Sistem Otot Rangka Manusia direka bentuk untuk bergerak.

Pergerakan tubuh badan berlaku sebagai hasil gabungan sistem rangka dan otot. Kajian menunjukkan bahan reka bentuk struktur sendi dan sokongan yang tegar menyebabkan pergerakan dapat dilakukan. Pergerakan dihasilkan oleh penguncupan dan pemanjangan otot. Otot juga menentukan magnitud pergerakan.

Fungsi Otot Otot bukan sahaja digunakan bagi menghasilkan pergerakan tetapi otot juga berfungsi untuk mengekalkan postur,menstabilkan sendi dan menghasilkan haba. 1. Menghasilkan pergerakan Semua pergerakan badan kita dihasilkan oleh penguncupan otot. Penguncupan otot membolehkan kita berjala, berenang dan mengangkat barang. Otot rangka juga membolehkan kita berupaya bertindak dengan pantas mengikut perubahan yang berlaku di sekeliling. Otot rangka juga membolehkan kita melakukan berbagai-bagai ekspresi muka seperti tersenyum dan bermuka masam. 2. Mengekalkan postur Kombinasi saling tindakan otot-otot rangka yang berlainan membolehkan kita mengekalkan postur badan seperti berdiri,duduk dan menundukkan kepala apabila menulis. Fungsi ini berlaku secara berterusan supaya mengekalkan kedudukan badan tersebut. 3. Menstabilkan sendi Semasa melakukan pergerakan,otot-otot rangka juga menstabilkan sendisendi terutama pada pergerakan yang melibatkan banyak sendi. Sebagai contoh, lakuan dalam sukan memanah.

Walau bagaimanapun. Jenis-jenis Otot Terdapat tiga jenis tisu otot iaitu tisu otot rangka. Menghasilkan haba Tenaga digunakan untuk penguncupan otot. Fungsi otot ini ialah menggerakkan cecair atau bahanbahan di dalam saluran-saluran yang terdapat di dalam badan. sebahagian besar daripada tenaga ini tidak digunakan untuk tujuan tersebut sebaliknya terbebas sebagai haba.4. Otot kecil . Otot rangka juga bertanggungjawab bagi semua pergerakan badan. 2. Otot licin Otot licin terdapat pada dinding organ viseral seperti perut. 1. Tisu-tisu otot ini berbeza dari segi struktur sel. mempunyai jalur yang jelas dan terkawal. pelari pecut 100 meter mempunyai peratusan fiber sentak cepat yang tinggi berbanding dengan pelari marathon. Fiber sentak cepat digunakan untuk pergerakan yang cepat.tisu otot licin dan tisu otot kardiak.fungsi dan bentuk kawalan yang boleh dikenakan ke atasnya. Otot rangka Otot rangka melekat pada tulang dan meliputi tulang rangka. Fiber otot rangka merupakan sel otot yang terpanjang.lokasi. Halaju penguncupan fiber otot rangka bergantung kepada jenis fiber sama fiber sentak cepat atau fiber sentak lambat.pundi kencing dan saluran pernafasan. Walaupun otot rangka dikawal oleh sistem saraf jenis otot ini sahaja boleh dikawal secara sedar. Manakala fiber sentak lambat digunkan untuk pergerakan yang lebih perlahan. Sebagai contoh.

Otot kardiak berjalur seperti otot rangka teteapi otot ini di luar kawal. Kelajuannya boleh bertambah apabila dirangsang oleh sistem saraf dan sistem endokrina. Apabila satu fiber otot licin dirangsang.impuls akan Bergerak ke fiber lain dan kontraksi berlaku dalam bentuk gelombang ke fiber-fiber yang berdekatan. Kontaraksi otot kardiak pada jantung membolehkan jantungmengepam darah ke seluruh badan melalui salur darah.bahan kimia dan regangan.tidak berjalur dan dikawal oleh sistem saraf. Ciri-ciri Otot Rangka Tisu otot rangka mempunyai ciri-ciri yang tertentu untuk menjalankan fungsifungsinya. Kebolehkuncupan ( contractibility ) 3. Kebolehanjalan ( elasticity ) . Halaju penguncupan fiber otot licin adalah sangat perlahan dan kekal. Kebolehpanjangan ( extensibility ) 4. Ciri-ciri tersebut ialah : 1. Keadaan ini disebabkan oleh fiber-fiber otot licin di dalam tisu otot viseral terikat kuat dan membentuk satu jeringan yang berterusan. Kebolehujaan ( irritability / excitability ) 2.hormon. 3. Penguncupan otot kardiak hádala perlan dan dikawal oleh perentak jantung. Otot Kardiak Otot kardiak hanya terdapat pada dinding jantung sahaja.

. Keupayaan ini akan membolehkan otot untuk menguncup.Kebolehujaan ( irritability / excitability ) Kebolehujaan ialah kemampuan otot untuk menerima dan bertindak balas terhadap rangsangan yang diterima. Daya yang dihasilkan apabila otot menguncup. Ciri ini membezakan tisu otot dengan tisu-tisu yang lain. Fiber otot akan memendek apabila menguncup tetapi boleh memanjang melebihi panjang asal apabila otot relaks. Kebolehpanjangan ( extensibility ) Kebolehpanjangan ialah keupayaan otot untuk meregang atau memanjang. Lekatan otot Setiap otot rangka melekat pada tulang atau tisu-tisu penghubung yang lain. Kebolehkuncupan ( contractibility ) Kebolehkuncupan ialah keupayaan otot untuk menguncup atau memendek apabila menerima ransangan. Sekurang-kurangnya terdapat dua tempat lekatan otot yang dinamakan lekatan proksimal dan lekatan distal. Kebolehanjalan Kebolehanjalan ialah keupayaan otot untuk kembali semula ke panjang asal selepas meregang atau menguncup.

Lekatan distal juga dikenali sebagai insertion.Lekatan proksimal Lekatan proksimal ialah lekatan otot pada tulang atau tisu penghubung yang lebih hampir dengan batang tubuh. . Lekatan proksimal juga dikenali sebagai origin. 2.1.Lekatan distal Lekatan distal ialah lekatan otot pada tulang atau tisu penghubung yang lebih jauh dari batang tubuh.

Nama otot Leher Sternokleidomastoid Depan tubuh Pektoralis major Rektal abdomen Eksternal oblik Bahu / lengan Deltoid Toraks Abdomen Sisi abdomen Bahu Lokasi otot Leher Lekatan proksimal Sternum dan klavikel Lekatan distal Temporal ( mastoid ) Klavikel . lokasi dan lekatan otot. Biseps Braki Triseps Braki Belakang tubuh Trapezius Anterior lengan Prosterior lengan Bahagian Skapula Skapula dan Humerus Radius Ulna dan atas Oksipital dan semua Skapula Servikal dan Toraks. Lumbar Klavikel . sakrum dan Tibia koksiks. dan prosterior badan tulang rusuk dan Ilium. sternum dan Humerus tulang rusuk Pubis Tulang rusuk Trapezius . Humerus Femur. Ilium .Nama otot-otot utama . prosterior badan Latisimus Dorsi Pinggul Gluteus Maksimus Paha Sartorius Kuadriseps • • • Rektus Femoris Vastus Lateral Vastus Medial Anterior paha Lateral paha Medial paha Anterior paha Interior paha Punggung Bahagian bawah Toraks. Ilium Ilium Femur Femur Femur Patela Patela Patela Patela Patela . Sternum tulang rusuk Ilium Klavikel Humerus dan proses dan Skapula.

Antagonis Antagonis ialah otot yang menghasilkan pergerakan yang berlawan dengan otot penggerak utama. Sinergis Sinergis ialah otot yang membantu otot penggerak utama. Sinergis menambahkan daya untuk melakukan pergerakan yang dilakukan oleh otot . antagonis akan mengendur atau relaks. Antara peranan otot yang dimaksudkan ialah agonis. Antagonis juga mengawal aksi yang dilakukan oleh otot penggerak utama dengan mengawal kelajuan pergerakan dan kelicinan pergerakan tersebut. Apabila otot penggerak utama menguncup .• Vastus Intermedius Hamstrings • • Biseps Femoris Semitendinosus Posterior paha Posterior paha Prosterior paha Betis Betis Femur Femur Femur Femur Tibia dan Fibula Fibula dan Tibia Tibia Tibia Kalkaneus Kalkaneus • Semimembranosus Kaki • • Gastrokmenius Soleus INTERAKSI OTOT – OTOT DALAM PERGERAKAN RANGKA Pergerakan yang efektif melibatkan aktiviti pelbagai otot di samping otot utama yang berperanan melakukan pergerakan secara terus. Hal ini bermakna otot-otot dalam tubuh saling bertindak atau bekerjasama dalam melakukan suatu pergerakan. antagonis dan sinergis. Agonis Agonis adalah otot yang berperanan sebagai penggerak utama dalam sesuatu pergerakan.

pergerakan fleksi lengan. Sinergis juga menstabilkan sendi dengan mengurangkan pergerakan lain yang tidak diketahui apabila otot penggerak utama menguncup. Contoh pergerakan ini ialah aktiviti menolak dinding dengan siku bengkok atau tekan kedua-dua tangan. PENGUNCUPAN OTOT RANGKA Jenis-jenis penguncupan otot.penggerak utama. Biseps Braki dan Brakialis adalah otot-otot penggerak utama yang menghasilkan pergerakan tersebut. Contohnya . Penguncupan ini tidak menghasilkan pergerakan ( pegun ). Namun ia tidak dapat mengatasi rintangan yang ada. Dinding tidak bergerak tetapi otot triseps braki menguncup dan menghasilkan daya. Isometrik Isotonik Isokinetik Penguncupan Isokinetik . Triseps Braki bertindak sebagai antagonis manakala Brakioradialis pula bertindak sebagai sinergis yang membantu biseps Braki dan Brakialis menghasilkan pergerakan fleksi pada lengan. Terdapat tiga jenis penguncupan otot yang asas iaitu :• • • Penguncupan Isometrik Fiber otot menguncup tetapi tiada perubahan pada panjang otot walaupun penguncupan ini menghasilkan daya.

Terdapat dua jenis fiber otot rangka yang utama iaitu fiber sentak cepat ( fast twitch ) dan fiber sentak lambat ( slow twitch ). fungsi dan latihan. melompat dan menaiki tangga adalah contoh pergerakan yang melibatkan penguncupan konsentrik dan esentrik. . Penguncupan Isotonik Penguncupan Isotonik ialah penguncupan fiber otot yang menghasilkan daya yang tetap di sepanjang julat pergerakan. Penguncupan Isotonik terbahagi kepada dua iaitu penguncupan konsentrik dan penguncupan esentrik.Penguncupan Isokinetik adalah penguncupan fiber otot dengan halaju penguncupan yang tetap sepanjang pergerakan. Penguncupan jenis ini dapat dihasilkan pergerakan dengan menggunakan peralatan yang mengawal halaju yang melibatkan penguncupan isokinetik ialah dengan pergerakan tersebut. Perastusan fiber sentak cepat dan fiber sentak lambat dalam otot bergantung kepada naka. Contoh menggunakan peralatan khusus di gimnasium. otot-otot kuadriseps menguncup secara esentrik dan semasa meluruskan lutut . Halaju Penguncupan. Penguncupan Isotonik menyebabkan perubahan pada panjang otot dan berlakunya pergerakan. Semasa membengkokkan lutut . otot-otot kuadriseps pula menguncup secara konsentrik. Kebanyakan otot rangka mempunyai kedua-dua jenis fiber otot ini. Pemanjangan otot berlaku ketika penguncupan otot esentrik. Aktiviti berlari . Fiber otot boleh diklasifikasikan mengikut kelajuan penguncupan otot.. Penguncupan konsentrik pula melibatkan pemendekan fiber otot. Halaju penguncupan otot berbeza anatar satu pergerakan dengan pergerakan yang lain. Perbezaan ini dipengaruhi oleh jenis fiber otot yang terdapat pada otot yang menghasilkan pergerakan tersebut. Alat ini dikenali sebagai mesin isokinetik.

Fiber ini mempunyai keupayaan anaerobik yang tinggi dah lebih sesuai untuk melakukan aktiviti berintensiti tinggi .. Fiber ini tidak cepat lesu dan boleh menghasilkan penguncupan dalam jangka masa yang panjang. Walau bagaimanapun fiber ini mudah lesu. Fiber sentak cepat lebih besar dan berwarna putih. Fiber sentak lambat memepunyai keupayaan aerobik yang tinggi. 1.Fiber sentak cepat ( Fast Twitch ) Fiber sentak cepat juga dikenali sebagai fiber jenis II. Fiber sentak lambat ( Slow Twitch ) Fiber sentak lambat juga dikenali sebagai jenis fiber I. Fiber ini banyak terdapat pada otot-otot postur. TAJUK MATAPELAJARAN Anatomi dan Fisiologi . Fiber sentak lamabt lebih kecil berbanding dengan fiber sentak cepat dan berwarna merah. pantas dan memakan masa yang pendek. Fiber sentak lambat juga mempunyai kelajuan penguncupan yang lebih perlahan berbanding fiber sentak cepat. Halaju penguncupan bagi fiber sentak cepat lebh pantas berbanding dengan fiber sentak lambat.

5. NAMA AHLI KUMPULAN a) Pn Masnita Binti Tasilim b) En Rudzahan Bin Amran c) Cik Siti Habsah Binti Awang Seman 3. 6.2. 5. SASARAN PGSR Pendidikan Jasmani Dan Kesihatan Kohort 2 Ambilan 2009-2013. TARIKH PEMBENTANGAN 13 Mac 2011 . 4.2 Membuat satu penghubungjalinan antara anatomi dan fisiologi dalam tubuh badan manusia. 4. TAJUK MODEL Sistem Otot Rangka – ”Pectoralis Major” 4.3 Memahami antara pertalian antara sistem otot manusia dan sistem lain dalam tubuh badan manusia.1 Mengenalpasti sistem otot rangka dan fungsinya secara terperinci. 5.4 Melahirkan perasaan ingin tahu dan sayang terhadap tubuh badan ciptaan dari Nya. 7.1 Memberi pendedahan awal mengenai sistem asas otot rangka dan fungsinya. MATLAMAT 4. 5.2 Mengkaji lebih dalam lagi mengenai sesuatu otot rangka secara khusus.3 Melabelkan otot pectoralis major dengan betul dan menyatakan organ yang terdapat pada otot tersebut. para pelajar dapat :5. OBJEKTIF Diakhir pembelajaran ini .

dikaji dan dicipta. - 10 . a) Nama Model ciptaan b) Bahan-bahan c) Jangkamasa d) Kos . Latar Belakang Model. Pelajar juga disarankan menerangkan secara terperinci mengenai sistem tubuh yang dicipta dan kaitannya dengan penyakit yang mungkin atau sering terjadi pada bahagian model yang dicipta itu.Otot Pectoralis Major. Institut Pendidikan Perguruan Temenggung Ibrahim. MUSCLES SYSTEM: PECTORALIS MAJOR Pectoral Muscles. PANDUAN PELAKSANAAN DEMONSTRASI 10.1 Prosedur Pelaksanaan Demonstrasi .8. . TEMPAT Bilik 2 . 9. Penerangan hendaklah jelas dan teratur bermula dengan definisi . Dalam sesi pelaksanaan demonstrasi bagi matapelajaran Anatomi Dan Fisiologi ini. para pelajar dikehendaki mempamerkan model yang telah dipilih . fungsi dan penerangan tambahan yang berkaitan dengan model yang dicipta. Setiap ahli di dalam kumpulan dikehendaki memberi penerangan mengenai model yang telah dicipta.

Its main use in moving the arm across the body.The pectoralbis a term relating to the chest. It stems from the third to fifth ribs and converges at the shoulder blade ( scapula ) . The pectoralis major is a thick . fan-shaped muscle. Insertion Lateral lip of intertubercular groove of the humerus. ”The pectoralis minor” is smaller. fan-shaped muscle that covers much of the front upper chest. It begins at at the breastbone ( sternum ) and the cartillage of the second to the sixth ribs and is attached to the collarbone ( clavicle ) to coverage on the upper arm bone. the superior six coatal cartilages and the aponeurosis of the external oblique muscle. Pectoralis Major. Sternocostal head: Anterior surface of the sternum . which it moves up and down. ( humerus ) just below the shoulder . Artery Pectoral branch of the thoracoacromial trunk. . triangular muscle beneath the pectoralis major. The ” pectoralis major” is a large . Origin Clavicular head: Anterior surface of the medial half of the clavicle. It makes up the bulk of the chest muscles in the male and lies under the breast in the female. situated at the chest ( anterior ) of the body.

. Actions The pectoralis major has four actions which are primarily responsible for movement of the joint. as occures whem arms wrestling . iii) Rotates the humerus medially . iv) Aids in deep inspirations as in taking a deep breath before jumping in a pool. i) Flexion of the humerus .Nerve Lateral pectoral nerve and medial pectoral nerve. as in throwing a ball side-arm and in lifting a child. ii) Adducts the humerus as when flapping the arms.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful