SISTEM PENYAMAN UDARA PENGENALAN

Kursus ini adalah bertujuan memberi sedikit sebanyak kefahaman mengenai sistem hawa dingin. Ianya membincangkan mengenai alatan utama dalam litar penyejuk. Mengetahui berbagai sistem penyaman yang terdapat dalam pasaran dan juga mengetahui penggunaan penyaman udara.

DEFINASI
Penyaman udara boleh ditakrifkan sebagai satu proses di mana udara dikendalikan dengan kawalan keatas suhunya, kelembapan, kebersihan dan seterusnya mengagihkan udara ini ke dalam satu ruangan yang terlebih dahulu telah diketahui keperluannya dan penggunaannya. Kegunaan atau bila diperlukan (i) Di pejabat – untuk memberi keselesaan pada manusia bagi menghasilkan mutu kerja yang baik dan meninggikan daya pengeluaran. (ii) Menjaga alatan dan komponen yang berharga supaya tidak rosak atau berkarat contoh alat elektronik (komputer) dan alat ganti. (iii) Mengawal suhu dan kelembapan dalam bilik proses ubat-ubatan dan menyimpan atau pun memproses makanan dan peyimpanannya. (iv) Mengawal suhu, kelembapan dan kebersihan udara di dalam bilik pembedahan, makmal khas, Bilik Bersih. Keempat-empat kegunaan sering diperlukan di Jabatan Kerajaan dan pihak cawangan Jentera khususnya adalah diberi tugas ini

REKABENTUK
Sebelum rekabentuk dimulakan untuk mendapat saiz hawa dingin, pihak pengguna mestilah memberi maklumat yang terperinci mengenai tempat yang hendak dihawa dingin itu. Maklumat-maklumat yang diperlukan adalah seperti berikut:(i) (ii) (iii) (iv) (v) (vi) (vii) Kedudukan bangunan – arah bangunan contoh, arah ketimur, selatan dan utara. Penggunaan bangunan – sama ada pejabat, bilik komputer, hospital dan lain-lain lagi dan juga masa menghendaki hawa dingin. Bentuk bangunan – ciri-ciri arkitektual seperti tinggi bangunan atau tingkat, panjang pendik ketinggian silling dan lain-lain. Bahan binaan – lantai, dinding, tingkap, bumbung dan lain-lain. Jumlah orang – berapa penghuni dalam satu-satu ruang atau bilik. Lampu, komputer dan lain-lain alatan yang mengeluarkan haba. Pengudaraan – sama ada memerlukan pembuangan terus udara dari ruang, contoh bilik bedah.

Sistem Penyaman Udara

m/s 1

Kebisingan 5. Khidmat lepas jualan firma 9. contoh bilik kebal 3. ii.(viii) Keadaan sekeliling – bangunan bersebelahan. Harga PENYAMANAN UDARA (AIR CONDITIONING) Penyamanan Udara atau Hawa dingin adalah berkaitan dengan keadaan udara di dalam sesuatu kawasan atau bilik yang telah direka bentuk. Ciri keselamatan. Bagi mendapatkan keselesaaan tubuh badan haba ini mestilah disingkirkan. FAKTOR PEMILIHAN SISTEM Beberapa fakor memainkan peranan masing-masing terhadap pemilihan sistem dan alatan semasa rekabentuk. Had guna ruangan 7. Apabila kalori diambil oleh badan ianya ditukarkan kepada tenaga dan disimpan untuk kegunaan masa akan datang. Suhu dan kelembapan disekitar kawasan. KESELESAAN BADAN Kesemua makanan mengandungi haba dibentuk sebagai kalori. Had beban pada struktur 6. Sistem Penyaman Udara m/s 2 . Ia biasanya melibatkan pengawalan bukan sahaja suhu bilik tetapi juga kelembapan bilik serta pergerakkan udara dengan menapis dan membersihkannya. Kesesuaian air yang dibekalkan 4. 1. Perolakkan (convection). Cairwapan (evaporation). Kebebasan penggunaan. seperti tinggi bangunan dan arahnya. Kesesuaian tempat pemasanagan 8. iii. Pergerakkan badan bukan sahaja menggunakan tenaga tetapi juga menghasilkan haba. 2. Pancaran (radiation). HABA YANG DILEPASKAN OLEH BADAN Pergerakan badan akan menyebabkan berlaku proses ini :i.

Peningkatan haba. Untuk contoh. keadaan berikut akan berlaku : Badan melepaskan haba ke udara sekeliling.i. Udara sekeliling menjadi panas dan bergerak ke atas. Lembapan yang meruap dari permukaan panas akan memindahkan haba dan menjadikan permukaannya sejuk. Udara sejuk menaikkan kadar cairwapan. lebih banyak udara sejuk akan mengambil alih tempatnya dan ini akan menyejukkan tempatnya. Perolakkan a. iii) Cairwapan Cairwapan ialah proses dalam mana lembapan menjadi wap. Lembapan yang dikeluarkan dari liang kulit akan meruap dan memindahkan haba dari badan. 50 peratus kelembapan bandingan (Relative Humidity) bermakna udara mengandungi setengah Sistem Penyaman Udara m/s 3 . Kelembapan (Humidity) Lembapan dalam udara diukur dalam sebutan kelembapan (Humidity). Jika dua keadaan ini digunakan ke atas badan dalam proses membuang haba. Ianya bergantung atas jumlah lembapan yang sedia ada dalam udara dan juga atas jumlah pergerakkan udara. Badan akan cepat merasa kesan pancaran matahari apabila bergerak dari tempat terlindung ke tempat yang ada matahari. b. Pancaran Pancaran ialah proses pemindahan haba daripada punca haba (matahari. udara panas perendahkannya. api dll) kepada benda atau objek. Udara sejuk merendahkan suhu permukaan keliling oleh kerana itu meninggikan kadar pancaran. KEADAAN YANG MEMPENGARUHI KEPANASAN BADAN. Terdapat dua keadaan perpindahan haba dari tubuh melalui proses peralakkan. Suhu Udara sejuk menambahkan kadar perolakkan sementara udara panas mengurangkannya. Proses ini tidak memerlukan peredaran udara. Udara panas meninggikan suhu permukaan sekeliling oleh kerana itu merendahkan kadar pancaran. Apabila udara panas bergerakan ke atas. Prinsipal ini berdasarkan kepada keadaan di mana haba bergerak dari permukaan panas ke permukaan sejuk. ii. Pengaliran haba dari permukaan sejuk ke panas.

Proses perolakkan bertambah oleh kerana lapisan daripada udara panas sekeliling badan membawanya dengan cepat. satukaki padu udara pada 800F boleh mengandungi 11 grain pada tahap maxima. bagi menambahkan kelembapan bandingin. PENERANGAN MENGENAI PEREDARAN Bahagian-bahagian penting bagi alat dalam peredaran hawa dingin ialah :kipas (fan) sesalur bekalan (supply ducts) alir keluar bekalan (supply outlets) ruangan yang hendaka di bawa dingin (space to be conditioned) alir keluar pembalikkan (return outlets) sesalur pembalikkan (return ducts) penapis (filter) gelung penyejuk. PEREDARAN UDARA Faktor lain yang mempengaruhi kesanggupan badan melepaskan haba ialah pergerakkan udara sekeliling badan. Bagi mengurangkan kelembapan bandingan. m/s 4 Jika satu kakipadu udara mengandungi 4 grain lembapan. Proses pemelowapan memindahkan haba badan dengan cepat oleh kerana lembapan dalam udara sekelilingnya membawanya dengan kadar yang cepat. Contoh.37 atau 37% Dari contoh di atas didapati:a. tambahkan kandungan lembapan udara yang sebenar atau kurangkan suhu udara. b. c. Pergerakkan udara menambahkan :a. 0. Apabila peredaran udara berkurang proses pemelowapan. Proses pancaran berlaku dengan pantas kerana haba disekeliling permukaan berpindah pada kadar yang pantas. Bagi air satu cawan mengandungi 2800 grain dan bagi air satu paun mengandungi 7000 grain. `Grain’ merupakan unsur yang paling kecil. b. perolakan dan pancaran juga akan berkurang. tapi pada suhu 800F kelembapan bandingan ialah 4 ÷ 11 = Sistem Penyaman Udara . Bagi memudahkan unit ukuran kelembapan ia disebut sebagai `grain’ wap air. kurangkan kandungan lembapan udara yang sebenar atau tambahkan suhu udara.daripada jumlah lembapan yang mampu dikandungnya. Kelembapan bandingan berubah apabila suhu berubah.

mustahil bagi melengkapkan edara udara oleh kerana aliran udara dari sesalur bekalan akan mengalir keluar ke udara kasa. Biasanya alir keluar pembalikkan terletak jauh dari alir keluar perbekalan. Kipas dipilih supaya dapat mengeluarkan jumlah udara yang betul disamping pengawalan kelajuannya agar aliran udara dalam bilik dapat beredar dengan sempurna. Sesalur ini seboleh-bolehnya pendak dan mempunyai elbow yang sedikit supaya udara dapat mengalir dengan bebas. Bahan-bahan yang digukan untuk menutup ruangan juga memberi kesan yang penting dalam menentukan banyaknya haba atau penyejukan yang perlu disingkirkan. Ini disebabkan penghindaran haba pada badan tidak dapat dilakukan. Terdapat berbagaibagai bentuk alir keluar diantaranya seperti empat persegi sama. Misalnya. bulat dan bermacam-macam lagi. Kipas menarik udara daripada luar atau daripada bilik tapi dalam kebanyakkan sistem ia menarik udara daripada kedua-dua sumber ini dalam satu masa. Oleh kerana udara di dalam bilik tidak bergerak atau bergerakan perlahan maka keadaan tidak selesa pada badan akan berlaku.- sesalur udara bersih (fresh air duct) kotak campuran (mixing box) damper (Fresh air / Return air / Fire) Kipas (Fan) Tugas utama kipas ialah mengerakkan udara daripada atau kepada bilik. Alir keluar bekalan (supply outlets) Alir keluar bekalan menolong menyibarkan udara menyerata di dalam bilik. jika alir keluar bekalan berada disiling maka alir keluar pembalikkan berada jauh di tepi dinding atau berdekatan dengan lantai. Sistem Penyaman Udara m/s 5 . Sesalur bekalan (supply ducts) Sesalur bekalan mengalirkan udara daripada kipas ke bilik-bilik. Jika ruangan tertutup tidak ujud. Ruangan bilik Bilik ialah salah satu bahagian yang penting dalam menerangkan edara udara. empat persegi bujur. Alir keluar pembalikkan Alir keluar pembalikan ialah pembukaan di dalam bilik yang digunakan bagi membenarkan udara masuk ke dalam sesalur pembalikan.

Bahagian-bahagian penting daripada pusingan penyejukkan ialah :i. suhu cecair akan naik apabila tekanan dinaikkan. ianya mampu menyerap haba dengan jumlah yang besar. i. Takat didih cecair boleh diubah dengan menukarkan tekanan ke atas cecair.Penapis Penapis biasanya diletakkan pada penghujung sesalur udara balikkan. gelung penyejuk menyediakan alat perpindahan haba. Apabila cecair bertukar kewap. Sebenarnya suhu refrigerant tidak berubah tetapi perubahan cecair ke wap menyebabkan refrigerant menjadi panas. Jika terlampau banyak kelembapan ianya disingkirkan secara automatik apabila disejukkan oleh gegelung. Gelung ini menyediakan permukaan yang mana udara akan mengalir menyentuh permukaannya dan pada masa yang sama refrigerant mengalir di dalam gelung tersebut. Aliran udara panas melalui gelung penyejuk menyebabkan udara menjadi sejuk sementara refrigerant menjadi panas. iv. i. Gelung penyejuk .cairwapan (evaporation) Pemampat (compressor) Pemelowap (condenser) Injap pengembangan (expansion valve) Gelung penyejuk Gelung penyejuk adalah komponen yang dapat mengalirkan udara dan refrigerant. Terdapat berbagai-bagai jenis penapis yang digunakan. Dalam membekalkan permukaan sejuk untuk udara. Udara balikkan dari bilik akan melalui gelung penyejuk dan udara tersebut disejukkan pada suhu yang dikehendaki. Gelung penyejuk Peredaran udara dingin di dalam bilik menyejukkan ruangan bilik tersebut. Haba akan berpindah daripada udara kepada permukaan gelung dan Sistem Penyaman Udara m/s 6 . Ianya dibuat dari berbagai bahan. iii. ii.e. Penapis ini digunakan bagi membersihkan udara dan mengasingkan abukabuk serta kekotoran. PUSINGAN PENYEJUKAN (REFRIGERATION CYCLE) Pusingan penyejukkan menyebabkan haba berpindah dari udara ke refrigerant di dalam gelung. Pusingan ini berdasarkan kepada dua prinsipal.

meninggikan suhu wap refrigerant.seterusnya ke refrigerant yang berada di dalam gelung. Kesannya haba akan berpindah dari udara ke refrigerant melalui permukaan gelung.(condenser) Pemelowap menyediakan dua fungsi penting :memindahkan haba yang diambil oleh refrigerant di dalam gelung penyejuk. Pemampat Terdapat dua kegunaan pemampat. b) meninggikan tekanan refrigerant. a) mengeluarkan refrigerant daripada gelung penyejuk dan memaksanya masuk ke dalam pemelowap (condenser). Wap refrigerant dilalukan melalui satu gelung yang tenggelam di dalam bekas yang penuh air. a b Pemelowap . Pengeluaran (Discharge) Dengan pengeluaran atau memaksa masuk wap refrigerant ke dalam pemelowapan pemampat menambahkan lagi tekanan refrigerant. Haba dipindahkan dari refrigerant ke air melalui dinding gelung. pemampat mengurangkan tekanan dalam gelung penyejuk dan memelihara pada paras yang cukup rendah bagi membolehkan refrigerant mendidih atau merupa dan dengan sebabnya haba di serap dalam proses itu. Air kemudian yang membuat haba dialirkan ke aliran. Sedutan (suction) Dengan penyedutan refrigerant. tugasnya. Jika air digunakan bagi memindahkan haba. Sebenarnya pemampat Ini menyenangkan pemelowap melakukan Sistem Penyaman Udara m/s 7 . Ianya memelowapkan wap refrigerant kepada cecair refrigerant kepada cecair refrigerant Haba dipindahkan dan proses pemelowapan mengambil alih dalam dua cara :Secara proses penyejukkan air. iii. ii. Suhu iar yang dibekalkan ketakungan adalah lebih rendah lagi dari suhu refrigerant itu sendiri.

Jenis Kemasiap (Package Unit) JENIS MENGIKUT KATEGORI 1. Jenis Berasingan Bersesalur (Ducted Split) 4.- Bagi proses penyejukan udara. Selepas cecair refrigerant melalui liang injap dalam injap pengembangan. Refrigerant masuk ke injap di bawah tekanan.. wap refrigerant dialirkan dalam gelung dan disejukkan dengan kipas.2 Jenis Air Cooled Jenis Water Cooled 2. Jenis Berasingan (Split Unit) 3. Udara itu dihembus keluar bilik dan haba dihamburkan dalam udara kasa. udara atau air mengambil haba dari refrigerant dalam dalam proses penyejukkan refrigerant mengambil haba dari udara bilik. Dalam proses pemelowapan. Jenis Chilled Water Sistem Penyaman Udara m/s 8 . Injap Pengembangan Injap pengembangan merendahkan tekanan cecair refrigerant dan sekaligus menyejukkan cecair tersebut. Kipas menghembus udara melintasi gelung dan oleh kerana udara itu sejuk dari wap refrigerant maka wap tersebut melepaskan haba ke udara melalui dinding gelung. Jenis Tingkap (Window Unit) 2.1 1. Jika udara digunakan bagi membuang haba. ia mula berwap kerana ianya berada dalam kawasan tekanan rendah. iv. Apabila ia melalui liang injap kecil mka ia memasuki kawasan tekanan rendah daripada gelung penyejuk. Liang injap bertindak sebagai alat perjangkaan diantara kawasan tekanan tinggi dan kawasan tekanan rendah. Jenis DX 1. JENIS MENGIKUT SISTEM PENYAMAN UDARA 1.

Biasanya susutan geseran diambil di antara 0. Susutan Tekanan Dalam Sesalur Bagi menjumlahkan susutan tekanan dalam sistem sesalur mestilah dijumlahkan susutan tekanan dalam semua bahagian dicampurkan dengan susutan tekanan dalam kebanyakan alir keluar.10 inci tolok air.08 inci hingga 0. dan 1.REKABENTUK PEMASANGAN SISTEM SESALUR PADA TEKANAN SEDERHANA DAN TINGGI Definasi Sesalur tekanan rendah ialah di mana halajunya tidak melebihi 1800 kaki per minit dan tekanan tidak melebihi 2 inci tolok air.500 – 2000 kaki/minit digunakan dalam salur keluar ke unit punca.8 inci hingga 1. Bagi sesalur tekanan tinggi ialah halajunya melebihi 1800 kaki perminit dan tekanan statiknya di antara 6 inci tolok air hingga 10 inci tolok air. Kaedah yang mudah bagi menentukan ukurusan sesalur tekanan sederhana dan tinggi ialah dengan menyamakan geseran keseluruhannya.000 kaki/minit digunakan dalam sesalur cabang. dalam sesalur utama. 3. Sistem Penyaman Udara m/s 9 . Selain itu susutan tekanan pada setiap sambungan juga mestilah diambilkira. Yang dimaksudkan dengan sesalur tekanan sederhana ialah halajunya melebihi 1800 kaki perminit dan tekanan static di antara 2 inci tolok air ingga 6 inci tolok air. 2.500 kaki/minit digunakan dalam sesalur pecahan cabang.0 inci bagi setiap 100 kaki panjang sesalur (dengan kelajuan tidak melebihi 4000 kaki per minit ). Penggunaan kaedah pengurangan halaju boleh digunakan jika dikehendaki di mana kelajuan 4000 kaki/minit. Bagi menentukan ukuran sesalur dengan kaedah penyamaan halaju adalah tidak sesuai untuk digunakan bagi sesalur tekanan sederhana serta tinggi. Geseran Sesalur Bagi menentukan ukuran sesalur udara biasa digunakan ialah dengan kaedah penyamaan geseran. Susutan geseran biasanya di antara lebih kurang 0.

jejari lencungan mestilah kurang dari 1 ½ inci lebar sesalur.Halaju Tekanan Halaju tekanan ialah tekanana dikehendaki bagi menghasilkan kelajuand ari aliran udara. Sambungan ubah lentur mestilah tidak kurang dari 3 inci panjang bagi mencegah perpindahan getaran ke dalam system sesalur. Kedudukan sesekat api mestilah dinyatakan di dalam lukisan dan janga ditinggalkan di dalam penentuan am. pintu laluan mestilah diadakan bagi membolehkan pemeriksaan serta pembersihan dilakukan sepanjang masa. Penyingkir Getaran Dimana terdapat sambungan sesalur kepada mesin yang berpusing seperti kipas maka sambungan ubah lentur (felxible connection) haruslah diadakan. Tekanan Statik Tekanan static ilah tekanan yang diperlukan bagi mengatasi rintangan geseran daripada udara berlawanan dengan bahagian daripada sesalur. Sistem Penyaman Udara m/s 10 . Pintu Laluan Dimana alat perkakas mempunyai sarung digunakan. Bilah Lencungan Dimana terdapat lencungan dalam kekotal. Sesekat Api Sesekat api mestilah disediakan dalam system sesalur bagi mengelakkan berlakunya perebakkan api ke zon lain.

Binaan Sesekat Api a. c. d. Had lama tahanannya ialah lebih kurang 2 jam. Dinding Tahan Api Dinding tahan api dilengkapkan dengan binaan struktur yang dapat menahan api dari merebak ke bahagian bangunan lain. b. Lokasi Kedudukan Sesekat Api Sesekat api disyorkan mengikut seperti berikut :a. Di mana sesalur masuk atau meninggalkan lubang menegak dari bilik jentera. Ianya harus menyediakan selusur yang maksima untuk melalukan udara apabila ianya di dalam keadaan tertutup. c. Sekatan Kebakaran Sekatan atau binaan yang membahagikan bangunan untuk menghadkan merebaknya kebakaran serta menyediakan laluan untuk pelepasan diri. Ia seharusnya tetap dalam keadana tertutup semasa dalam keadaan kebakaran.Ianya disusun supaya menutup secara automatik jika berlaku perubahan suhu yang lebih tinggi. lubang lif dan juga bilik dandang. Dinding di bahagian tangga. Direkabentuk supaya tertutup secara automatik bagi mencegah haba dari kebakaran menggnggui aliran udara dan menghadkan laluan nyalaan. e. Dinding laluan awam Tingkat bumbung. Sistem Penyaman Udara m/s 11 . b.BEBERAPA KOMPONEN PENCEGAH KEBAKARAN DI DALAM SESALUR UDARA. . Di mana sesalur melalui sekatan (partition) yang boleh menolong menghadkan perebakan api. Sesekat Asap Sesekat disusun atau diatur supaya dapat menghalang aliran udara secara automatik melalui bahagian sesalur dan menghadkan laluan asap. Satu keeping logam melingkungi sekeliling sesekat api dan dimuatkan ke dalam sesalur. Sesekat Api Biasanya pembukaan sesekat dipasang dalam system taburan udara.

welded stand digunakan dan di mana konkrit joist Sistem Penyaman Udara m/s 12 .d. Sesunan Keluli Jika sesalur itu adalah berat. PENERANGAN MENGENAI KEDUDUKAN SESEKAT API Jurutera haruslah menunjukkan di dalam lukisan akan kedudukan sebenar sesekat api. dipertemukan. e. Satu tanda atau symbol boleh digunakan bagi menunjukkan jenis-jenis sesekat api. Ia harus mempunyai rintangan kekaratan. Paku konkrit jangan sekali-kali digunakan. Am Gantungan adalah perlu bagi mengawal pergerakkan dan menyangkut berat system sesalur dan juga bagi menghindarkan kebisingan. Bahan yang digunakan untuk menyangkut sesalur ialah kepingan jalur keluli dengan lapisan zing bagi menghindarkan kekaratan. Ini adalah bagi memudahkan semasa perkhidmatan (service). Selalunya penyengkut sesalur adalah hasil pekerjaan tangan iaitu bukan dari hasil pekilang. penggunaan cekaman alang adalah disyorkan. Bahan yang digunakan untuk penatang. Bagi sesalur yang ringan pelekatan konkrit jenis tepung atau pelekatan jenis sauh boleh digunakan. seperti pada kelajuan tinggi. Gantungan dan Penyangkut untuk sesalur udara. ianya mestilah disangkut bebas tanpa diletakkan berat sesalur tersebut ke atas alat pendingin udara. Bagi sesalur disambungkan pada unit penyejukan udara. Ia mestilah pada tempat perlindugnan pembukaan walaupun sesalur terbakar keseluruhannya. Binaan kayu. Untuk kerja ringan. Gantungan seharusnya direka supaya sesalur dapat bergerak bebas. Pintu laluan masuk mestilah diadakan pada setiap kedudukan sesekat api untuk tujuan pemeriksaan dan membetulkan keudukan sesekat api jika perlu. Binaan konkrit Dalam binaan konkrit di mana sesalur sederhana berat digunakan selitan konkrit adalah perlu.

Bagi bahagian sesalur yang mengalirkan udara terlampau sejuk.Sesalur hingga melebihi 120” - ukurannya 1 ¼ inci lebar x 1/8 inci tebal. sesalur seharusnya diikatkan dengan cermat kepada kayu dengan menggunakan bolt. ini bagi memudahkan pelarasannya. ianya mestilah digantung bebas pada kerangka bangunan dan jangan dibiarkan terletak pada system sesalur. ini bagi mengelakkan jika berlakunya pengembangan semasa suhu bertambah. Susur untuk sesalur Jika susur disediakan untuk sesalur. bolnya mestilah ditempatkan di bahagian dalam daripada sesalur udara. Ini bagi membolehkannya menerima besi bersudut bagi menyediakan sokongan atas susur. Sistem Penyaman Udara m/s 13 . Rod berbenang dilekatkan pada binaan bangunan. Gantungan buaian Ia digunakan di mana terdapat banyak sesalur udara digunakan. Penatang untuk sesalur menaik Bagi kenaikan menegak hendaklah disokong dalam bangunan dengan menggunakan besi bersudut melintangi akan sesalur udara. Jika gelung pemanas digunakan dalam sesalur udara.Jika sesalur udara agak berat.Sesalur besar hingga 30” 16 tolok 12 tolok 1 inci lebar 1 ½ inci lebar . Gelung pemanas dalam sesalur udara. Gantungan Jalur Gantungan Jalur biasanya dibuat sperti berikut :a) b) c) . Gantungan buaian biasanya dibina dari besi bersudut di mana sesalur udara terletak di atas. gantungan sepering adalah diperlukan.Sesalur kecil hingga 30” . REKABENTUK PENGHAMBUR SILING EMPAT PERSEGI Pemilihan Alir Keluar Ukuran penghambar siling biasanya dipilih mengikut jumlah udara yang dihamburkan ke dalam kawasan yang hendak dihawadinginkan.

8. Memilih Ukuran Penghambur (Diffuser) Pertimbangan harus diambilkira bagi factor jumlah udara.0 Pertukaran udara/jam Berdasarkan tinggi siling 7 12 Halaju bilik Purata kaki/minit 25 hingga 35 20 hingga 35 Kekisi Lubang alur Penghambur siling Empat persegi bujur Berlubang Empat persegi sama Bulat 0. Biasanya katalog yang disediakan teruntuk bagi siling yang tingginya diantara 8 – 12 kaki.8 hingga 2. Ruangan kosong sesekat yang disediakan ialah untuk mengelakkan aliran udara melanggar tiang.0 1.Perhubungan Diantara Jumlah Udara Dengan Alir Keluar Gunakan carta di bawah sebagai panduan umum bagi memilih alir keluar. hingga 3.8 hingga 2. Kedudukan Penghambur Hasil pergerakan udara sekara daripada kedudukan tengah penghambur dengan paten udara 360 0F.0 hingga 5. dengan baik. Jenis Alir Keluar Beban udara KPM/Kg.0 0.2 0. Bagi siling yang lebih tinggi atau rendah dari ini hendaklah disemak Sistem Penyaman Udara m/s 14 .6 hingga 1.Persegi 0. Jenis paten penghambur ialah 1.0 12 15 18 30 20 hingga 50 20 hingga 50 20 hingga 50 20 hingga 50 Jenis Leher Berhubung Dengan Operasi Penghamburan dengan leher empat persegi sama atau empat persegi bujur adalah tidak selicin secara penghambur leher bulat. Penghambur empat persegi sama atau bulat dapat menampung udara dengan lebih banyak bagi setiap kaki persegi dari jenis alir keluar yang lain. Ini dalam dilihat dari carta di atas. jarak pembuangan dan takat suarat yang diperlukan.8 hingga 2.5 0.2 atau 3 arah.

Bagi bilik yang memerlukan halaju yang maksima seperti Pejabat A. Sesekat dan Kekisi Bilah pelurus selalu digunakan dalam leher penghambur bagi mendpatkan aliran udara yang sama. Sesekat agihan (spliter) digunakan pada leher cabang pengeluaran. Sistem Penyaman Udara m/s 15 .Halaju Bilik Untuk keadaan yang selesa diperlukan. penghambur mestilah dipilih untuk halaju punca 100 kaki/minit bagi menyediakan halaju bilik 25 hingga 35 kaki/minit. halaju punca mestilah diambah kepada 150 hingga 200 kaki/minit bagi menghasilkan halaju bilik 50 –65 kaki/minit.

Kadar pertukaran udara adalah bergantung kepada kegunaan bangunan. Bangunan Rumah Ruang Dapor Bilik mandi & tandas Bilik Hotel Bilik tari menari Bilik makan Dapor Corridor Tandas Plant Perusahaan Kawasan Kerja Am Kawasan Mengecat Bilik Generator Bangunan Biasa Pejabat Bilik Menanti Bilik Mesyuarat Dewan Pameran Restaurant Bilik Makan Dapor Bilik Perjamuan Airchange 15 ac/hr 10 ac/hr 6 ac/hr 8 ac/hr 8 ac/hr 15 ac/hr 5 ac/hr 10 ac/hr 6 ac/hr 20 ac/hr 20 ac/hr 6 ac/hr 10 ac/hr 12 ac/hr 10 ac/hr 6 ac/hr 20 ac/hr 10 ac/hr Sistem Penyaman Udara m/s 16 . Kadar penggantian udara mestilah sesuai di antara pembuangan udara kotor dan pengambilan udara bersih dari luar bagi mendapatkan keseimbangan dalam ruangan itu. luas bilik dan kedudukan sesuatu bilik atau bangunan itu.PENGGANTIAN UDARA (AIR CHANGE) Definasi : Penggantian udara adalah satu proses pertukaran udara dalam sesuatu kawasan yang tertutup dan disebut dalam tempoh masa sejam (airchange per hour).

Sekolah Lab Kimia Audiotorium Jimnasuim Perpustakaan Bilik Darjah 6 ac/hr 6 ac/hr 8 ac/hr 6 ac/hr 6 ac/hr 6 ac/hr 6 ac/hr 12 ac/hr 20 ac/hr Panggung Auditorium Corridor Bilik Merokok Bilik Tayangan Bagi menentukan jumlah duara yang perlu dibuang dari sesuatu bilik. formula ini digunakan. Muatan Udara (Muatan Udara = (Isipadu Contoh : Satu kilang ukurannya : 10m x 20m x 5m H = = m 3) Isipadu Bilik x Kadar Pertukaran Udara m 3/jam ) ∴ ∴ Isipadu Muatan Udara = = = 1000 m 3 1000 x 6 m 3/jam 6000 m 3/jam Sistem Penyaman Udara m/s 17 .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful