PROGRAM BERSEPADU SEKOLAH SIHAT

Soalan (b) Tajuk Pengenalan Kajian ini dilakukan di sekolah saya iaitu SK. Lubok Song. Sekolah saya terletak jauh di pedalaman yang jauhnya kira-kira 20 kilometer dari pekan Song. Tidak ada jalan raya menghubungi sekolah saya dari pekan Song. Pengangkutan utama hanyalah perahu panjang yang mengambil masa enam jam baru sampai ke sekolah dari pekan Song.Walaupun kes denggi belum lagi berlaku di sekolah saya, namun tidak mustahil ia akan berlaku kerana kawasan persekitaran sekolah saya di kelilingi hutan tebal dan banyak tempat yang mungkin mengundang risiko penyakit demam denggi. Oleh kerana sekolah saya sekolah di pedalaman enrolment murid hayalah lima puluh orang murid sahaja dan mempunyai dua belas orang guru dan 7 tujuh orang staff sokongan. Mungkin masih ramai yang tidak mengetahui lebih mendalam tentang penyakit denggi. Penyakit denggi merupakan penyakit berjangkit yang berbahaya dan boleh membawa maut kerana sehingga hari ini belum ada ubat atau penawar untuk mengubati penyakit ini. Denggi boleh terjadi di kalangan orang dewasa dan kanak-kanak akibat daripada gigitan nyamuk aedes. Penyakit ini biasanya berlangsung selama sepuluh hari dan kadangkala mengambil masa lama untuk pulih sepenuhnya. Penyakit ini kerap berlaku di kawasan bandar berbanding dengan luar bandar. Penyakit denggi disebabkan oleh sejenis kuman virus yang dipanggil virus denggi. Virus ini tergolong di dalam keluarga togaviridae. Ia merupakan virus yang berkembang biak dalam serangga. Terdapat 4 jenis ´serotype´ virus yang telah dikenalpasti iaitu den 1, den 2, den 3 dan den 4. Semua jenis ´serotype´ ini boleh merangsang pembentukan antibodi yang berbezabeza. Namun begitu, kekebalan yang dihasilkan oleh pertahanan badan tidak menyeluruh terhadap semua jenis virus denggi. Ia akan hanya melindungi individu untuk jenis virus tersebut sahaja. Virus ini masuk ke dalam peredaran darah manusia melalui gigitan nyamuk aedes dan boleh didapati dalam tempoh yang singkat sahaja iaitu 4-5 hari pada tahap awal penyakit. Nyamuk aedes merupakan pembawa bagi kuman virus denggi. Gigitan nyamuk merupakan satu cara penyebaran virus denggi dari seorang ke seorang yang lain. Daripada
1

:

Penyakit Demam Denggi

Nyamuk aedes ini boleh dikenali dengan tanda belang hitam dan putih di kaki. Apabila nyamuk aedes betina menggigit manusia atau haiwan ia akan memasukkan sekali virus denggi yang ada terdapat dalam air liurnya ke dalam sistem aliran darah manusia. Ia bertelur dan berkembang biak di dalam bekas buatan di dalam dan di luar rumah. kebun dan juga di hutan. Aedes aegypti. 2.Terdapat dua jenis nyamuk aedes yang membawa virus denggi iaitu: 1. Apabila nyamuk aedes betina menghisap darah manusia yang mengandungi virus denggi ia akan melengkapi kitaran hidup virus tersebut dan menyebarkan kepada orang lain. ketiak daun seperti daun pandan dan nenas dan tempat air bertakung. Jarak terbang kedua-dua jenis nyamuk ini biasanya tidak melebihi 350 meter. Nyamuk aedes aegypti berterbangan di sekitar rumah dan tinggal di tempat-tempat gelap di dalam rumah. Aedes albopictus. Virus denggi ini hidup dan berkembang biak di dalam air liur nyamuk. Ciri-ciri nyamuk ini pula ialah terdapat garisan putih-perak disepanjang pertengahan kepala dan badan. buluh. Cara jangkitan: Manusia dijangkiti kuman virus denggi melalui gigitan nyamuk. Penularan virus denggi boleh juga terjadi apabila nyamuk aedes betina sedang menghisap darah orang yang dijangkiti virus denggi diganggu dan nyamuk itu dengan segera menggigit orang lain pula. Ini akan menyebabkan virus yang terdapat dalam belalai nyamuk tersebut akan masuk ke dalam peredaran darah orang kedua tanpa memerlukan masa pengeraman. Kadang-kadang ia memasuki rumah untuk menggigit manusia. tunggul pokok. Ciri-ciri nyamuk ini ialah tanda putih-perak bentuk kecapi di kepala.PROGRAM BERSEPADU SEKOLAH SIHAT satu gigitan ia boleh menghisap darah sebanyak dua hingga empat miligram darah iaitu 1. Disamping bekas buatan nyamuk ini juga boleh berkembang biak dalam berbagaibagai bekas alamiah seperti lubang pada pokok. Nyamuk yang telah dijangkiti akan terus membawa virus denggi sepanjang hidupnya.5 kali berat badannya. Ia biasa terdapat di luar rumah pada tumbuh-tumbuhan dan menggigit manusia di luar rumah. 2 . Ia memerlukan masa pengeraman selama lapan hingga sepuluh hari untuk berkembang biak dan terkumpul di dalam air liur nyamuk. Cara ini dipanggil ´penularan mekanikal´. Nyamuk albopictus pula terdapat di kawasan perumahan di bandar.

Pada tahap awal (selama 2-4 hari) gejala yang dihidapi adalah sama seperti demam denggi klasikal dan diikuti oleh tahap yang lebih teruk dengan gejala seperti tekanan darah rendah. Manakala di luar rumah seperti di dalam tayar buruk. Terdapat dua jenis penyakit denggi iaitu: i) Demam denggi klasikal. Gejala penyakit ini biasanya tidak teruk dan jarang menyebabkan kematian. tintin kosong. sakit badan. ruam dan bintik-bintik merah di badan.PROGRAM BERSEPADU SEKOLAH SIHAT Selain itu. Penularan transovari sangat penting bagi virus denggi kerana proses ini membolehkan virus tersebut berkekalan di persekitaran. Ia juga dipanggil sebagai ´demam berdarah Filipina´. sakit kepala. Pesakit menunjukkan gejala demam. cawan getah. Ia sering menyebabkan kematian jika rawatan tidak diberikan dengan segera. perdarahan gusi. Demam jenis ini juga pernah dinamakan ´demam patah tulang´ atau ´breakbone fever´. sakit sendi dan sakit otot. Melalui proses penularan ini nyamuk bukan sahaja berperanan sebagai agen pembawa tetapi juga sebagai perumah kepada agen penyakit. tadahan air seperti kolah mandi. lubang pokok. berak berdarah (najis berwarna hitam) disertai dengan sawan dan tidak sedar diri. tempayan atau baldi dan perangkap semut. saluran air hujan. jentik-jentik hingga kepada serangga dewasa generasi berikutnya. Tempat pembiakan: Nyamuk aedes membiak di dalam takungan air jernih sama ada di dalam dan luar rumah tetapi tidak boleh membiak di dalam air yang kotor. kawasan pembinaan. Bahagian dalam rumah ia dapat membiak di piring alas pasu bunga. Tanda-tanda atau gejala: 1. daun pandan dan nanas. ruam. ketiak daun seperti. Biasanya terjadi di kalangan kanak-kanak terutama dalam lingkungan umur 2-13 tahun. jangkitan virus denggi boleh juga berlaku melalui penularan transovari di mana ia merupakan suatu proses penularan agen penyakit daripada serangga betina melalui telur. tungguk buluh. Bagi bayi atau kanak-kanak ciri utama ialah ruam yang disertai oleh demam panas. ii) Demam denggi berdarah. sakit otot dan sendi yang diikuti oleh ruam yang 3 . Manakala orang dewasa dan remaja pula demam kuat yang muncul dengan tiba-tiba yang berlangsung selama 2-7 hari. sakit di belakang mata. Demam denggi klasikal Tanda-tanda demam denggi ini bergantung kepada usia pesakit tersebut.

orang ramai perlu lebih peka terhadap kawasan sekitar tempat tinggal mereka agar nyamuk ini tidak dapat membiak dengan membersihkan kawasan rumah dan membuang segala sampah sarap yang mungkin menjadi sarang nyamuk ini melakukan 4 . kehilangan selera makan dan muntah menyebabkan dehidrasi. darah dalam najis(najis berwarna hitam). Dan masa yang paling genting ialah pada hari ketiga hingga hari ketujuh. Perdarahan yang berlaku adalah seperti bintik-bintik merah di bawah kulit. kebiruan dan peningkatan kadar nadi. Namun begitu antara rawatan yang biasa dilakukan untuk membantu pesakit deman denggi ialah: Rawatan demam denggi klasikal: Rawatan yang diberi adalah untuk menstabilkan pesakit bergantung kepada keadaan pesakit iaitu mengurangkan demam(suhu badan) dan mengelakkan dari perdarahan berlaku. Pembesaran hati terjadi pada peringkat awal penyakit. perdarahan hidung.PROGRAM BERSEPADU SEKOLAH SIHAT timbul pada hari ketiga hingga keempat. Pesakit digalakkan supaya minum air lebih banyak. Keadaan ini juga dipanggil sebagai ´Dengue Shock Syndrome´ (DSS). Dan hasil daripada ujian makmal menunjukkan jumlah leukosit dan platlet dalam darah menurun. Demam yang sangat panas juga meningkatkan risiko terjadinya sawan. pembesaran hati dan kegagalan sistem peredaran darah. Selain itu. Demam denggi berdarah Demam denggi berdarah mempunyai 4 ciri klinikal utama seperti demam yang sangat panas. perdarahan. Bintik-bintik merah di bawah kulit juga boleh didapati. gusi. Rawatan demam denggi berdarah: Demam yang sangat panas. Mereka juga kelihatan resah dan lemah dan kemudian dengan cepat mengalami renjatan atau sawan. oleh itu demam patut dikawal dengan antipiretik. Maka pemberian aliran intravena perlu jika sekiranya kiraan hematokrit meningkat kerana ini menggambarkan darjah kehilangan plasma. Kegagalan atau gangguan peredaran ditunjukkan melalui tanda-tanda seperti kesejukan dan kongesti kulit. Pembesaran hati ini boleh mencapai dua hingga empat sentimeter di bawah tulang rusuk kanan. kencing berdarah dan kadang kala mendap haid yang at berlebihan. 2. pesakit akan diawasi supaya gejala perdarahan dan sawan dapat dikesan awal. Oleh hal yang demikian. Setakat ini tiada rawatan yang spesifik bagi membunuh virus denggi.

5 . Sebaik sahaja seseorang itu digigit.Sesiapa sahaja yang digigit nyamuk yang membawa kuman virus denggi menghadapi risiko yang lebih tinggi mendapat denggi. monyet boleh dijangkiti dan menjadi sumber virus bagi nyamuk yang belum dijangkiti. maka bermulalah penyakit ini. Virus ini kemudiannya dipindahkan kepada manusia semasa proses menghisap darah.12 hari selepas menghisap darah manusia (perumah). y Nyamuk berupaya menyebarkan penyakit berkenaan dalam jangka masa 8 .PROGRAM BERSEPADU SEKOLAH SIHAT proses pembiakkan malah pihak berkuasa juga perlu memastikan setiap premis bebas daripada denggi Bagaimanakah penyakit ini merebak? Demam denggi didapati berlaku di kawasan bandar dan sekitarnya di negara-negara rantau tropika. Bagaimanakah terjadinya demam denggi? Vektor demam denggi adalah nyamuk Aedes betina. y Virus denggi dari perumah pertama (mangsa pertama) hanya dapat menjangkiti/dipindahkan ke perumah kedua 18 jam sebelum suhu badan meningkat dan sekurang-kurangnya 3 hari selepas timbulnya gejala penyakit. Pemindahan penyakit: y Virus denggi dipindahkan kepada manusia melalui gigitan nyamuk Aedes yang membawa virus denggi. y Nyamuk betina yang dijangkiti virus denggi boleh memindahkan virus tersebut ke generasi seterusnya melalui pemindahan transovarial (melalui ovari). Nyamuk yang telah dijangkiti membawa virus denggi di dalam badannya. virus denggi akan memasuki dan beredar di dalam aliran darahnya. Demam denggi menyerupai demam selsema dan ciri klinikalnya berbeza-beza mengikut umur pesakit. y Manusia masih merupakan perumah gandaan utama bagi virus denggi walaupun terdapat kajian menunjukkan di beberapa bahagian tertentu di dunia.

Apakah gejala denggi? Demam denggi ialah sejenis penyakit arboviral yang kompleks merangkumi demam denggi. Penyakit ini menjadi lebih teruk dan sering membawa kematian kepada kumpulan ini. Walau bagaimanapun. vektor utama virus ini ialah nyamuk Aedes Aegypti. otot dan sendi. ruam dan sakit di belakang mata. Pada asasnya terdapat 4 jenis virus denggi iaitu flavivirus DEN-1. DEN-3 dan DEN4. y Orang dewasa dan kanak-kanak yang lebih tua mungkin mengalami sama ada sindrom demam yang tidak serius ataupun demam kuat yang mengejut. mereka yang tinggal di kawasan endemik denggi dan terdedah kepada nyamuk Aedes menghadapi risiko dijangkiti demam ini. y Pendarahan kulit adalah fenomena lazim. Kanak-kanak berumur 15 tahun ke bawah. Demam Denggi Ciri-ciri klinikal demam denggi berubah-ubah mengikut umur pesakit: y Bayi dan kanak-kanak mungkin mengalami demam yang sukar dibeza-bezakan beserta dengan kemunculan ruam. sakit kepala yang teruk.PROGRAM BERSEPADU SEKOLAH SIHAT Apakah penyebab demam denggi? Penyakit demam denggi berpunca dari 4 jenis virus denggi yang dipindahkan kepada manusia melalui nyamuk Aedes yang telah dijangkiti. Kumpulan yang berisiko tinggi mendapat penyakit denggi ialah:   Penduduk dan pelawat kawasan endemik denggi. Vektor lain adalah seperti nyamuk Aedes Albopictus yang merupakan vektor virus denggi di kawasan bandar. 6 . Semua nyamuk Aedes berupaya bertindak sebagai vektor virus denggi sebelum memindahkannya kepada manusia. Apakah faktor yang meningkatkan risiko denggi? Pada asasnya. DEN-2. demam denggi berdarah dan sindrom renjatan denggi.

klorida. melarat ke tahap renjatan yang kritikal. Apakah komplikasi yang mungkin timbul? Komplikasi demam denggi ialah: y y Demam Denggi Berdarah. y Pesakit biasanya sembuh secara spontan atau selepas diberi terapi cecair dan elektrolit (ion berasingan seperti natrium. Pesakit yang mengalami renjatan adalah dalam keadaan bahaya dan boleh mengancam nyawa jika rawatan bersesuaian tidak diberikan segera. potasium. sensitif di bahagian rusuk kanan dan sakit di bahagian abdomen merupakan fenomena biasa demam denggi berdarah. Tanda-tanda kegagalan peredaran darah dapat dilihat: Kulit pesakit menjadi dingin. y y Rasa tidak selesa di bahagian ulu hati (epigastrik). y Demam selalunya berterusan selama 2-7 hari dan suhu badan boleh meningkat setinggi 40-41oC dan mungkin diikuti dengan kekejangan dan pendarahan. Seterusnya.24 jam atau sembuh dengan cepat selepas diberi terapi antirenjatan. bikarbonat dan lain-lain) Sindrom Renjatan Denggi Bagi kes-kes yang serius. y Dalam kes-kes yang sederhana teruk. Penyakit ini lazimnya bermula dengan peningkatan suhu badan yang mendadak. Jangka masa ren jatan adalah pendek. Renjatan dicirikan oleh denyutan nadi yang lemah dan cepat. keadaan pesakit merosot dengan mendadak selepas demam beberapa hari. kulit menjadi dingin serta lembap dan terasa tidak selesa. sianosis sirkumoral (circumoral cyanosis) dan pesakit merasa tidak selesa. diikuti gejala-gejala lain yang tidak khusus seperti merah muka dan lain-lain gejala demam denggi yang tidak spesifik. Sindrom Renjatan Denggi. Pesakit mungkin meninggal dunia dalam tempoh 12 . 7 . selalunya semua tanda dan gejala penyakit hilang selepas demam sembuh. tekanan darah rendah (hipotensi)(keadaan ini menurun secara tidak normal).PROGRAM BERSEPADU SEKOLAH SIHAT y Kadar kematian amat rendah. lebam dan padat dengan darah terkumpul.

8 .mengurangkan demam dengan menurunkan suhu badan dan aktiviti anti keradangan seperti aspirin) perlu dielakkan kerana ia diketahui boleh menyebabkan pendarahan. Pesakit perlu diawasi dengan rapi bagi mengesan tanda-tanda awal renjatan. anoreksia dan muntah-muntah. Kiraan sel platlet yang rendah (trombositopenia) dan kepekatan hematokrit (hemokonsentrasi) yang tinggi lazimnya dikesan. antipyresis . penambah plasma dan/atau larutan elektrolit dan cecair akan menghasilkan kesan yang menggalakkan. Apakah rawatan yang diberi untuk demam denggi? Tiada rawatan khusus untuk demam denggi. y Untuk pesakit-pesakit sindrom renjatan denggi. Walau bagaimanapun. Pengasingan virus merupakan kaedah diagnosis yang paling boleh dipercayai. y Ubat antipiretik mungkin boleh digunakan untuk meredakan demam. y Ujian serologi menawarkan kaedah yang paling cepat dan ringkas untuk mengesahkan diagnosis klinikal demam denggi. y Dalam kes demam denggi dengan atau tanpa renjatan. Rawatan bukan farmakologi Rawatan termasuk: y y Meningkatkan pengambilan cecair. cecair yang diberi secara oral sudah memadai untuk menggantikan kehilangan cecair badan akibat demam kuat. Meningkatkan bekalan oksigen. salisilat (sebatian yang mengandungi analgesik untuk melegakan kesakitan.PROGRAM BERSEPADU SEKOLAH SIHAT Apakah ujian-ujian yang boleh dilakukan untuk mengesan penyakit ini? y Pemeriksaan darah digunakan untuk membantu dalam diagnosis demam denggi. penggantian awal dan segera plasma yang hilang dengan plasma.

pemindahan darah perlu dilakukan bagi mengawal pendarahan. Bagi sesetengah kes. beliau dan ahli keluarganya perlu mengambil langkah-langkah pencegahan dan bertindak untuk mencegah penyakit ini dari berulang. Oksigen juga perlu diberikan. Pesakit yang mengalami renjatan ketika demam perlu diberi cecair secara intravena (melalui salur darah vena).PROGRAM BERSEPADU SEKOLAH SIHAT Pesakit demam denggi perlu berehat dan minum lebih banyak air untuk segera sembuh. Namun begitu. Laporan ini penting supaya tindakan lanjutan seperti di bawah ini dapat dijalankan: y Kawasan dan persekitaran di mana pesakit disyaki dijangkiti perlu dilakukan pengasapan (fogging) oleh pihak berkuasa. prognosis bagi demam denggi dan demam denggi berdarah adalah baik jika rawatan sokongan diberi lebih awal. kesannya adalah amat teruk. Rawatan farmakologi Tiada ubat khusus bagi merawat demam denggi. Apakah prognosis bagi demam denggi? Pada umumnya. vaksin untuk penyakit denggi masih belum ada. Untuk pesakit demam denggi berdarah. y Apabila pesakit telah keluar dari hospital. y Memantau kawasan yang menjadi tempat pembiakan nyamuk aedes supaya ianya tidak merebak ke tempat lain. Rawatan adalah untuk menghilangkan gejala yang timbul. Adakah terdapat kaedah saringan tertentu atau suntikan untuk denggi? Malang sekali. Jika tempat pembiakan ditemui pemilik rumah akan didenda. Apakah jenis pemantauan yang perlu dibuat? Apabila sahaja pesakit disahkan mendapat demam denggi adalah menjadi tanggung jawab doktor yang merawat untuk memaklumkan kepada pihak berkuasa kesihatan mengenai perkara ini kerana denggi merupakan penyakit yang perlu dilaporkan. penggantian cecair badan yang hilang mungkin mampu menyelamatkan nyawanya. Ini kerana pesakit yang pernah mengalami denggi jika ia mendapat semula penyakit ini. beberapa kemajuan telah dicapai dalam proses penghasilan vaksin yang mampu melindungi manusia 9 .

Lindungi diri anda dari gigitan nyamuk Untuk mengelak dari gigitan nyamuk. Hapuskan nyamuk Aedes dewasa. Musnahkan tempat-tempat pembiakan nyamuk. Apa yang pihak sekolah perlu lakukan ialah: y Tutup dengan rapat semua bekas air seperti baldi. Elak dari melawat atau berkunjung ke kawasan berisiko tinggi pada siang hari. Waktu puncak ia mencari makan ialah di awal pagi dan awal senja. bejana air dan tong-tong atau masukkan ubat pembunuh jentik-jentik ke dalamnya.PROGRAM BERSEPADU SEKOLAH SIHAT dari keempat-empat jenis virus denggi. Ini adalah kerana nyamuk Aedes bukanlah serangga malam. Elakkan dari membuat lawatan ke kawasan berisiko tinggi di waktu siang Jalan terbaik ialah mengelak murid-murid dari bertandang ke kawasan berisiko (kawasan bandar) di siang hari. Pakai pakaian yang menutupi kebanyakan bahagian tubuh kerana ini boleh melindungi dari gigitan nyamuk. Nyamuk Aedes membiak dalam tempat-tempat takungan air seperti tayar buruk dan bekas menyimpan air. y Salin air dalam jambangan bunga setiap minggu. Produk berkenaan mungkin boleh didapati di pasaran dalam beberapa tahun lagi. Pihak sekolah juga juga perlu selalu menukar air dalam pasu bunga dan bekas air minum haiwan peliharaan untuk mencegah nyamuk dari membiak. seseorang pelajar itu perlulah mengetahui tabiat makan nyamuk dan menggunakan bahan penghindar nyamuk pada kulit yang terdedah apabila perlu. 10 . Musnahkan tempat pembiakan nyamuk Cara lain untuk mencegah denggi ialah dengan memusnahkan tempat pembiakan nyamuk di kawasan sekolah. Bagaimana cara untuk mencegah denggi di sekolah Berikut adalah langkah-langkah pencegahan utama: y y y y Perlindungan dari gigitan nyamuk. Pasangkan jaring nyamuk dan skrin pada tingkap untuk mencegah nyamuk dari memasuki rumah.

PROGRAM BERSEPADU SEKOLAH SIHAT y Buangkan air dan basuh pengalas pasu bunga Adakah terdapat kaedah saringan tertentu atau suntikan untuk denggi? Malang sekali. Produk berkenaan mungkin boleh didapati di pasaran dalam beberapa tahun lagi. Sewajarnya pihak kementerian kesihatan memandang serius akan perkara ini. Namun begitu. Penutup Masalah denggi merupakan ancaman besar bagi kesihatan pelajar-pelajar. 11 . Pencegahan awal adalah langkah terbaik untuk menangani masalah ini. beberapa kemajuan telah dicapai dalam proses penghasilan vaksin yang mampu melindungi manusia dari keempat-empat jenis virus denggi. Dengan itu pihak sekolah perlu bertanggungjawab bersama untuk membasmi dan mencegah penyakit ini daripada berlaku.Dengan penjelasan daripada kajian kes yang saya buat ke atas sekolah saya seperti yang diterang di atas akan dapat menjadi panduan dan seterusnya pihak sekolah perlu mengambil tindakan yang sewajarnya sebelum kes ini berlaku. vaksin untuk penyakit denggi masih belum ada.