GAMELAN

Nama: Nor Rof Izyanti bt Shaharuddin Kelas: 2 Kristal 2011 Guru Pendidikan Muzik: Cik Yew Sook Fong

Kandungan

istilah gong dianggap lebih sinonim dengan gamelan di Bali. Gamelan telah diperkenalkan di Pahang ketika pemerintahan Sultan Ahmad Muadzam Shah. Tengku Ampuan Mariam amat meminati gamelan.Pada 1913. usaha dipergiatkan dengan membawa bekas penari Pahang.apabila Sultan Ahmad Mangkat. Pada 1920. Tengku Ampuan iaitu Wan Fatimah bersama isteri kedua Sultan Muadzam Shah. Perkataan "gamelan" berasal daripada perkataan Jawa "gamel". Orkes gamelan kebanyakan terdapat di Pulau Jawa. gendang. Pada tahun 1914. Pada hari ini. dan gong. Beliau telah melatih pemudapemudi Terengganu untuk bermain dan menari tarian gamelan. Terengganu. Bali. Yang .pada 1915 set gamelan di bawah jagaanya di Pahang telah dibawa ke Istana Maziah.Che Bedah telah meningkatkan muzik gamelan.Lombok. selepas kemahkotaan Sultan Sulaiman. bermaksud memukul ataupun tukul. Tengku Ampuan Mariam telah berkahwin dengan Sultan Sulaiman Badrul Alam Syah . dan Lombok di Indonesia dalam pelbagai jenis ukuran dan bentuk ensembel. gambang.Jawa pada lewat abad ke-18.Mereka telah membawa gamelan ke Terengganu.Sejarah Gamelan« Gamelan adalah himpunan alat muzik yang biasanya menonjolkan metalofon. Tengku Ampuan Mariam di istana.Oleh sebab itu. Madura. isterinya Cik Zubedah telah berangkat ke Terengganu untuk tinggal bersama puterinya.

Set gamelan telah dikembalikan ke Pahang .Usaha tersebut telah dibimbing oleh Tengku Ampuan Mariam sendiri. Tengku Mariam berpindah ke Istana Kolam dengan membawa set gamelan bersama dua orang bekas penarinya.Wan Ahmad dan En. Sehingga tahun 1936.togok.Khoja dan Cik Meriam untuk melatih para penari di Terengganu. En. Bagaimanapun gamelan Terengganu mengalami kejatuhan akibat zaman penaklukan Jepun. . 1973 setelah berlakunya tawar-menawar yang tidak menyenangkan antara kerajaan Pahang dan kerajaan Terengganu. Set Gamelan tersebut telah dianugerahkan kepada Muzium Pahang di Pekan dan telah dipamerkan.1941 serta kemangkatan Sultan Sulaiman pada tahun 1942.Tengku Ampuan Mariam telah menulis sebuah manuskrip mengenai tarian sementara Sultan Sulaiman telah bertanggungjawab menukarkan nama "Joget Pahang" kepada "Joget Gamelan Terengganu". lancang kuning dan sebagainya. Cik Adnan Abdul.gagak seteru.Berbagai-bagai lagu dan tarian dicipta termasuk lambang sari. geliung. sultan dan permaisuri berjaya memiliki set gamelan sendiri. Selain itu En Wan Mohd. bekas pemain muzik Pahang telah bersama-sama melatih kumpulan Terengganu yang dikelolakan oleh Sultan Sulaiman. ketam renjong.Ahin.

Secara tradisionalnya Gemalan dimainkan oleh lelaki sahaja. Ianya dimainkan secara berkumpulan.Asal-Usul Gamelan« Gamelan adalah salah satu genre muzik yang amat popular di dunia. Muzik Gamelan menjelaskan kepercayaan dan perasaan yang mendalam terhadap kehidupan dalam masyarakat Indonesia. Berbeza dengan Gamelan yang dimainkan di istana. Ia bersempena dengan kebanyakan peralatan muzik atau Ricik dari jenis pukulan. Gamelan yang dimainkan di kampung adalah lebih mudah ² ianya dibuat daripada logam tembaga. . Ia dikatakan berasal dari kepulauan Jawa dan Bali di Indonesia. perkahwinan dan kematian. kayu dan buluh sahaja. Gamelan sendiri berasal daripada perkataan Jawa Gam l yang bermaksud ´pukulµ atau ´tabuhµ. Ia selalu dikaitkan dengan upacara ritual kelahiran. Di kampung-kampung Gamelan dimainkan di berandar khas berbentuk 4 segi di hadapan rumah. dan tidak ada seorang pun pemain yang kelihatan menonjol dalam sesuatu persembahan.

Ianya perlu dianalisis oleh pemain terlebih dahulu sebelum dimainkan.Gamelan diturunkan ke generasi berikutnya dengan cara peniruan dan ingatan sahaja. antaranya dengan penulisan notasi menggunakan huruf dan nombor-nombor sebagai panduan pemain. Notasi tersebut perlu dianalisis kerana setiap alat dimainkan secara berbeza diantara satu sama lain. . Namun hari ini teknik pengajaran yang lebih sistematik telah diwujudkan. Ini menyebabkan tiada keselarasan diantara satu set gemelan dengan set gamelan yang lain ² dari segi picnya. Alat muzik Gamelan dibuat dalam satu set. Namun begitu notasi seperti ini tidak melambangkan bunyi sebenar kerana apa yang dicatat hanyalah melodi asas sahaja.

Terdapat 2 jenis gamelan yang terkenal iaitu Gamelan Johor dan Gamelan Terengganu.. Puteri Sultan Ahmad membawa gamelan ke Terengganu apabila berkahwin dengan Tengku Zainal Abidin Terengganu. membawa set alat dan pemain gamelan dan ia kemudiannya menjadi terkenal di istana Pahang. Pada mulanya ia dibawa masuk ke Pahang selepas perkahwinan Raja Ahmad (Pahang) pada 1811 dengan puteri dari kerajaan Riau Lingga. Kedua-dua gamelan ini berasal dari Jawa Indonesia. Gamelan Terengganu dikaitkan dengan muzik istana. Gamelan Johor lebih dekat dengan gamelan asal yang terdapat di Jawa Indonesia. Gamelan di Pahang menjadi malap selepas kematyian Sultan Ahmad. .Gamelan di Malaysia. Ia didatangkan bersama penghijrahan kaum Jawa di Indonesia pada abad Ke-14 dan Ke-15.. Sejak itu ia menjadi terkenal dan dimainkan dalam istana sahaja. Permaisuri Raja Ahmad. Gamelan Jawa ini terkenal di Johor dan Selangor dimana penempatan kaum Jawa berada.

Terdapat pelbagai jenis set gamelan. Sejak itu gamelan ini mengalami banyak perubahan dan ianya lebih bercirikan Melayu dan akhirnya juga dikenali sebagai Gamelan Melayu. mengiringi majlis-majlis rasmi seperti konvokesyen IPT.Tahun 1970an Tan Sri Mubin Shepperd. berjaya membawa keluar muzik ini untuk menjadi muzik yang diterima oleh rakyat kebanyakan. perkahwinan atau persembahan kepada para pelancong. Namun kini gamelan berubah fungsi sebagai salah satu alat dalam pelajaran subjek Muzik.antaranya ialah: x Gamelan Jawa x Gamelan Bali x Gamelan Sunda x Gamelan Banyuwangi x Gamelan Kromong x Gamelan Amerika(American Gamelan) . Jenis-jenis Gamelan« Gamelan Melayu asalnya bertujuan untuk hiburan eksklusif Diraja serta mengiringi majlis-majlis tertentu istana dan tergolong sebagai 'Royal Regalia".

Pengenalan alat-alat muzik gamelan« BONANG PENGETUK KAYU BERBALUT 1. Diistilahkan sebagai gong yang berukuran kecil dan diperbuat daripada 'perunggu'.Bonang Dikenali juga sebagai Keromong. Mengandungi 2 oktafyang berlaras "anhemitomik pentatonik" dan disongsangkan. Merupakan alat melodi utama. Bonang merupakan alat terpenting dalam essemble yang menvariasikan melodi pokok ataupun satu melodi pendek yang juga berfungsi sebagai intro lagu khususnya untuk gendhing .sifat bunyi yang berprinsip dengung secara kontomi dikenali sebagai "Wedok"(perempuan) manakala yang beroktaf tinggi dikenali sebagai "Lanang"(lelaki).Ianya menggunakan sistem notasi angka yang dikenali sebagai "French Cheve System" sempena nama pengasasnya iaitu Dr Emile Cheve dari Perancis.Secara fizikalnya alat ini mempunyai bentuk seperti kendi dan sifat bunyinya "dengung". Dalam bahasa jawa bonang yang beroktaf rendah.

A[65321] __________ B[12356] Bonang mempunyai 2 rancak.bonang (penghias lagu). satu rancak adalah untuk bonang laras slendro yang berisi 12 pencon dan satu lagi adalah untuk laras pelog yang berisi 14 pencon. tangan kanan dan kiri memegang alat pemukul. Bonang membunyikan bunga-bunga melodi dan dimainkan secara oktaf. Ia dimainkan menggunakan 2 belah tangan. ketukan bergilir nod pertama diketuk sebelum rentak dan kedua selepas rentak. . Slendro mempunyai 10 buah pencon yang setiap satunya berbeza nada yang diapung di dalam ruang rak segiempat di atas dan mempunyai 2 baris atas(nada tinggi) dan bawah (nada rendah).Bonang dimainkan dengan menggunakan pengetuk kayu yang hujungnya berbalut.

Gambang mempunyai 4 oktaf panjang dan mempunyai 21 keping kayu berbentuk 4 segi panjang dan tiaptiap satu berbeza panjangnya dan tebalnya. Gambang biasanya dimainkan oleh seorang pemain sahaja. medang atau dari batang nibong. Pemain memerlukan 2 bilah pengetuk yang diperbuat daripada tanduk kerbau ( pemegang) dan bahagian pemukulnya berbentuk bulat pipih dengan tepinya disalut dengan lilitan kain. Ada juga yang diperbuat daripada buluh dan kayu nibong yang dikatakan dapat menghasilkan suara atau bunyi yang lebih mantap.Gambamg Kayu GAMBANG KAYU PENGETUK Terdiri daripada bilah-bilah kayu yang disusun mengikut pic yang diatur diatas kotak kayu yang berfungsi sebagi Kotak Gema (resonator).2.Alat pemukul ini juga dikenali sebagai 'mallet'.Menggunakan dua bilah alat pemukul khas bagi menghasilkan bunyi. Gambang adalah sejenis alat muzik 'metallaphone' yang diperbuat daripada kayu keras seperti cengal. Ia mengandungi beberapa oktafyang dijadikan sebagai alat melodi. Kepingan kayu ini terletak di atas kotak kayu panjang yang diasingkan setiap bilahnya dengan sebatang paku.Cara permainannya ialah dengan mengetuk menggunakan kedua-dua belah tangan secara .

Alat ini diletakkan di atas tali tang diikat pada kayu yang diperbuat daripada kayu keras untuk menghasilkan nada merdu setelah diketuk dengan menggunakan alat pengetuk seperti alat pengetuk bonang.Kenong KENONG PENGETUK Diperbuat daripada perunggu dan sebagai alat kolotomik yang dominan dalam rangkaian Gamelan Melayu di Malaysia. Kenong mempunyai satu set alat yang menyerupai gong tetapi lebih nipis dan bulat berbanding gong yang berbentuk pipih dan lebih tebal. Peranannya adalah untuk mengeluarkan bunyi yang lebih lembut daripada bunyi yang dihasilkan oleh gong.serentak mengikut not-not lagu Bunyi gambang berbeza daripada alat lain kerana bunyinya adalah paling rendah berbanding alatan lain yang diperbuat daripada alat lain kerana bunyinya adalah paling rendah berbanding alatan lain yang diperbuat daripada logam. Alat pengetuk kenong terdiri daripada kayu dan tali yang dililit pada bahagian atas kayu tersebut. Not pada alat kenong: 1 2 3 5 6 -------------------------- . Kenong adalah sejenis alat idiophone yang ditemui di Asia Timur Selatan. 3.Kenong dimainkan dengan cara mengetuk sekali setiap not lagu.

Bilah-bilah tadi disusun di atas tapak kayu dan disokong oleh bahan pengalas sebagai memenuhi prinsip ekustiknya.Dalam proses penghasilan bunyi. Ianya dilaraskan mengikut sistem skala 'anhemitonic pentatonic'. a)Saron Demong SARON DEMONG KAYU PEMUKUL Saron demong berperanan sebagai alat yang membawa melodi pokok dan melodi cincang sebagai bunga-bunga lagu dalam persembahan dan mempunyai oktaf yang terendah dalam keluarga saron. Pada tapak berkenaan satu ruang udara telah dibuat bagi mengimbangi suaranya dan sekaligus bertindak sebagai ruang gema bagi alat saron berkenaan.Saron Alat idiofon yang berbentuk bilahan ataupun 'slap-type' yang diperbuat daripada perunggu. Bilahan bagi alat saron lazimnya dibuat daripada besi yang menggunakan teknik kikir dan tempa.4. . kayu pemukul khas digunakan lasimnya dari jenis yang lembut.

b)Saron Baron SARON BARON ALAT PEMUKUL Mempunyai bentuk yang hampir sama dengan saron penerus. . lni bagi mengelakkan daripada berlakunya pencemaran bunyi setelah ianya dimainkan secara serentak. Alat ini mempunyai oktaf tengah yang juga berperanan membawa melodi pokok dan cincang.Alat pemukulnya yang berbentuk seperti penukul (hammer) diperbuat daripada jenis kayu yang lembut. Juga berperanan sebagai alat yang membawa melodi pokok dan cincang. bilahbilah bagi alat saron barung berukuran lebih kecil daripada saron demong dan mampu menghasilkan suara yang lebih nyaring daripada saron demong. Pada fizikalnya. Alat pemukul diperbuat dari jenis kayu yang lembut. Dari segi pemakaian alat. teknik 'perdam' digunakan pada nada-nada tertentu mengikut konteks lagunya.

Seabagai alat melodi yang menggandakan melodi pokok. Alat pemukul bagi saron pekin juga berbentuk penukul yang diperbuat daripada tanduk kerbau. Alat pemukul diperbuat daripada tanduk kerbau. saron pekin mempunyai bilah yang berukuran lebih kecil tetapi lebih menebal jika dibandingkan dengan bilah yang ada pada saron penerus. Teknik perdam juga diamalkan dalam konteks pemakaiannya dan ianya mempunyai oktaf tertinggi dalam keluarga saron serta mampu menghasilkan suara lantang dan nyaring. Alat ini pula merupakan alat penambahan baru bagi essemble Gamelan Melayu. . Dari segi fizikalnya.c)Saron Pekin SARON PEKIN ALAT PEMUKUL Dikenali juga sebagi saron penerus.Dalam permainan ini teknik perdam dan cincang sering digunakan dan mampu menghasilkan suara yang lantang dan nyaring.

Kebiasannya. Alat ini diimport dari Indonesia. Filipina dan Brunei. Gong tempatan mempunyai 'shallow rims' dan 'small boss'. Gong adalah sejenis alat muzik 'idiophone' berasal dari Asia Timur Selatan. Alat ini terdiri daripada pelbagai saiz untuk menghasilkan bunyi yang berbeza setiap satunya dan dimainkan bersama-sama mengikut rentak lagu. 1 atau 2 drum turut dimainkan serentak untuk mempelbagaikan irama muzik yang lebih unik.Gong GONG ALAT PEMUKUL Dalam Ens Muzik Gamelan Melayu terdapat 2 buah gong digunakan iaitu gong Agung dan gong Suwukan. Gong telah banyak dijumpai di seluruh Malaysia sebagai alat utama dalam upacara khas dan persembahan muzik tradisional. Alat ini terjamin berkualiti tinggi kerana cara penbuatannya adalah sukar dan memerlukan kos yang agak tinggi.5. Gong penting berperanan sebagai bunyi tulang belakang dalam essemble persembahan muzik gamelan. .

Melodi yang dihasilkan adalah untuk memberi isyarat pada permulaan dan penghabisan sesuatu lagu.Gendang GENDANG Berperanan sebagai peyokong irama. Ia dipukul dengan kedua belah tangan dan mampu menghasilkan suaramnemonik asas seperti "doh" pada permukaan besar dan mnemonik "tak'pada permukaan kecil. Gendang merupakan salah satu alat yang perlu dimainkan dalam setiap persembahan gamelan. Komposisi Gendang: . Membraphone merupakan alat muzik yang terdiri daripada selaput-selaput kulit. Oleh itu gendang merupakan alat tabuhan yang istimewa yang mempunyai sejarah pembuatan yan lama dan berkembang kepada variasi alat-alat tabuhan istimewa dan pelbagai. Gendang dalam gamelan mempunyai fungsi tersendiri yang sifatnya tiada pada alat-alat lain. irama gamelan akan menjadi tidak lengkap malah pincang. 6. Alat-alat membraphone dimainkan dengan cara tabuhan. Gendang merupakan alat membraphone. Merupakan jenis gendang dua muka seperti tempayan.Tanpa pukulan gendang..

· Antara rotan -rotan ini dikaitsilangkan dengan tali rotan. hinggga tinggal bahagian kulit batang setebal lebih kurang setengah inci. Ia dianggap alat yang paling sukar dimainkan. manakala bahagian yang besar dengan 9 urat rotan. · Bahagian depan (sebelah umbi) ditarah dan dikecilkan sedikit dari bahagian tengah dan bahagian hujungnya ditarah lebih kecil lagi hingga menjadikannya berbentuk bujur membesar bahagian tengahnya.Fungsi Gendang Gendang adalah alat penting di dlaam memimpin rentak bunyian baik rendah ataupun tinggi. · Kedua-dua hujung rangka ditutup dengan kulit binatang sama ada kulit kambing.kulit binatang dan tumbuhan rotan. . · Boleh diperbuat daripada batang kelapa yang sederhana besar. dan memerlukan kemahiran yang tinggi di dalam permainan lantaran tidak mudah untuk diberi notasi. · Badan gendang diperbuat daripada batang nangka atau batang cempedak. lembu atau kerbau. · Kebiasaanya bahagian yang kecil dicucuk dengan 6 urat rotan. · Batang dikorek untuk dilubangkan bahagian tengahnya.· Diperbuat daripada kayu. · Sebelah tepi dicucuk dengan rotan dan ditarik sehingga tegang selari dengan batang yang menjadi kerangka gendang.

.Cara-cara Menjaga Alat-alat Gamelan.. .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful