Psihologia bolnavului Pshiologia existentiala, situationala. -Dependenta. -Acceptarea. -Ajutorul. -Protectia. -Separarea de mediul personal. -Complianta pacientului.

Psihologica medicala este asociata complexului de terapii traditionale pentru a ajuta bolnavul sa inteleaga manifestarile si mecanismele bolii cu care se confrunta, pentru a reduce stresul situatiei in sine dar si a evenimentelor cotidiene. De asemenea, fiecare afectiune are la origine si o componenta psihologica. Orice perturbare a echilibrului psihic produce pe suprafata cerebrala mici leziuni ce blocheaza activitatea normala a unuia sau mai multor organe. Prin indentificare traumei, a evenimentului negativ si eliminarea tensiunii pe care o produce, se obtine o echilibrare a activitatii mentale si o reglare a functiilor organice si metabolice. Obtinerea unui echilibru mental si afectiv permite pacientului sa adopte o alta perspectiva asupra afectiunii si sa isi desfasoare activitatile profesionale si familiale intr-un ritm normal. Interesul pentru tipurile tulbur rilor de personalitate este legat de felul în care ace ti pacien i reactioneaz la situatia de a fi bolnavi, de felul în care se comport în spital. De asemenea interven ia medical va fi mai eficient dac ea va fi în acord cu tipul de personalitate, adic va fi un mesaj nuantat i nu unul standardizat. Mecanismele de ap rare vor diferi atât în calitate, cât i în eficient , în raport cu structura de personalitate a bolnavului în fata situatiei de boal Niveluri de ap rare a Eu-lui în situatia de a fi bolnav Matur-sanatos si adaptiv, cognitie si afectivitate integrate Altruism delegare, dar multumind pentru serviciile celorlalti Anticipare planificarea realist a evenimentelor din viitor Umor exprimarea sentimentelor i eliberarea tensiunii Sublimarea indirect, exprimarea partial a nevoilor Supresia neluarea în seam a unui conflict în mod con tient Nevrotic sentimente instictuale alterate pentru individ Deplasare redirectionarea sentimentelor c tre un obiect mai putin înc rcat

normal la copii mari. Incercarea existentialistilor este de a converti lipsa de sens in sens si de a da persoanei curajul de a face propriile alegeri sanatoase astfel incat sa ajunga la starea de bine. Psihoterapeutul ajuta clientul sa descopere anxietatile. disfunctiilor psihologice. apare bolnav mintal pentru un observator Proiectare delirant ± ideea delirant paranoid c sentimentele interioare provin din exterior Distorsionare ± reformularea grosier a realit tii exterioare Negare psihotic ± ignorarea ferm a unor aspecte evidente ale realit tii Pshiologia existentiala Analiza existentiala sau psihoterapia existentiala se bazeaza pe credinta ca fiintele umane sunt singure in lume. Putem face alegeri libere in momentul prezent. sentimentul singuratatii si lipsa de sens. fara a fi influentati de conditionarea si aspectele din trecut. privind in profunzime care sunt problemele noastre legate de anxietate.Disociere alterarea sensului de identitate pentru a evita nepl cerile Intelectualizare atentie acordat detaliului. de a face alegeri mai bine si de a parasi psihoterapia ca individ sanatos. lipsa de sens in viata si moartea. Psihoterapia existentiala se centreaza pe dezvoltarea constiintei de sine. ostilitate ascuns Proiectie ± atribuie sentimentele proprii altcuiva Narcisist ± normal la copiii mici. Avem puterea de a crea pentru ca avem libertatea de a alege. altereaz realitatea pentru individ. Psihoterapia existentialista se bazeaza pe teoria filozofiei existentialiste. Singuratatea duce la sentimente de lipsa de sens si pot fi depasite prin crearea propriului sens si a propriilor valori. evitarea afectului Formare de reactii comportament opus rug mintii nedorite Reprimare uitarea unor aspecte ale realit tii Imatur. obisnuit in tulburarile de personalitate si de dispozitie Comportament extravertit ± exprimarea comportamental a unui conflict incon tient Hipocondrie ± transformarea sentimentelor în preocup ri somatice Agresiune pasiv ± compliant deschis . starii de bine si tehnicilor psihoterapeutice. ajuta adultii pentru evitarea intimitatii. Facand propriile noastre alegeri ne asumam responsabilitatea pentru rezultatele alegerilor noastre si nu ne putem invinovati decat pe noi insine daca rezultatul scontat nu este cel dorit. Psihoterapeutii existentialisti au propria lor viziune particulara asupra naturii umane. a carei principali promotori au . si sa gaseasca noi modalitati de a se descurca cu anxietatea.

subiectul tinde da atribuie defectele proprii unor personae care se bucura de prestigiu sau grupului sau de referinta.Daca as fi avut parte de o veata mai buna nu m-as fi imbolnavit.De regula . a patruns in constient dar e pusa pe seama unui factor extern care poate fi o persoana sau o situatie vag definita. Ex. Ex. negative proprii sau a cauzei responsabilitatii traumei.fost Sartre si Heidegger. Cred ca in cea maimare masura altii sunt vinovati de situatia in care ma gasesc. care poate duce apoi la o eventuala diminuare a distres-ului pricinuit de constientizarea acestuia. Protectia ² procesul cognitiv de atribuire externa a unei caracteristici neplacute. el reevalueaza caracteristica respective. Teoria psihoterapiei existentiale se bazeaza pe presupunerea ca exista patru lumi distincte: lumea fizica.Trauma sau caracteristica negativa e asumata constiient. In acest fel. lumea psihologica si lumea spirituala. . lumea sociala.