Monica Esanu 0740092102 Doctor inspector protectia muncii MedStar- medicina munciii. 50 ron aproximativ esanumonica@gmail.

com Bolile profesionale legea 319/2006 BP si BLP (boli legate de profesie) Hotararile de guvern ordonata OU96/2003 a devenit legea 25/2004 (protectia materniteatii) OU 99/2000 HG 1091/2006 HG 1876/2005 expunerea la vibratii HG 1028/2006 echip cu ecran de vizualizare HG 1051/2006 maipularea manuala a maselor HG 493/2006 expunerea lucratorilor la zgomot HG 1048/2006 cerintele minime la echipamentul individual de protectie BOLILE PROFESIONALE SUPRAVEGHEREA STARII DE SANATATE A SALARIATULUI SSS -examenul medical la angajare EA, control medical periodic EP, examen medical la reluarea activitatii ERA, consultatii spontane CS, examenul medical de adaptare dc e cazu EMA. Toate in functie de cerintele locului de munca. Toate aceste examinari efectuate nu oricum ci in functie de cerintele locului de munca respectiv de noxe (particularitatile locului de munca). Cine realizeaza mdedicul de medicinaa muncii Cum se realizeaza- conform HG 355/2007 care contine examinarile minime obligatorii pt un loc de munca. Nu exista loc de munca fara riscuri. Supravegherea starii de sanatate este obligatorie si consturile sunt ale angajatorului. CS- consultatiii pe care medicul le face atunci cand sanatatea angajatilor presupune anumite controale SSS- se realizeaza prin intocmirea dosarului medical de medicul de medicina a muncii MM Dosarul medical- este secret medical si se gaseste la cabinetul medicului Angajatorul intocmeste fisa de solicitare si fisa de expunere la riscuri (se gaseste pe CD si este tema pt acest curs) Aceasta fisa de expunere se da la medicul de medicina a muncii care intocmeste dosarul medical.

hiper tensiunea arteriala. in timpul desfasurarii practicii profesionale. Boala profesionala presupune anumite etape: 1. Cine poate face. prin completarea fisei BP1. Boala profesionala nu mai inseaman nimic rau pt unitate.def. Concediul medical pt boala profesionala se plateste cu 80%.este o afectiune care apare datorita desfasurarii unei meserii sau profesii cauzata de agenti fizici.Intocsicatia acuta profesionala IAP poate fi boala profesionala sau accident de munca Boala legata de profesie \BLP. Etapa de semnalare. Fiecare angajat are dreptul sa conteste examinarea medicului de medicina muncii. ucenici. In cazul in care boala este declarata se completeaza fisa BP2. O persoana poate sa fie apta la munca la sol si inapta la munca la inaltime.orice medic cu prilejul oricarei control si de orice specialitate. Supraveghera stari de sanatate este de a preveni aparitia bolilor profesionale BP BP.se face de medicul demdicina a munci de la DSP (diretia de sanatate publica) impreuna cu ITM.in urma cercetarii boala profesionala poate fi declarata sau poate fi infiramta.def boli cu o determinare multifactoriala dintre care unii factori pot sa fie de natura profesionala Boala profesionala poate fi doar daca exista o noxa la locul de munca. Poate lucra doar sa nu fie la inaltime. respiratorii. Fisa de aptitudine nu este transmisibila intre unitati. . neurologice. Cercetarea. Cum poate scrie in fisa de aptitudine: apt Apt conditionat (de purtatea ochelarilor) IT inapt temoprar (o perioada) Inapt nu poate sa isi desfasoarea activitatea.Finalitatea dosarului medical este fisa de aptitudine (nu este secret medical) 2 exemplare unul pt angajat si unul pt angajator. BP1 trebuie depusa 2. Noxe: -chimic Biologic Fizica Suprasolicitare : fizica sau psihica (STRESUL recunoscut ca noxa) Lista cu Boli profesionale se gasesc anexa 19-23 din HO 1245 Bolile legate de profesie BLP. -Bolile suferite de elevi studenti. Fisa de expunere la riscuri este recomandat sa se tina una si la firma. chimici sau biologici caracteristici locului de munca precum si datorita suprasolicitarii diferitelor organe sau sisteme ale organismului in procesul de munca.sunt cauzate de mai multi factori dintre care unii pot fi de natura prof: afectiuni:digestive.

caselor de marcat si oricarui ecipament prevazut cu un mic ecran de vizualizare de afisare sau de amsurare a datelor necesar pentru utilizarea directa a acestui echipament. HG 1051/2006 privind cerintele minime de sanatate si securitate pentru manipularea manuala a maselor care reprezinta riscuri pt lucratori in special de afectiuni dorsolombare Este traspusa integral din legislatia EU.in sensul acestei hotarari prin manipularea manuala a maselor se intelege orice tip de trensport sau sustinere a unei mase de catre unul sau mai multi lucratori inclusiv ridicarea asezarea intinderea tragerea. Nu se aplica:. Masinilor de scris de conceptie clasica de tipul masini de scris cu fereastra . greu de manuit.cabinei soferului sau cabinei de comanda in cazul vehiculeor Sistemelor informatice de la bordul mijloacelor de transport Sistemelor portabile care nu se utilizeaza in mod prelungit la postul de lucru Sistemelor info destinate in principal utilizarii publice Masinilor de calculat. sa ii consulte in legatura cu ideiile lor. prea grea. Pentru MMM se poate face o manipulare de risc. Se poate face si online. deplasare brusca a masei.de a informa. sau deplasarea unei mase care datorita caracteristicilor acesteia sau conditiilor ergonomice necorespunzatoare prezinta riscuri pentru lucratori in special de afectiuni dorsolombare. 2. Def. corpul in pozitie instabila Evaluarea de riscuri este bine sa fie inclusa si manipularea manuala a maselor. Obligatiile angajatorului. Prima anexa se refera la caracteristicile masei. HG1028/2006 cerintele minime de sanatate si securitate in munca referitoare la echipamentele cu ecran de vizualizare echipamentele cu ecran de vizualizare este Ecran de vizualizare grafic sau alfanumeric indiferent de tipul de indiferent de procesul de vizualizare folosit.RO ghidul lui arafat toata cartea de prim ajutor.protectiamuncii. Cum poate sa afecteze: prea mare. Exista un curs de prim ajutor la Ambulanta cam un milion costa. Pe MS. HOTARARILE DE GUVERN 1.ro se gaseste un personaj napo. purtarea. www.Punctul de prim ajutor conform oridinului 427/2002 al ministerului sanatatii In acest ordin avem baremul trusei de prim ajutor unde nu avem medic sau asistenta. de a instrui. Efortul fizic: prea intens. sa ii implice in elaborarea procedurilor de lucru.

(norme generale de protectie a muncii (2002)). soc caloric Cele cu -: hipoterime. Pt temperaturi cu + angajatorul trebuie: echipamentul individual de protectie Apa minerala in cantitate de 2-4 l/ persoana/schimb dusuri reducerea intensitatii si ritmului asigurarea ventilatiei la locul de munca alternarea perioadelor de lucru cu perioade de repaus in locuri umbrite unde sunt curenti de aer alternarea efortului static cu cel dinamic daca nu sunt suficiente trebuie sa se ia masuri de intrerupere a activitati de la ora 11 la 17 sau intreruperea colectiva a lucrului controlul medical periodic pt temperaturi cu minus: 0. degeraturi Vibratii: boala de vibratii In planul de prevenire si protectie trebuie referiri la OU 99 HG1091/2006 cerintele minime de SS de pt locul de munca . Ordonanta 99/2000 temperaturi extreme Ce sunt: cu + sau Cele cu + sunte mai mari de 37 grade Cele cu mai mici de -20 grade sau mai mari dar corelate cu vant intens. Valorile trebuie frunizate de IMMH dar cu trebuie sa fie depasite 2 zile consecutive. luminat satisfacatoare si constrast bun intre ecran si mediu inconjurator. crampe calorice.Angajatorul are obligatia sa: elimine riscul daca se poate Cerintele minime: ecranu sa aibe caractere corespunzatoare. scaunul sa fie stabil si cu pozitie confortabila sa fie inclinabil. sa nu fie spre geam. suprafata de lucru sa fie putin reflectanta si suficienta. Se asigura ceai cald. spatiul suficient sa schimbe pozitia.5 litri ceai fierbinte/pers/schimb Asigurarea echipamentului personal de protectie Spatii incalzite pt refacerea capacitatii de termoreglare Controlul medical periodic Temp extreme pot saproduca boli profesionale Cele cu + pot sa produca:solaps caloric.

Temperatura: int timpul programul trebuie sa fie adegvata Iluminatul: natural si artificial trebuie sa fie sufucient Pardoselile: fixe. Are un traseu caracteristic inregistrat pe audiograma. fara denivelari Incaperile: izolate termica Pereti transparenti sau translucizi trebuie sa fie semanlizati corespunzator. Incepe cu stabilitatea si rezistenta cladirilor. Cu potential exploziv trebuie ca iesirile de urgenta sa fie mai multe. trebuie sa aibe o tructura si rezistenta corespunzatoare natruii de folosinta. padurilor sau altor terenuri care apartin unei intreprinderi agricole sau forestiere si sunt situate in afara ariei cladirii intreprinderii.Industriilor extractive. La locul de munca unde este obligatoriu schimbarea dulapioarele trebuie sa aibe spatii de despartire. Efectele indirecte: .Exceptii: mihjloace de transport utilizate in afara intreprinderii sau locurile de munca aflate in interiorul mijloacelor de transport .hipoacuzia si surditatea de perceptie sau neurosenzoriala Datorita zgomotelor ridicatemembrana corti din urechea interna ii se distruge cili. vaselor de pescuit. nealunecoase. Semnalizarea conform HG971 Ventilatia: suficient aer proaspat. santierelor termporatre. semnalizate corespunzator. se refera la locuri de munca aflate in folosinta si locuri dem unca nou infintate. stabile.aasupra urechii umane Expunerea peste limita maxima peste 15 ani duce la boli prof. Principiile ergonomice de amenajare a locului de munca: Obligatoriu de studiat!!!!!!!!!!!!!!!!! HG493/2006 cerintele minime de SS la riscuri de zgomot Doua tipuri de efecte: directe indirecte Directe. In aceste 2 anexe se spune cerintele minime care se cer la amenajarea locului de munca. Vestiarele: nu este obligatoriu ca orice loc de munca sa aiba vestiar dar sunt obligatorii dulapioarele. campurilor.

Trebuie neapratat sa fie facuta anual controlul medical. vasculare. soferi pe tractor. Se produc leziuni osoase. scade capacitatea de concentrare. Zgomotul produce boli profesionale iar prin efectele indirecte duce la aparitia accidentelor de munca Nivelul de expunere zilnic la zgomot: Nivelul de expunere saptamanala la zgomot. articulare. Nu se refera la valoarea masurata. mineritul. De la aceasta valoare este obligatoriu purtarea antifoanele. Zgomotul este noxa. Valoare de expunere superioara la care se declanseaza actiunea angajatorului este de 85 decibeli/8 ore. Mana-brat: locuri de munca unde se utilizeaza unelte rotopercutante. Transmise intregului corp: coloana vertebrala. care duc la cresterea probabilitatii aparitiei accidentelor de munca. HG1876/2005 Expunerea la vibratii 2 tipuri: vibratii transmise intregului organism si vibratii transmise mana brat. Valoarea limita de expunere = 87 decibeli / 8 ore. musculare. Valoare de expunere inferioara de la care se declanseaza actiunea care este de 80 decibeli/ 8ore. Se refera la media timpului de expunere.- Produce cresterea frecventei caridace. Produc boala degetelor albe. scade atentia.. cresterea tensiunii arteriale. Ne este voie sa se depaseasca aceasta valoare. De la aceasta valoare angajatorul trebuie sa ii dea antifoane. neurologice. croitorie la banzic. si cilindrucompactor Afectiunile musculoscheletice toti le avem si pot fi trecute ca boli profesionale .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful