Universitatea din Bucuresti Facultatea de psihologie si Stiintele Educatiei DPIPP/ CREDIS / PIR

PORTOFOLIU
Metodica activitatilor matematice Conferentiar universitar doctor Mihail Rosu

Studenta Boalda(Costache)Maria-Magdalena Anul II 2010-2011

1

OPIS 

Adeverinta de practica pedagogica( la activitati matematice in gradinita de copiii ) Proiecte de activitati matematice (3)24pag Fise utilizate in activitatile matematice Jocuri didactice matematice Probleme illustrate Material didactic 

  

2

01.2011 GRADINITA: GRUPA: Mare EDUCATOARE: Studenta Boalda (Costache) MariaMagdalena DENUMIREA ACTIVITATII: Activitate matematica SUBIECTUL ACTIVITATII: Calatorie in lumea cifrelor TIPUL ACTIVITATII:Recapitulare-sistematizare FORMA DE ACTIVITATE:Joc didactic OBIECTIVE OPERATIONALE: 3 .PROIECT DE ACTIVITATE DATA: 22.

OBIECTIVE: Cognitive: Sa participe la joc cu placere. y Sa stabileasca vecinii numerelor din concernul 1-7. y Sa stabileasca locul fiecarui numar in sirul numeric.y Sa numere crescator si descrescator in limitele 1-7. y Sa rezolve sarcinile de pe fisa de lucru. Sa manifeste spirit cooperant. y Sa ordoneze elementele unei multimi dupa anumite criterii. Psiho-motorii: Sa manuiasca materialul in ritm rapid 4 . y Sa raporteze numarul la cantitate si cantitatea la numar.

SCENARIU DIDACTIC Eveniment didactic Continut stiintific Strategii Evaluare 5 . Materiale didactice: Alba ca Zapada. pentru fiecare raspuns corect copiii primesc pe panou cate o figurina din desene animate. jetoane. sapte pitici. trei iezi. expunerea. simboluri matematice. problematizarea. explicatia. Sa-si coordoneze miscarile corpului in ritmul melodiei. Elemente de joc: aplauze. flanelograf. capra. STRATEGIE DIDACTICA: Metode si procedee: conversatia. evaluarea. cifre. extrage biletul si da raspunsul la intrebare sau rezolva cerinta educatoarei. intrecerea. exercitiul. Reguli de joc: copilul numit se deplaseaza. ghicitori. plicuri cu cerinte. surprize. fise. cinci brazi.

Captarea atentiei 2. 6 . crescator si descrescator. Sa numaram pana la 7 Aprecieri verbale. sa gaseasca locul fiecarui numar in sirul numeric si sa rezolve probleme simple.Anuntarea subiectului si a obiectivelor.tace examinatoare.didactice Tranzitie Intrarea copiilor se va face pe baza cantecului Numaratoarea Introducerea in Conversatia. Conversatia. Se face prin versurile: Fiindca Conversatia timpul trece. Se intuiesc materialele. in care copiii vor trebui sa numere corect.Reactualizarea cunostiintelor. activitate se realizeaza prin elemental surpriza: un cos asezat in mijlocul clasei in care se gasesc surprizele. 1. Se precizeaza ca se va desfasura un joc didactic numit: Calatorie in lumea cifrelor . 3.

jocului sunt asezate Explicatia. a) Explicarea si Se explica regulile demonstrarea jocului: Cerintele regulilor jocului. va extrage cate un plic. iar educatoarea va citi sarcina. de la fiecare echipa va veni cate un reprezentant.Dirjarea consolidarii prin joc. Dupa fiecare raspuns corect. Dati exemple de cuvinte cu doua silabe. Numarati de la trei la sapte.Fiindca timpul trece usor Sa numaram si descrescator . echipa va primi un personaj din desene animate ce se va afisa pe panou. Alternativ. In functie de numarul punctelor accumulate se va 7 . Jocul se va desfasura sub forma de concurs: grupa fulgilor rosii si grupa fulgilor verzi. Ce povesti cunoasteti voi in care intalnim cifra 3? 4. in plicuri.

8 .stabili echipa castigatoare. Concursul va continua dupa b)Jocul de proba. Pentru fiecare varianta in parte. Stimulente. respectiv Exercitiul descrescator sirul numeric la Problematizarea flanelograf . Aplauze. Chestionare orala. cate unul din fiecare echipa. care vor extrage cate un plic ce cuprinde urmatoarea cerinta: Ordoneaza crescator. Ex. Raspunsul correct Expunerea va fi apreciat prin plasarea unui punct pe panou si stimulat de colegi prin aplauze. echipa fulgilor rosii conversatia. c) Executarea jocului propriuzis.: un copil din Exercitiul. Se va verifica daca s-au insusit regulile si sarcinile jocului. va extrage un plic in care se afla cerinta: Numara si spune cati pitici avea Alba ca Zapada? Intrecerea incepe cu participarea a doi copii.

Numara piticii de langa Alba ca Zapada si raporteaza Exercitiul cifra la cantitate. 3. Al catelea ied este cel mijlociu? Chestionare orala. 2. 4. Ordoneaza crescator dupa marime iezii. Ordoneaza descrescator. de la cel mai inalt la cel mai scund. 5. Numeroteaza locul ocupat de fiecare. Numeroteaza locul ocupat de fiecare. 9 . In plicuri se afla urmatoarele cerinte: 1. jetonul care are tot atatea buline.modelul prezentat. brazii din padure. Aprecieri verbale. Numara iezii din spatele caprei si lipeste Problematizarea.

9. Problema dupa imagine 8.Dupa mine cine vine? -Eu sunt 4.Dupa mine cine vine? Participantii vor preciza astfel vecinii mai mari cu o unitate ai lui 4. Al catelea brad este cel mai scund? Compuneti o problema dupa imagine: 7. -Arata vecinul mai mare. Problema dupa imagine. Voi indica cifra 3. 10. Aceste probleme vor fi puse in exercitiu cu ajutorul materialului individual. respective mai mic cu 10 .6. respectiv 6.Ca varianta a jocului se propune urmatorul exercitiu: educatoarea spune: -Eu sunt 6.

o unitate a lui 3.Evaluare. 3.Lipeste vecinii cifrelor care se afla pe scufiile piticilor.Obtinerea performantei.6. Compuneti o problema dupa exercitiul dat pe paleta: 5+1=6 6+1=7 Problematizarea Chestionare verbala. 6. Se intuieste fisa de lucru care cuprinde itemii: 1.Incercuieste cu rosu al doilea pitic.4.Asigurarea feedbackului. Joc Buchetelul (pe o melodie la alegere copiii danseaza. 7.Deseneaza un numar egal cu numarul piticilor. 11 .copiii). 2. la oprirea melodiei ei se grupeaza in buchetele de 2. 5. Chestionare scrisa. cu albastru al patrulea pitic si cu galben al saptelea pitic.

care se realizeaza prin corespondenta de unu la unu a punctelor de pe panou.8. 12 . si desemnarea echipei castigatoare. Stimulente.Incheierea activitatii. Cuprinde aprecierea Conversatia. evaluarea fiselor.

FORMA DE ACTIVITATE:Consolidare OBIECTIVE: y Sa denumeasca corect piesele trusei geometrice si atributele lor(culoare. forma). 13 .PROIECT DE ACTIVITATE DATA: 26. y Sa formeze multimi pe baza unei insusiri date.2011 GRADINITA: GRUPA:Mare EDUCATOARE: Studenta Boalda (Costache)MariaMagdalena SUBIECTUL ACTIVITATII: La biblioteca TIPUL ACTIVITATII: Joc didactic. y Sa identifice cel putin doua insusiri commune si tot atatea diferente intre piesele alese. marime.01. grosime.

explicatia.Captarea atentiei. STRATEGII DIDACTICE: Sarcina didactica: sa sorteze formele geometrice ce reprezinta carti dupa cerinta formulata.y Sa utilizeze un limbaj matematic adecvat. exercitiul. Evaluare 14 . Materiale didactice: jetoane si trusa Logi II. Elemente de joc: aplauze. problematizarea. Continut stiintific Se va face printr-o vizita la biblioteca scolii. Metode si procedee: conversatia. surpriza. SCENARIU DIDACTIC Eveniment didactic 1. intrecerea asteptarea. Copiii fac cunostiinta cu Strategii didactice Conversatia. expunerea.

Enuntarea temei. explicatia. Conversatia. cum se imprumuta carti si cum trebuie sa ne purtam cu ele. Copiii se intorc la gradinita si isi incep activitatea. 2. Copiii. care le explica cum se desfasoara activitatea din biblioteca. Orala 15 . astazi vom desfasura jocul logic Biblioteca si vom invata cum sa ne adresam cand dorim o carte.bibliotecara.

Copiii studiaza materialele didactice. se prezinta sarcinile de lucru. Se distribuie materialele. individuala Executa jocul alternativ schimband rolurile. Conducerea invatarii si obtinerea performantelor. Regula jocului: copiii Realizeaza jocul de proba. Evaluare orala. grosime. iar sala de clasa va fi sala de lectura.3. Recunosc si 16 . marime. Explicarea si demonsrarea jocului: sala de clasa va fi amenajata ca o biblioteca. unde exista rafturi pentru carti. Sarcina didactica: copiii vor recunoaste piesele geometrice dupa insusirile fiecareia: culoare.

Se va executa jocul de proba de 2-3 ori apoi se va trece la executarea jocului. Un cititor va intra in biblioteca. subtire si patrata. Se va avea in vedere ca toti copiii sa indeplineasca rolul de cititorului si rolul bibliotecarei. mare. va saluta respectuos si va cere o carte rosie. Ia cartea de pe raft si o inmaneaza cititorului care va merge in sala de lectura .vor aseza cartile pe rafturi iar un copil va fi bibliotecara. Descrierea cartilor se va face utilizand toate atributele. De asemenea este denumesc atributele pieselor geometrice 17 . Bibliotecara va fi atenta la exprimarea copilului si la nevoie il va corecta.

Incheierea activitatii. 4.urmarit modul de adresare. 18 . Se fac aprecieri asupra modului in care s-a desfasurat lectia.

01. 19 .2011 GRADINITA: GRUPA: mare EDUCATOARE: Studenta Boalda (Costache) MariaMagdalena ACTIVITATE MATEMATICA: Educatia pentru stiinta SUBIECTUL:Ce este si ce nu este la fel? TIPUL ACTIVITATII:consolidare FORMA DE ACTIVITATE: joc logico-matematic OBIECTIVE: Consolidarea reprezentarilor despre formele geometrice.PROIECT DE ACTIVITATE DATA: 27.

 Sa precizeze ce insusiri are piesa aleasa in comparatie cu celelalte piese ale trusei. explicatia. triunghi. manuirea materialului. Sa gaseasca piesa ceruta avand in vedere cerinta data. aplauze. algoritmirizarea. munca in perechi. Sa sorteze piesele dupa culoare. Descrierea pieselor trusei cu ajutorul atributelor si a negatiei. Intuirea complementarei unei multimi si determinarea atributelor pieselor cu ajutorul negatiilor. conversatia. problematizarea. dreptunghi. jocul. patrat. sa formeze perechi intre ele dupa marime si grosime. OBIECTIVE OPERATIONALE: Sa recunoasca formele geometrice: cerc. Elemente de joc:surpriza. inchiderea ochilor-ghicirea. STRATEGIE DIDACTICA: Metode si procedee: exercitiul. 20 .

Vom desfasura acest joc pentru ca voi sa va Explicatia. amintiti ce am invatat conversatia noi la matematica. Prezentarea materialului si aranjarea lui pe o masuta la loc vizibil.Material didactic: trusa Logi II. Copiii privesc materialul expus. Se fac cateva precizari despre modul in care se va desfasura activitatea. SCENARIU DIDACTIC: Eveniment didactic Captarea atentiei Continut stiintific Strategii didactice Evaluare Enuntarea obiectivelor Intrarea in sala ordonat. saculet. jucarie. Copiii se Conversatia aseaza pe scaunele in semicerc. pe echipe. fisa individuala. clopotel. 21 . Activitatea se desfasoara frontal. despre piesele geometrice. de utilizare a materialului didactic. Intuirea materialului de catre educatoare si copii. perechi si pe grupuri mici.

nu este triunghi. nu este mica. y Se cere copiilor sa precizeze si ce insusiri nu au acest piese. Educatoarea traseaza pe jos trei linii Explicatia. nici patrat. apoi se repeat jocul de 2-3 ori. 22 . Se continua jocul in perechi. algoritmizarea. groasa si sub forma de cerc. nu este galbena.Prezentarea continutului si dirijarea lui Obtinerea performantei Se explica regulile jocului. Copiii manuiesc jocul piesele si le descriu. rosie. nici dreptunghi. y Copilul alege o piesa si o caracterizaza : Ex. Ex. Copiii raspund la intrebari Munca in perechi. Copiii ghicesc piesa cu aceste atribute. problematizarea. exercitiul Copiii vor respecta indicatiile date. Un copil este legat la ochi sic ere altui copil o piesa dupa anumite criterii.: Piesa nu este albastra.: Am in mana o piesa mare. y Raspunsurile incomplete vor fi completate de ceilalti colegi. Aranjeaza piesele dupa culoare. nu este subtire.

Formeaza perechi dupa marime Aranjeaza piesele albastre Aranjeaza piesele galbene. folosindu-se alte variante. Copiii vor scoate din sac piesele si vor face drumul pieselor albastre. albastre. 23 . Varianta II Piesele albastre vor fi puse intr-un saculet.paralele apropiate drumul pieselor rosii. alte doua drumuri: drumul pieselor albastre si galbene. un patrat gros-un patrat subtire) Se vor complete apoi. facandu-se observatii similare. Varianta I Piesele vor fi sortate dupa culoare si asezate in perechi pe acest drum dupa marime( un cerc micun cerc mare. copilul la care s-a oprit jucaria vine si aseaza 2 piese galbene pentru a face drumul pieselor galbene. galbene. Varianta III Copiii dau de la unul la altul o jucarie si cand se aude clopotelul.

cu albastru cercul. cu verde dreptunghiul. y Se fac aprecieri privind rezultatele individuale si colective.Deseneaza in continuare. pastrand ordinea data:triunghi. Evaluarea raspunsurilor si a comportamentului. Itemi: Exercitiul 1. cerc. Evaluare Conversatia y Se analizeaza modul de lucru. Se analizeaza toate sarcinile trasate. Analizarea fiselor de lucru. cu galben patratul. Ogrupa de copiii construieste cu formele geometrice.Coloreaza cu rosu triunghiul. patrat. y Se evidentiaza mai multi copii care au raspuns si au lucrat bine. 2. y Se solicita copiilor corectarea fisei.Asigurarea Lucru pe fise performantei. 24 .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful