Eul

-este nucleul personalitatii, in alcatuirea caruia intra cunostintele si imaginea despre sine, precum si atitudinile fie constiente, fie inconstiente fata de cele mai importante interese si valori.

psihologii au alcatuit dealungul timpului diferite teste. € Dintre acestea se pot enumera: Testul Rorschach (petelor de cerneala) Testul Szondi (asocierii pozelor) € Pentru Testul arborelui . care se folosesc cu mare succes si in zilele noastre.o cunoastere mai profunda a proceselor psihice si a inconstientului.

.

arborele fertilizator. cît si de cele ale semenilor.. arborele axa a lumii.€ Testul arborelui mizeaza pe legatura intima dintre om si arbore. In toate civilizatiile lumii. arborele de nastere. fiind in masura a ne apropia salutar atît de problemele sufletului nostru. arborii-totem. deseori mascate de aparente. . arborele revelator al misterelor vietii. arborele este incarcat de simboluri fundamentale: pomul vietii. al cunoasterii binelui si raului. cu radacinile in pamînt si ramurile inaltate spre cer. .. arborele cosmic. de nunta.

de preferinta. 3. ƒ Nu executati desenul în graba. înca un arbore: acelasi sau un altul. sau arborele care va trezeste cele mai multe amintiri ori pur si simplu unul imaginat în întregime dupa bunul dumneavoastra plac. Pentru a desena folositi. adica acel arbore pe care îl considerati cel mai frumos. dar interpretarea este profunda si amanuntita. pentru ca proiectia risca sa devina falsa. Luati o a treia foaie de hîrtie si desenati. Si totusi. un arbore asa cum îl visati. . Alegerea speciei arborelui care urmeaza a fi desenat va apartine în totalitate. dupa cum doriti. desenul si scrisul fiind oglinzi ale psihicului. "arborele de vis". tot pe verticala. nu trebuie sa fiti nici nelinistiti: nu e vorba despre un examen! Numerotati pagina cu 1 € € 2. Luati o alta foaie de hîrtie si desenati. Numerotati pagina cu 2. tot pe verticala. Numerotati pagina cu 3.€ Acest tip de test este relativ usor pentru subiect. un stilou sau un pix (liner). € 1 Desenati un arbore pe foaia de hîrtie asezata vertical. cel pe care ati dori sa-I plantati în gradina dumneavoastra.

dorintele si nevoile acestuia. aspiratiile subiectului. Se trece apoi la analiza amanuntita a tuturor elementelor constitutive din fiecare desen.al doilea arbore este considerat o reprezentare a sinelui intim.cel de-al treilea arbore desenat va reprezenta.în mod obisnuit. . .usoara. discontinua sau spasmodica ± este un alt element important. apasata. în principiu. 3. € . € 2.€ Compararea celor trei arbori desenati: . primul arbore desenat este interpretat ca reprezentare a atitudinii sociale si profesionale a subiectului. Studierea liniei .

B. Dorin a de a avea copii (la adul i).€ € € € € € € € € TIPURI DE ARBORI A. este posibil imaturitate sau regresie.Arbori usca i: Deseori sunt desena i numai de indivizi care sunt foarte tulbura i din punct de vedere psihic. Sentimente severe de inutilitate i apatie. de inferioritate i inadaptare profund . Desenarea unui m r sugereaz : 1. La persoanele care dep esc vârsta de 7 ani. 2. m rul este desenat uneori de femeile îns rcinate. Sentimente de vinov ie. sugereaz o tulburare caracterial de tip agresiv. Condi ii pentru nevroze severe i alte tipuri de tulbur ri psihice destul de serioase. pentru evolu ia ulterioar . 2. 4. Prognoz proast . Un câine care urineaz un arbore. sugereaz nevoia de dependen de i o astfel de interpretare are mai pu in valoare dac desenul este realizat în apropierea Cr ciun C. aceste desene au fost asociate cu: 1. . D. 3. Pomul de Cr ciun. depresie i chiar tendin e suicidare.

2. fantezie. sfidarea reprezentan ilor autorit ii. sau ambele. la copii. Izolare sau lupta pentru autonomie. 3. 2. sugereaz : 1. Un arbore imens: € € € € 1. Posibile sentimente de grandoare sau superioritate. o lupt încordat pentru scopuri îndep rtate sau dificil de atins. Sentimente inadecvate situa iilor. tendin a de a fi dominator.E. Posibil. F . 3. G. structura hipersensibil . Sentimente depresive.Arbore cu depresiuni în forma coroanei. Reac ii compensatorii. Arbore izolat pe vârful unui deal sugereaz : 1. Posibile tendin e agresive. Posibil. 2. € € € € € . 4. Posibil.

€ € . cu frunzi iul desenat circular i care nu sunt ata ate structural trunchiului par a fi mai caracteristice pentru femeie. O astfel de reprezentare de tip "intrusiv" a fost asociat cu motive care genereaz nevoia de a reu i. de a lupta în majoritatea situa iilor. deschise. de a domina. un grad sc zut de încredere în sine i în capacit ile (sau motivele) de a intra în competi ie. repliere asupra sinelui. rar în desenele arborilor putem constata c structura ramurilor este aproape similar cu cea a r d cinilor. ceea ce apare des în desenele pacien ilor psihotici. coroanele închise.€ coroanele largi. cu o structur bogat a ramurilor i frunzi sunt considerate specifice pentru b rba i. anxietate. de a fi competent. Acest tip de reprezentare "inclusiv" a fost asociat unor st ri de dependen . de a intra în competi ie. retragere.

este posibil i imaturitatea emo ional sau egocentrismul. Modalit i de tratare. 5. sugereaz retard în dezvoltare. Linii discontinue în desenul trunchiului sugereaz impulsivitate. 7. Animale într-o scorbur a trunchiului. 2. B. inadaptare.A. sugereaz c persoana resimte mediul ca fiind ap s tor. Aspectul general al trunchiului i forma sa. excitabilitate nervoas i ner bdare. constrictiv i dezvolt tendin e agresive. . f r vitalitate. infantilism sau regresie de tip nevrotic. sugereaz normalitate la copii. confuze. 1. Introducere € € € € € € € € În termeni analitici tratarea trunchiului reflect puterea Eului.Trunchiuri enorme (trunchiuri mari). Trunchi mai îngust la baz decât în orice alt zon . sugereaz resurse insuficiente ale eului. 3. Trunchiuri desenate vag. indecizie. Semnele traumatice pe trunchi par s reflecte vârsta la care individul a tr it o experien a traumatic sever . acompaniate uneori de anxietate. 6. se consider c reprezint resursele bazale ale personalit ii i dezvoltarea psihologic . Trunchiuri mari cu ramuri mici sugereaz o adaptare precar datorit sentimentelor de frustrare i de încercare de satisfacere a nevoilor de baz (fundamentale). Trunchiuri lungi cu coroane mici. În desenele femeilor includerea unui animal sugereaz o persoan care se impune i se gînde te s fac investi ii. de i pot semnifica i nevoia de dependen i tendin e regresive în cazul copiilor mai mari sau al adul ilor. sugereaz tulbur ri psihice i sl biciunea eului care poate fi asociat i cu inhibi ie sau regresie. 4.

cu înt rituri. Trunchiurile desenate prin câteva linii verticale care sunt clar separate. degajate. Desenele naturale. Scoar a desenat meticulos sugereaz atitudini compulsive. 3. sugereaz caracteristici schizoide € € € .Modalit i de tratare € 1. inconsistente. preocup ri excesive referitoare la rela iile cu mediul. 2. Desenele greoaie. sugereaz normalitate. sugereaz anxietate. 4. nefor ate.

lipsite de structurare. € € € 4. 2. penetrând u or p mântul. sugereaz normalitate i contact bun cu realitatea. deasemenea poate fi vorba i despre o persoan încrez toare în sine i autodisciplinat . insecuritate. sugereaz : a. R d cini care se termin cu vârfuri ascu ite. b. insecuritate. Omiterea r d cinilor i desenarea unei linii aproximativ orizontale la baza trunchiului sugereaz sentimente de insecuritate i inadaptare. sugereaz : a. R d cini dezordonate.€ 1. 5. R d cini care ajung pân la marginea paginii. nevoia puternic de a în elege realitatea. 3. tendin e depresive € . sugereaz : o instabilitate bazal i inadaptare. b. Accentuarea deosebit a r d cinilor care p trund p mântul.

€ € € 1. Frunzis des Marginile frunzisului sunt fine. INTROVERSIUNEA: Arbore foarte mic . Baza trunchiului inchisa sau incercuita. adeseori rotunjite. Neindemanare grafica. Coroana complet inchisa. Arborele crescut din ghiveci. € 2. Innegriri ( anxietate) .IMATURITATE Baza foii este luata ca baza a arborelui. Situare in stanga paginii ( agatare de trecut. Toate aceste caracteristici pot indica o lipsa de maturitate afectiva si. teama de a se implica in relatiile cu ceilalti.  Obiecte diverse desenate in frunzis sau in jurul arborelui ( nevoie de schimbare si de contact) 3. eventual. EXTRAVERSIUNEA: Arbore mare. o inhibare a dezvoltarii intelectuale. Trunchi sudat ± trunchi S Ramuri desenate dintr-o singura linie € € € € Ramuri schitate dintr-o singura linie. teama de contact). Absenta uneori a coroanei si frunzisului. cu deschideri. Forme repetitive. .

Ramuri lipsite de frunze. cu ramuri fara frunze. linii spasmodice. ‡ Linii retusate. Frunzisul este neregulat. cu linii confuze. se intretaie si se amesteca in frunzis. Apasare insistenta si spasmodica. Portiuni innegrite ( semn de angoasa). Sisteme de linii trasate in directii opuse in frunzis. retusate«). Presiune sustinuta sau spasmodica. Linii necontrolate ( control emotiv deficitar). TENDINTA DEPRESIVA Frunzis cazut ( tip salcie plangatoare). Baza trunchiului este barata si innegrita. NERVOZITATE € Liniile desenate se intrepatrund.€ € 4. Semne de nervozitate ( linii discontinue. € € € € € € € € ‡ Linii usor trasate ( lipsa de sprijin). Arbore mic. trunchiului. 5. Arbore foarte stufos. Linii trasate discontinuu. frunzisului. ANXIETATE ± ANGOASA Innegrire a liniei solului. . Linii ascutite ( releva in egala masura agresivitatea). trasate din linii unice. Arborele este mic. radacinilor. Arbore situat in stanga paginii. Innegriri. Trunchi discontinuu. in zigzag. € € € € € € € € € € € € 6. ramurilor.

innegrit sau Äzebra´. sau inspre interior. Linii frante sau unghiulare. Innegriri. Innegriri. trasate din linii unice. Portiuni innegrite ( semn de angoasa).€ € € € € € € € 6. Ramuri sau frunze ascutite. TENDINTA DEPRESIVA Frunzis cazut ( tip salcie plangatoare). AGRESIVITATEA Unghiuri ascutite. € € € € € € € € 7. Trunchi discontinuu. Linii spasmodice. Trunchi rugos. retusate«). Semne de nervozitate ( linii discontinue. 8. linii spasmodice. lansate. ‡ Linii usor trasate ( lipsa de sprijin). cu ramuri fara frunze. Sageti indreptate inspre trunchi ( autoagresivitate). Arborele este mic. Radacini nuantate si multiple. IMPULSIVITATEA Ramuri in forma de tub. Linii aruncate. Sisteme de linii trasate in directii opuse in frunzis. ‡ Linii trasate in directii opuse. ‡ Ramuri tubulare. .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful