MODUL SBT BM TAHUN 6

Contoh Rancangan Pengajaran Pemahaman

RANCANGAN PENGAJARAN DAN PEMBELAJARAN BAHASA MALAYSIA (PEMAHAMAN) Tema Tajuk Objektif : Kasih Sayang : Kasih Ibu Membawa ke Syurga : Pada akhir pengajaran dan pembelajaran, murid-murid dapat: 1. membaca dengan sebutan dan intonasi yang betul. 2. menjawab lima soalan pemahaman dengan betul.

Langkah / Masa Set Induksi (5 minit)

Aktiviti 1. Guru memperdengarkan rakaman lagu “Ibu” kepada murid-murid. 2. Bersoal jawab dengan murid tentang ibu masing-masing.

Panduan Guru Radio Pita rakaman

Langkah 1 1. Guru mengedarkan petikan dan meminta murid (10 minit) membaca dengan sebutan dan intonasi yang betul secara individu. 2. Guru membimbing murid membaca petikan dengan sebutan dan intonasi yang betul. Langkah 2 1. Guru mengedarkan lembaran kerja dan (15 minit) meminta murid membaca ayat yang terdapat dalam lembaran kerja tersebut. 2. Guru bersoal jawab dengan murid tentang kata tanya yang sesuai berdasarkan ayat yang terdapat dalam lembaran kerja. 3. Murid menjawab soalan guru secara lisan. 4. Murid melengkapkan ayat dengan menggunakan kata tanya yang sesuai. Rujuk Praktis P10.1 Rujuk Lampiran P10

1

MODUL SBT BM TAHUN 6

Langkah / Masa

Aktiviti

Panduan Guru

Langkah 3 1. Guru mengedarkan kad ayat dan meminta murid (15 minit) membina soalan dengan menggunakan kata tanya yang sesuai. 2. Murid membina soalan dengan bimbingan guru secara lisan. 3. Murid menjawab soalan pemahaman berbentuk subjektif berpandukan petikan dengan ayat yang lengkap. Langkah 4 1. Guru mengedarkan lembaran kerja kepada (10 minit) murid-murid. 2. Murid-murid menjawab soalan pemahaman berbentuk objektif berpandukan isi-isi penting dalam petikan. 3. Guru dan murid-murid menyemak jawapan dan membetulkan kesalahan. Penutup (5 minit) 1. Guru memperdengarkan rakaman lagu “Ibu” kepada murid-murid. 2. Guru dan murid-murid menyanyikan lagu “Ibu” bersama-sama dengan iringan lagu yang didengar. 3. Murid menyanyi secara individu dan kumpulan. Radio Pita rakaman Rujuk Praktis 10.3 Rujuk Praktis 10.2

2

MODUL SBT BM TAHUN 6

Contoh Rancangan Pengajaran Penulisan Bahagian A

RANCANGAN PENGAJARAN DAN PEMBELAJARAN BAHASA MALAYSIA (PENULISAN BAHAGIAN A) Tema Tajuk Objektif : Pekerjaan : Kedudukan Rumah Haikal. : Pada akhir pengajaran dan pembelajaran, murid-murid dapat: 1. mengenal pasti kedudukan sesuatu tempat dalam peta yang diberi. 2. memindahkan maklumat daripada peta secara lisan. 3. membina lima ayat yang gramatis berdasarkan peta.

Langkah / Masa Set Induksi (5 minit) 2. 1.

Aktiviti Guru bersoal jawab dengan murid tentang kedudukan rumah mereka. Bersoal jawab dengan murid tentang pekerjaan penduduk di kawasan masingmasing.

Panduan Guru

Langkah 1 (15 minit)

1.

Guru mengedarkan lampiran dan meminta murid menyebut simbol yang boleh mereka kenal pasti.

Rujuk Lampiran A3 Rujuk Praktis A3.1

2.

Guru meminta murid menyenaraikan simbol dengan rangkai kata secara lisan. Guru meminta murid menandakan ( maklumat yang diberi menepati peta. ) dalam Lembaran kerja untuk menentukan

3

MODUL SBT BM TAHUN 6

Langkah / Masa Langkah 2 1. (15 minit) 2.

Aktiviti Guru mengedarkan lembaran kerja A3.2 dan meminta murid membaca ayat dan rangkai kata yang telah disediakan. Guru berbincang dengan murid tentang rangkai kata yang sesuai untuk diisi di tempat kosong dalam ayat yang diberi. 3. Murid melengkapkan ayat dengan rangkai kata yang sesuai.

Panduan Guru Rujuk Praktis A3.2

Langkah 3 1. (20 minit) 2. 3.

Guru mengedarkan lembaran kerja A3.3 dan meminta murid membaca rangkai kata yang diberi untuk membina ayat. Guru membimbing murid membina ayat berdasarkan rangkai kata secara lisan. Murid membina ayat yang dibincangkan ke dalam lembaran kerja.

Rujuk Praktis A3.3

Penutup (5 minit)

1. 2.

Murid menyemak ayat yang telah lengkap dan membaca ayat tersebut. Guru membetulkan secara spontan jika terdapat kesalahan.

Lampiran A3

4

Langkah / Masa Set Induksi (5 minit) Langkah 1 (10 minit) 2. menulis karangan cerita yang lengkap berpandukan rangkai kata yang diberi.1 5 . 2. 4. Aktiviti Guru bertanya murid-murid tentang tempat tinggal. 1. Guru bersoal jawab dengan murid berkaitan soalan karangan. Guru mengemukakan soalan karangan dan meminta murid membaca serta memahami soalan. Guru membimbing murid mengecam dan menggaris kata kunci dalam soalan serta mengenal pasti jenis karangan. 3. Murid menjawab soalan secara bertulis. 3. Murid bercerita tentang tempat tinggal. murid-murid dapat: 1. jiran dan kampung masing-masing. 2. Rujuk Praktis B1. 1. Panduan Guru Pengetahuan sedia ada murid. melengkapkan karangan cerita berpandukan perkataan yang diberi. menyatakan tindakan yang perlu diambil apabila berhadapan dengan sesuatu situasi. jiran dan kampung mereka.MODUL SBT BM TAHUN 6 Contoh Rancangan Pengajaran Penulisan Bahagian B RANCANGAN PENGAJARAN DAN PEMBELAJARAN BAHASA MALAYSIA (PENULISAN BAHAGIAN B) Tema Tajuk Objektif : Semangat Kejiranan : Jiran Sepakat Membawa Berkat : Pada akhir pengajaran dan pembelajaran.

(30 minit) Guru mengemukakan soalan karangan dan membimbing murid membina ayat yang lengkap berdasarkan rangkai kata yang diberi. (10 minit) 2.3 2. Rujuk Praktis B1. Murid melengkapkan ayat berpandukan perkataan yang diberi menjadi sebuah karangan cerita yang lengkap. 6 .2 Langkah 3 1. Murid menyatakan pengajaran yang diperoleh daripada cerita yang ditulis. Guru bersoal jawab dengan murid tentang pengajaran yang diperoleh daripada cerita yang ditulis. Guru mengedarkan lembaran kerja dan membimbing murid membaca serta memahami ayat yang diberi.3 2. Rujuk Praktis B1. Praktis B1. Penutup (5 minit) 1.MODUL SBT BM TAHUN 6 Langkah 2 1. Murid menulis karangan cerita yang lengkap berpandukan rangkai kata yang diberi dengan bimbingan guru.

MODUL SBT BM TAHUN 6 Contoh Rancangan Pengajaran Penulisan Bahagian C RANCANGAN PENGAJARAN DAN PEMBELAJARAN BAHASA MALAYSIA Tema Tajuk Objektif : Berbudi Bahasa : Pantun Nasihat : Pada akhir proses pengajaran dan pembelajaran. Guru menjalankan Permainan ‘Kotak Beracun’ Murid mengucapkan pantun yang mereka ketahui. Guru dan murid berbincang tentang jawapan yang diberikan. Menyenaraikan lima nilai murni yang terdapat dalam petikan.Murid membaca mengikut guru Mengucapkan pantun dengan intonasi yang betul. 1. Membuat ulasan tentang nilai murni berdasarkan puisi yang dibaca. Langkah 2 (10 minit) 1. Murid membaca puisi yang diedarkan. . 2.1 Rujuk Lembaran C7 Aktiviti Panduan Guru 7 .Murid membaca secara senyap . murid-murid akan dapat: 1. Rujuk Praktis C7. 3. 1. Guru mengedarkan lembaran kerja tentang nilai murni berdasarkan petikan dan murid berbincang dalam kumpulan untuk menandakan ( ) atau (X) nilai murni yang betul atau salah. 2. 2. Membina lima ayat berdasarkan nilai murni yang disenaraikan. Langkah / Masa Set Induksi (5 minit) Langkah 1 (10 minit) 2.

MODUL SBT BM TAHUN 6 Langkah / Masa Langkah 3 ( 10 minit) 2. Guru membimbing murid membuat ulasan tentang nilai murni. . 1. Rujuk Praktis C7.bersabar .3 Penutup ( 5 minit ) Guru dan murid menyanyikan lagu “Rasa Sayang ” dan diselitkan dengan pantun yang telah dipelajari.rajin belajar .2 Langkah 4 1. Aktiviti Membincangkan maksud pantun rangkap demi rangkap Mengecam dan menggaris rangkai kata yang boleh dijadikan nilai: .ramah mesra . Murid mengisi tempat kosong melengkapkan ayat ulasan berdasarkan nilai murni yang telah dibincangkan.Guru membuat rumusan tentang isi pelajaran.bertegur sapa 3. Rujuk Lampiran C7 8 . ( 10 minit ) 2.dengar nasihat guru .membalas jasa . Guru mengedarkan lembaran kerja tentang nilai murni.merendah diri . Guru membimbing murid membina ayat secara lisan berdasarkan rangkai kata yang yang dipili Panduan Guru Rujuk Praktis C7. 3.

Kejadian itu bermula pada pukul 4.MODUL SBT BM TAHUN 6 LAMPIRAN P1 BERITA KOTA KINABALU. Mereka berjanji akan berusaha memberi bantuan kepada mangsa-mangsa mala petaka itu. 9 . Tidak ada kemalangan jiwa dilaporkan tetapi seorang warga emas berusia 65 tahun. Yang Berhormat Ketua Menteri Sabah tiba pada pukul 4. Datuk Malik. Minah Ahmad cedera parah kerana ditimpa tiang seri rumahnya yang runtuh. Mereka yang kehilangan rumah telah ditempatkan di balai raya atau menumpang di rumah saudara-mara mereka. Ribut itu melanda Kampung Kepayang dengan tiba-tiba selama lima belas minit.00 petang semalam. Pegawai Kesihatan Daerah serta Pegawai Daerah datang bersama-sama ke tempat kejadian. Beliau berjanji akan memberi bantuan kepada mangsa-mangsa untuk membolehkan mereka membina semula rumah yang telah rosak teruk itu.35 petang. ketua kampung itu tiba di tempat kejadian. Lima belas minit selepas ribut reda. 4 Mei – Sepuluh buah rumah papan musnah sama sekali dan lima yang lain kehilangan bumbungnya kerana dilanda ribut kencang.

Kampung Kepayang dilanda ribut kencang secara tiba-tiba pada sebelah petang.1 Nama : ____________________________ Kelas : ____________ Tarikh : ____________ Susun isi berita di bawah dalam ruang yang disediakan mengikut urutan yang betul. 2 3 4 5 SKOR: ______________ 10 . 1. • • • • • Seorang warga emas cedera parah akibat dihempap tiang seri rumahnya.MODUL SBT BM TAHUN 6 PRAKTIS P1. Mangsa .mangsa ribut akan diberi bantuan sebagaimana yang dijanjikan oleh Ketua Menteri Datuk Malik .00 petang. Kejadian ribut itu bermula pada pukul 4. Ketua Kampung Kepayang tiba di tempat kejadian lima belas minit kemudian.

Kesemua mangsa _______________itu ditempatkan di balai raya untuk sementara waktu. 4. Ketua Kampung Kepayang berasa simpati atas kejadian yang _________ penduduk kampung itu. 2. Beberapa buah rumah papan di kampung itu ______________sama sekali akibat ribut kencang. 5. membina menimpa kencang rosak bencana 1. Tiang seri rumah warga emas itu runtuh akibat ribut _______________ yang berlaku semalam.2 Nama : ____________________________ Kelas : ____________ Tarikh : ____________ Lengkapkan ayat-ayat berikut dengan perkataan i bawah. SKOR: ______________ 11 . Bantuan yang diberikan adalah untuk membolehkan mangsa ________________ rumah mereka yang telah rosak itu.MODUL SBT BM TAHUN 6 PRAKTIS P1. 3.

3 Nama : ____________________________ Kelas : ____________ Tarikh : ____________ Jawab semua soalan di bawah berdasarkan teks berita tersebut.MODUL SBT BM TAHUN 6 PRAKTIS P1. menasihati penduduk kampung agar berjaga-jaga. A B 45 minit 15 minit C D 30 minit 25 minit 4 Bilakah ribut kencang itu berlaku? A B 3 Mei 4 Mei C D 5 Mei 6 Mei 5 Seorang warga emas dilaporkan ________________dalam kejadian itu. A B meninggal dunia cedera parah C D musnah sama sekali sakit tenat SKOR: ______________ 12 . D memuji penduduk kampung dan Pegawai Kesihatan sentiasa bekerjasama. 3 Ketua Menteri tiba _________ selepas kejadian. 1 Rangkai kata musnah sama sekali bermaksud A B C D seluruh rumah itu roboh bumbung rumah itu rosak dinding rumah habis runtuh sebahagian rumah itu musnah 2 Tujuan Ketua Menteri datang ke tempat kejadian adalah untuk A B C melihat apakah bantuan yang boleh diberikan. berjanji akan menempatkan mangsa-mangsa itu di rumah saudaramara mereka.

Razak menutup pintu itu lalu menguncinya.tambahan pula. kian.. ketika.MODUL SBT BM TAHUN 6 INFORMASI KATA HUBUNG 1. membeli Motosikal pun saya tidak mampu. kerana. sewaktu. biarpun. 3. ( c ) Kata Hubung Berpasangan baik. lalu.. 1.apatah lagi. Kata hubung terbahagi kepada : ( a ) kata hubung gabungan ( b ) kata hubung pancangan ( c ) kata hubung berpasangan. Saya singgah di restoran itu untuk makan tengah hari kerana terlalu lapar. meskipun..makin. makin. Panduan Menggunakan Kata Hubung Jenis Kata Hubung (a) Kata Hubung Gabungan Contoh Kata Hubung dan. sedangkan. lantaran.baik baik. 2.mahupun... walaupun dan sebagainya. entah.bahkan juga. atau ayat dengan ayat 2.. sehingga..ataupun.pun. maka.. sedangkan.entah. bukan saja... ( b ) Kata Hubung Pancangan apabila. jika... 13 . Ayat Contoh 1. 2. selagi. frasa dengan frasa.. sementara. sejak. supaya.. atau. serta... Ibu dan adik pergi ke pasar. sungguhpun.. sambil. Wang simpanannya kian hari kian banyak. sebelum. kecuali. setelah. lantas.. Farah sangat gembira apabila diumumkan mendapat keputusan cemerlang dalam UPSR..semakin. Kata hubung ialah kata yang digunakan untuk menghubungkan kata dengan kata. tatkala. selama.kian. Jangankan membeli kereta.. baik. agar.. semakin. sekiranya. hingga. tetapi. 1. 2.. Ibu menggoreng ikan sementara menunggu nasi masak. bahawa. jangankan. andaikan.

MODUL SBT BM TAHUN 6 PRAKTIS 1A Nama : __________________________ Kelas : ____________ Tarikh : ____________ Senaraikan kata hubung yang terdapat dalam petikan berita tersebut. Kemudian tulis dalam ruang yang disediakan di bawah. 1 3 2 4 5 4 SKOR: ______________ 14 .

3. Kita akan mudah terpengaruh dengan perkara-perkara yang negatif ________________ kita tidak mempunyai disiplin diri yang kuat. Para penumpang pengangkutan awam dinasihati _______________ berhati-hati terhadap penyeluk saku. 2. 4. Kemudian lengkapkan ayatayat berikut . Dia dimarahi oleh ibunya ________________ tidak menyiapkan kerja yang diberi. SKOR: ______________ 15 . Ayahnya rajin berniaga ______________ anaknya tidak berminat sama sekali. 5 Kursus itu diadakan setiap hari ______________ pada hari Jumaat.MODUL SBT BM TAHUN 6 PRAKTIS 1B Nama : __________________________ Kelas : ____________ Tarikh : ____________ Pilih kata hubung yang disediakan di bawah. tetapi sekiranya supaya kerana kecuali 1.

bahkan Andaikan.tetapi Semakin.... A B malah sambil C D tetapi dan 3 ____________ gagal dalam ujian percubaan UPSR baru-baru ini ____________ Razi tidak berputus asa. A B sehingga sekiranya C D supaya lalu 2 Amin tersenyum __________________melambai-lambaikan tangannya...... A B malah dan C D tetapi kecuali SKOR: ______________ 16 . A B Biarpun.tetapi 4 Beratus-ratus orang dilaporkan hilang _______________ banyak hartabenda musnah dalam kejadian banjir itu.MODUL SBT BM TAHUN 6 PRAKTIS 1C Nama : __________________________ Kelas : ____________ Tarikh : ____________ Lengkapkan tempat kosong dalam ayat-ayat di bawah ini dengan kata hubung yang paling sesuai. 1 Adik mendesak ayah __________________ membelikannya mainan baru.semakin C D Jangankan. A B kecuali apabila C D sementara kerana 5 Malisa pendiam _____________baik hati.

bangsa. Harapan kami. Walaupun berasa sedih tetapi perpisahan ini harus kami hadapi dengan rela. Kalian ibarat lilin membakar diri demi menerangi kehidupan kami agar tidak kegelapan. Akhir kata. Pengorbananmu tiada terkata. ingin mengucapkan terima kasih atas segala pengorbanan guru- 17 . halalkan segala ilmu yang telah cikgu curahkan. Doakan kejayaan kami di sekolah menengah nanti. Indah lagi budimu tuan. Tanpa disedari sudah enam tahun kita belajar di sekolah ini. serangkap pantun daripada saya: Indah sungguh emas permata. dan negara. kenang hingga akhir hayat. semoga Tuhan melindungi dan merahmati cikgu sepanjang masa. Kalau dahulu kita buta huruf tetapi kini kita sudah pandai membaca. Segala ilmu yang kita peroleh ini adalah atas daya usaha dan penat lelah guru-guru yang mengajar kita. Dewan Angsana ini akan menjadi saksi janji kami itu. Pengorbanan dan kesungguhan semua guru tidak mungkin dapat kami balas walau dengan segunung intan.MODUL SBT BM TAHUN 6 LAMPIRAN P2 UCAPAN Selamat pagi saya ucapkan kepada Tuan Pengerusi Majlis. guru-guru dan rakan-rakan pelajar yang dikasihi. menulis dan mengira. mewakili murid-murid tahun enam. Guru-guru yang disayangi. terima kasih. Yang Berusaha Tuan Guru Besar. saya mengucapkan ribuan terima kasih kerana telah diberi peluang untuk berucap pada pagi yang indah ini. Akan kukenang sepanjang zaman. terimalah Pengorbanan dan jasa guru-guru akan kami Saya selaku ketua murid. Guru-guru yang dihormati. sesungguhnya pengorbanan kalian amat besar nilainya. Sekian. Kami berjanji akan menjadi rakyat yang berguna kepada agama. guru. Terlebih dahulu. Sebelum berundur diri. Terasa begitu cepat masa berlalu.

2.1 Nama : ____________________________ Kelas : ____________ Tarikh : ____________ Isi tempat kosong dengan perkataan yang betul. 5.MODUL SBT BM TAHUN 6 PRAKTIS P2. ee sekolah menengah lilin membakar diri agama. Penulis akan meneruskan pelajarannya di ____________________. Penulis menyifatkan gurunya ibarat __________________________. 1. Penulis amat menghargai ______________ dan jasa guru mereka. Penulis telah belajar di sekolah itu selama _______________ . bangsa dan negara pengorbanan enam tahun SKOR: ______________ 18 . 4. 3. Penulis berjanji untuk menjadi rakyat yang berguna kepada ____________________.

_______________ kita perlu mengenang jasa guru? SKOR: ______________ 19 . Siapakah Di manakah Apakah Bagaimanakah Mengapakah 1. _______________ harapan penulis kepada guru-gurunya? 4. _______________ perasaan penulis? 5. _______________ ucapan di atas disampaikan? 2. _______________ yang menyampaikan ucapan di atas? 3.MODUL SBT BM TAHUN 6 PRAKTIS P 2.2 Nama : ____________________________ Kelas : ____________ Tarikh : ____________ Isi tempat kosong dengan kata tanya yang sesuai.

menulis dan mengira tidak pandai menghargai jasa dan pengorbanan guru SKOR: ______________ 20 . bangsa dan negara Semoga Tuhan melindungi dan merahmati guru-gurunya Berkorban dan bersusah payah demi masa depannya Menjadi lilin dalam hidupnya 4 Berikut ialah individu yang hadir dalam majlis tersebut kecuali A B C D Pengerusi PIBG murid.MODUL SBT BM TAHUN 6 PRAKTIS P 2. yang manakah tidak benar? A B C D Penulis menyampaikan ucapan dalam majlis sambutan Hari Guru Penulis berucap mewakili pelajar-pelajar tahun enam Penulis menghargai pengorbanan guru-gurunya Penulis ialah Ketua Murid 3 Apakah harapan penulis terhadap guru-gurunya? A B C D Menjadi orang yang berguna kepada agama.3 Nama : ____________________________ Kelas : ____________ Tarikh : ____________ Jawab soalan-soalan berikut.murid Guru Besar guru-guru 5 Frasa buta huruf dalam petikan bermaksud A B C D tidak mengenal angka tidak pandai melukis dan mewarna tidak tahu membaca. 1 Berapakah usia penyampai ucapan tersebut? A B C D 2 9 tahun 10 tahun 11 tahun 12 tahun Antara pernyataan berikut.

Contoh : dia. 2. kami.” kata kakak kepada Imran. “Kamu perlu rajin belajar jika ingin berjaya dalam pelajaran. Kumar dan rakan-rakannya berkumpul di dataran perhimpunan.MODUL SBT BM TAHUN 6 INFORMASI KATA GANTI NAMA DIRI • • Kata yang digunakan khas untuk menggantikan nama orang (manusia) Terdiri daripada bentuk tunggal ( satu ) dan bentuk jamak ( banyak ) Kata Ganti Nama Diri Pertama • • • Digunakan untuk menggantikan nama sendiri apabila bercakap dengan orang lain. baginda. Mengapakah tuan hamba termenung? Kata Ganti Nama Diri Ketiga Digunakan untuk menggantikan nama orang yang diperkatakan perihal dirinya. Aisyah pelajar yang rajin. awak. mereka. tuan hamba. patik. Contoh : kamu. engkau. Saya sering membantu ibu apabila ada waktu lapang. Contoh ayat: 1. 2. 2. “Patik akan melaksanakan titah tuanku dengan segera. beta. beliau. aku. hamba. Dia sering mendapat keputusan yang cemerlang. 21 . kalian Contoh ayat: 1. tuanku. Kata Ganti Nama Diri Kedua • • • Digunakan untuk menggantikan nama orang yang diajak bercakap. Mereka akan melawat Muzium Negara. Contoh : saya. kita Contoh ayat: 1.” kata Tun Ali. anda.

MODUL SBT BM TAHUN 6 PRAKTIS 2A Nama : ____________________________ Kelas : ____________ Tarikh : ____________ Berdasarkan petikan ucapan. ku ___________________________________________________________ ___________________________________________________________ ___________________________________________________________ SKOR: ______________ 22 . salin ayat yang menggunakan kata ganti nama diri di bawah. saya ___________________________________________________________ ___________________________________________________________ ___________________________________________________________ 2. 1. kalian ___________________________________________________________ ___________________________________________________________ ___________________________________________________________ 5. kami ___________________________________________________________ ___________________________________________________________ ___________________________________________________________ 4. kita ___________________________________________________________ ___________________________________________________________ ___________________________________________________________ 3.

MODUL SBT BM TAHUN 6 PRAKTIS 2B Nama : ____________________________ Kelas : ____________ Tarikh : ____________ Cari kata ganti nama diri yang tersembunyi dan tuliskan jawapan anda. ________________ 2. S A Y A H D S U M R E T I B E S K A E E R M W A N L E A S D G I K A M I K A A O E A A U E K M R U JAWAPAN : Contoh : saya 1. ________________ SKOR: ______________ 23 . ________________ 3. ________________ 4. ________________ 6. ________________ 5.

awak Kami…………. namun _______________ tidak kunjung tiba.. A B C D Kita Saya Patik Kami 2 Sultan Pahang berangkat ke luar negara. A B C D Aku………….MODUL SBT BM TAHUN 6 PRAKTIS 2C Nama : ____________________________ Kelas : ____________ Tarikh : ____________ Isi tempat kosong dengan kata ganti diri yang sesuai.” kata Salwa kepada kawan-kawannya.dia Hamba……….anda Saya………….” kata Aida kepada Elya. 1 “_______________ dan Khaleeda akan ke Pulau Tioman esok. A B C D Beta Beliau Tuanku Baginda 3 “Bolehkah _______________ terangkan bagaimana caranya untuk mengisi borang ini?” tanya Huda kepada kerani perempuan di pejabat pos itu. _______________ diiringi oleh Menteri Besar. A B C D dia awak beliau mereka 5 “_______________ akan ke rumah _______________ petang nanti..engkau SKOR: ______________ SKOR: ______________ 24 . A B C D awak kamu saudari saudara 4 Sudah lama Farhan menunggu Hafiz di situ.

haiwan dan benda ). Menunjukkan maksud bersama-sama. sumber atau asal kejadian sesuatu benda dan menunjukkan perbezaan atau perbandingan. Ditulis terpisah daripada perkataan yang mengikutinya. Senarai Kata Sendi dan penggunaannya. Menunjukkan maksud bahagian yang ditentukan. Menunjukkan tempat datangnya sesuatu atau punca (bagi manusia. Tidak boleh digunakan di hadapan frasa nama yang menunjukkan masa. Menunjukkan tempat atau arah asal sesuatu atau tempat bermulanya sesuatu dan waktu atau masa. waktu atau zaman. Digunakan untuk menghubungkan frasa nama dengan kata-kata atau frasa-frasa yang lain. 2. Kata Sendi di • • • ke pada • • Penggunaan Menunjukkan tempat sahaja. Menunjukkan kegunaan sesuatu. Menunjukkan tempat atau arah yang dituju dan waktu atau masa. Menunjukkan arah yang merujuk orang atau haiwan dan menunjukkan pecahan serta tempat atau institusi yang ada kaitannya dengan manusia. kepada • dari daripada • • untuk/bagi • • • • dengan akan 25 . menggunakan atau memakai dan cara sesuatu itu dilakukan. Menunjukkan tempat bagi perbuatan sesuatu kerja dan keterangan waktu serta menunjukkan rujukan kepada manusia dan haiwan.MODUL SBT BM TAHUN 6 INFORMASI KATA SENDI 1. Menunjukkan maksud terhadap atau kepada dan mesti didahului oleh kata adjektif yang bersifat emosi.

MODUL SBT BM TAHUN 6 PRAKTIS 3A Nama : ____________________________ Kelas : ____________ Tarikh : ____________ Senaraikan kata sendi yang terdapat dalam petikan ucapan tersebut. KATA SENDI SKOR: ______________ 26 .

Digunakan selepas kata adjektif yang menunjukkan sikap atau emosi. Melintang 1.MODUL SBT BM TAHUN 6 PRAKTIS 3B Nama : ____________________________ Kelas : ____________ Tarikh : ____________ Lengkapkan teka silang kata yang berikut. 3 3. 3. 3. Digunakan untuk menyatakan makna persamaan dengan yang lain. 3. 2. 1. SKOR: ______________ 27 . Digunakan untuk orang. 2. 1. Digunakan untuk menyatakan masa bermulanya sesuatu. 3. 2. Digunakan untuk tempat. Digunakan untuk tempat dan masa. 2. Ke bawah 1.

00 petang _______________ pukul 5.hingga dari……………. A B C D dengan tentang akan oleh 5 “Kapal terbang ke Kuala Lumpur akan berlepas _______________ pukul 8. A B C D dari ……………hingga sejak………….ke daripada………ke 3 Persahabatan antara Rozie dan Syazwani _______________ isi dengan kuku.00 malam ini.” kata Faizal kepada Sufi.00 petang.MODUL SBT BM TAHUN 6 PRAKTIS 3C Nama : ____________________________ Kelas : ____________ Tarikh : ____________ Isikan tempat kosong dengan kata sendi yang betul. A B C D 2 dari hingga daripada semenjak 1 Perlawanan itu berlangsung _______________ pukul 3. A B C D umpama hingga dari oleh 4 Eddy amat rindu _______________ datuk dan neneknya yang tinggal di kampung. A B C D daripada hingga pada dari SKOR: ______________ 28 .” kata Hajar kepada Akma. “Lebih baik berdiam diri _______________ bercakap perkara-perkara yang tidak berfaedah..

Semoga usaha murni ini dapat diteruskan lagi pada masa yang akan datang. Ooi Hock Leong. beliau juga berharap agar Minggu Bahasa Melayu ini dapat menjadi pendorong kepada murid-murid untuk meningkatkan lagi penguasaan mereka dalam subjek Bahasa Melayu. sajak dan pantun untuk dimuatkan dalam majalah sekolah. Kuala Lumpur Pada 18 Jun hingga 22 Jun 2007 yang lepas. syair. sajak. Selain itu. Murid-murid tersebut ialah Muhammad Haikal Bin Soleh dari kelas 3 Cemerlang dan Chin Sheng Jie dari kelas 6 Bestari. murid-murid ini juga telah banyak menghasilkan karya seperti cerita. pantun.30 pagi. Satu pameran hasil karya terbaik murid juga turut diadakan di perpustakaan sekolah. Laporan disediakan oleh.MODUL SBT BM TAHUN 6 LAMPIRAN P3 LAPORAN Laporan Minggu Bahasa Melayu Sekolah Kebangsaan Seri Setia. Program yang telah dijalankan ini bertujuan untuk mengasah serta menonjolkan bakat yang terdapat dalam kalangan murid dan merupakan usaha Persatuan Bahasa Melayu untuk memartabatkan lagi Bahasa Melayu agar generasi muda dapat terus menghayati keindahan dan kepentingan Bahasa Melayu dalam kehidupan. beliau telah mengingatkan murid-murid agar melibatkan diri dalam setiap acara yang dijalankan. ibu bapa dan murid-murid. pelbagai aktiviti telah diadakan seperti pertandingan bercerita. Hasil-hasil karya murid yang telah dipamerkan adalah seperti cerita. Acara perasmian Minggu Bahasa Melayu telah diadakan pada 18 Jun 2007 bermula jam 7. Persatuan Bahasa Melayu Sekolah Kebangsaan Seri Setia telah mengadakan program Minggu Bahasa Melayu peringkat sekolah. Murid-murid ini telah menunjukkan prestasi yang amat baik dalam setiap ujian Bahasa Melayu yang telah dijalankan. Persatuan Bahasa Melayu.45 hingga 8. En. 29 25 JUN 2007 . Sepanjang Minggu Bahasa Melayu ini dijalankan. syarahan. dan kad ucapan. Persatuan Bahasa Melayu telah memilih dua orang tokoh murid untuk menerima Anugerah Munsyi Bahasa yang terdiri daripada seorang murid tahap satu dan seorang murid tahap dua. Selain itu. Pada tahun ini juga. Perasmian Minggu Bahasa Melayu tersebut telah disempurnakan oleh Guru Besar Sekolah Kebangsaan Seri Setia. Sekolah Kebangsaan Seri Setia. Program Minggu Bahasa Melayu ini telah berjaya dilaksanakan dengan baik dan telah mendapat sambutan yang amat menggalakkan daripada guruguru. ___________________________ (PREMILLAH A/P VATUMALAI) Setiausaha. melukis poster dan mendeklamasi sajak. Semasa membuat ucapan perasmian.

MODUL SBT BM TAHUN 6 PRAKTIS P3.____________________________________ SKOR: ______________ 30 . 4. rancangan kecantikan pencapaian penggalak pertunjukan 1. 3.1 Nama : ____________________________ Kelas : ____________ Tarikh : ____________ Berikan maksud perkataan bergaris berdasarkan petikan dalam lampiran P3.____________________________________ .____________________________________ . 5.____________________________________ . 2.____________________________________ . program keindahan pendorong pameran prestasi .

perkataan di bawah. keindahan kita – menjaga – kebersihan – sekolah ___________________________________________________________ ___________________________________________________________ 3. 1.2 Nama : ____________________________ Kelas : ____________ Tarikh : ____________ Bina ayat yang lengkap berdasarkan perkataan.pelajaran ___________________________________________________________ ___________________________________________________________ SKOR: ______________ 31 . program sekolah – mengadakan – perkhemahan ko kurikulum ___________________________________________________________ ___________________________________________________________ 2. prestasi murid – berusaha – meningkatkan .belajar – bersungguhsungguh ___________________________________________________________ ___________________________________________________________ 4. pendorong program motivasi – menjadi – murid-murid .MODUL SBT BM TAHUN 6 PRAKTIS P3. pameran sains – diadakan – dewan sekolah – minggu depan ___________________________________________________________ ___________________________________________________________ 5.

3 Nama : ____________________________ Kelas : ____________ Tarikh : ____________ Pilih jawapan yang betul. dapat mengasah dan menonjolkan bakat mereka. apakah peranan guru Bahasa Melayu dalam menjayakan program Minggu Bahasa Melayu ini? A B C D mengedarkan borang keahlian Persatuan Bahasa Melayu kepada murid-murid memberikan alat tulis secara percuma kepada murid-murid memberikan galakan dan dorongan kepada murid-murid agar melibatkan diri secara aktif dalam setiap aktiviti yang dijalankan memilih murid-murid yang mendapat markah tertinggi dalam peperiksaan untuk mewakili sekolah SKOR: ______________ 32 . membaca buku yang terdapat di perpustakaan. 1 Bilakah program Minggu Bahasa Melayu Sekolah Kebangsaan Seri Setia telah dijalankan? A B C D 16 Mei hingga 20 Mei 2007 16 Jun hinnga 20 Jun 2007 18 Mei hingga 22 Mei 2007 18 Jun hingga 22 Jun 2007 2 Siapakah yang telah merasmikan program Minggu Bahasa Melayu tersebut? A B C D Guru Besar Guru Disiplin Pengerusi PIBG Penolong Kanan Kurikulum 3 Program Minggu Bahasa Melayu ini bertujuan supaya murid-murid A B C D mendapat hadiah. bersaing sesama mereka.MODUL SBT BM TAHUN 6 PRAKTIS P3. 4 Berikut merupakan pertandingan yang telah dijalankan sepanjang program Minggu Bahasa Melayu kecuali A B C D bercerita melukis poster mendeklamasi sajak nyanyian lagu-lagu puisi 5 Pada pendapat kamu.

(b) Murid-murid kelas 4 Pintar menggunakan pelbagai jenis warna cat untuk mengecat dinding kelas mereka. . Kata Kerja Transitif 1. Kata kerja tak transitif ialah kata kerja yang dapat berdiri sendiri dalam ayat dan tidak memerlukan sebarang objek untuk menerangkan maksudnya.. (b) Ayah belum sampai lagi.MODUL SBT BM TAHUN 6 INFORMASI KATA KERJA Kata kerja ialah perkataan yang menunjukkan perlakuan dan terbahagi kepada tiga jenis iaitu: (a) (b) (c) Kata kerja tak transitif Kata kerja transitif Kata kerja pasif Kata Kerja Tak Transitif 1. Contohnya: (a) Adik sedang belajar. 2. 2. Terdapat kata kerja tak transitif yang berbentuk asal dan ada juga yang berimbuhan. kupelajari. Kata Kerja Pasif 1. dibawa 33 . 2. Contohnya: (a) Siti sedang menjahit bajunya yang koyak. Kata kerja pasif ialah kata kerja yang berasal daripada kata kerja transitif tetapi tidak berawalan men…. Contohnya: Kuangkat. Kata kerja Transitif ialah kata kerja yang mesti disertai objek iaitu kata nama untuk menerangkan maksudnya. diberikan.

1.Kuala Lumpur’ (Lampiran P3).MODUL SBT BM TAHUN 6 PRAKTIS 4A Nama : ____________________________ Kelas : ____________ Tarikh : ____________ A. ___________________________________________________________ ___________________________________________________________ SKOR: ______________ 34 . ___________________________________________________________ ___________________________________________________________ 5. ___________________ 5. ___________________ 4. ___________________ 2. ___________________ B. ___________________________________________________________ ___________________________________________________________ 3. ___________________________________________________________ ___________________________________________________________ 2. Salin lima ayat yang mengandungi kata kerja yang telah disenaraikan di atas. ___________________ 3. ___________________________________________________________ ___________________________________________________________ 4. 1. Senaraikan lima contoh kata kerja yang terdapat dalam petikan ‘Laporan Minggu Bahasa Melayu Sekolah Kebangsaan Seri Setia.

Kamala asyik duduk bermimpi dari pagi tadi. 1. Raju mengambil penselnya kepada Ahmad. Tindakan disiplin akan dikenakan terhadap murid yang mematuhi peraturan sekolah. ___________________________________________________________ 5. ___________________________________________________________ ___________________________________________________________ 3. Yap menggunakan kain perca untuk membasuh lukanya. ___________________________________________________________ (salah) SKOR: ______________ 35 .MODUL SBT BM TAHUN 6 PRAKTIS 4B Nama : ____________________________ Kelas : ____________ Tarikh : ____________ Tulis Kata Kerja yang betul bagi kata yang bergaris dalam ayat dan salin ayat itu semula. Ayah menggunakan kerbau untuk menolak bajak di sawah. Pak Abu sedang menjala ikan di laut. ___________________________________________________________ 4. ___________________________________________________________ 2. Contoh: Pak Abu sedang mencandat ikan di laut.

kita tidak boleh _____________ nasihat yang diberikan oleh ibu bapa kita. A digigit B dilulur C dipagut D dimakan 4 Varsya ______________ sesuatu di telinga Aminah agar tidak didengari oleh orang lain. A terhiris B tercucuk C terpenggal D terpancung 2 Cikgu Zaki _______________ murid-murid agar menyiapkan semua tugasan yang diberikan oleh guru. A menjelaskan B mengingatkan C mengumumkan D menghebahkan 3 Wanita itu pengsan akibat ___________ oleh seekor ular tedung semasa sedang menoreh getah. Gambar 1 1 Azman telah ______________ jarinya sewaktu menghiris bawang di dapur sebentar tadi. A melarang C mematuhi B mengikut D membantah SKOR: ______________ 36 . A membualkan B menghuraikan C menyuarakan D membisikkan 5 Sebagai seorang anak.MODUL SBT BM TAHUN 6 PRAKTIS 4C Nama : ____________________________ Kelas : ____________ Tarikh : ____________ Isi tempat kosong dengan jawapan yang paling sesuai. Soalan 1 berdasarkan Gambar 1.

Ulang tahun kemerdekaan yang ke-50 bermakna negara kita telah mencapai kemerdekaan sejak 50 tahun yang lalu. Pelbagai lapisan masyarakat termasuk murid-murid sekolah akan mengambil bahagian bagi menjayakan acara-acara yang dianjurkan. Hari Kebangsaan yang ke-50 telah disambut dalam suasana meriah dan berwarna-warni. berlakulah penurunan bendera Union Jack. SKOR: ______________ 37 . Sambutan ini juga diharap dapat meningkatkan semangat patriotisme dan cinta akan negara dalam kalangan rakyat Malaysia. tepat pada detik 12. negara mengalami berbagai-bagai perubahan dan kemajuan yang telah memartabatkan Malaysia pada mata dunia. Negeri-negeri di Malaysia diminta mengadakan sambutan kemerdekaan ke-50 ini sepanjang tahun 2007. Setelah penurunan itu. Dalam tempoh setengah abad itu. bermulalah sebuah negara baru yang berdaulat. Hari Kebangsaan disambut secara gilang-gemilang terutama di Kuala Lumpur.MODUL SBT BM TAHUN 6 LAMPIRAN P4 RENCANA Sambutan Hari Kemerdekaan Sebelum pemasyhuran kemerdekaan Tanah Melayu dibuat.00 tengah malam 1957.

__________________ masyarakat Malaysia menyambut kemerdekaan? Bilakah Mengapakah Siapakah Bagaimanakah Di manakah SKOR: ______________ 38 . __________________ yang telah menyambut kemerdekaan? 4.MODUL SBT BM TAHUN 6 PRAKTIS P4. 1. __________________ negara Malaysia mencapai kemerdekaan? 2.1 Nama : ____________________________ Kelas : ____________ Tarikh : ____________ Isikan Kata Tanya yang sesuai pada ayat yang diberi. __________________ perisytiharan kemerdekaan dibuat? 3. __________________ cara masyarakat Malaysia menyambut kemerdekaan? 5.

2. Bilakah pemasyhuran Kemerdekaan Tanah Melayu diadakan? Pemasyhuran kemerdekaan Tanah Melayu diadakan pada ___________ . Apakah peristiwa penting mengikut rencana di atas? Peristiwa penting mengikut rencana ialah _________________________ . 3. 5. Bagaimanakah cara masyarakat Malaysia menyambut Hari Kemerdekaan? Masyarakat Malaysia menyambut Hari Kemerdekaan dengan mengadakan _____________________ .MODUL SBT BM TAHUN 6 PRAKTIS P4.2 Nama : ____________________________ Kelas : ____________ Tarikh : ____________ Jawab soalan-soalan di bawah. Siapakah yang telah menyambut Hari Kemerdekaan? ________________________ yang telah menyambut Hari Kemerdekaan? 4. 1. Mengapakah masyarakat Malaysia menyambut ulang tahun kemerdekaan? Masyarakat Malaysia menyambut ulang tahun Kemerdekaan untuk _________________________________________. perarakan Masyarakat Malaysia menyambut kemerdekaan 31 Ogos 1957 untuk mengingati sejarah negara SKOR: ______________ 39 .

bagaimanakah masyarakat yang berada di rumah dapat menyaksikan perayaan Hari Kebangsaan? A B C D Menonton siaran langsung televisyen Melalui jendela rumah mereka Mendengar siaran radio Membaca surat khabar SKOR: ______________ 40 .MODUL SBT BM TAHUN 6 PRAKTIS P4.3 Nama : ____________________________ Kelas : ____________ Tarikh : ____________ Pilih jawapan yang tepat berdasarkan petikan (lampiran P4). Siapakah yang akan menjayakan perayaan Hari Kebangsaan? A B C D 2 Murid-murid sekolah Segolongan masyarakat Pegawai-pegawai kerajaan Pelbagai lapisan masyarakat 1 Apakah kesan sambutan itu kepada masyarakat? A B C D Rakyat Malaysia terus bergembira Masyarakat jaya dapat dibentuk Menyemai semangat patriotisme yang tinggi Rakyat Malaysia yang alpa 3 Setengah abad sama dengan A B C D lima tahun lima puluh tahun lima ratus tahun lima ribu tahun 4 Antara pencapaian oleh negara kita adalah seperti yang berikut kecuali A B C D negara kita semakin maju mengalami perubahan yang baik kehidupan rakyat bertambah susah kehidupan rakyat bertambah senang 5 Pada pendapat kamu.

. tata antibiotik . terbunuh . kata adjektif.. kartunis . se . mempelajari . betulkan. pembersihan perkampungan . pe ... kata sendi. berpandukan .ke . i. juru. budiman .. kan. dwi . Imbuhan apitan Contoh : ber . 2. -is ..an . kemuning .. -er telapak . gerigi . Bentuk imbuhan: a) Imbuhan awalan b) Imbuhan akhiran c) Imbuhan apitan d) Imbuhan sisipan e) Imbuhan pinjaman A. tatatertib . 3. seruling E. bangunan . Imbuhan boleh digunakan untuk mengubah bentuk. an . . Sesuatu kata yang diberi imbuhan adalah kata terbitan. i.ber .i berterbangan . mem . Imbuhan akhiran Contoh: an-. seniwati... -em .. -man .. kan . ikutkan C.MODUL SBT BM TAHUN 6 INFORMASI KATA BERIMBUHAN 1. sakiti. berlari . . membantu . Imbuhan sisipan Contoh: -el . sebelum . maksud kata nama. kata bilangan. minuman . Imbuhan pinjaman Contoh: anti. 41 . melawan . petani . Imbuhan awalan Contoh: ber. meng . kata kerja. dan kata keterangan. -kan.. tugas.. kata hubung.. -wati. mengesahkan . dwibahasa . 4. mem. baiki . memperingati D... Imbuhan dikenali sebagai unsur penambahan yang tidak dapat berdiri sendiri dan perlu digabungkan dengan kata dasar. gemerlap . me. pesawah B.memper ..

7. 10. 9. 3. 5. 4.MODUL SBT BM TAHUN 6 PRAKTIS 5A Garisi dan catat perkataan berimbuhan yang terdapat dalam petikan (Lampiran P4). SKOR: ______________ 42 . 1. 8. 6. 2.

kami sempat ____________ Perigi HangTuah. ( sastera ) 8. ( pakai ) 5. ( kunjung ) 3. (pasti ) 2. 1. ( hujan ) 4. Samad Said merupakan ____________ yang unggul di negara kita. Guru disiplin telah berjaya ____________ masalah salah laku muridmurid di sekolahnya. ( atas ) SKOR: ______________ 43 . mestilah_____________masa yang terluang digunakan dengan berfaedah. Seseorang pelajar. A. Amilah akan ke Institut Jantung Negara pada hari ini untuk menjalani ______________ jantung. Semasa di Melaka. Emak_____________ ketika menuju ke pasar pagi tadi. _______________ faham antara Ahmad dan Hazri telah pun berakhir.(selisih) 10. Encik Wahi bertugas sebagai ____________ di Mahkamah Tinggi.MODUL SBT BM TAHUN 6 PRAKTIS 5B Nama : ____________________________ Kelas : ____________ Tarikh : ____________ Letakkan imbuhan yang sesuai pada kata dasar yang diberi. Encik Mahathir tinggal di kondominium yang ____________ di atas bukit itu. ( sergam ) 6.( bahasa ) 7. (bedah) 9. Anis______________baju kebaya pada hari raya.

A B C D bergetar bergegar berdering berdenyut 5 _______________ syarikat itu berjaya membongkar penyelewengan wang yang telah berlaku. A B C D Jurutera Jurutulis Juruwang Juruaudit SKOR: ______________ 44 . A B C D melihat menuntun menonton memandang 3 Ribut Tropika telah_____________beratus-ratus buah rumah di sepanjang Pantai Aceh. A B C D memusnahkan menghanyutkan menghancurkan menenggelamkan 4 Telefon di rumah itu telah_____________beberapa kali. A B C D mendekati mengawal mengawasi menghindari 2 Encik Ahmad sedang_____________televisyen di ruang tamu rumahnya.MODUL SBT BM TAHUN 6 PRAKTIS 5C Nama : ____________________________ Kelas : ____________ Tarikh : ____________ Isi tempat kosong dengan perkataan berimbuhan yang sesuai. 1 Setiap pelajar mestilah_____________ perbuatan yang melanggar peraturan sekolah.

desas-desus D. besarbesaran. Kata ganda berimbuhan/menyaling ialah kata ganda yang diberi imbuhan. Contoh: karut-marut ● Penyesuaian bunyi seluruhnya. mandi-manda.) • boleh berlaku pada kata nama. jejari. tumbuh-tumbuhan. kusut-masai.). 45 . ● Diberi tanda sempang ( . Kata ganda ialah kata yang terbentuk melalui proses pengulangan kata dasar secara keseluruhan atau bahagian-bahagian tertentu. selewat-lewatnya. dedaun. kata adjektif dan kata keterangan. kata kerja. Contoh: bebawang. kekisi. Kata ganda seluruh/penuh ialah kata dasar yang diulang tanpa mengalami perubahan bunyi atau bentuk.) ● Persamaan bunyi di pangkal. kata kerja. Kata ganda berentak/berima/bersajak ialah kata ganda yang mengalami perubahan bunyi apabila digandakan. iaitu melibatkan pengulangan suku kata pertama pada kata dasar. Contoh: corat-coret ● Persamaan bunyi di hujung. Contoh: keanak-anakan. Kata ganda separa terbentuk apabila kata dasar diambil sebahagian sahaja. ● boleh berlaku pada kata nama.MODUL SBT BM TAHUN 6 INFORMASI PENGGANDAAN 1. 2. hormat-menghormati. cepat-cepat. kata adjektif dan kata keterangan. jalan-jalan. gegelung. kata kerja. • mesti diberi tanda sempang ( . ● diberi tanda sempang ( . kira-kira B. Kata ganda terbahagi kepada 4 jenis iaitu : a) Kata ganda seluruh / penuh b) Kata ganda separa c) Kata ganda berentak/ berima/ bersajak d) Kata ganda berimbuhan/ menyaling A. kata adjektif dan kata keterangan. sama ada berimbuhan atau tidak. Contoh: gopoh-gapah ● Boleh berlaku pada kata nama. Contoh: doktor-doktor. ● terbentuk daripada kelas kata nama sahaja. lelaki C. jejentik. Contoh: gunung-ganang.

MODUL SBT BM TAHUN 6 PRAKTIS 6A Nama : ____________________________ Kelas : ____________ Tarikh : ____________ Senaraikan kata ganda yang terdapat dalam petikan (Lampiran 4). SKOR: ______________ 46 . 1. 3. 2. 5. 4. 6.

____________ kakak luka kerana tertusuk tulang ikan. rempah-ratus 4.MODUL SBT BM TAHUN 6 PRAKTIS 6B Nama : ____________________________ Kelas : ____________ Tarikh : ____________ Isi tempat kosong dengan jawapan yang sesuai. Puan Aishah pandai menggunakan ________ untuk melazatkan masakannya. Langit-langit 1. awan. Perasaannya _____________ apabila melihat rumahnya musnah dijilat api. kecil-kecilan 2. Orang ramai ____________ memasuki stadium untuk menyaksikan pertandingan bola sepak. Jejari 3. calar-balar 5. Langit itu kelihatan indah dengan __________ yang berarak. ____________ roda basikal adik Halim telah banyak yang telah patah. Mak Munah berniaga secara _____________ untuk menambah pendapatan keluarganya. SKOR: ______________ SKOR: ______________ 47 . gundah-gulana 7.gemawan 8. Badan Aimin ____________ kerana bermain dalam belukar di belakang rumahnya. berpusu-pusu 6.

A B C D 2 bebiri lelabi kekuda tetupai 1 Lembu itu ___________________ ekornya untuk menghalau serangga yang hinggap pada badannya.” kata datuk kepada cucunya. ”Jangan kamu duduk di atas pangkin itu kerana ______________nya sudah reput. A B C D melibas-libaskan mengibar-ngibarkan mengipas-ngipaskan menggerak-gerakkan 3 ________________ penduduk Kampung Jawi bercucuk tanam dan memelihara lembu. A B C D Rata-rata Ramai-ramai Semua-semua Hampir-hampir 4 Pada musim perayaan penduduk Malaysia akan ________________ antara satu sama lain.MODUL SBT BM TAHUN 6 PRAKTIS 6C Nama : ____________________________ Kelas : ____________ Tarikh : ____________ Isi tempat kosong dengan kata ganda yang sesuai. A B C D keluh-kesah simpang-siur porak-peranda tunggang-langgang SKOR: ______________ 48 . A B C D tegur-menegur ziarah-menziarahi panggil-memanggil datang-mendatangi 5 Masalah kewangan dan kurang sefahaman antara pasangan itu menyebabkan rumah tangga mereka __________________.

terima kasih. Pengurus. Kerjasama daripada pihak tuan amat kami hargai. Bhd. Azillah (AZILLAH BINTI ARULLAH) Setiausaha Persatuan Bahasa Melayu. persatuan kami pernah mengadakan lawatan ke kilang ini empat tahun lepas. Beg Berkunci 203. Untuk pengetahuan tuan. 5. 2. Sekolah Kebangsaan Pomotodon. Peti Surat 204. 88996 Kota Kinabalu. 49 .00 pagi : 40 orang murid 2 orang guru pengiring 25 JUN 2007 3. Sekian. Butiran lawatan adalah seperti berikut: Tarikh Masa Bilangan peserta : 14 Julai 2007 : 9. Sabah. 88857 Inanam. 4. Tujuan lawatan ini adalah untuk memberi pendedahan kepada para pelajar bagaimana minuman diproses.MODUL SBT BM TAHUN 6 LAMPIRAN P5 SURAT KIRIMAN RASMI Persatuan Bahasa Melayu. Kami juga berharap agar pihak tuan dapat memberikan maklum balas dengan seberapa segera. dengan hormatnya dimaklumkan bahawa Persatuan Bahasa Melayu sekolah kami akan mengadakan lawatan ke kilang tuan. Memohon Kebenaran Melawat Kilang Minuman Berhubung perkara di atas. Yang benar. Tuan. SABAH. Sabah International Dairies Sdn. Sekolah Kebangsaan Pomotodon.

MODUL SBT BM TAHUN 6 PRAKTIS P5. Persatuan Bahasa Melayu Sekolah Kebangsaan Pomotodon akan mengadakan lawatan ke ____________________________________ ________________________________________________________ 2. Lawatan sambil belajar itu akan disertai oleh ____________________ ________________________________________________________ 4. Lawatan tersebut akan diadakan pada _________________________ ________________________________________________________ 3. 1. Persatuan Bahasa Melayu sekolah itu pernah mengadakan lawatan ke kilang tersebut pada _______________________________________ ________________________________________________________ 5.1 Nama: _____________________________ Kelas : ____________Tarikh : ____________ Tulis lima isi penting yang terdapat dalam surat rasmi tersebut (rujuk lampiran P5). Lawatan itu bertujuan ______________________________________ ________________________________________________________ SKOR: ______________ 50 .

Bilakah lawatan sambil belajar itu akan diadakan? Lawatan sambil belajar itu akan diadakan pada _____________________ ___________________________________________________________ 5.MODUL SBT BM TAHUN 6 PRAKTIS P5. 1. Apakah harapan penulis kepada penerima surat? Penulis berharap agar _________________________________________ ___________________________________________________________ SKOR: ______________ 51 . 4. Mengapakah surat itu ditulis? Surat itu ditulis bertujuan _______________________________________ ___________________________________________________________ 3. Siapakah yang menulis surat tersebut? Surat tersebut ditulis oleh ______________________________________ ___________________________________________________________ 2. Berapa orangkah yang akan menyertai lawatan itu? Lawatan itu akan disertai oleh __________ orang murid dan __________ orang guru pengiring.2 Nama : ____________________________ Kelas : ____________ Tarikh : ____________ Jawab soalan yang berikut berpandukan Lampiran P5.

1 Siapakah yang menulis surat tersebut? A B C D Setiausaha Syarikat Dairy Setiausaha Persatuan Bahasa Malaysia Setiausaha Sekolah Kebangsaan Pomotodon Pengurus Syarikat Dairy 2 Surat ini bertujuan untuk meminta kebenaran A B C D mengadakan lawatan sambil belajar. 3 Berapa orangkah yang akan menyertai lawatan tersebut? A B 40 orang 41 orang C D 42 orang 43 orang 4 Bilakah Persatuan Bahasa Melayu akan mengadakan lawatan sambil belajar itu? A B C D seminggu selepas surat itu ditulis dua minggu selepas surat itu ditulis tiga minggu selepas surat itu ditulis sebulan selepas surat itu ditulis 5 Harapan Setiausaha Persatuan Bahasa Melayu agar A B C D pihak kilang menyediakan minuman untuk rombongan semua ahli rombongan dibenarkan membuat minuman rombongan mereka diberi layanan yang istimewa persatuan dibenarkan melawat kilang tersebut SKOR: ______________ 52 .MODUL SBT BM TAHUN 6 PRAKTIS P5. menemu bual pengurus syarikat. membuat penyelidikan.3 Nama : ____________________________ Kelas : ____________ Tarikh : ____________ Pilih jawapan yang paling tepat. melihat pembuatan minuman.

mesti. dan belum ) Ayat contoh: 1. akan. ii. 2. masa kini atau masa hadapan. iaitu sama ada masa lampau. boleh . pernah . sedang. frasa adjektif dan frasa sendi nama iaitu dengan menimbulkan maknamakna tambahan dari segi aspek waktu atau ragam. mahu. sudah. ii. Kata bantu terbahagi kepada dua : i. Kata bantu aspek Kata bantu ragam i. Kata bantu ragam Kata bantu ragam ialah bentuk kata yang menyatakan atau menerangkan ragam perasaan yang berkait dengan perbuatan yang dilakukan. dan dapat ) Ayat contoh: 1. Kamu harus siapkan kerja ini sebelum waktu rehat. 53 . masih. harus. ( telah.MODUL SBT BM TAHUN 6 INFORMASI KATA BANTU 1. Kata bantu ialah jenis perkataan yang bertugas membantu frasa kerja. Solehah pernah tinggal di negeri Sabah semasa berumur 10 tahun. Kata bantu aspek Kata bantu aspek menimbulkan suasana perbezaan masa . ( hendak.

3. 1.MODUL SBT BM TAHUN 6 PRAKTIS 7A Nama : ____________________________ Kelas : ____________ Tarikh : ____________ Tulis lima kata bantu yang terdapat dalam surat kiriman rasmi (Lampiran P5). 2. SKOR: ______________ 54 . 4. 5.

Sejak di bangku sekolah rendah lagi saya 4. Kami sekeluarga 5. ___________________________________________________________ ___________________________________________________________ 3. Salin ayat tersebut dalam ruangan yang disediakan. Sekiranya kami pergi ke Kolam Air Panas Poring Ranau. kami bercadang akan bertugas sebagai seorang anggota polis.MODUL SBT BM TAHUN 6 PRAKTIS 7B Nama : ____________________________ Kelas : ____________ Tarikh : ____________ Gabungkan Bahagian A dengan Bahagian B menggunakan kata bantu yang sesuai. pergi ke perpustakaan petang ini menjadi seorang doktor. ___________________________________________________________ ___________________________________________________________ 5. Ayah Hafis hendak 2. harus singgah sebentar di Taman Negara untuk makan tengah hari. pulang ke kampung pada cuti Pesta ingin Menuai kerana ayah juga tidak bekerja pada masa itu. Aisyabella dan Fatin pernah 3. 1. ___________________________________________________________ ___________________________________________________________ 2. Bahagian A Kata bantu Bahagian B bekerja sebagai nelayan sebelum 1. ___________________________________________________________ ___________________________________________________________ SKOR: ______________ 55 . ___________________________________________________________ ___________________________________________________________ 4.

1 Aisyabella dan Fatin _______________ pergi ke perpustakaan petang ini untuk membuat rujukan.MODUL SBT BM TAHUN 6 PRAKTIS 7C Nama : ____________________________ Kelas : ____________ Tarikh : ____________ Isi tempat kosong dalam ayat-ayat di bawah dengan kata bantu yang sesuai. kami bercadang _____________________ singgah sebentar di Taman Negara untuk makan tengah hari. A B sudah telah C D pernah dapat 3 Pada cuti Pesta Menuai yang lalu. A B pernah dapat C D mesti hendak 5 Sejak di bangku sekolah rendah lagi saya _______________ menjadi seorang doktor. A B C D pernah sudah telah akan 4 Sekiranya kami pergi ke Kolam Air Panas Poring Ranau. A B ingin dapat C D akan pernah SKOR: ______________ 56 . kami sekeluarga ___________ pulang ke kampung. A B 2 sedang akan C D boleh telah Ayah Hafis ____________________ bekerja sebagai nelayan sebelum bertugas sebagai seorang anggota polis.

MODUL SBT BM TAHUN 6 LAMPIRAN P6 BIOGRAFI Tokoh Badminton Negara Rashid Sidek merupakan seorang tokoh sukan dalam permainan badminton. Jasa beliau dalam mengharumkan nama negara tidak dapat disangkal lagi. akan lahir satu keluarga baru untuk menyambung perjuangan keluarga sukan seperti keluarga Sidek. Pukulan yang dibuat sentiasa memberi mata kemenangan kepadanya. Kesanggupan bapanya mengadakan gelanggang sendiri memberi dorongan kepada Rashid untuk berlatih lebih giat lagi. bapanya selalu memberi dorongan dan latihan kepadanya bagi menyertai pertandingan di peringkat sekolah. Gelanggang badminton yang dibuat di halaman rumahnya memberi kemudahan kepada Rashid untuk membuat latihan dengan abang-abangnya. Siapa yang tidak kenal dengan Misbun. Bapanya. Jasa Rashid dan abang-abangnya kepada negara agak besar dalam dunia badminton. Kuala Langat. Ketangkasannya membuat pukulan pancung dan raut wajahnya yang tenang semasa bermain amat mengelirukan pihak lawan. Jailani. Razif. Selangor. Beliau dilahirkan di Kampung Kanchong Darat. dan Rahman yang turut cemerlang dalam permainan badminton. Beliau telah membantu pasukan badminton negara merampas semula Piala Thomas pada tahun 1992. Allahyarham Dato’ Mohd Sidek bin Abdullah Kamar merupakan seorang yang bertanggungjawab menggilap bakat Rashid dan abang-abangnya. Semasa berada di gelanggang beliau sangat ditakuti oleh pihak lawan. Semasa beliau di sekolah rendah. Diharapkan pada suatu masa. 57 . Bakat Rashid sebagai pemain badminton yang hebat dapat dikesan semasa beliau masih kecil lagi.

Bilakah Bilakah beliau membantu pasukan badminton ______________________ ___________________________________________________________ 4. (Rujuk Lampiran P6) 1. Di manakah Di manakah beliau ___________________________________________ ___________________________________________________________ 3.1 Nama : ____________________________ Kelas : ____________ Tarikh : ____________ Bina soalan menggunakan kata tanya yang diberi. Siapakah Siapakah tokoh sukan _________________________________________ ___________________________________________________________ 2. Mengapakah Mengapakah beliau sangat ditakuti oleh __________________________ ___________________________________________________________ 5. Bagaimanakah Bagaimanakah cara yang memudahkan Rashid membuat latihan _____________________________________________________ SKOR: ______________ 58 .MODUL SBT BM TAHUN 6 PRAKTIS P6.

keluarga Haji Sidek mempunyai gelanggang badmintong sendiri. 5. Siapakah nama ahli keluarga Sidek yang terlibat dalam permainan badminton? Nama ahli keluarga Sidek yang terlibat dalam permainan badminton ialah _______________________________________________________ 3. Apakah harapan penulis tentang dunia badminton? Penulis berharap agar pada suatu masa. 4. Di manakah Rashid Sidek dilahirkan ? Rashid Sidek dilahirkan di ______________________________________ ___________________________________________________________ 2.MODUL SBT BM TAHUN 6 PRAKTIS P6. SKOR: ______________ 59 . Pada tahun berapakah negara kita dapat merampas Piala Thomas? Pada tahun _____________ negara kita dapat merampas Piala Thomas. akan lahir __________________ dalam dunia badminton. (Lampiran P6) 1. Adakah keluarga Haji Sidek mempunyai gelanggang badminton sendiri? __________.2 Nama : ____________________________ Kelas : ____________ Tarikh : ____________ Jawab soalan –soalan berikut berpandukan petikan.

MODUL SBT BM TAHUN 6 PRAKTIS P6. Kuala Langat Mengapakah pihak lawan keliru dengan permainan Rashid Sidek? A Cara beliau bermain B Latihan yang dijalankan C Pukulan yang dibuat sangat kuat D Ketangkasannya membuat pukulan pancung dan raut wajahnya yang tenang Siapakah yang bertanggungjawab menggilap bakat Rashid Sidek dalam permainan badminton? A Bapanya B Misbun C Jailani D Razif Apakah sebab Rashid sanggup berlatih dengan lebih kuat? A Ingin menyertai pertandingan B Ingin berlatih dengan abang-abangnya C Kesanggupan bapanya mengadakan gelanggang sendiri D Ingin membantu pasukan badminton negara mencapai kejayaan Maksud perkataan menggilap dalam petikan ialah A membimbing B mendidik C mengasah D mengajar 1 2 3 4 5 SKOR: ______________ 60 .3 Nama : ____________________________ Kelas : ____________ Tarikh : ____________ Pilih jawapan yang sesuai. Di manakah Rashid Sidek dilahirkan? A Selangor B Kuala Langat C Kampung Kanchong D Kampung Kanchong Darat.

Kata Penguat Hadapan (diletakkan di hadapan kata adjektif) Contoh: i. iii. b. iii. Sungai itu agak dalam. c. Tiupan angin pada waktu petang nyaman benar. Contoh: Benar agak terlalu sungguh sangat amat sekali nian paling Kata Penguat terbahagi kepada tiga bahagian iaitu: a. Kata Penguat Belakang (diletakkan di belakang kata adjektif) Contoh: i. Kata Penguat Bebas (kedudukannya bebas sama ada di hadapan atau di belakang kata adjektif) Contoh: i. ii. Pakaian yang dipakai oleh peragawati itu sungguh cantik.MODUL SBT BM TAHUN 6 INFORMASI KATA PENGUAT Kata Penguat ialah kata yang digunakan untuk menguatkan maksud sesuatu kata adjektif. iii. ii. Bangunan ibu pejabat yang baru itu amat tinggi. Sambutan Hari Guru tahun ini paling meriah. Lambat benar bas itu tiba. ii. Kelakuan budak-budak itu baik sekali. Pokok kelapa di belakang rumahku terlalu tinggi. 61 . Pemandangan di tepi tasik itu indah nian.

Pokok kelapa di belakang rumah datuk saya ______________ tinggi. 2. amat paling sungguh sekali terlalu 1.MODUL SBT BM TAHUN 6 PRAKTIS 8A Nama : ____________________________ Kelas : ____________ Tarikh : ____________ Isi tempat kosong dengan kata penguat yang diberi. 3. Khairul. 5. murid yang pandai _______________ di dalam kelas Enam Bestari. Kanak-kanak itu ______________ takut akan kucing berbulu hitam. 4. SKOR: ______________ 62 . Jiran kami yang tinggal di Taman Perumahan Mewah itu baik ________________ . Mi bandung yang dijual di kedai Pak Mat itu ______________ sedap.

1. agak ___________________________________________________________ ___________________________________________________________ 3. sangat ___________________________________________________________ ___________________________________________________________ 2. benar ___________________________________________________________ ___________________________________________________________ 4. amat ___________________________________________________________ ___________________________________________________________ 5.MODUL SBT BM TAHUN 6 PRAKTIS 8B Nama : ____________________________ Kelas : ____________ Tarikh : ____________ Bina ayat dengan menggunakan kata penguat yang diberikan. paling ___________________________________________________________ ___________________________________________________________ SKOR: ______________ 63 .

A sangat B benar C agak D nian 1 2 3 4 5 SKOR: ______________ 64 . A agak B paling C nian D sungguh Pulau Tioman mempunyai air laut yang ___________ jernih. A sangat B sekali C benar D nian Baju yang baru dibeli oleh kakak __________________ ketat. Ali gembira kerana cahaya bulan pada malam itu terang_____________ .MODUL SBT BM TAHUN 6 PRAKTIS 8C Nama : ____________________________ Kelas : ____________ Tarikh : ____________ Isi tempat kosong dengan kata penguat yang sesuai. A benar B amat C sekali D nian Ali ____________ menyesal kerana tidak belajar bersungguh-sungguh. A paling B sekali C nian D terlalu Ahli kaji cuaca meramalkan cuaca hari ini ______________ cerah.

bangsa dan negara 65 .MODUL SBT BM TAHUN 6 LAMPIRAN P7 SAJAK Kemerdekaan Ini Tepat pukul dua belas malam Bendera Union Jack diturunkan Dinaikkan pula Bendera Persekutuan Tanah Melayu Berkumandang laungan merdeka ! Lama sudah bumiku dijajah Portugis … Belanda … Inggeris dan Jepun Hasil bumi diangkut pergi Rakyat derita tidak terhingga Bangunlah semua daripada lena Kemerdekaan sudah di depan mata Marilah kita bersatu tenaga Bulatkan kata satukan tekad Mengisi kemerdekaan ini Memacu ke gerbang jaya Demi agama.

5. Bahagia 1.MODUL SBT BM TAHUN 6 Praktis P7.1 Nama : __________________________ Kelas : ____________ Tarikh : ____________ Lengkapkan silang kata di bawah dengan memilih perkataan yang berlawanan 1 1 D 2 B P 2 B 3 L 5 D 3 S P 4 N 4 5 L Menegak 1. 4. Datang 3. 2. Bangun 2. 3. Turun 5. Melintang Bebas Depan Malam Rakyat Baru SKOR: ______________ 66 . Jaga 4.

2 Nama : __________________________ Kelas : ____________ Tarikh : ____________ Jawab soalan-soalan di bawah berpandukan sajak ’ Kemerdekaan Ini ’. 3. ___________________________________________________ pernah menjajah Tanah Melayu. Pukul berapakah bendera Union Jack diturunkan ? Bendera Union Jack diturunkan _________________________________ 2. Mengapakah penulis mahu kita semua bersatu ? Penulis mahu kita ____________________________________________ ___________________________________________________________ SKOR: ______________ 67 . (Lampiran P7) 1. Apakah yang diambil oleh para penjajah dari negara ini ? Para penjajah telah mengambil __________________________________ ___________________________________________________________ 5. Apakah yang dimaksudkan dengan tekad ? Tekad bermaksud ____________________________________________ 4. Portugis. Nyatakan negara-negara yang pernah menjajah Tanah Melayu.MODUL SBT BM TAHUN 6 Praktis P7.

bilakah persitiwa yang diceritakan dalam sajak berlaku ? A B 31 Ogos 2007 31 Ogos 1967 C D 31 Ogos 1987 31 Ogos 1957 3 Berikut merupakan negara-negara yang pernah menjajah negara kita kecuali A B Belanda Jerman C D Jepun Portugis 4 Perkataan tekad dalam sajak seerti dengan perkataan _________.MODUL SBT BM TAHUN 6 Praktis P7.00 tengah hari 2. 1 Pukul berapakah bendera Union Jack telah diturunkan ? A B 12. A B kasih sayang patriotik C D perjuangan alam sekitar SKOR: ______________ 68 .00 pagi C D 12.00 petang 2 Pada pendapat kamu.00 tengah malam 2. A B nekad jiwa C D azam usaha 5 Tema yang sesuai bagi sajak tersebut ialah _______________.3 Nama : __________________________ Kelas : ____________ Tarikh : ____________ Jawab soalan-soalan di bawah berdasarkan pilihan jawapan yang betul.

Tulis ayat itu semula. Sultan Mahmud seorang raja yang zalim terhadap rakyatnya. 69 . Antonim juga dikenali sebagai kata lawan. Contoh : Sultan Mahmud seorang raja yang adil terhadap rakyatnya. Contoh antonim ialah : abai lawannya peduli bagi lawannya ambil curang lawannya jujur baik lawannya jahat Contoh latihan : Gantikan perkataan bergaris dengan antonim yang sesuai.MODUL SBT BM TAHUN 6 INFORMASI ANTONIM Antonim ialah perkataan-perkataan yang berlawanan ertinya dengan perkataanperkataan yang diberikan.

5. Ibu meminta Aneesya membeli sebungkus garam kasar. gembira ) mendengar khabar bapanya akan pulang. ( kesat. lantang ) apabila menyanyikan lagu Jalur Gemilang di hadapan peminat-peminatnya. jujur ) pasti akan mendapat balasannya. Perbuatan yang baik ( jahat. 7. mendatar ) 8. muka Aina semakin hodoh ( buruk. halus) 3. 4. Selepas menggunakan ubat jerawat itu. takut ) melawan musuhmusuh negara. sangsi ) terhadap kebolehan adik menjaringkan gol dalam perlawanan tersebut. ( curam. sulit ) 9. Junaidah bersikap jujur ( ikhlas. SKOR: ______________ 70 . Amirul berasa amat sedih ( suka. Kerja membina jambatan kedua menghubungkan Seberang Perai ke Pulau Pinang merupakan satu tugas yang rumit. Ayah berasa curiga ( yakin. 10. Suara Alia begitu nyaring ( perlahan. 2.MODUL SBT BM TAHUN 6 PRAKTIS 9A Nama : ____________________________ Kelas : ____________ Tarikh : ____________ Pilih perkataan berlawan yang sesuai bagi perkataan yang digariskan. Anggota tentera perlu sentiasa gentar ( berani. ( senang. curang ) terhadap suaminya yang sering kali bertugas di luar negara. Jalan pintas dari Cameron Highlands ke Gua Musang sungguh rata. 1. cantik ) 6.

KECIL RINGAN TAJAM MALAS PERLAHAN TINGGI KERAS KURUS PANJANG MUDA K L U P M U T A M I A J L E M B U T R P B U R A H Q A R S E E A B U K A L A D R S P E N D E K H E A A S R I L B T N M K R E A A A M D T K U A L T C R A J I N M N A K A H R U S P E G O L A J U R I S G SKOR: ______________ 71 .MODUL SBT BM TAHUN 6 PRAKTIS 9B Nama : ____________________________ Kelas : ____________ Tarikh : ____________ Cari perkataan tersembunyi yang berlawanan dengan perkataan yang diberikan di bawah ini.

MODUL SBT BM TAHUN 6 Praktis 9C Nama : __________________________ Kelas : ____________ Tarikh : ____________ Pilih perkataan berlawan bagi perkataan yang bergaris di bawah. A B rata kejam C D rendah besar SKOR: ______________ 72 . A B cerah kelam C D gelap kabur 2 Keputusan Perdana Menteri untuk membatalkan pembinaan jambatan kedua menghubungkan Johor dengan Singapura adalah muktamad. A B 4 pergi pulang C D datang jalan Rumah Kuning telah menang dalam banyak pertandingan semasa kejohanan sukan tahunan SK Sungai Duri kali ke .45. A B tetap sementara C D pasti kekal 3 Ghani menunggang basikal untuk balik ke Ipoh. A B juara menang C D kalah kecewa 5 Kadar faedah yang tinggi menyebabkan orang ramai berhati-hati dalam merancang pembiayaan peribadi. 1 Jabatan Metreologi meramalkan hujan lebat dan cuaca mendung akan melanda negeri-negeri di utara Semenanjung Malaysia minggu ini.

73 . Pasukan Kedah telah menjadi johan dalam perlawanan akhir Piala FA menewaskan pasukan Perlis di Stadium Batu Kawan. Tulis ayat tersebut. Contoh Contoh latihan : Gantikan perkataan bergaris dengan sinonim yang sesuai. Sinonim juga dikenali sebagai kata seerti. Contoh : Pasukan Kedah telah menjadi juara dalam perlawanan akhir Piala FA menewaskan pasukan Perlis di Stadium Batu Kawan.MODUL SBT BM TAHUN 6 INFORMASI SINONIM Sinonim ialah perkataan-perkataan yang sama makna sinonim ialah : cantik seerti dengan indah harum seerti dengan wangi johan seerti dengan juara dekat seerti dengan hampir dengan perkataan- perkataan yang diberikan.

Sang Kancil terkenal dengan helah ( akal. Keadaan pasar amat riuh dengan suara peniaga dan pembeli yang sedang berjual beli. bising ) sepanjang cuti Hari Raya Aidil Fitri. Baki ) kemalangan jalan raya di negara ini akan meningkat dengan mendadak sepanjang musim perayaan. Kadar ( Jumlah. SKOR: ______________ 74 . 2. 1. damai ) 4. Jalan yang dipilihnya itu penuh dengan onak (duri. ( bising. batu ) 5. Bangunan itu masih teguh walaupun sudah tiga kali gempa bumi melanda negara. 8. Suasana di Banda Raya Kuala Lumpur lengang ( sunyi. fikiran ) menipu haiwan-haiwan lain di dalam hutan. Encik Ghazali telah dipilih sebagai Naib ( Pembantu. 7. 6. condong ) 3. Timbalan )Yang Dipertua Persatuan Ibu Bapa dan Guru Sekolah Kebangsaan Pulau Aman yang baru. pukul) yang dikenakan oleh hakim terhadap Salleh atas kesalahannya itu amat adil. ( kukuh. Hukuman (denda.MODUL SBT BM TAHUN 6 Praktis 10A Nama : __________________________ Kelas : ____________ Tarikh : ____________ Pilih perkataan yang seerti dengan perkataan yang bergaris.

3. 4. 2 1 4 M N 5 P 2 J T 4 A 3 I H 5 S S Melintang 1. Hang Tuah sangat cekap bermain senjata. Ayriel jujur memberikan sumbangan derma kepada pengemis itu. Umat Islam wajib taat kepada semua perintah Allah. Hubungan antara Malaysia dan Indonesia sangat rapat sejak dahulu lagi. 2. Ke bawah 1. 2.MODUL SBT BM TAHUN 6 Praktis 10B Nama : __________________________ Kelas : ____________ Tarikh : ____________ Cari perkataan tersembunyi yang sama erti dengan perkataan yang diberikan di bawah ini. 5. Impian pasukan Perlis menjuarai Piala FA lebur di tangan Kedah dalam perlawanan akhir di Stadium Batu Kawan. Musa sering curiga dengan kesetiaan isterinya. Pemandangan Pulau Aman waktu petang sangat cantik. Selepas kematian suaminya bulan lalu. 5. Malaysia bebas daripada cengkaman penjajah. SKOR: ______________ 75 . Rozita kini bergelar balu. Ibu menggunakan lilin kerana bekalan elektrik terputus malam tadi. 4. 3. Tahun 2007 merupakan ulang tahun ke 50 negara kita.

A B sasaran tekaan C D harapan gesaan 3 Dalam diam. A B seronok gembira C D megah suka SKOR: ______________ 76 . 1 Ramli telah bertekad untuk menyambung pelajarannya yang tertangguh kerana kemiskinan. A B bising senyap C D sibuk riuh 4 Ramai pendatang tanpa izin dari Indonesia dan Bangladesh datang ke Malaysia untuk mencari rezeki. rupa-rupanya Azlee menaruh hati terhadap Suriati. A B duit harta C D wang nafkah 5 Malek berasa bangga kerana terpilih mewakili negara dalam pertandingan makan durian. A B berazam berharapan C D bercita-cita berimpian 2 Ramalan akan berlaku kejadian tsunami besar selepas kejadian tsunami yang melanda negara-negara Asia pada tahun 2004 ternyata tidak benar.MODUL SBT BM TAHUN 6 Praktis 10C Nama : __________________________ Kelas : ____________ Tarikh : ____________ Pilih perkataan seerti dengan perkataan yang bergaris.

Sekeping kuih penyedap rasa. Pergi ke pasar bersama bapa. Sebagai hidangan waktu bersarapan. Sambil membimbit sebuah beg tangan. Ramah mesra bertegur sapa. Merendah diri amalkan selalu. Akhirnya kita akan berjaya. Hindarkan masalah selalu bersabar. Dapat seekor burung kenari. Agar ikatan kekal berpanjangan. Agar berjaya dalam kehidupan. Seorang pemuda ke kota raya. Supaya senang kemudian hari. Rajin belajar setiap masa. Dengarlah murid nasihat guru. Ke kota raya mencari kerja. Bila berjaya taburkan jasa. Untuk dihadiahkan kepada Jaabar. Abang membeli sehelai baju. 77 .MODUL SBT BM TAHUN 6 LAMPIRAN P8 PANTUN PANTUN NASIHAT Pergi ke hutan untuk memburu.

membeli susah 5. rajin gagal 2.1 Nama : ____________________________ Kelas : ____________ Tarikh : ____________ Padankan perkataan berlawan yang sesuai. kekal malas SKOR: ______________ 78 . berjaya sementara 4.MODUL SBT BM TAHUN 6 PRAKTIS P8. senang menjual 3. 1.

dihadiahkan ) kepada Jaabar. menyambung pelajaran ) 4. Abang membeli sehelai baju Melayu untuk _________________ ( disediakan . kenari ) 2. 5. Kita perlu belajar setiap masa supaya kehidupan menjadi ____________ (senang . Pemuda itu pergi ke kota raya untuk ________________________ ( mencari kerja . 3. pemantun telah mendapat seekor burung _______________ ( murai . Semasa berburu di dalam hutan. gembira) pada masa hadapan.2 Nama : ____________________________ Kelas : ____________ Tarikh : ____________ Isi tempat kosong dengan jawapan yang betul berdasarkan petikan (Lampiran P8). 1.MODUL SBT BM TAHUN 6 PRAKTIS P8. bandar ) bersama-sama bapa sambil berpimpin tangan. SKOR: ______________ 79 . Pemantun pergi ke ______________ ( pasar .

ikatan kekal berpanjangan. Kita perlu mendengar nasihat guru supaya A B C D 2 mendapat hadiah. senang mendapat kerja.3 Nama : ____________________________ Kelas : ____________ Tarikh : ____________ Isi tempat kosong dengan pilihan jawapan yang betul.MODUL SBT BM TAHUN 6 PRAKTIS P8. senang hari kemudian. 1 Mengapakah kita perlu rajin belajar? A B C D Mendapat hadiah Senang hari kemudian Senang mendapat kerja Berjaya dalam kehidupan 3 Apakah yang perlu kita lakukan setelah berjaya? A B C D Merendah diri Bertegur sapa Beramah mesra Menaburkan jasa 4 Yang berikut ialah pernyataan tentang petikan kecuali A B C D tidak boleh peramah dan bertegur sapa rajin belajar menjamin masa hadapan apabila berjaya taburkan jasa sikap sabar perlu diamalkan 5 Bagaimanakah caranya untuk mengatasi masalah? A B C D Bersabar Merendah diri Bertegur sapa Beramah mesra SKOR: ______________ 80 .

CONTOH PENGGUNAAN 1.MODUL SBT BM TAHUN 6 INFORMASI PENJODOH BILANGAN 1. 4. Beberapa tandan kelapa sawit dilonggokkan di hadapan rumah sebelum diangkat oleh sebuah lori. Penjodoh bilangan ialah kata yang digunakan bersama dengan kata bilangan. CONTOH PENJODOH BILANGAN Angkatan Baris Batang Bentuk Bidang Biji Bilah Keping Buku Cebis Cekak Longgok Naskhah Papan Pasang Pasukan Gelung Gulung Gerombolan Patah Potong Puntung Rangkap Rawan Helai Jambak Ruas Rumpun Sikat Tandan Tangkai Kajang Ketul Helai Deret Hiris Kaki Kuntum Gugus Lembar Ulas Utas Untai Untai Patah Pintu Potong Petak 81 . Penjodoh bilangan biasanya digunakan selepas kata bilangan dan sebelum kata nama. Ayah menjala ikan dengan menggunakan serawan jala. 3. 2. Sekawan burung kelihatan hinggap di atas bumbung rumah itu. Sempena hari jadi kakaknya. ibu telah menghadiahkan sebentuk cincin berlian. 2. 5. Mariam kelihatan anggun apabila memakai sepasang baju kurung.

sebatang 4. sebuah SKOR: ______________ 82 .MODUL SBT BM TAHUN 6 PRAKTIS 11A Nama : ____________________________ Kelas : ____________ Tarikh : ____________ Padankan penjodoh bilangan dengan gambar yang diberi. sejambak 5. 1. segugus 3. sesikat 2.

________________________________________ ________________________________________ Aisyah menngunakan sebuah payung ketika hari hujan. ________________________________________ ________________________________________ SKOR: ______________ 83 . ________________________________________ ________________________________________ Beberapa jambak bunga disusun ke dalam pasu bunga supaya kelihatan menarik. ________________________________________ ________________________________________ Kamal membawa sebilah senapang dan sebiji burung apabila pulang dari memburu. ________________________________________ ________________________________________ Ani menggunakan sebutir komputer untuk melakukan kerja-kerjanya di pejabat.MODUL SBT BM TAHUN 6 PRAKTIS 11B Nama : ____________________________ Kelas : ____________ Tarikh : ____________ Berdasarkan gambar. gantikan penjodoh bilangan yang sesuai dalam ayat di bawah. Amir menulis dengan menggunakan sebuah pen.

MODUL SBT BM TAHUN 6 PRAKTIS 11C Nama : ____________________________ Kelas : ____________ Tarikh : ____________ Pilih penjodoh bilangan yang betul. 1 Beberapa __________________ jalan utama telah ditutup semasa perarakan hari kebangsaan diadakan.50. A B biji sikat C D ulas tangkai 5 Harga _________________ majalah Dewan Pelajar adalah RM5.00. A B seutas sebiji C D sehelai sebilah 3 Abang membeli _____________ rambutan di pasar itu dengan harga RM3. A B buah baris C D biji batang 2 Saya telah menjumpai __________________ rambut dalam mi goreng itu. A B setangkai sebiji C D seikat sebutir 4 Setandan pisang nangka mempunyai beberapa ________________ sahaja. A B sebuah sebuku C D senaskhah sekeping SKOR: ______________ 84 .

api lilin. Lebih–lebih lagi. Lalai adalah satu sikap yang tidak baik. elakkan kelalaian supaya tidak berlaku kebakaran. Sikap sebegini tidak harus ada dalam diri kita. sikap acuh tak acuh dalam menyediakan alat pemadam api di rumah juga menyebabkan tahap keselamatan diabaikan. Justeru. kanak–kanak yang tidak diawasi oleh ibu bapa semasa menggunakan alat–alat tersebut. Akhir sekali. Kelalaian kita semasa menggunakan alat–alat ini boleh menyebabkan berlakunya kebakaran di rumah. Hadirin sekalian. apabila besar menjadi lawan. saya ingin menegaskan bahawa api semasa kecil menjadi kawan. Sekian. Selain itu. barangan elektrik dan sebagainya. para hakim yang arif lagi bijaksana dan para hadirin sekalian. Tajuk syarahan saya pada hari ini ialah ”Kelalaian Punca Kebakaran”. Kebakaran berwaspada. Kita lihat sahaja di rumah. tanamkan sikap prihatin dalam diri kita sebagai langkah berjagajaga dalam apa jua perkara.MODUL SBT BM TAHUN 6 LAMPIRAN P9 SYARAHAN Kelalaian Punca Kebakaran Terima kasih Tuan Pengerusi Majlis. Kita sering menggunakan ubat nyamuk. dapur gas. Namun begitu. Kebakaran mungkin berpunca daripada banyak perkara. kelalaian adalah penyebab utama kebakaran. dapat dielakkan jika kita sentiasa 85 . Oleh itu. terima kasih.

___________________ yang harus mengawasi kanak-kanak ketika di rumah? 4. ___________________ tajuk syarahan yang disampaikan? 2. dapur gas. ___________________ biasanya ubat nyamuk. 1. api lilin dan barangan elektrik digunakan? Apakah Siapakah Di manakah Mengapakah Bagaimanakah SKOR: ______________ 86 . ___________________ caranya untuk mengelakkan kebakaran di rumah? 5. ___________________ sikap prihatin perlu ditanam dalam diri kita? 3.1 Nama : ____________________________ Kelas : ____________ Tarikh : ____________ Letakkan kata tanya yang sesuai dalam tempat kosong.MODUL SBT BM TAHUN 6 PRAKTIS P9.

4. ______________________________________________________________ Kanak. 1. 2. ______________________________________________________________ Kelalaian adalah penyebab utama berlakunya kebakaran.kanak yang tidak diawasi oleh ibu bapa boleh menyebabkan kebakaran di rumah. 5. SKOR: ______________ 87 .MODUL SBT BM TAHUN 6 PRAKTIS P9. ______________________________________________________________ Kebakaran dapat dielakkan jika kita sentiasa berwaspada.2 Nama : ____________________________ Kelas : ____________ Tarikh : ____________ Bina soalan berdasarkan jawapan yang diberikan. ______________________________________________________________ Sikap acuh tak acuh tidak perlu ada dalam diri kita. 3. ______________________________________________________________ Tajuk syarahan yang disampaikan ialah Kelalaian Punca Kebakaran.

hati lalai tidur lena 1 Punca yang menyebabkan kebakaran kecuali A B C D dapur gas ubat nyamuk pemadam api barangan elektrik 3 Bagaimanakah kebakaran di rumah boleh berlaku ? A B C D Tidak membakar ubat nyamuk Tidak menyediakan pemadam api Ibu bapa mengawasi anak – anak di rumah Leka ketika menggunakan peralatan di rumah 4 Lalai dalam petikan tersebut bermaksud A B C D leka berwaspada berhati . Apakah penyebab utama kebakaran ? A B C D 2 berhati .MODUL SBT BM TAHUN 6 PRAKTIS P9.kanak untuk bermain api Supaya memberi kesedaran kepada semua orang Bagi mengelakkan kebakaran di rumah Untuk memberi keselesaan bermain SKOR: ______________ 88 .hati acuh tak acuh 5 Mengapakah kita perlu menghindari sikap lalai? A B C D Beri peluang kepada kanak .3 Nama : ____________________________ Kelas : ____________ Tarikh : ____________ Pilih jawapan yang betul berdasarkan petikan.

Oleh sebab itu. lantaran itu.MODUL SBT BM TAHUN 6 INFORMASI PENANDA WACANA 1. 2. kehidupannya semakin senang. 89 . sama ada dalam perenggan yang sama mahupun dengan perengggan yang baru. Penanda wacana ini juga berfungsi untuk menjalinkan kesinambungan antara ayat. Contoh: di samping itu. dan sebagainya. Penanda wacana ialah kata yang digunakan untuk menyambungkan idea antara ayat dengan ayat yang berikutnya. justeru. • Contoh ayat: Ketiga – tiga orang anak Pak Naser telah bekerja. sehubungan itu.

MODUL SBT BM TAHUN 6 PRAKTIS 12A Nama : ____________________________ Kelas : ____________ Tarikh : ____________ Tuliskan penanda wacana yang terdapat dalam petikan (Lampiran P9). 4. Fikirkan… 1. 2. 3. SKOR: ______________ 90 . 5.

MODUL SBT BM TAHUN 6 PRAKTIS 12B Nama : ____________________________ Kelas : ____________ Tarikh : ____________ Pilih penanda wacana yang sesuai. ____________. dia kedekut. ____________. Ahmad seorang yang kaya raya. dia masih kurang sihat. Aminah seorang murid yang pintar. ( Namun begitu . ( Tambahan pula . Rashid tidak pergi ke sekolah hari ini. (Lagipun . Namun begitu ) SKOR: ______________ 91 . Oleh itu) 4. ( Jadi . ____________. saya perlu mengulang kaji pelajaran. tidak hairanlah jika dia terpilih sebagai tokoh murid pada tahun ini. ____________. Sebelum itu) 5. Ali tidak suka bermain hoki . UPSR semakin hampir. ______________. Lagipun ) 3.Oleh itu ) 2. 1. ( Namun begitu . di kampungnya tidak ada padang hoki.

MODUL SBT BM TAHUN 6

PRAKTIS 12C Nama : ____________________________ Kelas : ____________ Tarikh : ____________

Pilih penanda wacana yang paling sesuai untuk mengisi tempat kosong dalam ayat di bawah. Ustaz Rizal membacakan doa. _____________, diikuti pula oleh murid – murid yang lain di perhimpunan tadi. A Kalau begitu B Oleh itu C Kemudian D Jadi

1

2

Kamarul ialah seorang pekerja yang rajin. _________________, dia telah dinaikkan pangkat. A Oleh itu B Padahal C Selepas itu D Walaupun

3

Hakim disayangi ibu bapanya. _______________, dia anak lelaki tunggal. A Dengan itu B Di samping itu C Lebih – lebih lagi D Justeru

4

Nurul dan Syazwani adik-beradik kembar. ________________, wajah mereka tidak seiras. A Dengan itu B Namun begitu C Oleh itu D Mungkin

5

Mislinda dimarahi ayahnya. _____________, dia tidak berbuat apa – apa kesalahan pun. A Kemudian B Malahan C Oleh itu D Padahal

SKOR: ______________ 92

MODUL SBT BM TAHUN 6

LAMPIRAN P10

CERITA

Kasih Ibu Membawa ke Syurga
Meskipun Zahid tidak lagi mengunjunginya seperti dahulu, namun Mak Siti tetap bersabar. Sabarlah senjata yang membahagiakannya hingga kini. Jika tidak kerana sabar, mungkin sekarang dia tidak wujud lagi. Mak Siti sedar bahawa tugasnya hanyalah melahir, mengasuh dan membesarkan Zahid. Dia hanya dapat memberikan pelajaran yang termampu dan tidak sedikit pun meminta balasan. Dia tidak dapat memberikan kemewahan. Mak Siti sedar, dia hanyalah ibu tunggal yang serba kekurangan dalam membesarkan anak tunggalnya itu. Hidupnya sekadar kais pagi makan pagi, kais petang makan petang. Namun, dia tetap memelihara anaknya itu bagai menatang minyak yang penuh. Kini, selepas Zahid memegang jawatan tinggi di ibu kota, hidup Mak Siti kembali sunyi. Satu-satunya anak yang diharapkan untuk menjadi pengubat rindu dan duka laranya selama ini telah lupa daratan. Zahid sudah lupa akan ibunya setelah menikmati kesenangan hidup. Suatu hari Mak Siti menerima sepucuk surat daripada orang yang tidak dikenali meminta dia segera datang ke sebuah hospital. Mak Siti segera menuju ke tingkat lima Hospital Universiti, Kuala Lumpur. Alangkah terkejutnya Mak Siti apabila terpandang akan lelaki cengkung di katil pesakit itu. Lelaki itu ialah anak kesayangannya. Anak yang selama ini dirindui dan diingati. “Zahid, benarkah ini anakku Zahid?” rintih si ibu tua penuh hiba. Serentak dengan itu, air mata menuruni alur pipinya yang berkedut itu. “Emak, maafkan Zahid, mak. Zahid banyak melakukan dosa kepada emak,” ucap Zahid dengan kesal diiringi air mata membasahi pipi. Biarpun luka di hati Mak Siti masih berdarah, namun kasih terhadap anaknya itu tetap utuh. Biarpun anak di depan matanya menderhaka, namun kasih seorang ibu tetap membara. Mak Siti mendakap erat sekujur tubuh yang sudah tidak bernyawa.

93

MODUL SBT BM TAHUN 6

PRAKTIS P10.1 Nama : ____________________________ Kelas : ____________ Tarikh : ____________

Lengkapkan ayat tanya berpandukan rangkai kata yang diberi.

Mak Siti bertemu anaknya

tugas Mak Siti sebagai ibu

anak tunggal Mak Siti

hidup Mak Siti sunyi

keadaan anak Mak Siti

1. 2. 3. 4. 5.

Siapakah _______________________________________________? Bagaimanakah ___________________________________________? Apakah _________________________________________________? Mengapakah ____________________________________________? Di manakah _____________________________________________?

SKOR: ______________ 94

MODUL SBT BM TAHUN 6

PRAKTIS P10.2 Nama : ____________________________ Kelas : ____________ Tarikh : ____________

Jawab soalan berdasarkan jawapan yang diberi. Mak Siti terlalu sedih melihat anaknya.

Kehidupan Mak Siti susah dan serba kekurangan.

Tingkat lima Hospital Universiti, Kuala Lumpur.

Kesabaran yang membahagiakan Mak Siti.

Zahid, anak tunggalnya.

1. 2. 3. 4. 5.

Apakah yang membahagiakan Mak Siti? ___________________________________________________________ Mengapakah Mak Siti tidak dapat memberi kemewahan kepada anaknya? ___________________________________________________________ Siapakah yang menjadi pengubat rindu Mak Siti? ___________________________________________________________ Di manakah Mak Siti berjumpa anaknya? ___________________________________________________________ Bagaimanakah perasaan Mak Siti apabila melihat anaknya? ___________________________________________________________

SKOR: ______________ 95

3 Nama : ____________________________ Kelas : ____________ Tarikh : ____________ Pilih jawapan yang paling sesuai. Bagaimanakah sifat Mak Siti? A Pemarah B Peramah C Penyabar D Pembohong Di manakah Mak Siti bertemu anaknya? A Hospital B Universiti C Kuala Lumpur D Hospital Universiti Maksud lupa daratan dalam petikan ialah A lupa tempat bermain B lupa tempat tinggal C lupa diri sendiri D lupa asal usul Apakah yang berlaku kepada Zahid pada akhir cerita? A Meninggal dunia B Terlantar sakit di hospital C Memegang jawatan besar D Menderhaka kepada ibunya Semua pernyataan berikut benar tentang Mak Siti kecuali A hidup serba kekurangan B tidak memaafkan anaknya C ibu yang bertanggungjawab D tidak mengharapkan balasan jasanya 1 2 3 4 5 SKOR: ______________ 96 .MODUL SBT BM TAHUN 6 PRAKTIS P10.

Peribahasa digunakan untuk memberikan pengajaran atau teguran dengan cara yang sopan dan halus. e) Bandingan Semacam Contoh: Berat seperti batu Ayat contoh: Saya tidak terangkat kotak yang berat seperti batu itu. Ayat contoh: Asyraf membawa buah tangan untuk datuk dan neneknya. iaitu: a) Simpulan Bahasa Contoh : Buah tangan Maksud: Pemberian yang dibawa semasa menziarahi seseorang. 97 . f) Kata-kata Hikmat Contoh: Bahasa jiwa bangsa Ayat contoh: Kita hendaklah memartabatkan Bahasa Malaysia kerana bahasa jiwa bangsa. Ayat contoh: Penduduk Kampung Aman hidup bagai aur dengan tebing. b) Perumpamaan Contoh : Bagai aur dengan tebing Maksud: Tolong-menolong antara satu dengan yang lain. Peribahasa terdiri daripada enam jenis. c) Pepatah Contoh : Air dicencang tidak akan putus Maksud: Perbalahan antara adik-beradik tidak akan berpanjangan. Ayat contoh: Kedua-dua adik-beradik yang berselisih faham itu berbaikbaik semula kerana air dicencang tidak akan putus. d) Bidalan Contoh : Biar putih tulang jangan putih mata. Ayat contoh: Para perajurit sanggup berkorban demi mempertahankan negara tercinta kerana biar putih tulang jangan putih mata.MODUL SBT BM TAHUN 6 INFORMASI PERIBAHASA • • Peribahasa ialah kumpulan kata atau ayat yang tetap susunannya dan mempunyai maksud yang tertentu. Maksud: Sanggup mati daripada menyerah kalah.

MODUL SBT BM TAHUN 6 PRAKTIS 13A Nama : ____________________________ Kelas : ____________ Tarikh : ____________ Tulis peribahasa yang terdapat dalam petikan. 5. 2. 1. 3. SKOR: ______________ 98 . 4.

kais petang makan petang. 5. Memelihara seseorang dengan penuh kasih sayang. Ibu tunggal Lupa asal usul atau tidak mengenang budi 2.MODUL SBT BM TAHUN 6 PRAKTIS 13B Nama : ____________________________ Kelas : ____________ Tarikh : ____________ Suaikan peribahasa dengan maksudnya. Ibu yang membesarkan dan mendidik anaknya seorang diri kerana kematian suami atau perceraian. 1. Kais pagi makan pagi. SKOR: ______________ 99 . Anak tunggal 3. Lupa daratan 4. Pendapatan yang diperoleh cukup untuk sehari sahaja. Seseorang yang tidak mempunyai adik-beradik kandung. Bagai menatang minyak yang penuh.

lama-lama jadi kain. A kaki botol B kaki ayam C kaki ampu D kaki bangku 2 Mak Limah _____________ kerana anak-anaknya telah melupakannya. A bagai aur dengan tebing B bagai pahat dengan penukul C bagai menatang minyak yang penuh D bagai enau di dalam belukar. melepaskan pucuk masing-masing 5 SKOR: ______________ 100 . lama-lama jadi bukit.MODUL SBT BM TAHUN 6 PRAKTIS 13C Nama : ____________________________ Kelas : ____________ Tarikh : ____________ Pilih peribahasa yang paling sesuai. A kecil hati B gelap hati C busuk hati D senang hati Kejayaan anak Pak Saad memasuki universiti menjadi __________orang kampungnya. C Sedikit-sedikit. tegal biasa. D Sehari selembar benang. A Alah bisa. A B C D 4 buah hati buah mulut buah fikiran buah tangan 3 Wazif menyimpan baki wang yang diberi oleh ibunya untuk masa depan. 1 Faiz hanya melihat kawan-kawannya bermain bola kerana dia_________. B Melentur buluh biar dari rebungnya. Penduduk kampung itu ______________________kerana sering bergotong-royong dalam melakukan sesuatu kerja.

Aku akan menghadapi peperiksaan UPSR pada bulan September nanti. 7. 101 . Selepas itu aku masuk ke bilik untuk mengulang kaji pelajaran sementara menunggu ibu dan ayah pulang dari pasar.15 pagi Aku dan abang menonton televisyen bersama-sama. 6 Jun 2007 6. 9.ibu dan abang. Kami mengambil masa hampir setengah jam untuk mengelilingi Taman Merdeka dan berlari kira-kira 2 kilometer untuk mengeluarkan peluh bagi menjamin kesihatan diri. Aku meminta ayah membelikan beberapa biji durian selepas balik kelas tuisyen. aku akan berjoging bersama-sama ayah.45 pagi Setibanya di rumah. Semasa dalam perjalanan. aku ternampak berbakul-bakul durian di dalam sebuah lori yang bersebelahan dengan kereta ayah.00 pagi Pada setiap pagi. 8. 11. Aku mengambil giliran terakhir untuk mandi selepas ibu. Aku mengambil beberapa keping roti dan secawan kopi untuk mengalas perut.Ayah menganggukkan kepala tanda setuju.30 pagi Kami bersarapan bersama-sama sambil berbual-bual tentang percutian sekolah yang akan datang.00 pagi Ayah menghantar aku ke kelas tuisyen di Pusat Tuisyen Akademik.Aku kegembiraan. ayah dan abang.MODUL SBT BM TAHUN 6 LAMPIRAN P11 CATATAN Ahad . masing-masing berehat selama 20 minit sebelum membersihkan diri.

Sementara menunggu ayah dan ibu ________________________________ _____________________________________________________________ 5. Saya gembira apabila ayah ________________________________________ ______________________________________________________________ SKOR: ______________ 102 .1 Nama : ____________________________ Kelas : ____________ Tarikh : ____________ Lengkapkan pernyataan di bawah berdasarkan petikan (Lampiran P11). ______________________ _____________________________________________________________ 4. ayah. ibu dan abang berjoging di ______________________________ ______________________________________________________________ 2. Semasa ayah menghantar saya ke kelas tuisyen. Saya. 1.MODUL SBT BM TAHUN 6 PRAKTIS P11. Saya mengambil sarapan _________________________________________ 3.

5. SKOR: ______________ 103 .MODUL SBT BM TAHUN 6 PRAKTIS P11. Apakah __________________________________________________________? Pada setiap pagi Ahad. Mengapakah __________________________________________________________? Penulis perlu bersenam untuk menyihatkan badannya.2 Nama : ____________________________ Kelas : ____________ Tarikh : ____________ Binakan soalan berdasarkan jawapan yang diberi. Siapakah _________________________________________________________ ? Ayah yang menghantar penulis ke kelas tuisyen. 3. 4. Bilakah __________________________________________________________? Penulis akan menghadapi peperiksaan UPSR pada bulan September. Di manakah __________________________________________________________? Penulis dan keluarganya berjoging di Taman Merdeka. 2. 1. penulis dan keluarganya akan berjoging.

MODUL SBT BM TAHUN 6 PRAKTIS P11. SKOR: ______________ 104 . sepotong kuih dan secawan kopi. dua keping roti dan secawan kopi.3 Nama : ____________________________ Kelas : ____________ Tarikh : ____________ Jawab soalan-soalan berikut 1 Siapakah penulis yang sebenarnya ? A B C D 2 Anak sulung dalam keluarga Pelajar Tahun Enam Tidak dinyatakan Ahli sukan Berapa orangkah ahli keluarga penulis? A B C D 2 orang 3 orang 4 orang 5 orang 3 Berikut perkara-perkara yang dilakukan oleh penulis kecuali A B C D berjoging mengulang kaji ke kelas tuisyen menonton wayang 4 Apakah yang penulis nampak semasa dalam perjalanan ke kelas tuisyen? A B C D Sebakul buah durian di dalam lori Beberapa biji durian di dalam lori Berbakul-bakul buah bacang Berbakul-bakul buah durian 5 Penulis mengalas perut dengan makan A B C D beberapa keping roti dan secawan kopi. sebuku roti dan seteko kopi.

MODUL SBT BM TAHUN 6 INFORMASI KATA BILANGAN 1. semua. Kata bilangan tingkat Kata bilangan tentu Kata bilangan tak tentu Kata bilangan pecahan Kata bilangan pisahan Kata bilangan himpunan Kata bilangan tingkat Satu.Kata bilangan ada enam jenis. dan sebagainya masing-masing. dua pertiga. 2. seribu. dan tiap-tiap kedua-dua. iaitu: a. dan sebagainya 105 . seluruh. berjenis-jenis. dan sebagainya beberapa. dan sebagainya suku. Kata bilangan tak tentu c. Kata bilangan tentu b. setengah. para.dan sebagainya pertama. tiga ratus. setiap. kedua. ketiga. Kata bilangan pisahan e.Kata yang digunakan untuk menghitung sesuatu atau menunjukkan jumlah pada frasa nama. Kata bilangan himpunan f. dua. Kata bilangan pecahan d. puluhan.

5.... beberapa membeli Pasangan pelancong dari Arab dua biji epal di Pasar Raya UDA Oceon.. ………………………………………………………………… ………………………………………………………………… SKOR: ______________ 106 . 1... ………………………………………………………………….... biji durian di gerai Pak Rashid.. ………………………………………………………………… ………………………………………………………………… 4..................... ekor ayam di Kedai Jimat.... ………………………………………………………………… 3...…………… 2....... ………………………………………………………………… ………………………………………………………………….... ………………………………………………………………… ………….MODUL SBT BM TAHUN 6 PRAKTIS 14A Nama : ____________________________ Kelas : ____________ Tarikh : ____________ Tulis 5 ayat berdasarkan jadual tukar ganti kata bilangan......... Mazlan Contoh: Mazlan membeli beberapa ekor ayam di Kedai Jimat.....

........................................ .. beberapa .................... sepuluh ........ ..................................................................................... SKOR: ______________ 107 .................................................................................................................................................................. Contoh : Beratus-ratus Ayat : Beratus-ratus ekor ayam telah dibunuh oleh pegawai kesihatan kerana telah menghidapi penyakit selsema burung................ 5........................................................................ 4................................................................................... 3.................................................................. semua .................................... ..........................MODUL SBT BM TAHUN 6 PRAKTIS 14B Nama : ____________________________ Kelas : ____________ Tarikh : ____________ Bina ayat berdasarkan kata bilangan yang diberi............................................................................................ .................... ............................................... 1. berbakul-bakul ............................................................................................................................................................................................................................ 2.... sesetengah ...................................................................................

A B C D Semua Seluruh Segenap Segelintir 5 Apabila Cikgu Amir masuk ke dalam kelas . A B C D separuh seluruh setiap suku 3 Sabrina gemar makan telur____________masak. Mohd Irfan Haikal mendapat tempat ___________ dalam Pertandingan Cerita peringkat Zon Bandar Utara. A B C D semua separuh sepenuh masing-masing 4 _____________kemudahan awam telah disediakan oleh pihak perumahan Taman Universiti. namun penduduk-penduduk di situ tidak menghargainya.MODUL SBT BM TAHUN 6 Praktis 14C Nama : ____________________________ Kelas : ____________ Tarikh : ____________ Pilih kata bilangan yang paling sesuai. murid-murid pun duduk di tempat ______________. A B C D 2 satu pertama kedua-dua ketiga-tiga 1 Raudhah bersarapan ____________ hari sebelum ke sekolah. A B C D masing-masing sekalian tiap-tiap semua SKOR: ______________ 108 .

sawi. Kesemua anak-anak Pak Cik Abu : Oh. sudah tentu boleh! Pak Cik Abu : Pak cik telah berkebun dan bertani ini telah hampir 25 tahun. pagi ini awal sikit sebab pada pukul 10. semoga pak cik terus berjaya! Terima kasih. Amir : Ke mana pak cik memasarkan hasil tanaman pak cik? diambil oleh pihak FAMA. pak cik 109 . terung dan cili. bendi. : Wah. Pak Cik Abu : Waalaikumussalam. Amir : Syabas. awal pak cik ke kebun hari ini! hendak pergi ke Bank Pertanian kerana urusan bantuan. memang ada! Pak cik ada menanam pelbagai jenis sayur Pak Cik Abu : Oh.00 nanti. pak cik. pasar borong dan ada juga Pak Cik Abu : Pak cik mempunyai empat orang anak. jambu batu dan jambu madu. Amir : Adakah pak cik menanam sayur-sayuran? seperti kacang panjang. jagung.MODUL SBT BM TAHUN 6 LAMPIRAN P12 DIALOG Amir Amir : Assalamualaikum. lamanya pak cik! Apakah jenis tanaman yang pak cik usahakan itu? Pak Cik Abu : Pak cik ada tanam tebu. Amir. Pak Cik Abu : Ya. petola. Amir Amir Amir : Boleh saya tanya pak cik beberapa soalan? : Sudah berapa lama pak cik berkebun? : Wah. Pak Cik Abu : Sama-sama. Pak Cik Abu : Pak cik memasarkan ke pasar tani. Amir : Siapa yang membantu pak cik mengusahakan ladang ini? pak cik membantu pak cik di ladang. menguruskan penjualan dan pengurusan akaun.

Hasil tanamannya dipasarkan ke luar negara. SKOR: ______________ 110 . 3. (Lampiran P13) 1. Pak Cik Abu telah berkebun dan bertani selama hampir 20 tahun.MODUL SBT BM TAHUN 6 PRAKTIS P12. Amir telah menemu ramah dengan seorang petani moden.1 Nama : ____________________________ Kelas : ____________ Tarikh : ____________ Tandakan ( √ ) pada jawapan yang betul dan ( X ) pada jawapan yang salah. 5. 4. 2. Empat orang anaknya telah membantu Pak Cik Abu di ladangnya. Pak Cik Abu telah menanam buah-buahan dan sayursayuran.

sawi dan cili. 3. kacang panjang. Tanaman Pak Cik Abu hidup dengan (subur/ cergas). 5. Hasil tanaman Pak Cik Abu dipasarkan ke (pasar tani/ pasar raya). terung. (Sayur-sayuran/ buah-buahan) yang dihasilkan ialah petola. Agensi kewangan yang membantu Pak Cik Abu ialah (Bank Rakyat/ Bank Pertanian). 1. bendi. (Amir/ Pak Cik Abu) ialah seorang peladang jaya.MODUL SBT BM TAHUN 6 PRAKTIS P12.2 Nama : ____________________________ Kelas : ____________ Tarikh : ____________ Garis jawapan yang betul. SKOR: ______________ 111 . 4. 2.

daripada Bank Pertanian. daripada Bank Simpanan Nasional. B Ya. daripada FAMA. 1 Apakah pekerjaan Pak Cik Abu? A Pemborong sayur-sayuran B Peniaga sayur-sayuran C Petani moden D Pegawai bank Mengapakah Pak Cik Abu datang awal ke kebunnya hari itu? A Dia akan pulang awal untuk ke Bank Pertanian B Ada pelawat yang akan datang ke kebunnya C Dia hendak menjual hasil tanamannya D Dia tidak ada pembantunya di ladang Semua yang berikut adalah jenis tanaman yang ditanam oleh Pak Cik Abu kecuali A tembakau B jambu batu C jambu madu D kacang panjang Siapakah yang membantu Pak Cik Abu menguruskan kebunnya? A Dua orang sahabatnya B Empat orang anaknya C Tiga orang anaknya D Isterinya Adakah Pak Cik Abu mendapat bantuan daripada mana-mana agensi kewangan? A Ya. D Ya. daripada MARDI 2 3 4 5 SKOR: ______________ 112 . C Ya.3 Nama : ____________________________ Kelas : ____________ Tarikh : ____________ Jawab soalan-soalan yang berikut.MODUL SBT BM TAHUN 6 PRAKTIS P12.

Contoh: amboi. gembira. eh. Ayat-ayat yang menggunakan kata seru ditanda dengan penggunaan tanda seru ( ! ) di akhir ayat. aduh. hairan. aduhai. ah Aduh Aduhai Ah Amboi Cis Eh Hai Nah Syabas Wah Wahai Menyatakan perasaan sakit Menyatakan perasaan sedih atau hampa Menyatakan perasaan hairan. hai. benci atau jijik Menyatakan perasaan terkejut atau hairan Menyatakan perasaan marah atau hampa Menyatakan perasaan marah atau geram Menyatakan perasaan puas. memuji atau mengucapkan terima kasih Menyatakan perasaan gembira. terkejut atau hairan Menyatakan perasaan sayu. merayu atau menarik perhatian 113 . Kata seru biasanya digunakan dalam ayat-ayat seruan. wah dan syabas. sayang.MODUL SBT BM TAHUN 6 INFORMASI KATA SERU Kata seru ialah kata yang berfungsi untuk menyatakan perasaan atau emosi sama ada marah. kesal. gembira. sakit. cis. tidak setuju dan keluhan Menyatakan perasaan hairan dan mengejek Menyatakan perasaan marah. geram dan sebagainya. kecewa. nah.

ambil duit ini dan jangan datang lagi! (Aduh / Eh). 1. 5. 2. pandainya Amirah menjahit baju! (Amboi / Nah). comelnya adik awak ini! (Aduhai / Nah). Garisi penggunaan kata seru yang sesuai. 4. 4. 2. kamu sudah sampai di sini! B.MODUL SBT BM TAHUN 6 PRAKTIS 15A Nama : ____________________________ Kelas : ____________ Tarikh : ____________ A. sakit betul kepalaku! ______________. Isi tempat kosong dengan kata seru yang sesuai. semoga pak cik berjaya! ______________. Amboi Eh Wah Aduh Syabas 1. awalnya pak cik ke kebun pagi ini! ______________. tingginya pokok kelapa di tepi pantai itu! ______________. ______________. kecewanya hati kami! (Hai / Wah). sakitnya gigiku! SKOR: ______________ 114 . 3. 3. 5. (Oh / Hai).

MODUL SBT BM TAHUN 6 PRAKTIS 15B Nama : ____________________________ Kelas : ____________ Tarikh : ____________ Tulis kata seru yang betul. _________ . berani dia menamparku! Oh 2. _________ . 1. kamu telah berjaya dengan cemerlang! Wah SKOR: ______________ 115 . _________ . _________ . meja ini telah dialihkan! Syabas 5. cantik sungguh lukisan ini! Eh 3. _________ . Cikgu Izzati rupanya! Cis 4.

berani awak membawa adikku tanpa kebenaran! A Oh C Amboi B Aduhai D Cis 1 2 3 4 5 6 SKOR: ______________ 116 . nyah kau dari sini! A Eh C Cis B Nah D Amboi _____________ . _____________ . sampai bila aku harus menunggu! A Aduhai C Eh B Oh D Wah _____________ . apa khabar semua! A Hai C Eh B Amboi D Aduhai _____________ . rasakan tumbukanku! A Eh C Nah B Aduh D Cis _____________ . mahalnya barang ini! A Nah C Amboi B Wahai D Aduh _____________ .MODUL SBT BM TAHUN 6 PRAKTIS 15C Nama : ____________________________ Kelas : ____________ Tarikh : ____________ Pilih kata seru yang paling sesuai.

Ayat-ayat yang dikemukakan itu terdiri daripada ayat majmuk gabungan. 117 . “Jangan lupa untuk menuliskan nama di kertas jawapan kamu. Contoh : 1. Ayat yang sama maksud juga ialah : Ayat yang sama maksudnya dengan soalan yang diberikan. Biji benih disemai dahulu sebelum ditanam oleh Pak Hamid. Cikgu Marziah mengingatkan murid-muridnya agar tidak lupa menuliskan nama di atas kertas jawapan. 2.MODUL SBT BM TAHUN 6 INFORMASI AYAT SAMA MAKSUD Ayat yang sama maksud ialah ayat yang mempunyai maksud yang sama atau paling hampir maksudnya dengan ayat yang diberikan. Pak Hamid menyemai biji benih sebelum menanamnya. pancangan dan campuran. Ayat yang paling tepat/ sesuai dengan soalan yang ditanya.” kata Cikgu Marziah.

Pak Cik Abu memberitahu Amir bahawa dia ada menanam tebu. siapa membantunya di ladang? E SKOR: ______________ 118 . Izzat mengajak Amir datang ke rumahnya pada petang ini. “Amir. Pak Cik Abu memberitahu Amir bahawa dia telah berkebun hampir 25 tahun.” kata Pak Cik Abu kepada Amir. “Pak cik menanam tebu.MODUL SBT BM TAHUN 6 PRAKTIS 16A Nama : ____________________________ Kelas : ____________ Tarikh : ____________ Padankan ayat sama maksud yang berikut.” kata Pak Cik Abu kepada Amir. jagung dan jambu batu. datang ke rumah saya pada petang ini. B 3. Pak Cik Abu menjelaskan kepada Amir bahawa dia menjual hasil tanaman di pasar tani. jagung dan jambu batu.” kata Amir kepada Pak Cik Abu. A 2. “Siapa yang membantu pak cik di ladang. C 4. Amir menanyakan kepada Pak Cik Abu. D 5.” jelas Pak Cik Abu kepada Amir. 1.” kata Izzat. “Pak cik telah berkebun hampir 25 tahun. “Pak cik menjual hasil tanaman di pasar tani.

• Husna menanyakan kepada Minah mengapa Heliza menangis. “Ayah telah dinaikkan pangkat. ____________________________________________________________ ____________________________________________________________ 3. ____________________________________________________________ ____________________________________________________________ 5. “Mengapa Heliza menangis?” tanya Husna kepada Minah. “Shatila mencari bukunya yang hilang .MODUL SBT BM TAHUN 6 PRAKTIS 16B Nama : ____________________________ Kelas : ____________ Tarikh : ____________ Isi tempat kosong dengan ayat sama maksud yang sesuai. 1.” kata ayah kepada kami. • Ayah memberitahu kami bahawa beliau telah dinaikkan pangkat.” kata Mira kepada Shamila. “Izzat. ____________________________________________________________ ____________________________________________________________ 4. “Saya akan bercuti selama dua minggu. masuk tidur sekarang!” kata emak.” kata Azman kepada Nini. ____________________________________________________________ ____________________________________________________________ 2. • Emak menyuruh Izzat masuk tidur sekarang. • Azman memberitahu Nini bahawa Shatila mencari bukunya yang hilang. ____________________________________________________________ ____________________________________________________________ SKOR: ______________ 119 . • Mira memberitahu Shamila bahawa dia akan bercuti selama seminggu.

2 3 4 5 SKOR: ______________ 120 . jangan bermain di padang yang becak itu. D Izzat dilarang bermain di padang itu oleh ayah. C Aku telah menghadapi peperiksaan UPSR pada bulan September.” kata Encik Hambal. B Peperiksaan UPSR akan menghadapi aku pada bulan September. C Ziana bertanya kepada Izzati siapa murid yang menang. C Encik Hambal meminta Fahmi bersihkan keretanya. D Aku menghantar Pusat Tuisyen Akademik ke kelas. B Encik Hambal menolong Fahmi membersihkan keretanya. A Peperiksaan UPSR akan dihadapi oleh aku pada bulan September ini.MODUL SBT BM TAHUN 6 PRAKTIS 16C Nama : ____________________________ Kelas : ____________ Tarikh : ____________ Pilih ayat yang sama maksud dengan ayat yang diberikan. “Fahmi. A Izzati bertanya kepada Ziana siapa murid yang menjuarai pertandingan kuiz di sekolahnya. tolong bersihkan kereta ayah. C Aku dihantar oleh ayah ke kelas tuisyen di Pusat Tuisyen Akademik. B Aku dan ayah dihantar olehnya ke kelas tuisyen di Pusat Tuisyen Akademik. D Ziana memberitahu Izzati siapa murid yang menang. A Ayah melarang Izzat bermain di padang yang becak itu. C Ayah meminta Izzat bermain di padang yang becak itu. A Aku akan menghantar ayah ke kelas tuisyen di Pusat Tuisyen Akademik. Aku akan menghadapi peperiksaan UPSR pada bulan September ini. D Encik Hambal beritahu Fahmi bersihkan keretanya. D Peperiksaan UPSR akan aku hadapi pada bulan September ini.” kata ayah. B Murid bertanya kepada Izzati siapa murid yang menang pertandingan kuiz. siapakah yang menjuarai pertandingan kuiz di sekolah kamu?” tanya Izzati. A Fahmi meminta Encik Hambal membersihkan keretanya. B Izzat melarang ayah bermain di padang yang becak itu. “Izzat. 1 “Ziana. Ayah menghantar aku ke kelas tuisyen di Pusat Tuisyen Akademik.

Tiada sesiapa ambil peduli. Suatu ketika membawa diri. Kini Aswad sudah berjaya. Hidupnya susah tidak terperi. Bandar yang besar ingin tujui. Bongkak dan sombong bukanlah sifatnya. Kepada negara ingin berbakti. 121 . Teratak yang usang menjadi saksi. Perit dan getir akan ditempuhi. Sebatang kara mengurus diri. Berbilang gedung dialah empunya. Di kota raya terukir namanya. Ayah dan bonda tiada lagi.MODUL SBT BM TAHUN 6 LAMPIRAN P13 SYAIR Insan yang Tabah Dari sebuah desa yang sunyi. Hasrat di hati merubah diri. Pergi menyahut seruan Ilahi.

membawa diri tidak bersifat angkuh atau sombong E 6. hidupnya susah tidak terperi kampung yang terpencil C 4.MODUL SBT BM TAHUN 6 PRAKTIS P13. 1. ayah dan bonda tiada lagi masyarakat tidak ambil tahu B 3. tiada sesiapa ambil peduli merantau D 5. desa yang sunyi ibu dan bapa sudah meninggal dunia A 2.1 Nama : ____________________________ Kelas : ____________ Tarikh : ____________ Fahami erti rangkai kata di bawah dan suaikan. bongkak dan sombong bukanlah sifatnya kehidupan yang amat miskin F SKOR: ______________ 122 .

D. ________________________________________________________ ________________________________________________________ SKOR: ______________ 123 .MODUL SBT BM TAHUN 6 PRAKTIS P13. ________________________________________________________ ________________________________________________________ 4. Aswad terpaksa menguruskan kehidupannya sendiri.2 Nama : ____________________________ Kelas : ____________ Tarikh : ____________ Berpandukan syair tersebut. Kehidupannya menjadi susah semenjak kematian ibu dan bapanya. 1. ________________________________________________________ ________________________________________________________ 3. ________________________________________________________ ________________________________________________________ 5. A. Masyarakat setempat tidak pernah mengambil tahu tentang Aswad. Aswad berasal dari sebuah perkampungan yang terpencil. ________________________________________________________ ________________________________________________________ 2. Aswad tidak pernah bersifat sombong. Aswad berhijrah ke bandar dengan niat untuk mengubah kehidupannya. susun ayat-ayat di bawah mengikut urutan yang betul. F. B. Walaupun telah berjaya. ________________________________________________________ ________________________________________________________ 6. C. E.

Dari manakah penyair itu berasal? A Kota B Desa C Bandar D Ibu kota Apakah tujuan penyair pergi ke bandar? A Mengubah diri B Membawa diri C Mengikut hati D Merajuk Rangkai kata `Teratak yang Usang’ bermaksud A Rumah yang buruk B Rumah yang besar C Rumah di bandar D Rumah di desa Yang berikut ialah pernyataan tentang Aswad kecuali A menjadi orang yang terkenal B berasal dari bandar C keluarganya susah D anak yatim piatu Bagaimanakah sikap Aswad setelah menjadi orang yang berjaya? A sombong B bongkak C besar diri D merendah diri 1 2 3 4 5 SKOR: ______________ 124 .MODUL SBT BM TAHUN 6 PRAKTIS P13.3 Nama : ____________________________ Kelas : ____________ Tarikh : ____________ Jawab soalan-soalan berikut.

125 . 2. Sebagai bekas guru. Perkataan Alamat Ayat dan makna 1. Perbezaan makna itu dapat dikesan berdasarkan ayat yang dibina. Bekas 1. 2.MODUL SBT BM TAHUN 6 INFORMASI KATA BANYAK MAKNA 1. Irfan memasukkan pensel–pensel itu ke dalam bekas alat tulis. Tajam 1. Perkataan yang mempunyai lebih daripada satu makna. Dalam mesyuarat persatuan tempoh hari. Hari mendung alamat hari akan hujan. 2. 2. Kata–katanya yang tajam amat menyakitkan hati saya. 2. Emak memasukkan ikan–ikan yang dikeringkan ke dalam bakul yang dibawa. Pisau yang tumpul itu diasah oleh ayah supaya tajam. Dalam 1. Para peserta lawatan diminta menulis alamat rumah masing – masing. saya telah dilantik menjadi pengerusi. Pak Cik Shah sentiasa berlemah lembut dalam mendidik anak–anaknya.

alamat 4. usang 3.MODUL SBT BM TAHUN 6 PRAKTIS 17A Nama : ____________________________ Kelas : ____________ Tarikh : ____________ Lengkapkan kata banyak makna di bawah dengan maksud yang betul. lagi 2. cetek 5. sepi SKOR: ______________ 126 . sudah lama benar masih tidak meriah / dingin tidak dalam butiran tempat tinggal kuno berulang tanda / petanda sedikit senyap 1.

Rizal sudah tidak ______________ tinggal dengan ibu tirinya. 5. tetapi ____________ lama. tahan jatuh padam lanjut 1. Api lilin itu ________________ apabila ditiup angin. 8. Walaupun usia datuk sudah ______________ namun daya ingatannya masih kuat. Walaupun baju yang saya beli ini mahal. 6. Harga saham di pasaran dunia semakin _______________. 2. Kerajaan Melaka _____________ ke tangan Portugis pada tahun 1511. SKOR: ______________ 127 . 3. Aznah tidak mahu menceritakan lebih _____________ tentang peristiwa itu. 4. 7. Perasaan cinta Afiq terhadap Mila telah _____________ sejak kehadiran Noni.MODUL SBT BM TAHUN 6 PRAKTIS 17B Nama : ____________________________ Kelas : ____________ Tarikh : ____________ Isikan tempat kosong dengan perkataan yang betul.

A I dan II C III dan IV B II dan III D I dan IV SKOR: ______________ 128 2 3 4 5 . III Kawasan di belakang rumah Liew Mei Mei lubuk sungguh. Rajaee jangka tangannya untuk mengambil makanan itu. Latifah berasa kecewa akan perbuatan Ikhwan. III Pelawat asing tertarik akan keindahan negara kita. III Cikgu Dalila menghalau murid yang nakal itu luar kelas. A I dan II B I dan III C II dan IV D III dan IV I II III IV Jangka lukis ini kepunyaan Jamilah. 1 I Ibu beli telur asing di kedai runcit itu. Dalam jangka masa setengah jam. IV Barang-barang yang musnah dalam kebakaran itu memang harga. Hamisah akan tiba di sini. IV Jauh di lubuk hati. A I dan II B II dan III C III dan IV D I dan IV I Berapakah harga sebuah kereta Perodua Viva itu? II Bantuan yang telah dihulurkan oeh kerajaan amat kami harga. III Janganlah kita gadaikan harga diri semata-mata kerana wang. A I dan II B I dan III C II dan IV D III dan IV I Sungai itu banyak lubuk buaya. Mahathir memang luar biasa. II Remaja kini terpengaruh akan lubuk budaya kuning. IV Rumah Mahmud dan Haikal terletak tidak jauh dari luar pantai. II Azman asing semasa berada di Bosnia. IV Adakah kamu mempercayai kewujudan makhluk asing? A I dan II B I dan III C II dan IV D III dan IV I Pemikiran Tun Dr. Kami tidak jangka Aladen berkelakuan sedemikian.MODUL SBT BM TAHUN 6 PRAKTIS 17C Nama : ____________________________ Kelas : ____________ Tarikh : ____________ Pilih ayat yang menggunakan perkataan bergaris dengan betul. II Masih ada masyarakat di luar bandar yang buta huruf.

Akhir kata. Negeri Sembilan. Bonda telahpun menjemput ahli keluarga terdekat kita. Menemui Mak Long Khiriah sekeluarga yang berada di Muar. 30 November 2006. Semoga dengan kehadiran seluruh keluarga nanti akan memeriahkan lagi suasana kenduri itu. 70400 Seremban. Anakanda berbesar hati menyampaikan pesanan daripada bonda yang menjemput Mak Long sekeluarga ke rumah kami pada Hari Raya Aidil Adha bersamaan 20 Disember nanti. Farah Syazwani. Johor. Kami di sini sihat-sihat saja. Yang benar. Lorong Semarak 13/1. Manakala sebahagian lagi akan dimasak untuk dijamu kepada para Ammar 129 . Pada hari kenduri itu nanti. Lagipun sudah lama kita tidak berjumpa. Taman Panchor Jaya.MODUL SBT BM TAHUN 6 LAMPIRAN P14 SURAT TIDAK RASMI No. tetamu. Anakanda rasa sungguh tidak sabar menanti saat itu. Kami sungguh berharap agar Mak Long dan keluarga dapat memenuhi jemputan kami. Bonda hendak mengadakan kenduri cukur jambul dan aqiqah cucunda sulung bonda. Mak Long. 735. Menurut bonda. Semoga Mak Long sekeluarga sihat sejahtera. sebahagian daripada daging lembu tersebut akan diagihkan kepada orang-orang miskin. Sekian sahaja untuk kali ini. seekor kambing untuk aqiqah dan seekor lembu akan disembelih untuk korban. sambutlah salam mesra daripada kami sekeluarga.

Farah Syazwani ialah anak saudara Mak Long. ( ) 3. ( ) 5. ( ) 4.1 Nama : ____________________________ Kelas : ____________ Tarikh : ____________ Tandakan ( / ) pada pernyataan yang benar dan ( X ) pada pernyataan yang salah. Kenduri cukur jambul dan aqiqah akan diadakan pada Hari Raya Aidil Fitri. ( ) SKOR: ______________ 130 .MODUL SBT BM TAHUN 6 PRAKTIS P14. Negeri Sembilan. ( ) 2. Penulis tinggal di Seremban. Saudara-mara penulis akan berkumpul dalam majlis kenduri itu nanti. 1. Mak Long ialah jiran penulis.

1. Di manakah penulis tinggal? 3. Bilakah kenduri itu akan diadakan? 4. apakah haiwan yang akan dikorbankan? 5. Mengapakah penulis amat berharap agar ibu saudaranya akan hadir semasa kenduri tersebut? ________________________________________________________ ________________________________________________________ ________________________________________________________ SKOR: ______________ 131 .2 Nama : ____________________________ Kelas : ____________ Tarikh : ____________ Jawab soalan-soalan di bawah. Sempena Hari Raya Korban.MODUL SBT BM TAHUN 6 PRAKTIS P14. Siapakah yang menulis surat kepada Mak Long? 2.

3 Nama : ____________________________ Kelas : ____________ Tarikh : ____________ Pilih jawapan yang betul berdasarkan petikan (Lampiran P14).MODUL SBT BM TAHUN 6 PRAKTIS P14. 1 Bilakah surat itu ditulis? A B C D 2 20 Disember 2006 30 Disember 2006 20 November 2006 30 November 2006 Apakah haiwan yang akan disembelih untuk dibuat aqiqah? A B C D Unta Biri-biri Lembu Kambing 3 Siapakah yang akan menerima daging lembu yang akan dikorbankan itu? A B C D Mak Long dan keluarganya Tetamu yang diundang Orang-orang miskin Farah Syazwani 4 Apakah hubungan antara Mak Long dengan Farah Syazwani? A B C D Anak saudara Nenek saudara Cucunya yang sulong Anak saudara yang sulong 5 Pilih pernyataan yang tidak benar berdasarkan petikan surat kiriman tidak rasmi tersebut? A B C D Penulis tinggal di Johor Bahru Mak Long tinggal di Muar. Johor Farah Syazwani ialah anak saudara penulis Kenduri tersebut akan diadakan pada Hari Raya Aidil Adha 132 .

Nenek kamu akan sampai bila? 1. Apakah binatang yang menggigit awak tadi? 2. Bagaimanakah caranya untuk ke rumah kamu? 2. Berapakah jumlah pelajar di kelas kamu? bagaimana digunakan untuk menanyakan cara atau keadaan digunakan untuk menanyakan manusia digunakan untuk menanyakan masa atau waktu digunakan untuk menanyakan tempat. Bilakah kamu akan ke Kuala Lumpur? 2. Di manakah kamu membeli kasut itu? 2. jawapan hendaklah dimulakan dengan `Ya’ atau `Tidak’. binatang dan benda digunakan untuk menanyakan jumlah dan harga siapa bila mana berapa Peringatan • Partikel `kah’ mesti digunakan sekiranya kata tanya digunakan di hadapan ayat tanya. Ibu kamu mana? 1. Apakah barang yang terdapat di dalam kotak itu? 1. Harga baju ini berapa? 2. Siapakah pembaca berita itu? 2. 133 . manusia. Beg itu kepunyaan siapa? 1. • Sekiranya ayat tanya menggunakan kata tanya `adakah’ atau `benarkah’. Bagaimanakah keadaan kakak kamu? 1.MODUL SBT BM TAHUN 6 INFORMASI MEMBINA AYAT TANYA DAN JAWAPAN • Kemahiran membina ayat tanya dan jawapan perlu merujuk kepada info Kata Tanya yang berikut: Kata Tanya apa Keterangan digunakan untuk menyatakan benda dan binatang Ayat Contoh 1.

Negeri Sembilan.MODUL SBT BM TAHUN 6 PRAKTIS 18A Nama : ____________________________ Kelas : ____________ Tarikh : ____________ Bina soalan dengan menggunakan kata tanya yang diberi. ____________________________________ ____________________________________ Siapa Rahimi : Iqmal 3. Rahimi : ___________________________________ ___________________________________ Ke mana Iqmal 2. 5. ____________________________________ ____________________________________ Bila Rahimi : Iqmal 4. : Kami akan ke sana pada pukul 2. SKOR: ______________ 134 . ____________________________________ ____________________________________ Di mana Rahimi : Iqmal : Rumah ibu saudara saya terletak di Seremban. : Saya hendak pergi ke rumah ibu saudara saya.00 petang nanti. : Farah dan Hisyam akan pergi ke sana bersama-sama saya. Rahimi : ____________________________________ ____________________________________ Apa Iqmal : Kenderaan yang paling sesuai untuk ke sana ialah bas. 1.

Bilakah daging korban itu akan dimasak dan dihidangkan kepada para tetamu? ________________________________________________________ ________________________________________________________ 3.MODUL SBT BM TAHUN 6 PRAKTIS 18B Nama : ____________________________ Kelas : ____________ Tarikh : ____________ Tuliskan jawapan yang betul berdasarkan soalan yang diberi. Adakah orang tua yang berpakaian baju bercorak batik itu datuk kamu? ________________________________________________________ ________________________________________________________ SKOR: ______________ 135 . Apakah jenis surat yang ditulis oleh Ammar? ________________________________________________________ ________________________________________________________ 5. 1. Pernahkah kamu ke Seremban? ________________________________________________________ ________________________________________________________ 2. Mengapakah awak hendak bertemu dengan mereka pada Hari Raya Aidil Adha nanti? ________________________________________________________ ________________________________________________________ 4.

B Segala kemudahan berguna untuk murid-murid. Apakah pengajaran yang kita peroleh daripada cerita itu? A Kita memang banyak menerima pengajaran. B Saya tidak banyak menerima pengajaran daripada cerita itu. 2 Bagaimanakah perasaan Zaida apabila mendapat tahu berita kematian rakannya? A Air matanya bercucuran. banyak pengajaran yang diperoleh daripada cerita itu. 1 Siapakah yang boleh menggunakan kemudahan yang disediakan di pusat sumber itu? A Ya.MODUL SBT BM TAHUN 6 PRAKTIS 18C Nama : ____________________________ Kelas : ____________ Tarikh : ____________ Pilih jawapan yang sesuai bagi ayat tanya yang diberikan. D Dia mendoakan kesejahteraan kepada sahabatnya itu. D Semua murid boleh menggunakan kemudahan yang disediakan di pusat sumber itu. B Dia terus pergi ke hospital. C Jika dikaji. 4 Waktu yang paling sesuai untuk memancing ikan baung ialah pada waktu senja. C Murid-murid boleh menggunakannya pada waktu rehat. A Mengapakah memancing ikan baung sesuai dilakukan di tempat berteluk? B Mengapakah dia tergopoh-gapah pergi ke sungai? C Bilakah waktu yang paling sesuai untuk memancing ikan baung? D Di manakah biaasanya orang memancing ikan baung? Gunung Tahan terletak di Pahang. D Pengajarannya ialah kita jangan mementingkan diri sendiri. semua murid boleh menggunakannya. 3 Pilih ayat tanya yang sesuai bagi jawapan yang diberikan. C Dia amat sedih apabila mendengar berita itu. di manakah letaknya Gunung Tahan? 5 SKOR: ______________ 136 . A Siapakah yang tahu di mana Pahang? B Di manakah letaknya Gunung Tahan? C Siapakah yang tahu di mana letaknya Gunung Tahan? D Mengikut pendapat kamu.

137 .MODUL SBT BM TAHUN 6 LAMPIRAN A1 Teliti gambar yang diberikan.

SKOR: ________________ 138 .MODUL SBT BM TAHUN 6 PRAKTIS A1.1 NAMA: __________________________ KELAS: ____________ TARIKH: ______________ Senaraikan kata kerja berdasarkan gambar yang diberi. 1.

memasang Amin _______________ lantai yang kotor itu hingga bersih. menyapu Cikgu Iqbal sedang _________ tirai sambil dibantu oleh Cikgu Anis. SKOR: ________________ 139 . mengemop Aminah __________ meja dengan kain buruk agar bersih.MODUL SBT BM TAHUN 6 PRAKTIS A1. mengangkat Ali dan Ammar ______ pasu bunga untuk diletakkan di dewan sekolah sempena Hari Guru. mengelap Husna sedang ______________ sampah yang bertaburan di atas lantai.2 NAMA: __________________________ KELAS: ____________ TARIKH: ______________ Suaikan kata kerja dengan ayat yang diberikan.

menggantung ___________________________________________________________ ___________________________________________________________ 4.MODUL SBT BM TAHUN 6 PRAKTIS A1. mengelap ___________________________________________________________ ___________________________________________________________ SKOR: ________________ 140 .3 NAMA: __________________________ KELAS: ____________ TARIKH: ______________ Bina ayat berdasarkan kata kerja yang diberikan. menyapu ___________________________________________________________ ___________________________________________________________ 3. mengangkat ___________________________________________________________ ___________________________________________________________ 5. 1. mengemop ___________________________________________________________ ___________________________________________________________ 2.

141 .MODUL SBT BM TAHUN 6 LAMPIRAN A2 Teliti gambar di bawah.

• • • • • menceritakan kejadian yang berlaku kepada pihak bomba pergi ke pondok telefon awam melihat rumah terbakar anggota bomba memadamkan kebakaran menelefon bomba 1. ________________________________________________________________ ________________________________________________________________ SKOR: ________________ 142 . ________________________________________________________________ ________________________________________________________________ 4.MODUL SBT BM TAHUN 6 PRAKTIS A2. ________________________________________________________________ ________________________________________________________________ 2. ________________________________________________________________ ________________________________________________________________ 5. ________________________________________________________________ ________________________________________________________________ 3.1 NAMA: __________________________ KELAS: ____________ TARIKH: ______________ Susun maklumat yang diberi mengikut urutan gambar.

_______________________________________________________________ 5. Anggota bomba 1. kejadian yang berlaku kepada pihak bomba. Dia pergi Ahmad telah Ahmad menceritakan memadamkan kebakaran._______________________________________________________________ SKOR: ________________ 143 . ke pondok telefon dengan segera.MODUL SBT BM TAHUN 6 PRAKTIS A2._______________________________________________________________ 2._______________________________________________________________ 3.2 NAMA: __________________________ KELAS: ____________ TARIKH: ______________ Suaikan dan salin semula pernyataan supaya menjadi ayat yang betul. rumah jirannya telah terbakar. Ahmad melihat menelefon bomba._______________________________________________________________ 4.

3.3 NAMA: __________________________ KELAS: ____________ TARIKH: ______________ Tulis lima ayat berdasarkan gambar. 1. 5. ________________________________________________________ ________________________________________________________ ________________________________________________________ ________________________________________________________ ________________________________________________________ ________________________________________________________ ________________________________________________________ ________________________________________________________ ________________________________________________________ ________________________________________________________ SKOR: ________________ 144 .MODUL SBT BM TAHUN 6 PRAKTIS A2. 4. 2.

MODUL SBT BM TAHUN 6 LAMPIRAN A3 Perhatikan peta di bawah dengan teliti. Kampung Tualang U Jalan Datuk Senara Rumah Haikal Rumah Rizal getah rumah Jalan Munsyi kelapa sawit masjid sekolah kedai runcit 145 .

Ladang getah berhampiran dengan kawasan penempatan. Bil 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Ayat Di kampung Tualang terdapat ladang getah dan ladang kelapa sawit. Jalan Dato Hassan berhampiran dengan dengan kawasan sekolah. Tanda ( / ) SKOR: ________________ 146 . Ladang koko bersebelahan dengan ladang getah.MODUL SBT BM TAHUN 6 PRAKTIS A3. Rumah Haikal berhadapan dengan Jalan Datuk Senara. Rumah Haikal berhampiran dengan kawasan sekolah. Terdapat hospital berhampiran sekolah. Kawasan penempatan ini berhampiran dengan kawasan pantai. Masjid berhampiran dengan Jalan Munsyi.1 NAMA: __________________________ KELAS: ____________ TARIKH: ______________ Pilih dan tandakan ( / ) pada 5 ayat yang sesuai dengan peta penempatan yang ditunjukkan. Sekolah terletak di sebelah Utara dari rumah Haikal.

kedai runcit rumah Rizal Jalan Munsyi Jalan Datuk Senara ladang kelapa sawit 1. 4. Rumah Haikal bersebelahan dengan ____________________________. Ladang kelapa sawit terletak di _________________________________. 5. Haikal tinggal di ____________________________________________. SKOR: ________________ 147 . 2. Kawasan sekolah dan masjid terletak berhampiran dengan ______________________.MODUL SBT BM TAHUN 6 PRAKTIS A3. Terdapat ladang getah dan _______________________ di Kampung Tualang. 3.2 NAMA: __________________________ KELAS: ____________ TARIKH: ______________ Lengkapkan ayat-ayat di bawah dengan rangkai kata yang diberi.

MODUL SBT BM TAHUN 6 PRAKTIS A3.3 NAMA: __________________________ KELAS: ____________ TARIKH: ______________ Bina ayat menggunakan rangkai kata yang diberi. ladang getah 1 ______________________________________________________ ladang kelapa sawit 2 _______________________________________________________ kawasan perumahan 3 _______________________________________________________ beberapa batang jalan 4 _______________________________________________________ kawasan sekolah 5 _______________________________________________________ SKOR: ________________ 148 .

buah-buahan • • Sembelit dan banyak penyakit. Makanan gentian kasar membantu pergerakan najis dalam usus. • AKIBAT KEKURANGANNYA Badan menjadi susut dan mudah letih. Menyihatkan gigi. keju • • • • • • Air Contoh : minuman. sakit sendi dan kaki. Lapisan lemak di bawah kulit melindungi badan daripada kesejukan. Melawan jangkitan penyakit.(memberi lebih daripada 2 kali ganda tenaga yang dihasilkan oleh karbohidrat). gusi berdarah. Lemak Contoh : mentega. dan mudah mendapat penyakit. Membina tubuh badan. Tidak dapat mencegah penyakit. Perhatian : Lemak dan minyak yang berlebihan boleh menggemukkan badan kita. kurang tegap. ubi kentang • • Protein Contoh : udang. Memberi tenaga dan haba. ikan • • FUNGSI Memberi tenaga untuk menjalankan berbagaibagai aktiviti. Hampir 2/3 bahagian badan kita terdiri daripada air . • Mulut luka. Besi : membina darah. dan tulang. Orang yang gemuk mudah diserang penyakit. buah-buahan • • Sembelit. • Tubuh badan lambat membesar. gusi. hampir semua proses kimia dalam badan kita memerlukan air. Iodin : mencegah penyakit beguk. Pelawas Contoh : sayuran. 149 . Mengekalkan suhu badan. jagung • • • Tidak dapat menahan kesejukan. sayuran Garam mineral Contoh : ikan bilis. Membaiki bahagianbahagian badan yang lama atau rosak.MODUL SBT BM TAHUN 6 LAMPIRAN A4 MAKANAN SEIMBANG KELAS MAKANAN DAN CONTOH Karbohidrat Contoh : nasi. Vitamin Contoh : limau. penyakit skurvi. Kalsium dan fosforus: supaya tulang dan gigi kuat.

______________________________________________________________ SKOR: ________________ 150 . 1. 1. 3. ______________________________________________________________ ______________________________________________________________ 3. Karbohidrat Lemak boleh membantu pergerakan najis dalam usus. Protein dapat memberi tenaga untuk menjalankan pelbagai aktiviti.______________________________________________________________ ______________________________________________________________ 2. 4. memberi tenaga dan haba. Pelawas membina tubuh badan. ______________________________________________________________ ______________________________________________________________ 5.1 NAMA: __________________________ KELAS: ____________ TARIKH: ______________ Suaikan dan kemudian tulis semula ayat-ayat tersebut . ______________________________________________________________ ______________________________________________________________ 4.MODUL SBT BM TAHUN 6 PRAKTIS A4. melawan jangkitan penyakit. 2. Vitamin berfungsi 5.

________________________________________________________________ di dalam badan / Lemak dan minyak berlebihan / menyebabkan kegemukan dan mudah terkena penyakit. ________________________________________________________________ supaya dapat melawan jangkitan penyakit / cukup vitamin / Badan kita perlu. ________________________________________________________________ di dalam badan / diperlukan / mencegah penyakit beguk / Iodin / supaya dapat.MODUL SBT BM TAHUN 6 PRAKTIS A4. terdiri daripada air / badan kita / Hampir 2/3 bahagian. ________________________________________________________________ boleh menyebabkan badan / Kekurangan karbohidrat / menjadi susut dan mudah letih.2 NAMA: __________________________ KELAS: ____________ TARIKH: ______________ Susun frasa di bawah supaya menjadi ayat yang lengkap. ________________________________________________________________ SKOR: ________________ 151 .

Hampir semua proses kimia dalam badan kita memerlukan ___________. 5. Makanan ____________________________ membantu pergerakan najis dalam usus.MODUL SBT BM TAHUN 6 PRAKTIS A4. 2.3 NAMA: __________________________ KELAS: ____________ TARIKH: ______________ Isi tempat kosong dengan perkataan yang diberi supaya menjadi ayat yang lengkap. 4. Badan kita mudah terkena penyakit jika kekurangan _________________ . 3. Lapisan _______________ di bawah kulit melindungi badan kita daripada kesejukan. lemak air protein gentian kasar Garam mineral SKOR: ________________ 152 . _______________ boleh kita dapati dengan memakan ikan bilis dan keju. 1.

MODUL SBT BM TAHUN 6

LAMPIRAN A5

Perhatikan graf di bawah dengan teliti.

Pencapaian Ujian Bulanan Bahasa Malaysia Kertas 2 Nama: Hanisya Binti Habil Tahun: 6 Bestari

Peratus 80 70 60 50 40 30 20 10 JAN FEB MAC APR MEI Bulan

153

MODUL SBT BM TAHUN 6

PRAKTIS A5.1

NAMA: __________________________ KELAS: ____________ TARIKH: ______________

Padankan penyataan yang diberi.

A 1 30 peratus

B

Bulan April

2 Markah terendah Bulan Mac

3 Pencapaian cemerlang Bulan Mei

4 60 peratus Bulan Januari

5 40 peratus Bulan Februari

SKOR: ________________ 154

MODUL SBT BM TAHUN 6

PRAKTIS A5.2

NAMA: __________________________ KELAS: ____________ TARIKH: ______________

Isi tempat kosong dengan jawapan yang sesuai. 1. Hanisya mendapat keputusan yang ____________________ dalam ujian bulan Mei. 2. Pada bulan Januari dan April, Hanisya telah __________________ dalam ujian Bahasa Malaysia kertas 2. 3. Setelah berusaha dengan bersungguh – sungguh, Hanisya telah ___________________ dalam bulan Februari. 4. Keputusan ujian Hanisya semakin ______________________ pada bulan Mac. 5. Pencapaian ujian Hanisya pada bulan April ______________________ berbanding bulan sebelumnya.

merosot

meningkat

lulus

gagal

tertinggi

SKOR: ________________ 155

MODUL SBT BM TAHUN 6

PRAKTIS A5.3

NAMA: __________________________ KELAS: ____________ TARIKH: ______________

Lengkapkan frasa di bawah supaya menjadi ayat yang betul. 1. Januari – gagal – 20 peratus

2. usaha – lulus – Februari

3. Mei – lulus cemerlang –

4. gagal – April – tidak mengulang kaji

5. Keputusan – Mac – meningkat

SKOR: ________________ 156

Bagaimanakah kejadian itu berlaku? _____________________________________________________ 4. Apakah perasaan kamu dan adik? _____________________________________________________ 5. Tiba-tiba kamu ternampak kepulan asap dari rumah jiran kamu. Sebelum mengarang. Apakah yang kamu lihat di rumah jiran? _____________________________________________________ 2. Ceritakan tindakan-tindakan kamu. kamu dan adik tinggal di rumah. Apakah tindakan-tindakan yang kamu lakukan? _____________________________________________________ _____________________________________________________ _____________________________________________________ _____________________________________________________ SKOR: ________________ 157 . Bilakah kejadian itu berlaku? _____________________________________________________ 3.1 Pada suatu petang. Ibu dan bapa kamu tiada di rumah kerana menziarahi jiran yang sedang sakit di hospital.MODUL SBT BM TAHUN 6 PRAKTIS B1. 1. jawab soalan-soalan di bawah ini.

saya dan adik menjerit ___________ tolong daripada jiran-jiran. saya dan adik tinggal berdua di rumah kerana ayah dan ibu pergi __________________ jiran yang sakit di hospital. Kami pun terus ke rumah jiran untuk melihat apa yang berlaku. Saya dan jiran-jiran cuba _______________ api sementara menunggu pihak bomba SKOR: ________________ 158 . Mereka terus memadamkan api yang sedang ___________ menggunakan paip bomba. Apabila ayah dan ibu pulang. Kebakaran itu berpunca daripada dapur gas. Saya dan adik berasa cemas. api berjaya dipadamkan. bermain terbakar memuji menziarahi marak menceritakan menelefon meminta memadamkan Pada suatu petang. saya _____________ bomba menggunakan telefon bimbit yang ditinggalkan ayah kepada kami. Tanpa berlengah.2 NAMA: __________________________ KELAS: ____________ TARIKH: ______________ Isi tempat kosong dengan perkataan atau rangkai kata yang sesuai. sampai. Apabila sampai. pihak bomba pun tiba.MODUL SBT BM TAHUN 6 PRAKTIS B1. Dalam masa lima belas minit. Mereka ______________ dan berbangga dengan tindakan kami yang telah dapat menyelamatkan rumah jiran daripada musnah terbakar. Setelah mendengar jeritan kami. jiran-jiran pun datang. saya pun ___________________ tentang apa yang berlaku. Tidak lama kemudian. saya lihat bahagian dapur rumah jiran __________. tiba-tiba kami ternampak kepulan asap dari rumah jiran. Sedang kami ____________________ di halaman rumah. Selepas menelefon.

3 NAMA: __________________________ KELAS: ____________ TARIKH: ______________ Lengkapkan cerita di bawah berpandukan rangkai kata yang diberi. Aku pun terus … • • • • • • • • • • berlari ke tempat kejadian _ melihat kemalangan jalan raya _ kereta dan motosikal penunggang motosikal _ parah _ pemandu _ ringan menelefon ambulans _ polis trafik ramai orang datang _ melihat ambulans tiba _ mangsa ke hospital polis trafik _ mengawal lalu lintas orang ramai _ tempat kejadian ibu bapa _ pulang _ menceritakan berhati-hati di jalan raya SKOR: ________________ 159 .MODUL SBT BM TAHUN 6 PRAKTIS B1. Pada suatu petang. Ibu dan bapaku tiada di rumah kerana pergi ke majlis perkahwinan sahabat mereka di bandar. Ketika asyik mengulang kaji pelajaran. aku tinggal seorang diri di rumah. tiba-tiba aku terdengar satu dentuman yang kuat dari arah jalan raya di hadapan rumahku.

Muar. Saya berada di gerai makanan seawal pukul 9. 735. Negeri Sembilan Darul Khusus. Taman Panchor Jaya. Johor dengan selamatnya. Bagaimana keadaan saudari sekarang? Saya dan keluarga di sini berada dalam keadaan sihat. Ammar dan Iqmal.1 NAMA: __________________________ KELAS: ____________ TARIKH: ______________ Nomborkan maklumat yang diberi mengikut urutan format Surat Kiriman Tidak Rasmi yang betul. sambutlah salam daripada saya dan keluarga buat saudari di sana. Surat yang saudari kirimkan telah selamat saya terima. Lorong Semarak 13/1. Saudari tentunya gembira kerana berpeluang melawat datuk dan nenek di kampung. SKOR: ________________ 160 . Pada waktu malamnya pula saya akan mengulang kaji pelajaran bersama-sama adik saya. Akhir kata. saya menghabiskan cuti dengan membantu ibu dan ayah di gerai makanan.MODUL SBT BM TAHUN 6 PRAKTIS B2. Yang ikhlas. Tentunya saudari tidak melepaskan peluang menjamu selera dengan buah-buahan tempatan. 10 Jun 2007 Menemui sahabatku saudari Syazwani yang berada di Sungai Balang.00 pagi hingga pukul 5.00 petang kecuali hari Jumaat. Pada cuti sekolah baru-baru ini. Saya berazam untuk mendapat keputusan cemerlang dalam UPSR. Saya berharap saudara sekeluarga berada dalam keadaan sihat sejahtera hendaknya. 70400 Seremban. Farah.

______________________________ ______________________________ ______________________________ ______________________________ ______________________________ Menemui sahabatku __________________________________________ ________________________________________________________________________ ________________________________________________________________________ ________________________________________________________________________ ________________________________________________________________________ ________________________________________________________________________ ________________________________________________________________________ ________________________________________________________________________ ________________________________________________________________________ ________________________________________________________________________ ________________________________________________________________________ ________________________________________________________________________ ________________________________________________________________________ ________________________________________________________________________ Yang ikhlas. Farah (Farah binti Adil) SKOR: ________________ 161 .1 supaya menjadi sebuah karangan Surat Kiriman Tidak Rasmi yang lengkap.MODUL SBT BM TAHUN 6 PRAKTIS B2.2 NAMA: __________________________ KELAS: ____________ TARIKH: ______________ Tulis maklumat yang telah disusun pada praktis B3.

sambutlah salam rindu daripada anakanda. (1)_____________________ Ke hadapan ayahanda dan bonda yang berada (2)____________ dengan iringan doa semoga berada dalam keadaan (3)______________ Ayahanda. Anakanda memohon (4)___________________ kerana telah lama tidak mengirim (5)___________________. Sekian buat kali ini. Lawatan tersebut akan diadakan pada 30 Jun 2007. anakanda ingin meminta sedikit wang sebagai (8)_____________________bas dan perbelanjaan sewaktu di sana nanti. 573. Negeri Sembilan. sila (7) _______________________ borang kebenaran yang anakanda lampirkan. Bandar Warisan. Akhir kata.MODUL SBT BM TAHUN 6 PRAKTIS B2. No. Anakandamu. 71770 Seremban. Sekiranya ayahanda mengizinkannya. Tujuan anakanda menulis surat ini adalah untuk meminta keizinan daripada ayahanda dan bonda untuk menyertai (6)__________________________________ ke Melaka.3 NAMA: __________________________ KELAS: ____________ TARIKH: ______________ Isikan tempat kosong dengan perkataan atau rangkai kata yang sesuai supaya menjadi Surat Kiriman Tidak Rasmi yang lengkap. Oleh itu. Wani (Wani binti Wahi) SKOR: ________________ 162 . Selain itu. Anakanda berjanji akan (10)_________________________ dengan baik. Persiaran Semarak. anakanda berharap agar ayahanda (9)_______________ anakanda mengikuti lawatan tersebut.

Tuan. 2. Kami juga berharap agar pihak tuan dapat memberikan maklum balas segera untuk tindakan kami. Tujuan lawatan ini adalah untuk melihat secara dekat proses membuat minuman dan mendedahkan kepada pelajar tentang penggunaan teknologi moden dalam perusahaan membuat minuman. amat kami hargai. Tandatangan L Nama dan jawatan pengirim 163 . Sekolah Kebangsaan Pomotodon. Sekolah Kebangsaan Pomotodon. pukul 9. terima kasih. 4. Alamat pengirim A Garisan melintang B Pengurus. Bhd. Beg Berkunci 203. 88857 Inanam. E Panggilan hormat Tajuk surat Pengenalan Alamat penerima Tarikh surat C 25 JUN 2007. SABAH.00 pagi. Kami akan mengadakan lawatan tersebut pada 14 Julai 2007.MODUL SBT BM TAHUN 6 LAMPIRAN B3 Persatuan Bahasa Malaysia. Kerjasama pihak tuan meluluskan permohonan ini. dimaklumkan bahawa Persatuan Bahasa Malaysia sekolah ini akan mengadakan lawatan ke kilang tuan. Seramai 40 orang murid dan 2 orang guru akan menyertai lawatan tersebut 3. Sekian. Peti Surat 204. I J K Penutup H Kandungan surat / isi Perakuan Azillah (AZILLAH BINTI ARULLAH) Setiausaha Persatuan Bahasa Malaysia. Sabah International Dairies Sdn. Yang benar. Sabah. 88996 Kota Kinabalu. D Memohon Kebenaran Melawat Kilang Minuman F G Berhubung perkara di atas.

dimaklumkan bahawa Persatuan Bahasa Malaysia sekolah ini akan mengadakan lawatan ke kilang tuan. Bhd. Sabah International Dairies Sdn. Beg Berkunci 203. Persatuan Bahasa Malaysia. Kami juga berharap agar pihak tuan dapat memberikan maklum balas segera untuk tindakan kami. (3) _____________________________________ (2)________________ Berhubung perkara di atas. (6)_______________________. Azillah (AZILLAH BINTI ARULLAH) (7)_____________________________. (1)_______________________. Tujuan lawatan ini adalah untuk melihat secara dekat proses membuat minuman dan mendedahkan kepada pelajar tentang (5)________________________________________________________. Seramai 40 orang murid dan 2 orang guru akan menyertai lawatan tersebut 3. Pengurus. 4. pukul 9. _________________________. Kerjasama pihak tuan meluluskan permohonan ini.MODUL SBT BM TAHUN 6 PRAKTIS B3. _______________________________. 2. Tuan. SKOR: ________________ 164 . _________________________.00 pagi. kami hargai. SABAH.1 NAMA: __________________________ KELAS: ____________ TARIKH: ______________ Isi tempat kosong dengan perkataan yang sesuai berdasarkan surat rasmi yang telah dibaca. Kami akan mengadakan lawatan tersebut pada (4) ____________. Yang benar. 88996 Kota Kinabalu.

Sebelum membalas surat itu. ___________________________________________________________ 10.aluan . __________________________________________________________ SKOR: ________________ 165 . Tandatangan pengakuan. tuliskan butiran berikut: 1. Pengakuan pengirim . ___________________________________________________________ 7. ___________________________________________________________ 2. Isi dan tujuan surat. Nama dan alamat pengirim. ___________________________________________________________ 5. kamu diminta untuk membalas surat tersebut. ___________________________________________________________ ___________________________________________________________ 8.2 NAMA: __________________________ KELAS: ____________ TARIKH: ______________ Andaikan kamu sebagai pengurus syarikat itu. ___________________________________________________________ 6. ___________________________________________________________ 9. Nama dan alamat penerima. Tarikh surat ditulis. ___________________________________________________________ 4. ___________________________________________________________ 3. Tajuk surat. Kata ganti nama panggilan hormat yang sesuai untuk penerima surat.MODUL SBT BM TAHUN 6 PRAKTIS B3. Kata alu . Nama dan jawatan pengirim.

______________________________________________________________ ________________________________________________________________........ 2.. 4... 3. Tulis surat tersebut berpandukan Praktis B3.3 NAMA: __________________________ KELAS: ____________ TARIKH: ______________ Andaikan kamu sebagai pengurus syarikat...... ________________________________________________________________ ________________________________________________________________. (_____________________) _________________________.... _____________________ ..MODUL SBT BM TAHUN 6 PRAKTIS B3.2...... ______________________________________________________________ ________________________________________________________________.... _________________________________________________...... kamu diminta untuk membalas surat tersebut.. ____________________________________________________________ ________________________________________________________________ ________________________________________________________________. _________________________.. ______________________________ ______________________________ ______________________________ ___________________________________________________________ ______________________________ ______________________________ ______________________________ _________........ ______________ SKOR: ________________ 166 ...

Kami makan bersama-sama. saya ______________ datuk menjual durian di tepi jalan. Pada awal pagi. Apabila sampai di rumah. 6 Jun 2007. Banyak ikan yang kami dapat. memancing pulang P memasak memungut menolong catatan harian berpisah sedih bersembahyang seronoknya Pada hari Ahad. bersamaan 5 Jun 2007 yang lalu. 7 Jun 2007. Selepas bersarapan pagi. abang dan datuk ___________________ ikan di sebatang sungai. Oleh sebab kerana terlalu kekenyangan. saya _______________ ke kampung bersama-sama keluarga.1 NAMA: __________________________ KELAS: ____________ TARIKH: ______________ Isikan tempat-tempat kosong supaya menjadi sebuah karangan yang lengkap. Berikut ialah ___________________ saya sepanjang berada di kampung. kami tertidur. Ikan-ikan terrsebut dijadikan juadah makan malam. saya terpaksa _________________ dengan datuk dan nenek. Saya berharap dapat pulang ke kampung lagi pada cuti persekolahan yang akan datang. saya.MODUL SBT BM TAHUN 6 PRAKTIS B4. Pada petangnya pula. saya mengikut datuk ke dusun durian. Nenek __________________ gulai tempoyak ikan sembilang. Tetapi ayah telah berjanji akan pulang ke kampung pada cuti sekolah yang akan datang. SKOR: ________________ 167 . Saya berasa sangat __________________ kerana pada hari ini. Betapa _____________________ saya mendengar berita itu. Saya membantu datuk _________________ durian-durian yang gugur. Selasa. Selepas itu. Isnin. Saya makan beberapa biji durian di dusun. Kami _____________________ berjemaah bersama-sama datuk dan nenek. Laku sungguh jualan datuk hari ini. Banyak durian yang gugur. nenek telah menyediakan makanan tengah hari. datuk telah membungkus buah-buahan yang akan kami bawa pulang ke rumah.

rehat .mesyuarat .MODUL SBT BM TAHUN 6 PRAKTIS B4.karangan .2 NAMA: __________________________ KELAS: ____________ TARIKH: ______________ Bina ayat berdasarkan perkataan yang diberi.memberikan latihan ________________________________________________________________ ______________________________________________________ 12.kepenatan . 6 Jun 2007.catatan harian ________________________________________________________________ ______________________________________________________ 10. saya telah pergi ke sekolah seperti biasa.membersihkan kelas ________________________________________________________________ ______________________________________________________ 7.30 pagi belajar . Selasa.balik .10 pagi menghantar .30 pagi berhimpun .kawan-kawan ________________________________________________________________ ______________________________________________________ 11.dataran perhimpunan .55 tengah hari loceng berbunyi .makan .00 pagi guru-guru . Berikut ialah catatan harian saya semasa berada di sekolah. 7. bersamaan 6 Jun 2007 yang lalu.ucapan ________________________________________________________________ ______________________________________________________ 8.sekolah . Pada hari Selasa.00 pagi loceng berbunyi .tidur ________________________________________________________________ ______________________________________________________ SKOR: ________________ 168 .

MODUL SBT BM TAHUN 6 PRAKTIS B4. ________________________________________________ ________________________________________________ ________________________________________________ ________________________________________________ ________________________________________________ ________________________________________________ ________________________________________________ ________________________________________________ ________________________________________________ ________________________________________________ ________________________________________________ ________________________________________________ ________________________________________________ ________________________________________________ ________________________________________________ ________________________________________________ ________________________________________________ ________________________________________________ ________________________________________________ ________________________________________________ ________________________________________________ ________________________________________________ ________________________________________________ ________________________________________________ ________________________________________________ SKOR: ________________ 169 .2 supaya menjadi catatan yang lengkap.3 NAMA: __________________________ KELAS: ____________ TARIKH: ______________ Salin ayat daripada Praktis B4.

Polis peronda tiba di tempat kejadian kira-kira sepuluh minit selepas kejadian itu.ACP Azman Alias dua orang lelaki itu cuba ______________diri dengan sebuah kereta Proton Saga berwarna merah tetapi berjaya diberkas. apabila mesin penggera Beliau yang tinggal di tingkat atas kedai dua tingkat itu segera ___________________ pihak polis. Mereka ______________________ ketika cuba merompak sebuah kedai emas malam tadi. Menurut Ketua Polis Daerah . pemilik kedai emas itu memberitahu beliau di ________________ kedainya dimasuki pencuri kedainya berbunyi. mengepung menyedari menangkap berhati-hati berlaku ditangkap menghubungi melarikan Rompakan di Sebuah Kedai Emas IPOH. Tan Hoch Sing.MODUL SBT BM TAHUN 6 PRAKTIS B5. 22 Januari . Pihak polis segera ___________________ sekitar kedai itu. kejadian rompakan yang SKOR: ________________ 170 . Beliau juga menyarankan agar setiap pekedai hendaklah ______________________________ terhadap sering________________sejak akhir-akhir ini.Pihak polis telah ___________________ dua orang rakyat asing.1 NAMA: __________________________ KELAS: ____________ TARIKH: ______________ Lengkapkan karangan berita di bawah dengan perkataan yang diberi.

2 NAMA: __________________________ KELAS: ____________ TARIKH: ______________ Sebuah kedai emas telah dirompak oleh tiga orang lelaki . kejadian itu berlaku ____________________________________________________________________ ____________________________________________________________________ Menurut beliau lagi. salah seorang daripada perompak tersebut mengarahkan pekerja – pekerja kedai agar _________________________________ ____________________________________________________________________ ____________________________________________________________________ Perompak-perompak itu melarikan diri dengan menaiki sebuah kereta ____________________________________________________________________ ____________________________________________________________________ ____________________________________________________________________ Jurucakap polis memberitahu bahawa pihaknya menerima aduan tentang rompakan tersebut daripada salah seorang__________________________________ ____________________________________________________________________ ____________________________________________________________________ SKOR: ________________ 171 . 7 April – Sebuah kedai emas di Jalan Mutiara ______________________ ____________________________________________________________________ ____________________________________________________________________ ____________________________________________________________________ Pemilik kedai tersebut Encik Zamir bin Samad berkata. Andaikan anda pemberita .MODUL SBT BM TAHUN 6 PRAKTIS B5. KUCHING . lengkapkan setiap perenggan di bawah ini supaya menjadi sebuah berita yang lengkap.

Siapakah yang merasmikan majlis itu? ___________________________________________________________ 3. Apakah acara-acara yang diadakan sepanjang majlis ? ___________________________________________________________ 4. Apakah harapan pihak sekolah? __________________________________________________________________ SKOR: ________________ 172 . ___________________________________________________________ 2. Pendahuluan : 1. Nama tempat dan tarikh majlis diadakan?. anda ditugaskan untuk menulis berita tentang program tersebut. Bagaimanakah sambutan para hadirin terhadap majlis? ___________________________________________________________ Penutup : 1.Sebagai salah seorang sidang redaksi majalah sekolah.MODUL SBT BM TAHUN 6 PRAKTIS B5. Gunakan soalan-soalan di bawah sebagai panduan . Siapakah yang dijemput hadir dalam majlis itu? ___________________________________________________________ 2. Bila dan di manakah diadakan ? ___________________________________________________________ Isi-isi utama : 1.Tulis berita anda selengkapnya.3 NAMA: __________________________ KELAS: ____________ TARIKH: ______________ Sekolah kamu telah mengadakan Majlis Hari Anugerah Kecemerlangan Pelajar.

________________________________________________________________ ________________________________________________________________ ________________________________________________________________ ________________________________________________________________ ________________________________________________________________ ________________________________________________________________ ________________________________________________________________ ________________________________________________________________ ________________________________________________________________ ________________________________________________________________ ________________________________________________________________ ________________________________________________________________ ________________________________________________________________ ________________________________________________________________ ________________________________________________________________ ________________________________________________________________ ________________________________________________________________ ________________________________________________________________ ________________________________________________________________ ________________________________________________________________ ________________________________________________________________ ________________________________________________________________ SKOR: ________________ 173 . anda ditugaskan untuk menulis berita tentang program tersebut.Tulis berita anda selengkapnya berdasarkan praktis B5.3.4 NAMA: __________________________ KELAS: ____________ TARIKH: ______________ Sekolah kamu telah mengadakan Majlis Hari Anugerah Kecemerlangan Pelajar.MODUL SBT BM TAHUN 6 PRAKTIS B5. Sebagai salah seorang sidang redaksi majalah sekolah.

Markah dikira berdasarkan tahap kebersihan. Pertandingan ini telah dimenangi oleh Kelas 4 Rajin manakala naib johan Kelas 3 Tekun. Tujuan pertandingan ini diadakan adalah untuk mendidik murid agar menjaga kebersihan dan keceriaan kelas. Guru kelas perlu mengagihkan tugas manakala ketua kelas memastikan agar setiap murid melaksanakan tugas yang diberikan .MODUL SBT BM TAHUN 6 LAMPIRAN B6 Laporan Pertandingan Keceriaan Kelas Sekolah Kebangsaan Bandar Baru Kuala Selangor Pada 10 April hingga 14 April 2007 yang lepas. Pertandingan ini juga dapat mewujudkan suasana sekolah yang kondusif agar murid selesa mengikuti proses pembelajaran. 174 . kelas-kelas yang tidak memenangi pertandingan ini turut mendapat pujian daripada Guru Besar kerana telah memberikan kerjasama dalam menjayakan pertandingan ini. Kuala Selangor. Setiap kelas melibatkan diri dalam pertandingan ini. 2 3 4 5 Laporan disediakan oleh. Pertandingan ini telah diadili oleh Guru Besar. 7 6 Abdullah (ABDULLAH SYAHIR BIN OSMAN) Setiausaha Kelab Keceriaan Kelas. Walau bagaimanapun. kreativiti dan kerjasama murid bagi setiap kelas. guru-guru penolong kanan dan Guru Penasihat Kelab Keceriaan . Kelab Keceriaan Sekolah Kebangsaan Bandar Baru Kuala Selangor telah menganjurkan pertandingan keceriaan kelas. 8 Sekolah Kebangsaan Bandar Baru . keceriaan. Pertandingan ini telah mencapai matlamatnya dan akan diteruskan pada masa akan datang. 16 APRIL 2007.

MODUL SBT BM TAHUN 6 LAMPIRAN B6 Panduan 1 Tajuk laporan 2 Pendahuluan 3 Isi – isi penting 4 Isi – isi penting 5 Penutup 6 Tarikh 7 Tandatangan 8 Nama penulis laporan dan jawatan 175 .

1 NAMA: __________________________ KELAS: ____________ TARIKH: ______________ Kelab Bimbingan dan Kaunseling sekolah anda telah mengadakan suatu program ceramah motivasi murid tahun 6. menjadi murid yang lebih berkeyakinan dan berketrampilan sekeping fail yang mengandungi bahan-bahan yang berkaitan dengan program tersebut menyampaikan kata alu-aluan dan telah mengingatkan murid-murid agar menumpukan sepenuh perhatian sepanjang program ceramah ini berlangsung Pada pukul 8.25 pagi. Encik Mazlan bin Karim pun tiba program motivasi untuk murid-murid tahun 6 176 . Anda diminta menulis laporan tentang lawatan tersebut. Berdasarkan isi-isi penting yang diberi. penceramah jemputan. lengkapkan laporan di halaman sebelah.MODUL SBT BM TAHUN 6 PRAKTIS B6.

Seawal jam 8. murid-murid telah diarahkan untuk mengambil tempat di dalam dewan sekolah.1 NAMA: __________________________ KELAS: ____________ TARIKH: ______________ Laporan Program Ceramah Motivasi Murid Tahun 6 Sekolah Kebangsaan Indera Mahkota Utama Kelab Bimbingan dan Kaunseling Sekolah Kebangsaan Indera Mahkota Utama telah mengadakan suatu _________________________ __________________________________________________________. atáxÜ 10 JULAI 2007. Kelab Bimbingan dan Kaunseling. Encik Mohd Fackry bin Ahmad selaku pengerusi majlis telah ________________________________________________________________ ________________________________________________________________ _________________________________. SKOR: ________________ 177 . Sekolah Kebangsaan Indera Mahkota Utama. guru bimbingan dan kaunseling.MODUL SBT BM TAHUN 6 PRAKTIS B6. (NASER BIN RAMLI) Setiausaha.00 pagi lagi.00 petang. ___________________________________________________________ __________ dan ketibaannya telah disambut dengan paluan kompang oleh beberapa orang murid daripada Kelab Kebudayaan sekolah. Program ini juga diharapkan dapat membantu muridmurid membuat persediaan yang lebih rapi sebelum menghadapi peperiksaan UPSR yang semakin hampir. Program tersebut telah dijalankan pada 7 Julai 2007 yang bermula dari jam 8. Seramai 110 orang murid tahun 6 telah terlibat.30 pagi hingga 1. mereka telah mendaftar dan menerima ____________________ __________________________________________________________mendaft ar. Disediakan oleh. Program ceramah motivasi ini telah berjaya menyuntik semangat murid-murid agar mereka dapat berubah ______________________________________________ ____________________ . Sebelum memulakan ceramah beliau.

MODUL SBT BM TAHUN 6 PRAKTIS B6.2 NAMA: __________________________ KELAS: ____________ TARIKH: ______________ Andaikan anda setiausaha Lembaga Pengawas Sekolah di sekolah anda. Tulis laporan anda itu selengkapnya. Anda diminta untuk menulis laporan tentang program ceramah motivasi pengawas yang telah dijalankan di sekolah anda. ____________________________ ___________________________________________________________ ________________________________________________________________ ________________________________________________________________ ___________________________________________________________ ________________________________________________________________ ________________________________________________________________ ___________________________________________________________ ________________________________________________________________ ________________________________________________________________ ___________________________________________________________ ________________________________________________________________ ________________________________________________________________ ___________________________________________________________ ________________________________________________________________ ________________________________________________________________ ___________________________ ___________________________ ( ) ___________________________ ___________________________ _________________ SKOR: ________________ 178 .

SKOR: ________________ 179 . guru-guru dan rakan-rakan yang dikasihi. cita-cita saya untuk _______________________ akan tercapai. dan rakan-rakan . Yang Berbahagia Tuan Guru Besar. Sediakan teks ucapan kamu selengkapnya. Sekian. guru-guru. Saya berasa ___________________ kerana segala usaha saya selama ini telah ________________________. Terlebih dahulu. saya _________________ kalian . ___________________ saya ucapkan. Semoga Tuhan sahaja yang dapat membalasnya. menjadi doktor mengucapkan terima kasih sangat gembira akan mendoakan kejayaan Salam sejahtera mencapai kecemerlangan Akhir kata membuahkan hasil Terima kasih Tuan Pengerusi Majlis. Bagi saya inilah majlis yang paling bersejarah dalam hidup saya. Peluang untuk mencapai kejayaan sentiasa terbuka luas. Tanpa bantuan daripada kalian . Pihak sekolah telah mengadakan majlis untuk meraikan kejayaan kamu itu. Saya mengambil kesempatan ini untuk ______________________ kepada ibu bapa. terima kasih kepada semua pihak yang hadir dan menjadi tulang belakang di sebalik kejayaan saya ini. Semoga kita akan berjumpa lagi. Semoga suatu hari nanti. Kepada rakan-rakan yang saya sayangi. saya mengucapkan terima kasih kepada pihak sekolah kerana sudi mengadakan majlis ini. Teruskan perjuangan tanpa mengenal erti jemu. Kamu diminta berucap dalam majlis tersebut. Bimbingan dan tunjuk ajar semua pihak tidak mungkin saya lupakan.1 NAMA: __________________________ KELAS: ____________ TARIKH: ______________ Kamu telah diumumkan sebagai murid cemerlang UPSR sekolah. tidak mungkin saya memperoleh kejayaan ini. Hadirin yang dihormati. ____________________ daripada saya. Saya juga berharap kejayaan ini akan menjadi pendorong kepada saya untuk terus berusaha dan ____________________ yang lebih gemilang. Rebutlah setiap peluang yang ada dengan sebaik mungkin. Isi tempat kosong dalam perenggan dengan rangkai kata yang diberi.MODUL SBT BM TAHUN 6 PRAKTIS B7. Saya bersyukur kepada Tuhan kerana telah memberi kejayaan dalam peperiksaan UPSR tahun ini. terima kasih.

rakan-rakan – ucapan salam ___________________________________________________________ ___________________________________________________________ 2 terima kasih – pihak sekolah – mengadakan majlis ___________________________________________________________ ___________________________________________________________ 3 bersyukur atas kejayaan . Pihak sekolah telah mengadakan majlis untuk meraikan kejayaan kamu itu.gembira – usaha membuahkan hasil ___________________________________________________________ ___________________________________________________________ 4 terima kasih – ibu bapa. Tuan Guru Besar.2 NAMA: __________________________ KELAS: ____________ TARIKH: ______________ Kamu telah diumumkan sebagai murid cemerlang UPSR sekolah. Kamu diminta berucap dalam majlis itu. guru-guru. guru-guru dan rakan-rakan – jasa tidak akan dilupakan ___________________________________________________________ ___________________________________________________________ 5 berharap cita-cita – doktor .MODUL SBT BM TAHUN 6 PRAKTIS B7. 1 Terima kasih – Tuan Pengerusi Majlis. Bina ayat menggunakan rangkai kata yang diberi.tercapai – mendoakan kejayaan rakan-rakan ___________________________________________________________ ___________________________________________________________ 6 Akhir kata . Sediakan teks ucapan kamu selengkapnya.ucapan terima kasih – semoga berjumpa lagi ___________________________________________________________ ___________________________________________________________ SKOR: ________________ 180 .

MODUL SBT BM TAHUN 6

PRAKTIS B7.3

NAMA: __________________________ KELAS: ____________ TARIKH: ______________ Lengkapkan ayat di bawah.

Ucapan alu-aluan

Yang dihormati ___________________________________ ___________________________________________________ ___________________________________________________ ___________________________________________________ ___________________________________________________

Kata penegasan

Hadirin ________________________________________ ___________________________________________________ ___________________________________________________

Penutup ucapan

Akhir kata, ______________________________________ ___________________________________________________ ___________________________________________________ ___________________________________________________

Ucapan terima kasih

Sekian, ______________________________

SKOR: ________________ 181

MODUL SBT BM TAHUN 6

LAMPIRAN B8

Kamu dan rakan hendak pergi ke dusun buah-buahan. Kamu dan rakan berbual-bual di sepanjang perjalanan ke dusun buah-buahan itu. Reza Daniel Imran Reza Imran Reza Daniel Imran Daniel Reza Daniel Imran Daniel Imran Reza : : : : : : : : : : : : : : : Selamat pagi, Daniel, Imran. Selamat pagi. Baru sampaikah? Kamu memang selalu lewat, Reza. Maafkan aku. Tadi basikal aku pancit. Sebab itu aku lewat. Sampai di kebun itu nanti, aku hendak makan buah rambutan yang menjadi kegemaranku sepuas-puasnya. Amboi, besarnya hajat kau, Imran! Pokok rambutan di kebun datuk aku semuanya rendah dan rendang. Kita tidak perlu memanjat dan buahnya boleh dicapai dengan tangan. Betulkah? Tak sabar rasanya untuk memetik sendiri buah rambutan itu. Memang betul. Pokok rambutan datuk aku ini ditanam secara cantuman. Pokoknya tidak tinggi tetapi buahnya besar dan rasanya manis. Sudah tentu buah rambutan datuk kamu menjadi rebutan para peniaga buah-buahan di sekitar kawasan ini. Begitulah nampaknya. Selain itu, di dusun datuk aku ada buah durian, langsat, manggis dan pulasan. Semuanya sedang masak ranum. Bila kita nak sampai ni? Aku dah tak sabar untuk memetik buah-buahan itu. Eh, lihat tu! Kita dah sampai. Aku harap kamu semua berhati-hati di dusun ini nanti. Eloklah kita letakkan basikal di tepi jalan ini. Marilah cepat! Baiklah.

182

MODUL SBT BM TAHUN 6

PRAKTIS B8.1

NAMA: __________________________ KELAS: ____________ TARIKH: ______________

Lengkapkan rangkai kata di bawah berpandukan petikan yang diberi. 1. Sampai di kebun itu nanti,_________________________________

___________________________________________________________

2.

Kita tidak perlu memanjat _________________________________

___________________________________________________________

3.

Pokok rambutan datuk aku ________________________________

___________________________________________________________

4.

Dusun datuk aku ada buah _______________________________

___________________________________________________________

5.

Aku sudah tak sabar _____________________________________

___________________________________________________________

SKOR: ________________ 183

MODUL SBT BM TAHUN 6

PRAKTIS B8.2

NAMA: __________________________ KELAS: ____________ TARIKH: ______________

Lengkapkan dialog berpandukan petikan yang diberi. Reza Daniel Imran Reza Imran Reza Daniel : : : : : : : Selamat pagi, Daniel, Imran. __________________ . Baru sampaikah? Kamu memang selalu lewat, Reza. Maafkan aku. Tadi __________________. Sebab itu aku lewat. Sampai di kebun itu nanti, ________________________ buah rambutan yang menjadi kegemaranku sepuas-puasnya. Amboi, besarnya hajat kau, Imran! __________________________________________ rendah dan rendang. Kita tidak perlu memanjat dan buahnya boleh dicapai dengan tangan. Betulkah? _____________________________________ buah rambutan itu. Daniel Reza : : Memang betul. Pokok rambutan datuk aku ini ditanam secara cantuman. __________________________ besar dan rasanya manis. Sudah tentu buah rambutan datuk kamu menjadi rebutan para _________________________________________ kawasan ini. Begitulah nampaknya. Selain itu, di dusun datuk aku ada buah durian, langsat, manggis dan pulasan. Semuanya sedang masak ranum. _________________? Aku dah tak sabar untuk memetik buah-buahan itu. Daniel Imran Reza : : Eh, lihat tu! Kita dah sampai. Aku harap kamu semua berhati-hati di dusun ini nanti. ____________________. Marilah cepat! : ________________________.

Imran

:

Daniel Imran

: :

SKOR: ________________ 184

MODUL SBT BM TAHUN 6 PRAKTIS B8. ____________________ ___________________ Pendahuluan __________________ __________________ Isi-isi penting ___________________ ___________________ ___________________ ___________________ Penutup ___________________ ___________________ SKOR: ________________ 185 .3 NAMA: __________________________ KELAS: ____________ TARIKH: ______________ Kamu dan rakan-rakan kamu berbual-bual tentang bagaimana hendak menceriakan kelas kamu. Lengkapkan peta minda di bawah.

MODUL SBT BM TAHUN 6 PRAKTIS B8.4 NAMA: __________________________ KELAS: ____________ TARIKH: ______________ Kamu dan rakan-rakan berbual bagaimana hendak menceriakan kelas.3. ___________________________________________________________ ___________________________________________________________ ___________________________________________________________ ___________________________________________________________ ___________________________________________________________ ___________________________________________________________ ___________________________________________________________ ___________________________________________________________ ___________________________________________________________ ___________________________________________________________ ___________________________________________________________ ___________________________________________________________ ___________________________________________________________ ___________________________________________________________ ___________________________________________________________ ___________________________________________________________ ___________________________________________________________ ___________________________________________________________ ___________________________________________________________ ___________________________________________________________ ___________________________________________________________ ___________________________________________________________ ___________________________________________________________ SKOR: ________________ 186 . Tulis perbualan kamu itu berdasarkan peta minda Praktis B8.

8. Liyana sentiasa mengingati pesanan ibunya agar menjaga diri dan berhati-hati walau di mana berada. 9.MODUL SBT BM TAHUN 6 PRAKTIS C1. mereka terserempak dengan rakan mereka.1 NAMA: __________________________ KELAS: ____________ TARIKH: ______________ Baca dan fahami petikan di bawah. murid-murid Tahun 6 Cemerlang bersalaman sambil mengucapkan terima kasih kepada guru mereka. Di pertengahan jalan. Setelah sampai di bilik guru. Setelah selesai mengikuti kelas tuisyen Sains. Mereka bersimpati melihat Farhana. 5. 7. Mereka tidak mahu ibu bapa mereka bimbang kerana pulang lewat. 6. 10. 3. 4. Liyana dan Nora membantu Cikgu Zalmimi membawa buku-buku dan begnya ke bilik guru. Apabila sampai di rumahnya. Liyana mempelawa Farhana membonceng basikalnya. 1. Farhana yang sedang berjalan kaki kerana dia ketinggalan bas untuk pulang. Mereka pun meneruskan perjalanan ke rumah masing-masing. mereka meminta izin daripada Cikgu Zalmimi untuk pulang dahulu. Farhana dan ibunya mengucapkan terima kasih atas bantuan mereka berdua. Ibu Farhana mempelawa mereka minum dahulu tetapi mereka menolak pelawaan itu dengan sopan kerana ingin segera pulang ke rumah. 2. SKOR: ________________ 187 . Senaraikan perbuatan baik yang terdapat dalam petikan di atas. Mereka berdua menunggang basikal dengan berhati-hati dan tidak beremba-remba di jalan raya.

kita perlulah _______________________________ daripada guru untuk melakukan sesuatu.MODUL SBT BM TAHUN 6 PRAKTIS C1. Akhirnya. mengucapkan _____________________ dan _______________ guru-guru kerana telah mengajar kita. kita sewajarnya ________________ terhadap rakan yang berada dalam kesusahan dengan _______________rakan yang ketinggalan bas membonceng basikal kita.2 NAMA: __________________________ KELAS: ____________ TARIKH: ______________ Lengkapkan perenggan di bawah berpandukan petikan yang diberi. Selain itu. antaranya kita hendaklah __________________. SKOR: ________________ 188 . Beberapa pengajaran diperoleh daripada petikan. kita mestilah _________________ pesanan ibu agar menjaga diri dan berhati-hati walau di mana berada contohnya tidak beremba-remba di jalan raya. Di samping itu. Seterusnya. kita juga sepatutnya berterima kasih atas bantuan seseorang dan menolak pelawaan seseorang dengan _____________.

Kita perlu melawatnya.MODUL SBT BM TAHUN 6 PRAKTIS C1.3 NAMA: __________________________ KELAS: ____________ TARIKH: ______________ Tulis lima pengajaran yang dapat kamu peroleh daripada petikan di bawah. Setelah setengah jam bersama-sama Cikgu Ainun.” Asma mencadangkan kepada rakan-rakannya. Mereka mengharapkan Cikgu Ainun cepat sembuh. Beliau juga sempat menasihati mereka agar belajar bersungguh-sungguh untuk menghadapi peperiksaan UPSR. Sampai di hospital. Apabila bertemu Cikgu Ainun. ________________________________________________________________ ________________________________________________________________ ________________________________________________________________ ________________________________________________________________ ________________________________________________________________ ________________________________________________________________ ________________________________________________________________ ________________________________________________________________ ________________________________________________________________ ________________________________________________________________ ________________________________________________________________ ________________________________________________________________ ________________________________________________________________ SKOR: ________________ 189 . Apabila mendapat tahu Cikgu Ainun dimasukkan ke hospital kerana sakit buah pinggang. Asma dan rakan-rakannya pergi ke hospital untuk menziarahi Cikgu Ainun. mereka meminta diri untuk pulang sambil mencium tangannya. Petang itu. Cikgu Ainun mengucapkan terima kasih kepada mereka bertiga kerana sudi menziarahinya. Mereka membawa buah tangan untuk Cikgu Ainun. Inilah caranya kita mengenang jasa guru. Cikgu Ainun menerima kedatangan mereka dengan senyuman. Mereka mengucapkan terima kasih kepada jururawat tersebut. mereka bertanya jururawat yang bertugas di mana Cikgu Ainun ditempatkan. mereka mengucapkan salam sambil bersalaman dengannya. Asma segera mengajak Syafiqah dan Zuraini mengunjungi guru tersebut. “Patutlah sejak kebelakangan ini wajah Cikgu Ainun kelihatan pucat.

Kemalangan ini disebabkan terdapat pemandu yang tidak berlesen. Seterusnya. Setiap pemandu perlu memastikan kenderaan mereka selamat ketika berada di jalan raya. Terdapat juga pengguna jalan raya menganggap jalan raya sebagai gelanggang lumba. Mereka tidak mematuhi papan tanda had kelajuan. Ada juga kemalangan berlaku berpunca daripada sifat pemandu yang terburu-buru dan tidak bertimbang rasa. ada juga pemandu yang tidak memberi tumpuan ketika memandu.1 NAMA: __________________________ KELAS: ____________ TARIKH: ______________ Tulis beberapa pengajaran yang boleh kamu dapati daripada petikan di bawah. Berita tentang kemalangan jalan raya sering terpapar di dada akhbar malah kadang-kadang menjadi tajuk utama akhbar. Perbuatan menggunakan telefon bimbit ketika memandu juga boleh mengundang bahaya. Mereka memandu sesuka hati dan tidak mematuhi peraturan jalan raya. Kenderaan yang tidak diselia juga boleh menjadi punca kemalangan. SKOR: ________________ 190 .MODUL SBT BM TAHUN 6 PRAKTIS C2. Jumlah kemalangan semakin meningkat terutamanya pada musim perayaan. Perbuatan ini bukan sahaja membunuh diri malahan mengancam nyawa orang lain.

Mereka memandu sesuka hati tanpa mematuhi peraturan jalan raya.MODUL SBT BM TAHUN 6 PRAKTIS C2. ___________________________________________________________ ___________________________________________________________ 5. ___________________________________________________________ ___________________________________________________________ 3. ___________________________________________________________ ___________________________________________________________ 2. Sifat pemandu yang terburu-buru dan tidak bertimbang rasa. 1. ___________________________________________________________ ___________________________________________________________ SKOR: ________________ 191 . Kenderaan yang tidak diselia juga boleh menjadi punca kemalangan. ___________________________________________________________ ___________________________________________________________ 4. Kemalangan ini disebabkan terdapat pemandu yang tidak berlesen.2 NAMA: __________________________ KELAS: ____________ TARIKH: ______________ Catat pengajaran berpandukan ayat daripada petikan. Ada juga pemandu yang tidak memberi tumpuan ketika memandu.

Selain itu.MODUL SBT BM TAHUN 6 PRAKTIS C2. kita juga mestilah___________________________________ kerana sangat penting kepada setiap orang yang menggunakan jalan raya.3 NAMA: __________________________ KELAS: ____________ TARIKH: ______________ Isi tempat kosong dengan pengajaran yang diberikan. pengajaran yang saya dapati ialah kita _________________________________________ untuk memandu kenderaan. kita diminta_________________________________________ .Kenderaan kita juga perlu diselia selalu agar______________________. perlu mempunyai lesen memandu mematuhi undang-undang jalan raya bertimbang rasa memberi tumpuan ketika memandu kenderaan berada dalam keadaan yang baik Berdasarkan petikan di atas.Sekiranya kita mempunyai sikap yang baik di jalan raya.Di samping itu. SKOR: ________________ 192 . kita dapat menghindarkan diri daripada mendapat kemalangan. Kita juga perlu_____________________________________ketika memandu kerana terburu-buru ketika memandu akan membawa padah.

Guru Kau mendidikku penuh kesabaran Kau amat bertanggungjawab Mengajar.MODUL SBT BM TAHUN 6 LAMPIRAN C3 Baca dan fahami sajak di bawah. Guru Kau ibarat dian Yang menerangi diriku Yang hauskan ilmu. 193 . mendidik dan mengasuhku Yang lemah tidak seperti mereka yang bestari. Guru Menghargai masa amalanmu Kehadiranmu menjadi penantianku Kau pandai mengambil hati Kau selami hati budi kami Yang ketandusan pengetahuan. Guru Nasihatmu amat berharga Aku hargai ketulusan hatimu Membimbingku ke arah kejayaan Terima kasih cikgu.

MODUL SBT BM TAHUN 6 PRAKTIS C3. 1 Kau mendidikku penuh kesabaran bertanggungjawab 2 Kau amat bertanggungjawab kesabaran 3 Kau pandai mengambil hati prihatin 4 Menghargai masa amalanmu terima kasih 5 Terima kasih cikgu menghargai masa SKOR: ________________ 194 .1 Suaikan penyataan dengan nilai murni yang sesuai berdasarkan lampiran C3.

4. Sentiasa menepati waktu. . Mementingkan diri sendiri. 3. 5. Mengabaikan tanggungjawab sebagai seorang pelajar.2 NAMA: __________________________ KELAS: ____________ TARIKH: ______________ Tuliskan BETUL pada penyataan yang menunjukkan nilai murni dan SALAH pada penyataan yang bukan nilai murni.MODUL SBT BM TAHUN 6 PRAKTIS C3. Sentiasa bersabar ketika menghadapi masalah. Sentiasa mengambil berat akan tugasan yang diberi. 6. SKOR: ________________ 195 1. 10. Membaling sesuatu benda semasa marah. 2. Mengejek dan mencerca rakan-rakan yang bermasalah. 7. Menghargai pemberian orang kepada kita. 8. 9. Memarahi seseorang di hadapan orang lain. Mengambil berat tentang masalah yang dihadapi oleh rakan-rakan.

prihatin terhadap masalah rakan ________________________________________________________ ________________________________________________________ 5. terima kasih bantuan yang diberikan ________________________________________________________ SKOR: ________________ 196 . menghargai masa perkara-perkara yang bermanfaat ________________________________________________________ ________________________________________________________ 4. bersabar menghadapi dugaan ________________________________________________________ ________________________________________________________ 2. bertanggungjawab tugasan yang diamanahkan ________________________________________________________ ________________________________________________________ 3.MODUL SBT BM TAHUN 6 PRAKTIS C3. 1.3 NAMA: __________________________ KELAS: ____________ TARIKH: ______________ Bina lima ayat berpandukan kata kunci yang diberi.

: Ya. Ayahnya tidak dapat menjalani pembedahan kerana belum cukup wang.MODUL SBT BM TAHUN 6 LAMPIRAN C4 Baca dialog di bawah. Kamu tidak tahukah bahawa bapanya ditahan di wad hospital sejak kelmarin. Raju Hazim : Bagus pendapat kamu itu. 197 . Dia menghidap barah. Bincangkan nilai-nilai murni yang diperoleh daripada petikan di bawah. Bagaimana jika kita mengadakan kutipan derma untuk membantu ayah Kwai Ling. Jadi eloklah kita berbincang dengan Cikgu Hisyam. Mari kita berbincang dengan Cikgu Hisyam. Hazim : Kasihan Kwai Ling dan keluarganya. Hazim Raju Hazim Raju : Kwai Ling tidak datang ke sekolah hari ini? : Tidak. : Baiklah. : Yakah? Saya tidak tahu langsung akan hal itu. Memang ayahnya sudah lama menghidap penyakit ini. Tentu mereka dalam kesusahan sekarang.

k r j i n n 2. e r a s y a a a t SKOR: ________________ 198 . K e J a s a a 4. a k h a i 3.1 NAMA: __________________________ KELAS: ____________ TARIKH: ______________ Nilai murni yang terdapat dalam petikan tersebut ialah: 1. k b e r n i n 5.MODUL SBT BM TAHUN 6 PRAKTIS C4.

3. Amalkanlah sikap yang __________________ ketika berjumpa dengan orang yang lebih dewasa supaya dapat berbincang sebelum membuat sesuatu keputusan. Sikap Raju dan Hazim yang ____________terhadap orang yang ditimpa kesusahan tanpa mengira bangsa patut kita jadikan contoh. Raju dan Kwai Ling juga mempunyai sikap ___________________ untuk membantu rakan yang dalam kesusahan. 4. 1. Raju bersikap ____________dan baik hati kerana sudi mendengar masalah Kwai Ling. Selain itu.MODUL SBT BM TAHUN 6 PRAKTIS C4.2 NAMA: __________________________ KELAS: ____________ TARIKH: ______________ Isikan tempat kosong dengan nilai murni berdasarkan dialog yang diberi supaya menjadi ayat yang lengkap. bersimpati bersopan . 2. 5.santun prihatin baik hati bekerjasama SKOR: ________________ 199 . Kita patut meneladani sikap Hazim yang____________________dan mengambil tahu akan kebajikan rakannya.

3 NAMA: __________________________ KELAS: ____________ TARIKH: ______________ .MODUL SBT BM TAHUN 6 PRAKTIS C4.2 supaya menjadi satu perenggan yang lengkap. __________________________________________________________________ __________________________________________________________________ __________________________________________________________________ __________________________________________________________________ __________________________________________________________________ __________________________________________________________________ __________________________________________________________________ __________________________________________________________________ __________________________________________________________________ __________________________________________________________________ __________________________________________________________________ __________________________________________________________________ SKOR: ________________ 200 . Tulis ayat-ayat daripada praktis C4.

Pergi ke bandar bersama Pak Saleh. Untuk mengadap ayah bonda. Abang berjalan bersama Dollah. Suruhan Tuhan tak pernah diabaikan. Untuk dibuat layang-layang. Hari raya bakal menjelang. Agar nyawa tidak melayang.MODUL SBT BM TAHUN 6 LAMPIRAN C5 Baca dan fahami pantun ini. Mohon maaf ampun diberi. Nasi lemak sarapan pagi. 201 . Kais pagi makan pagi. Pergi ke hutan mencari ceri. Mari dimakan perlahan-lahan. Berhati . Dijahit langsir berenda-renda. Contohilah anak yang soleh. Untuk menonton cerita Si Pekan. Ke kedai Pak Mawi membeli kertas. Anak kota marilah pulang. Reda dengan ketentuan Tuhan. Jika kita rasa bersalah.hati semasa melintas.

1 NAMA: __________________________ KELAS: ____________ TARIKH: ______________ Padankan nilai-nilai murni dengan pernyataan yang diberi 1.MODUL SBT BM TAHUN 6 PRAKTIS C5. hormat-menghormati pada pagi raya mencium tangan ayah bonda 4. menjaga keselamatan suruhan tuhan tak pernah diabaikan SKOR: ________________ 202 . meminta maaf mohon maaf ampun diberi 2. bersyukur reda dengan ketentuan tuhan 6. bertanggungjawab memandang ke kiri dan ke kanan 5. mengakui kesalahan jika kita rasa bersalah 3.

meminta maaf kesalahan-kesalahan yang dilakukan Kita mestilah _____________________________________________________ SKOR: ________________ 203 . Bina ayat berdasarkan nilai murni di bawah dengan menggunakan frasa yang diberi. menghormati orang yang lebih tua Kita hendaklah __________________________________________________________ 2. bertanggungjawab apa yang diamanahkan Kita perlulah ____________________________________________________________ 3. mengakui kesalahan yang telah dilakukan Kita hendaklah ____________________________________________________ 5. 1.2 NAMA: __________________________ KELAS: ____________ TARIKH: ______________ . menjaga keselamatan ketika di jalan raya Kita haruslah ___________________________________________________________ 4.MODUL SBT BM TAHUN 6 PRAKTIS C5.

2 Berdasarkan petikan di atas .3 NAMA: __________________________ KELAS: ____________ TARIKH: ______________ Lengkapkan ulasan di bawah berdasarkan latihan di Praktis C5. _______________________________________ ________________________________________________________________ ________________________________________________________________ ________________________________________________________________ ________________________________________________________________ ________________________________________________________________ ________________________________________________________________ ________________________________________________________________ ________________________________________________________________ ________________________________________________________________ ________________________________________________________________ ________________________________________________________________ ________________________________________________________________ ________________________________________________________________ SKOR: ________________ 204 .MODUL SBT BM TAHUN 6 PRAKTIS C5.

terima kasih. ____________________ 10. Seperti yang kita ketahui. ____________________ 6. Sekian. Pemandu kenderaan seharusnya mematuhi peraturan dan had laju yang telah ditetapkan. ____________________ 8 . ____________________ 5. Oleh itu. Hargailah nyawa dan sentiasa ingat orang yang tersayang. Hormatilah pengguna jalan raya yang lain terutamanya pejalan kaki.____________________ SKOR: ________________ 205 . Penunggang motosikal yang sering kali menjadi korban perlu ingat bahawa jalan raya bukan tempat berlumba. 1. Nyawa tidak sepatutnya menjadi taruhan.____________________ 9 . kita hendaklah sentiasa berhati-hati. selaku pengguna jalan raya. Kadar kemalangan jalan raya ini boleh kita atasi sekiranya semua pihak bekerjasama. kadar kemalangan jalan raya semakin meningkat. ____________________ 4. Hadirin yang dihormati. Hadirin yang dimuliakan. jangan memandu mengikut perasaan tetapi memandulah mengikut peraturan. ____________________ 3.MODUL SBT BM TAHUN 6 PRAKTIS C6. Akhir kata daripada saya.1 Senaraikan beberapa nilai murni yang diperoleh dalam ucapan di bawah. ____________________ 2. ____________________ 7. Biar lambat sedikit asalkan selamat.

MODUL SBT BM TAHUN 6

PRAKTIS C6.2

NAMA: __________________________ KELAS: ____________ TARIKH: ______________

Lengkapkan ayat-ayat di bawah dengan nilai murni yang sesuai. 1. Kita mestilah _______________ di jalan raya. 2. Kita hendaklah _______________ pengguna jalan raya yang lain. 3. Kita disarankan _______________ peraturan jalan raya. 4. Pengguna jalan raya perlu _______________ untuk mengelakkan kemalangan. 5. Para pemandu dinasihatkan agar _______________ nyawa .

berhati-hati

mematuhi

bertimbang rasa

menghargai

menghormati

SKOR: ________________ 206

MODUL SBT BM TAHUN 6

PRAKTIS C6.3

NAMA: __________________________ KELAS: ____________ TARIKH: ______________

Lengkapkan ulasan di bawah berpandukan nilai-nilai murni yang diberi.

mematuhi peraturan

menghormati

berhati-hati

menghargai nyawa

bekerjasama

Banyak nilai murni yang boleh dicontohi daripada ucapan tersebut. Antara nilai-nilai tersebut ialah berhati-hati. Semua pengguna jalan raya dinasihatkan agar_______________. Selain itu, adalah penting bagi kita _______________ jalan raya untuk mengelakkan kemalangan. Di samping itu, semasa berada di jalan raya, semua pihak perlu _______________antara satu sama lain. Seterusnya, kita juga perlulah _______________ dan sentiasa mengingati keluarga yang tersayang. Akhir sekali,anggota masyarakat perlulah _______________demi keselamatan diri, keluarga dan masyarakat seluruhnya.

SKOR: ________________ 207

MODUL SBT BM TAHUN 6

LAMPIRAN C7

Baca dan fahami puisi di bawah.

PANTUN NASIHAT Pergi ke hutan untuk memburu, Dapat seekor burung kenari; Dengarlah murid nasihat guru, Supaya senang kemudian hari. Kuih dibuat pelbagai rasa, Lalu dibeli seorang pemuda; Rajin belajar setiap masa, Supaya senang di hari muka. Ramai pemuda ke kota raya, Ke kota raya mencari kerja; Akhirnya kita akan berjaya, Bila berjaya taburkan jasa. Abang membeli baju melayu, Untuk dihadiahkan kepada Jaabar; Merendah diri amalkan selalu, Hindarkan masalah selalu bersabar. Pergi ke pasar bersama bapa, Sambil berjalan berpimpin tangan; Ramah mesra bertegur sapa, Agar ikatan kekal berpanjangan.

208

MODUL SBT BM TAHUN 6

PRAKTIS C7.1

NAMA: __________________________ KELAS: ____________ TARIKH: ______________ Tandakan ( ) atau ( ) bagi nilai murni dalam ayat di bawah.

1.

Nasihat guru perlulah dipatuhi supaya kita mudah mendapat kejayaan. Sebagai pelajar kita perlu rajin berusaha untuk memperoleh kejayaan. Memburu haiwan boleh dijadikan sebagai satu aktiviti harian kita. Kita boleh ke kota raya untuk mencari hiburan dan memenuhi masa lapang. Setelah kita mendapat kesenangan, jangan sesekali melupakan orang yang berjasa kepada kita. Sikap sabar tidak perlu diamalkan jika kita menghadapi sebarang masalah. Hubungan sesama rakan dapat dikekalkan jika kita mengamalkan sikap bertegur sapa. Sikap meninggi diri boleh diamalkan agar kita disegani oleh orang lain. Kita bolehlah berbangga diri apabila kita berjaya.

2.

3.

4.

5.

6.

7.

8.

9.

10.

Amalan beramah mesra patut kita amalkan dalam kehidupan seharian.

SKOR: ________________ 209

Elak masalah selalu bersabar. Apabila berjaya taburkan jasa. Kuih dibuat pelbagai rasa. Abang membeli baju melayu. Merendah diri amalkan selalu. Ramai pemuda ke kota raya. Lalu dibeli seorang pemudi. Dapat seekor burung kenari. Dengarlah murid nasihat guru. Pergi ke hutan untuk memburu.MODUL SBT BM TAHUN 6 PRAKTIS C7. Ke kota raya mencari kerja. Rajin belajar setiap masa. Supaya senang kemudian hari.2 NAMA: __________________________ KELAS: ____________ TARIKH: ______________ Tulis nilai murni berdasarkan pantun yang diberi. SKOR: ________________ 210 . Akhirnya kita akan berjaya. Untuk diberi kepada Jaabar. Supaya senang kemudian hari.

Amalan ini memudahkan kita berjaya dalam kehidupan. SKOR: ________________ 211 .MODUL SBT BM TAHUN 6 PRAKTIS C7.Seterusnya sikap _______________________________ _______________________________________________________ patut kita amalkan agar hubungan baik sesama rakan akan kekal berpanjangan kita tidak akan dibenci orang. Segala ujian dan dugaan itu adalah cabaran dalam kehidupan. _______________________________________________ . Semua amalan baik ini bolehlah kita jadikan sebagai panduan dalam kehidupan kita seharian.Kita juga mestilah sentiasa ________________________________________ dalam menempuh dugaan hidup. Nilai-nilai murni dan pengajaran daripada petikan di atas ialah kita mestilah _________________________________________ supaya mendapat kesenangan pada masa depan. Isi tempat kosong dengan nilai murni yang sesuai. Selain itu. Kita juga patut ______________________________________________ apabila kita telah mencapai sesuatu kejayaan.3 NAMA: __________________________ KELAS: ____________ TARIKH: ______________ SKOR: ________________ .

Menulis mengira tiadalah jemu. Seorang insan yang kini berjaya. Setiap ujian semuanya lulus. Ilmu yang perlu terus diburu. Kepada keluarga ingin berbakti. Gigih berusaha membawa tuah. Demikian coretan sebuah kisah. Gigih berusaha bertungkus-lumus. Membuang masa dielak selalu. Jangan dilupa Tuhan yang kudus.MODUL SBT BM TAHUN 6 LAMPIRAN 8 Baca dan fahami syair di bawah. Kerana hidupnya rajin berusaha. Senang hidupnya lagi bahagia. Usaha Membawa Tuah Dengarlah teman suatu cerita. Adik-beradik pun ramai lagi. Janganlah kita mudah menyerah. Dirinya mesti hidup berdikari. Azam dan tekad di dalam hati. Mengecap bahagia sesudah susah. Segala usaha hendaklah terus. Membaca buku setiap waktu. 212 .

Menulis mengira tiadalah jemu. Kerana hidupnya rajin berusaha. Segala usaha hendaklah terus. Gigih berusaha membawa tuah. Janganlah kita mudah menyerah. Setiap ujian semuanya lulus. Adik-beradik pun ramai lagi. Rangkap 4 Gigih berusaha bertungkus lumus. SKOR: ________________ 213 . Kepada keluarga ingin berbakti. Senang hidupnya lagi bahagia. Dirinya mesti hidup berdikari. Seorang insan yang kini berjaya. Membuang masa dielak selalu.1 NAMA: __________________________ KELAS: ____________ TARIKH: ______________ Senaraikan amalan baik yang terdapat dalam syair tersebut. Rangkap 2 Azam dan tekad di dalam hati. Mengecap bahagia sesudah susah. Rangkap 5 Demikian coretan sebuah kisah. Rangkap 3 Membaca buku setiap waktu.MODUL SBT BM TAHUN 6 PRAKTIS C8. Jangan dilupa Tuhan yang kudus. Ilmu yang perlu terus diburu. Rangkap 1 Dengarlah teman suatu cerita.

bertekad untuk berjaya ________________________________________________________________ ________________________________________________________________ SKOR: ________________ 214 . berbakti kepada keluarga ________________________________________________________________ ________________________________________________________________ 4.MODUL SBT BM TAHUN 6 PRAKTIS C8. mengingati Tuhan ________________________________________________________________ ________________________________________________________________ 6.2 NAMA: __________________________ KELAS: ____________ TARIKH: ______________ Bina ayat yang lengkap daripada rangkai kata yang diberi. berdikari ________________________________________________________________ ________________________________________________________________ 3. menghargai masa ________________________________________________________________ ________________________________________________________________ 5. rajin berusaha ________________________________________________________________ ________________________________________________________________ 2. 1.

Isi tempat kosong dengan rangkai kata yang sesuai. segala usaha kita perlu disertakan dengan ( 5 )____________________________ agar mendapat keberkatan. Agar masa yang terluang dapat digunakan untuk melakukan aktiviti yang berfaedah.3 NAMA: __________________________ KELAS: ____________ TARIKH: ______________ . Di samping itu. Namun begitu. Kita hendaklah ( 1 ) ___________________________________ sekiranya ingin mencapai kejayaan dalam bidang yang diceburi. Sikap suka ( 2 )_______________________________________ beban ibu bapa. bertekad untuk mencapai kejayaan rajin berusaha mengejar ilmu pengetahuan doa kepada Tuhan berbakti kepada keluarga bijak menggunakan masa Terdapat beberapa amalan baik yang boleh didapati daripada syair tersebut. kita juga perlu ( 4 ) ________________________. SKOR: ________________ 215 . Selain itu. dapat kita membantu dituntut meringankan juga ( 3 )____________________________________________ supaya menjadi orang yang berilmu.MODUL SBT BM TAHUN 6 PRAKTIS C8. kita perlu ( 6 )_______________________________________dalam kehidupan bagi menjamin kehidupan yang sempurna. Akhir sekali.

Razali Muhammad dan Samsudin Lani. Kanak-kanak itu dikenali sebagai Abdul Samad Osman.MODUL SBT BM TAHUN 6 PRAKTIS C9. dipercayai punca keracunan itu adalah daripada sejenis buah-buahan jeruk yang diimport dari negara jiran. Menurut pegawai perubatan yang bertugas ketika itu. 6 Jun – Tiga orang kanak-kanak dimasukkan ke Hospital Besar di sini pagi semalam. pemakanan yang bersih akan menjamin kesihatan. siasatan lanjut akan dijalankan. Jururawat dan doktor bertugas memberikan layanan yang baik kepada mereka. Mereka kini dikatakan sedang beransur pulih. SKOR: ________________ 216 . Mereka dikatakan muntah-muntah dan sakit perut setelah makan di kantin sekolah mereka. MIRI. Doktor Zawawi telah menasihati mereka agar makan makanan yang bersih dan berkhasiat. Guru yang bertugas telah mengambil tindakan segera dengan menghantar mereka ke pusat kesihatan yang berhampiran. Semua pengusaha kantin sekolah disarankan agar memastikan makanan yang dijual untuk murid-murid berkhasiat dan bersih. Katanya lagi.1 NAMA: __________________________ KELAS: ____________ TARIKH: ______________ Garisi ayat yang menjadi kata kunci pengajaran dalam petikan di bawah. Walau bagaimanapun.

Kita juga hendaklah membeli makanan yang dijamin ( kebersihannya / keracunannya ) agar tidak menjejaskan kesihatan.MODUL SBT BM TAHUN 6 PRAKTIS C9. SKOR: ________________ 217 . kita perlulah segera mendapatkan rawatan daripada pihak ( doktor / guru ).2 NAMA: __________________________ KELAS: ____________ TARIKH: ______________ Pilih dan garis perkataan yang tepat bagi melengkapkan jawapan yang diberi di bawah. Terdapat beberapa pengajaran yang perlu diamalkan dalam kehidupan seharian. Antaranya ialah kita perlulah ( mengabaikan / berwaspada ) ketika memilih makanan kegemaran. Kita sepatutnya( menasihati/ menegah ) rakan-rakan agar memilih makanan seimbang sebagai amalan hidup kita. Kita sepatutnya ( menghindari / mengamalkan ) pemakanan yang boleh memberi khasiat untuk tubuh badan kita. Sekiranya kita mengalami sebarang gangguan kesihatan.

4 Kita sepatutnya _______________________________________ agar memilih makanan seimbang sebagai amalan hidup seharian. menjaga kebersihan diri pemakanan seimbang berterima kasih rnendapatkan rawatan menasihati rakan-rakan 1. Kita mestilah mengamalkan__________________________________ untuk menjamin kesihatan tubuh badan kita. 5 Kita haruslah __________________________________kepada ibu bapa kita yang sangat mengambil berat terhadap diri kita.3 NAMA: __________________________ KELAS: ____________ TARIKH: ______________ Tulis amalan baik yang berkaitan untuk melengkapkan ayat-ayat di bawah. kita hendaklah segera _________________________________ 3. Sekiranya kita mengalami gangguan kesihatan.MODUL SBT BM TAHUN 6 PRAKTIS C9. persekitaran dan pemakanan kita sepanjang masa. Kita perlulah _______________________________. SKOR: ________________ 218 . 2.

pertunjukan 5. A 2. engkau PRAKTIS 2C 1. sejak 3. Siapakah 3.1 1.3 1.MODUL SBT BM TAHUN 6 SKEMA JAWAPAN PRAKTIS 2A BAHAGIAN 1: PEMAHAMAN DAN TATABAHASA PRAKTIS P1.1 1. A 5. bangsa dan negara 5. pengorbanan 3. lilin membakar diri 4. ke Ke bawah 1. Pasukan Pengakap Sekolah Kebangsaan Seri Setia akan mengadakan program perkhemahan pada hujung minggu ini. atau 4. C 2. mereka 3. awak 4. agama. B 4. D 2. A 3. Kampung Kepayang dilanda ribut kencang secara tiba-tiba pada sebelah petang. rosak PRAKTIS P1.2 1.00 petang 3. kami 5.2 *Sebarang jawapan yang munasabah *Setiap yang dibina perlu ada subjek dan predikat Contoh: 1. B 3. Bagaimanakah 5. kecuali PRAKTIS 1C 1. akan 3.3 1. D 3. C 5. C 5. C PRAKTIS 3C 1. kepada PRAKTIS 1A 1. enam tahun 2. A 4. A 4. akan 6. PRAKTIS P3. pada 2. Apakah 4. D 2.1 1. dengan 3. dari 2. kepada 5.2 1.3 1. C PRAKTIS 3A 1. A 3. Seorang warga emas cedera parah kerana dihempap tiang seri rumahnya 4. beliau 2. pencapaian PRAKTIS P2. Datuk Malik. bencana 5. A 3. Kejadian itu bermula pada pukul 4. sekolah menengah PRAKTIS P2. D 4. Ketua Kampung Kepayang tiba di tempat kejadian lima belas minit kemudian 5. C PRAKTIS P3. kecantikan 3. B Sebarang jawapan yang munasabah PRAKTIS 2B 1. penggalak 4. membina 3. daripada PRAKTIS 3B Melintang 1. B 4. tetapi 3. dia 6. Mangapakah PRAKTIS P2. kencang 2. C 4. seperti 2. Mangsa-mangsa ribut akan diberi bantuan sebagaimana yang dijanjikan oleh Ketua Kampung PRAKTIS P1. 2. C 5. demi 4. Di manakah 2. menimpa 4. kerana 2. kerana 2. C 2. B 2. supaya 5. A 5. serta PRAKTIS 1B 1. tetapi 3. dengan 5. rancangan 2. C 219 . A 5. sekiranya 4. A 3. C PRAKTIS P3.

penurunan 4. C 5. empat tahun lepas. menghasilkan Contoh Kata Kerja Pasif 1. B 2. C 5. perselisihan 10. melibatkan 5.1 1. 4. diadakan 3. memastikan 2. A 4.. negeri-negeri PRAKTIS 6B 1. awan-gemawan 8. bermulalah 5. pemasyhuran 2. A 2. 5. PRAKTIS P5.MODUL SBT BM TAHUN 6 PRAKTIS 4A PRAKTIS 5C Contoh Kata Kerja Aktif 1. harus PRAKTIS 5B 1. D 1. rempah-ratus 2. mengunjungi 3. D 5. mengambil 8.. dijalankan 2. Setiausaha Persatuan Bahasa Melayu. ingin 3. berbagai-bagai 6. C 2. berpusu-pusu 5. 3. memartabatkan 4.3 1. 5. C 4.. B 3. mengatasi 220 . PRAKTIS P5. acara-acara 4. dilaksanakan PRAKTIS 4B *Rujuk lampiran P3 untuk mendapatkan jawapan PRAKTIS 4C 1. hendak 3. kecil-kecilan 6. 2. D 2.1 1. memakai 5. memberi pendedahan kepada para pelajar bagaimana minuman diproses. menyambut kemerdekaan 3. mengadakan 2. Rakyat Malaysia 4. menonjolkan 3. gundah-gulana PRAKTIS 6C PRAKTIS P4. A 4. 4. pernah 4. 14 Julai 2007. 2 14 Julai 2007 pihak kilang dapat memberikan maklum balas segera. masih 5. PRAKTIS 5A 1. A 3. Kilang Minuman Sabah International Dairies Sdn. pernah 2..2 1. ingin 4. calar-balar 7. kemerdekaan 3.2 Azilah Binti Arullah. D 2. A 2. 3. Langit-langit 4. D PRAKTIS 6A 1. 2. 40 . Jejari 3. C 3. B 5. menjayakan 9. dapat PRAKTIS 7B (cadangan jawapan) 1. Bhd. dimuatkan 5.3 1. B 4. akan 5. PRAKTIS P4. akan 2. D 5. C 3. berdaulat 6. mengingati sejarah negara PRAKTIS P4. kehujanan 4. gilang-gemilang 5. dipamerkan 4. 40 orang murid dan 2 orang guru pengiring. C 3. murid-murid 3. 31 Ogos 1957 2.C PRAKTIS P5. jurubahasa 7. berwarna-warni 2. C 4. untuk memohon kebenaran melawat kilang minuman. sasterawan 8. 5. terutama 10. pembedahan 9. tersergam 6. 1. disambut 7. meningkatkan 3. 4. Bilakah Di manakah Siapakah Bagaimanakah Mengapakah 1. perarakan 5. A PRAKTIS 7A 1..

sunyi PRAKTIS 10B PRAKTIS P7. Bunga yang digubah oleh ibu cantik benar. Kuala Langat. dilahirkan? 3. hasil bumi negara kita. lembut 6. C 5. C PRAKTIS 8A 1.MODUL SBT BM TAHUN 6 PRAKTIS 7C 1. bahagia . rajin 10. Tulisannya amat kemas 5.2 1. curam 8. A 4. D 5. denda 2. Razif. sungguh PRAKTIS 8B (cadangan jawapan) 1. yakin 10. A 4. B 4. B 5. rakyat – pemimpin 5. laju 9. C 5. di Kampung Kanchong Darat. halus 3. D 2. duri 5. C 4. sekali 2. 5. bebas – belenggu 2.3 1. akal 8. A 2.2 1. Misbun. 4. senang 9. Merdeka 4. 3. curang 7. PRAKTIS P7.1 Ke bawah 1. berani 2. Patuh 221 . rendah PRAKTIS 9C 1. 2. jaga – lena 4. D 3. C PRAKTIS P6. B 3. bersatu agar dapat mengisi kemerdekaan dengan memacu ke gerbang jaya. baru – lama Melintang 1. Rumahnya sangat besar. Timbalan 6. PRAKTIS 8C 1. A PRAKTIS 10A 1. 4. pihak lawan? 5. pendek 7. B 2. Erat 3. Jumlah 7. Ikhlas 5. lebih giat lagi? PRAKTIS 9A PRAKTIS P6. datang – pergi 3. kukuh 3. 2. besar 2. dalam permainan badminton? 2. berat 3. C 5. turun – naik 5. Selangor.3 1. rajin 8. cantik 6. Indah 4. Inggeris dan Jepun 3. C 3. jahat 5. malam – siang 4. terlalu 4. gembira 4. pada pukul 12. Sangsi Ke bawah 1. paling 5. azam 4. merampas semula Piala Thomas? 4. gemuk 5. sangat 3. Kedai runcit itu agak jauh dari jalan besar. A 3. Janda 3. Dian 2. D 2. Masakan ibu adalah yang paling sedap saya rasakan. 2. B PRAKTIS P6. 5. A 2. 3.1 1. D 3. depan – belakang 3. tua 4. Musnah 2. Ya 1992 keluarga baru 1.derita Melintang 1. Belanda. D 4. bangun – duduk 2. Handal 5. A PRAKTIS P7. bising 4. lantang PRAKTIS 9B 1. Jailani dan Rahman.00 tengah malam.

3.MODUL SBT BM TAHUN 6 PRAKTIS 11C 1. Oleh itu PRAKTIS 12B 1. segugus 5. B 5.. C 4. A 5. sepucuk. 5. senang – susah 3. B PRAKTIS 13A 1. 5.2 1. kekal – sementara PRAKTIS P8. A 222 . D 3. sebatang 2. D 5. D 1. 2. Apakah penyebab utama berlakunya kebakaran ? 3. senang 3. kenari 2. D 4. D 4. membeli – menjual 5.3 1. Namun begitu 2. dihadiahkan 5.1 1. sesikat 4.3 1. Justeru itu 4. B 4. sebuah 3. sebatang 2. Zahid anak tunggalnya. mencari kerja 4. anak tunggal 3. B 5. 5. B 2. sekaki 5. A PRAKTIS 12C 1. Hospital Universiti. D 2. Lupa asal usul atau tidak mengenang budi. Lebih-lebih lagi 3. Pendapatan yang diperoleh cukup untuk sehari sahaja. Memelihara seseorang dengan penuh kasih sayang. B 4. A 3. 3. Kuala Lumpur. Kesabaran yang membahagiakan Mak Siti 2.2 1. C PRAKTIS P10.. 5. tugas Mak Siti sebagai ibu 4. 3. anak tunggal Mak Siti 2. C 2.3 1. kuntum PRAKTIS 11C 1. Ibu yang membesarkan dan mendidik anaknya seorang diri kerana kematian suami atau perceraian. Apakah sikap yang tidak perlu ada dalam diri kita ? 5. B 2. rajin . D 3.2 1. kais pagi makan pagi. PRAKTIS P9. sejambak PRAKTIS 11B 1. ibu tunggal 2. A 5. keadaan anak Mak Siti 3. C PRAKTIS 12A 1. B 3. Akhir sekali 5. Apakah Mengapakah Siapakah Bagaimanakah Di manakah PRAKTIS P9. Mak Siti terlalu sedih melihat anaknya. C 3. berjaya – gagal 4. 3. Tingkat lima. PRAKTIS P10. C 4. Seseorang yang tidak mempunyai adikberadik kandung. 4. C 2. Mak Siti bertemu anaknya PRAKTIS 11A 1. pasar PRAKTIS P8. 4.malas 2. 2. Mengapakah kanak-kanak perlu diawasi oleh ibu bapa ketika di rumah ? 4.. C 5. Apakah tajuk syarahan yang disampaikan ? 2. D PRAKTIS P10. lupa daratan PRAKTIS 13B 1. bagai menatang minyak yang penuh 5. Tambahan pula Namun begitu Oleh itu Lagipun Jadi PRAKTIS P8. kais petang makan petang 4.1 1. A 2. A 3. 2. Kehidupan Mak Siti susah dan serba kekurangan. hidup Mak Siti sunyi 5. B 4. sebuah 4. C PRAKTIS 13C 2. seekor 3. 4.1 1. D 3. Bagaimanakah kebakaran dapat dielakkan ? PRAKTIS P9. 4. A 5.

. Aduh B. tahan 6. berulang / masih 2. C 3. D 4. 2. E PRAKTIS P13. B 4. D 6. PRAKTIS 15B 1. B 1. C 2. X 3. C 2. A 3. aku mengulang kaji pelajaran. A 4.. B PRAKTIS P12. D 2. D PRAKTIS 15A A. A 1. E 5. D 2. pulang dari pasar. B 5. B 2. √ 2. C 5. B 5. Amboi 4. Mengapakah penulis perlu bersenam ? 5. Amboi 2. Bank Pertanian 4. A 5. 3.1 PRAKTIS P13. tidak dalam / sedikit 5. padam 2.1 1. 5.2 PRAKTIS 17A 1. Wah 3. Di manakah penulis dan keluarganya berjoging ? 4. lanjut 8. E 3. 5.. D 5. X 2. √ 223 . A 2. Syabas PRAKTIS 15C 1. C 2. Cis 2. Wah 3. B 4. Emak . X 5. Bilakah penulis akan menghadapi peperiksaan UPSR ? 3. Mira .. A 3. A PRAKTIS 16B 1..MODUL SBT BM TAHUN 6 PRAKTIS P11. Taman Merdeka. Syabas 3. X 3. Ayah . pasar tani PRAKTIS P12. lanjut 3. C 2.. jatuh 7. B 5. F 4. √ 4. A PRAKTIS P13. Siapakah yang menghantar penulis ke kelas tuisyen ? PRAKTIS P11. menganggukkan kepala tanda bersetuju untuk membelikan aku beberapa biji durian. C 3. A PRAKTIS 16A 1. 3. A 3. Aduh 4.1 1. √ 4. B 4. kuno / sudah lama benar 3. senyap / tidak meriah / dingin 2. PRAKTIS P14. B 6. tahan PRAKTIS 17C 1. Apakah yang dilakukan oleh penulis pada setiap pagi Ahad? 2. Oh 5.2 1. C 3. tanda / petanda / butiran tempat tinggal 4.1 1.. D PRAKTIS P11. Oh 2. D 4. A 4..2 1. C 5. A 4. A 3. 4. Husna . Azman . C 3. B 2. F PRAKTIS P12. 1. padam 5. Nah 5. aku ternampak berbakul-bakul durian di dalam sebuah lori. Eh 1. Eh 4. X 1. jatuh 4.. 2. subur 5..3 1. bebrapa keping roti dan secawan kopi. Pak Cik Abu 3..3 PRAKTIS 17B 1. B 5. A 6..3 1.. Sayur-sayuran 2. A 3. √ 5. C 5. D 1. 4. C 4. Wah 5. PRAKTIS 16C PRAKTIS 14A * sebarang ayat yang relevan boleh diterima PRAKTIS 14B * sebarang ayat yang relevan boleh diterima PRAKTIS 14C 1....

A Cadangan jawapan PRAKTIS A1. 4.MODUL SBT BM TAHUN 6 PRAKTIS P14. 2. D 2. Irfan membantu gurunya menggantung tirai untuk menceriakan pentas.2 1.2 1. Di manakah letaknya rumah ibu saudara kamu ? 5. Ahmad menceritakan kejadian yang berlaku kepada pihak bomba. 2. Cadangan jawapan A2.3 1. Penulis tinggal di Taman Panchor Jaya. Kenduri itu akan diadakan pada 20 Disember 2006 4. 6. 3. Kamarul sedang mengemop lantai yang kotor. Di kawasan perumahan tersebut disediakan kemudahan seperti sekolah dan masjid. 2. 2. rumah Haaikal terletak berhampiran dengan kedai runcit. 5. Dia pergi ke pondok telefon dengan segera. atau Tidak. Saya hendak bertemu dengan mereka pada Hari Raya Aidil Adha nanti kerana sudah lama tidak bertemu 4.3 1.1 -menyapu -mengemop -memasang -mengangkat -mengelap Skema jawapan PRAKTIS A1. Ammar yang telah menulis surat kepada Mak Long 2.1 1. Daging korban itu akan dimasak dan dihidangkan kepada para tetamu pada Hari Raya Aidil Adha 3. Ya. Bilakah kamu akan pergi ke sana ? 4. memasang mengelap mengemop mengangkat menyapu Cadangan jawapan A3. orang tua itu bukan datuk saya. Mimi menyapu sampah yang bertaburan di atas lantai. melihat rumah terbakar pergi ke pondok telefon awam menelefon bomba menceritakan kejadian yang berlaku kepada pihak bomba 5. Ya. Terdapat dua batang jalan yang menghubungkan Kampung Tualang dengan kawasan luar. 2. C 5. D 4. 5. 4. 10. 4. anggota bomba memadamkan kebakaran Skema jawapan PRAKTIS A2. D 2. Siapakah yang akan pergi ke sana bersama-sama kamu ? 3. 7. B 5. 4. Ahmad telah menelefon bomba.3 1. 3. 4. 5. 5. Ahmad telah menelefon bomba. 4. Anggota bomba memadamkan kebakaran tersebut. 5.orang tua yang berpakaian baju bercorak batik itu ialah datuk saya. saya tidak pernah pergi ke Seremban. Maznah mengelap meja dengan sehelai kain basah.2 1. 5. D 3. 5. Apakah kenderaan yang paling sesuai untuk ke sana ? PRAKTIS 18B 1.1 1.3 1. Seremban 3. Ke manakah kamu hendak pergi ? 2. Jalan Datuk Senara rumah Rizal ladang kelapa sawit kedai runcit Jalan Munsyi BAHAGIAN 2 : PENULISAN Skema jawapan PRAKTIS A1. Anggota bomba memadamkan kebakaran. C 3. 5. 224 . Ahmad melihat rumah jirannya telah terbakar. 3. Ahmad melihat rumah jirannya telah terbakar. Skema jawapan PRAKTIS A3. Skema jawapan PRAKTIS A2. saya pernah pergi ke Seremban. C 4. atau Tidak. Razlan dan Rozlin sedang mengangkat pasu bunga di hadapan pentas. 3. 4. Kebanyakan penduduk Kampung Tualang bekerja di lading kelapa sawit.2 1. Penulis berharap agar ibu saudaranya hadir semasa kenduri tersebut kerana mereka sudah lama tidak berjumpa. 3. PRAKTIS 18C 1. Jenis surat yang ditulis oleh Ammar ialah surat kiriman tidak rasmi. 3. PRAKTIS 18A 1. PRAKTIS P14. 2. 2. Dia pergi ke pondok telefon dengan segera. Ahmad menceritakan kejadian yang berlaku kepada pihak bomba. 2. 9. 3. Ladang getah terletak dengan kawasan perumahan. Haiwan yang akan dikorbankan ialah lembu 5. 8. 3. 4. B Skema jawapan PRAKTIS A3. 2.

7 6. April Januari Mei Mac Februari Skema jawapan PRAKTIS A5. memberi tenaga untuk menjalankan pelabagai aktiviti. tambang 9. . 2. 3. tertinggi gagal lulus meningkat merosot Cadangan jawapan PRAKTIS A5. sihat walafiat 4. 3. tempat 3. Dalam ujian bulan Mei. dia telah lulus pada bulan Februari.9 9.10 10.3 1.3 * Murid mengarang karangan berpandukan rangkai kata yang diberi berlari ke tempat kejadian – melihat kemalangan jalan raya – kereta dan motosikal penunggang motosikal – parah – pemandu – ringan menelefon ambulans – polis trafik ramai orang datang – melihat ambulans tiba – mengsa ke hospital polis trafik – mengawal lalu lintas orang ramai – tempat kejadian ibu bapa – pulang – menceritakan berhati-hati di jalan raya Skema jawapan PRAKTIS B2.5 8. 4.6 4. 3.Menelefon pihak bomba .2 1. 25 JUN 200 3. Lemak dan minyak berlebihan di dalam badan menyebabkan kegemukan dan mudah terkena penyakit.1 Skema jawapan PRAKTIS B2. 4. Skema jawapan PRAKTIS A4. .Menjerit meminta tolong daripada jiran-jiran . protein lemak Garam mineral air gentian kasar Skema jawapan PRAKTIS B1. 5. 2. Sekolah Kebangsaan Pomotodon Peti Surat 204. 3. memberi tenaga dan haba 3. Kekurangan karbohidrat boleh menyebabkan badan menjadi susut dan mudah letih. .2 Jawapan berpandukan susunan yang betul pada Praktis B2. 2. 3. 5. . . berita (surat) 6. 2.3 3. lawatan 7.4 5. Iodin diperlukan di dalam badan supaya dapat mencegah penyakit beguk.1 1. Badan kita perlu cukup vitamin supaya dapat melawan jangkitan penyakit.1 1. 5. membantu pergerakan najis dalam usus Skema jawapan PRAKTIS A4. tarikh 2.2 2. 2. Hanisya telah gagal dalam bulan April kerana tidak mengulang kaji. Memohon Kebenaran Melawat Kilang Minuman 4. 4.1 Cadangan jawapan PRAKTIS B2. Pada bulan Januari. membina tubuh badan 4. 4. . melawan jangkitan penyakit 5.1 1.3 1. maaf 5. Hanisya telah lulus dengan cemerlang. Setelah berusaha. 4.1 1.2 1. 5. . menjaga diri Cadangan jawapan PRAKTIS B3. Cadangan jawapan PRAKTIS B1. 3.2 menziarahi bermain terbakar menelefon meminta memadamkan marak menceritakan memuji Cadangan jawapan PRAKTIS B1.8 7. Keputusan ujian Hanisya pada bulan Mac semakin meningkat. 5. isikan / lengkapkan 8. Hanisya telah gagal dalam ujian Bahasa Malaysia dengan mendapat markah 20 peratus. 2. 88857 Inanam Sabah 2. 5. 2. 4.3 1. 14 Julai 2007 Skema jawapan PRAKTIS A5.MODUL SBT BM TAHUN 6 Skema jawapan PRAKTIS A4.Pergi ke rumah jiran untuk melihat apa yang berlaku . Hampir 2/3 bahagian badan kita terdiri daripada air.1 1. . . Saya lihat kepulan asap di rumah jiran Kejadian itu berlaku pada waktu petang Kejadian itu berlaku disebabkan dapur gas Saya dan adik berasa cemas . .Membantu jiran-jiran memadamkan api * ( Tindakan-tindakan lain yang logik boleh diterima ) 225 . membenarkan 10.

Berhubung dengan perkara di atas. Rusdi Ahmad. Saya membersihkan kelas bersama-sama rakan 7.Berjaya ditahan oleh polis di Simpang Tiga . tarian dan lain-lain 4.saya belajar bagaimana menulis karangan catatan harian 10.Bapa menghantar saya ke sekolah. 9. memancing 6. LABUAN. Pelbagai acara persembahan oleh murid-murid tahap 1 dan 2. Guru memberikan latihan kepada kami 1. terima kasih 7.diserbu beberapa orang lelaki tidak dikenali . Sekolah Kebangsaan Pomotodon Cadangan jawapan PRAKTIS B3. tandatangan 10. dimaklumkan permohonan tuan untuk melawat kilang minuman telah kami terima 7. ________ JUN 2007 4.00 pagi . memungut 4. .loceng berbunyi menandakan waktu rehat . 48 tahun yang ternampak kejadian itu . Kami sangat berbesar hati menerima kunjungan tuan .3 Salin semula daripada PRAKTIS B4.Saksi.loceng berbunyi menandakan waktu balik .semua murid berhimpun di dataran perhimpunan. Beg Berkunci 203.30 petang semalam .00 petang . Guru Besar menyampaikan ucapan kepada muridmurid Isi-Isi Utama 1. pulang 2. Kebenaran Melawat Kilang Minuman 6.2 Skema jawapan PRAKTIS B5. memasak 7. menolong 5.P.pada pukul 1. Kesemua ibu bapa dijemput hadir 2.3 226 .3 W. Setiausaha Persatuan Bahasa Melayu. 3. Sabah International Dairies Sdn.1 1.3 Alamat pengirim Alamat penerima – tarikh Tuan Tajuk surat Pengenalan 2.00 pagi Skema jawapan PRAKTIS B4. Tuan 5.saya makan bersama-sama kawan di kantin 11.MODUL SBT BM TAHUN 6 5.saya kepenatan apabila sampai di rumah lalu tertidur Cadangan jawapan PRAKTIS B4.4 Jawapan berpandukan PRAKTIS B5. berpisah 10. Pengarah Pelajaran Negeri. (pastikan sesuai dengan majlis tersebut ) Contohnya : persembahan koir.10 pagi . seronoknya Cadangan jawapan PRAKTIS B4.00 petang Cadangan jawapan PRAKTIS B5.2 Perenggan 1 Perenggan 2 Perenggan 3 Perenggan 4 Perenggan 5 Penutup .jamuan ringan disajikan majlis berakhir pukul 1. catatan harian 3. Pengurus Sabah International Dairies Sdn.kami tidak belajar kerana guru-guru menghadiri mesyuarat. Bhd Cadangan jawapan PRAKTIS B3.menyerahkan kesemua emas yang ada di kedai itu . 4 kandungan / isi surat Penutup Perakuan Tandatangan Nama dan jawatan pengirim 8. Bhd. Sambutan ibu bapa amat menggalakkan Penutup – sebelum bersurai .00 pagi .2 1.30 pagi . 88996 Kota Kinabalu Sabah 2.Pihak polis menasihati orang ramai haruslah berwaspada terhadap kejadian serupa ini Cadangan jawapan PRAKTIS B5.2 7. Encik ________ merasmikan majlis tersebut 3.30 pagi . 22 Julai Sekolah Kebangsaan ______________ Di dewan sekolah Bermula pukul 8. Pengurus. Yang benar. sedih 9. Azillah Binti Arullah Setiausaha Persatuan Bahasa Melayu Sekolah Kebangsaan Pomotodon Peti Surat 204. 88857 Inanam Sabah 3.Proton Wira berwarna hitam.diharap dapat melihat secara dekat proses membuat minuman dan mendedahkan kepada pelajar tentang teknologi moden dalam perusahaan membuat minuman 8.1 menagkap ditangkap menyedari menghubungi mengepung melarikan berhati-hati berlaku Cadangan jawapan PRAKTIS B5. penggunaan teknologi moden dalam perusahaan membuat minuman 6. Sekian. bersembahyang 8.

bersimpati 8.3 Pendahuluan ucapan salam bertanya khabar mengajak berbincang bagaimana menceriakan kelas Isi-Isi penting setiap murid mesti rajin dan bertanggungjawab menyediakan jadual tugasan di dalam kelas menjalankan tugas masing-masing menghias kelas ( alas meja. Terima kasih Tuan Pengerusi Majlis. berhati – hati di jalan raya 6. mengucapkan terima kasih 2. berhati – hati 5.2 selamat pagi basikal aku pancit aku hendak makan Pokok rambutan di kebun datuk aku semuanya Tidak sabar rasanya untuk memetik sendiri pokoknya tidak tinggi tetapi buahnya peniaga buah-buahan di sekitar bila kita nak sampai ni eloklah kita letakkan basikal di tepi jalan ini baiklah Cadangan jawapan PRAKTIS B8. bunga. Akhir kata ucapan terima kasih saya lafazkan. bersalaman. meminta izin 4. sopan - - Cadangan jawapan PRAKTIS B6. Saya berharap cita-cita saya untuk menjadi doktor akan tercapai dan saya turut mendoakan kejayaan rakan-rakan 6. guruguru dan rakan-rakan. mengucapkan terima kasih 3. Salam sejahtera saya ucapkan 2. semoga kita berjumpa lagi pada masa akan datang Cadangan jawapan PRAKTIS B7. Tuan Guru Besar. membantu guru dan rakan 4.1 1. membantu 3. Salam sejahtera saya ucapkan Hadirin yang dihormati sekalian Akhir kata. durian. mempelawa 8.1 untuk membantu jawapan Skema jawapan PRAKTIS B7.2 1. Semoga kita akan berjumpa lagi Sekian.4 Jawapan berpandukan PRAKTIS B8. guru-guru dan rakan-rakan yang dikasihi.1 program motivasi untuk murid-murid tahun 6 sekeping fail yang mengandungi bahanbahan yang berkaitan dengan program tersebut Pada pukul 8. kerana buahnya boleh dicapai dengan tangan 3. sesungguhnya jasa kalian tidak akan dilupakan 5. langsat.1 salam sejahtera sangat gembira membuahkan hasil mengucapkan terima kasih mencapai kecemerlangan menjadi doktor akan mendoakan kejayaan akhir kata Cadangan jawapan PRAKTIS B7. ini ditanam secara cantuman 4.2 1.1 1. bersimpati 7. mengingati pesanan 6. menolak pelawaan dengan sopan Skema jawapan PRAKTIS C1. bersalaman dengan guru 2. langsir dll) mewujudkan sudut bacaan/pembelajaran mempamerkan bahan/hasil kerja murid Penutup bersetuju dengan cadangan melaksanakan apa yang dirancang pulang ke rumah masing-masing Cadangan jawapan PRAKTIS B8. Saya berasa bersyukur dan gembira atas kejayaan cemerlang dalam UPSR kerana segala usaha saya telah membuahkan hasil 4. terima kasih kepada semua pihak yang hadir.MODUL SBT BM TAHUN 6 Cadangan jawapan PRAKTIS B6. meminta izin 5. untuk memetik buah-buah itu Cadangan jawapan PRAKTIS B8.3 Cadangan jawapan PRAKTIS C1. aku hendak makan buah rambutan yang menjadi kegemaranku sepuas-puasnya 2. Terima kasih saya ucapkan kepada ibu bapa. terima kasih - 227 . Mazlan bin Karim pun tiba Menyampaikan kata-kata aluan dan telah mengingatkan murid-murid agar menumpukan sepenuh perhatian sepanjang progam ceramah berlangsung menjadi murid yang lebih berkeyakinan dan berketerampilan Cadangan jawapan PRAKTIS B8.3 Yang dihormati Tuan Pengerusi Majlis. mempelawa minum 10. guru-guru. Yang Berbahagia Tuan Guru Besar.2 tajuk laporan pendahuluan isi laporan penutupan tarikh tandatangan nama pelapor dan jawatan * Rujuk laporan yang terdapat pada PRAKTIS B6. penceramah jemputan. manggis dan pulasan 5. mempelawa rakan membonceng 9.25 pagi. Saya mengucapkan terima kasih kepada pihak sekolah kerana sudi mengadakan majlis meraikan kejayaan saya dalam peperiksaan UPSR 3. mengingati pesanan ibu 7. rakan-rakan. En.

Kita sewajarnya prihatin terhadap masalah rakan untuk meringankan bebanan yang ditanggung. * sebarang jawapan yang munasabah diterima. 2. mohon maaf ampun diberi 3. Skema jawapan PRAKTIS C5. 4.berhati – hati ketika memandu . 3. mempelawa 8. 5. * sebarang jawapan yang munasabah diterima.3 1.mematuhi undang – undang jalan raya .jangan terburu – buru . 2.Raju dan Kwai Ling juga sanggup membantu rakan yang dalam kesusahan.2 1. meminta izin 5. Skema jawapan PRAKTIS C4.2 1. bertanggungjawab 3. Cadangan jawapan PRAKTIS C3. 228 .3 Pengajaran daripada petikan di atas ialah kita patut meneladani sikap Hazim yang baik hati dan mengambil tahu akan kebajikan rakannya.1 1. kerajinan 2.1 1.1 . menghargai masa 5. 5.Selain itu. berhati – hati ketika memandu dan mematuhi peraturan jalan raya. Kita hendaklah menghormati orang yang lebih tua daripada kita. Kita mestilah meminta maaf atas kesalahan – kesalahan yang dilakukan. baik hati 2. 8. 4.3 1.mempunyai lesen . kesabaran 2.Sikap Raju dan Hazim yang bersimpati terhadap orang yang ditimpa kesusahan tanpa mengira bangsa patut kita jadikan contoh. Kita hendaklah mengakui kesalahan yang telah dilakukan terhadap orang lain. Kita seharusnya menghargai masa dengan melakukan perkara – perkara yang bermanfaat.bertimbang rasa . bermasyarakat Skema jawapan PRAKTIS C4. keberanian 5. 3.mempunyai lesen memandu .menghormati pengguna jalan raya yang lain . 2.tidak menggunakan telefon bimbit . baik hati 3. prihatin 4. mengingati 6. sopan Skema jawapan PRAKTIS C2.3 . bersopan-santun Cadangan jawapan PRAKTIS C4. Kita seharusnya mengucapkan terima kasih kepada bantuan yang diberikan kepada kita.memberi tumpuan ketika memandu . kerjasama 4. prihatin 4.2 1. tidak terburu-buru dan bertimbang rasa 4. suruhan tuhan yang tidak pernah diabaikan 5. 6. 4. Kita hendaklah bersabar ketika menghadapi sebarang dugaan yang mendatang.mematuhi peraturan jalan raya . membantu 4. mempunyai lessen memandu 2. 9. Kita perlulah bertanggungjawab dengan apa yang diamanahkan kepada kita.2 1. Raju bersikapprihatin kerana sudi mendengar masalah Kwai Ling. 3. Kita haruslahmenjaga keselamatan ketika di jalan raya.memastikan kenderaan selamat digunakan Cadangan jawapan PRAKTIS C2.1 1. terima kasih Skema jawapan PRAKTIS C3. memastikan kenderaan selamat digunakan Skema jawapan PRAKTIS C2. bekerjasama 5. bersalaman 2. 10. bersimpati 3. * sebarang jawapan yang munasabah diterima. bersimpati 7.memberi tumpuan ketika memandu . jika kita rasa bersalah 2. memberi tumpuan ketika memandu 5. 3. pada pagi raya mencium tangan ayah bonda 4. 7. terima kasih 3. Amalkanlah sikap bersopan-santun ketika berjumpa dengan orang yang lebih dewasa supaya dapat berbincang sebelum membuat sesuatu keputusan.MODUL SBT BM TAHUN 6 Cadangan jawapan PRAKTIS C1. 5.berada dalam keadaan baik Skema jawapan PRAKTIS C3.bertimbang rasa . Kita mestilah bertanggungjawab terhadap tugasan yang diamanahkan kepada kita. memandang ke kiri dan ke kanan Cadangan jawapan PRAKTIS C5. reda dengan ketentuan tuhan 6.

8. berdoa kepada Tuhan 6.kegigihan membawa kejayaan Cadangan jawapan PRAKTIS C8.rajin berusaha Rangkap 2 . Kita hendaklah bertekad untuk berjaya dalam kehidupan. 6. mengamalkan 4.kita juga perlu rajin belajar . 6.MODUL SBT BM TAHUN 6 Cadangan jawapan PRAKTIS C5. menghargai nyawa 6. mengejar ilmu pengetahuan 4. berwaspada 2. menghormati 3. 2.gigih berusaha . tidak mengikut perasaan 9.rajin .tidak menangguhkan sesuatu kerja .berbakti kepada keluarga . Kita hendaklah rajin berusaha untuk mencapai kejayaan dalam hidup 2.bertegur sapa * sebarang jawapan yang munasabah diterima. 1. menghargai Skema jawapan PRAKTIS C6.menghormati . kebersihannya 3.2 1.berjasa .terus mencari ilmu Rangkap 4 . 4. pemakanan seimbang 2.1 . 4.3 Skema jawapan PRAKTIS C7.berhati . mendapatkan rawatan 3.2 1. bertimbang rasa 5.mematuhi peraturan .hati . kasih sayang 7.memastikan makanan yang dijual untuk murid-murid berkhasiat dan bersih Skema jawapan PRAKTIS C9. Kita haruslah berbakti kepada keluarga agar hidup bahagia.3 .menasihati .tidak berputus asa .merendah diri/ bersabar Cadangan jawapan PRAKTIS C7.mengambil tindakan segera . menasihati rakan – rakan 5.bersikap merendah diri . mematuhi peraturan 3.mempunyai azam dan tekad . berhati . 5. bekerjasama 8.bersabar .2 1.3 1. Skema jawapan PRAKTIS C6. berterima kasih 229 . Kita sewajarnya menghargai masa supaya masa tidak terbuang begitu sahaja.hidup berdikari Rangkap 3 .tidak jemu belajar .mendengar nasihat . menasihati Skema jawapan PRAKTIS C9.3 Berdasarkan petikan di atas kita hendaklah menghormati orang yang lebih tua daripada kita.jangan mudah menyerah . bertimbang rasa Skema jawapan PRAKTIS C6.pemakanan yang bersih akan menjamin kesihatan . bertekad untuk mencapai kejayaan Skema jawapan PRAKTIS C9. doktor 5.1 1. 3.3 . berhati .1 1. hormat – menghormati 4. tidak berlumba – lumba 5.mendengar nasihat guru . bijak menggunakan masa 5. mematuhi 4.1 Rangkap 1 .bekerjasama Skema jawapan PRAKTIS C7.jangan membuang masa . Kita perlulah berdikari dalam melakukan sesuatu kerja. Kita mestilah meminta maaf atas kesalahan – kesalahan yang dilakukan * sebarang jawapan yang munasabah diterima. Skema jawapam PRAKTIS C8.makan makanan yang bersih dan berkhasiat . 5.layanan yang baik . Kita haruslahmenjaga keselamatan ketika di jalan raya.hati 2.menghargai nyawa . 3. Kita mestilah mengingati Tuhan agar hidup diberkati. 9. * sebarang jawapan yang munasabah diterima. berbakti kepada keluarga 3. Skema jawapan PRAKTIS C8. 10. 7. Kita hendaklah mengakui kesalahan yang telah dilakukan terhadap orang lain. rajin berusaha 2. Kita perlulah bertanggungjawab dengan apa yang diamanahkan kepada kita. menjaga kebersihan diri 4. tidak terburu – buru 10.sentiasa mengingati Tuhan Rangkap 5 .hati 2.2 .

MODUL SBT BM TAHUN 6 230 .

MODUL SBT BM TAHUN 6 231 .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful