KELENGKAPAN & PERALATAN PERKHEMAHAN Penyediaan Kelengkapan dan Peralatan perkhemahan bergantung kepada tempoh masa perkhemahan, aktiviti dan

bilangan peserta. 1.1 Peralatan Perkhemahan 1. Khemah  Khemah berangka (frame tent)  Khemah rabung (bentuk A atau iglu)

2. Bag galas

Sleeping bag (beg tidur) 4. Pemakaian rusksacks 3. Dry bag (menyimpan barang-barang supaya tidak basah) .

5. Peti kecemasan (Alat perubatan) . Kelengkapan memasak  Peralatan memasak  Bekalan makanan 6. Lampu suluh (digunakan pada waktu malam) 7.

mempertahankan diri.  Pisau/parang .menangkap ikan. sumber makanan(protein)  Tali pancing .masak. cahaya  Garam .8.gantikan mineral badan yang hilang 9.tujuan memotong. Alat ikhtiar hidup (Peralatan paling asas dalam keadaan ikhtiar hidup). Alat isyarat  Wisel  Suar asap (flares) 10. Mancis api . am.menangkap ikan dan kerja mengikat  Mancis/pemetik api . haba.  Mata pancing .

Tali (membuat gadjet atau ampaian) 12. Swiss army knife 13.11. Alat jahitan .

Alat tulis 16. Kompas 15. Jam tangan .14.

17. Kelengkapan peribadi  Keperluan harian . sabun mandi sikat . ubat Pakaian secukupnya (Pakaian wajib – Baju dan ‘Track Bottom’) Kasut sukan dan selipar keperluan peribadi dan sebagainya   18. Alatan khusus  Kelengkapan sembahyang  Tuala dan kain basahan  Lampu gasoline  Ubat nyamuk  Botol air .berus gigi. ubat gigi.

. Khemah jenis ini akan memberikan kitaran udara yang baik di tempat-tempat yang agak panas. nylon atau pun daun dan mungkin juga dari batu dan simen sepertimana yang didirikan oleh warga pelarian perang di tapak sementara di negeri orang . selesa dan mempunyai kemudahan asas yang minima. panas. Maksud tempat perlindungan adalah sebarang bentuk tempat perlindungan tidak kira dari canves. Bagi warga rekreasi.2 Khemah Pengertian amnya adalah tempat perlindungan sementara yang selamat. kesejukan dan juga angin. A. Yang pentingnya boleh memberi perlindungan dari hujan. Khemah nylon berntuk "A" atau poncho (seperti digunkan oleh tentera) sesuai digunakan di kawasan tanah rendah atau pantai. Tidak kira apa bentuk dan jenis tempat berlindungan itu. Ada tiga bentuk khemah yang sesuai dengan tiga bentuk cuaca dan persekitaran yang berbeza. Yang paling sesuai adalah khemah dari bahan nylon dan jenis-jenis yang ringan. khemah yang diperlukan adalah ringan.1. Jenis-jenis khemah Antara jenis-jenis khemah yang biasa digunakan ialah: 1. lasak dan senang dipasang dan dibuka semula.

Fungsinya sama dengan khemah bentuk Dome di atas. .2. 3. Khemah nylon berbentuk Dome sesuai digunakan dipergunungan kerana boleh ditutup dan menghalang dari kesejukan. Khemah ini boleh memerangkap udara panas di dalam khemah dan menghalang angin sejuk dari menerobos ke dalam. Khemah nylon berbentuk Igloo sesuai digunakan di pergunungan air batu dan di tempat bersalji. cuma ianya lebih memanaskan. Dengan ini memberi keselesaan kepada pengguna di persekitaran yang sejuk.

Tentukan arah tiup angina. Ciri-ciri yang perlu diketahui: a) Carilah tapah perkhemahan sebaik-baiknya lapang dan tanahnya rata. khemah. pasang bumbung dan tiang dengan betul. f) Lakukan pemeriksaan di sekitar kawasan perkhemahan (untuk keselamatan) g) Dirikan di kawasan yang teduh dan selesa. Ukur saiz panjang khemah diatas lantai. tanam kedua-dua batang tiang Naikkan khemah. Tempat beristirehat apabila selesai melakukan aktiviti pada siang hari. . d) Terlindung daripada tiupan angin secara terus. Mendirikan Khemah : a) b) c) d) Bersihkan kawasan tapak khemah. kemudian dirikan khemah. b) Terdapat sumber/punca air berhampiran.B. c) Mendapat pancaran cahaya matahari untuk mengeringkan khemah jika basah. 2. e) Jika boleh carilah tapak yang mempunyai pemandagan yang menarik. Mendirikan Khemah 1.

Kemudian barulah ikat dengan tegang tali khemah pada kedua-dua Setelah selesai mendirikan khemah. bina parit kecil di sekeliling Kemudian taburkan serbuk belerang (sulfur) di sekeliling khemah belah tepi khemah ke pancang.e) f) g) h) Ketuk pancang dan ikat tali dari kedua-dua batang tiang ke pancang. untuk mengelakkan binatang bias memasuki khemah pada waktu malam. . khemah untuk mengelakkan air hujan bertakung.

.

khemah perlu dilipat sehingga lebarnya lebih kurang 0. . Tanggalkan ikatan tali khemah pada pancang kemudian turunkan Kumpulkan pancang khemah dan tiang khemah yang di taman. Pasti segala barang dikeluarkan daripada khemah. pertengahan jalan. Menurunkan Khemah a) b) c) d) e) f) g) meter. pada khemah. Sebelum melipat khemah.5 khemah. penahan angina Selepas itu. h) i) Khemah mesti diikat dengan kemas dan betul supaya tidak terburai di Bersihkan kawasan perkhemahan. keringkan di bawah cahaya Bentangkan khemah di atas tanah.3. Semua helai pintu. pastikan tiada sampah sarap yang melekat Bagi khemah yang masih lembap. dan tali khemah hendaklah dilipatkan ke bahagian dalam. matahari.

.

jika hujan dikawasan ini. kala jengking dan lipan. sekurangnya tidak jauh dari tempat anda mempunyai pokok atau bukit . Namun begitu anda DILARANG berkhemah terlalu dekat dengan sungai dikawasan hulu atau berbukit. Punca air adalah penting untuk kita memasak. Memilih Kawasan 1. Tambahan pula. membersihkan diri dan sebagainya. Permukaan tanah juga seharusnya tidak berbatu-batu kerana ia tidak menyelesakan ketika tidur. minum. Bentuk Muka Bumi Bentuk muka bumi yang sesuai adalah tanah rata dan kering. Kerana dikhuatiri dahan yang besar dari pokok tersebut akan menghempap khemah anda. 2. perkara yang paling utama untuk diambil kira ialah sumber alam semulajadi terutamanya punca air. Bukan itu sahaja. paras air akan tiba-tiba naik dengan cepat. Kedudukan tanah tersebut haruslah tinggi sedikit daripada kawasan disekitarnya untuk mengelakkan air bertakung / banjir ketika hujan lebat. tunas lalang yang tajam boleh mengoyakkan khemah. Tetapi anda juga diingatkan supaya tidak mencari kawasan yang terlalu lapang. ia boleh merosakkan alas khemah anda. Anda juga harus memastikan bahawa tapak perkhemahan anda jauh dari semak dan belukar kerana kawasan begini merupakan tempat sarang serangga ataupun binatang merayap seperti ular.C. Sumber Asas Untuk memilih kawasan ataupun tapak perkhemahan yang baik. Anda juga TIDAK digalakkan untuk mendirikan khemah di bawah pokok yang besar ataupun yang sudah tua. terutamanya di sebalah hulu. Jauhi kotor atau berhampiran dengan sampah sarap kerana boleh mengundang penyakit.

untuk mengelakkan ancaman angin. Denai Binatang Jangan sekali-kali mendirikan khemah dikawasan denai binatang. rumah penduduk kampung dan sebagainya. 3. Kerana dikhuatiri khemah anda akan menjadi mangsa rempuhan binatang yang menggunakan denai tersebut. Sinar Matahari Kedudukan anda seharusnya mendapat sinar matahari disebelah pagi untuk tujuan mengeringkan udara lembap dalam khemah dan juga mengeringkan pakaian dan peralatan yang basah. 5.plastk atau daun palma. pastikan anda berhampiran dengan tanah lapang dan tinggi supaya kedudukan anda mudah dikesan dari udara. Tandas Jarak dengan kawasan perkhemahan 100 meter dimana dalaman lubang kirakira 4-5 meter dan dihadang dengan kain guni. Jika anda menjalankan aktiviti ini dikawasan yang terpencil atau jauh kedalam hutan. telefon awam. 4. Anda juga dilarang untuk mendirikan khemah yang terlalu dekat dengan kaki bukit kerana bahaya tanah runtuh. Pemandangan yang indah juga tidak kurang pentingnya kerana ia dapat memberikan ketenangan kepada kita serta perkhemahan kita menjadi lebih seronok. balai polis. Ini untuk memudahkan anda mendapatkan bantuan segera jika perlu. .Najis perlu ditutupi supaya tidak berbau. Perhubungan Kawasan yang anda pilih sekurang-kurangnya mempunyai cara untuk berhubung dengan orang diluar kawasan perkhemahan tersebut seperti jalan raya.Jauhi dari kawasan punca air bersih. 6.

D.7. Lubang sampah Lubang sampah kering yang boleh dibakar separti plastik.getah dan lain-lain hendaklah dibakar dalam lubang teersebut.Sampah yang tiak boleh dibakar seperti tin. Aktiviti pemasangan khemah .kepingan zinkhendaklah dikemekkan dahulu sebelum dikambus dan sebelum meninggalkan kawasan perkhemahan.

.

kemudian parit kecil dikorek disekeliling khemah bagi mangalirkan air hujan yang turun dari khemah... .Penting! Bahagian luar khemah atau penutup khemah mestilah ditarik dalam jarak 0.3 metar dari badan khemah dan diikat pada ranting kayu serta dicucuk ke dalam tanah bagi mengelakkan air hujan menyerap masuk kedalam khemah sekiranya hujan turun dalam jangka masa yang lama.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful