Alimentaţie publică şi cattering

Alimentaţie publică şi cattering

Maximizaţi productivitatea, îmbunătăţiţi-vă imaginea şi satisfaceţi necesităţile de igienă ale clienţilor dv. Produsele noastre sunt proiectate să vă ajute să menţineţi niveluri ridicate de curăţenie şi să preveniţi contaminarea încrucişată şi, prin urmare, să promovaţi o imagine pozitivă. Raport adecvat calitate-preţ Reduceţi pierderile cu produse precum dispenserul cu role cu distribuire centrală, care ajută la menţinerea sub control a utilizării lavetelor, ceea ce duce la costuri reduse de utilizare - o veste bună pentru orice buget. Promovaţi o imagine pozitivă Pentru a veni în întâmpinarea necesităţilor lavoarelor celor mai exclusive, gama noastră de produse premium şi de dispensere cu o imagine exclusivă sunt proiectate pentru a oferi calitate şi stil. Curat şi igienic Lavetele şi lavetele noastre din material neţesut cu cod de culori sunt gata de utilizare, atât pentru ştergerea şi curăţarea suprafeţelor, cât şi a echipamentului. Aceasta include ştergerea meselor şi a altor suprafeţe din zona de servire a publicului şi ştergerea suprafeţelor de sticlă. Multe dintre produsele noastre sunt codificate pe culori, pentru a ajuta la eliminarea contaminării încrucişate dintre diferitele zone care trebuie curăţate. Produsele noastre ajută la crearea şi menţinerea unui mediu igienic şi pot face parte din sistemul dv. HACCP.

SERVIREA SI ORGANIZAREA MESELOR DE BANCHET. RECEPTII SI COCKTEILURI.

CUPRINS
ARGUMENT……………………………..pag.1

CAPITOLUL I. Stabilirea meniurilor si aranjarea meselor pentru banchet, receptii si cockteiluri………………………………..pag. • introducere (generalitati despre servire si aranjarea meselor pentru banchet, receptii cockteiluri)…………………….pag. • meniuri pentru dejun si cina…pag. CAPITOLUL 2. Servirea meniurilor pentru banchet, receptii si cockteiluri…………pag. • servirea meniurilor pentru banchet….pag. • servirea pentru receptii………pag. • servirea pentru cockteiluri......pag. • debarasarea meselor de banchet, receptii, cockteiluri……………………..pag. RETETE: -ingrediente -mod de preparare -imagini ANEXE……………………………….pag. BIBLIOGRAFIE……………………...pag.

ARGUMENT

Mesele de banchet se organizeaza in unitatile de alimentatie publica sau in anumite spatii rezervate din cadrul institutiilor,intreprinderilor(restaurant-cantine),saloane speciale. La aceste mese poate participa un grup de conservatori mai mic sau mai mare.Mesele se completeaza dupa preferintele invitatilor la propunerea sefului de unitate sau personalului care asigura servirea. Decorul floral se va face cu atentie ca sa nu incomodezi vizibilitatea caonsumatorilor la masa ,se respecta distanta dintre vase.Scaunele se aranjeaza asfel incat marginea acestora sa nu deranjeze fata de masa. Receptiile si mai ales cockteilurile se organizeaza deobicei in picioare deoarece ofera o mobilitate a invitatilor si a gazdelor putanduse realiza mai usor un contact direct intre acestia.In asemenea 15515i811p cazuri serviciul poate fi asigurat fie de ospatari,care circula printer invitati cu tavile,platourile de aperitive,gustarile etc.fie prin asezarea acestora pe mese speciale(tip buffet suedez),in centru sau in partile laterale saloanelor,oaspetii servinduse in acest caz singuri sau cu ajutorul unor formatii de cativa ospatari. Pregatirea gustarilor in prealabil este determinata de numarul invitatilor care participa si de celelalte conditii stabilite cu organizatorul acestei actiuni.Completarea gustarii si bauturii revine formatiei de lucrari care asigura aceasta masa de receptii.

CAPITOLUL 1.
Stabilirea meniurilor si aranjarea meselor pentru banchet,receptiisi cockteiluri.
Mesele de banchet se organizeaza in unitatile de alimentatie publica sau in anumite spatii rezervate din cadrul institutiilor,intreprinderilor(restaurant-cantine),saloane speciale. La aceste mese poate participa un grup de consumatori mai mic sau mai mare. Mesele se completeaza dupa preferintele invitatilor la propunerea sefului de unitate sau personalului care asigura servirea. Dupa obtinerea formei dorite a meselor se trece la asezarea motoanelor pe tablia mesei si a fetelor de masa obisnuite sau fete de masa speciale.fetele de masa obisnuite se vor intinde incepand de la

timp in care se vor retrage in imediate apropiere.cu latimea laturilor pana la pardoseala pe ambele parti ale mesei.Asfel pentru banchete care se desfasoara pe o durata .fie prin asezarea acestora pe mese speciale (tip bufet suedez)in centru sau in partile laterale ale saloanelor.intervenind in cazul in care sunt solicitati.se iau cu mana dreapta farfuriile din stiva de pe mana stanga si se aseaza intr-o aliniere perfecta cu aceiasi distanta intre ele . In asemenea cazuri serviciul poate fi asigurat fie de catre ospatari.un capat al mesei suprapunandu-se cate 10-15 cm pe fiecare latura in acelasi sens .confectionate dintr-o singura tablie montata pe schelet special.in saloane alaturate salonului principal.Dupa amplasarea lor se numara pentru a corespunde numarului prevazut .persoanele participante si natura mesei.se trece la aranjarea identica pe cealalta latura a mesei.care circula printer invitati cu tavile.In aceste conditii bautura aperitiv va fi servita inainte .oaspetii servindu-se in acest caz singuri sau cu ajutorul unei formatii de cativa ospatari.uneori sunt folosite mese speciale mai inalte decat cele obisnuite si mai late.Dupa ce sau aranjat farfuriile de una din laturi ale mesei .lucratorii nu vor mai face nici o miscare .lungi in functie de lungimea mesei.incepand de la un capat al mesei.In mod obisnuit .in asfel de ocazii se pot folosi ca distanta etaloane . Receptiile pot fi organizate si cu plasament la mese cu scaune .confectionate din material intreg.astfel incat ambele farfurii (ambii consumatori) sa fie fata in fata.lasand in toate ocaziile o rezerva de cateva locuri.Dupa aceasta operatie se aseaza farfuriile intinse mari.Se trece la asezarea naproanelor care pot fi si deasemenea sub forma de film sau naproane obisnuite.platourile de aperitive . Servirea se face de catre lucratorii ospatari in acelasi timp respectand ordinea si prioritatea invitatilor la masa.gustarile etc.Aranjarea mesei de receptie se face intr-o singura forma I sau U.in functie de numarul invitatilor. Organizarea si tehnica servirii meselor pentru banchet Stabilirea meniurilor:La stabilirea meniurilor pentru mesele festive se tine seama de particularitatile organizatorice..inaintea de servirea gustarilor.Fetele de masa sunt speciale .o farfurie intinsa si 2-3 degete deoparte si de alta distantate intre ele.In cazul in care se testeaza la masa .

F.bauturi nealcoolice. Celelalte obiecte de inventar de baza sau auxiliare necesare servirii si consumarii preparatelor si bauturilor se aranjeaza pe blatul meselor cu respectarea regulilor privind manipularea acestora si de aranjare a meselor.bauturi alcoolice aperitive.dulciuri de cofetarie sau produse de cofetarie .vin ars(coniac)si lichioruri.Acestea vor fi acoperite cu napron care trebuie sa aiba lungimea si latimea corespunzatoare laturilor meselor.Se recomanda sa se evite folosirea de flori sau vase inalte.aranjarea vazelor.spatiul si forma salii in care se organizeaza.suporturilor de lumanari si a altor elemente decorative precum si de efectuarea operatiunilor de decorare a meselor.T.meniul poate fi construit din:gustari reci sau calde.vinuri spumante(sampanie).preparate din legume cu carne sau fripturi cu diverse garniture si salate.vinuri albe si rosii.pentru a se da posibilitatea circulatiei consumatorilor cat si personalului.Alinierea si fixarea se face cu ajutorul unor pufere sau cauciuc puse sub picioarele mai scurte.O atentie deosebita se va acorda masurilor organizatorice ce trebuie loate pentru procurarea florilor.Scaunele se aseaza paralele cu laturele mesei pe o parte si pe alta a acesteia sau numai pe o singura parte lasandu-se o distanta de 10-15 cm intre ele.Peste molton se aseaza fetele de masa lungi de 10-12 m (fileuri)Se marcheaza locul pt fiecare persoana folosindu-se dimensiunile scaunelor de la mesele respective.mai mare de timp .pentru servirea preparatelor.bauturilor si a debarasarii meselor.vinul comandat.preparate din peste.sortimente de inghetata.L.La decorarea meselor pot .Se folosesc mesele obisnuite din sala de consumatie sau mese speciale demontabile de dimensiuni diferite. sau sub forma patrata.1TEHNICA SERVIRI MESELOR PENTRU BANCHET:Stabilirea meniurilor Se pot aranja mese sub forma de I care este cea mai simpla si mai usoara de aranjat.sub forma de E.Farfuriile intinse suport se aseaza in dreptul fiecarui scaun la distante egale intre ele.sucuri racoritoare.O.apa minerala. Aranjarea meselor-mesele pentru banchet Mesele pentru banchet se aranjeaza in mod diferit in functie de cerintele consumatorilor. 1.U.Se va evita pe cat posibil ca acestea sa nu se aseze la imbinarea a doua mese.

ardei gras.pate de ficat.Stabilirea meselor de receptii Preparatele servite vor fi transate in portii foarte mici evitandu-se folosirea cutitelor de catre consumatori.dulciuri de bucatarie.crema de zahar caramel.Acestea se acopera cu fete de masa mai mari(fileuri)acoperindu-se si picioarele meselor.crochete.vite.ficat.dand posibilitatea invitatilor sa se serveasca singuri cu cea ce doresc fara sa se deplaseze.val.salata a la rus.foast.vaca .sarmalute.rosii.2.varza calita.gujon.oua umplute etc.soteuri din morcovi.snitel.3.ficatei de pasare. .Sunt folosite mese de forma patrata sau dreptunghiulara pentru a fi usor de ansamblat .lichior.carnaciori.evantai.vin ars. Meniurile pentru asfel de mese pot fi constituitedin:sunca.Nu se recomanda preparatele cu sos sau preparatele lichide. 1.plic etc.Aranjarea meselor pentru receptie Avandu-se in vedere tipografia si dimensiunile saloanelor in care se organizeaza receptia fara scaune.mai inalte si late decat mesele obisnuite.pasare dezosata.friptura de porc.pana jos .salata de vinete.. 1.branza.clatite.U sau O.vin spumant si in deosebi amestecuri de bauturi -produse de panificatie:cornuri.fasole verde.cascaval.pe podea.peste.chifle etc.mazare. -mancaruri:peste prajit.gogosi.tochitura.sardele.cartofi prajiti.produse de cofetarie si patiserie .mile. -desert:inghetata.castraveti. -garnituri:piure de cartofi.fructe -sucuri:racoritoare. Preparatele montate pe platouri si bauturile portionate in pahare aflate pe tavi sunt asezate pe blatul mesei intercalate.crenvusti in foietaj.mesele sunt aranjate in forma de I.vinuri.contribui si servetele impaturite in forme diferite:con.compoturi.papanasi.apa minerala -bauturi alcoolice.

si uneori la cererea organizatorului se poate folosi napron. .cu blaturile mici.in deosebi amestecuri de bauturi slab alcoolizate.Nu se foloseste fete de masa . -sucuri racoritoare:sucuri din fructe intr-o gama sortimentala mai variata . Tigarile se prezinta in pachete desfacute.pastrate cu laturile intre 50-70 cm sau rotunde cu un diametru de 60-80.presaratoare cu sare si piper. -se pot servi:-gustari intr-o gama sentimentala variata .iar pe deasupra se feligraneaza unt.felii subtiri de chec sau cozonac.brichete si scrumuiere.ceai.Aranjarea meselor pentru servirea cockteilurilor La cocktail se folosesc mese joase de forma dreptunghiulara .la care painea este fara coaja.sunca .fotoliilor sau scaunelor tapitate.oliviere.apa minerala.in boluri sau cupe.salam.si se aseaza pe blatul mesei.4. -produse de patiserie:pateuri.latura intre 40-50 cm lungimea intre 60-80 cm. 1.zaharnite etc.)sunt asezate direct pe blatul mesei intercalat cu platourile cu preparate.fursecuri asortate.la o distanta cat mai accesibila consumatorilor.mici.taiata subtire.Obiectele necesare consumarii preparatelor (farfurii intinse.acoperite cu servet.Bauturile portionate in pahare sunt asezate pe tavi.vinuri superioare..Stabilirea meniurilor pentru un cocktail Meniul pentru o masa cocktail cuprinde un numar mai restrans de sortimente .cafea .bere.5.tacamuri.care au un aspect deosebit si un rafinament gastronomic de inalt nivel. 1. Sticlele cu bauturi care se consuma in stare rece sunt pastrate in frigidere langa masa .pastrami. -bauturi alcoolice aperitive in cantitati mici.mijlocii .pe farfurioare suport sau tavi speciale impreuna cu chibrituri.iar cele care se consuma la temperatura camerii se aseaza pe tavi pe blatul mesei.in portii mici cum ar fi:tartinele realizate din cascaval. Mesele sunt aranjate in fata canapelelor.Pentru racirea bauturilor se vor servi cuburi de gheata.

Meniuri pentru dejun si cina Meniu pentru dejun: Vodca Tartine cu icre Sardele cu lamiae Sunca in aspic Oua umplute cu pate de ficat Soteuri din garniture fasole verde mazare verde Salata castraveti murati. (bufet suedez) Tuica Pastrama de porc Drob de miel .1.6.

Branza telemea Rosii Crap saramura cu mamaliguta Carne de miel la tava Garnitura :pilaf. morcov.cartofi sote. Salata verde Parfait dire legume Fructe de sezon (friptura de miel) .

(cascada de fructe) (salata de ton) Bitter sau bere Salata de cruditati .

Bulite de creier Ficatei de pasare Ciuperci umplute Crochete de cascaval Rosii si ardei gras Profiterol Fructe de sezon Tort dobos Cafea Vin alb Apa minerala Produse de panificatie (profiterol) .

(friptura de pasare) (cafea) .

(vin alb) Cocktail Rulou din sunca cu salata de telina Rosii umplute cu salata de vinete Ardei gras umplut cu pasta de branza Piftie de pasare Sarmale cu mamaliguta Frigarui si mititei Salata de ardei copti Salata din fructe Cafea Alune Vin alb Vin rosu Vinars lichior .

Apa minerala Produse de panificatie (cocktail) .

cocktail) (merlot) .(shrimp.

(sarmale cu mamaliguta) 1.cartofi pai Salata varza alba Inghetata din fructe Branzeturi asortate Fructe Vin alb .Meniuri pentru cina Cocktail de sampanie Bulite de creier Ficatei la tigaie Crochete de cascaval Rulada din muschi de porc cu legume Garniture.7.

Vin rosu Apa minerala Produse din panificatie (inghetata) Bitter Sunca in aspic Tarte cu icre Morun la gratar Snitel de vita cu cascaval si sunca Vin alb Lichior Apa minerala Produse de panificatie .

(ramazzoti liquore) .

Tinand seama de numarul mare de clenti care sunt serviti la o masa de banchet.Pentru a crea un cadru cat mai festiv .se repartizeaza grupuri de maxim 14-16 consumatori.prezentarea si servirea acestora precum si succesiunea operatiilor..1Servirea meniurilor pentru banchet La servirea preparatelor si a bauturilor.(orange liquore) (liquore lemon) CAPITOLUL 2.care pot fi serviti indiferent de sex varsta etc. Servirea meniurilor pentru banchet.de ordinea gastronomica si de periodicitatea serviri si consumarii preparatelor si bauturilor se vor folosi sistemele de servire directe cu ajutorul clestelui sau lusului si la farfurie.cockteiluri 2.in cadrul meselor festive.se vor respecta regulile privind transportul.fiecarui chelner.Asfel in oficiu fiecare chelner preia .al servirii se organizeaza deplasarea chelnerilor.receptii..in sir Indian”la iesirea din oficiu si prezentarea care trebuie sa conduca sis a coordoneze toate operatiunicle ce se executa de intreaga formatie de chelneri.In acest scop.

primul fiind cel care va servi consumatorii de la masa cea mai indepartata de oficiu.chelnerii asteapta de la chelnerul principal semnalul de incepere a operatiunilor de prezentare si de servire .Ajunsi in dreptul grupului de consumatori stability pentru a fi serviti .platoul cu preparate sau tavile cu bauturi .iar ultimul de masa cea mai apropiata. Chelnerii sunt asezati unul in spatele celuilalt. .intr-un ritm care sa permita ca toti chelnerii sa termine servirea in acelasi timp.asezate pe antebratul sip alma stanga acoperite cu ancarul impaturit.

.

Servirea pentru receptie Preparatele se preiau de pe platouri . .direct de catre consumatori folosindu-se clestele.2..lusul sau alte obiecte de servire.salatiere etc.facandu-se in farfurioarele respective .2.boluri.

3.Bauturile deobicei sunt portionate in pahare asezate pe tavi. Bauturile alcoolice .apa minerala.in pahare.sucurile racoritoare.acoperita cu un servet.deplasandu-se in sala printre acestia. Cafeaua se monteaza in cesti care impreuna cu farfuriute suport sunt asezate pe tava de serviciu.deplasandu-se in sala printre acestia.Tavile se aseazate pe blatul mesei sau se transporta de catre chelneri pe antebratul si palma stanga acoperite cu ancarul inpaturit si oferite consumatorilor.boluri.cat mai estetic si intr-o paleta de culori deosebita.se portioneaza la sectie.vinurile berea.sonde sau cupe si se transporta in sala de servire . .de catre chelner asezand tava pep alma si antebratul stang acoperite cu ancarul impaturit.Servirea pentru cockteiluri Preparatele sunt montate pe platouri sau tavi.dar cu o structura si caracteristici cat mai apropiate. 2.acestea se gasesc pe blatul meselor sau sunt transportate de chelneri pe antebratul si palma stanga acoperite cu ancarul inpaturit si oferite consumatorilor.Pe un platou sau tava se aseaza mai multe feluri de preparate.

4.folosind un loc cat mai accesibil . Cafeaua si ceaiul se ofera direct de catre chelner asezand farfurioara suport cu ceasca pe blatul mesei in dreptul consumatorului servit.fara a deranja participantii cocktail.iar ceasca cu cafea sau ceai sa aiba toarta indreptata in partea dreapta a consumatorului servit.se va adduce la masa concomitant zaharnita cu zahar cubic sau preambalat insotit de lingurita.Preparatele sunt servite direct de catre clienti de pe platouri asezate pe mese sau de la chelner.folosindu-se de farfuriutele suport asezate pe mese in prealabil sau o data cu gheridoanele.In cazul in care se serveste cafea filtru. 2.In conditii in care servirea se efectueaza . Paharele cu bauturi sunt preluate direct de catre clienti.Debarasarea meniurilor pentru banchet Debarasarea meselor de obiecte de inventar folosite la consumarea preparatelor si bauturilor se efectueaza cu respectarea regulilor cunoscute.de pe platourile asezate pe mese sau de la chelner folosindu-se de farfuriutele suport asezate pe mese in prealabil sau o data cu gheridoanele.in sir .Se va avea in vedere ca farfurioarele sa aiba emblema in fata ..

Indian”operatiunile de debarasare se efectueaza in acelasi mod.Obiectele debarasate se transporta cu respectarea regulilor de manipulare respective . .2 portocale. In acelasi timp se vor aduce de la oficiu obiecte curate ce vor fi asezate pe blatul mesei.Debarasarea meselor de receptie Debarasarea meselor de obiecte de inventar folosite la consumarea preparatelor si bauturilor se face de catre chelner cu ajutorul tavii de serviciu asezate pe antebratul sip alma stanga acoperit cu ancarul impaturit precum si la 2 sau 3 farfurii cu ancarul desfasurat.1 cescuta rom.parfumate si cu mirosul tare .zahar si vin dupa gust.evitandu-se aglomerarea cu obiecte folosite pe blatul mesei.direct de la oficiu fiind interzisa depozitarea lor in sala de servire.se presoara cu zahar si se stropesc cu o cescuta de rom.sau felii.Debarasarea meselor de cockteiluri Debarasarea meselor de obiecte folosite se efectuiaza in tot timpul cat se desfasoara servirea.Se adauga vin alb .6.pere nu prea mari si portocale zamoase.cat sa cuprinda bine fructele . Mod de preparareSe aleg mese frumoase. 2.5.Se taie toate in cuburi mici .Retete pentru mese de banchet receptii si cockteiluri RETETE BANCHET Salata de fructe Ingrediente:2 mere.folosit la prezentarea si servirea preparatelor si bauturilor.Operatiunile de debarasare se efectueaza pe toata durata desfasurarii mesei .Se potriveste de dulce . CAPITOLUL 3.dupa gust si se serveste foarte rece.concomitant cu aducerea si servirea preparatelor si bauturilor sau cu completarea celor care au fost consummate. 2. 2 pere.

caise etc.Frisca se combina foarte bine cu aroma fructelor..Se toarna compozitia in forma si se ingheata.zmeura.3L apa .zeama de la 1 lamaie.Se amesteca cu fragii fara sa se mai tina pe foc si dup ace s-a racorit se adauga dupa gust zeama de la o lamiae si putina frisca batuta.care se fierbe 2 min pe foc iute. Inghetata de fragi Ingrediente: 500g fragi.capsuni.se face separat un sirop din zahar cu apa .se trec prin sita .dand inghetatei un gust fin.300g zahar.Dupa anotimp salata se poate face cu orce fructe avem la indemana:fragi. .3 linguri de frisca batuta(facultativ) Mod de preparare: se spala fragii si se scurg bine .

dupa ce sa racorit.cat este gata se rastoarna si se taie felii.apoi se pun cate putin alternative faina si albusurile spuma. Mod de preparare: se freaca untul spuma se pune pe rand galbenusurile si zaharul.250g zahar.50g migdale.se adauga stafidele alese si usor date prin faina si migdalele curatite si taiate in lung .6 oua.150g stafide.Se toarna compozitia intr-o forma lunga bine unsa cu unt.250 g faina. .Dupa ce sunt bine frecate .Se coace la foc potrivit .Prajitura cu stafide Ingrediente: 250g unt.

vital.ferbinte la foc iute.se face carnea sul si se fixeaza cu o scobitoare.se acopera si se lasa sa se raceasaca in apa.1 ou.se taie din mijloc 2-3 felii . Cand s-a racit se scurge bine apa.2 galbenusuri.de ficat.se curata cu grija sa nu ramana nici o forma de fiere.care se vor lasa intregi in pate.Se da cratita cu tot la o parte . Se spala ficatul.2 linguri de pesmet.2 linguri de untura.ficatul este sufficient de fiert. Snitel din piept de pasare Pieptul de la 3 pui.daca nu iese sange sau apa inrosita .100g aspic. .Se pune la fiert intr-o cratita apa cu sare.proximativ 300g).o ceasca de lapte (facultativ).1 lingura de faina.Se pune peste fiecare o bucatica de unt.1 lingura de unt topit.1.Se incearca daca este gata apasand cu o furculita in partea mai groasa a ficatului. se tine ficatul cateva ore in lapte. Se scoate pieptul de la un pui sau pasari tinere.de la gheata(deci foarte tare).impreuna cu 2 galbenusuri rascoapte.Se servesc cu legume asortate.Cand apa clocoteste.care poate amara pateul.Retete pentru mese de receptie Pate de ficat Un ficat(pasare .Ca sa fie alb.Bucatile de piept astfel rulate se dau prin faina .porc.Se servesc imediat ce sunt gata asfel incat bucatica de unt dinauntru ruloului sa nu fie complet topit. Se pune pasta intr-un craston si se freaca bine impreuna cu o bucata de unt proaspat pse face ca o alifie.100g unt proaspat.iar restul se da prin sita .sare.3.frumoase.Se bat bucatile pe fund ca snitelu si se das are.ou si se prajesc in untura multa .60g unt.se da drumu ficatului si se lasa sa fiarba vreo 10 minute.

se unge cu untura si se da la cuptor . Mod de preparare: Se alege carnea macra de la pulpa sau de la coada.Se rumeneste pe o parte si de alta.Friptura la tava Ingrediente: 1kg carne.Se aseaza intr-o tava cu ceapa taiata felii subtiri si cu o lingura de untura.Intre timp se face repede sosul:se scurge grasimea din tava.3 cepe mijlocii.Cand carnea este fragezita.Se serveste cu garniture de macaroane fierte si oparite cu unt sau cu cartofi .iar in zeama care a ramas .Se lasa sa se dea vreo cateva clocote.1 lingura bullion.Cand este gata se scoate se taie felii subtiri si se tine la cald.sare.1 lingura de untura.se adauga 1-2 linguri de apa si putin bullion de rosii.ca sa se ia toata rumeneala de pe fundul tavii.unde se tine descoperita pana rumeneste. apoi se toarna cateva linguri de apa si se tine sa fiarba acoperit 1-2 ore adaugand din cand in cand cate putina apa.Se sareaza si se tine jumatate de ora.amestecand cu lingura.

Cate putin se toarna cate putin bors sau sare de lamaie dizolvata in apa.si se toarna cate o lingurita de apa . .Se pune in cratita si se tine la foc potrivit sa se rumeneasca vreo ora.ca sa nu se prinda de fundu cratitei.daca trebuie.Se potriveste de sare si se adauga cateva boabe de piper. Mod de preparare: Daca varza murata este prea acra se spala intai in apa.Din cand in cand se amesteca cu o lingura.se scurge bine de apa si se taie ca fidaeaua.Retete pentru mese de cocktail Varza acra calita Ingrediente: 1 varza mare.10 boabe piper.3 linguri de untura sau ulei.Cand este aproape gata.se adauga cateva boabe de piper.3.2.

1 lingura untura Mod de preparare: Se spala carnea de miel.Nu se toarna peste friptura ca sa nu se moaie coaja.se das are si se lasa o jumatate de ora.se pune sa fiarba bine cu o lingura de apa.Friptura de miel Ingrediente: 2kg carne miel.La sfarsit se intareste focul si nu se mai unge.Se trece prin sita si se serveste separate.Se taie repede pe fund de lemn si se aseaza bucatile pe farfurie. .sa se rumeneasca frumos sis a se intareasca bine coaja.Se serveste cu cartofi prajiti si salata verde.Se aseaza intr-o tava.amestecand ca sa se ia rumeneala de pe fundul tavii.Sosul care a ramas in tava se curate bine de grasime .Se pune o lingura de untura.Se da la cuptor la inceput la foc moale si se unge din timp in timp cu grasime.cu spatele in sus.

Se freaca bine zaharul cu zeama de fructe limpezita(visine..1 pahar zeama de fructe. .fragi etc.Cand zaharul s-a topit complet.se toarna in forma si se ingheata.Se mai freaca .Inghetata de fructe cu lapte 1 pahar zahar pudra.zmeura.).3/4 pahar de lapte crud.se adauga laptele nefert.

Se intinde nuca pe foaie si se face sul.in forma de con.Se intinde pe masa de aluat o foaie cam de un deget grosime.2 galbenusuri.1/2 ceasca cu lapte.140g unt.intorcandu-l de la baza la varf. . Atat aluatul cat si nuca se pregatesc precum la cozonacul cu nuca.vanilie(Umplutura:500g nuci macinate.2 oua intregi.1/2 lingurita sare.20g drojdie.Se taie in forma de triunghi .de marime dorita.Cornuri cu lapte 600g faina.2 linguri zahar.350g zahar pisat.Capetele se aduc putin spre mijloc.1 praf sare.1 ceasca cu lapte.

se presoara cu sare. .Se ung cu ou.se pun deasupra jumaratii de nuca si se coc la foc bun.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful