o interconectare Web de informatii de tip text. Liste Unul din cele mai obisnuite elemente din documentele cu mai multe pagini este un set de definitii. Glosarele sunt exemple clasice in acest sens.Definitia unui termen este initiata de eticheta <dd> (de la "definition description" = descrierea definitiei). O legatura catre un fisier de sunet se realizeaza folosind eticheta <a> destinata legaturilor catre orice tip de fisiere.Formatele si extensiile corespunazatoare pentru fisierele utilizabile in paginile Web sunt urmatoarele: • • • MPEG cu extensia .avi">Link catre fisierul videoclip</a> 7..mpeg sau mpg. unde atributul href va avea valoarea egala cu adresa URL a fisierului videoclip..Definitia unui termen incepe pe o linie noua si este indentata. . . De exemplu: <a href="numefisier. AVI cu extensia . in care orice cuvant sau fraza poate face legatura catre un alt punct din document sau catre un alt document <dt><b>date</b> <dd>.</dl> (de la "definition list" = lista de definitii). spre deosebire de informatii care sunt date cu un anumit inteles sau valoare <dt><b>informatie</b> <dd>. cuvintele sunt listate in ordine alfabetica. intreaga sectiune a unui glosar va fi gestoinata printr-o lista de definitii. referinte sau indexuri.fluxul nesfarsit de materiale care apar pe Internet.mov.avi. urmate de definitii ale termenilor respectivi. In HTML.sub-setul de date care are efectiv semnificatie si care este util la momentul curent .Un termen al listei este initiat de eticheta <dt> (de la "definition term" = termen definit). care este inclusa intr-o pereche de marcaje de lista de definitii: <dl>. <html> <head><title>listex_1</title></head> <body><h1 align="center">O lista de definitii</h1><hr> <dl> Glosar de termeni de World Wide Web <dt><b>hypertext</b> <dd>.Legaturi catre fisiere videoclipuri Videoclipurile sunt stocate in fisiere diverse formate. QuickTime cu extensia .

Fiecare element al listei este initiat de eticheta <li> (list item).</dl> </body> </html> vezi acest exemplu Liste neordonate O lista neordonata este un bloc de text delimitat de etichetele corespondente <ul>. Lista va fi indentata fata de restul paginii Web si fiecare element al listei incepe pe un rand noua.. <html> <head><title>listex_2</title></head> <body><h1 align="center">O lista neordonata</h1><hr> Glosar de termeni de World Wide Web <ul>Culori uzuale disponibile prin nume <li>Black <li>White <li>Red <li>Green <li>Blue <li>Yellow <li>Purple <li>Aqua </ul> </body> </html> vezi acest exemplu Tag-urile <ul> si <li> pot avea un atribut type care stabileste caracterul afisat in fata fiecarui element al listei. Valorile posibile al acestui atribut sunt: o •  "circle" (cerc) "disc" (disc plin) (valoarea prestabilita)..</ul> (" ul " vine de la " unordered list " = lista neordonata). "square" (patrat) Listele neordonate pot fi imbricate pe mai multe niveluri <html> <head><title>listex_3</title></head> <body><h1 align="center">O lista neordonata de liste neordonate</h1><hr> Glosar de termeni de World Wide Web <ul>Elemente si atribute a unei pagini HTML <li>Frameset <ul>Atribute: <li>cols <li>rows <li>border </ul> <li>Frame <ul>Atribute: <li>src <li>name <li>scrolling </ul> </ul> </body> </html> vezi acest exemplu Liste ordonate .

2 .optiune prestabilita ). <html> <head><title>listex_6</title></head> <body><h1 align="center">O lista ordonata cu litere mari. 4 etc. 3 . incepand C</h1><hr> <ol type="A" start="3">Culori uzuale disponibile prin nume <li>Red <li>Green <li>Blue <li>Yellow <li>Purple <li>Aqua de la valoarea . ( cifre arabe . III . C . b . Lista va fi indentata fata de restul paginii Web si fiecare element al listei incepe pe un rand noua. B . ( litere mari ). IV etc. Urmatorul exemplu este o lista ordonata cu litere mari. " a " pentru ordonare de tipul a . D etc.. " I " pentru ordonare de tipul I . iv etc. <html> <head><title>listex_4</title></head> <body><h1 align="center">O lista ordonata</h1><hr> <ol>Culori uzuale disponibile prin nume <li>Black <li>White <li>Red <li>Green <li>Blue <li>Yellow <li>Purple <li>Aqua </ol> </body> </html> vezi acest exemplu Tag-urile <ol> si <li> pot avea un atribut type care stabileste tipul de caractere utilizate pentru ordonarea listei.O lista ordonata de elemente este un bloc de text delimitat de etichetele corespondente <ol>. c . ( cifre romane mici ). d etc. ( litere mici ).</ol> (" ol " vine de la " ordered list " = lista ordonata). incepand de la valoarea C. ii . Fiecare element al listei este initiat de eticheta <li> (list item). ( cifre romane mari ). " 1 " pentru ordonare de tipul 1 . II . " i " pentru ordonare de tipul i .. Urmatorul exemplu este o lista ordonata cu cifre romane <html> <head><title>listex_5</title></head> <body><h1 align="center">O lista ordonata cu cifre romane</h1><hr> <ol type="I">Culori uzuale disponibile prin nume <li>Black <li>White <li>Red <li>Green <li>Blue <li>Yellow <li>Purple <li>Aqua </ol> </body> </html> vezi acest exemplu Tag-ul <ol> poate avea un atribut start care stabileste valoarea initiala a secventei de ordonare.Valorile posibile sunt: • • • • • " A " pentru ordonare de tipul A .Valoarea acestui atribut trebuie sa fie un numar intreg pozitiv. iii .

<html> <head><title>listex_8</title></head> <body><h1 align="center">O lista ordonata <ol>Un sistem informatic include: <li>Hardware: <ol> <li>placa de baza <li>procesor <li>memorie <li>harddisk </ol> <li>Software: <ul> <li>Linux <li>Windows <li>OS/2 <li>Unix </ul> <li>Software de aplicatie: <ul type="disc"> <li>VisualC++ <li>Java <li>SQL de liste ordonate si neordonate</h1><hr> . Valoarea acestui atribut trebuie sa fie un numar intreg pozitiv (vezi urmatorul exemplu). ca in exemplul urmator. <li>schimbati browserul utilizat <li>incarcati din nou fisierul </ol> </body> </html> setati individual</h1><hr> vezi acest exemplu Listele ordonate pot fi imbricate intre ele sau cu liste neordonate. <html> <head><title>listex_7</title></head> <body><h1 align="center">O lista ordonata avand itemi <ol start="3">Repetati urmatorii pasi ai algoritmului <li>salvati fisierul.</ol> </body> </html> vezi acest exemplu Tag-ul <li> poate avea un atribut value care satileste valoare pentru elementul respectiv al listei. <li value="6">incarcati fisierul in browser.

. Fiecare element al listei este initiat de eticheta <li> ( list item ). Un bloc de text indentat.. <html> <head><title>listex_9</title></head> <body><h1>Un bloc de text indentat</h1><hr> <ol> Un bloc de text indentat.</i>Raspunsuri </dl> speciala</h1><hr> . Fiecare element al listei este initiat de eticheta <li> ( list item ). Un bloc de text indentat. Un bloc de text indentat. Utilizari speciale ale listelor Daca intr-o lista.00. Un bloc de text indentat. Un bloc de text indentat.</i>Audieri <dd><i>Ora 13..</dir> (de la " director ").30.</menu>. Un bloc de text indentat. </ol> </body> </html> vezi acest exemplu In exemplul urmator lista de definitii are itemii <dt> si <dd> multipli. Cele mai multe browsere afiseaza lista de directoare ca pe o lista neordonata. Un bloc de text indentat.<li>CorelDraw </ul> </ol> </body> </html> vezi acest exemplu O lista de meniuri este un bloc delimitat de etichete corespondente <menu>. <html> <head><title>listex_10</title></head> <body><h1 align="center">O lista de definitii <dl>Program <dt><b>Luni</b> <dt><b>Marti</b> <dt><b>Miercuri</b> <dd><i>Ora 9. aceasta va fi indentat ( intocmai ca elementele unei liste). Un bloc de text indentat. se insereaza un bloc de text. (Nu se recomanda utilizarea acestori tipuri de liste).. in loc de elementele acesteia introduse prin <li>. Cele mai multe browsere afiseaza lista de meniuri ca pe o lista neordonata.00.</i>Insciere <dd><i>Ora 11. O lista de directoare este un bloc delimitat de etichete corespondente <dir>.

. Pentru a insera un rand intr-un tabel se folosesc etichetele <tr>.</tr> ( de la " table row "= rand de tabel )..</body> </html> vezi acest exemplu Ultimul exemplu este o lista neordonata personalizata care utilizeaza pe post de elemente imagini si texte.Folosirea etichetei de sfarsit </tr> este optionala. se utilizeaza un atribut al etichetei <tabel> numit border. . O celula de date se introduce cu eticheta <td>.gif">Bora<br> <img src="images/reddot. Un tabel este format din randuri. alinierea textului etc.gif">Transporter<br> </body> </html> 8.gif">Golf<br> <img src="images/reddot. Un rand este format din mai multe celule ce contin date. fiecare domeniu avand propriile optiuni pentru culoarea fondului.gif">Passat<br> <img src="images/reddot.</td>.. pentru a adauga un chenar unui tabel. Pentru a insera un tabel se folosesc etichetele corespondente <table>.</table>. un tabel nu are chenar. culoarea textului. <html> <head><title>tabelex_1</title></head> <body><h1 align=center>Un tabel simplu format <table> <tr> <td>cell 11</td> <td>cell 11</td></tr> <tr> <td>cell 21</td> <td>cell 22</td></tr> <tr> <td>cell 31</td> <td>cell 32</td></tr> <tr> <td>cell 41</td> <td>cell 42</td></tr> </table> </body> </html> din 4 linii si 2 coloane</h1><hr> vezi acest exemplu In mod prestabilit.gif">Corrado<br> <img src="images/reddot... <html> <head><title>listex_11</title></head> <body><h1>O lista personalizata</h1><hr> <ul>Tipuri de masini Volkswagen sunt:<br> <img src="images/reddot. Tabele Tabelele ne permit sa cream o retea dreptunghiulara de domenii.gif">Jetta<br> <img src="images/reddot.

Text inainte de tabel. Text inainte de tabel. Text inainte de tabel. Text inainte de tabel. Text inainte de tabel. Text inainte de tabel. o valoare egala cu 0 a grosimii semnifica absenta chenarului. Text inainte de tabel. Text inainte de tabel. Text inainte de tabel. Text inainte de tabel. Daca atributul border nu este urmata de o valoare atunci tabelul va avea o grosime prestabilita egala cu 1 pixel.Acest atribut poate primi ca valoare orice numar intreg ( inclusiv 0 ) si reprezinta grosimea in pixeli a chenarului tabelului. Text inainte de tabel. Text inainte de tabel. Text inainte de tabel. Text inainte de tabel. atunci textul care urmeaza dupa punctul de inserare al tabelului va fi dispus in partea dreapta a tabelului. daca tabelul este aliniat dreapta ( <table align="right"> ). <table border="0" align="right"> <tr> <td>cell 11</td> <td>cell 11</td></tr> <tr> <td>cell 21</td> <td>cell 22</td></tr> </table> . Text inainte de tabel. Cand atributul border are o valoare nenula chenarul unui tabel are un aspect tridimensional. <html> <head><title>tabelex_2</title></head> <body><h1 align=center>Un tabel simplu cu chenar</h1><hr> <table border="4"> <tr> <td>cell 11</td> <td>cell 11</td></tr> <tr> <td>cell 21</td> <td>cell 22</td></tr> <tr> <td>cell 31</td> <td>cell 32</td></tr> <tr> <td>cell 41</td> <td>cell 42</td></tr> </table> </body> </html> vezi acest exemplu Alinierea tabelului Pentru a alinia un tabel intr-o pagina Web se utilizeaza atributul align al etichetei <table>. Text inainte de tabel. atunci textul care urmeaza dupa punctul de inserare al tabelului va fi dispus in partea stanga a tabelului. Text inainte de tabel. Astfel : • • • daca tabelul este aliniat stanga ( <table align="left"> ). Text inainte de tabel. Alinierea este importanta pentru textul ce inconjoara tabelul. Text inainte de tabel. Text inainte de tabel. daca tabelul este aliniat pe centru ( <table align="center"> ). " center " si "right ". Text inainte de tabel. Text inainte de tabel. Text inainte de tabel. Text inainte de tabel. imediat sub tabel. <html> <head><title>tabelex_3</title></head> <body><h1 align=center>Un tabel aliniat la dreapta</h1><hr> Text inainte de tabel. atunci textul care urmeaza dupa punctul de inserare al tabelului va fi afisat pe toata latimea paginii. Text inainte de tabel. Text inainte de tabel. Text inainte de tabel. cu urmatoarele valori posibile: " left " ( valoarea prestabilita ).

Text dupa tabel. Daca in tabel sunt definite mai multe atribute bgcolor. Exemplul cu aceste atribute gasiti aici. Text dupa tabel.Text dupa tabel. Valorile pe care le poate primi bgcolor sunt cele cunoscute pentru o culoare.Text dupa tabel. Valoarea atributului vspace poate fi orice numar pozitiv. Text dupa tabel. unei linii prin eticheta <tr> sau celule de date prin eticheta <td>. Distanta dintre tabel si celelalte elemente din pagina Web poate fi stabilita cu ajutorul atributelor hspace si vspace al etichetei <table>.Text dupa tabel.Text dupa tabel.Text dupa tabel.Text dupa tabel. <html> <head><title>tabelex_4</title></head> <body><h1 align=center>Un tabel simplu colorat</h1><hr> <table border="3" bgcolor="green"> <tr> <td>verde 11</td> <td bgcolor="red">rosu 11</td></tr> <tr bgcolor="blue"> <td>albastru 21</td> <td bgcolor="yellow">galben <tr bgcolor="cyan"> <td>cell 31</td> <td>cell 32</td></tr> <tr> <td>cell 41</td> <td bgcolor="white">cell 42</td></tr> </table> </body> </html> 22</td></tr> vezi acest exemplu Culoarea textului din fiecare celula se pote stabili cu ajutorul expresiei: <font color="valoare">.Text dupa tabel.Text dupa tabel.Text dupa tabel.Text dupa tabel. Text dupa tabel.Text dupa tabel.Text dupa tabel. Definirea culorilor de fond pentru un tabel Culoarea de fond se stabileste cu ajutorul atributului bgcolor.Text dupa tabel. </body> </html> vezi acest exemplu Daca schimbam alinierea tabelului la centru atunci exemplul anterior va arata asa sau la stanga atunci va arata asa.Text dupa tabel.Text dupa tabel.Text dupa tabel. <table> ( cu prioritate cea mai mica ). si reprezinta distanta pe orizontala dintre tabel si celelalte elemente ale paginii Web.. care poate fi atasat intregului tabel prin eticheta <table>. atunci prioritatea este urmatoarea: <td>. Valoarea atributului hspace poate fi orice numar pozitiv.Text dupa tabel. inclusiv 0.Text dupa tabel.Text dupa tabel.Text dupa tabel.Text dupa tabel.Text dupa tabel. Text dupa tabel. Aceste atribute functioneaza numai cu Netscape Communicator. <tr>.Text dupa tabel. si reprezinta distanta pe verticala dintre tabel si celelalte elemente ale paginii Web.Text dupa tabel..Text dupa tabel.Text dupa tabel.</font>.Text dupa tabel.Text dupa tabel.Text dupa tabel. Text dupa tabel.Text dupa tabel. Dimensionarea celulei unui tabel . inclusiv 0.

Valorile acestui atribut pot fi numere intregi pozitive. si reprezinta distanta in pixeli dintre celule si continutul ei.pot fi stabilite exact prin intermediul a doua atribute. urmate de semnul %.Distanta dintre doua celule vecine se defineste cu ajutorul atributului cellspacing al etichetei <table>.latimea si inaltimea . width si height. si reprezinta distanta in pixeli dintre doua celule vecine. <html> <head><title>tabelex_5</title></head> <body><h1 align=center>Un tabel fara chenar de celule alipite</h1><hr> <table cellspacing="0"> <tr> <td bgcolor="gray">gri 11</td> <td bgcolor="red">rosu 12</td></tr> <tr bgcolor="blue"> <td>albastru 21</td> <td bgcolor="yellow">galben 22</td></tr> </table> </body> </html> vezi acest exemplu Distanta dintre marginea unei celule si continutul ei poate fi definita cu ajutorul atributului cellpadding al etichetei <table>. inclusiv 0. ale etichetei <table>. reprezentand fractiunea din latimea si inaltimea totala a paginii. Valorile acestor atribute pot fi: • • numere intregi pozitive reprezentand latimea respectiv inaltimea in pixeli a tabelului. Valorea prestabilita a atributului cellspacing este 2. numere intregi intre 1 si 100.Valorile acestui atribut pot fi numere intregi pozitive. <html> <head><title>tabelex_7</title></head> <body><h1 align=center>Un tabel de de 200 pixeli <table border="0" width="200" height="50%"> <tr> <td>cell 11</td> <td>cell 12</td></tr> X 50 %</h1><hr> . <html> <head><title>tabelex_6</title></head> <body><h1 align=center>Un tabel de celule mari</h1><hr> <table border="0" cellpadding="20"> <tr> <td>gri 11</td> <td>rosu 12</td></tr> <tr> <td>albastru 21</td> <td>galben 22</td></tr> </table> </body> </html> vezi acest exemplu Dimensionarea unui tabel Dimensiunile unui tabel . Valorea prestabilita a atributului cellpadding este 1.

.<tr> <td>cell </table> </body> </html> 21</td> <td>cell 22</td></tr> vezi acest exemplu In exemplul urmator se utilizeaza un truc care permite afisarea intr-o pagina Web a unui text pozitionat in centrul paginii. Aceasta eticheta trebuie plasata in interiorul etichetelor <table>. <html> <head><title>tabelex_9</title></head> <body><h1 align=center>Un tabel cu titlu</h1> <table border="0"><caption align="top">Masini <tr><td>Mercedes </td><td>Citroen </td><td>Jaguar </td></tr> <tr><td>BMW </td><td>Volvo </td><td>Renault </td></tr> </table> </body> </html> vezi acest exemplu Cap de tabel Un tabel poate avea celule cu semnificatia de cap de tabel. <html> <head><title>tabelex_8</title></head> <body><h1 align=center>Un text centrat intr-o <table width="100%" height="100%"> <tr> <td align="center"> <h2>Text centrat. . dar nu in interiorul etichetelor <tr> sau <td> Titlul unui tabel poate fi aliniat cu ajutorul atributului align al etichetei <caption> care poate lua una dintre valorile: • • • • " bottom " ( sub tabel ). " top " ( deasupra tabelului ). " left " ( la stanga tabelului ).</table>.</h2> </table> </body> </html> pagina</h1> vezi acest exemplu Titlul unui tabel Unui tabel i se poate atasa un titlu cu ajutorul etichetei <caption> ( de la "table caption" = titlu tabel ). Aceste celule sunt introduse de eticheta <th> ( de la " tabel header " = cap de tabel ) in loc de <td>. " right " ( la dreapta tabelului )..

valoarea prestabilita ). valoarea prestabilita ). Alinierea pe verticala a continutului unei celule se face cu ajutorul atributului valign care poate lua valorile: • • • • " baseline " ( la baza ). . " top " ( sus ). " char " ( alinierea se face fata de un caracter ). " right " ( la dreapta ). " bottom " ( jos ). <html> <head><title>tabelex_10</title></head> <body><h1 align=center>Un tabel cu titlu si cap de tabel</h1> <table border="0"><caption align="bottom">Preturile masinii <tr><th>Pret</th> <th>Citroen</th> <th>Jaguar</th> <th>BMW</th> <th>Volvo</th></tr> <tr><th>In dolari</th> <td>5000</td> <td>100000</td> <td>50000</td> <td>80000</td></tr> <tr><th>In lei</th> <td>15000</td> <td>300000</td> <td>150000</td> <td>240000</td></tr> </table> </body> </html> vezi acest exemplu Alinierea continutului unei celule Alinierea pe orizontala a continutului unei celule se face cu ajutorul atributului align care poate lua valorile: • • • • " left " ( la stanga ).Toate atribute care pot fi atasate etichetei <td> pot fi de asemenea atasate etichetei <th>. Continutul celulelor definite cu <th> este scris cu caractere aldine si centrat. " center " ( centrat . " middle " ( la mijloc.

o celula se poate extinde peste celule vecine.Aceste atribute pot fi atasate atat etichetei <tr> pentru a defini tuturor elementelor celulelor unui rand. cat si etichetelor <td> si <th> pentru a stabili alinierea textului intr-o singura celula. Astfel: . <html> <head><title>tabelex_12</title></head> <body><h1 align=center>Un tabel cu celule de 100x150 de pixeli</h1><hr> <table border="0"> <tr> <td width="100" height="150">cell 11</td> <td width="100" height="150">cell 11</td></tr> <tr> <td width="100" height="150">cell 21</td> <td width="100" height="150">cell 22</td></tr> </table> </body> </html> vezi acest exemplu Tabele de forme oarecare Un tabel trebuie privit ca o retea dreptunghiulara de celule. <html> <head><title>tabelex_11</title></head> <body><h1 align=center>Un tabel avand continutul celulelor aliniate</h1> <table border="0" width="50%" height="50%"> <tr align="right"><td>Aici</td> <td>alinierea</td><td>este centru</td><td>dreapta</td></tr> <tr> <td align="left">stanga</td> <td align="center">centru</td><td valign="top">sus</td> <td valign="bottom">jos</td></tr> <tr align="left"><td>aici</td><td>alinierea</td> <td>este centru</td><td>stanga (implicita)</td></tr> </table> </body> </html> vezi acest exemplu Dimensionarea exacta a celulelor unui tabel Dimensiunea unei celule de tip <td> sau de tip <th> pot fi stabilite exact cu ajutorul a doua atribute ale acestor etichete: width pentru latime si height pentru inaltime. respectiv a inaltimii unei celule. Valorile posibile ale acestor atribute sunt: • • numere intregi pozitive ( inclusiv 0 ) reprezentand dimensiunea in pixeli a latimii.Cu ajutorul a doua atribute ale etichetelor <td> si <th>. procente din latimea . respectiv inaltimea tabelului.

cell 14</td><br>cell 23. in tabel pot aparea coloane cu o latime oricat de mare. . cell 34</td></tr> <tr> <td>cell 22</td></tr> <tr> <td>cell 32</td></tr> <tr> <td>cell 41</td> <td colspan="3">cell 42.• • extinderea unei celule peste celulele din dreapta ei se face cu ajutorul atributului colspan.</td></tr> </table> </body> </html> este foaret vezi acest exemplu Celule vide ale unui tabel daca un tabel are celule vide.aceasta celula lata. in etichetele <td> si <th> vor fi prezente ambele atribute colspan si rowspan. a carui valoare determina numarul de celule care se unifica. a carui valoare determina numarul de celule care se unifica. In acest caz .cell 44</td></tr> </table> </body> </html> vezi acest exemplu Atributul " nowrap " Atributul nowrap apartine elementelor <td> si <th> . In scopul de a afisa un chenar pentru celule vide se utilizeaza urmatoarele trucuri: • dupa <td> se pune &nbsp. cell 24<br>cell 33. <html> <head><title>tabelex_13</title></head> <body><h1 align=center>Un tabel simplu cu chenar</h1><hr> <table border="0"> <tr> <td rowspan="3">cell 11</td><br>cell 21<br>cell 31</td> <td>cell 12</td><td colspan="2" rowspan="3">cell 13 . Sunt posibile extinderi simultane ale unei celule pe orizontala si pe verticala. <html> <head><title>tabelex_14</title></head> <body><h1 align=center>Un tabel cu celule de latime mare</h1><hr> <table border="0"> <tr> <td>cell 11</td> <td>cell 12</td></tr> <tr> <td nowrap>cell 21</td> <td>cell 22 este foarte lata.Astfel . extinderea unei celule peste celulele dedesubt se face cu ajutorul atributului rowspan. atunci aceste celule vor aparea in tabel fara un chenar de delimitare. el interzice intreruperea unei linii de text..cell 43.

Caracterul &nbsp.5: • • • • permite stabilirea unei imagini pentru fondul unui tabel. bordercolorlight permite stabilirea culorii pentru chenarul 3D al unui tabel.</td> <td></td></tr> </table> </body> </html> vezi acest exemplu Atribute Internet Explorer pentru tabele Urmatoarele atribute ale etichetei <table> functioneaza cu Internet Explorer 4. bordercolordark permite stabilirea culorii pentru chenarul 3D al unui tabel. Atributele acceptate de <colgroup> sunt: • • • span determina numarul de coloane dintr-un grup..Primeste ca valoare adresa URL a imaginii folosite pentru fond..</td><td></td> <td></td></tr> </table> </body> </html> vezi acest exemplu Grupuri de coloane Blocul <colgroup>.0.. ( no break space ) este de fapt caracterul spatiu.• dupa <td> se pune <br>. 5. ./images/cauta. width determina o latime unica pentru coloanele din grup.Un spatiu introdus prin im\ntermediul acestui caracter nu va fi ignorat de browser. <html> <head><title>tabelex_15</title></head> <body><h1 align=center>Un tabel cu celule vide</h1><hr> <table border="0"> <tr> <td>cell 11<td> <td>cell 12</td><td>cell 13</td></tr> <tr> <td>&nbsp.0 .</colgroup> permite definirea unui grup de coloane. dar nu cu Netscape Communicator 4. align determina un tip unic de aliniere pentru coloanele din grup. background <html> <head><title>tabelex_16</title></head> <body><h1 align=center>Atribute "Internet Explorer"</h1><hr> <table border="5" background="../. bordercolor permite stabilirea culorii pentru chenarul unui tabel.gif" cellspacing=15 bordercolor="maroon" bordercolodark="red"> <tr bgcolor="yellow"> <td>cell 11</td> <td>cell 12</td><td>cell 13</td></tr> <tr bgcolor="yellow"> <td>&nbsp.

Text in coloana doua. box . coloanele pot avea configurari diferite daca se utilizeaza elementul <col>. width determina o latime pentru coloana identificata prin span. span <html> <head><title>tabelex_17</title></head> <body><h1 align=center>Grupuri de coloane</h1><hr> <table width="400" cellspacing=10> <colgroup> <col width="100" align=right> <col width="100" align=center> <col width="200" align=right> </colgroup> <tr> <td valign=top>Text in prima coloana.Daca lipseste. below .afiseaza o muchie in partea din stanga a cadrului tabelului. . Valorile posibile sunt: • none .</td> <td valign=top>Text in coloana a treia.afiseaza o muchie in partea din dreapta a cadrului tabelului.</td> <td valign=top>Text in coloana doua. lhs .elimina toate muchiile exterioare ale tabelului.afiseaza o muchie pe toate laturile cadrului tabelului. border . vsides .afiseaza o muchie in partea inferioara a cadrului tabelului.Text in coloana a treia. hsides .afiseaza cate o muchie in partea superioara si inferioara cadrului tabelului. Valorile posibile ale acestui atribut sunt: • • • • • • • • • void .</td></tr> </table> </body> </html> vezi acest exemplu Atributele frame si rules Atributul frame al etichetei <table> permite specificarea partilor din chenarul unui tabel care vor fi afisate.elimina toate muchiile interioare ale tabelului.afiseaza o muchie pe toate laturile cadrului tabelului. atunci coloanele sunt configurate in ordine.Text in coloana doua.Text in prima coloana.afiseaza o muchie in partea din stanga si din dreapta a cadrului tabelului. align determina o aliniere pentru coloana identificata prin span.Text in coloana a treia. care admite atributele: • • • identifica acea coloana din grup pentru care se face configurarea.Text in coloana a treia. rhs .Text in prima coloana.Text in coloana doua.Exemplu: <colgroup span="3" width="100"></colgroup> Intr-un bloc <colgroup>. Text in prima coloana.afiseaza o muchie in partea superioara a cadrului tabelului. Atributul rules al etichetei <table>permite alegerea unor delimitatori pentru celulele unui tabel. above .

continutul unui tabel poate fi impartit in subblocuri prin elementele: • • • <thead><tr><td>..afiseaza muchii orizontale intre toate grupurile din tabel. Ferestrele sunt definite intr-un fisier HTML special ...afiseaza muchii intre toate liniile si coloanele.. Intr-un tabel exista un singur subbloc de tipul <thead> si un singur subbloc de tipul <tfoot>. care primeste ca valoare adresa URL a documentului HTML care va fi incarcat in acel frame. impartirae unei ferestre intr-un numar de subferestre de tip linie se face cu ajutorul atributului rows al etichetei <frameset> ce descrie acea fereastra... Definirea cadrelor se face prin impartirea ferstrelor (si a subferestrelor) in linii si coloane: • • impartirea unei ferstre intr-un numar de subferestre de tip coloana se face cu ajutorul atributului cols al etichetei <frameset> ce descrie acea fereastra.afiseaza muchii orizontale intre toate liniile tabelului. <tbody><tr><td>. <html> <head><title>tabelex_18</title></head> <body><h1 align=center>Atributele frames si rules</h1> <table width="400" frame=box rules=rows cellspacing=10> <tr> <td>cell 11</td> <td>cell 12</td><td>cell 13</td></tr> <tr> <td>cell 21</td> <td>cell 22</td><td>cell 23</td></tr> </table> </body> </html> vezi acest exemplu Subblocurile unui tabel In specificatiile HTML 4. 9. <tbody>. fiecare cadru este introdus prin eticheta <frame>... <tfoot><tr><td>. Ferestre in HTML Ferestrele sau (cadrele) ne permit sa definim in fereastra browserului subferstre in care sa fie incarcate documente HTML diferite. dar pot exista mai multe subblocuri de tip <tbody>. rows .Grupurile sunt specificate prin elementele <thead>.</frameset>.</thead> ( un singur rand ). In interiorul acestui bloc. cols .</body> este inlocuit de blocul <frameset>.• • • • groups . <tfoot>si <colgroup>. Un atribut obligatoriu al etichetei <frame> este src..afiseaza muchii verticale intre toate coloanele tabelului. . all .0. in care blocul <body>..</tbody> ( oricate randuri ).</tfoot> ( un singur rand ).

daca mai multe elemente din lista sun configurate cu * .*"> <frame src="p1.html"> </frameset> </html> vezi acest exemplu . Exemplu 1: cols=200. a doua fereastra ocupand o parte .1*.Pentru al doilea cadru valoarea atributului src este adresa URL a unei imagini.2* inseamna o impartire in 4 subferestre .* inseamna o impartire in 4 subferestre . .*. a treia ocupa jumatate din spatiul total disponibil iar a doua si a patra ocupa in mod egal restul de spatiu ramas disponibil.*. n* care inseamna n parti din spatiul ramas.html"> <frame src="p2. 2. dintre care prima are 200 pixeli . Exemplu 2: cols=200.html"> <frame src="tiled. iar a patra ocupand 2 parti. care se imparte in trei parti egale . care descriu modul in care se face impartirea.10%"> <frame src="p1. <html> <head><title>ferex_2</title></head> <frameset rows="100.• valoare atributelor cols si rows este o lista de elmente separate prin virgula . un numar intreg de pixeli. <html> <head><title>ferex_1</title></head> <frameset cols="*.gif"> <frame src="p3. dintre care prima are 200 pixeli .html"> </frameset> </html> vezi acest exemplu In exemplul urmator este creata o pagina Web cu trei cadre orizontale. Elementele listei pot fi: 1. Observatii: . procente din dimensiunea ferestrei (numar intre 1 si 99 terminat cu %).o subfereastra poate fi un cadru (folosind <frame>)in care se va incarca un document HTML sau poate fi impartita la randul ei la alte subfereste (folosind <frameset>).50%. 3. atunci spatiul disponibil ramas pentru ele se va imparti in mod egal. a treia ocupa jumatate din spatiul total disponibil .iar a doua si a patra ocupa in mod egal restul de spatiu ramas disponibil.50%.

se folosesc simultan cele doua atribute cols si rows.html"> <frameset rows="*.cat si etichetei <frame> pentru a stabili culoarea chenarului pentru un cadru individual. <html> <head><title>ferex_4</title></head> <frameset cols="20%.html"> </frameset> </html> vezi acest exemplu In exemplul urmator este creata o pagina Web cu trei cadre mixte. Valoarea prestabilita a atributului border este de 5 pixeli. Atributul border al etichetei <frameset> permite configurarea latimii chenarelor tuturor cadrelor la un numar dorit de pixeli. Acest atribut primeste ca valoare un nume de culoare sau o culoare definita in conformitate cu modelul de culoare RGB. O valoare de 0 pixeli va defini un cadru fara chenar.*" cols="*.html"> </frameset> </html> .html"> <frame src="p3.html"> <frameset rows="*.*" bordercolor="green" border="15"> <frame src="p1.*"> <frame src="p1.html"> <frame src="p2.*"> <frame src="p1.html"> <frame src="p4.Atributul bordercolor poate fi atasat atat etichetei <frameset> pentru a stabili culoarea tuturor chenarelor cadrelor incluse. pagina este impartita in doua subferestre de tip coloana. <html> <head><title>ferex_3</title></head> <frameset rows="*. <html> <head><title>ferex_5</title></head> <frameset cols="20%. dupa care a doua subfereastra este impartita in doua subferestre de tip linie.*"> <frame src="p2.html"> </frameset> </frameset> </html> vezi acest exemplu Culori pentru chenarele cadrelor si dimensionarea chenarului unui cadru Pentru a stabili culoarea chenarului unui cadru se utilizeaza atributul bordercolor.Pentru a o crea se procedeaza din aproape in aproape.Pentru a realiza acest lucru.In exemplul urmator este creata o matrice de 4 cadre (2 x 2). Mai intai.*"> <frame src="p2.html"> <frame src="p3.html" bordercolor="blue"> <frame src="p3.

In mod prestabilit.*" frameborder="no"> <frame src="p1.*" border="0"> <frame src="p1.Afisarea chenarului unui cadru se poate dezactivata daca se utilizeaza atributul frameborder cu valoare "no". Valorile posibile sunt: • • • "yes" .html"> </frameset> </html> vezi acest exemplu Bare de defilare Atributul scrolling al etichetei <frame> este utilizat pentru a adauga unui cadru o bara de derulare care permite navigarea in interiorul documentului afisat in interiorul cadrului.html"> <frameset rows="*. "auto" .barele de derulare sunt vizibile atunci cand este necesar <html> <head><title>ferex_6</title></head> <frameset cols="*.*"> <frame src="p. chenarul unui cadru este afisat si are aspect tridimensional.html"> </frameset> </html> vezi acest exemplu <html> <head><title>ferex_5_2</title></head> <frameset cols="20%. "no" -echivalent cu 0.html"> <frameset rows="*.barele de derulare nu sunt utilizabile.*"> <frame src="p2. Acest atribut poate fi atasat atat etichetei <frameset> (dezactivarea fiind valabila pentru toate cadrele incluse) cat si etichetei <frame> (dezactivarea fiind valabila numai pentru un singur cadru). "no" .vezi acest exemplu Pentru a obtine cadre fara chenar se utilizeaza border="0". Valorile posibile ale atributului frameborder sunt: "yes" -echivalent cu 1.*"> <frame src="p2.html"> <frame src="p3.html" scrolling="yes" noresize> .html"> <frame src="p3. <html> <head><title>ferex_5_1</title></head> <frameset cols="20%.*.barele de derulare sunt adaugate intotdeauna.

html" marginheight=20> <frame src="p. inhiba posibilitatea prestabilita a utilizatorului de a redimensiona cadrul cu ajutorul mouse-ului.</iframe>.*. respectiv orizontale ale cadrului. De precizat este faptul ca intre <noframes> . Pozitionarea documentului intr-un cadru Atributele marginheight si marginwidth ale etichetei <frame> permit stabilirea distantei in pixeli dintre continutul unui cadru si marginile verticale... -procent din latimea...<frame src="p. Daca programul de navigare stie sa interpreteze cadre.*"> <frame src="p..html" height=40% width=50%> </iframe> In acest caz. tabele). am specificat ca doresc o fereastra de cadru intern care are 40%din inaltimea si 50% din latimea paginii curente.html" scrolling="no" noresize> <frame src="p. <html> <head><title>ferex_7</title></head> <frameset cols="*. Un cadru intern se insereaza intr-o pagina Web in mod asemanator cu o imagine sau in modul in care se specifica marcajul <frame>. asa cum rezulta din urmatorul exemplu: <iframe src="ferex_8.html" scrolling="auto" noresize> </frameset> </html> vezi acest exemplu Atributul noresize al etichetei <frame> (fara nici o valoare suplimentara) daca este prezent.. iar daca nu. materialul cuprins in zona <noframes>.html"> <frame src="p. </noframes> se pot introduce orice alte tag-uri HTML (inclusiv imagini.</noframes> va fi singurul care va fi inteles si afisat. hiperlink-uri. Cadre interne Un cadru intern este specificat prin intermediul blocului <iframe>. respectiv din inaltimea cadrului. .html" marginwidth=20> </frameset> </html> vezi acest exemplu Exista browsere care nu suporta cadre pentru aceasta se utilizeaza in interiorul blocului <frameset> eticheta <noframes>. Valori posibile: -numar de pixeli. va ignora ce se gaseste in aceasta portiune.

Numele unui cadru este stabilit prin atributul name al etichetei <frame> conform sintaxei: <farme name="nume_frame"> In exemplul urmator este prezentata o pagina Web cu doua cadre.cum ar fi: src..0.html" target="icad"> Fisierul2</a><br> <a href="p3.frameborder.height. . <html> <head><title>ferex_8</title> </head> <body> <a href="p1.. folosind Netscape Navigator versiune 4. la efectuarea unui clic pe o legatura noua pagina (catre care indica legatura) o inlocuieste pe cea curenta in aceeasi fereastra (acelasi acdru).0 (/ulterioara) sau I. Ar fi preferabil sa reveniti.align. care • precizeaza numele ferestrei (cadrului) in care se va incarca pagina nou referita de legatura.prin atributul target numele ferestrei (cadrului) in care se vor incarca toate paginile noi referite de legaturile din pagina curenta conform sintaxei: <base target="nume_ferastra/frame_de_baza"> prin plasarea in eticheta <a> a atributului target.. conform sintaxei: <a href="legatura" target="nume_fereastra/frame">.Explorer 4.</head> a unui element <base> care precizeaza.html">Pagina fara cadre interne</a> </iframe></center> </body> </html> vezi acest exemplu Tinte pentru legaturi In mod prestabilit.html" target="icad"> Home</a><br> <center><iframe width="60%" height="50%" border=2 bordercolor=red name="icad" src="p. (/ulterioara) <a href="p0.marginheight.noresize.Atributele aceptate de eticheta <iframe> sunt in parte preluate de la etichetele <frame> si <frameset>.name.</a> Observatie: .html" target="icad"> Fisierul3</a><br> <a href="p. sau de la eticheta <img> vspace. atunci cele precizate de atributul target din <a> sunt prioritare. marginwidth.hspace. Acest comportament se poate schimba in doua moduri: • prin plasarea in blocul <head>.scrolling.width.border..html" target="icad"> Fisierul1</a><br> <a href="p2.bordercolor.html"> Daca vedeti acest text inseamna ca browserul dumnevoastranu suporta cadre interne.daca este prezent atat un atribut target in <base> cat si un atribut target in <a>.Toate legaturile din cadrul 1 incarca paginile in cadrul 2.

O aplicatie dedicata de pe server analizeaza formularul completat si (daca este necesar) .pentru introducerea unui sir de caractere pe post de cheie de cautare .html" target="main"> Fisierul1</a><br> <a href="p2.cu multiple sectiuni .html" target="main"> Fisierul2</a><br> <a href="p3.html" name="left"> <frame src="p.care ofera facilitati puternice de transmisie a datelor.element caracteristic tuturor motoarelor de cautaredin Web .pana la o structura complexa .aceste valori sunt: • • • • "_self" (incarcarea noii pagini are loc in cadrul curent). Formulare Un formular este un ansamblu de zone active alcatuit din butoane .html" target="_self"> Fis1 in fereastra curenta</a><br><br> <a href="p.Formularele pot varia de la o simpla caseta de text . "_top" (incarcarea noii pagini are loc in fereastra browserului ce contine cadrul curent). 2. 10. O sesiune cu o pagina web ce contine un formular cuprinde urmatoarele etape: 1.casete de selectie.<html> <head><title>ferex_9_frames</title></head> <frameset cols="20%.html" target="main"> Home</a><br> </body> </html> vezi acest exemplu Valori pentru atributul target Atributul target al etichetei<frame> accepta anumite valori predefinite de o valoare deosebita pentru creatorii de pagini Web.html" target="main"> Fisierul3</a><br><br> <a href="p1. altfel are loc in fereastra browserului curent).html" name="main"> </frameset> </html> <html> <head><title>ferex_9_left</title> </head> <body> <a href="p1.*"> <frame src="left. Utilizatorul completeaza formularul si il expedieaza unui server. "_blank" (incarcarea noii pagini are loc intr-o fereastra noua anonima). Formularele va asigura construirea unori pagini Web care permit utilizatorilor sa introduca efectiv informatii si sa le transmita serverului.campuri de editare etc. "_parent" (incarcarea noii pagini are loc in cadrul parinte al cadrului curent daca acesta exista.html" target="_blank"> Fis1 intr-o fereastra noua</a><br><br> <a href="p1.

De regula .nu sunt permise cantitati mari de date (maxim 1 Kb) .efectueaza o prelucrare a lor si expedieaza catre utilizator un raspuns. 1.valoarea atributului action este adresa URL a unui script aflat pe un srver WWW care primeste datele formularului . Atribute esentiale ale elementului <form> Exista doua atribute esentiale ale elementului <form>.yahoo. trebuie precizat ce se va intampla cu el dupa completarea si expediere. Pentru aceasta se foloseste un atribut al etichetei <form> si anume action care primeste ca valoare " mailto: " concatenat cu o adresa valida de e-mail catre care se va expedia formularul completat. <form action="http://www.yahoo. • In acest caz datele sunt expediate separat.cgi?nume1 = valoare1&nume2 = valoare2". Cel mai simplu mod de utilizare a unui formular este expedierea acestuia prin posta electronica (e-mail). 2. Un formular este definit intr-un bloc delimitat de etichetele corespondente <form> si </form>. Atributul method precizeaza metoda utilizata de browser pentru expedierea datelor formularului.stocheaza datele intr-o baza de date.Sunt posibile urmatoarele valori: • (valoarea implicita).datele din formular sunt adaugate la adresa URL precizata de atributul action.Unix shell. Datele sunt adaugate conform sintaxei: nume_camp = valoare_camp. get . Daca este necesar serverul expedieaza un raspuns utilizatorului.com/cgi-bin/nume_fis.In acest caz . Intre diferite seturi de date este introdus un "&". Un formular cu un camp de editare si un buton de expediere . Sunt permise cantitati mari de date (ordinul MB) post Pentru ca un formular sa fie functional.com/cgi-bin/nume_fis. 3. Exemplu: "http://www.C.PHP. Atributul action precizeaza ce se va intampla cu datele formularului odata ce acestea ajung la destinatie.intre adresa URL si date este inserat un "?".cgi">. Script-urile pot fi scrise in limbajele Perl.

Un asemenea buton afiseaza textul "Reset" daca atributul value lipseste. La apasarea acestui buton . Alte atribute pentru un element <input> sunt: • • atributul name .care permite atribuirea unei valori initiale unui element al formularului.formularele cu un singur camp (de tip text) nu au nevoie de un buton de expediere. atributul maxlength specifica numarul maxim de caractere pe care le poate primi un camp de editare. Pentru a preciza tipul elementului se foloseste atributul type al etichetei <input>.com" method="post"> Numele:<input type="text" name="numele" value="Numele si prenumele"><br> <input type="submit" value="expedieaza"> </form></body> </html> vezi acest exemplu Pentru elementul <input> de tipul camp de editare (type = "text") . atributul value .daca aceasta valoare a fost stabilita. respectiv valoarea acestui atribut in caz contar. atunci campul respectiv este considerat in mod prestabilit ca fiind de tip "text".Acest element poate primi un nume prin atributul name. Pe buton apare scris "Submit Query" sau valoarea atributului value . <html> <head><title>FormEx_1 </title></head> <body><h1> Un formular cu un camp de editare si un buton de expediere</h1> <hr> <form action="mailto:xxxxx@xxx. caracterele tastate peste numarul maxim sunt ignorate.atunci in formular se introduce un buton pe care scrie "Reset". Un buton de expediere al unui formular se introduce cu ajutorul etichetei <input>.atunci se executa automat o derulare acestui camp. chiar daca aceste valori au fost modificate de utilizator. alte doua atribute pot fi utile: • • atributul size specifica latimea campului de editare depaseste aceasta latime .daca atributul type lipseste intr-un element <input> . datele sunt expediate automat dupa completarea si apasarea tastei ENTER. Pentru un camp de editare.permite atasarea unui nume fiecarui element al formularului. .Majoritatea elementelor unui formular sunt definite cu ajutorul etichetei <input>. acest atribut primeste valoarea "text". Un buton Reset poate primi un nume cu ajutorul atributului name si o valoare printr-un atribut value. Observatii: .toate elementele dinn formular primesc valorile prestabilite (definita odata cu formularul ). Butonul Reset Daca un element de tip <input> are atributul type configurat la valoarea "reset" . in care atributul type este configurat la valoarea "submit". .

aunei singure variante din mai multe posibile.<html> <head><title>formex_2</title></head> <body><h1>Un formular cu un buton reset</h1> <hr> <form action="mailto:xxxxx@xxx. <html> <head><title>formex_3</title></head> <body><h1>Un formular cu un buton reset</h1> <hr> <form action="mailto:xxxxx@xxx. atunci in formular se intyroduce un element asemanator cu un camp de editare obisnuit (introdus prin type="text"). <html> <head><title>formex_4</title></head> <body><h1>Un formular cu butoane radio</h1> <hr> <form action="mailto:xxxxx@xxx. valoarea tastata intr-un camp de tip "password" se transmite in clar.care ascund de privirile altui utilizator aflat in apropiere valoarea introdusa intr-un asemenea camp.com" method="post"> Introduceti numele:<input type="text" name="nume" value="Numele"><br> Introduceti prenumele:<input type="text" name="prenume" value="Prenumele"><br> <input type="reset" value="sterge"> <input type="submit"> </form></body> </html> vezi acest exemplu Camp de editare de tip "password" Daca se utilizeaza eticheta <input> avand atributul type configurat la valoarea "password" .ci numai caractere *.com" method="post"> Nume:<input type="text" name="nume" value="Numele"><br> Prenume:<input type="text" name="prenume" value="Prenumele"><br> Password:<input type="password" name="parola" ><br> <input type="reset" value="sterge"> <input type="submit" value="trimite"> </form></body> </html> vezi acest exemplu Butoane radio Butoanele radio permit alegerea . Toate atributele unui camp de editare raman valabile. La expedierea formularului insa.la un moment dat . Butoanele radio se introduc prin eticheta <input> cu atributul type avand valoarea "radio". Singura deosebire consta in faptul ca acest camp de editare nu afiseaza caracterele in clar.com" method="post"> .

Observatii: .in functie de alegerea facuta de utilizator. Aceasta valoare poate fi atribuita direct atributului value.fiecare caseta poate avea un nume definit prin atributul name.com" method="post"> Alegeti meniul:<br> Pizza <input type="checkbox" name="pizza" value="o portie"> Nectar <input type="checkbox" name="nectar" value="un pahar"> Bere <input type="checkbox" name="bere" value="o sticla"> Cafea <input type="checkbox" name="cafea" value="o ceasca"><br> <input type="reset"> <input type="submit"> </form></body> </html> vezi acest exemplu Casete de fisiere Intr-o pereche "name = value" a unui formular se poate folosi intregul continut al unui fisier pe post de valoare. din formular.. <html> <head><title>formex_5</title></head> <body><h1>Un formular cu casete checkbox</h1> <hr> <form action="mailto:xxxxx@xxx. Casete de validare O caseta de validare (checkbox)permite selectarea sau deselctarea unei optiuni. se poate fi tastata intr-un camp de editare ce apare o data cu formularul sau poate fi selectata prin intermediul unei casete de tip File Upload sau Choose File care apare la apasarea butonului Browse.Alegeti sexul:<input type="radio" name="sex" value="b"><br> Femeiesc:<input type="radio" name="sex" value="f"><br> <input type="reset"> <input type="submit"> </form></body> </html> vezi acest exemplu La expedierea formularului se va transmite una dintre perechile "sex=b" sau "sex=f". fiecare caseta poate avea valoarea prestabilita "selectat" definita prin atributul checked. Atributele pentru un element de tip caseta de fisiere: • • atributul name permite atasarea unui nume atributul value primeste ca valoare adresa URL a fisierului care va fi expediat o data cu formularul.. Pentru aceasta se insereaza un element <input> intr-un formular . cu atributul type avand valoarea "file" (fisier). . Pentru inserarea unei casete de validare se utilizeaza eticheta <input> cu atributul type configurat la valoarea "checkbox".

atributul enctype precizeaza metoda utilizata la criptarea fisierului de expediat.Valoarea acestui atribut este "multipart/form-data".

<html> <head><title>formex_6</title></head> <body><h1>Un formular cu caseta de fisiere</h1> <hr> <form action="mailto:xxxxx@xxx.com" method="post"> Alegeti fisierul:<input type="file" name="fisier" enctype="multipart/formdata"><br> <input type="reset"> <input type="submit"> </form></body> </html>

vezi acest exemplu
Liste de selectie

O lista de selectie permite utilizatorului sa aleaga unul sau mai multe elemente dintr-o lista finita. Lista de selectie este inclusa in formular cu ajutorul etichetelor corespondente <select>si </select>. O lista de selectie poate avea urmatoarele atribute:
• •

atributul name, care ataseaza listei un nume (utilizat in perechile "name=value" expediat serverului); atributul size, care precizeaza (printr-un numar intreg pozitiv , valoarea prestabilita fiind 1) cate elemente din lista sunt vizibile la un moment dat pe ecran (celelalte devenind vizibile prin actionarea barei de derulare atasate automat listei).

Elementele unei liste de selectie sunt incluse in lista cu ajutorul etichetei <option>. Doua atribute ale etichetei option se dovedesc utile:

atributul value primeste ca valore un text care va fi expediat server-ului in perechea "name=value"; daca acest atribut lipseste ,atunci catre server va fi expediat textul ce urmeaza dupa <option>; atributul selected (fara alte valori) permite selectarea prestabilita a unui elem,ent al listei.

<html> <head><title>formex_7</title></head> <body><h1>Un formular cu o lista de selectie</h1> <hr> <form action="mailto:xxxxx@xxx.com" method="post"> Universitatea absolvita:<br><br> <select name="universitate" size="3"> <option value="B"> Universitatea <option value="UNBM" selected> Universitatea de Nord Baia Mare <option value="UTT"> Universitatea Technica din Timisoara <option value="UTB"> Universitatea Technica din Brasov

din Cluj

</select><br><br> <input type="reset"> <input type="submit"> </form></body> </html>

vezi acest exemplu Daca atributul size este egal cu 1 atunci lista de selectie arata asa.
Lista de selectie cu selectii multiple

O lista de selectie ce permite selectii multiple se creeaza intocmai ca o lista de selectie obisnuita. In plus , eticheta <select> are un atribut multiple (fara alte valori). Cand formularul este expediat catre server pentru fiecare element selectat al listei care este se insereaza cate o pereche "name=value" unde name este numele listei.
<html> <head><title>formex_8</title></head> <body><h1>Un formular cu o lista de selectie ce accepta selectii multiple</h1> <hr> <form action="mailto:xxxxx@xxx.com" method="post"> Limbi straine cunoscute:<br><br> <select name="limbi straine" size="5"> <option value="e"> Engleza <option value="f" selected> Franceza <option value="s"> Spaniola <option value="i"> Italiana <option value="r"> Rusa <option value="g"> Germana </select><br><br> <input type="reset"> <input type="submit"> </form></body> </html>

vezi acest exemplu
Campuri de editare multilinie

Intr-un formular campuri de editare multilinie pot fi incluse cu ajutorul etichetei <textarea>. Eticheta are urmatoarele atribute:
• • • •

atributul cols, care specifica numarul de caractere afisate intr-o linie; atributul rows, care specifica numarul de linii afisate simultan; atributul name, care permite atasarea unui nume campului de editare multilinie; atributul wrap, (de la "word wrap"=trecerea cuvintelor pe randul urmator0, care determina determina comportamentul campului de editare fata de sfarsitul de linie. Acest atribut poate primi urmatoarele valori: a) " off "; in acest caz:

o o

intreruperea cuvintelor la marginea dreapta a editorului se produce numai cand doreste utilizatorul; caracterul de sfarsit de linie este inclus in textul transmis serverului o data cu formularul;

b) " hard "; in acest caz:
o o

se produce intreruperea cuvintelor la marginea dreapta a editorului ; caracterul de sfarsit de linie este inclus in textul transmis serverului o data cu formularul;

c) " soft "; in acest caz:
o o

se produce intreruperea cuvintelor la marginea dreapta a editorului ; nu se include caracterul de sfarsit de linie in textul transmis serverului o data cu formularul;

<html> <head><title>formex_9</title></head> <body><h1>Un formular cu un camp de editare multilinie</h1> <hr> <form action="mailto:xxxxx@xxx.com" method="post"> <textarea name="text multilinie" cols="30" rows="5" wrap="off">

Prima linie din textul initial. A doua linie din textul initial. </textarea>

<input type="reset"> <input type="submit"> </form></body> </html>

vezi acest exemplu
Un formular complex

In exemplul urmator este prezentat un formular continand elemente prezentate anterior. Campurile formularului sunt incluse in celule unui tabel pentru a obtine o aliniere dorita.
<html> <head><title>formex_10</title></head> <body><h1>Un formular complex</h1> <hr> <center><table bgcolor="orange"> <form action="mailto:xxxxx@xxx.com" method="post"> <caption align="top">MENIU</caption> <tr align=left><th>Numele: <td><input type="text" name="numele"> <tr align=left><th>Preumele: <td><input type="text" name="prenumele"> <tr align=left><th>Telefonul: <td><input type="text" name="telefonul"> <tr align=left><th>Alegeti pizza: <td><input type="checkbox" name="ciuperci">cu ciuperci <input type="checkbox" name="mexicana">mexicana <input type="checkbox"

</button> se poate afla un text sau un marcaj de inserare a unei imagini. type precizeaza actiunea ce se va executa la apasarea butonului daca acesta este inclus intr-un formular.. se lanseaza in executie o functie de tratare a acestui eveniment. value precizeaza textul care va fi afisat pe buton. care permite atasarea unui nume butonului atributul value. asa cum s-a vazut mai inainte. Alte doua atribute ale elementului "button" sunt: • • atributul name. limbajul HTML nu permite scrierea unor astfel de functii (acest lucru este posibil daca se utilizeaza limbajele Javascript sau Java). In corpul blocului <button>.Valorile posibile pentru acest atribut sunt: -"button" ."> <li><input type="radio" name="plata">cash <li><input type="radio" name="plata">card </ul> <tr align=left><th>Comentarii: <td> <textarea name="comentarii" cols="30" rows="5" wrap="off"> Inserati aici aprecierile dumneavoastra legate de calitatea serviciilor noastre </textarea> <tr align=left valign=top><td> <input type="reset" value="sterge"><td> <input type="submit" value="expedieaza"> </form></table></body> </html> vezi acest exemplu Butoane Intr-un formular pot fi afisate butoane. Exista o a doua modalitate de a introduce intr-o pagina Web un buton de apasat..Cand utilizatorul apasa un buton. si anume prin intermediul blocului <button>. sau poate fi introdus oriunde in pagina pentru initierea unor actiuni independente de formulare. se utilizeaza eticheta <input> avand atributul type configurat la valoarea "button".. Atributele posibile ale elementului "button" sunt: • • • name acorda elementului un nume. in acest caz declansand actiuni legate de acel formular.name="europeana">europeana <tr align=left><th>Alegeti plata:<td> <ul style="background-color:lightblue.</button>.-"reset". care primeste ca valoare textul ce va fi afisat pe buton. Un buton pentru lansarea in executie a unei actiuni poate fi introdus intr-un formular prin elementul <input> avand atributul type configurat la valoarea "button". Un astfel de buton poate fi inserat intr-un formular.. Observatii finale: . -"submit" . Pentru a insera un buton intr-un formular .

Exemplu: Definim o clasa de stiluri "ac" (albastru si centrat) in interiorul blocului <style>.} </style> Toate titlurile care apar in fgisier ca fiind de marime 1 vor fi de culoare rosie si centrate. aflat la randul lui in blocul <head>. Un stil reprezinta un mod de a scrie un bloc de text ( adica anumite valori pentru font. "h2". . h2. De exemplu: <style> h1 {text-align:center.} </style> .</head>: <style> all.toate elementele de tip text cuprinse intr-un formular pot avea un atribut readonly care interzice modificarea continutului acestor elemente. marime culoare. color:red.. Stiluri Stilurile pun la dispozitia creatorilor de site-uri noi posibilitati de personalizare a paginilor Web. 11. Daca dorim ca acelasi stil sa fie utilizat de catre mai multe elemente (de ex.</style>. .. care primeste ca valoare numele unei ferestre a browserului in care va fi incarcat raspunsul trimis serverului WWW la expedierea unui formular.. Stiluri dedicate Aceste stiluri se aplica blocurilor de text pentru care sunt definite. "h1". Exista doua modalitati de a defini un stil: • • sintaxa CSS (Cascading Style Sheets). aliniere.} </style> Clase de stiluri Aceste stiluri permit definirea unui stil general si folosirea lui oriunde este necesar.. color:blue.toate elementele cuprinse intr-un formular pot avea un atribut disabled care permite dezactivarea respectivului element. distante fata de margini etc).. Cascading Style Sheets inseamna "foi in stilul cascada". sintaxa Javascript. p {text-align:center.ac {text-align:center. si "p") atunci se utilizeaza o lista acestor elemente. separate prin virgula: <style> h1. color:red.elementul <form> poate avea un atribut target.

.rc")."all" aflat in fata clasei de stiluri "ac" indica faptul ca aceasta clasa este aplicabila tuturor blocurilor de text.ac {text-align:center. color:blue.} </style> </head> <body> <p>Acesta este un paragraf normal <br> <p class=ac>Acesta este un paragraf albastru si centrat </body> </html> vezi acest exemplu Stiluri " identificate " Toate elementele unui document admite un atribut universal numit id. comentariile sunt blocuri delimitate de /* si */ ( ca in C. Observatii: In interiorul unui bloc <style>.. Stiluri in-line . atunci cand acest lucru este necesar. La utilizarea clasei de stiluri in cadrul unui element se foloseste atributul class avand ca valoare numele clasei de stil. Daca dorim ca o clasa de stiluri sa fie aplicabila numai pentru anumite elemente ale documentului (de exemplu "p") atunci in consturctia va aparea acest element ( de exemplu "p. Pentru a utiliza un stil "identificat" procedati astfel: • in blocul <style>. Java si Javascript). Atributul id poate identifica stilul utilizat de un element.Daca dorim ca un titlu de marimea 2 sa foloseasca clasa de stiluri "ac" atunci scriem: <h2 class = ac>Acesta este un header de marime 2 albastru si centrat</h2> .. folositi atributul id care primeste valoare numele stilului definit anterior.</style>.</style> introduceti definitia stilului conform sintaxei: <style> #rosu { color: red } </style> • in elementul in care se doreste utilizarea locala a acestui stil .. <html> <head><title>clasa de stiluri dedicata</title> <style> p. Daca dorim ca un stil " identificat " sa fie aplicabil numai pentru anumite elemente ale documentului ( de exemplu "h2") atunci in constructia selectorului va aparea acest element (de exemplu "h2#ac"). C++. Acesta este un atribut universal adica este aplicabila tuturor elementelor.

</style>. Se utilizeaza titlurile definite in fisierul extern ca si cum ar fi definite in fisierul HTML curent intr-un bloc <style>. Stiluri definite in fisiere externe Stilurile definite in interiorul unui bloc <style>...</a> a: link#ID1 {..</h2> Daca dorim utilizarea unui anumit style pentru un fragment de text.html. conform sintaxei: a: link {color: black. Pseudoclase Pseudoclasele se utilizeaza pentru personalizarea legaturilor.. Pentru a utiliza un stil definit intr-un fisier extern se procedeaza astfel: 1. o atributul type cu valoarea "text/css".. In fisierul HTML care utilizeaza stilurile definite in fisierul creat la punctul 1 ... se include in blocul <head>. text-decoration: none} Pentru ca numai anumite legaturi sa utilizeze un stil se pot folosi urmatoarele doua metode: • • a: link.</style> .. dupa care utilizam atributul style pentru eticheta <span>...</style> sau intr-un fisier extern. Continutul acestui fisier coincide cu continutul unui bloc <style>.} ci intre ghilimele ".". Pentru aceasta se utilizeaza atributul universal style (comun practic tuturor etichetelor ce par intr-un document HTML).</head> o eticheta <link>avand trei atribute.} combinat cu <a class = CLASA1 href=" "> . Valoarea data atributului style este tocmai descrierea stilului.. font-style: italic} a: visited {color: cyan. cuprinsa nu intre acolade {.} combinat cu <a id = ID1 href=" "> . text-align: center.. 2. De exemplu: <h2 style = " color: red.css sau .</style> pot fi transferate intr-un fisier extern existand astfel posibilitatea utilizarii lor in mai multe fisiere HTML..</a> .. atunci includem acest text intr-un bloc cu ajutorul delimitatorilor <span>.CLASA1 {..</span>.. font-size: 20pt} a: activate {color: blue.. o atributul relcu valoarea "stylesheet" o atributul href avand ca valoare adresa URL a fisierului creat la punctul 1 ... Se creaza un fisier care sa contina numai descrierea stilurilor si se salveaza cu extensia ."> Acest header de marimea 2 este de culoare rosie si este centrat..... fara ca acesti delimitatori sa fie inclusi. Ele se definesc in blocul <style>.Stilurile in-line sunt definite chiar in eticheta ce initiazablocul in care dorim sa se aplice aceste stiluri.

Desigur exista cazuri in care am dori ca browser-ul sa aiba o alta forma decat una dintre acestea. insa singurul exemplu.x sau mai mare! In browsere cursorul mouse-ului are in general o forma simpla. Acestea insa sunt formele implicite.x sau mai mare): Legatura Nu este.NordVest pointer s-resize mana sageata Nord .html" style=" cursor :e-resize" " Legatura< /a> Iata deci cum va arata (doar pentru IE 4. De exemplu pentru obtinerea unei imagini a cursorului de tipul unei sageti orientata Est-Vest la trecerea mouse-ului peste un link iata codul ce va trebui folosit: < a href=" fisier.Sud se-resize sageata NordVest .atunci cand este pozitinat pe o legatura 2. Proprietatea care gestioneaza forma cursorului se numeste simplu: cursor si poate fi introdusa in orice element style al unui tag html.atunci cand este pozitionat pe alt obiect decat o legatura. Bara verticala . Mana . La fel ca multe alte probleme care privesc modul in care o pagina arata si aceasta isi gaseste rezolvarea in folosirea CSS.NordEst nw-resize sageata SudEst . in continuare aveti toate codurile pentru formele de cursor pe care le puteti folosi: auto default e-resize hand help move n-resize utilizeaza setarile implicite ale utilizatorului setarile implicite ale browserului sageata Est-Vest mana semnul intrebarii cruce cu sageti la capete sageata sud-nord crosshair creeaza o cruce ne-resize sageata SudVest . ca limbaj de descriere a formei unui document. luaind pe parcursul vizionarii paginii respective maximum doua infatisari diferite: 1.SudEst .Atentie!!! acest exemplu lucreaza doar cu browsere Internet Explorer 4.

fie o valoare RGB Linie noua Informatie preformatata Comenatriu HTML . Tag-uri Marcaje de baza <HTML> </HTML> <HEAD> </HEAD> <TITLE> </TITLE> <BODY> </BODY> BGCOLOR = culoare TEXT=culoare LINK=culoare VLINK=culoare ALINK=culoare BACKGROUND = url <P> <Hn> <Hn> <FONT> </FONT> SIZE=n FACE="a. daca este disponibil.SudVest text w-resize wait bara verticala din campurile de introducere a datelor sageata Est-Vest clepsidra 13. sau b Culoarea textului: fie un nume de culoare .--> Defineste un fisier in format Web Antetul documentului Tilul documentului Corpul paginii HTML Culoarea de fond a paginii Culoarea textului pe paginii Culoarea legaturiilor nevizitate din paginii Culoarea legaturiilor vizitate din paginii Culoarea legaturiilor pe durata clicului exacutat de utilizator Imaginea de fond pentru pagina Paragraf Nivel de subtitlu al documentului (n = 1-6) Specifica atribute ale textului incadrat Dimensiunea textului este 1-7 Specifica fontul: a.b" COLOR=s <BR> <PRE> </PRE> <!-.sw-resize sageata NordEst .

1 Numarul de inceput al listei ordonate Lista neordonata (marcata) Forma marcajului. I. square. center. disc. Valori posibile: A. a. Formatarea caracterelor <B> </B> <I> </I> <U> </U> Afiseaza text cu caractere aldine Afiseaza text cu caractere cursive Afiseaza text subliniat . i.<CENTER> </CENTER> <HR> SIZE=x WIDTH=x NOSHADE ALIGN=x COLOR=x <A> </A> HREF=url HREF=#nume Name=nume Centreaza materialul in pagina Rigla orizontala Inaltimea riglei in pixeli Latimea riglei in pixeli sau in procente Dezactiveaza afisarea umbrei pentru rigla orizontala Alinierea riglei orizontala in pagina (left. Valori posibile: circle. right) Culoarea riglei orizontale(numai pentru IE) Marcaj de tip ancora Referinta hipertext Referinta catre o ancora interna Definitia unei ancore interne Marcaje pentru liste <DD> <DL> </DL> <DT> <LI> <OL TYPE=tip START=x <UL TYPE=forma Descriere definitie Lista de tip definitie Termen de definitie Element de lista Lista ordonata (numerotata) Tipul numerotarii.

off(inactiva).<TT> </TT> <CITE> </CITE> <CODE> </CODE> <EM> </EM> <KBD> </KBD> <STRONG> </STRONG> <VAR> </VAR> <BASEFONT SIZE = n> Text cu font monospatiu Citare bibliogarfica Listing de program Stil logic de evidentiere Text de la tastatura Evidentiere logica puternica Program sau variabila Specifica dimensiunea implicita a fontului din pagina Marcaje pentru cadre <FRAMESET> </FRAMESET> COLS=x ROWS=x BORDER=x FRAMEBORDER = x FRAMESPACING = x <FRAME> SRC=url NAME=nume SCROLLING=scrl FRAMEBORDER=x MARGINHEIGHT=x MARGINWIDTH=x <NOFRAMES> </NOFRAMES> Definirea redactarii paginii Numarul si marimea relativa a coloanelor Numarul si marimea relativa a liniilor Specifica starea "on" (activa) sau "off" (inactiva) pentru chenarul cadrului FRAMESET (1 sau 0) Specifica marimea chenarului Marimea spatiului dintre doua cadre adiacente Definitia unui anumit cadru URL-ul sursa pentru cadru Numele cadrului (utilizat impreuna cu TARGET=nume ca parte componenta a marcajului de tip ancora <a> Defineste optiunea barei de derulare.Valori posibile: on(activa). auto (automat) Marimea chenarului din jurul cadrului Spatiul suplimentar de deasupra si dedesubtul unui anumit cadru Spatiu suplimetar la stanga si la dreapta unui anumit cadru Sectiunea de pagina afisata pentru utilizatorii care nu pot vedea un cadru .

<IFRAME> SRC=url NAME=s HEIGHT=x WIDTH=x Cadru intern (numai pentru (IE) Sursa cadrului Numele ferestrei (util pentru TARGET) Inaltimea cadrului inglobat Latimea cadrului inglobat Marcaje pentru tabele <TABLE> </TABLE> BORDER=x CELLPADDING=x CELLSPACING=x WIDTH=x FRAME=valoare RULES=valoare BORDERCOLOR = culoare BORDERCOLORLIGHT = culoare BORDERCOLORDARK = culoare ALIGN=left ALIGN=right HSPACE=x VSPACE=x COLS=x <COLGROUP> </COLGROUP> <COL WIDTH=x> <THEAD> </THEAD> Tabel HTML Chenarul tabelului Spatiul suplimentar in cadrul celulelor tabelului Spatiul suplimentar intre celulele tabelului Latimea impusa tabelului Ajustarea fina a tabelului Ajustarea fina a riglelor tabelului Specifica culoarea chenarului tabelului Cea mai deschisa culoare din cele doua culori specificate Cea mai inchisa culoare din cele doua culori specificate Aliniaza tabelul la marginea din stanga a paginii. iar textul curge in partea stanga Spatiu suplimetar pe orizontala in jurul tabelului Spatiu suplimetar pe verticala in jurul tabelului Specifica numarul de coloane ale unui tabel Defineste un set de definitii de coloane cu ajutorul marcajului <col> Defineste latimea unei coloane exprimata in pixeli Defineste titlul tabelului . iar textul curge in partea dreapta Aliniaza tabelul la marginea din dreapta a paginii.

center) Alinierea pe verticala a materialului din cadrul celulei de date. bottom (jos).") Aliniaza atat marginea din stanga cat si marginea din dreapta a unui text Adaugarea imaginilor <IMG SRC=url ALT=text ALIGN=aliniere HEIGHT=x Marcajul de introducere a imaginilor Sursa fisierului grafic Textul alternativ de afisat. Valori posibile: top (sus). middle(in mijloc). bottom. daca este necesar Alinierea imaginii in pagina.<BODY> </TBODY> <TR </TR> BGCOLOR=culoare ALIGN=aliniere <TD </TD> BGCOLOR=culoare COLSPAN=x ROWSPAN=x ALIGN=aliniere VALIGN=aliniere BACKGROUND=url NOWRAP ALIGN=baseline ALIGN=caracter ALIGN=justify Defineste corpul tabelului Linie de tabel Specifica culoarea de fond pentru intreaga linie Alinierea celulelor de pe linia curenta (left. right. left (in stanga).Valori posibile: (left. center. right) Celula de date a tabelului Specifica culoarea de fond pentru celula de date Numarul de coloane pe care se intinde celula curenta de date Numarul de linii pe care se intinde celula curenta de date Alinierea materialului din cadrul celulei de date. right (la dreapta) Inaltimea imaginii (in pixeli) . middle) Specifica imaginea de fond pentru celula tabelului Nu permite despartirea textului pe linii in cadrul unei celule Aliniaza celule de date cu linia de baza a textului adiacent Aliniaza o coloana fata de un anumit carcater (caracterul prestabilit este ".Valori posibile: (top.

file.password. Valori posibile: text. atunci cand aceasta este utilizata ca hiperlegatura Spatiul suplimentar pe orizontala din jurul imaginii (in pixeli) Spatiul suplimentar pe verticala din jurul imaginii (in pixeli) Marcaje pentru formulare <FORM> </FORM> ACTION=url METHOD=metoda <INPUT TYPE=optiune NAME=nume VALUE=valoare CHECKED= optiune SIZE=x SIZE=x <SELECT> </SELECT> NAME=nume SIZE=x MULTIPLE=x <OPTION VALUE=valoare <TEXTAREA> </TEXTAREA> NAME=nume Formular HTML activ Programul CGI de pe serverul care receptioneaza datele Modul in care datele sunt transmise serverului(GET sau POST) Camp de text sau alte date de intrare Tipul campului de intrare <INPUT>. Numele simbolic al valorii campului Continutul prestabilit al campului de text Buton/caseta marcata in mod prestabilit Numarul de caractere al unui camp de text Numarul maxim de caractere acceptate Grup de casete de validare Numele simbolic al valorii campului Numarul de articole de meniu care se afiseaza odata (prestabilit=1) Permite selectia unor articole de meniu multiple Alegerea particulara intr-un domeniu <SELECT> Valoarea rezultanta a acestei selectii din meniu Camp de intare de tip text pe linii multiple Numele simbolic al valorii campului .submit.checkbox.reset.hidden.image. radio.WIDTH=x BORDER=x HSPACE=x VSPACE=x Latimea imaginii Chenarul din jurul imaginii.

ampersand tilda mai mic (less than) mai mare (greater than) simbolul de copyright simbolul pentru marca inregistrata a mic cu accent ascutit (acute) a mic cu accent circiumflex n mic cu tilda o mic barat (slash) HTML avansat <STYLE> </STYLE> Specifica informatii referitoare modelul de stiluri .bottom.left.ROWS=x COLS=x <FIELDSET> </FIELDSET> <LEGEND> </LEGEND> ALIGN=s TABINDEX=x ACCESKEY=c DISABLED READONLY Numarul de linii al casetei de text Numarul de coloane (caractere) pe linie al casetei de text Imparte formularul in parti logice Numele asociat setului de campuri (fieldset) Specifica alinierea legendei (explicatiei) afisate (top.right) Specifica ordinea elementelor atunci cand utilizatorul apasa tasta Tab Specifica tasta care asigura comanda rapida de la tastatura asociata unui anumit element Elementul este inactiv. dar este afisat pe ecran Elementul este afisat pe ecran dar nu poate fi editat Carcatere speciale & ˜ < > © ® á â ñ ø &amp.

in pagina Web LANGUAGE=limbaj EVENT=eveniment FOR=numeobiect Limbajul utilizat Eveniment care declanseaza executia unor scripturi specifice Numele obiectului din pagina asupra caruia actioneaza scriptul . De regula "text/css" <SCRIPT> </SCRIPT> Include un script de regula Javascript.TYPE=val Tipul modelului de stiluri.