Ambalajul se defineşte ca un mijloc (sau ansamblu de mijloace) destinat să cuprindă sau să învelească un produs sau un ansamblu de produse, pentru

a le asigura protecţia temporară din punct de vedere fizic, chimic, mecanic, biologic, în scopul menţinerii calităţii şi integrităţii acestora în stare de livrare, în decursul manipulării, transportului, depozitării şi desfacerii până la consumator sau până la expirarea termenului de garanţie. Operaţia de ambalare este un procedeu sau o metodă prin care se asigură, cu ajutorul ambalajului, protecţia temporară a produsului în timpul manipulării, transportului, depozitării, vânzării, contribuind la înlesnirea acestora, până la consumare sau până la expirarea termenului de garanţie. La fabricarea ambalajelor se foloseşte o gamă variată de materiale cu proprietăţi diferite, ce corespund cerinţelor impuse ambalajelor şi care sunt potrivite uneia sau alteia dintre grupele de mărfuri ce necesită ambalare. Materialele pentru ambalaje se împart în 3 grupe în funcţie de tipul ambalajului ce se fabrică din ele, astfel:  materiale pentru ambalaje exterioare ;  materiale de protecţie, amplasate între produsul ambalat şi ambalajul exterior (materiale de umplutură ) ;  materiale pentru ambalaje de prezentare . Alegerea unui material de ambalare se face ţinând cont de gradul de protecţie pe care îl asigură produsului, posibilităţile de transport, capacitatea de a îndeplini funcţia de promovare a vânzărilor şi ponderea costului ambalajului în cadrul costului total al produsului. Materialele pentru ambalarea alimentelor pot fi clasificate în două grupe principale, în funcţie de perioada de timp de când sunt utilizate: materiale clasice de ambalare materiale moderne de ambalare. Ambalajele utilizate pentru carne şi din carne sunt următoarele:
Sortimente utilizate in industria alimentara Caracteristici Polietilena (polietena) PE PE de inalta PE de medie presiune sau presiune sau densitate mica densitate LDPE (Low medie Density Polyethylene) MDPE (Medium Density Polyethylene 10000-50000 920 - 930 930 - 940 100-110 PE de joasa presiune sau densitate inalta HDPE (High Density Polyethylene

Masa moleculara Densitate, kg/mj Temperatura de inmuiere, °C

20000-3000000 940 - 960 123-127

1

da acesta trebuie sa fie pur si lipsit de carburi cancerigene -Sub forma de folii simple -Sub forma de folii complexate cu folie de aluminiu sau celofan Toxicologie Utilizare 2 . peste care devine sensibila la actiunea unor acizi tari concentrati si a unor agenti oxidanti si devine solubila in hidrocarburi alifatice. aromate si clorurate .Bariera excelenta impotriva apei si vaporilor de apa .LDPE sensibila la hidrocarburi.Buna rezistenta la intindere.PE cu adaos de pigmenti. flexibila.Permeabila la unele lichide si gaze.Temperatura de topire. partial cristalizata -Inerta chimic fata de majoritatea reactivilor chimici pana la 60°C. este admisa. de exemplu negru de fum.5 Proprietati Polietilena (polietena) PE • Masa alba. MPa CHa/IOOOatomiC 120-180 9-15 20-33 120-180 21 5-7 135-180 28 <1. °C Rezistenta la intindere. hidrocarburi halogenate.PE cu adaos de antioxidanti (care nu sunt toxici) nu se foloseste pentru confectionarea ambalajelor destinate produselor alimentare . dura. lovire si rupere pana la -60°C .LDPE cu adaos de poliizobutena are rezistenta la solventi polari s mpermeabilitatea la gaze mai mari -HDPE are proprietati mecanice superioare LPDE . care sunt absorbite determinand inmuierea . transparenta. grasimi si uleiun vegetale si animale.Polimer inalt insolubil si in general inert . indeosebi sub forma de folie Rezistenta fata de acizi. baze si solutii anorganice .Rezistenta la soc foarte buna . spargere.

25 . foarte rezistenta la acizi concentrati. policlorura de vinii isi reduce stabilitatea (pierde molecule de HCI). inerta si netoxica in stare pura • in industria alimentara este permisa utilizarea PCV avand agenti de emulsionare cu toxicitate scazuta cum sunt sulfatii de alchil .. in tetrahidrofuran si metiltetrahidrofuran . cadmiu.Alte accesorii Polipropena (polipropilena) PP La temperaturi cuprinse intre 0 si 100°C este insolubila si inactiva fata de cea mai mare parte a produselor alimentare. ricinoleati. calciu sau zinc.Insolubila in marea majoritate a solventilor organici .5% (saruri de plumb.Utilizarea Pb si Cd ca stabilizatori are restrictii in Proprietati Toxicologie 3 . • Ambalaje variate (tuburi deformabile.) • Pelicule simple sau complexe (stratificate cu alte materiale) Toxicologie Utilizare Proprietati Policlorura de vinii PCVsau PVC (Polyvinyl Chloryde) • Are masa moleculara intre 50 000 si 90 000 si densitatea 1 400 kg/m3 .in stare pura este dura. saci impletiti din fire de PP etc. polimeri (poliesteri).Sub actiunea caldurii si luminii.Plastifianti: esteri ai acizilor anorganici (fosfati) esteri ai acizilor organici: ftalati.Diferite ambalaje (butelii diverse) . bariu.Permeabilitate la vapori de apa mai mare si permeabilitate la gaze mai mica decat poliolefinele Policlorura de vinil PCV sau PVC (Polyvinyl Chlaryde) . metilciclo-hexanona. adipati. ciclopentanona.Se dizolva in cetone ciclice. cutii. la baze si la uleiuri si grasimi .Accesorii pentru ambalaje (dopuri pentru butelii) . Protectia se asigura prin adaos de substante stabilizatoare in proportie de 0. ciclohexanona. copolimeri: copolimer butadiena-acrilonitril) • Insolubila. impreuna cu epoxizi si fosfati organici) .

acrilati) Policlorura de viniliden este netoxica Folii si pelicule pentru confectionarea de ambalaje termosudabile (pungi etc.) destinate produselor alimentare Poliamide PA • Poliamida 6 sau policaproamida are denumire comerciala diferita in functie de arile in care se fabrica: relon. nylon 6. este produsul de )olicondensare a e.caprolactamei in prezenta de acizi. alcooli sau sodiu .industria alimentara .Poliundecamida este produsul de condensare al Proprietati Toxicologie Utilizare Sortimente 4 .. sau se poate prelucra analog cu metalele: aschiere. de exemplu. la care predomina clorura de vinii (85%) .Ambalaje pentru o mare varietate de produse alimentare incluzand sucuri de fructe si uleiuri comestibile Policlorura de viniliden PCVD .Plastifiantii se utilizeaza cand se impune absenta nocivitatii. baze.Folie termoformata pentru confectionarea unei game largi de ambalaje de la cutii pentru ciocolata la tavi pentru biscuiti . profilare sau ambutisare (ultimele trei operatii se fac la cald) .dorura de vinii sau clorura de viniliden -acetat de vinii (cu denumirea comerciala Saran) . tevi etc.Film subtire pentru invelirea tavilor cu carne proaspata si cu produse din carne (permeabilitatea la vapori de apa previne condensarea acestora in interior) .Se folosesc copolimeri clorura de viniliden -clorura de vinii. folii subtiri obtinute prin calandrara . pliere. gaurire. capron.In stare plastifiata se foloseste pentru ambalaje: tuburi deformabile obtinute prin extrudare. astfel ca PCV care o contine nu se foloseste in industria alimentara Utilizare • in stare rigida fara plastifianti se poate prelucra la cald cu obtinerea de placi.Se utilizeaza mult copolimerii pe baza de clorura de viniliden . perion etc.Exista si polimeri obtinuti prin copolimerizarea clorurii de viniliden cu derivati acrilici (acrilonitril. clorura de difenil este toxica..

acizi organici.MXD-6 obtinut din meta-xililen diamina si acid adipic • Produse de condensare cu structura liniara – poliamidica . Poliundecamida nu este rezistenta fata de fenoli (m-crezol) si acizi minerali concentrati (acid sulfuri concentrat .Rezistente la baze si acizi diluati.MDX-6 are proprietati termice excelente (temperatura Proprietati 5 . rezistenta la apa este moderata.acidului aminoundecanoic si re denumirea comerciala rilsan sau nylon 11 . are punctul de topire coborat (205°C). capacitatea de absorbtie a apei este mai redusa (dupa 72 ore de imersie in apa la 20°C cantitatea absorbita este de 0.Stabilitate termica excelenta. putand fi sterilizate in abur pana la 140°C s olosind caldura uscata chiar la temperaturi mai mari . acizi minerali diluati. la trecerea de la faza solida la cea lichida (confectionare mai putin dificila ambalajelor).5-1% maximum). Ambalajele din poliundecamida prezinta o buna rezistenta chimica la un mare numar de reactivi (baze concentrate. grasim glicerina). materii grase si solutii alcaline si este sensibila la acizi sub actiunea carora hidrolizeaza usor . cu punct de inmuiere de 185°C si cu densitatea de 1 040 kg/m3. uleiuri.La incalzire PA trec brusc de la faza solida la faza lichida. sunt insensibile la apa si solutii apoase.. se prezinta sub forma de pudra sau granule translucide si inodore.Poliamida 6 este plastica.Poliundecamida (Rilsan) prezinta o zona de plasticitate la 190.200°C.Unele poliamide nu pot fi folosite la confectionarea ambalajelor impermeabile a umiditate intrucat absorb apa in proportie de pana la 10% . cu acizii puternici si agentii de oxidare eactioneaza . are o mare rezistenta la soc si o buna transparenta. fara a trece printr-o zona de plasticitate.Permeabilitatea la oxigen si alte gaze este scazuta cand filmul este uscat . da rezista bine la solventi.. de aceea prelucrarea sub forma de folii sau tuburi este dificila .

Utilizare Hârtie acoperită cu polietilenă Utilizare Ambalare lapte. tuburi.130°C. .Deoarece monomerul (e-caprolactama) este un produs toxic ce altereaza carac teristicile organoleptice ale produselor cu care vine in contact.... supe praf.Poliundecamida este un polimer netoxic utilizabil in industria alimentar deoarece nu contine plastifianti. cafea. dulceţuri. branzeturi. brânzeturi. inertie chimică si permeabilitate la vapori de apă mica (1 1 . flacoane.Rezistenţă mecanică bună. cacao.79°C) .Conţine în stratul de acoperire 20-110 g/m2 polietilenă.Folii. carne proaspata si prelucrata si alimente congelate • Tuburi flexibile. 150° C si rezistă foarte bine la apă şi materii grase..Substrat de baza al structurilor laminate folosite pentru închidere şi pentru pungi. din poliundecamida care rezista bine la temperaturi continue de 100°C. maximum 140CC . gust. putand fi sterilizate la 120. evident ca pigmenti! incorporati trebuie sa fi netoxici • Ambalarea alimentelor: branza proaspata.Este mai flexibilă decât hârtia parafinată (-60°C. zahăr.8 g/m2-24h) . carne si peste 6 . capsule etc. indeosebi cand acestea sunt sterilizate in autoclave Proprietati .Toxicitate de topire cuprinsa intr cele ale PA-6: 205°C si PET: 267°C) si este un bun material bariera la gaze si umiditate .Nu are miros. flacoane etc. pentru confect* onarea ambalajelor folosite in industria alimentara se utilizeaza policaproamid suficient de pura sau se asigura ca monomerul sa nu treaca in produsul ambalat . este termosudabilă la 140... din PA-6 .

Ambalarea şi conservarea produselor cu conţinut de umiditate şi materii grase (unt. întrucat după un anumit timp uleiurile si grăsimile o vor penetra Produse coapte şi alimente cu conţinut de grăsime Toxicologie Utilizare Hârtia pergament Proprietăţi Utilizări 7 . rezistentă la întindere 215-1450 kg/m . prezentând restricţii pentru ambalarea produselor alimentare în situatia în care conţine plumb.Hârtia sulfurizata ( pergament Vegetal) Proprietăţi .Această rezistenţă nu este totală. carne. rezistentă la apă fierbinte .Strat intermediar între feliile de carne sau bucăţile de aluat .Greutate specifică 12-75 g/m2. .Etichete in interiorul ambalajului produselor cu continut de grasime . impermeabilitate la apă şi grăsimi .Permeabilitate redusă la aer. Netoxică. margarină. biscuiti) .Greutate specifică 70-150 g/m2.Inodoră şi insipidă.Translucidă. hidratată (fibrilele de celuloză absorb multă apă astfel încât devin gelatinizate superficial şi lipicioase) pentru a fi rezistentă la uleiuri şi grăsimi .Tratată cu inhibitori ai mucegaiurilor se foloseşte pentru ambalarea brânzeturilor . rezistentă la întindere 180-450 kg/m .Acoperirea interioara a pungilor pentru ambalarea cafelei .Dezavantaj: datorită porozităţii reduse şi lipsei de afinitate pentru adezivi apar dificultăţi la confecţionarea ambalajelor prin lipire.

prafului. Alaturi de o serie de functii tehnice (rol de protectie impotriva umiditatii. clasa de calitate. atragerea atentiei clientelei . Exemple de ambalaje din folie de plastic utilizate la ambalarea produselor alimentare:  folie coextrusă multistrat pentru ambalarea în vid a alimentelor umede cu conţinut de grăsime(mezeluri.fie sub formă feliată. modul de utilizare. grafica.băuturilor.în special salamurile crud-uscate se ambalează sub vid. prin evitarea patrunderii oxigenului care 8 . prin reducerea multiplicarii eventualelor microorganisme prezente în produs.carne crudă. precum si diferentierea usoara a tipului de produs pe care il contine fata de produsele concurente s. dimensiune.etc.. cum sunt: semnalizare (la locul de vanzare). socurilor. contaminarii s. eticheta).cu barieră la gaze.a. manipulare. miros etc.carne tocată etc)având stratul barieră în exterior sau în interior. Ambalarea produselor din carne sub vid are ca scop principal prelungirea perioadei de valabilitate prin eliminarea posibilitatii de contaminare cu germeni.brânzeturi)a alimentelor care necesită tratamente termice(pizza)a laptelui. Produsele din carne. termenul de valabilitate. ambalajul indeplineste importante functii comerciale si de marketing.  folie multistrat pentru ambalarea alimentelor care lasă suc(carne.  folie multistrat.fie batonul întreg.peşte. culoare.prin forma. depozitare.pentru ambalarea în vid a brânzeturilor şi a alimentelor care nu produc suc. in deosebi la vanzarea prin autoservire.Ambalajul modern nu se limiteaza doar la protectia fizica a produsului. promovare prin ambalaj).a. compozitia. facilitarea identificarii. constituind un veritabil prim suport media (V.legumelor. distributie fizica). de conservare. pretul unitar (V.fructelor. informarea consumatorului privind mentiunile legale: originea. ci constituie un mijloc important de comunicare intre produs-producator si consumator.

.Sa fie racite in prealabil la 0-2 C.Incinta se supune actiunii vidului.Felierea trebuie realizata la grosimi de maxim 1.ar duce la accelerarea oxidării grăsimilor precum şi prin evitarea pierderilor din greutate dată de deshidratarea alimentului.Ambalajul cu produs este supus vidarii . iar apoi 9 . . Dioxidul de carbon are efecte bacteriostatice si fungistatice directe FLOW VAC® este o aplicaţie de tip flow pack care creează o pungă în acord cu mărimea produsului. . Ambalarea sub vid se mai poate realiza si sub interiorul unei incinte ceea ce presupune introducera produsului in ambalaje si apoi intr-o incinta de vidare etanseizata. Ambalarea in atmosfera controlata.5mm. Dezavantaje: .Se inlatura capacul incintei moment in care se revine la presiunea atmosferica si simultan are loc lipirea ambalajul de produs.Formarea unui exudat în ambalaj care influentează aspectul comercial. pungă ce intră într-o maşină de vidat. distrugerea pigmenţilor şi pierderea substanţelor de aromatizare.Prin fluctuaţiile de temperatură pot avea loc pierderi din valoarea nutritivă. Azotul împiedică oxigenarea lipidelor. .Produsul este introdus în ambalajul din materialul plastic la presiunea atmosferica . fie dioxid de carbon.Din cauza lipsei de oxigen culorea se modifică temporar şi devin la normal o data cu deschiderea ambalajului. Conditii: -Portiunile transate sau feliate din carne sau preparate din carne trebuie sa fie in stare de prima prospetime. . Aceste metode se folosesc pentru carne si produse din carne portionate sau feliate ce se prezinta in ambalaje inchise prin termosudare sau prin agrafare. .Lipirea foliei de produs prin acţionarea presiunii atmosferice. . . Ambalarea sub vid se poate efectua la presiune iniţială egală cu presiunea atmosferica avand urmatoarele etape: . .Imersarea produsului ambalat in apa fierbinte(85-90C) timp de cateva secunde sau trecerea produsului ambalat prin tunel cu aer cald. Atmosfera din ambalaj conţine fie azot în concentratie mai mare.

fructe de mare. Pungile vacuum sunt multistrat (5-11 straturi) cu barieră coextrudată.  să poată fii închis şi deschis cu uşurinţă. cu grosimi cuprinse între 60 și 200 microni. alune. • procentul mic de pachete devidate <1% • separarea automată a pachetelor de către maşină face ca zona de sigilare să rămână neatinsă.într-un tunel de contracţie. capacitatea poate creşte până la 120 pachete/min. De asemenea pentru ambalarea poduselor din carne se folosesc pungile vacuum. măsline. Se utilizează la ambalare. De asemenea. Se ambalează o gamă variată de produse: carne. Ambalajele sunt elemente indispensabile în cadrul circuitului producţie – transport – desfacere – comercializare jucând un rol important în păstrarea caracteristicilor de calitate ale mărfurilor.  să conţină o cantitate de produs potrivită. În afara funcţiilor pe care trebuie să le îndeplinească consumatorii mai cer de la ambalaj şi alte cerinţe ca de exemplu:  să fie comod în utilizare. O altă aplicaţie flow pack o reprezintă ambalarea salamurilor crud-uscate în atmosferă modificată. nuci. eliminându-se complet rebuturile datorate contaminării zonei de sigilare. pe mașinile de vidat. Un avantaj major al acestei aplicaţii îl reprezintă diminuarea costurilor pe pachet datorită reducerii numărului de operatori.re ermetică şi eurolock). Capacitatea acestor maşini pleacă de la 30 de pachete/ min până la 70 pachete/min (capacitate dată pentru un pachet cu lungimea de 400 mm cu sigila . 10 .  să aibă o masă proprie cât mai mică . Se oferă produse standard sau destinate gătirii și pasteurizării produselor. pește. produsul are bariera medie sau înaltă. cu atmosferă modificată sau ambalare sub vid. paste etc. Se pot imprima flexografic. de asemenea o pot imprima cu o multitudine de date reducându-se în mod substanţial numărul de operatori necesari ambalării acestor produse. adică să aibă o formă care să-i permită o mânuire uşoară. Pentru aplicaţii la care nu este necesară atmosfera modificată. Alte avantaje sunt: • viteza de operare de până la 55 pachete/min • posibilitatea integrării acestui echipament într-o linie de producţie. carne procesată. cu trei lipituri laterale sau o singură lipitură. Se pot integra etichetatoare şi imprimante ce pun eticheta în mod automat şi. brânzeturi.

prin modul în care este conceput.        11 . grăsimi. iar caracteristicile sale tehnice trebuie să faciliteze operaţiile de manipulare. compatibilitate faţă de produsul ambalat . gust propriu. transport şi stocare şi totodată să reprezinte.să nu fie toxic . un instrument eficient de marketing. grafică atractive . Un ambalaj optim trebuie să protejeze bine produsul. să permită sau nu ( după caz ) pătrunderea radiaţiilor luminoase . forma . rezistenţă mecanică ridicată . să fie uşor şi ieftin. fără miros. praf. impermeabilitate faţă de gaze.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful