FENG SHUI

FER

ADIS KATANA

FENG SHUI kinesko umijeće življenja

-1-

FENG SHUI

FER

ADIS KATANA

UVOD:

Umijeće Feng Shui što zapravo znači vjetar i voda primjenjuje se u Kini već najmanje tri tisuće godina. Feng Shui predstavlja plan uređenja našeg okruženja koji nam omogućava da živimo u skladu s njim. Feng Shui se može koristiti i za predviđanje sretnih dana i mijenjanje zdravlja, te obiteljskog života i međuljudskih odnosa, itd. U Kini, zemlji iz koje potiče Feng Shui, mnogo se pažnje posvećuje mjestu gdje se gradi kuća, njenom pogledu i sl. Sve je usklađeno tako da bude podređeno prirodi, tako da npr. ne smije biti ravnih linija, pa su it tog razloga krovovi u Kini zakrivljeni. Feng Shui dolazi na Zapad u posljednjih stotinjak godina, te se njegova popularnost širi sve više, jer u feng shuiu nema ništa osobito magično već se sve bazira na zdravom razumu i protoku energije koje smo svi manje ili više svjesni.

ŠTO JE FENG SHUI I NAČELA FENG SHUI-A :
Načela feng shuia (feng shui na kineskom znači vjetar i voda) se temelje na taoizmu, staroj kineskoj religiji. Feng shui se bavi energetskim sustavom prirodnog okruženja, te nas podučava kako živjeti u skladu sa energijom okruženja, razlikovati pozitivnu od negativne energije, kako stvoriti ravnotežu između između različitih energija prirode, te kako postaviti kuću, grobnicu, ured i slično. U skladu s taoističkim načinom razmišljanja, svijet se može podijeliti na dva međusobno odvojena područja, materiju i duh. Taoistički filozofi su stvarne stvari nazivali yin, što znači zemlja ili materija, a yang znači nadzemaljsko ili nebo. Dan danas je taj znak poznat kao jin / jang znak. Yang je predstavljen krugom, a yin četverokutnikom smještenim u središtu kruga. Danas se u Kini ovaj znak i dalje smatra simbolom sreće i koriste ga kao «novčić sreće». Dvostruki koncepti yina i yanga osnov su kineske filozofije prema kojoj oni nisu međusobno suprotstavljeni već se nadopunjuju. Na svakoj strani se nalazi točkica suprotne strane što ukazuje na njihovo jedinstvo. Yang duh postoji da bi se sjedinio sa svjetlom, letom, jugom, gornjim i spoljašnjim. Yin materija, izjednačava se s tamom, noći, ženstvenošću, sjeverom, donjim i unutrašnjim. Jin jang simbol se naziva na kineskom i tai chi. TRIGRAMI I ČAROLIJA BAGUE (PAH KWA) Bit feng shuia je jednostavno rečeno ravnoteža toka jina i janga u čovjekovom prirodnom okruženju, i ovaj sklad je bit svega . Uobičajeni znak za jin je prekinuta crta: ----- ----- a za jang je puna crta ------ . Kada ove crte se postave jedna iznad druge one prvo stvaraju trigrame, a zatim heksagrame. Osam trigrama od velike su važnosti za feng shui jer svaki od njih predstavlja jedan duh, smjer, obiteljskog člana sat dana itd.

-2-

a u životinjskom svijetu – pijetla. u ljudskom tijelu ruku.FENG SHUI FER ADIS KATANA 1.PLANINA Predstavlja spokoj. fazana i ljudsko oko. i mentalna jasnoća. 3. Onaj koji zna kako kontrolirati vodu iz nje će moći crpiti veliku snagu a onaj koji ne zna a stane vodi na put će imati velikih problema. Godišnje doba povezano s njim je zima. jer voda teče po zemlji moćno uklanjajući sve pred sobom. Predstavlja srednju kćer. 5. kada se iz dubokog zimskog sna budi svijet. 6. jugozapad a unutar obitelji se odnosi na majku koja rađa. Zemlja je tamna i nema vlastitog života. kao i sa sljedećim osobinama: blistavost. a godišnje doba rano ljeto. Unuter obitelji ovaj znak se smatra srednjim sinom. Unutar obitelji trigrama ovaj znak predstavlja najstarijeg sina. u ljudskom tijelu predstavlja uho. nemir. Boja ovog trigrama je narančasta. iako sadrži sve životne oblike koji kad su oplođeni nebeskim svjetlom. a povezan je sa ljetom kao godišnjim dobom.VODA Predstavlja opasnost. početak jeseni. toplina. a kod godišnjih doba povezuje se s proljećem. pa kada nestane više ništa nije isto. a u životinjskom svijetu svinju. VATRA Povezan je sa riječju «prianjanje». 2. Povezan je i sa elementom zemlje. unutar obitelji predstavlja najmlađeg sina. u životinjskom svijetu zmaja. OLUJA Oluja uzrokuje preokret u svijetu i katalizira razvoj. a njegov smjer je sjeveroistočni. -3- . Ovaj trigram predstavlja trbuh. element s kojim je povezan drvo. hrani i posvećuje svojoj djeci. a u ljudskom tijelu predstavlja noge. ZEMLJA Predstavlja silu koja je suprotno od neba te se stoga naziva i «pasivan». Boja koja se povezuje uz ovaj element je zelena. izlaze na otvoreno kako bi stvorili svijet. kada padaju teške kiše prekrivajući zemlju vodom. ljepota. a povezuje ga se sa elementom drveta. Boja ovog trigrama je bijela. a u ljudskom tijelu predstavlja bedro. 4. Unutar obitelji trigrama predstavlja najstariju kćer. Smjer ovog trigrama je istočni. smjer je jugoistok. a godišnje doba zima/rano proljeće. VJETAR Predstavlja sposobnost osjetljivih elemenata da probiju čvrste prepreke.

Bagua se obično pojavljuje sa tai chi simbolom (jin/jang) u svom središtu. metal. a element kojeg s njim povezujemo. oplođuje ga i stvara iskru života. Ponekad voda postaje ustajalom.ali ova bagua se više koristi u istočnim zemljama nego u zapadnim zemljama. smjer mu je zapadni . Kinezi smatraju da je mjesto rasporeda grobova važnije od rasporeda kuća. Ogledalo u obliku bague je moćno oružje koje se koristi za mijenjanje toka energije. Boja ovog trigrama je plava. Godišnje doba koje se s njim povezuje je rana jesen u kojoj se radost žetve miješa s tugom prouzročenom približavanjem zime. BAGUA ( PAH KWA) Redoslijed trigrama pojavljuje se u bagui. Boja ovog trigrama je grimizna. Smjerovi su istovjetni u oba oblika bague (jug se uvijek pojavljuje na vrhu jer Kinezi vjeruju kako je on početak svih stvari i stoga mu daju odgovarajuće poštovanje). okruženom s osam trigrama poredanih prema njihovim odgovarajućim smjerovima. oca obitelji. -4- . JEZERO Povezan je s radošću i spokojstvom. crtežu koji je važno oruđe feng shuia i služi kao talisman koji prema kineskom vjerovanju. Godišnje doba koje je s njim povezano je kasna jesen. To su jin bagua poznata kao i «Prvotno nebo» koja se najviše upotrebljavala kod odabira mjesta i smjera grobova. štiti općenito od negativnih energija.FENG SHUI FER ADIS KATANA 7. Jang bagua . dajući svjetlost svijetu. ali je poredak trigrama različit i njihova povezanost sa smjerovima. Ovaj trigram predstavlja. To je prihvaćena i vrlo raširena bagua u zapadnim zemljama. pa ovaj trigram ima i nadimak kaljuža. Postoje dvije vrste crteža bague.. a predstavlja ovcu i ljudska usta. a smjer mu je sjeverozapadni. konja i ljudsku glavu. Baguu je moguće naći u središtu feng shui kompasa. ali posebno od ubojitih strlica (shar'chi). poznata i kao «Kasnije nebo» koristi se najviše za određivanje položaja i smjera zgrada za stanovanje. 8. NEBO Predstavlja čistu pozitivnu moć neba koje.

Lo pan je napredno sredstvo izračunavanja na kojem su ispisane sve feng shui formule. Majstor upotrebljava lo pan tako sto stojeci na mjestu koje treba ispitati .Iako je «različiti «lo pan malo manje jasniji od jednakog lo pana ipak je učinkovitije sredststvo sporazumijevanja. imaju po 60 stupnjeva svaki.. ali je jednaki lo pan mnogo popularniji. od smjerova i planetarnih kretanja do kutova svanuća itd. Poznat je koa i lo pan jednake podjele. koji predstavljaju sve u svemiru. U naprednom lo panu se može naći i do 40 prstenova . Kompas je podijeljen u osam odsječaka. nego ono što se smatra pod pojmom kompas u zapadnjačkom svijetu. okrećući lo pan sve dok križ u njegovom središtu ne bude poravnan s osi sjever/jug. sjeve. Lo pan ima magnetski kompas u središtu na kojem majstor mora pronaći sjever. jug po 30 stupnjeva . dok jugositok. svaki od 45 stupnjeva.Poznat je kao lo pan različitih podjela. postavlja kompas vodoravno. -5- . a podijeljen je na istok. Postoje koncentrični prstenovi koji iz tai chija zrače prema vani.FENG SHUI FER ADIS KATANA SMJER Jug Jugozapad Zapad Sjeverozapad Sjever Sjeveroistok Istok Jugoistok JIN BAGUA JANG BAGUA FENG SHUI KOMPAS (LO PAN): Ljudi koji prakticiraju feng shui tradicionalno se nazivaju hsien sheng i bili su taoistički svećenici koji su koristili složeni feng shui kompas ( lo pan). ali današnji lo pan kojeg koriste majstori ima manje prstenova i na njemu su pokazani smjerovi. jugozapad sjeverozapad i sjeveroistok . a neki odsječci su podijeljeni dalje u pododsječke.Tradicionalni lo pan kao i moderni lo pan je podijeljen u osam odsječaka . zapad . Lo pan u biti objedinjava sve bitne informacije koje su potrebne feng shui majstoru. Postoji i drugi lo pan koji se u feng shuiu koristi uglavnom za određivanje smještaja grobnica. kao i moderni lo pan .Tradicionalni lo pan ne uključuje smjerove. Lo pan je okruglo ravnalo koje ima u sredini manji krug koji predstavlja tai chi.

Ovih osam obogaćenja sa svojim pripadajućim kompasnim smjerovima . Ako naša kuća ima više od jednog kata. -6- . odnosi ..sjever.rema pravilu kuća nam je uvijek okrenuta u smjeru gdje se nalaze ulazna vrata. bogatstvo i novac – jugoistok. djeca – sjeveroistok. Jugi sjever prikazuju strelicom . Razlog tome je što je kuća podijeljena na osam dijelova koji se nazivaju obogaćenjima. a isto tako može se dogoditi da nam jedno obogaćenje ispada sa plana . U idealnoj kući vrata bi trebalo da se otvaraju u područje ugleda. brda. bez obzira u kom je smjeru okrenuta naša kuća. Osam obogaćenja koje pokazuje kompas su: ugled – jug. najbolje bi bilo da smo okrenuti prema jugu ili jugoistoku. prijatelja i djece trebalo da budu smještena na sjeveru ili u zadnjem dijelu kuće gdje se mogu zaštiti i hraniti ( PAH KWA ) I PLAN KUĆE Ako je naša kuća već sagrađena . OSAM OBOGAĆENJA: Prema feng shui načelima kada stojima na ulazu svojih kućnih vrata i iskoračimo napolje a držimo kompas u rukama.majstor crta i liniju u smjeru istaknutih objekata u vidu planina. Treba upamtiti da nam obogaćenje ugleda gleda uvijek na jug. Može nam se dogoditi da oblik našeg plana ne prekriva jedno ili više obogaćenja što znači da nam to obogaćenje nedostaje. Vrlo je bitna namjena svake prostorije. dok bi područje odnosa . Svaki dio predstavlja jedan od vitalnih aspekata ljudskog života. te se tako dobiva specijalni lo pan određen za određenio mjestoi namjenu. a jin/jang simbol u sredini predstavlja tai chi. prijatelji – sjeverozapad. Svaka soba dolazi pod utjecaj jednoga od osam obogaćenja. zdravlje – jugozapad. a to znači da tog obogaćenja imamo u izobilju. ali ga često znaju nacrtati na ravnoj površini. tako da ako u npr.FENG SHUI FER ADIS KATANA Mnogi feng shui majstori nemaju potrebe za lo panom . Umjesto lo pana koji je ipak instrument često se može koristiti i jednostavan kompas sa tablicama koje propisuju određena značenja. mora se napraviti pah kwa za svaki kat. rijeka. a ne njezin naziv. obrazovanje – istok. Pah kva treba postaviti preko plana kuće i pah kwa treba biti tako nacrtan da bude malo veći od plana same kuće. a ulazna vrata su ulaz koji se najčešće koristi. zadovoljstvo – zapad. koji se zove pah kwa i koji treba staviti na plan naše kuće kako bi smo vidjeli u koje obogaćenje spadaju pojedine prostorije. kuhinji boravimo čitav dan onda nam to nije kuhinja već dnevni boravak. čine osmerokut. feng shui se bavi i načinom korištenja kućnih prostorija.

ali ki i sakuplja zaostalu energiju . dobre su i smbolične ribice. koja bi trebala teći polako preporučuju se sobne biljke. ili zvuk vode iz vodoskoka. • viseći ukrasi su dobri za ki. koje se njeguju u saksijama. što će usredočiti ki i učiniti je treperavom. bilo bi najbolje da budu okruglih listova. Ako nam je kuća nepovoljno okrenuta postoji način da se to popravi. ali ako gleda na lijep pogled ona će ga ponijeti sa sobom. ali tome kasnije. tako da ako naša kuća gleda na groblje ona će sakupljati tugu. više voli blago zaobljene dijelove kuće -7- . poput zvončića. • • • • • • • u tamne kuteve treba stavljati svjetiljke. te izbjegavati otvorene žarulje postaviti zrcala u duge hodnike kako bi se usporila ki . Odsječeno i sušeno cvijeće treba izbjegavati akvarij je preporučljiv jer se tako po kineskom vjerovanju unosi novac u život.FENG SHUI Kako to izgleda: FER ADIS KATANA KI (chi) Kinezi vjeruju u univerzalnu energiju koja se naziva ki. njoj se može pomoći na više načina. pa je dobro upotrijebiti viseće zvončiće. Kada otvorimo ulazna vrata omogućavamo da ki uđe u naš dom i unese vitalnost i život. • ki ne voli ravne linije. barjaka i visećih ukrasa • oštri zvukovi stvaraju ki neskladnom. Chi je početak svih stvari. ako nemamo akvarij. Kako bi nam ki mogla pomoći. od televizora pa do štednjaka mjesta na kojima se osjećamo napeto treba ukrasiti nekom svjetlom bojom. čiji broj bi trebao biti neparan Ne treba pretjerivati sa strojevima u kući jer ometaju ki.

red. prirodne ili napravljene od čovjeka mogu prouzrokovati tok negativne energije koja se naziva shar chi. metež i zapuštena mjesta SHAR CHI Feng shui se odnosi prema toku energije chi kao prema pozitvnoj pojavi.FENG SHUI FER ADIS KATANA Vrlo je važno reći da se unošenjem sredstava za pomoć ki ne može pogriješiti. životna ravnoteža. u zavisnosti od smjera iz kojega dotiče. Shar chi ne postoji samo izvana već se nalazi i unutar same kuće. prostranost i blage krivine. ništa se neće promijeniti. FENG SHUI «MJERENJE OD OKA»: Ovo pojednostavljeno znači da su ciljevi feng shuia sklada sa okruženjem. ki takođe posjeduje različite kvalitete. Jug – crveni feniks ( Feng Huang) . tegle sa cvijećem). bagua. oštrih kuteva (strmi krov). jer ako se pogriješi npr.ki koja dolazi sa juga usrećuje i osvježava. viseći ukrasi. Ki voli sklad. ljepotu. Kako bi ti ciljevi bili postignuti. -8- . Svaki od četiri glavna smjera kompasa ima vlastiti kvalitet koji se tradicionalno povezuje s određenom životinjom. ali određene osobine terena. te ne voli nered. potrebno je slijediti tri pravila «mjerenja od oka»: • • • «Planina» iza Otvoren prostor ispred Vodena površina unutar raspona pogleda Ispunjavanjem ovih uvjeta omogućavamo da feng shui bude pozitivan ČETIRI ŽIVOTINJE Osim što skuplja preostalu energiju. ali feng shui pomoću različitih načina se rješava shar chia (zrcala.zeleni zmaj (Wen) – od ki zelenoga zmaja dolazi zaštitna i blaga ki koja donosi mudrost i kulturu. To je područje crvenog feniksa – ptice leta i sreće. stavljanjem u pogrešni dio kuće. stapanje s prirodnim okruženjem. Istok . Ona se manifestira u obliku ravne crte duž relativno duge udaljenosti( dugi niz stabala).

Glavnih pet elemenata su: drvo. Četiri boje ovih životinja . Katkada se crna kornjača predstavlja i kao zmija. treba izbjegavati toplinu VODA: MISLILAC: Voli znanje i intelektualno traganje. Svakome je bitan jedan od elemenata iako se sastojimo od svih pet elemanata.Ako ste rođeni godine koja završava sa: 0 – vi ste yang metal 1 – vi ste yin metal 2 – vi ste yang voda 3 – vi ste yin voda 4 – vi ste yang voda 5 . kako bi što je moguće više mudre ki priticalo prema našoj kući. crna. PET ELEMENATA: Još jedan bitan aspekt feng shuia je poznat kao teorija o pet elemenata. Prema sjeveru više brda i planina radi hranjenja. i zelena imaju veliku važnost i značenje. bijela. mrzi da bude povrijeđen. po mogućnosti s protokom koji bi podsticao sve ono što osnažava ki. Ova ki je nepredvidljiva i može da bude razarajuća. poput crne kornjače.vi ste yang vatra 7 – vi ste yin vatra 8 – yang zemlja 9 – yin zemlja VATRA: PUSTOLOV: Voli uzbuđenja i promjene. Prema jugu bi trebalo da bude ravan i otvoren pogled. Idealno bi bilo kad bismo na zapadnoj strani imali niske brežuljke. voda. koji bi umanjili moć bijelog tigra i prilično strma zmajeva brda prema istoku. Ova ki je tajanstvena i uspavana . mrzi dosadu. zemlja. treba izbjegavati hladnoću -9- . U gradu pošto nema planina visoke zgrade mogu predstavljati planine.FENG SHUI FER ADIS KATANA Zapad – bijeli tigar (Wu) – zapad je katkada dom bijelog tigra. Elementi ovise o zadnjim godinama rodjenja.vi ste yin drvo 6 . Sjever – crna kornjača (Yuan Wu) – sa sjevera dolazi ki koja hrani. Pogodna za one koji vole avanture i uzbuđenja. vatra.crvena. metal.

FENG SHUI FER ADIS KATANA DRVO:ISTRAŽIVAČ: Voli da bude zaposlen i koristan. Sustav kontrole Ovo je uništavajući sustav u kojem u kojem je svaki element sposoban uništiti neki element. i hladnije kuće dok yin tipovi više vole svjetlije prostranije i udobnije. mrzi da gubi. izbjegavati vlagu. oblikujući tako stvaralački ciklus. Drvo uništava zemlju. To je radi usklađivanja ravnoteže i sklad onog drugog. Metal stvara vodu. Na samoj osobi će se odraziti pripadnost ying ili yang tip elementa. Yang kao svjetliji traži mrak a yang koji je mračniji traži svjetlo. Vatra stvara zemlju. mrzi nered i zbrku. Zemlja stvara metal. ali istovrmeno može i sam biti uništen od nekog drugog elementa (od kojeg je kontroliran).10 - . mrzi kad je ignoriran. Drvo stvara vatru. Voda stvara drvo. a istovremeno služi i kao dijete ili ono što je stvoreno od nekog drugog elementa . MEĐUDJELOVANJE ELEMENATA Sustav majka-dijete Ovo je stvaralački ciklus u kojem svaki element djeluje kao roditelj ili stvaratelj drugom elementu. treba izbjegavatu suho ZEMLJA: DIPLOMATA: Voli ljude i da bude koristan. izbjegavati vjetrovita mjesta METAL:KATALIZATOR : Voli da bude precizan i da nadzire. oblikujući tako ciklus kontrole. Yin tipovi vole mračnije. Zemlja uništava vodu Voda uništava vatru .

smještaj brojeva u kvadratu. .uvijek je 15. dok je svaki broj pridružen trigramu koji leži u istom smjeru. Car Ju je shvatio kako se radi o znamenju i prvi je postavio pravila temeljena na čarobnom kvadratu.11 - .Oblik lo shuhatj. Sastoji se od od devet kvadrata sa po jednim brojem u svakom od kvadrata. Iz tog razloga su drevni kineski gradovi bili podijeljeni na devet dijelova. Svaka godina ima svoju narav koja je određena dominantnim brojem. lo shuh. Kornjača je na svom oklopu imala urezan čarobni kvadrat. Metal uništava drvo. Legenda kaže da se kineski car Juna na kornjači izvukao iz rijeke Lo. Oklop bi napukao od plamena i budućnost se proricala iz 8 1 6 napuklina. koji je glavno praktično oruđe 4 9 2 feng shuia i bit će ukratko objašnjen. Zbroj triju kvadrata u svakom smjeru vodoravnom. jer on predstavlja središte tai chija. ali to već nadilazi temu ovog seminara.ili dijagonalnom . okomitom. dijelom su drugih kvadrata. Ovaj kvadrat je smješten u središtu lo pana . Osam preostalih kvadrata predstavlja osam smjerova prema kineskoj filozofiji. FER ADIS KATANA 4 SIMBOLA: Identično kao i elementi. U 3 5 7 drevnoj Kini su ljudi koristili kornjačin oklop za previđanje budućnosti: izbušili bi rupu u oklopu i onda ga bacili u vatru. ki crne kornjače koja hrani ISTOK:PLANINA – predstavlja prostranstvo znanja ZAPAD:JEZERO – predstavlja nepredvidljivu moć bijelog tigra LO SHUH (ČAROBNI KVADRAT) Čarobni kvadrat je značajan pojam u feng shuiu. sa svakim brojem predstavljenim krugovima koji su bili povezani jednom niti. Čarobni kvadrat se uglavnom koristio za razumijevanje prostora u kojem feng shui djeluje.FENG SHUI Vatra uništava metal. presudan je za određivanje prirode nečije godine rođenja .predstavlja tamu. JUG:SUNCE . svaki smjer kompasa određen je simbolima. koji je povezan sa kineskim kalendarom . jednako kao i vremenskog faktora tog prostora.predstavlja stvaralačku ki crvenog feniksa SJEVER:MJESEC. Sve granice srednjeg kvadrata u kojima se nalazi broj 5 .

po svojoj prirodi uperen je gore prema nebu. Prikladan za državne zgrade. Ovaj je oblik povezan sa bijelim i uglavnom je pogodan za simbolične građevine ( obeliske . Povezuje se sa žućkasto smeđim bojama zemlje . Pravilni oblici bi trebali uzgledati ovako: . Ovaj oblik je pogodan za grobove ili mjesta religijske aktivnosti ( hramovi i pagode). Trokut se smatra nosiocem loše energije jer se smatra da nastaje prijelomom kvadrata ili pravokutnika.obrazovne i kulturne institucije. Vijugavi . također i crnim.to je najčešći oblik kuća . Četvrtasti oblici: Povezan je sa elementom drveta i predstavlja razvoj po svojoj naravi. po svojoj naravi predstavlja sigurnost. Povezuje se sa zelenom bojom. prema raznim školama . On predstavlja težnju za prosvijetljenjem. tok i dosljednost. Okrugli oblik: Povezan je sa elementom metala. Ovaj oblik je prikladan za ljudsko stanovanje. po svojoj prirodi je tekući oblik. pa je moćan i utjecajan oblik. Najbolji oblici u feng shuiu kao sto smo vec rekli su pravilni oblici poput. i dosezanjem više razine.FENG SHUI PET OBLIKA FENG SHUIA: Kvadrat: FER ADIS KATANA Povezan sa elementom zemlje. predstavlja silu i koncentriranu silu. Predstavlja prilagodbu . dobar za poslovne svrhe. vodoravni oblici Povezan je sa vodenim elementom . posebno zahvaljujući okolnom krajoliku. stabilnost. Trokut: Trokut je povezan s elementom vatre. Povezan je sa duboko plavim i.) PUKNUTI OBLICI: Sve puknute oblike feng shui smatra izvorima nevolja. pa je stoga .12 - . Najbolja boja koja odgovara ovom znaku je crvena. potporu. zvonike i dr. i onih sa ravnim i onih sa nagnutim krovom. tj. nijanse zelenog uključujući i zeleno staklo. kvadrata ili kruga.

dok premala vrata uzokuju podmuklo ponašanje Sa strane vanjskih vrata mora postojati svjetlo.. Prednja vrata moraju odgovarati svom okviru i njihova visina mora biti veća od širine Omjeri vrata moraju biti dobri .13 - . Omjeri pojedinačnih komponenata vrata. kvaka-kvaka. brava također moraju biti dobri VRATA: Smatraju se bitnim elementom feng shua. Najpoželjnija je vrsta neizravno svjetlo s desne strane vrata. Nikada nije dobro da vrata budu postavljena jedna nasuprot drugih.FENG SHUI FER ADIS KATANA Trebali bi izbegavati prostore sa puno kuteva ili trokutasto oblikovane. Vrata trebaju biti srednje veličine tj. kako bi odvraćalo od drugih vrata. puknuti oblici prostora se mogu popraviti na više načina. Puknuti oblici mogu izgledati ovako: Inače. • Vrata moraju biti u omjeru sa pročeljem zgrade: prevelika vrata uzrok su nestašici. jer bi to moglo utjecati na sreću i zdravlje. niti prevelika kako ne bi ulazilo previše ki. ulaz u kuću . a idealno bi bilo da su izbočena. posebno prednja vrata. kako bi se odražavanjem ispravio nepravilni oblik prostora. Ulazna vrata sa spoljašnje strane bi uvijek trebala biti dobro . a jedan od najpraktičnijih je primjena zrcala. niti premala kako bi u nju ulazilo premalo ki. Ako ipak stoje jedna nasuprot drugima potrebno je na jedno od njih izbočiti zrcalo. Svjetlo treba sijati za vrijeme sati mraka. najvažniji je dio kuće. • . PRAKTIČNI FENG SHUI: KUĆA SAŽETI SAVJETI ZA TEMELJNI PLAN KUĆE: • • • . prema ravnalima feng shuia.

Bez obzira što vidjeli to će snažno utjecati na naš život. SPAVAĆA SOBA: Položaj kreveta u spavaćoj sobi se određuje prema glavi kreveta i svaki smjer strane svijeta ima svoje osobine. Dobar feng shui predstavljaju osmokutni ili zaobljeni prozori . Kuhinja se treba nalaziti do ulaza.FENG SHUI FER ADIS KATANA osvijetljena. Nikad ne spavati u krevetu koji se nalazi izravno nasuprot vratima sobe.neće dopustiti ki da kruži na pravi način. Spavaća soba bi se trebala nalaziti u središtu kuće. da kada se povuku oslobode cijeli prostor kroz koji mora da ulazi što više svjetla i omoguće slobodan ulaz ki. U kini se katkad prozori boje u crno.a trebalo bi ih ostaviti bez zavjesa.. «Mjerenjem od oka» feng shui određuje položaj kreveta u smjeru jugoistok/sjeverozapad u najunutarnjijoj sobi kuće. što je moguće više. Zastori bi trebalo da budu takvi. Radna soba bi se trebala nalaziti blizu prednjih vrata. PROZORI: Idealno je da se prozori otvaraju spolja. RASPORED PROSTORIJA UNUTAR KUĆE: Raspored prostorija unutar same kuće je vrlo bitan u feng shui-u.14 - . Ono što vidimo sa ulaznih vrata je vrlo bitan aspekt feng shuia. Prozori i zastori treba da budu čisti ili barem treba redovito brisati prašinu. a ne da vise ravno. kako bi se spriječilo ulaženje razarajuće tigrove ki energije. slijeve strane. te ne dozvoliti da se nečija kupaonica nalazi iznad glave vašeg kreveta. jer ako se otvaraju prema unutra . Zastore bi trebalo vezati pozadi kako bi padali u velikim naborima . Ako je pozitivno to je u redu ali ako nije onda treba staviti zrcalo s vanjske strane kako bi skretalo negativnu energiju. kupaonice bi trebale biti u stražnjem dijelu kuće. a dnevna soba blizu prednjih vrata s desne strane. niti sa izravnim svjetlom koje pada na glavu kreveta. Ako je kupaonica uz spavaću sobu nastojati da glava kreveta bude što dalje od vrata kupaonice i krevet ispod prozora nije bas najbolja ideja . Kupaonica i kuhinja bi se trebale nalaziti odvojeno jedna od druge. ovisno o građi kuće.

kako bi se napravio privid razdvojenosti a pristup kupatilu bi i dalje bio jednostavan. jer on isto služi kao zrcalo. Glavno područje sjedenja – sofa ili fotelje . poticao konverzaciju. a najbitnija stavka je da udobni manještaj mora biti tako raspoređen kako bi Okrugli stolovi će omogućiti chi da slobodno teče po sobi. i bilo bi dobro kada bi bio .ne smiju se nalaziti nasuprot ulaza u sobu i ne smiju biti izravno ispod izvora svjetla. Ako nam je spavaća soba povezana izravno sa Kupatilom bilo bi dobro postaviti neku biljku i shoji između.FENG SHUI FER ADIS KATANA Jedno od pravila u spavaćoj sobi je da se ne smije držati zrcalo nasuprot kreveta. U spavaćoj sobi bi bilo najbolje koristiti boje plave i zelene nijanse DNEVNA SOBA Dnevna soba bi se trebala nalaziti što bliže ulaznim vratima. sve dok je osoba koja ulazi okrenuta prema ulazu u dnevnu sobu. Soba ne bi smjela biti prenatrpana namještajem.15 - .ali nikad izravno nasuprot njih. te sa udobnim i mekanim namještajem. ili ne držati televizor nasuprot krevetu . ali može biti i na desno ili na lijevo . Uz taj se zid trebaju nalaziti biljke . ogledala ili predmeti od vrijednosti. Dnevna soba bi trebala biti uređena sa toplim bojama (svijetle boje). Kad osoba uđe u sobu zid koji joj je s lijeve strane zove se «zid želja». Najbolje je mjesto s desne strane ulaza.

Kuhinja se općenito postavlja u prednjem dijelu kuće. te da se štednjak nalazi nasuprot ulaza u kuhinju i ako je moguće da se on odvoji od sudopera. jer treba dopustiti da se chi iz kuhinje širi svugdje naokolo. Iznad kamina bi se moglo upotrijebiti zrcalo kako bi Poželjno je prekriti tv i HI-FI uređaje se stekao dojam veće sobe. Isto tako. Stolice bi trebale biti sa naslonom . Kuhinja ne smije biti trokutasta . Poželjno je imati akvarij što označava prosperitet. čistiti odvod . i ukloniti sve stvari koje ne utječu na pripremu hrane u prostoru. Stolovi u maloj sobi ne bi trebali imati oštre kuteve. na desno ili na lijevo. Treba osigurati da se kamin i štednjak nalaze u jugoistočnom kutu kuhinje. Udaljenost između kuhinje i kupaonice mora biti što je moguće veća.16 - . sreću ili kamin koji bi trebao zamijeniti tv opremu kao lajt motiv same sobe. jer sve ovo bi moglo biti uzrokom blokade chi energije. te položaj uz desne kuteve prozora. Crvena boja je idealna za zdravo i kreativno kuhanje. Glavno mjesto za sjedenje bi trebalo imati mogućnost iskorištavanja svjetla i ventilacije. Potrebno je odvojenost između štednjaka (elementa vatre) i frižidera (element vode). KUHINJA: Prema feng shuiu kuhinja je centar elementa vode i elementa vatra što dovodi do sukoba između ova dva elementa . Ali ako imamo takvu situaciju bilo bi najbolje da se vrata od kuhinje stalno drže zatvorenima. naravno ako je moguće smjestiti u jugoistočni kut kuće. uglavnom ne dozvoljavati pretrpanost kuhinjskog prostora. potičemo dobar chi i zdravlje. a i jastučić na sjedalu bi pogodovao Drveni elelmenti omogućavaju važnu ugodnosti prostora. i trebalo bi izbjeći držati audio/video ili Postavljanjem biljaka i cvijeća u sobu uredsku opremu. a izbjeglo direktno izlaganje suncu. Pozadina namještaja ne bi trebala biti krenuta ulazu u sobu.. kako chi ne bi izlazila van kuće. Ako držimo cvijeće u sobi bilo bi najbolje da ga održavamo konstantno svježim. redovito se rješavati posuđa koje ne koristimo. i okrugli stol bi bio vrlo povoljan. pogodno je da se štednjak odvoji od prozora. Kada imamo gosta bilo bi dobro da gost ima mjesto u sobi kako bi mogao vidjeti ulazna vrata. . Vrata kuhinje ne bi trebala da se nalaze u direktnoj vezi sa prednjim ili zadnjim vratima. kako bi se moglo uživati u pogledu.FENG SHUI FER ADIS KATANA raspoređen u kockastom obliku (pravokutnik . redovito bacati smeće. U kuhinji bi bilo dobro da se izbjegnu oštri kutevi u inventaru. već mora biti četvrtasta odnosno pravokutna. osmerokut). radi protoka chi. Kuhinju je najbolje.

Kako bi smo napravili dobar raspored u kupaonici možemo početi tako što ćemo upotrijebiti baguu. Stol u blagovaonici. breskve. kao što je akvarij. sa dovoljnim brojem stolica. predstavlja zemlju. Neutralne boje su izvrsne za kupaonicu . Zrcala su poželjna u blagovaonici jer daju odrazom udvostručenu hranu na stolu ali treba paziti kako se postavljaju te ih ne treba postaviti isuviše nisko na zidu. U slučaju lustera potrebno je da bude na centru prostorije. Dekor bi trebao biti jednostavan. Domaćin bi uvijek trebao sjediti za stolom okrenut licem prema ulaznim vratima kako bi se izbjegla neočekivana iznenađenja. kako bi potpomogla konverzaciju kao i apetit. Crvena i žuta boja su savršene za poticaj jela.17 - . Naranđžasta boja se nikako ne smije koristiti u blagovaonici. stoga je potrebno stimulirati protok chi energije. zelana dobre za dnevnu sobu. Što je kupaonica udaljenija od ulaznih vrata to je bolje. Zaobljeni stol predstavlja nebo dok pravokutni stol. Ako je eventualno stol pravokutan bilo bi dobro da se stavi neka okrugla dekoracija kako bi pomogla chi. Blagovaonica bi trebala biti dovoljno osvijetljena. prijatelji objeduju. Ako nemate problema sa apetitom nije loše upotrijebiti. u drugim dijelovima kuće kako bismo napravili ravnotežu. morsku plavu. Ona se nikad ne smije nalaziti u sreini kuće i bez vanjskih zidova. kako ne bi odvlačio pažnju od jela i razgovora. Kupaonica je definitivno prostor prepun vode ali voda u kupaonici nije jednaka feng shui elementu voda. bi trebao biti okrugao bez oštrih kuteva. kao što su plava. okupljaju i druže. boju limuna. kao i za sve druge prostore u kući. koje bi trebale imati naslon. Stoga nam treba vodeni element. mogu se koristiti svijeće ali one nikad ne bi trebale biti glavni izvor svjetlosti. KUPAONICA: Literarni prijevod Feng shuia je "vjetar i voda". Položaj stola bi trebao biti u sredini.FENG SHUI FER ADIS KATANA BLAGOVAONICA: Blagovaonica ( dinning room) je mjesto gdje obitelj.

Po principima Feng shuia. trebamo paziti da kupatilo ne bude smješteno iznad glavnog hodnika. Treba apsolutno izbjegavati slavine koje puštaju vodu. kako bi se spriječio nepotrebno odlazak chi. Smatra se da crveni set prostirki pomaže u spriječavanju oticanja dobrog zdravlja. Poklopac od wc školjke je uvijek dobro zatvarati kao i vrata od same kupaone.18 - . Najboji oblik za ured je kvadrat. Najbolja kolor shema za kupatilo sastoji se od boja: svijetlo siva. prešla u atmosferu. vrata.Ured koji je blizu ulaza u zgradu. ali Feng shui nam omogućava da se riješimo te negativne energije. . ako su prijašnji korisnici vašeg ureda imali poslovnih poteškoća . na ulazna vrata toaleta. jer negativna enegija tih ljudi je ostala tj. na dijagonalnoj crti od ulaza u zgradu. postoji opasanost da i vi te teškoće proživite. posebno kad je jedan od njegovih zidova vanjski. Isto tako poželjno je staviti neku biljku u kupatilo kao element zemlje i kao dobru protutežu elementu vode. klozet. Kupaona ne bi smjela biti smještena u području bague koja označava zdravlje i prosperitet. Tada preko skice možemo postaviti baguu odrediti kako postaviti koji dio inventara u kupatilu. smješten ipak u središtu kuće.FENG SHUI FER ADIS KATANA Trebamo skicirati kupatilo kao i čitav inventar. pipe i sl. kako bi se stvorila iluzija kako kupatilo nije tu. čistoća. Ako imamo stan (ili kuću ) na kat . URED: Najbolji položaj za neki ured je u kutu zgrade. Glavne stavke feng shuia za dobru kupaonu je mnogo svjetlosti. ne pridonosi dobroj energiji. jer se to smatra bacanjem novca.. najbolje bi bilo smjestiti veliko zrcalo. i mnoštvo zrcala kako bi chi se lakše kretala po prostoriji. krem boje i blijedo plava. Ako nam je toalet.

biljke i sl. Prvi kat poslovnih prostorija mora biti iznad ulične razine. ali nikad njemu nasuprot.19 - . tako da je čovje koji za njim sjedi okrenut prema vratima. privlačeći tako ugledi sreću. Ako takav pogled postoji. oštri kutevi. a ako je premalen onda će nas ograničavati. s desne ili lijeve strane onog koji sjedi. nijedan stol ne bi trebao biti postavljen u uredu. tornjevi i sl. • središte nekog ureda je pisaći stol te na njega ne smije padati izravno svjetlo. trebaju biti smješteni iza stolice . tako da oni koji ga koriste. ormarići za odlaganje spisa i dr. idealno bi bilo kad bi naš radni stol bio okrenut prema jug/jugoistoku . čak i kutove kvadratne sobe treba «omekšati» postavljanjem ormara. Treba dobro prostudirati veličinu stola.FENG SHUI FER ADIS KATANA Osnovna pravila za feng shui uređenja ureda su: • u uredu ne smije biti oštrih kuteva. • Police. mi ćemo tonuti. treba objesiti poluprozirnu zavjesu.(npr. • od ureda bez prozora. • izuzetno je nepovoljno od pisaćeg stola gledati na oštre kutove. ako je prevelik.). • • PAR SAVJETA ZA SMJEŠTAJ POSLOVNIH PROSTORA: Postoji par pravila feng shuia koje se odnose na smještaj poslovnih prostora a to su: • • • u blizini vaših poslovnih prostorija trebaju postojati i drugi poslovne prostore u takvom poslovnom okruženju treba smjestiti na što višu razinu ( kat ) ako je moguće. a njegova visina se mjeri pomoću feng shui ravnala . sjede leđima okrenuti vratima • ne biste trebali sjediti u uredu leđima okrenuti prozoru • idealno mjesto za pisaći stol je dijagonalno suprotno vratima ureda. poželjniji je ured sa vanjskim prozorima.

treba raspodijeliti tako da svi vide vrata . smatra se lošim feng shuiem.20 - . Uredi u kojima su zaposlenici okrenuti leđima vratima . moraju biti dimenzije u skladu sa zgradom i ne smiju biti manja od nekih unutarnjih vrata Za prostore poput skladišta najbolja je strana tigra Čisto i dobro održavano pročelje poslovnih prostora potiče sreću Stube i dizala se ne smiju nalaziti izravno nasuprot ulaznih vrata. a ko postoje onda bi se trebala postaviti biljka ili nešto slično što bi natjeralo one koji ulaze da zaobiđu biljku prije nego što dođu do stuba. Uredi u kojima imamo veliki broj stolova.FENG SHUI • • • • • FER ADIS KATANA Treba postojati kvadratno područje na prednjem dijelu poslovnih prostorija. a još je važnije da to bude mali vrt Vrata poslovnih prostorija su najvažniji dio poslovnog feng shuia.

FENG SHUI FENG SHUI U VRTU FER ADIS KATANA Idealan feng shui vrt sadrži svih pet elemenata u sebi a to su voda – mali bazen. jer ako su ravni onda ubrzavaju ch'i prebrzo. metal – srebrni kipić. Fontane su dobre za južni dio vrta i dobre su za aspekt novca i zarade. zemlja za element zemlje. Nikad nije dobro posaditi drvo nasuprot ulazu u kuću . Putevi do kuće kroz naš vrt obavezno bi trebalo da budu vijugavi. . drveće i grmlje za drvo . puno crvene i narandžaste za vatru. . Isto tako ako nam puteljak ima oblik strelice onda se to naziva «ubijajuća» ki koja umara i oneraspoložava. Okruglo jezerce ohrabruje ki da cirkulira slobodno i ona je odlična za sjeverni dio vrta.21 - . da uđe u kuću Ljiljane u vrtu treba koristiti u području bogatstva . čime se onemogućava ki. prema tradicionalnoj kineskoj tradiciji predstavljaju zlato. da podstiču priticanje novca . Puteljci nemaju oštre rubove kako bi ki mogla lakše fluktuirati. biljke u saksijama omogućava stvaranje zavoja što pomaže ki. U dugim i uskim vrtovima .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful