Studiu: Sase din zece gospodarii din Romania au telefonie fixa

16 Martie 2011 In Romania, aproximativ sase din zece gospodarii au instalata cel putin o linie de telefonie fixa, Romtelecom ramanand in 2010 lider de piata, cu o cota de circa 66%, rezulta dintr-un studiu realizat de Gallup, pentru ANCOM.

La studiu au participat 6.000 de persoane cu varste de peste 16 ani. Studiul a fost realizat in perioada 5 martie-6 aprilie 2010. Extrapoland rata de penetrare la numarul total al gospodariilor din Romania, rezulta ca in circa 4,43 milioane de gospodarii se foloseau la data realizarii studiului servicii de telefonie fixa prin linie de acces. Gradul de penetrare a serviciilor de telefonie fixa este semnificativ mai mare in mediul urban (72%) comparativ cu mediul rural. Bucurestiul este lider in ceea ce priveste penetrarea (77%), urmat de zonele de centru (72%), vest (71%) si nord-vest (63%). Principalul concurent al Romtelecom este RCS&RDS care, in cei sapte ani de la liberalizarea pietei, a ajuns la o cota de piata pe telefonie fixa de 33%. ³De altfel, daca analizam achizitia abonamentelor noi incepand cu anul 2003, vom observa ca, pentru fiecare perioada analizata, RCS&RDS a depasit semnificativ Romtelecom, avand o pondere de circa 60% din numarul total de abonamente noi´, subliniaza studiul citat. O crestere constanta a inregistrat si UPC, care a ajuns de la o cota de 3-5% din abonamentele noi de telefonie fixa achizitionate in perioada 2003-2006 la o cota de 14% in perioada 2009-2010. RCS&RDS a cunoscut in ultimii ani o crestere importanta in special in mediul urban: 43% din gospodariile care folosesc servicii de telefonie fixa prin linie de acces sunt abonate la RCS&RDS. In mediul rural, Romtelecom pastreaza o pozitie de semi-monopol (93% din gospodariile in care se utilizeaza servicii de telefonie fixa sunt abonate la Romtelecom). De asemenea, RCS&RDS inregistreaz rate mai ridicate de utilizare in Vest, Sud-vest si Bucure ti, in gospodariile care au in compunere persoane tinere (18-34 ani) si cu studii superioare, precum si in gospodariile cu venituri ridicate (peste 800 de lei pe persoana). Totodata, 4% din gospodariile in care se utilizeaza servicii de telefonie fixa au abonament de la 2 furnizori, respectiv au instalata o linie de acces de la Romtelecom si de la un furnizor alternativ. In ceea ce priveste tehnologiile utilizate de la furnizorii de telefonie fixa, 62% din gospodarii utilizeaza linii traditionale de tip PTSN, 30% au o linie de la un furnizor de servicii de transmisie

In 43% din gospodariile din Romania se folosesc cel putin doua servicii de comunicatie diferite (telefonie fixa. 20% din gospodarii utilizeaza abonamente standard fara minute incluse iar 1% un abonament social. RCS&RDS este principalul furnizor de pachete de servicii: jumatate din gospodariile care folosesc mai multe servicii de la un furnizor primesc aceste servicii de la RCS&RDS. telefonie mobila. Analizand tipurile principale de abonamente de telefonie fixa. In 32% din gospodarii se folosesc mai multe servicii de la un furnizor sub forma unui pachet pentru care primesc o singura factura. cu preturi nedefalcate pe servicii in timp ce in 8% din gospodarii serviciile folosite de la acelasi furnizor au facturi diferite. 4% utilizeaza (si) o linie tip VoIP cu gestiunea calitatii iar 1% folosesc o linie de tip homezone. . Din totalul gospodariilor in care se utilizeaza servicii de telefonie fixa prin linii de acces. plus in 11% din gospodarii in care exista un abonament cu minute nelimitate. 45% din gospodarii folosesc mai multe servicii de comunicatie. Optiunile cele mai frecvent utilizate sunt cele care ofera reduceri pentru apelurile realizate intre anumite intervale orare.a programelor TV. 35% de la Romtelecom si 8% de la UPC. RCS&RDS si UPC au o pondere mai mare de abonamente cu minute incluse sau nelimitate decat Romtelecom. 12% din persoanele intervievate nu au putut preciza ce tip de abonament de telefonie fixa utilizeaza. servicii TV) de la acelasi furnizor. comparativ cu 27% din abonatii Romtelecom. Astfel. 33% din abonatii UPC. 27% au minute incluse si catre alte retele fixe. 29% din abonatii Romtelecom si 18% din abonatii RCS&RDS beneficiaza de extraoptiuni. internet. doar 5% din abonatii RCS&RDS si 8% din abonatii UPC au mentionat ca beneficiaza de abonamente standard fara minute incluse. dar fiecare este oferit de un alt furnizor iar 9% din gospodarii folosesc un singur tip de serviciu sau niciunul (3% din persoane nu au stiut sau au refuzat sa raspunda). se observa ca predomina abonamentele cu minute incluse: acestea sunt utilizate in 58% din gospodariile in care se utilizeaza servicii de telefonie fixa. 26% din utilizatorii de servicii de telefonie fixa prin linie de acces beneficiaza pe langa abonament si de cel putin o extraoptiune. In functie de furnizor. Ponderea gospodariilor in care se utilizeaza mai multe servicii de la un furnizor este semnificativ mai mare in mediul urban (57%) fata de mediul rural (27%). 13% au minute incluse in reteaua mobila a operatorului de telefonie fixa iar 5% au minute incluse si catre alte retele de telefonie mobila. 61% beneficiaza de minute incluse in aceeasi retea fixa.

Cum si-au impartit piata operatorii telecom Orange Romania este lider in Nord-est. rezulta ca in circa 6.859. In functie de furnizori. Vest. La nivel individual. telefonie fixa + telefonie mobila + internet fix + servicii TV (18%).000 de utilizatori.000 de persoane cu varste de peste 16 ani. In gospodariile in care se folosesc cel putin doua servicii de comunicatie de la acelasi furnizor.000 gospodarii se folosesc servicii de telefonie mobila.001. Sud si Sud-est. iar Vodafone in Bucuresti. Studiul a fost realizat in perioada 5 martie-6 aprilie 2010. pentru ANCOM. .Daca luam in considerare doar pachetele pentru care se primeste o singura factura cu un singur pret.48%. Gradul de penetrare a serviciilor de telefonie mobila este semnificativ mai mare in mediul urban (89%) comparativ cu mediul rural (73%). cota detinuta de RCS&RDS este chiar mai mare:65%. indiferent ca este vorba de servicii cu abonament sau de cartele preplatite (se exclud aici serviciile platite total sau partial de companii sau alte institutii). Sud-vest si Centru. pentru a primi/trimite sms-uri sau pentru a accesa internetul. Extrapoland rata de penetrare la numarul total al gospodariilor din Romania. Pe regiuni ratele cele mai mari de penetrare le intalnim in Bucuresti (94%) si Vest (90%) iar cele mai mici in Sud (72%) si Sud Vest (77%). 77% din romanii cu varsta de 16 ani sau peste folosesc un telefon mobil (care nu este platit de o companie sau institutie).36%%. telefonie fixa + internet fix (16%) si Internet fix + servicii TV (11%).40%. Nord-vest. Extrapoland aceasta pondere la nivelul populatiei Romaniei. telefonie fixa + servicii TV (20%). rezulta dintr-un studiu Gallup. rezulta aproximativ 13. de la Romtelecom servicii de telefonie fixa + internet fix . dar inregistreaza rate foarte bune de penetrare in Bucuresti. Pentru analiza pietei de telefonie mobila studiul a luat in calcul doar cartelele SIM active. in 82% din gospodariile din Romania se folosesc servicii de telefonie mobila. Conform acestuia. respectiv au fost excluse acele cartele care nu au fost folosite in ultimele 6 luni pentru a primi sau efectua apeluri. Cosmote nu ocupa pozitia de lider in nicio regiune. pachetul cel mai frecvent achizitionat de la RCS&RDS este pachetul 4play (telefonie fixa + telefonie mobila + internet fix + servicii TV) . Sud si Sud-est. iar de la UPC internet fix + servicii TV . cele mai frecvente combinatii de servicii sunt: telefonie fixa + internet fix + servicii TV (23%). Sud-vest. La studiu au participat 6.

dar inregistreaza rate foarte bune de penetrare in Bucuresti.31%) in timp ce pe piata cartelelor preplatite Orange este lider detasat (49%) iar Cosmote a ajuns aproape la acelasi nivel cu Vodafone (25% vs. rata de utilizare a abonamentelor este semnificativ mai mare pe segmentul persoanelor cu studii superioare iar rata de utilizare a cartelelor este mai mare pe segmentul persoanelor cu maxim 10 clase absolvite.este in principal cazul abonamentelor de telefonie mobila oferite de RCS&RDS propriilor sai clienti pentru alte servicii de comunicatii.39%. Daca analizam furnizorii in functie de tipul de serviciu. Sud si Sud-est. Probabilitatea de a utiliza serviciile mai multor furnizori este aproape de doua ori mai mare in mediul urban decat in mediul rural. Daca luam in calcul doar cazurile in care persoana este utilizator principal al SIM-urilor. 40% doar cartele preplatite iar 12% folosesc atat abonamente cat si cartele. un utilizator de telefonie mobila foloseste 1. . Rata de utilizare a abonamentelor este mai mare in mediul urban (66% din utilizatori folosesc abonamente) decat in mediul rural (49%).23 cartele SIM. 22% un abonament de la Vodafone. Vodafone . 27% o cartela de la Orange. 12% au abonament de la Cosmote. iar Vodafone in Bucuresti. Cota de piata a furnizorilor de servicii de telefonie mobila ne arata aceeasi ierarhie ca in cazul ratelor de utilizare: Orange detine 44% din SIM-urile active de pe piata. in medie.In functie de tipul de serviciu utilizat. Sud si Sud-est. Sud-vest. Vodafone 29%. beneficiind astfel de tarife mai mici. Cosmote 20% si RCS&RDS 6%. 16% au cartela de la Vodafone. Orange este lider pe piata serviciilor de telefonie mobila. 18% au doi furnizori iar 4% au trei sau mai multi furnizori. 26%). Diferenta intre primii doi operatori este mai mica pe piata abonamentelor (Orange . De asemenea. 25% de la Cosmote. Orange este lider in Nord-est. jumatate din utilizatori folosind cel putin o cartela SIM de la Orange. 9% de la RDS si 1% de la Zapp ± companie achizitionata de Cosmote. 26% din utilizatorii serviciilor de telefonie mobila folosesc un abonament de la Orange. Vest. piata serviciilor de telefonie mobila se poate structura astfel: 48% din utilizatori folosesc doar servicii pe baza de abonament. Pe regiuni. Sud-vest si Centru. 9% au abonament de la RCS&RDS. 35% utilizeaza servicii de telefonie mobila de la Vodafone. 17% din persoanele care au mai mult de un furnizor afirma ca una dintre cartelele SIM le-a fost oferita gratuit . Principalul motiv pentru care o persoana foloseste serviciile mai multor furnizori il constituie optimizarea costurilor: se poate alege furnizorul prin care se efectueaza un apel in functie de reteaua in care se apeleaza. in timp ce in cazul cartelelor preplatite situatia se prezinta invers: 46% dintre utilizatorii din mediul urban folosesc cartele preplatite. in timp ce in mediul rural 62% dintre utilizatori folosesc cartele preplatite. 78% din utilizatorii serviciilor de telefonie mobila folosesc serviciile unui singur furnizor. Nord-vest. 15% au cartela de la Cosmote. Cosmote nu ocupa pozitia de lider in nicio regiune.

de la Romtelecom servicii de telefonie fixa + internet fix . 5% sunt parte a unui pachet pentru care se primesc facturi diferite pentru fiecare serviciu. Cel mai utilizat tip de pachet care include servicii de telefonie mobila este pachetul 4-play de la RCS&RDS: telefonie fixa + telefonie mobila + internet fix + servicii TV (utilizat de 61% din persoanele care au telefonia mobila inclusa intr-un pachet de servicii). nedefalcata pe servicii. Ponderea gospodariilor in care se utilizeaza mai multe servicii de la un furnizor este semnificativ mai mare in mediul urban (57%) fata de mediul rural (27%). in timp ce 75% nu sunt parte a unui pachet . dar fiecare este oferit de un alt furnizor iar 9% din gospodarii folosesc un singur tip de serviciu sau niciunul (3% din persoane nu au stiut sau au refuzat sa raspunda). se observa ca predomina cele cu minute incluse sau credit inclus: 54% din utilizatori folosesc un astfel de abonament fara a avea alte optiuni aditionale iar 27% folosesc tot un abonament cu minute incluse. In 32% din gospodarii se folosesc mai multe servicii de la un furnizor sub forma unui pachet pentru care primesc o singura factura. iar de la UPC internet fix + servicii TV . optiunile cele mai frecvent achizitionate sunt cele care ofera minute aditionale in retelele nationale de telefonie mobila. RCS&RDS este principalul furnizor de pachete de servicii: jumatate din gospodariile care folosesc mai multe servicii de la un furnizor primesc aceste servicii de la RCS&RDS. telefonie mobila. Daca luam in calcul doar gospodariile in care se utilizeaza servicii de telefonie mobila. 4% sunt parte a unui pachet dar respondentii nu au putut preciza daca primesc o singura factura sau mai multe. telefonie fixa + servicii TV (20%). cele mai frecvente combinatii de servicii sunt: telefonie fixa + internet fix + servicii TV (23%). servicii TV) de la acelasi furnizor. telefonie fixa + internet fix (16%) si Internet fix + servicii TV (11%). Urmeaza pachetele care includ servicii de telefonie fixa + telefonie mobila + servicii TV (14%) si cele cu telefonie fixa + internet mobil (11%). internet. In functie de furnizori. 12% din abonamentele de telefonie mobila sunt parte a unui pachet cu o singura factura.40%. telefonie fixa + telefonie mobila + internet fix + servicii TV (18%). comparativ cu situatia in care aceste servicii ar fi fost .36%%.Daca analizam tipurile de abonamente utilizate. In 43% din gospodariile din Romania se folosesc cel putin doua servicii de comunicatie diferite (telefonie fixa. Atat in cazul persoanelor care utilizeaza abonamente cat si al celor care utilizeaza cartele preplatite. cota detinuta de RCS&RDS este chiar mai mare: 65%. Principalul motiv al utilizarii serviciilor de telefonie fixa intr-un pachet de servicii il reprezinta costul total mai mic al pachetului. dar au si extraoptiuni. cu preturi nedefalcate pe servicii in timp ce in 8% din gospodarii serviciile folosite de la acelasi furnizor au facturi diferite. 45% din gospodarii folosesc mai multe servicii de comunicatie. 35% de la Romtelecom si 8% de la UPC. In gospodariile in care se folosesc cel putin doua servicii de comunicatie de la acelasi furnizor. Daca luam in considerare doar pachetele pentru care se primeste o singura factura cu un singur pret.48%. pachetul cel mai frecvent achizitionat de la RCS&RDS este pachetul 4-play (telefonie fixa + telefonie mobila + internet fix + servicii TV) .

va trece în mâinile unei societ ìi de drept olandez èi de facto german nu este pe gustul finanìiètilor americani din vechea ècoal . Dar. Concurenìa oblig . Ideea c Ätemplul capitalismului´. Piaìa alunec în mâinile unui mic grup de juc tori puternici Wall Street B t lia pentru supremaìia schimburilor financiare s-a intensificat. Mai precis. a grupului transatlantic NYSE Euronext. 38% din utilizatorii serviciilor de telefonie mobila afirma ca aceste servicii le-au fost oferite ca parte a unui pachet. care cumuleaz pieìele din Paris. În doar dou ore. profesioniètii de pe Wall Street v d New York Stock Exchange (NYSE) c zând în logica mondializ rii. deoarece serviciile sunt oferite de un singur furnizor. Äconcurenìa este feroce èi SUA trebuie s realizeze c nu mai sunt la fel de dominatoare în finanìa mondial ´. Ceea ce va duce la naèterea celei mai mari burse de pe planet . Tristeìe american În comunicatul dat de c tre cei doi mari operatori nu se vorbeète decât despre Äfuziune´. pentru mediile financiare americane simbolizeaz declinul influenìei pieìei newyorkeze pe scena mondial . care Äpiloteaz ´ bursa din Frankfurt. Bruxelles. Grupul britanic London Stock Exchange èi noul s u partener canadian TMX (bursa din Toronto) au încheiat un acord de fuziune pentru a domina împreun zona extracìiei resurselor naturale èi producìiei de energie. Amsterdam. Deèi tranzacìia naète îngrijor ri pe ambele maluri ale Atlanticului. într-o perioad când alte ì ri atrag investitorii direct pe pieìele lor. Cu tristeìe èi resemnare. Un alt beneficiu important este dat de usurinta efectuarii platii. vechi de 219 ani. luând o turnur neaèteptat . Dar èocul cel mare a fost produs de zvonul cump r rii de c tre Deutsche Borse. peisajul burselor mondiale a suferit dou enorme schimb ri: fuziunea între Londra èi Toronto èi achiziìionarea NYSE Euronext de c tre bursa din Frankfurt. cotidianul financiar subliniind c acordul va fi simbolul diminu rii rolului New York-ului în finanìe.achizitionate de la furnizori diferiti (aspect mentionat de jumatate din cei care utilizeaza un pachet de servicii). dar se precizeaz c acìionarii de la Deutsche Borse vor fi majoritari ai noii entit ìi. Wall Street Journal anunìa c Änemìii´ sunt în negocieri pentru achiziìionarea instituìiei. Lisabona èi New York. potrivit experìilor americani.

grupul format va deveni cel mai important operator bursier mondial èi va dispune de dou sedii sociale. 2011 . Tendinì riscant Pieìele bursiere ar putea fi concentrate în mâinile unui mic grup de actori prea puternici care vor decide jocurile financiare la scar mondial . Posted by redactor2 on Feb 16th. Noii juc tori pe piaì au spulberat monopolul burselor tradiìionale. la New York èi Frankfurt. Dup concretizarea tranzacìiei. au luat p rìi din Ämarele tort´ èi împing operatorii s se regrupeze.Miècarea de consolidare pe acest segment este dictat de rivalitatea crescând între operatorii istorici pentru a seduce întreprinderile candidate la cotarea la burse èi de apariìia unor noi actori majori în Asia èi Orientul Mijlociu.