CNC MASINE

U današnje vrijeme mašinska industrija je nezamisliva bez savremenih CNC (Computer Numerical Control) mašina. CNC mašine imaju manje-više iste dijelove kao i stare, ručno kontrolisane mašine. Bitna razlika je dodatak kontrolne (CNC) jedinice i servo motora na sve osovine. CNC računa koordinate gdje koja osovina treba da bude i kontroliše servo motore koji kroz kugleni šaraf (Ball screw) pomjeraju alat, (tokarski stroj) ili obrađivani dio, (glodalica). Generalno, većina proizvođača CNC mašina kupuju kontrolne jedinice koje stavljaju u svoje mašine. Neke od kontrola se programiraju veoma slično kao druge (Fanuc, Siemens, Heidenhein, Mitsubishi), dok neke druge su veoma različite (Mazak, Anilam, Prototrak) Jedni od najpoznatijih i najrasprostranjenijih kontrolnih jedinica u svijetu su: • • • • • Fanuc Siemens Heidenhein Mittsubishi Mazak Japan Njemačka Njemačka Japan

Japan

Najpoznatiji proizvođači mašina su: • • • • • • • Makino Japan Njemačka Njemačka

Deckel Maho Gildemeister Hermle Mazak Mori-Seiki Fadal -

Njemačka Japan i Japan SAD

SAD

Y. tj. gdje se kompleksni crtež praktično pretvara u mašinski program uz pomoć specijalnog softvera. Često korištene strane skraćenice: • • • • CAD . CNC tehnologija se ubrzano razvija i svake godine se pojavljuju unapređenja. ovi elementi su fundament bilo kog projekta koji radite na .Computer Aided Manufacturing . Dizajn – razmišljanje i planiranje onoga što ćete proizvesti na mašini 2.1 Dobrodošli na kratak kurs o osnovama rada na CNC mašinama. Takvi kompleksni crteži-dijelovi za normalno programiranje su teoretski nemogući (mogućnost preko makro programa ili parametarskog programiranja ali nepouzdano). CAM – prevod toga u jezik mašine 4.Kompjutersko Brojčana Kontrola Naucite raditi na CNC masinama • Lekcija Br. CAM Programiranje 3-D. Loša strana SIEMENS sistema jeste da je nemoguće takav program pretvoriti u ISO program. Dijalog programiranje-preko simbola. crteža i mnogih drugih funkcija. preko G-Kodova. Samim tim.Kompjuterski Pomognut Dizajn CAM .Computer Numerical Control . najčešće CNC desk top modeli.Kompjuterski Pomognut Inženjering CNC .• • • Cincinnati Milacron Niigata Heller Japan Njemačka SAD Programiranje ovih mašina se vrši na više načina: ISO (slično ili isto kao i DIN) programiranje. prikazati šta je sve potrebno da savladate. jednostavnim i pristupačnim objašnjenjima i opisima. Ovo najviše važi za softversku podršku. se koriste u malim manufakturama. Kontrola – usmeravanje pokreta mašine 5. i naravno X.Computer Aided Engineering . morate znati 5 osnovnih elemenata: 1. Mašinstvo – pravljenje željenog proizvoda po merama i specifikaciji Najprostije rečeno. Da biste se bavili CNC-om. Kod sistema FANUC naprotiv funkcioniše veoma dobro. zavisno od proizvođača. znanje je sve dostupnije.Kompjuterski Pomognuta Proizvodnja CAE . M-Kodova. Nekada je ova tehnologija bila rezervisana samo za velike kompanije ali danas je dostupna skoro svima jer hiljade mašina. kako bi mogli da samostalno radite na CNC mašinama. ciklusa.Computer Aided Design . Ovdje ćemo. CAD – prevod dizajna u računar 3. Z i B ili A mjera.

2 U ovoj lekciji govorimo o prvom elementu a to je kao smo rekli – dizajn. Moglo bi se reći da je to process od ovih 5 koraka. Svi ostali koraci u proizvodnji e zavisiti od dizajna koji je projektovan. jedne sa drugima. Oni su prikazani kao hronologija poteza u radu. Suština je da istražimo ove različite elemente u procesu proizvodnje i da vidimo kako se oni uklapaju u jednom CNC projektu. • Lekcija br 2 • Lekcija Br. ogranicenje je jedino u vašoj mašti. što znači da nije moguće kontrolisati mašinu dok ne dizajnirate odnosno ne možete koristiti vaš CAM softver dok niste obradili u CAD-u. To može biti industrijski dio ili umjetnicko djelo. Evo nekoliko pitanja. Dakle. U okviru ovoga kursa ćemo kroz jedan projekat koji će biti obrađen na CNC mašini. Morate znati šta čete napraviti prie nego što uopšte krenete da pravite. model prstena. Ukoliko . koja ce vam biti osnovni okvir: Koje velicine ce biti? Od kog materijala pravimo? Ko je korisnik našeg proizvoda? Za šta ce se koristiti proizvod? Kod dizajniranja u CNC – u treba znati da nema ogranicenja u dizajnu. oko elemenata dizajna. Treba zapamtiti da ovi osnovni elementi stoje u interaktivnom odnosu jedni sa drugima. Svakodnevno ljudi porizvode dijelove na CNC mašinama – hobisiti ili profesionalci. morate da imate akcioni plan. Tako razvijate kretivnosti i samostalno vežbate “brejnstorming” tragajui za idealnom idejom i dizajnom. Za to vam treba dobar dizajn odnosno da znate šta želite da napravite na mašini (na primjer: tjelo giare. Ovo sada možda djeluje vama konfuzno ali na kraju kursa će vam djelovati kao jednostavna osnova. graviranje na privjesku…). Možete proizvoditi širok spektar predmeta. Poželjno je da se prvo naprave skice ideja na papiru. Savki od njih je kompleksan i zahtjeva dosta znanja i rada ali za početak smo vam prikazali uprošćenu mapu pita do cilja. imaćete veću rutinu u radu (što je generalno slučaj u svakom poslu). Pre nego što zapocnete neki CNC projekat. Što više budete koristili ove elemente.CNC mašini. Proces dizajniranja jeste opisivanje onoga što želite da napravite. Jako je vazno da ovaj process bude pravilno uradjen jer je on fundament vašeg projekta.

ostatak procesa e biti daleko lakši.imate solidan dizajn. Pokušajte da samostalno nacrtate skice proizvoda ili djela koji želite da napravite i u sljedecoj lekciji cemo vidjeti kako se vaš dizajn prevodi u racunar .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful