1

AUTOSERVIREA Nivel de vârstă 0 - 1 an Item 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. 11. 12. 13. 14. 15. 16. 17. 18. 19. 20. 21. 22. 23. 24. 25. 26. 27. 28. 29. 30. 31. 32. 33. 34. 35. 36. 37. 38. 39. 40. 41. 42. 43. 44. 45. 46. Comportamentul Suge şi înghite lichide. Bea alimente, lichide. Întinde mâna după biberon. Mănâncă alimente pasate. Ţine biberonul fără ajutor în timp ce bea. Controlează mişcarea biberonului, îndreptându-l spre gură sau împingându-l la o parte. Mănâncă alimente făcute piure, date de părinte. Bea din ceaşca ţinută de părinte. Mănâncă alimente semi-lichide date de părinte. Se hrăneşte singur cu degetele. Ţine cana cu amândouă mâinile şi bea din ea. Duce ajutat lingura umplută cu hrană la gură. Întinde mâinile şi picioarele atunci când este îmbrăcat de adult. Mănâncă independent cu lingura la masă. Ţine ceaşca cu o mână şi bea din ea. Introduce mâinile în apă şi le pune pe faţă imitând adultul. Stă pe oliţă sau pe scaunul de toaletă pentru copii, timp de 5 minute. Pune pălăriuţa sau căciuliţa pe cap şi o scoate. Îşi scoate şosete. Introduce mâinile în mâneci şi picioarele în pantaloni. Îşi scoate pantofii atunci când şireturile sunt dezlegate şi lărgite. Îşi scoate haina atunci când este descheiată. Îşi scoate pantalonii când sunt descheiaţi. Închide şi deschide fermoare mari, fără să potrivească capetele fermoarului. Foloseşte cuvinte şi gesturi pentru a indica nevoia de a merge la baie. Se hrăneşte singur folosind lingura şi cana (vărsând puţin conţinutul). Ia prosopul de la părinte şi îşi şterge mâinile şi faţa. Suge lichide din pahar sau ceaşcă folosind paiul. Ia alimentele pe furculiţă. Mestecă şi înghite numai substanţe comestibile. Îşi şterge mâinile fără ajutor, atunci când i se dă prosopul. Cere să meargă la baie, chiar dacă este prea târziu pentru a evita accidentele. Îşi controlează scurgerea salivei din gură. Urinează sau are scaun la oliţă de trei ori pe săptămână atunci când este aşezat pe ea. Îşi pune pantofii. Se spală pe dinţi imitând adultul. Îşi scoate haine simple care au fost descheiate. Foloseşte toaleta pentru scaun, are un singur accident pe săptămână în timpul zilei. Ia apă de la robinet fără ajutor, atunci când îi este pus la dispoziţie un scaun sau o treaptă. Se spală pe faţă şi mâini cu săpun, când adultul reglează temperatura. Cere să meargă la baie la vreme, pentru a evita accidentele în timpul zilei. Îşi agaţă haina într-un cuier aşezat la înălţimea lui. Rămâne uscat în timpul somnului de după-masa. Evită pericole cum ar fi: colţuri ascuţite de mobilier sau scări deschise. Foloseşte şerveţele atunci când i se aminteşte.
1

1 - 2 ani

2 - 3 ani

2

3 - 4 ani

47. 48. 49. 50. 51. 52. 53. 54. 55. 56. 57. 58. 59. 60. 61. 62. 63. 64. 65. 66. 67. 68. 69. 70. 71. 72. 73. 74. 75. 76. 77. 78. 79. 80. 81. 82. 83. 84. 85. 86. 87. 88. 89. 90. 91.

4 - 5 ani

5 - 6 ani

Înfinge furculiţa în alimente şi le duce la gură. Toarnă dintr-un ibric mic într-un pahar fără ajutor. Desface capse de la îmbrăcăminte. Îşi spală singur mâinile şi picioarele atunci când este îmbăiat. Îşi pune şosetele. Îmbracă haina, jacheta, cămaşa. Distinge partea din faţă a îmbrăcămintei. Mănâncă singur întreaga masă. Se îmbracă singur, mai primeşte ajutor pentru bluzele peste cap şi pentru încheiat. Îşi şterge nasul când i se aminteşte acest lucru. Se trezeşte uscat în două dimineţi din şapte. Băieţii urinează la toaletă stând în picioare. Începe şi termină îmbrăcatul şi dezbrăcatul cu excepţia închizătorilor în 75% din cazuri. Închide hainele cu capse sau copci. Îşi suflă nasul când i se aminteşte. Evită pericole comune (de ex. sticla spartă). Îşi pune haina pe umeraş şi pune la loc umeraşul pe o bară joasă, când i se dau instrucţiuni. Se spală pe dinţi când i se dau indicaţii verbale. Îşi pune mănuşi cu un deget. Deschide nasturi mari pe o placă de învăţare sau la o jachetă aşezată pe masă. Închide nasturi mari pe o placă de învăţare sau la o jachetă aşezată pe masă. Îşi încalţă şoşonii. Curăţă locul unde a vărsat ceva, luând singur cârpa de şters. Evită otrăvurile şi substanţele periculoase. Îşi deschide singur hainele. Îşi curăţă locul la masă. Îşi încheie singur hainele. Închide fermoare. Se spală pe mâini şi pe faţă. Foloseşte tacâmurile adecvate. Se trezeşte din somn în timpul nopţii pentru a merge la toaletă sau rămâne uscat toată noaptea. Îşi şterge şi suflă nasul în 75% din cazuri când este necesar, fără să i se reamintească. Se spală singur când face baie, cu excepţia gâtului, urechilor şi spatelui. Foloseşte cuţitul pentru a întinde unt sau gem pe pâinea prăjită. Încheie şi descheie catarama la cureaua de la rochie sau pantalon şi de la încălţăminte. Se îmbracă singur complet, inclusiv toate încheietorile din faţă, exceptând legături-le (noduri, funde). Se serveşte singur la masă, atunci când părinţii îi ţin platoul (castronul) din care să se servească. Ajută la pusul mesei, aşezând corect farfuriile, şerveţele şi tacâmurile, dacă i se dau indicaţii verbale. Se spală pe dinţi. Merge la toaletă la timp, se dezbracă, se şterge, trage apa şi se îmbracă fără ajutor. Se piaptănă sau se perie dacă are părul lung. Îşi agaţă hainele pe umeraş. Merge în vecinătatea casei fără supraveghere permanentă. Înşiră şireturile la pantofi.
2

3

92. 93. 94. 95. 96. 97. 98. 99. 100. 101. 102. 103. 104.

Înnoadă şireturile la pantofi. Este responsabil pentru o sarcină gospodărească săptămânală. Îşi alege îmbrăcămintea potrivită în funcţie de temperatură şi de ocazie. Se opreşte la bordură, priveşte în ambele părţi şi traversează strada fără să i se dea intrucţiuni. Se serveşte singur la masă şi dă mai departe platoul de servit. Îşi prepară singur o mâncare simplă din fulgi de cereale. Este responsabil pentru o sarcină gospodărească zilnică (aşezarea mesei, aruncarea gunoiului). Îşi potriveşte temperatura apei pentru duş sau baie. Îşi prepară singur sandvişul. Merge singur la şcoală, la un teren de joacă, sau la un magazin, la diferenţă de până la două străzi de casă. Taie alimente moi cu cuţitul (banane, cartofi fierţi). Găseşte W.C.-ul potrivit cu sexul, într-un loc public. Ridică, duce, aşează tava de servit (în autoservire sau cantină). Leagă şnurul la glugă. Îşi încheie singur centura de siguranţă în maşină.

AUTOSERVIREA 1 Vârsta: 0-1 an TITLU: SUGE ŞI ÎNGHITE LICHIDE. Sugestii: 1. Stimulaţi suptul masând obrajii cu degetele atunci când are tetina în gură, printr-o mişcare dinspre înainte spre înapoi. 2. Puneţi o cantitate mică de miere pe vârful suzetei pe care i-o introduceţi în gură. Dacă copilul tot nu suge suzeta, mişcaţi-o introducându-i-o şi scoţându-i-o alternativ din gură. Pe măsură ce copi-lul îşi amplifică răspunsul prin supt, puneţi puţină miere pe tetina biberonului. 3. Pentru a încuraja înghiţitul, bateţi uşor gâtul copilului cu degetele pornind de sub bărbie şi mer-gând în josul gâtului. AUTOSERVIREA 2 Vârsta: 0-1 an TITLU: BEA ALIMENTE, LICHIDE. Sugestii: 1. Ţineţi copilul în poziţie semi-ridicată. Folosiţi linguriţa. Introduceţi o mică cantitate de hrană în gura copilului. Aşteptaţi până când copilul înghite înainte de a introduce o nouă cantitate de hrană. 2. Plasaţi hrana spre mijlocul limbii. 3. Puneţi bucăţi mici de gheaţă pisată în hrană. Când gheaţa atinge limba, copilul va înghiţi automat (în mod reflex). 4. Atunci când puneţi hrana în gura copilului, atingeţi limba în 3 - 4 locuri înainte de a goli linguri-ţa de mâncare. Aceasta va stimula copilul să-şi retragă limba pentru a înghiţi. AUTOSERVIREA 3 Vârsta: 0-1 an TITLU: ÎNTINDE MÂNA DUPĂ BIBERON. Sugestii: 1. Ţineţi biberonul aşa încât copilul să îl vadă. Mişcaţi-l încet spre gură în timp ce vorbiţi copilului.
3

4

2. Dacă copilul nu întinde mâinile după biberon, plasaţi-i-le pe el înainte de a-i introduce tetina în gură. 3. Efectuaţi aceste operaţiuni de fiecare dată când daţi copilului biberonul. 4. Daţi copilului biberonul şi lăsaţi-l să sugă pentru scurt timp. Luaţi apoi biberonul şi ţineţi-l la mică distanţă de gura lui observând dacă întinde mâinile să-l apuce. Dacă nu, ghidaţi-i mâinile spre biberon făcându-l să îl atingă. AUTOSERVIREA 4 Vârsta: 0-1 an TITLU: MĂNÂNCĂ ALIMENTE PASATE. Sugestii: 1. Folosiţi cantităţi mici de alimente pasate atunci când copilului îi este foame. 2. Hrănirea trebuie să fie un moment plăcut atât pentru părinte cât şi pentru copil. Vorbiţi copilului atunci când îl hrăniţi. 3. Aveţi grijă ca mâncarea, bărbiţa, şervetul cu care-l stergeţi să fie la îndemână încât hrănirea să poată continua neîntreruptă. 4. Ţineţi copilul în poziţia şezând pe genunchii dv. Puneţi cu o linguriţă cantităţi mici de hrană, la cel puţin două treimi de baza limbii. 5. Puneţi bucăţele de gheaţă pisată în alimente pasate. Puneţi amestecul gheaţă şi alimente mult în partea dinapoi a limbii. Aceasta va încuraja copilul să-şi retragă limba. 6. Folosiţi un apărător pentru limbă în loc de linguriţă. Atingeţi cu el în 3-4 locuri situate în faţa locului unde puneţi hrana. AUTOSERVIREA 5 Vârsta: 0-1 an TITLU: ŢINE BIBERONUL FĂRĂ AJUTOR ÎN TIMP CE BEA. Sugestii: 1. Puneţi mâinile copilului în jurul biberonului în timp ce îl ţineţi şi dv. 2. Puneţi mâinile copilului în jurul biberonului din ce în ce mai puţin dv. până ce copilul ţine singur biberonul. 3. Ţineţi biberonul o parte din timpul alimentaţiei şi lăsaţi copilul să îl ţină în continuare. 4. Umpleţi sticla parţial şi reumpleţi-o apoi, aşa încât să nu fie prea grea pentru ca el să o ţină. 5. Când copilului îi este foame, lăsaţi-l pe el să ţină biberonul în prima parte a hrănirii. Când se satură şi îi scade motivaţia ţineţi-i biberonul dv. Treptat, cereţi copilului să ţină biberonul perioade mai mari de timp. 6. Dacă copilului îi alunecă biberonul din mâini, acoperiţi o parte din el cu un material mai aspru, cum ar fi sfoară groasă, aşa încât copilul să aibă o priză mai bună. Atunci când copilul a devenit mai îndemânatic, îndepărtaţi materialul ajutător. 7. Rulaţi sau împăturiţi un prosop şi puneţi-l pe pieptul copilului ca suport suplimentar pentru bibe-ron. Încurajaţi copilul să ţină biberonul, dar mai întâi lăsaţi-l să se folosească de prosop ca susţină-tor parţial. AUTOSERVIREA 6 Vârsta: 0-1 an TITLU: CONTROLEAZĂ MIŞCAREA BIBERONULUI, ÎNDREPTÂNDU-L SPRE GURĂ SAU ÎMPINGÂNDU-L LA O PARTE. Sugestii: 1. Puneţi mâinile copilului pe biberon, mişcaţi uşor biberonul spre gura copilului, lăsaţi copilul să ţi-nă biberonul în timpul hrănirii. Dirijaţi îndepărtarea biberonului de la gură, atunci când hrănirea s-a terminat, copilul având ambele mâini pe biberon. Reduceţi treptat ajutorul, pe măsură ce copilului îi creşte abilitatea de a direcţiona singur biberonul.

4

5

2. Ţineţi biberonul aşa încât copilul să îl poată vedea şi apuca. Puneţi-i mâinile în jurul lui. Aşteptaţi ca el să îndrepte spre gură. Nu luaţi biberonul de la gura copilului, atunci când el s-a să-turat. Lăsaţi-l pe el să îl îndepărteze. AUTOSERVIREA 7 Vârsta: 0-1 an TITLU: MĂNÂNCĂ ALIMENTE FĂCUTE PIURE, DATE DE PĂRINTE. Sugestii: 1. Introduceţi alimentele la începutul mesei atunci când copilului îi este foame. 2. Faceţi piure din alimente ca: macaroane, brânză, mazăre, banane, cartofi. Dacă alimentul este prea tare, adăugaţi o cantitate mică de lapte, zeamă de fructe sau zeamă de carne. 3. Aşteptaţi-vă să-i placă alimentul nou. Daţi-i-l cu voioşie ca şi cum v-aţi aştepta ca să-l găsească gustos. 4. Faceţi hrana cât mai apetisantă şi mai atrăgătoare posibil. 5. Daţi copilului cantităţi mici de lichid între două linguriţe de alimente făcute piure pentru a uşura înghiţitul şi a-i potoli setea. 6. Folosiţi o linguriţă de masă plastică sau teflon. Acestea nu sunt atât de dure şi de reci ca metalul. AUTOSERVIREA 8 Vârsta: 0-1 an TITLU: BEA DIN CEAŞCA ŢINUTĂ DE PĂRINTE. Sugestii: 1. Folosiţi o bărbiţă mare deoarece la început se murdăreşte mult. 2. Lăsaţi copilul să vadă conţinutul ceştii înainte de a-l hrăni. 3. Folosiţi o ceaşcă cilindrică cu două toarte. Înclinaţi ceaşca spre gură dându-i copilului o cantitate mică de lapte. Încurajaţi copilul să ţină cana punându-i mâinile pe ea şi dirijândui-le cu ceaşca spre gură. 4. Pentru a creşte dorinţa copilului de a bea, daţi-i biscuiţi săraţi înainte de a-i da lichidul din ceaş-că şi alternaţi sorbiturile cu hrana solidă sărată. 5. Folosiţi băutura preferată pentru a creşte dorinţa copilului de a bea din ceaşcă şi dacă este posi-bil daţi-i această băutură numai cu cana. AUTOSERVIREA 9 Vârsta: 0-1 an TITLU: MĂNÂNCĂ ALIMENTE SEMI-LICHIDE DATE DE PĂRINTE. Sugestii: 1. Folosiţi alimente ca banane, pâine, pâine prăjită, biscuiţi. Lăudaţi copilul pentru că a mestecat şi a înghiţit mâncarea pusă în gură. 2. Mişcaţi-i uşor fălcile în sus şi în jos după ce i-aţi pus hrana în gură, plasându-vă degetele pe buza superioară şi pe cea inferioară, mişcându-vă degetele de pe buza de jos în sus şi în jos şi păstrând degetele de pe buza superioară într-o poziţie fixă. 3. Folosiţi alimente care-i plac copilului şi nu introduceţi noi alimente până nu mănâncă cu uşurinţă aceste produse semi-solide. Treptat, includeţi aceste alimente semi-solide în mese. 4. Plasaţi hrana în partea din spate şi în cele laterale ale gurii copilului, deoarece deseori acesta îl determină să mestece. AUTOSERVIREA 10 Vârsta: 0-1 an TITLU: SE HRĂNEŞTE SINGUR CU DEGETELE. Sugestii: 1. Puneţi câteva bucăţi dintr-un aliment favorit de mărimea unei înghiţituri, în faţa copilului. Dacă alimentul are miros caracteristic ţineţi-l în dreptul nasului copilului înainte
5

6

de a-l pune în faţă, pentru a-i stârni interesul. Folosiţi alimente ca pâine prăjită, legume, chifteluţe, cremvuşti, prăjituri şi biscuiţi. 2. Oferiţi alimentele la începutul mesei, când copilului îi este foame. 3. Dacă copilul nu ia alimentele singur, puneţi-i o bucată mică de pâine prăjită în mână şi ajutaţi-l dirijându-i mâna spre gură. Reduceţi ajutorul dat pe măsură ce copilul învaţă să îndeplinească operaţiunea singur. AUTOSERVIREA 11 Vârsta: 0-1 an TITLU: ŢINE CANA CU AMÂNDOUĂ MÂINILE ŞI BEA DIN EA. Sugestii: 1. Staţi în spatele copilului şi ajutaţi-l să ducă cana la gură. Dirijaţi-i mâinile pentru a-l ajuta să o pună la loc pe masă. 2. Puneţi o cantitate mică de lichid în cană (lapte, apă sau băutură răcoritoare, sau un lichid gros cum ar fi supa sau cremă de zarzavat). 3. Începeţi să lăsaţi copilul să facă din ce în ce mai mult pe măsură ce îşi dezvoltă îndemânarea. Lăudaţi-l pentru progresele realizate. 4. Folosiţi o ceaşcă de învăţare, de plastic cu capac perforat sau o ceaşcă cu greutate mărită pentru stabilitate. Când copilul îşi dezvoltă abilitatea, folosiţi o ceaşcă obişnuită din plastic. 5. Folosiţi două ceşti. Dintr-una beţi dv. şi puneţi copilul să vă imite.

LIMBAJ Nivel de vârstă 0 - 1 an Item 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. 11. 12. 13. 14. 15. 16. Comportamentul Repetă sunetele făcute de alte persoane. Repetă aceeaşi silabă de două, trei ori (ma, ma, ma). Răspunde la gesturi cu gesturi. Îndeplineşte comenzi simple, însoţite de gesturi. Încetează activitatea cel puţin momentan, în 75% din cazuri, când i se spune “nu”. Răspunde prin gesturi la întrebări simple. Combină două silabe diferite în jocul vocal. Imită intonaţia vocii altora. Foloseşte un cuvânt cu sens ca să denumească o persoană sau un obiect. Vocalizează ca răspuns la vorbirea altei persoane. Spune cinci cuvinte diferite (poate folosi acelaşi cuvânt pentru obiecte diferite). Poate cere “mai (mult)”. Spune “Gata, nu e”. Execută trei comenzi simple, fără a i se dea indicaţii prin gesturi. Poate da sau arăta la cerere (când i se spune: “dă-mi” şi “arată-mi”).
6

1 - 2 ani

7

17. 18. 19. 20. 21. 22. 23. 24. 25. 26. 27. 28. 29. 30. 31. 32. 33. 34. 35. 36. 37. 38. 39. 40. 41. 42. 43. 44. 45. 46. 47. 48. 49. 50. 51. 52. 53. 54. 55. 56. 57. 58. 59. 60. 61. 62. 63. 64. 65.

2 - 3 ani

3 - 4 ani

Arată 12 obiecte familiare, când sunt numite. Indică 3-5 imagini dintr-o carte, când acestea sunt denumite. Arată 3 părţi ale propriului corp. Îşi spune la cerere numele sau porecla (diminutivul). Răspunde la întrebarea “Ce-i asta?”, dneumind obiectul. Combină cuvinte şi gesturi pentru a-şi face cunoscute dorinţele. Numeşte 5 alţi membrii ai familiei, inclusiv animalele preferate. Numeşte 4 jucării. Produce onomatopee pentru a imita glasul animalelor sau foloseşte aceste sunete pentru a denumi animalele (vaca este “mu-mu”). Cere un aliment care îi este cunoscut, folosind numele acestuia când îl vede (lap-te, biscuit, prăjitură). Pune întrebări folosind o intonaţie urcătoare la sfârşitul cuvântului sau al propoziţiei. Numeşte 3 părţi ale corpului la o păpuşă sau altă persoană. Răspunde afirmativ sau negativ la întrebări care cer răspuns de tip “da/nu”. Alătură un substantiv şi un adjectiv sau 2 substantive în propoziţii de 2 cuvinte “mingea mea, mingea masa”. Alătură un substantiv şi un verb în propoziţii de două cuvinte “tata pleacă”. Foloseşte un cuvânt anumit pentru a-şi exprima nevoia de a merge la toaletă. Alătură un verb sau un substantiv cu “acolo” şi “aici” în propoziţii de două cuvinte (“scaun aici”). Alătură 2 substantive ca să exprime posesia (“maşina tata”). Foloseşte “nu” în vorbirea spontană. Răspunde la întrebarea “Ce face?” pentru activităţi simple. Răspunde la întrebarea “Unde este?” Numeşte sursa unor sunete familiare din mediu. Dă mai mult de un obiect, când i se cere, folosind pluralul (exemplu: “cuburi”). În vorbire se referă la sine cu nume propriu. Indică imaginea unui obiect uzual descris prin întrebuinţarea lui. (10) Arată pe degete câţi ani are. Îşi spune sexul când este întrebat. Îndeplineşte 2 comenzi legate între ele. Foloseşte forma continuă (pentru limba engleză). Foloseşte forma obişnuită a pluralului (cub-cuburi). Foloseşte câteva verbe neregulate la trecut - în mod consecvent (ex.”a fost, a plecat, a făcut”). Pune întrebări “ce e asta / aia”. Îşi controlează volumul vocii 90% din timp. Foloseşte “asta” şi “aia” în vorbire. Foloseşte “este sau e” în afirmaţii (“asta este minge”). Foloseşte mai mult “eu, mie, al meu” decât numele propriu. Indică un obiect care “nu este” (“nu este o minge”). Răspunde la întrebările cu “cine?”, indicând numele. Foloseşte forme de posesiv “a lui tata”. Foloseşte articolul hotărât şi nehotărât în vorbire (pentru masculin şi feminin). Foloseşte câteva substantive care desemnează categorii (animal, mâncare, jucărie). Foloseşte uneori “pot” şi formele verbale de viitor. Poate descrie lucrurile ca fiind “închise” sau “deschise”. Construieşte propoziţii interogative cu “este” la început (când este necesar). Este atent 5 minute în timp ce i se citeşte o poveste. Îndeplineşte o serie de 2 comenzi care nu sunt corelate. Îşi spune numele întreg când i se cere. Răspunde la întrebări simple, de tip “cum este”.
7

8

4 - 5 ani

66. 67. 68. 69. 70. 71. 72. 73. 74. 75. 76. 77. 78. 79. 80. 81. 82. 83. 84. 85. 86. 87. 88. 89. 90. 91. 92. 93. 94. 95. 96. 97. 98. 99.

Foloseşte trecutul verbelor regulate (“sărit, lovit”). Povesteşte despre lucruri care s-au întâmplat în trecut. Spune la ce folosesc obiectele uzuale. Exprimă acţiuni viitoare prin formulele “trebuie să...”, o să ...”. Schimbă ordinea cuvintelor, în mod adecvat, pentru a pune întrebări “pot să merg la ?” Foloseşte câteva plurale neregulate (din limba engleză). Relatează 2 evenimente în ordinea apariţiei lor. Îndeplineşte o serie de 3 comenzi. Demonstrează înţelegerea propoziţiilor pasive:“băiatul a lovit fata”,“fata a fost lovită de
băiat”

Poate alege o pereche de obiecte / magini, la cerere. Foloseşte verbele la optativ (“aş putea, aş vrea”). Foloseşte fraze ca: “Am lovit mingea şi ea a ieşit în stradă”. Poate indica, la cerere, partea de sus şi de jos a diferitelor obiecte. Foloseşte forme contrare ale negativului (specifice limbii engleze). Poate să indice absurdităţile dintr-o imagine. Foloseşte cuvinte ca: sora, frate, bunici, bunică. Spune cuvintele corespunzătoare care lipsesc în construcţii se tip “analogii opuse” (ex. “Fratele e băiat, sora e ...”). Poate spune o poveste cunoscută, fără ajutorul imaginilor. Numeşte imaginea care nu se încadrează într-o anumită categorie (cea care nu este
animal).

5 - 6 ani

Spune dacă 2 cuvinte rimează sau nu. Foloseşte propoziţii complexe (“Ea vrea ca eu să intru pentru că ...”). Poate spune dacă un sunet e tare sau încet. Poate indica: câteva, multe sau mai multe obiecte. Îşi spune adresa. Îşi spune numărul de telefon. Indică: “cel mai mult, cel mai puţin, câteva (puţine)” obiecte. Spune glume simple. Relatează întâmplări din experienţa sa zilnică. Descrie locaţia sau mişcarea folosind prepoziţiile - de la, către, peste, departe de. Răspunde cu o explicaţie la întrebarea “de ce?”. Aşează 3-5 imagini în ordinea corectă, reprezentând o poveste şi spune povestea. Defineşte cuvinte. Poate să dea opusul (antonimul) unui cuvânt. Poate răspunde la întrebări de genul:“Ce se întâmplă dacă...scapi un ou din mână?” Foloseşte corect noţiunile de “ieri” şi “mâine”. Întreabă ce înseamnă cuvintele noi sau nefamiliare lui.

LIMBAJ 1 Vârsta: 0-1 an TITLU: REPETĂ SUNETELE FĂCUTE DE ALTE PERSOANE. Sugestii: 1. Faceţi sunete care pot acompania jocul sau activitatea fizică (bile care se ciocnesc “poc, poc”). 2. Pronunţaţi “ah” şi cereţi copilului să spună “ah”. Repetaţi odată cu el şi recompensaţi-l cu o bomboană sau o laudă “ai spus bine ah”, repetând sunetul. Plescăiţi din limbă, bateţi din palme, umflaţi-vă obrajii, suflaţi puternic aerul. 3. Spuneţi-i mai multe vocale copilului. Repetaţi fiecare sunet de câteva ori şi lăsaţi copilului răgazul să vă imite. Recompensaţi la început orice încercare de scoatere a unui sunet din partea copilului.
8

9

4. Zâmbiţi şi faceţi activitatea plăcută pentru copil. Ridicaţi-l, îmbrăţişaţi-l sau rostogoliţi-l în acest timp. 5. Începeţi cu vocale sau consoane labiale (p, b, m) care sunt mai uşor de pronunţat şi sunt vizibile. 6. Începeţi cu sunetele pe care copilul le produce spontan în jocul său vocal. Spuneţi-i-le şi puneţi-l să le repete. Când copilul poate face acest lucru puneţi-l să imite sunete pe care nu le emite spontan. LIMBAJ 2 Vârsta: 0-1 an TITLU: REPETĂ ACEEAŞI SILABĂ DE DOUĂ, TREI ORI (MA, MA, MA). Sugestii: 1. Repetaţi sunetele în continuu, tare şi apoi încet în urechea copilului. 2. Repetaţi o silabă asociată cu o activitate de joc sau o jucărie (“cu-cu bau”, “tu-tuu”, “ti-ti”). 3. După ce copilul a repetat sunetul, lăudaţi-l şi repetaţi la rândul dv. corect ce a spus. 4. După ce copilul a spus un sunet de exemplu “ma” imitaţi-l, repetând sunetul de două ori şi încurajaţi-l să pronunţe sunetele odată cu dv. LIMBAJ 3 Vârsta: 0-1 an TITLU: RĂSPUNDE LA GESTURI CU GESTURI. Sugestii: 1. Pentru ca să vă imite gesturile, arătaţi-i ce să facă. Luând mâinile copilului, mişcaţi-le ca pentru “pa-pa” sau bateţi din palme. Reduceţi ajutorul pe măsură ce copilul îşi măreşte abilitatea şi lăudaţi-l de fiecare dată când vă imită, cu sau fără ajutor. 2. Când spuneţi “nu, nu”, mişcaţi-vă capul în acelaşi timp. 3. Arătaţi copilului cum să execute o activitate, ajutaţi-l mişcându-i mâinile sau corpul şi spunându-i ce să facă. Arătaţi-i copilului din nou ce are de făcut şi încurajaţi-l să o facă fără ajutor fizic, dar spuneţi-i ce să facă. Arătaţi-i ce să facă şi spuneţi-i “Tu faci” (fără să-i spuneţi ce să facă şi fără ajutor fizic). 4. Odată ce a învăţat să imite gesturi, încurajaţi-l să le folosească. Când întindeţi braţele către el ca să-l luaţi în braţe, aşteptaţi mai întâi să imite şi el gestul şi apoi ridicaţi-l. 5. Când îi oferiţi un obiect, ţineţi-l în faţă ca să poată să răspundă prin prinderea obiectului sau prin datul din cap. LIMBAJ 4 Vârsta: 0-1 an TITLU: ÎNDEPLINEŞTE COMENZI SIMPLE, ÎNSOŢITE DE GESTURI. Sugestii: 1. Arătaţi-i copilului cum să execute o comandă şi apoi ajutaţi-l fizic dv. să o îndeplinească (duceţi-l dv.). Înainte de a-i da comanda faceţi-l atent: “fii atent”. După ce a executat comanda dată spune-ţi-i: “foarte bine, ai venit aici”. 2. Alte activităţi pot fi: a). “dă-mi mie mâinile tale” şi întindeţi mâinile dv. b). “aruncă mingea” - arătaţi-i şi întindeţi apoi mâinile să o prindeţi c). “închide uşa” şi arătaţi spre uşă d). “stai jos” şi arătaţi-i scaunul e). “adu-mi ...” şi arătaţi obiectul respectiv. LIMBAJ 5 Vârsta: 0-1 an TITLU: ÎNCETEAZĂ ACTIVITATEA CEL PUŢIN MOMENTAN, ÎN 75% DIN CAZURI, CÂND I SE SPUNE “NU”.
9

10

Sugestii: 1. Spuneţi: “Nu” hotărât şi cu convingere. 2. Îndepărtaţi-i mâinile sau chiar pe el de obiect în timp ce-i spuneţi “nu”. 3. Loviţi-i uşor mâna în timp ce-i spuneţi “nu”. 4. Lăudaţi copilul dacă ascultă de interdicţie. Făceţi-l să-şi dea seama că sunteţi mulţumită că v-a urmat interdicţia. 5. Puneţi un alt membru al familiei să modeleze pentru copil atingerea unui obiect sau executarea a ceva ce necesită un “nu” din partea părintelui. Când membru familiei a ascultat de “nu” atunci lău-daţi-l. Acest fapt îi oferă copilului un comportament pe care săl poată imita şi-i permite să prevadă consecinţele. LIMBAJ 6 Vârsta: 0-1 an TITLU: RĂSPUNDE PRIN GESTURI LA ÎNTREBĂRI SIMPLE. Sugestii: 1. Faceţi-l pe copil să vă imite: să atingă, să se uite, sau să arate cu degetul. 2. Când întrebaţi: “unde îţi este mingea?” mergeţi cu copilul şi i-o arătaţi: “aici este mingea ta”. Dacă îi cereţi să vă arate nasul, luaţi mâna sau degetul copilului şi i-o duceţi la nas, spunându-i: “Foarte bine, aici este nasul”. 3. Reduceţi din ajutor pe măsură ce copilul câştigă abilitate. 4. Înainte de a-l lua în braţe, întrebaţi-l: “vrei sus?” şi aşteptaţi ca el să vă întindă braţele înainte de a-l ridica. 5. Când îi oferiţi mâncare sau o jucărie întrebaţi-l: “Vrei?”. Aşteptaţi ca el să vă arate că vrea obiectul întinzând mâna după el. Lăudaţi-l. LIMBAJ 7 Vârsta: 0-1 an TITLU: COMBINĂ DOUĂ SILABE DIFERITE ÎN JOCUL VOCAL. Sugestii: 1. Spuneţi copilului serii de două silabe diferite să le repete (ba, ca). Întăriţi prin îmbrăţişări, laude, bomboane, atunci când copilul excută bine. După ce s-a obişnuit cu o pereche de silabe introduceţi-i p altă pereche de silabe la fiecare încercare. Iniţial, întăriţi orice aproximare a sunetelor şi gradat cereţi o redare cât mai fidelă din partea copilului. 2. Combinaţi această activitate cu activităţi de joc cum ar fi jucării care scot sunete sau activităţi fizice. 3. Fiţi atenţi la vocalizările copilului în timp ce-i schimbaţi scutecele sau în timp cât este în pat, ţarc sau scaunul lui. Când copilul combină două silabe diferite întăriţi-i comportamentul prin laude, mângâiere şi repetarea silabelor imediat ce sunt spuse. LIMBAJ 8 Vârsta: 0-1 an TITLU: IMITĂ INTONAŢIA VOCII ALTORA. Sugestii: 1. Spuneţi o poveste scurtă cu modificări de inflexiune ale vocii (câinele a spus “ hau hau”). 2. Jucaţi “Imitaţi-l pe conducător”. Părintele va ţipa, va şopti, va murmura părţi din cântece de leagăn şi-l va încuraja pe copil să imite aceleaşi variaţii ale vocii. 3. Lăudaţi-l pe copil când îşi modifică tonul şi intonaţia “Ai spus aşa de bine asta, Dan!” 4. Jucaţi jocuri cum ar fi cucu-bau şi exageraţi intonaţia vocii în timpul jocului. 5. Spuneţi “oh, oh” cu vocea mai ridicată la cea de-a doua silabă şi făceţi-l să repete. 6. Folosiţi cutii din care ies diferite păpuşi sau jucării piuitoare şi produceţi la rândul dv. diferite inflexiuni ale vocii când cutia se deschide, etc. LIMBAJ 9
10

11

Vârsta: 0-1 an TITLU: FOLOSEŞTE UN CUVÂNT CU SENS CA SĂ DENUMEASCĂ O PERSOANĂ SAU UN OBIECT. Sugestii: 1. Folosiţi 3-4 obiecte familiare (lapte, apă, îmbrăcăminte, jucărie). Numiţi-le. Cereţi-i copilului să numească în timp ce i le arătaţi. Ascundeţi obiectele prin cameră, puneţi-l pe copil să le caute şi să numească obiectul găsit. Acceptaţi aproximarea mai mult sau mai puţin corectă a denumirii. 2. Denumiţi clar obiectele din preajmă - laptele, cămaşa, pantoful, prăjitura. 3. Numiţi părţile corpului - ochii, nasul, dinţii, etc. Puneţi-l pe copil să le arate şi cereţi-i să le numească. 4. După ce denumeşte obiectul în situaţii structurate, faceţi-l pe copil să-l spună nu numai la cerere, ci să-l denumească atunci când el doreşte. Când întinde mâna după el, denumiţi obiectul şi cereţi-i copilului să repete după dv. 5. Folosiţi jucării mici, care pot fi uşor manipulate. Ascundeţi-le şi scoateţi-le din nou denumindu-le. Repetaţi jocul lăsând timp copilului să denumească el obiectul. 6. Alegeţi 3-4 obiecte care-i plac copilului. Scoateţi-le din câmpul vizual. Scoateţi-le pe rând şi de-numiţi-le. Lăsaţi-l pe copil să se joace cu fiecare câte puţin. Apoi scoateţi un alt obiect şi spuneţi-i: “Uite un ...”. Denumiţi obiectul. Continuaţi acest procedeu schimbând des jucăriile pentru a vedea dacă copilul le denumeşte când îi sunt prezentate din nou, după ce le-aţi denumit dv. pentru el de mai multe ori. LIMBAJ 10 Vârsta: 0-1 an TITLU: VOCALIZEAZĂ CA RĂSPUNS LA VORBIREA ALTEI PERSOANE. Sugestii: 1. Vorbiţi copilului în timp ce vă desfăşuraţi activităţile zilnice, numiţi obiecte, mâncare, îmbrăcămin-te. Denumiţi activităţile dv. şi cele ale copilului. 2. Uitaţi-vă la obiecte şi cărţi cu poze. Cereţi-i copilului să vă arate obiecte şi poze. Citiţi-i copi-lului. 3. Cereţi-i copilului să vă spună ce s-a întâmplat: “Plecat pa, joacă mingea”. 4. Spuneţi-i “bună” şi “pa” ori de câte ori intraţi sau ieşiţi din raza lui vizuală. 5. Când vă jucaţi cu copilul recompensaţi suntele pe care le scoate scoţând dv. mai multe sunete şi vocalizând ca răspuns. LIMBAJ 11 Vârsta: 1-2 ani TITLU: SPUNE CINCI CUVINTE DIFERITE (POATE FOLOSI ACELAŞI CUVÂNT PEN-TRU OBIECTE DIFERITE). Sugestii: 1. Când vocabularul unui copil este redus, el adesea foloseşte acelaşi cuvânt pentru mai multe obiecte, în funcţie de situaţie. Încurajaţi copilul să folosească cuvintele pe care le ştie, recompensân-du-l atunci când le foloseşte. a).Denumire: copilul spune: “tati”, când părintele intră în cameră. Spuneţi: “Da, este tata”. b).Localizare: Dacă părintele este deja în cameră când copilul arată şi spune “tata”, spuneţi: “da, tata este aici”, sau ceva similar. c).Posesia: Dacă găseşte un lucru al părintelui, copilul poate spune “tata” arătând obiectul, spuneţi-i atunci: “da, este pantoful lui tata”. 2. Folosiţi numai câteva cuvinte ca să ilustraţi aceste situaţii. Folosiţi cuvântul “mama” sau “tata” pentru a exprima diferite înţelesuri pentru copil. Când răspunde la întrebarea “A cui este?”, “Cine este aici?”, lăudaţi-l şi întăriţi-i răspunsul “Da, este al mamei”. 3. Dacă copilul poate spune “minge” sau “cuţu”, el poate astfel denumi orice obiect sau toate ani-malele. Întăriţi-i limbajul spunându-i: “Da, arată ca o minge dar este un măr”. Spune “măr” şi lăudaţi-l dacă reuşeşte.
11

12

LIMBAJ 12 Vârsta: 1-2 ani TITLU: POATE CERE “MAI (MULT)”. Sugestii: 1. Când copilul arată că vrea mai mult din ceva, spuneţi-i cuvântul “mai (mult)” şi nu-i daţi până nu repetă şi el. Renunţaţi la acest procedeu când copilul începe singur să folosească cuvântul. 2. Folosiţi jucării care-i plac: cuburi, animale mici, baloane de săpun, etc. Daţi-i numai câteva şi puneţi-l să vă ceară “mai (mult)” înainte de a i le da pentru activităţi cum ar fi: construcţii din cuburi, suflatul baloanelor, etc. 3. Folosiţi activităţi fizice, ca: datul în leagăn de-a calul. Opriţi jocul şi nu-l continuaţi decât după ce copilul cere “mai (mult)”. 4. După ce copilul foloseşte “mai (mult)” în mod spontan, încurajaţi-l să asocieze cu alt cuvânt. De exemplu: “mai mult lapte”, “mai (multe) cuburi”, etc. Dacă se limitează la a spune doar “mai (mult)”, specificaţi dv. “mai (mult) lapte” şi făceţi-l să repete. Gradat reduceţi ajutorul şi întrebaţi-l “mai (mult) ce?”, până când va asocia spontan “mai (mult) cu alte cuvinte. LIMBAJ 13 Vârsta: 1-2 ani TITLU: SPUNE “GATA, NU E”. Sugestii: 1. La masă, când copilul termină de mâncat diferite mâncăruri, spuneţi-i “gata”. Încurajaţi-l să repe-te. Lăudaţi-l când o face spunându-i “da, laptele e gata”. 2. Folosiţi jucării care-i plac copilului. Jucaţi-vă cu ele, apoi ascundeţi şi spuneţi “nu e”. Combinaţi jocul cu gestul de a-i arăta mâinile goale şi încurajaţi-l să repete “nu e”. Iniţiaţi în acest fel un joc până când copilul va spune singur, fără stimularea părintelui. 3. Când o persoană iese din cameră sau din casă, spuneţi-i copilului că a plecat şi “nu e”. Cereţi-i copilului să repete. Lăudaţi-l dacă o face. Când copilul poate spune uşor cuvântul şi tatăl sau altă persoană a ieşit din cameră, întrebaţi-l: “unde e tata?” şi ajutaţi-l să vă răspundă: “nu e”. 4. Când copilul foloseşte cuvântul în mod spontan, încurajaţi-l să-l combine cu alte cuvinte. Oferiţi-i modelul “nu e” (lapte, tata, mingea) şi apoi întrebaţi-l “ce nu e?”. 5. Iniţiaţi un joc cu diferite jucării folosind atât “nu e” cât şi “mai (mult)”. Ascundeţi un obiect şi puneţi-l pe copil să vă spună “nu e” şi apoi readuceţi obiectul când vă spune “mai (mult)”. 6. Folosind expresiile amintite într-un joc (“cucu-bau”) sau “de-a v-aţi ascunselea”. Acoperiţivă- faţa cu mâinile şi spuneţi “nu mai e ...(numele)”. Puneţi-l pe copil să spună “mai ...(nume)”, înainte de a vă descoperi faţa. Puneţi-l şi pe copil să facă la fel. LIMBAJ 14 Vârsta: 1-2 ani TITLU: EXECUTĂ TREI COMENZI SIMPLE, FĂRĂ A I SE DEA INDICAŢII PRIN GESTURI. Sugestii: 1. Jucaţi un joc utilizând comenzi: să arunce mingea, să ridice braţele, să indice cu degetul sau să mărşăluiască. 2. Jucaţi “Sandu spune”. Sandu spune: “stai jos, ridică-te, vino, dă-mi”. Arătaţi-i cum trebuie exe-cutată activitatea, “vino, dă-mi”. Arătaţi-i cum trebuie executată activitatea, dându-i ajutor dacă este necesar (ajutor fizic).

12

13

MOTOR Nivel de vârstă 0 - 1 an Item 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. 11. 12. 13. 14. 15. 16. 17. 18. 19. 20. 21. 22. 23. 24. 25. 26. 27. 28. 29. 30. 31. 32. 33. 34. 35. 36. 37. 38. Comportamentul Întinde mâna după un obiect aflat în faţa lui la 15 - 22 cm. Apucă un obiect ţinut la 7 - 8 cm în faţa sa. Se întinde după obiectele plasate în faţa lui şi le apucă. Întinde mâna după un obiect preferat. Duce obiectele la gură. Ţine capul şi pieptul ridicate cu sprijin pe braţe, în timp ce stă culcat pe abdomen. Susţine capul şi pieptul sus cu sprijin pe un braţ. Explorează obiectele cu gura. Se întoarce de pe abdomen pe o parte şi-şi menţine această poziţie 50% din timp. Se rostogoleşte de pe burtă pe spate. Înaintează pe burtă (distanţă egală cu lungimea corpului). Se rostogoleşte de pe spate pe o parte. Se întoarce de pe spate pe burtă. Se ridică în poziţie şezând când apucă degetele adultului. Întoarce capul nestingherit când corpul este sprijinit. Îşi menţine pentru 2 minute poziţia şezând. Dă jos din mână un obiect pentru a se întinde după altul. Ridică şi lasă să cadă un obiect, intenţionat. Stă în picioare cu sprijin maxim. Saltă în sus şi în jos fiind sprijinit să stea în picioare. Merge de-a buşilea pentru a lua un obiect de la o distanţă egală cu lungimea corpului lui. Stă sprijinit în poziţia şezând. Din poziţia şezând se întoarce în poziţia de mers “de-a buşilea”. Se ridică de pe burtă în poziţia şezând. Şade fără să se sprijine cu mâinile. Aruncă obiecte la întâmplare. Stând sprijinit pe genunchi şi mâini, se leagănă înainte şi înapoi. În poziţia şezând, trece un obiect dintr-o mână într-alta. Reţine într-o mână 2 cuburi mici (cu latura 2, 5 cm). Se ridică singur în poziţia “în genunchi”. Se ridică în picioare sprijinindu-se. Foloseşte pensa digitală pentru a ridica un obiect. Se târăşte (merge de-a buşilea). Apucă cu o mână din poziţia târâre. Stă în picioare cu sprijin minim. Linge mâncarea din jurul gurii (când se murdăreşte).
13

14

1 - 2 ani

3 - 4 ani

39. 40. 41. 42. 43. 44. 45. 46. 47. 48. 49. 50. 51. 52. 53. 54. 55. 56. 57. 58. 59. 60. 61. 62. 63. 64. 65. 66. 67. 68. 69. 70. 71. 72. 73. 74. 75. 76. 77. 78. 79. 80. 81. 82. 83. 84. 85. 86. 87. 88. 89. 90. 91. 92.

Stă singur în picioare un minut. Scoate obiecte dintr-un recipient, prin răsturnare. Întoarce paginile unei cărţi, mai multe odată. Ia mâncarea cu linguriţa. Pune obiecte mici într-un recipient. Se aşază singur în poziţia şezând din poziţia în picioare. Bate din palme. Merge cu sprijin minim. Face câţiva paşi fără ajutor. Urcă pe scări de-a buşilea. Se ridică în picioare din poziţia şezând. Rostogoleşte mingea imitând adultul. Se urcă pe un scaun pentru adulţi, se întoarce şi se aşază pe el. Aşază 4 inele pe un suport vertical. Scoate din planşeta cu orificii piese cilindrice cu 2,5 cm diametru. Pune piese cilindrice în planşeta cu orificii cu diametru de 2,5 cm. Face un turn din 3 cuburi. Trasează linii. Merge independent. Coboară scările de-a buşilea, punând mai întâi picioarele. Se aşază singur într-un scaun pentru copil. Se aşază pe vine şi se ridică din această poziţie în picioare. În timp ce merge, împinge sau trage o jucărie după el. Se dă în balansoar. Urcă scările cu ajutor. Se apleacă din talie pentru a ridica obiecte, fără să cadă. Imită mişcarea circulară cu creionul. Înşiră 4 mărgele mari pe un şiret în 2 minute. Răsuceşte butoane şi mânere. Sare pe loc cu ambele picioare deodată. Merge cu spatele. Coboară treptele cu ajutor. Aruncă adultului mingea la distanţă de 1,5 m fără ca adultul să se mişte din loc. Construieşte un turn din 5 - 6 cuburi. Întoarce pagini, una câte una. Despachetează un obiect mic. Împătureşte o hârtie în două, imitativ. Desface şi îmbină jucării de asamblat. Deşurubează jucării cu filet. Dă cu piciorul într-o minge care stă pe loc. Face biluţe din plastelină. Apucă creionul între degetul mare şi arătător, sprijinindu-l pe mijlociu. Face o tumbă înainte, cu ajutor. Bate cu ciocanul 5 piese cilindrice. Completează un incastru cu 3 forme. Taie cu foarfeca. Sare de la înălţimea de aproximativ 20 cm. Loveşte mingea cu piciorul când aceasta se rostogoleşte spre el. Merge pe vârfuri. Aleargă 10 paşi cu mişcări coordonate alternative ale braţelor. Pedalează pe tricicletă pe o distanţă de 1,5 m. Se dă în leagăn dacă leagănul este pus în mişcare de adult, la început. Se urcă şi îşi dă drumul pe topogan.
14

15

4 - 5 ani

93. 94. 95. 96. 97. 98. 99. 100. 101. 102. 103. 104. 105. 106. 107. 108. 109. 110. 111. 112. 113. 114. 115. 116. 117. 118. 119. 120. 121. 122. 123. 124. 125. 126. 127. 128. 129. 130. 131. 132. 133. 134. 135. 136. 137. 138. 139. 140.

Se dă tumba înainte. Urcă scările, alternând picioarele. Merge în pas de marş. Prinde mingea cu amândouă mâinile. Foloseşte şabloane. Taie de-a lungul unei linii drepte, lungă de 20cm, depărtându-se numai cu 0,5cm. Stă într-un picior fără sprijin 4-8 secunde. Aleargă, schimbă direcţia. Merge pe bârnă în echilibru. Sare înainte de 10 ori fără să cadă. Sare peste o sfoară întinsă, înălţată la 5 cm. Sare înapoi de 6 ori. Loveşte (face să sară) o minge şi o prinde. Modelează forme de plastelină şi le asamblează (din 2-3 părţi). Decupează de-a lungul unei linii curbe. Înşurubează un obiect fixat pe filet. Coboară scara alternând picioarele. Pedalează pe tricicletă, întoarce la colţ. Sare într-un picior de 5 ori succesiv. Decupează un cerc cu diametru 5 cm. Desenează imagini simple (casă, om, copac). Decupează şi lipeşte forme simple. Scrie litere de tipar mari, disparate, la întâmplare pe hârtie. Merge în echilibru pe o bârnă: înainte, înapoi, lateral. Topăie. Se dă în leagăn, iniţiind şi menţinând mişcarea. Desface degetele şi cu cel mare le atinge pe celelalte pe fiecare în parte. Poate copia litere mici. Urcă scările de lemn sau treptele unui tobogan înalt de 3 m. Bate cu ciocanul un cui. Driblează mingea cu direcţie. Colorează în interiorul conturului 95%. Poate decupa poze din reviste, fără a depăşi mai mult de 0,5 cm de la contur. Foloseşte ascuţitoarea de creioane. Copiază desene complicate. Rupe forme simple din hârtie. Îndoaie un pătrat de hârtie de 2 ori pe diagonală, în imitaţie. Prinde o minge moale sau un săculeţ cu nisip cu o mână. Poate sări singur coarda. Loveşte mingea cu paleta sau cu băţul. Ridică de jos un obiect în timp ce aleargă. Patinează înainte aproximativ 3 m. Merge pe bicicleta. Se dă cu sania. Merge sau se joacă într-un bazin cu apă până la nivelul taliei. Conduce un vehicol de jucărie (camion) împingându-se cu un picior. Sare şi se învârteşte într-un picior. Îşi scrie numele cu litere de tipar pe o foaie liniată. Sare de la înălţimea de 30 cm şi aterizează pe tălpi. Stă într-un picior fără sprijin, cu ochii închişi, 10 secunde. Stă atârnat de o bară orizontală 10 secunde susţinându-şi propria greutate în braţe.

15

16

MOTOR 1 Vârsta: 0-1 an TITLU: ÎNTINDE MÂNA DUPĂ UN OBIECT AFLAT ÎN FAŢA LUI LA 15 - 22 CM. Sugestii: 1. Suspendaţi o jucărie de tavan pe o sfoară lungă şi aşezaţi copilul în aşa fel încât să poată urmă-ri mişcările jucăriei şi legănarea el şi să poată întinde mâna după ea, ca s-o lovească. Întrebuinţaţi o coardă elastică pe care să legaţi obiectele. 2. Folosiţi o jucărie preferată sau un aliment preferat, aşezaţi-le în câmpul său vizual. Mai întâi aju-taţi copilul să întindă mâna şi să prindă obiectele. Provocaţi-i interesul pentru a puca obiectele. Îm-pingeţi-i mâna să atingă obiectul. 3. Lăsaţi copilul să întindă mâna şi să lovească cu palma de masă, să plesnească (eventual pe cris-tal, geam). Demonstraţi aceste activităţi pentru ca el să capete ideea întinderii mâinilor după un obiect. 4. Folosiţi o jucărie aşezată pe o suprafaţă plană la o distanţă de 15-22 cm în faţa copilului şi aju-taţi copilul s-o atingă şi s-o apuce. MOTOR 2 Vârsta: 0-1 an TITLU: APUCĂ UN OBIECT ŢINUT LA 7 - 8 CM ÎN FAŢA SA. Sugestii: 1. Desfaceţi pumnul închis al copilului cu arătătorul dv. şi aşezaţi-l astfel ca el să închidă pumnul în jurul lui. Mişcaţi-vă în joacă degetul ridicând astfel mâna şi braţul copilului. 2. Suspendaţi o jucărie uşor de apucat, mică, în faţa copilului. Dacă el n-o apucă deschideţi-i palma şi puneţi-i obiectul în ea. Pentru câteva secunde aşezaţi-vă mâna peste palma lui şi treptat slăbiţi apăsarea mâinii dv. 3. Folosiţi o jucărie sunătoare preferată, care este uşor de apucat şi aşezaţi-o pentru început la înde-mâna sa. Acordaţi-i orice ajutor este necesar pentru ca să apuce jucăria şi răsplătiţii cu laude, zâm-bete. Apăsaţi jucăria pentru ca şi sunetul să îl recompenseze. Treptat deplasaţi jucăria până se află la o distanţă de 7-8 cm în faţa sa. MOTOR 3 Vârsta: 0-1 an
16

17

TITLU: SE ÎNTINDE DUPĂ OBIECTELE PLASATE ÎN FAŢA LUI ŞI LE APUCĂ. Sugestii: 1. Puneţi copilul pe genunchii dv. Suspendaţi un obiect ademenitor în faţa sa destul de departe de el pentru ca să trebuiască să se întindă ca să-l ajungă. 2. Dacă copilul nu se întinde apropiaţi obiectul de el şi treptat îndepărtaţi-l pe măsură ce el învaţă să se întindă, după obiect. 3. Legaţi.vă o eşarfă sau o cravată sau puneţi-vă un şirag de mărgele de lemn în jurul gâtului. Aplecaţi-vă peste copil astfel ca el să vă poată vedea faţa şi să atingă eşarfa. Scuturaţi eşarfa astfel ca el să o poată privi şi să o atingă. Când copilul întinde mâna după eşarfă sau chiar o atinge, răsplătiţi-l. Zâmbiţi-i şi arătaţi-i că sunteţi mulţumită. Pentru început mişcaţi eşarfa spre mâinile copilului, astfel ca el să nu se întindă prea mult după ea. 4. Întrebuinţaţi o minge suspendată de o sfoară legată în jurul ei. Balansaţi mingea foarte încet în faţa copilului sau deasupra feţei sale. Ajutaţi-l să o lovească mişcându-i mâna. 5. Suflaţi baloane de săpun în faţa sa. Încurajaţi-l să le atingă şi să le spargă vorbindu-i sau zâm-bindu-i, aplaudându-l. MOTOR 4 Vârsta: 0-1 an TITLU: ÎNTINDE MÂNA DUPĂ UN OBIECT PREFERAT. Sugestii: 1. Stabiliţi o selecţie de câteva jucării astfel ca el să înveţe să accepte una ca preferată. Ţineţi jucă-ria în faţa sa şi nu i-o daţi imediat. Încurajaţi-l să întindă mâna după ea. 2. Legaţi un prosop de-a curmezişul de barele patului aşa încât copilul să ajungă la el. Fixaţi pe el 2 obiecte de consistenţă (textură) diferită (mătăsos, aspru). După 1-2 zile mutaţi obiectele de la stân-ga la dreapta. Mai târziu înlocuiţi unul din obiecte. Apoi încercaţi cu 3 obiecte. Asiguraţi-vă că le vede şi le poate atinge uşor pe toate. 3. Întrebuinţaţi obiecte colorate, strălucitoare sau jucării cu proprietăţi deosebite care să-o atragă atenţia copilului (care să reprezinte o faţă umană). MOTOR 5 Vârsta: 0-1 an TITLU: DUCE OBIECTELE LA GURĂ. Sugestii: 1. Mişcaţi mâinile copilului încoace şi încolo, strângându-le la piept, pocniţi-le ca pentru aplauze şi ghidaţi-le spre faţă. 2. Aşezaţi un obiect în palma copilului şi ajutaţi-l să-l ducă la gură. Dacă este necesar legaţi obiec-tul de mâna sa cu un şnur. 3. Daţi-i copilului o bucată dintr-un aliment şi dirijaţi-i mâna spre gură. Aşezaţi hrana tăiată în bu-căţi pe o tavă, ridicaţi o bucată şi introduceţi-o în gura dv. Aşezaţi hrana în mâna copilului şi în-demnaţi-l să vă imite. Dacă copilul nu vă imită aşezaţi-i hrana în mâna sa, apoi duceţi-i mâna la gură. Micşoraţi ajutorul dat reducând presiunea dv. pe mâna lui. 4. Folosiţi o bomboană pe băţ. Strângeţi mâna copilului în jurul beţişorului, ghidaţi-l spre gură ca să simtă gustul. MOTOR 6 Vârsta: 0-1 an TITLU: ÎŞI ŢINE CAPUL ŞI PIEPTUL RIDICATE CU SPRIJIN PE BRAŢE, ÎN TIMP CE STĂ CULCAT PE ABDOMEN. Sugestii: 1. Aşezaţi pe podea copilul să stea pe burtă şi vorbiţi-i ca să-i captaţi atenţia.
17

18

2. Aşezaţi copilul pe burtă sprijinit pe antebraţe şi suspendaţi o jucărie deasupra capului său încât el va trebui să se ridice pentru a o privi. Ridicaţi în sus jucăria ca el să ridice capul. 3. Aşezaţi copilul pe o pernă, mâinile întinse pe podea şi încurajaţi-l să vă privească, atrageţi-i aten-ţia producând zgomote. Înlocuiţi perna cu alta mai mică astfel că copilul va trebui să facă un efort mai mare (petru a privi). 4. În timp ce copilul stă pe abdomen aşezaţi-i o oglindă în faţă. Faceţi zgomot sau vorbiţi-i pentru a-l încuraja să ridice capul. MOTOR 7 Vârsta: 0-1 an TITLU: SUSŢINE CAPUL ŞI PIEPTUL SUS CU SPRIJIN PE UN BRAŢ. Sugestii: 1. Aşezaţi copilul pe abdomen şi antebraţe. Ţineţi în mână un obiect viu colorat, o jucărie preferată sau un aliment, într-o parte a copilului, aşa încât el să întindă braţul pentru a obţine obiectul. Dacă este necesar acordaţi-i ajutor fizic - ghidaţi-i mâma. 2. Aşezaţi copilul pe podea. Puneţi o bucată de pânză pe capul său ca să-i acopere ochii. Îndemna-ţi-l să întindă mâna şi să o înlăture. 3. Folosiţi o jucărie de tras, care face zgomot sau se mişcă, puneţi-i un şnur cu o mărgea sau un inel uşor de prins, la îndemână. Îndemnaţi copilul să tragă spre el jucăria aşa încât aceasta să scoa-tă sunet sau să se mişte. MOTOR 8 Vârsta: 0-1 an TITLU: EXPLOREAZĂ OBIECTELE CU GURA. Sugestii: 1. Ţineţi un obiect în mână ca să-l vadă copilul. Aşezaţi-l în mâna sa dacă nu se întinde după el. Dirijaţi-l spre gura sa. 2. Folosiţi rondele (inele de cauciuc), jucării din cauciuc moi şi rezistente - pe care copilul să le poată roade. 3. Puneţi pe obiecte miere, jeleu să le bage în gură. 4. Încercaţi să-l lăsaţi pe el să ţină în gură covrigei uscaţi, grisine, stiksuri, biscuiţi tari (uscaţi). Supravegheaţi-l ca să nu muşte sau să rupă o bucată mare din alimentul respectiv. MOTOR 9 Vârsta: 0-1 an TITLU: SE ÎNTOARCE DE PE ABDOMEN PE O PARTE ŞI-ŞI MENŢINE ACEASTĂ POZIŢIE 50% DIN TIMP. Sugestii: 1. Aşezaţi copilul pe abdomen. Acordaţi-i ajutor fizic în rostogolirea de pe burtă pe o parte. Băgaţi-i braţul sub el. Sprijiniţi-l în această poziţie şi distraţi-l cu o jucărie sau vorbiţi cu el. 2. Aşezaţi copilul pe burtă. Daţi-i o jucărie preferată sau un obiect preferat pentru a se întinde după el în aşa fel încât va trebui să se rostogolească pe o parte pentru a-l lua. Acordaţi-i ajutor fizic dacă este necesar. Treptat reduceţi ajutorul. 3. Îngenunchiaţi sau staţi într-o parte a copilului. Vorbiţi-i şi zâmbiţi-i îndemnându-l să se rostogo-lească. MOTOR 10 Vârsta: 0-1 an TITLU: SE ROSTOGOLEŞTE DE PE BURTĂ PE SPATE. Sugestii:
18

19

1. Aşezaţi copilul pe burtă. Aşezaţi-i în faţă o jucărie sau un obiect preferat pentru a se întinde du-pă el. Îndemnaţi-l să se întindă după el şi să-l apuce, făcând jucăria să zornăie. Continuaţi să-i miş-caţi jucăria pentru ca el să se răstoarne. Daţi-i jucăria dacă reuşeşte. 2. Treceţi obiectul încet peste capul lui îndemnându-l să se întoarcă după jucărie. 3. Aşezaţi-vă într-o parte a copilului şi întindeţi mâinile spre el, vorbiţi-i afectuos şi îndemnaţi-l să se rostogolească spre dv. 4. Puneţi copilul pe spate în pătuţul său. Lăsaţi-l să vă urmărească cum agăţaţi o jucărie de pătuţ. Apoi aşezaţi-l pe burtă şi îndemnaţi-l să se rostogolească pe spate pentru a putea vedea jucăria miş-cându-se. 5. Întindeţi-vă apoi alături de copil, trageţi-l de cămaşă şi vorbiţi-i îndemnându-l să se întoarcă pen-tru a vă vedea. MOTOR 11 Vârsta: 0-1 an TITLU: ÎNAINTEAZĂ PE BURTĂ (DISTANŢĂ EGALĂ CU LUNGIMEA CORPULUI). Sugestii: 1. Aşezaţi copilul pe podea cu braţele desfăcute. Aşezaţi-i o jucărie sau un aliment la câţiva centri-metri mai departe decât ajunge el. Răsplătiţi-l cu jucăria respectivă dacă este în stare să ajungă la ea. Treptat mutaţi jucăria mai departe de el. 2. Aşezaţi-vă în faţa copilului cu capul în acelaşi nivel cu al său. Zâmbiţi-i şi vorbiţi-i pentru a-l îndemna să se deplaseze înainte. 3. Deplasaţi-l încet înainte trăgându-l uşor de sub braţe. 4. Ajutaţi-l să se legene înainte şi înapoi pentru a începe deplasarea. Este posibil ca înainte de a se deplasa înainte, el să se deplaseze înapoi. MOTOR 12 Vârsta: 0-1 an TITLU: SE ROSTOGOLEŞTE DE PE SPATE PE O PARTE. Sugestii: 1. Ghidaţi-l fizic în rostogolirea de pe spate pe o parte luându-i braţul şi întorcând copilul (trageţi braţul stâng la dreapta, dreptul la stânga). Aşezaţi o pătură făcută sul în spatele lui pentru a-l ajuta să-şi menţină poziţia iniţial. 2. Aşezaţi copilul pe o parte în pătuţul său, vorbiţi-i sau sunaţi un clopoţel pentru a-i atrage aten-ţia. Staţi de partea cealaltă a pătuţului astfel ca el să trebuiască să se întoarcă pentru a vă vedea. Ajutaţi-l dacă este necesar şi treptat reduceţi ajutorul pe măsură ce este capabil să facă mai mult el însuşi. 3. Aşezaţi copilul într-o cameră cu ceilalţi membri ai familiei pentru a-l stimula să se întoarcă pe o parte pentru a vedea pe toată lumea. 4. Învârtiţi i jucărie muzicală cu cheie şi puneţi-o foarte aproape de capul copilului, într-o parte, pentru a se întoarce ca să o poată vedea. MOTOR 13 Vârsta: 0-1 an TITLU: SE ÎNTOARCE DE PE SPATE PE BURTĂ. Sugestii: 1. Aşezaţi copilul pe spate. Apucaţi-i un braţ şi un picior şi rostogoliţi-l uşor spre dv. Treptat re-duceţi ajutorul. 2. Aşezaţi copilul pe o parte. Aşezaţi o pernă în spatele copilului pentru ca să nu se rostogolească pe spate. Îndemnaţi-l să se întoarcă pe burtă. Împingeţi-l uşor cu perna pentru a se rostogoli complet. 3. Treceţi un obiect încet peste capul său pentru a-l determina să se rostogolească după jucărie.
19

20

4. Aşezaţi-vă într-o parte a copilului şi întindeţi.vă braţele spre el. Îndemnaţi-l prin cuvinte afectuoa-se, mângâiaţi-l pentru a se rostogoli spre dv. MOTOR 14 Vârsta: 0-1 an TITLU: SE RIDICĂ ÎN POZIŢIE ŞEZÂND CÂND APUCĂ DEGETELE ADULTULUI. Sugestii: 1. Rezemaţi copilul într-o poziţie aproape şezând. Apucaţi mâinile copilului şi ajutaţi-l să se ridice în şezut. Treptat reduceţi sprijinul (perna). 2. Aşezaţi copilul pe podea culcat pe spate. Puneţi-l să vă prindă de degetele mari. Apucaţi-i mâinile în mâinile dv. şi ridicaţi-l în poziţia şezând. 3. Dacă este necesar, pot să lucreze două persoane, una îngenunchind în spatele copilului, care-i sprijină capul şi cealaltă care-i apucă mâinile şi îl trage în poziţia şezând. Reduceţi treptat sprijinul capului copilului. 4. Culcaţi copilul în poala dv. cu capul pe genunchii dv. Ajutaţi-l să se ridice trăgându-l de mâini şi ridicaţi-vă încet genunchii spre piept. MOTOR 15 Vârsta: 0-1 an TITLU: ÎNTOARCE CAPUL NESTINGHERIT CÂND CORPUL ESTE SPRIJINIT. Sugestii: 1. Rezemaţi copilul în siguranţă într.un scaun special pentru copii mici sau într-un scaun înalt sau pe o canapea într-un colţ. Mergeţi încoace şi încolo în faţa lui în timp ce-i vorbiţi sau folosiţi un clopoţel pentru a-l face atent. 2. Aşezaţi copilul în camera în care dv. lucraţi (bucătărie, camera de zi). Vorbiţi-i, faceţi zgomot cu farfuriile, faceţi mişcări care-l determină să întoarcă capul spre dv. 3. Aşezaţi copilul împreună cu familia la masă, într-un scaun înalt sau de copil mic. Răsplătiţi-l cu zâmbete şi vorbiţi pentru ca copilul să-şi întoarcă capul ca răspuns la diferiţi membrii ai familiei. 4. Aşezaţi copilul într-un scaun de sugar sau rezemat într-un scaun înalt, încrucişaţi-i mâinile peste piept, balansaţi-l încet ... . MOTOR 16 Vârsta: 0-1 an TITLU: ÎŞI MENŢINE PENTRU 2 MINUTE POZIŢIA ŞEZÂND. Sugestii: 1. Aşezaţi perne în jurul copilului, pe părţi puneţi-le mai sus. 2. Aşezaţi într-un colţ pe o canapea sau pe un scaun sprijinit cu perne. 3. Aşezaţi copilul într-un scaun înalt legat cu un ham nu prea strâns, pentru sprijin. 4. Puneţi copilul între picioarele dv. şi aşezaţi-i mâinile să se sprijine pe picioarele dv. Treptat înde-părtaţi-vă de copil astfel ca el să-şi menţină singur echilibrul cu mâinile şi dv. aplicaţi numai o pre-siune uşoară pe spatele său. 5. Puneţi copilul să stea într-un scaun special de copii mici şi trageţi-l spre dv. prinzândui mâinile. Sprijiniţi-l de umeri sau de cap dacă este necesar. 6. Aranjaţi un unghi drept din placaj sau dintr-o cutie de carton, utilizând numai un colţ. Rotunjiţi marginile. Fixaţi copilul în cutie, aşezându-i un braţ peste marginea cutiei pentru a-şi menţine echili-brul. MOTOR 17 Vârsta: 0-1 an TITLU: DĂ JOS DIN MÂNĂ UN OBIECT PENTRU A SE ÎNTINDE DUPĂ ALTUL. Sugestii:
20

21

1. Daţi-i copilului câte o jucărie în fiecare mână. Apoi oferiţi-i altă jucărie preferată sau un aliment favorit. Ajutaţi-l să dea drumul obiectului dintr-o mână şi să apuce obiectul cel nou, dacă el nu o face singur. Îndemnaţi-l prin vorbe. Spuneţi: “pune jos întâi cubul ca să poţi avea biscuitul”. 2. Imobilizaţi-i un braţ punându-i-l fie sub bluză sau sub tava la scaunul său înalt. Daţi-i un obiect în mâna liberă. Apoi oferiţi-i o jucărie preferată astfel ca el să trebuiască să dea drumul din mână primului obiect. 3. Ori de câte ori vedeţi copilul că dă drumul la un obiect pentru a ridica un altul, răsplătiţi-l cu zâmbete şi cu laude. MOTOR 18 Vârsta: 0-1 an TITLU: RIDICĂ ŞI LASĂ SĂ CADĂ UN OBIECT, INTENŢIONAT. Sugestii: 1. Aşezaţi copilul într-un scaun înalt sau orice scaun la care se poate ataşa o masă. Ajutaţi-l să apuce un obiect într-o mână, ghidaţi-i mâna peste marginea mesei, lăsaţi obiectul să cadă, făcând zgomot la lovirea de podea. Arătaţi-i că vi se pare distractiv. Luaţi obiectul de jos şi puneţi-l pe masă. Faceţi din nou acelaşi lucru, reduceţi ajutorul pe care i-l daţi. 2. Folosiţi o cutie şi câteva cuburi. Ţineţi un cub deasupra cutiei şi lăsaţi-l să cadă înăuntru. Demonstraţi-i acţiunea. Aşezaţi cubul lângă mâna copilului şi îndemnaţi-l să vă imite. 3. Folosiţi sugestii verbale. Spuneţi-i: “Dă-mi-l, dă-i drumul, ridică-l, etc.” 4. Obiecte şi cutii care fac zgomot pot fi mai interesante. 5. În timp ce faceţi baie copilului lăsaţi-l să scape în apă o jucărie ca să stropească, apoi ajutaţi-l să o ia din apă. MOTOR 19 Vârsta: 0-1 an TITLU: STĂ ÎN PICIOARE CU SPRIJIN MAXIM. Sugestii: 1. Ţineţi copilul bine de talie şi săltaţi-l astfel ca să-şi sprijine greutatea corpului pe picioare, pe-rioade scurte de timp. 2. Ţineţi copilul în picioare în faţa oglinzii sau ferestrei, lăudaţi-l, spuneţi-i că el stă singur în pici-oare. 3. Ţineţi copilul în faţa unei mese joase cu jucării pe ea. Îndemnaţi-l să se joace în timp ce dv. îl sprijiniţi să stea în picioare. 4. Aşezaţi copilul în poala dv. cu faţa spre dv. Trageţi-l de mâini în sus pentru se se ridica în pi-cioare. Flectaţi-i genunchii şi îndemnaţi-l să salte în sus şi în jos. MOTOR 20 Vârsta: 0-1 an TITLU: SALTĂ ÎN SUS ŞI ÎN JOS FIIND SPRIJINIT SĂ STEA ÎN PICIOARE. Sugestii: 1. Folosiţi pantalonul de pânză de la un ţarc cu rotile pentru învăţarea mersului. Suspendaţi-l ca pe un leagăn în cadru uşii cu corzi elastice rezistente, astfel ca picioarele copilului să atingă podeaua. Ţineţi-l de subţiori. Ajutaţi-l pentru mişcarea de sărit ridicându-l şi lăsându-l în jos. 2. Folosiţi un scrânciob. Mai întâi ajutaţi-l să pornească astfel ca el să prindă ritmul. 3. Aşezaţi copilul pe genunchii dv. şi săltaţi-l în sus şi în jos. 4. Ajutaţi-l să stea în picioare, ţinându-se de marginea pătuţului şi stimulaţi-l să sară sau să salte. MOTOR 21
21

22

Vârsta: 0-1 an TITLU: MERGE DE-A BUŞILEA PENTRU A LUA UN OBIECT DE LA O DISTANŢĂ EGALĂ CU LUNGIMEA CORPULUI LUI. Sugestii: 1. Aşezaţi copilul pe podea, mişcaţi-i înainte un braţ, apoi repetaţi această mişcare alternând braţele. 2. Aşezaţi copilul pe jos. Aşezaţi o jucărie la câţiva centrimetri de raza lui de acţiune. Atenţionaţi-l lovind uşor jucăria de podea şi vorbiţi-i. Recompensaţi copilul cu obiectul dacă este în stare să ajun-gă la el. Treptat creşteţi distanţa dintre copil şi jucărie. 3. Aşezaţi copilul pe o bancă lungă şi joasă, pe burtă. Ajutaţi-l să se deplaseze mişcându-i braţele ca pentru înot şi să proptească cu ele în podea. Stimulaţi-l cu bomboane ca să se întindă. (Folosiţi un cărucior - platformă cu rotile - pe care copilul să se deplaseze în acelaşi mod). 4. Staţi în faţa copilului, prindeţi-i braţele de la umeri şi trăgeţi-l spre dv. 5. Aşezaţi sub copil un prosop, prindeţi-i ambele capete ale prosopului aşa încât să-l ajutaţi să-şi ridice abdomenul de pe podea. Când începe să se sprijine independent, reduceţi ajutorul. MOTOR 22 Vârsta: 0-1 an TITLU: STĂ SPRIJINIT ÎN POZIŢIA ŞEZÂND. Sugestii: 1. Aşezaţi-vă pe podea cu copilul şezând între picioarele dv., astfel ca el să se poată sprijini prin aşezarea mâinilor lui pe picioarele dv. 2. Aşezaţi palmele copilului pe podea cu faţa în jos. În vreme ce el şade împingeţi-l în jos de ume-ri uşor. 3. Aşezaţi în faţa copilului un obiect tractiv, aşa încât dorinţa de a şade să fie menţinută. 4. Folosiţi perne în jurul lui pentru a amortiza căderea, dacă se răstoarnă. Aşezaţi-vă în faţa lui cu picioarele întinse, rostogoliţi o minge sau împingeţi o maşinuţă, spre el. MOTOR 23 Vârsta: 0-1 an TITLU: DIN POZIŢIA ŞEZÂND SE ÎNTOARCE ÎN POZIŢIA DE MERS “DE-A BUŞILEA”. Sugestii: 1. Aşezaţi copilul în poziţie şezândă şi îndemnaţi-l să vină la dv. folosind jucării sau dulciuri care să-l tenteze. 2. Ajutaţi copilul dându-i sprijin şi recompensaţi ce mai neînsemnată întoarcere (mişcare) a mâinilor sau corpului, care ar putea fi legată de trecerea la poziţia de târâre. 3. Aşezaţi copilul pe pat, încet, înclinaţi-l uşor, împingându-l ca să ajungă în poziţia de mers de-a buşilea. 4. Şezând pe podea, în faţa copilului, bateţi cu palmele de podea. Îndemnaţi-l să se aplece înainte, continuaţi să loviţi podeaua cu palmele pentru a-l determina şi pe el să pună palmele jos şi să se încline înainte. MOTOR 24 Vârsta: 0-1 an TITLU: SE RIDICĂ DE PE BURTĂ ÎN POZIŢIA ŞEZÂND. Sugestii: 1. Când copilul stă întins pe burtă, rostogoliţi-l pe o parte, ridicaţi-i genunchii la piept, puneţi-l să împingă cu mâinile ca să se ridice în poziţia şezând. Lăudaţi-l în timp ce-l ajutaţi. Treptat reduceţi ajutorul.

22

23

2. Puneţi copilul pe podea, pe burtă. Oferiţi-i o jucărie sau un biscuit şi apoi treptat mişcaţi-o într-o parte şi ridicaţi-o, îndemnaţi-l să se întindă şi să-şi schimbe poziţia pentru a apuca obiectul. Recom-pensaţi-l pentru reuşită cu jucăria pe care i-aţi oferit-o. 3. Folosiţi un obiect de care se poate agăţa pentru a se ridica în poziţia şezând. 4. Arătaţi copilului cum să se sprijine de scaun sau de perete şi să se împingă în sus cu mâinile pentru a se ridica în şezut. MOTOR 25 Vârsta: 0-1 an TITLU: ŞADE FĂRĂ SĂ SE SPRIJINE CU MÂINILE. Sugestii: 1. Sprijiniţi spatele copilului cu braţul dv. în timp ce-l îndemnaţi să se joace cu o jucărie. Treptat reduceţi sprijinul. 2. Puneţi copilul să şadă, între picioarele dv. şi să-şi sprijine mâinile pe picioarele dv. În timp ce devine mai sigur daţi-i o jucărie să se joace cu ea pentru a nu-şi folosi mâinile pentru sprijinit. 3. Puneţi copilul să stea pe podea cu picioarele bine întinse şi depărtate, aşezaţi perne în jurul său pentru a sta în siguranţă. Încurajaţi-l vorbindu-i şi jucându-vă cu el. MOTOR 26 Vârsta: 0-1 an TITLU: ARUNCĂ OBIECTE LA ÎNTÂMPLARE. Sugestii: 1. Aşezaţi-vă lângă copil şi daţi-i o minge. Apoi mutaţi-vă la câţiva paşi de el, întindeţi mâinile şi spuneţi-i “aruncă mingea”. Lăudaţi-i reuşita. 2. Aşezaţi-vă braţele în jurul braţelor lui şi ajutaţi-l să arunce mingea sau orice jucărie şi lăudaţi-l. 3. Aşezaţi-vă pe covor în faţa copilului. Spuneţi-i să vă arunce mingea. Lăudaţi-l indiferent de direcţia în care a aruncat mingea. 4. Folosiţi jucării care fac zgomot când cad (clopoţei) pe care copilul să le arunce sau să arunce obiecte în apă ca să stropească. MOTOR 27 Vârsta: 0-1 an TITLU: STÂND SPRIJINIT PE GENUNCHI ŞI MÂINI, SE LEAGĂNĂ ÎNAINTE ŞI ÎNA-POI. Sugestii: 1. Aşezaţi un prosop de plajă sub pieptul copilului, ţinându-l de margini şi ridicaţi-l astfel ca numai mâinile şi genunchii să atingă podeaua. Mişcaţi prosopul înainte şi înapoi să legănaţi copilul. 2. Sprijiniţi copilul de şolduri şi mişcaţi-l înainte şi înapoi. 3. Demonstraţi practic mişcarea de legănare înainte şi înapoi. Apoi ghidaţi-l fizic să execute mişcarea. 4. Aşezaţi o pernă mare sub pieptul copilului. Pentru început îndrumaţi-l în legănarea înainte şi înapoi. Lăudaţi-l şi încurajaţi-l verbal: “leagănă-te, hai leagănă-te” sau: “hai înainte şi înapoi”. MOTOR 28 Vârsta: 0-1 an TITLU: ÎN POZIŢIA ŞEZÂND, TRECE UN OBIECT DINTR-O MÂNĂ ÎNTRALTA. Sugestii: 1. Luaţi obiecte viu colorate şi puneţi câteva dintre acestea în apropierea copilului; îndemnaţi-l să le ridice.
23

24

2. Daţi copilului un obiect şi îndemnaţi-l să ia cu aceeaşi mână altul. Arătaţi-i cum să mute primul obiect în cealaltă mână pentru a putea apuca cel de-al 2-lea obiect. Dacă ţine ambele obiecte într-o mână sau le ţine la piept cu o mână, atunci daţi-i şi un al 3-lea. 3. Dacă copilul tinde să folosească mai mult o mână decât pe cealaltă atunci în mâna pe care o foloseşte mai puţin puneţi-i o prăjitură. Încurajaţi-l pentru a muta prăjitura în mâna cealaltă (care este cel mai des folosită). MOTOR 29 Vârsta: 0-1 an TITLU: REŢINE ÎNTR-O MÂNĂ 2 CUBURI MICI (CU LATURA 2, 5 CM). Sugestii: 1. Aşezaţi copilul într-un loc de unde să nu poată lăsa uşor jos un obiect. Oferiţi-i obiecte mici până când ia în fiecare mână câte unul. Apoi oferiţi-i un obiect preferat astfel încât trebuie să mute obiectul luat iniţial într-una din mâini în cealaltă. Dacă este necesar ajutaţi-l să facă aceasta. 2. Folosiţi cuburi mici de 2,5 cm. Oferiţi-i-le spunându-i “ţine cubul”. 3. Aşezaţi 2 cuburi într-o mână. Îndemnaţi-l să le ţină. Dacă este necesar daţi-i ajutor fizic. Stimula-ţi-l cu laude şi cuvinte: “ia un alt cub, acum ai 2 cuburi”. MOTOR 30 Vârsta: 0-1 an TITLU: SE RIDICĂ SINGUR ÎN POZIŢIA “ÎN GENUNCHI”. Sugestii: 1. Puneţi copilul într-un ţarc de joacă, în genunchi şi puneţi-l să se prindă cu mâinile de gratii. Lă-saţi-l aşa până când se obişnuieşte cu această poziţie, sprijinindu-l fizic, şi făcându-l să se amuze cu o jucărie sau de o acţiune veselă. 2. Puneţi copilul întru-un ţarc de joacă să stea aproape de gratii, în poziţie şezândă. Ţineţi o jucărie suspendată, destul de sus pentru ca el să trebuiască să se prindă cu mâinile de gratii, să se ridice în genunchi ca să se întindă după jucărie. Îndrumaţi-l fizic să execute dacă e necesar. 3. Puneţi jucării pe o măsuţă joasă astfel ca, dacă copilul stă în genunchi, să le poată atinge cu uşurinţă; jucaţi-vă cu jucării pe masă pentru a-l încuraja să vină şi el şi să facă acelaşi lucru. MOTOR 31 Vârsta: 0-1 an TITLU: SE RIDICĂ ÎN PICIOARE SPRIJININDU-SE. Sugestii: 1. Aşezaţi jucării sau o bucăţică dintr-un aliment preferat pe un scaun sau o masă joasă. Asiguraţi-vă că vă urmăreşte în timp ce faceţi aceasta. Când copilul se ridică singur să şi le ia, lăudaţi-l şi lăsaţi-l să-şi ia jucăria sau mâncarea. 2. Ajutaţi copilul fizic trăgându-l în sus să se ridice şi puneţi-i mâinile pe balustrada ţarcului sau pe marginea patului: daţi-i apoi o bucăţică dintr-un aliment preferat. Puneţi nişte perne mari sau asi-guraţi-i un sprijin pentru mâini în timp ce se ridică în picioare. 3. Faceţi zgomot cu o jucărie balansând-o deasupra copilului când acesta stă în ţarcul său, în aşa fel încât el să o poată atinge dacă se ridică în picioare ţinându-se de marginea ţarcului. 4. Aşezaţi copilul în aşa fel încât să se sprijine pe un genunchi şi cu talpa celuilalt pe podea, spu-neţi-i să se ridice ţinându-se cu mâinile de marginea ţarcului sau scaunului şi să împingă cu piciorul aşezat pe podea, Ajutaţi-l împingându-l de şezut. MOTOR 32 Vârsta: 0-1 an TITLU: FOLOSEŞTE PENSA DIGITALĂ PENTRU A RIDICA UN OBIECT.
24

25

Sugestii: 1. Aşezaţi bucăţile mici de mâncare (de exemplu biscuit) pe o tavă, în faţa copilului. Arătaţi-i cum să apuce cu degetul mare şi arătătorul. Demonstraţi-i dv. aşezându-i degetul mare şi arătătorul şi dirijaţi-l dv., dacă este necesar. 2. Folosiţi stafide, bucăţi de rahat şi lăsaţi-l să le mănânce după ce le adună, una câte una, drept recompensă. Folosiţi mărgelele mici şi puneţi-l să le ridice de pe masă şi apoi să vi le dea. 3. Dacă copilul continuă să apuce cu toată mâna, imobilizaţi, legându-i celelalte 3 degete. Indicaţi-i întotdeauna “ridică” şi recompensaţi-l pentru îndeplinire. MOTOR 33 Vârsta: 0-1 an TITLU: SE TÂRĂŞTE (MERGE DE-A BUŞILEA). Sugestii: 1. Aşezaţi copilul pe o bancă joasă şi îngustă cu abdomenul lipit de ea. Ajutaţi-l să se deplaseze pe bancă, mişcându-i braţele ca pentru înot şi împingând cu mâinile în podea. Aşezaţi o jucărie în faţa lui ca să meargă spre ea. (Folosiţi un cărucior - planşetă cu rotile pe care copilul să se depla-seze prin împingere în mâini). 2. Aşezaţi copilul pe podea. Puneţi o jucărie sau o bucăţică de mâncare la câţiva cm. de el pentru a se întinde după ea. Faceţi-l atent lovind jucăria de podea şi vorbiţi-i. Dacă este în stare să ajungă la ea, oferiţi-i-o drept răsplată. Treptat creşteţi distanţa dintre copil şi jucărie. 3. Aşezaţi copilul pe un prosop de plajă, ţinând marginile prosopului. Ridicaţi-l cu prosopul, astfel ca mâinile şi genunchii să atingă podeaua. Împingeţi-l încet înainte (târâţi-l) de-a lungul podelei şi lăudaţi-l că merge. 4. În timp ce el stă în poziţie de târâre, trageţi-l înapoi de un picior, apoi daţi-i drumul. El va face o mişcare automată de a împinge înainte piciorul pe care dv. i l-aţi tras înapoi. Faceţi acelaşi lucru cu fiecare picior. Treptat trageţi-l pe picior mai uşor şi reduceţi ajutorul pe care i-l daţi la simpla apucare a piciorului. 5. Ajutaţi-vă de două persoane ca să realizaţi mişcarea de târâre. O persoană îi mişcă braţele şi cealaltă îi mişcă picioarele, alternativ. Copilul să fie pus să se târască spre ceva anume ca această activitate să aibă un scop pentru el, de exemplu: spuneţi-i: “hai să-l găsim pe tata”. MOTOR 34 Vârsta: 0-1 an TITLU: APUCĂ CU O MÂNĂ DIN POZIŢIA TÂRÂRE. Sugestii: 1. În timp ce copilul stă în poziţie de târâre îndemnaţi-l să întindă mâna după o jucărie. Răsplătiţi-l verbal, sau cu o jucărie sau dulciuri, pentru orice încercare de a se întinde. 2. Aşezaţi-i o jucărie aproape de mâna sa, astfel încât el va trebui să facă numai o mişcare uşoară a mâinii. Treptat mutaţi jucăria ceva mai departe de el pentru a se întinde mai mult. 3. Agăţaţi o jucărie de o baghetă sau un beţişor şi mişcaţi-o în faţa copilului, astfel ca el să o poată apuca din poziţia de târâre. 4. Când copilul se târăşte, trageţi o jucărie legată de o sfoară în faţa lui la o distanţă acceptabilă, s-o poată prinde. Spuneţi-i : “Ia maşinuţa”, etc. Recompensaţi-l când întinde mâna după ea. 5. Când este în poziţie de târâre, oferiţi-i bucăţele mici de mâncare pe care să le poată mânca sin-gur cu mâna. MOTOR 35 Vârsta: 0-1 an TITLU: STĂ ÎN PICIOARE CU SPRIJIN MINIM.
25

26

Sugestii: 1. Puneţi copilul în picioare într-o parte a pătuţului sau ţarcului şi aşezaţi-i mâinile pe bară. Ajutaţi-l să-şi ţină mâinile acolo, punându-vă mâinile dv. peste ale lui. 2. Daţi-i degetele dv. să vă apuce şi apoi ridicaţi-l în picioare, lăudându-l şi vorbindu-i în acest timp. 3. Aşezaţi-vă mâinile dv. sub braţele lui în timp ce el se ţine de gratiile patului. Treptat retrageţi-vă mâinile pentru a se sprijini singur. 4. Aşezaţi o bară transversală la uşa de la intrare pentru a se putea sprijini să stea în picioare şi să privească afară. 5. Treceţi un prosop sau o coardă sub braţele copilului. Sprijiniţi-l să stea ţinând capetele prosopului în spatele lui. Treptat reduceţi ajutorul. 6. După ce copilul se ridică singur în picioare lângă un scaun sau pat, aşezaţi-vă pe podea lângă el şi ţineţi o jucărie destul de aproape de el, ca să trebuiască să-şi ia mâna de pe scaun ca s-o în-tindă după jucărie. 7. Puneţi jucării preferate de copil pe divan, îndemnaţi-l să stea în picioare şi să se joace cu ele sprijinindu-se de divan. 8. Agăţaţi pantalonul de pânză de la ţarcul cu roţi pentru învăţarea mersului, în cadrul uşii, la o înălţime potrivită ca picioarele copilului să se sprijine ferm pe podea; când oboseşte, se poate aşeza fără să cadă. Încurajaţi-l cu laude şi zâmbete. MOTOR 36 Vârsta: 0-1 an TITLU: LINGE MÂNCAREA DIN JURUL GURII (CÂND SE MURDĂREŞTE). Sugestii: 1. Murdăriţi-l cu mâncare în jurul gurii (gem, unt, miere). Demonstraţi-i mişcarea pe care trebuie s-o facă cu limba. Îndemnaţi-l să-şi ia hrana de pe buze. 2. Folosiţi o bomboană pe băţ şi după ce copilul o gustă plimbaţi-o în jurul gurii pentru ca copilul s-o urmărească cu limba. 3. Puneţi o mică fărâmitură dintr-un aliment plăcut la gust, pe buza de sus a copilului. Îndemnaţi-l s-o lingă cu vârful limbii. Repetaţi aşezând hrana la colţul gurii. Lăsaţi-l să se uite în oglindă şi să lingă resturile de aliment. 4. Aşezaţi un aliment dulce pe vârful degetului dv. şi după ce-l puneţi pe vârful limbii, lăsaţi o urmă şi în jurul gurii şi spuneţi-i: “este bună, papă”. MOTOR 37 Vârsta: 0-1 an TITLU: STĂ SINGUR ÎN PICIOARE UN MINUT. Sugestii: 1. Ridicaţi copilul să stea în picioare şi puneţi-i mâinile să se sprijine de o mobilă stabilă (fixă). Vorbiţi-i şi zâmbiţi-i în timp ce faceţi asta. Treptat retrageţi sprijinul, oferiţi-i jucării pentru a le lua şi pentru a da drumul obiectului de care se sprijină. 2. În timp ce stă sprijinit daţi-i o jucărie, o oglindă mică în care să se privească pentru a-i capta atenţia în timp ce stă în picioare. 3. Lăudaţi-l pentru succese şi daţi-i o mică prăjitură pentru creşterea duratei de timp în care stă în picioare. 4. Daţi-i în fiecare mână să ţină ceva (ex.cuburi mici) pentru a-şi menţine echilibru. 5. Ridicaţi copilul în picioare şi puneţi-l cu spatele la perete pentru a se sprijini. MOTOR 38 Vârsta: 0-1 an TITLU: SCOATE OBIECTE DINTR-UN RECIPIENT, PRIN RĂSTURNARE. Sugestii:
26

27

1. Aşezaţi o cană şi câteva cuburi pe o tavă. Puneţi dv. cuburile răsturnaţi-le încet pe tavă. Cereţi-i copilului să vă imite. Dirijaţi-i mâna şi lăudaţi-l în timp ce-l ajutaţi să îndeplinească sarcina. 2. Puneţi drajeuri mici într-o cană pentru ca el să le scoată şi să pufuleţi). 3. Puneţi stafide într-un recipient cu orificiul strâmt şi arătaţi-i cum răsturnare. 4. Spuneţi-i: “în cană”, arătând în cană “scoate afară” arătând la masă succesul prin îmbrăţilări, laude (“ce bine ai făcut”, etc.)

în cană şi apoi dacă este necesar le mănânce (sau să le scoată prin sau tavă. Lăudaţi

MOTOR 39 Vârsta: 0-1 an TITLU: ÎNTOARCE PAGINILE UNEI CĂRŢI, MAI MULTE ODATĂ. Sugestii: 1. Citiţi-i poveşti simple şi arătaţi-i cum se întorc paginile în timp ce citiţi povestea. Ajutaţi-l să întoarcă paginile, conducându-i mâna. Treptat, puneţi-l pe el să vă ajute să întoarceţi paginile. 2. Daţi-i reviste sau cărţi vechi să se joace cu ele, sau cărţi confecţionate din plastic. 3. Lipiţi pe paginile unei cărţi bomboane sau pufuleţi şi arătaţi-i când faceţi acest lucru. Apoi daţi-i cartea şi lăsaţi-l să descopere dulciurile. 4. Întrebuinţaţi o carte preferată de copil şi rugaţi-l să caute o imagine anumită, pe care o poate recunoaşte. Lăudaţi-l pentru întoarcerea paginilor. MOTOR 40 Vârsta: 0-1 an TITLU: IA MÂNCAREA CU LINGURIŢA. Sugestii: 1. Într-o cutie cu nisip, demonstraţi luatul cu lingura sau lopăţica. Ajutaţi-l să apuce lopăţica şi ghi-daţi-l pentru mişcarea de încărcare cu nisip. 2. Folosiţi o lingură care este uşor de apucat. Ajutaţi-l ghidându-i lingura în farfuria cu mâncare (piure de cartofi, etc.) 3. Puneţi într-un recipient fasole sau paste făinoase nefierte. Îndemnaţi-l să le ia cu o lingură mare sau cu o cană grdată. 4. Puneţi fasolea nepregătită într-un recipient. Îndemnaţi copilul să o ia cu lingura şi s-o pună într-un camion de jucărie. 5. Folosiţi orez sau alte cereale (boabe) şi puneţi-le într-un castron. Puneţi copilul să le ia cu lingura şi să le pună într-un vas mai mic. MOTOR 41 Vârsta: 0-1 an TITLU: PUNE OBIECTE MICI ÎNTR-UN RECIPIENT. Sugestii: 1. Folosiţi o cană de plastic şi cuburi mici (2,5cm). Aşezaţi cana şi cuburile în faţa copilului. Luaţi dv. un cub şi băgaţi-l în cană apoi daţi copilului un alt cub şi spuneţi-i: “pune-l şi tu în cană”. a).Luaţi mâna copilului şi ajutaţi-l să apuce un cub, apoi ajutaţi-l să-l bage în cană, repetând de câteva ori. Lăudaţi-l. b).Daţi copilului un cub, înclinaţi cana spre el, arătaţi spre cană şi spuneţi-i: “pune-l înăuntru”. 2. Pentru a păstra interesul copilului schimbaţi obiectele şi recipientul folosind diferite obiecte (nas-turi, ghinde, pietricele, stafide).

27

28

3. Folosiţi obiecte care fac zgomot când cad în recipient. Sunetul obiectului la cădere va fi o întări-re pentru copil. După ce copilul a băgat obiectul în recipient, ajutaţi-l să agite vasul pentru a auzi cum sună. MOTOR 42 Vârsta: 0-1 an TITLU: SE AŞAZĂ SINGUR ÎN POZIŢIA ŞEZÂND DIN POZIŢIA ÎN PICIOARE. Sugestii: 1. Ajutaţi-l să-şi îndoaie genunchii pentru a se aşeza pe vine şi mutaţi-i mâinile mai jos pe gratiile pătuţului; apoi ajutaţi-l fizic să se aşeze şi lăudaţi-l în timp ce faceţi aceste mişcări. 2. Înainte de a-l ajuta să se aşeze, puneţi o jucărie sau un aliment preferat în pătuţ, pe podea sau în ţarcul de joacă. Asiguraţi-vă că el vede jucăria. 3. Dirijaţi copilul pentru îndoirea genunchilor ca să stea pe vine, folosind 2 persoane, una aşezată în spatele lui ţinându-i şoldurile, cealaltă aşezată în faţa lui, pentru a-i sprijini genunchii. 4. Staţi în faţa copilului şi ţineţi-i mâinile. Puneţi un alt membru al familiei să stea în spatele co-pilului. Împreună ajutaţi-l să se aşeze din poziţia în picioare. Persoana care stă în spatele copilului îi poate atinge genunchii pe la spate pentru a-l ajuta la începutul mişcării. MOTOR 43 Vârsta: 0-1 an TITLU: BATE DIN PALME. Sugestii: 1. Aşezaţi-i mâinile între ale dv. şi bateţi din palme împreună în timp ce-i spuneţi: “facem turtiţe” sau “bravo-bravo”. Lăudaţi-l în timp ce faceţi asta. 2. Reduceţi presiunea de pe mâinile copilului când îl simţiţi că execută mai mult singur. 3. Spuneţi-i: “facem turtiţe” în timp ce bateţi din palme. Îndemnaţi-l să facă şi el la fel. Lăudaţi-l şi răsplătiţi-l prin zâmbete, bucuraţi-vă. 4. Aşezaţi copilul pe genunchii dv. îmbrăţişaţi-l şi foarte uşor prindeţi-i încheieturile mâinilor şi bateţi împreună din palme. Opriţi, îmbrăţişaţi-l, apoi repetaţi. 5. Bateţi din palme când copilul face ceva care vă mulţumeşte. Îndemnaţi-l să bată şi el din palme. MOTOR 44 Vârsta: 0-1 an TITLU: MERGE CU SPRIJIN MINIM. Sugestii: 1. Sprijiniţi copilul de umeri din spate. O uşoară presiune pe umeri îl va ajuta să-şi mişte picioare-le, alternându-le. 2. Puneţi copilul să ducă diferitel obiecte (jucării, cuburi, etc.) Sprijiniţi-l de sub braţe. Treptat redu-ceţi ajutorul. Jucaţi un joc de mers, ducând obiecte la alte persoane din casă. Lăudaţi-l şi recompen-saţi-l. 3. Dacă este necesar pentru a-i sprijini şoldurile şi umerii ajutaţi-vă unui singur deget. 4. Copilul merge apucând mâna persoanei care-l ajută. Reduceţi la apucarea unui singur deget. 5. Copilul merge ţinându-se de o sfoară sau de un prosop. Micşoraţi treptat presiunea pe sfoară. 6. Puneţi copilul să stea în picioare în ţarc ţinându-se cu mâinile de gratii. Oferiţi-i un obiect, astfel încât să trebuiască să facă câţiva paşi pentru a-l lua, ţinându-se de gratii. Treptat creşteţi distanţa dintre copil şi obiect. 7. Îndemnaţi copilul să împingă un cărucior de păpuşă pentru a exersa mersul cu sprijin.
28

29

MOTOR 45 Vârsta: 0-1 an TITLU: FACE CÂŢIVA PAŞI FĂRĂ AJUTOR. Sugestii: 1. Staţi în picioare în faţa copilului prinzându-i mâinile în ale dv. Trageţi-l uşor înainte. Treptat lă-saţi-l să meargă singur. Lăudaţi-l şi recompensaţi-l. 2. Două persoane să stea pe scăunele mici, orientate cu spatele unul la celălalt la aproximativ 65 cm. Puneţi copilul să stea între scaune şi să se sprijine de unul. Una dintre persoane să-l strige pe nume, să întindă mâna şi dacă el vine să-i dea o jucărie sau ceva dulce. Treptat măriţi distanţa în-tre scaune. 3. Puneţi copilul în picioare la câţiva paşi de un obiect dorit, treptat reduceţi sprijinul pe măsură ce el se deplasează spre obiect. 4. Daţi-i copilului să ţină ceva în mână sau puneţi-l să se ţină de propria lui îmbrăcăminte. Aceasta poate să-l ajute să-şi menţină echilibrul. MOTOR 46 Vârsta: 1-2 ani TITLU: URCĂ PE SCĂRI DE-A BUŞILEA. Sugestii: 1. Aşezaţi copilul cu mâinile şi genunchii pe scară. Puneţi ceva care i-ar plăcea pe treapta următoa-re. Îndemnaţi-l să ia obiectul. 2. Aşezaţi copilul în aceeaşi poziţie şi ajutaţi-l fizic să urce treptele. Susţineţi-i şi mişcaţi-i mâinile şi genunchii. Lăudaţi cel mai mic efort făcut de copil. 3. Începeţi cu 2 trepte pentru ca copilul să se târască. Aşezaţi o jucărie pe treapta a II-a şi dacă este necesar ajutaţi-l să o ia. Reduceţi ajutorul şi treptat creşteţi numărul de trepte pe care să se târască ca să-şi ia jucăria plasată pe una din trepte. 4. Staţi pe ultima treaptă a scărilor şi chemaţi copilul îndemnându-l să vină la dv. Puneţi o altă persoană care să stea în spatele copilului, în caz că alunecă sau cade. 5. Puneţi câteva perne mari pe podea şi îndemnaţi copilul să urce pe ele. 6. Folosiţi un scăunel sau o cutie şi sprijiniţi-l de perete. Îndemnaţi copilul să urce pe el şi apoi încercaţi să-l puneţi să urce pe scară. MOTOR 47 Vârsta: 1-2 ani TITLU: SE RIDICĂ ÎN PICIOARE DIN POZIŢIA ŞEZÂND. Sugestii: 1. Când copilul stă pe podea atârnaţi o jucărie deasupra capului său pentru a-l încuraja să se ridice în picioare şi să se întindă după jucărie. Când se ridică după jucărie, daţi-i-o. 2. Întindeţi o mână spre el şi ajutaţi-l să se ridice apoi lăudaţi-l şi daţi-i o bomboană. 3. Reduceţi din ajutor şi lăsaţi-l pe el să facă mai mult din mişcarea necesară pentru a se ridica în picioare. 4. Folosiţi un scaun. Puneţi copilul să se ridice în picioare, sprijinindu-se de scaun. Folosiţi treptat scaune mai joase. 5. Puneţi copilul să stea pe prima treaptă a scării şi îndemnaţi-l să se ridice în picioare sprijinindu-se de mâna dv. sau balustradă. 6. Puneţi copilul să stea pe un scăunel mic sau o cutie şi aşezaţi-i în faţă un scaun rezistent de care să se poată sprijini pentru a se ridica în picioare. MOTOR 48 Vârsta: 1-2 ani TITLU: ROSTOGOLEŞTE MINGEA IMITÂND ADULTUL. Sugestii: 1. Aşezaţi-vă faţă în faţă cu copilul, jos. Depărtaţi picioarele copilului. De asemenea depărtaţi şi pi-cioarele dv. Staţi la o distanţă aproximativ de 60-70 cm. de copil şi
29

30

rostogoliţi mingea spre el. Aşezaţi-i mâinile pe minge şi ajutaţi-l s-o rostogolească înapoi spre dv. Răsplătiţi-i prin laude toate progresele. 2. Staţi în spatele copilului. Luaţi-i mâinile şi ajutaţi-l să ţină mingea. Ajutaţi-l s-o rostogolească pe podea spre altă persoană. Reduceţi ajutorul pe care i-l daţi pe măsură ce dobândeşte îndemânare. 3. Rostogoliţi mingea spre o ţintă fixată la o distanţă de 1,00 - 1,50 m. 4. Aşezaţi copilul în faţa oglinzii. Poate să încerce să rostogolească mingea spre imaginea sa. 5. Folosiţi ca ţinte de popice cutii goale (spray), sticle de plastic de sucuri de fructe, etc. Rostogoliţi mingea spre ele, lovindu-le ca să cadă. 6. Folosiţi mingi de diferite mărimi şi texturi, sau care produc sunete, pentru a-i menţine interesul. MOTOR 49 Vârsta: 1-2 ani TITLU: SE URCĂ PE UN SCAUN PENTRU ADULŢI, SE ÎNTOARCE ŞI SE AŞAZĂ PE EL. Sugestii: 1. Aşezaţi copilul în faţa unui scaun tapiţat, cu mâinile pe scaun. Ajutaţi-l să-şi ridice un genunchi pe scaun şi împingeţi-l ca să se ridice. Întoarceţi-l dacă este necesar. Treptat reduceţi ajutorul fizic. 2. Aşezaţi-vă pe un scaun. Îndemnaţi-l să se urce şi să stea cu dv.; daţi-i ajutor fizic dacă este necesar. 3. Folosiţi scaune ceva mai joase la început. 4. Ajutaţi-l să se apuce de un braţ al fotoliului pentru a se sprijini când se ridică, dacă este necesar 5. Folosiţi un scaun de bucătărie care are bare transversale la spetează. Îndemnaţi-l să se aplece peste scaun (să se întindă) pentru a se prinde de o bară ca să se ţină când se urcă. MOTOR 50 Vârsta: 1-2 ani TITLU: AŞAZĂ 4 INELE PE UN SUPORT VERTICAL. Sugestii: 1. Folosiţi inele colorate de lemn sau plastic şi un suport vertical (tijă groasă). Lăsaţi copilul să exploreze inelele şi tija, apoi luaţi un inel şi puneţi-l pe suport. Daţi-i şi copilului un inel şi ghidaţi-i mâna spre suport. Ajutaţi-l să-l pună pe el dacă este necesar. Lăudaţi copilul indiferent de cât ajutor i-aţi dat. 2. Pe măsură ce copilul devine mai îndemânatic, reduceţi ajutorul dat.

COGNITIV
30

31

Nivel de vârstă 0 - 1 an

Item 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. 11. 12. 13. 14. 15. 16. 17. 18. 19. 20. 21. 22. 23. 24. 25. 26. 27. 28. 29. 30. 31. 32. 33. 34. 35. 36. 37. 38. 39. 40. 41. 42. 43. 44. 45. 46. 47. 48. 49. 50.

Comportamentul Îndepărtează de pe faţă scutecul care îi împiedică vederea. Caută un obiect care a fost îndepărtat din linia directă a privirii. Ia un obiect dintr-o cutie deschisă. Pune un obiect într-o cutie deschisă. Pune un obiect în cutie, la comandă verbală. Scutură o jucărie sunătoare agăţată pe o sfoară. Pune 3 obiecte într-o cutie, goleşte cutia. Transferă un obiect dintr-o mână într-alta pentru a lua un alt obiect. Lasă să cadă o jucărie şi o ridică. Găseşte un obiect ascuns sub o cutie. Împinge un tren din trei cuburi. Scoate cercul din incastru. Pune o piesă cilindrică în planşeta cu orificii. Execută gesturi simple la cerere (bate din palme). Scoate unu câte unu 6 obiecte din cutie. Indică o parte a corpului. Suprapune 3 cuburi la cerere. Asociază obiecte asemănătoare. Mâzgăleşte. Arată spre sine când e întrebat “Unde e (numele)?” Pune 5 piese cilindrice în planşeta cu orificii. Asociază obiecte cu imaginile lor. Indică o imagine numită. Întoarce 2 - 3 pagini la rând ca să găsească imaginea cerută. Găseşte o anumită carte la cerere. Completează un incastru cu trei figuri. Numeşte imagini ale unor obiecte cunoscute (patru). Desenează o linie verticală, imitativ. Desenează o linie orizontală, imitativ. Copiază un cerc. Asociază materiale după textură. Indică la cerere obiecte mari şi mici. Desenează o cruce, imitativ (+). Sortează (asociază) trei culori. Plasează obiecte ÎN, PE, SUB, la cerere. Numeşte obiectul după sunetul produs (sonerie, telefon, etc.). Pune 4 cuburi unele în altele, după mărime (piramida). Numeşte acţiunea din imagini. Asociază forme geometrice cu imaginile lor Aşează inele, în ordinea mărimii, pe un baston. Spune dacă un obiect este mare sau mic. Indică 10 părţi ale corpului la comandă verbală. Indică un băiat şi o fată la comandă verbală. Spune dacă un obiect este greu sau uşor. Alătură două părţi ale unei forme pentru a reface un întreg. Descrie 2 evenimente sau persoane familiare din poveşti sau programe TV. Repetă jocuri cu degetele însoţite de cuvinte. Asociază câte 1 la 1 (trei sau mai multe obiecte). Arată obiecte lungi sau scurte. Spune ce obiecte se potrivesc.
31

1 - 2 ani

2 - 3 ani

3 - 4 ani

32

51. 52. 53. 54. 55. 56. 57. 58. 59. 60. 61. 62. 63. 64. 65. 66. 67. 68. 69. 70. 71. 72. 73. 74. 75. 76. 77. 78. 79. 80. 81. 82. 83. 84. 85. 86. 87. 88. 89. 90. 91. 92. 93. 94. 95. 96. 97. 98. 99. 100. 101. 102. 103.

4 - 5 ani

5 - 6 ani

Numără până la 3 imitativ. Aranjează obiecte în categorii. Desenează un “V” imitativ. Desenează o diagonală într-un pătrat cu latura de 10 cm. Numără 10 obiecte imitativ. Construieşte un pod din 3 cuburi (imitativ). Realizează un şir de cuburi sau mărgele, repetând o secvenţă (model de culoare, formă sau mărime). Copiază o serie de linii în “V” unite (VVV). Completează imaginea “omuleţului” cu mâna sau piciorul care-i lipseşte. Completează un joc “puzzle” (format din 6 piese) fără încercări şi erori. Numeşte obiecte ca fiind “la fel” şi “diferite”. Desenează un pătrat imitativ. Numeşte 3 culori la cerere. Numeşte trei forme: pătrat, triunghi, cerc. Ia un număr de obiecte, specificat, la cerere (1-5). Numeşte 5 texturi. Copiază un triunghi la cerere. Îşi aminteşte 4 obiecte văzute într-o imagine. Numeşte timpul de zi asociat cu anumite activităţi. Repetă versuri familiare. Spune dacă un obiect este greu sau uşor (diferenţa sub 500 g). Spune ce lipseşte când se îndepărtează un obiect dintr-un grup de 3 obiecte. Numeşte 8 culori. Numeşte 3 monede diferite (1 leu, 3 lei, 25 bani). Sortează simboluri (litere şi numere). Spune culoarea unor obiecte numite. Redă 5 fapte importante dintr-o poveste auzită de 3 ori. Desenează un om (cap, trunchi, 4 membre). Cântă 5 versuri dintr-un câtec. Construieşte imitativ o piramidă (scară) din 10 cuburi. Spune dacă un obiect este lung sau scurt. Plasează obiecte: LÂNGĂ, DUPĂ, ÎN SPATE. Realizează seturi egale d e un eşantion de 1 până la 10 obiecte. Numeşte sau arată partea lipsă a unui obiect dintr-o imagine. Numără de la 1 la 20. Numeşte poziţiile: prima, cea de mijloc, ultima. Numără până la 20 obiecte şi spune câte sunt. Numeşte 10 numerale scrise. Numeşte stânga şi dreapta, raportat la propriul corp. Spune în ordine literele alfabetului. Îşi scrie numele cu litere de tipar. Citeşte 5 litere ale alfabetului, Aranjează obiecte în ordine, după lungime şi lăţime. Citeşte literele mari ale alfabetului. Aşează cifrele de la 1 - 10 în ordine adecvată. Numeşte poziţiile obiectelor: primul, al doilea, al treilea. Citeşte literele mici ale alfabetului. Asociază literele mari cu cele mici ale alfabetului. Arată (indică) numerele numite de la 1 - 25. Copiază un romb. Completează un labirint simplu. Numeşte în ordine zilele săptămânii. Face adunări şi scăderi cu numere până la 3.
32

33

104. 105. 106. 107. 108.

Îşi spune data naşterii (ziua şi luna). Recunoaşte 10 cuvinte scrise. Poate prevedea ce va urma (după situaţie). Arată obiecte întregi şi jumătăţi. Numără de la 1 la 100.

COGNITIV 1 Vârsta: 0-1 an TITLU: ÎNDEPĂRTEAZĂ DE PE FAŢĂ SCUTECUL CARE ÎI ÎMPIEDICĂ VEDEREA. Sugestii: 1. Puneţi copilul pe spate pe pat. Puneţi-i un scutec pe faţă. Vorbiţi-i aşa încât să ştie că mai sun-teţi lângă el. Îmbrăţişaţi copilul şi zâmbiţi-i când îşi trage scutecul de pe faţă. 2. Conduceţi (îndrumaţi) fizic copilul, ţinându-l de mână şi ajutându-l să tragă scutecul; retrageţi trep-tat ajutorul. Recompensaţi-l cu îmbrăţişare, zâmbet, expresie facială veselă, când îndepărtează scutecul. 3. Acoperiţi-i numai un ochi cu pânza şi mişcaţi-vă treptat ieşind din câmpul lui vizual. Ajutaţi-l să tragă scutecul să-şi descopere amândoi ochi. Recompensaţi-l cu laudă, sărut. COGNITIV 2 Vârsta: 0-1 an TITLU: CAUTĂ UN OBIECT CARE A FOST ÎNDEPĂRTAT DIN LINIA DIRECTĂ A PRIVIRII. Sugestii: 1. Ţineţi o jucărie viu colorată în faţa copilului. Îndepărtaţi-o încet din direcţia privirii. 2. Folosiţi o sunătoare. Îndepărtaţi-o din direcţia privirii şi scuturaţi-o pentru a atrage atenţia copilului. 3. Dacă copilul se uită după o persoană care se îndepărtează din direcţia privirii, dar nu şi după un obiect, începeţi prin a ţine obiectul aproape în faţa dv. Îndepărtaţi-vă încet din direcţia privirii lui. Verbalizaţi în timp ce vă mişcaţi, atât timp cât copilul vă urmăreşte. Îndepărtaţi treptat obiectul din faţa dv. aşa încât copilul să urmărească obiectul, nu pe dv. 4. Puneţi-vă un colier viu colorat la gât. Aplecaţi-vă deasupra copilului astfel încât să vadă colierul, dar nu aşa de aproape să-l poată tragă. Îndepărtaţi-vă încet de copil în timp ce priveşte mărgelele. COGNITIV 3 Vârsta: 0-1 an TITLU: IA UN OBIECT DINTR-O CUTIE DESCHISĂ. Sugestii: 1. Arătaţi copilului cum să scoată obiectul din cutie, făcând dv. acest lucru. Spuneţi: “scot jucăria” sau “afară” în timp ce scoateţi obiectul şi repetaţi de mai multe ori. Apoi puneţi la loc obiectul, arătând spre obiect şi cutie, spuneţi “scoate şi tu”. 2. Îndrumaţi fizic mâna copilului ca să-l ajutaţi să scoată obiectul. Spuneţi-o “bine, l-ai scos afară”. Recompensaţi-l cu zâmbet, îmbrăţişare sau sărut. Reduceţi treptat ajutorul la indicarea obiectului şi a cutiei, spunând “scoate”. 3. Puneţi obiectul în cutie şi scuturaţi-o pentru a produce zgomot. Indicaţi obiectul din cutie şi scu-turaţi-o din nou. Lăudaţi copilul pentru îndepărtarea obiectului din cutie. 4. Puneţi la dispoziţia copilului mai multe jucării mici pentru a vedea cu care începe să se joace. Apoi folosiţi jucăria aleasă de el pentru a-l învăţa abilitatea în modurile suferate mai sus. COGNITIV 4
33

34

Vârsta: 0-1 an TITLU: PUNE UN OBIECT ÎNTR-O CUTIE IMITATIV. Sugestii: 1. Spuneţi-i: “în”,“pune în cutie”, copilului. Lăudaţi-l şi recompensaţi-l, zâmbiţi-i şi îmbrăţişaţi copilul când pune obiectul în cutie. 2. Ajutaţi fizic copilul să plaseze obiectul în cutie. Îmbrăţişaţi şi lăudaţi copilul pentru fiecare obiect plasat în cutie. Reduceţi treptat ajutorul. 3. Folosiţi obiecte care produc sunet când cad sau sunt plasate în cutie (clopoţei, pietricele) sau umpleţi o găletuşă cu apă, aşa încât obiectul să facă zgomot când cade în apă. COGNITIV 5 Vârsta: 0-1 an TITLU: PUNE UN OBIECT ÎN CUTIE, LA COMANDĂ VERBALĂ. Sugestii: 1. Asiguraţi cutia cu un dispozitiv-ventuză sau ţineţi-o ca să nu se răstoarne. 2. Arătaţi copilului cum să pună obiectele în cutie şi apoi ajutaţi-l conducându-i mâinile şi spunând: “în cutie”. Recompensaţi-l şi lăudaţi-l: “bine”, “în cutie”. La sfârşit retrageţi orice ajutor. 3. Daţi copilului un obiect, înclinaţi cutia spre el şi îndrumaţi-i mâinile spre cutie. Lăsaţi-l să dea drumul obiectului înăuntru. 4. Lăudaţi copilul pentru că a pus cubul în cutie, când aţi spus: “în” în timp ce-i indicaţi cutia. 5. Folosiţi o cutie transparentă, aşa încât copilul să poată vedea obiectul când îl pune înăuntru. COGNITIV 6 Vârsta: 0-1 an TITLU: SCUTURĂ O JUCĂRIE SUNĂTOARE AGĂŢATĂ PE O SFOARĂ. Sugestii: 1. Daţi copilului un clopoţel sau un inel legat de o sfoară. Arătaţi-i cum să legene sfoara şi să o mişte în sus şi jos pentru a produce un sunet. 2. Încurajaţi copilul să legene şi chiar să lovească jucăria. Lăudaţi-l: “bine, loveşte jucăria”. Îndruma-ţi fizic mâinile copilului dacă este nevoie. 3. Luaţi două jucării la fel. Folosiţi dv. una şi încurajaţi copilul să vă imite cu cealaltă. 4. Legaţi sfoara de scaunul sau patul copilului, aşa încât să-şi poată lua singur jucăria înapoi şi să se joace cu ea. COGNITIV 7 Vârsta: 0-1 an TITLU: PUNE 3 OBIECTE ÎNTR-O CUTIE, GOLEŞTE CUTIA. Sugestii: 1. Puneţi obiectele şi cutia pe o tavă. Plasaţi obiectele în cutie apoi goliţi cutia. Cereţi copilului să vă imite. Îndrumaţi-i mâna dacă este necesar şi lăudaţi-l în timp ce-l ajutaţi să îndeplinească sarcina. 2. Spuneţi “în” indicând cutia şi “afară” indicând tava sau masa. Lăudaţi succesul prin îmbrăţişări, sărutări şi “bravo”. 3. Puneţi obiecte mici, viu colorate, într-o cutie transparentă, aşa încât copilul să le poată vedea. Demonstraţi golirea cutiei; îndrumaţi fizic copilul dacă este necesar. Lăsaţi copilul să se joace cu obiectele după ce la scoate afară, scurt timp. COGNITIV 8 Vârsta: 0-1 an
34

35

TITLU: TRANSFERĂ UN OBIECT DINTR-O MÂNĂ ÎNTR-ALTA PENTRU A LUA UN ALT OBIECT. Sugestii: 1. Arătaţi-i cum să transfere jucăria, făcând dv. aceasta. Îndrumaţi mâinile copilului spunând: “pune-o în mâna asta”. Recompensaţi copilul lăudându-l, zâmbindu-i sau îmbrăţişându-l. 2. Dacă copilul pare să folosească mai mult o mână decât cealaltă, plasaţi obiectul în mâna pe care o foloseşte mai puţin. 3. Daţi copilului să ţină un obiect. Oferiţi-i altă jucărie atrăgătoare apropiind-o de mâna cu care ţine primul obiect şi încurajaţi-l să transfere primul obiect în cealaltă mână. 4. Puneţi mâna stângă a copilului pe jucăria pe care el o ţine în mâna dreaptă. Vedeţi dacă o transferă. 5. Determinaţi copilul să transfere un obiect dintr-o mână în alta. Când face acest lucru cu îndemâ-nare, folosiţi procedeele indicate mai sus pentru a-l învăţa să transfere obiectul şi să apuce un altul. COGNITIV 9 Vârsta: 0-1 an TITLU: LASĂ SĂ CADĂ O JUCĂRIE ŞI O RIDICĂ. Sugestii: 1. Arătaţi copilului jucăria pe jos şi spuneţi: “ia mingea”. Lăudaţi-l când o face. 2. Ajutaţi copilul să ridice jucăria conducându-i mâna. Reduceţi ajutorul pe măsură ce copilul câştigă mai multă îndemânare. 3. Mâncarea, de exemplu o bucăţică mică de prăjitură pusă pe jos poate provoca copilului dorinţa de a o ridica. 4. Legaţi o jucărie de capătul unei sfori, iar capătul celălalt al sforii legaţi-l de măsuţa scaunului înalt sau de bata patului, astfel încât copilul să aibă posibilitatea să exerseze noua abilitate când adultul nu se ocupă de el în mod activ. 5. Puneţi un obiect mic pe o măsuţă joasă. Îndemnaţi-l pe copil să-l privească. Împingeţi încet jucăria peste marginea mesei, cerându-i copilului să o ridice. 6. Când copilul lasă să cadă un obiect, ajutaţi-l să-l ridice. Pe măsură ce copilul câştigă îndemânare, îndrumaţi-l verbal ca să-şi ridice jucăria. COGNITIV 10 Vârsta: 0-1 an TITLU: GĂSEŞTE UN OBIECT ASCUNS SUB O CUTIE. Sugestii: 1. Lăsaţi copilul să vă urmărească în timp ce plasaţi un obiect atrăgător (bomboană, biscuit) sub o mică bucată de pânză, hârtie sau material transparent, pe care copilul poate să-o ridice uşor. Cereţi-i să găsească obiectul, sau la început plasaţi numai parţial obiectul sub ceaşcă sau pânză, aşa încât copilul să realizeze că obiectul nu a dispărut. Încurajaţi-l să-l găsească sau să-l ia. 2. Puneţi o bomboană sub o cutie în timp ce copilul urmăreşte mişcarea dv. şi ajutaţi-l să o găsea-scă, ridicând cutia împreună cu el. 3. Spuneţi: “unde a plecat?”, “unde e”. Folosiţi cuburi plasate sub o ceaşcă şi recompensaţi-l: zâm-bindu-i, îmbrăţişându-l, spunându-i “bravo” când ridică ceaşca ca să găsească cubul. 4. Folosiţi jucăriile preferate de copil aşa încât să fie motivat să le găsească. Plasaţi una sub o cutie. Apoi ridicaţi cutia şi-i arătaţi unde este. Puneţi din nou cutia jos şi încurajaţi copilul să o ridice şi să găsească jucăria. 5. Folosiţi o cutie sau jucărie muzicală şi ascundeţi-o sub un container; cereţi copilului să o găsească.
35

36

6. Tăiaţi o gaură în fundul unei cutii de pantofi, puneţi cutia cu fundul în sus. Arătaţi copilului o jucărie mică şi daţi-i drumul prin deschidere, spunând: “unde este?”. Ajutaţi copilul să găsească jucăria. COGNITIV 11 Vârsta: 0-1 an TITLU: ÎMPINGE UN TREN DIN TREI CUBURI. Sugestii: 1. Aşezaţi la rând trei cuburi şi împingeţi-le spunând: “uuu-ciu-ciu”. Luaţi apoi mâna copilului şi împingeţi cu ea trenul. Lăudaţi-l în timp ce îl ajutaţi să împingă. Treptat reduceţi ajutorul. 2. Faceţi un tren din trei cuburi. Stimulaţi copilul să imite în timp ce îl împingeţi. Improvizaţi o cursă până la un alt obiect. 3. Împingeţi trenul pe masă până când cuburile vor cădea (de pe masă) unul câte unul. Ridicaţi-le şi daţi-le copilului spunându-i să vă imite. COGNITIV 12 Vârsta: 0-1 an TITLU: SCOATE CERCUL DIN INCASTRU. Sugestii: 1. Arătaţi-i cum se scoate cercul din incastru. Ajutaţi-l fizic să scoată cercul. Spuneţi “afară” şi lău-daţi-l dacă execută bine comanda. Indicaţi sau loviţi uşor locul unde trebuie pus cercul. 2. Înlăturaţi celelalte forme din incastru sau lipiţi-le la locul lor, astfel încât copilul să aibă o singu-ră piesă la îndemână corespunzătoare spaţiului liber rămas. 3. Lipiţi un mosorel de aţă sau un mic buton pe forma din incastru, pentru ca să-i fie copilului mai uşor să o apuce şi să o ridice. Lăudaţi copilul pentru reuşită. 4. Lipiţi o poză amuzantă sub forma rotundă, pe care copilul să o vadă când scoate piesa din incastru. SOCIALIZARE Nivel de vârstă - 1 an Item 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. 11. 12. 13. 14. 15. 16. Comportamentul Urmăreşte cu privirea persoana care se mişcă în câmpul său vizual. Zâmbeşte ca răspuns la atenţia acordată de adult. Vocalizează ca răspuns la atenţia ce i se acordă. Îşi priveşte mâinile, zâmbeşte adeseori sau vocalizează. Răspunde la faptul că se află printre membrii familiei zâmbind, vocalizând sau încetând să mai plângă. Zâmbeşte ca răspuns la expresia facială a celor din jur. Zâmbeşte şi vocalizează la vederea imaginii în oglindă. Atinge şi-l trage pe adult de păr, nas, ochelari. Se întinde spre obiectul oferit. Se întinde spre persoane familiare. Se întinde spre oglindă, loveşte uşor cu mâna imaginea din oglindă, sau un alt copil. Ţine şi examinează obiectul oferit timp de cel puţin un minut. Scutură sau strânge obiectele care îi sunt puse în mână, producând sunete neintenţionat. Se joacă singur timp de 10 minute. Caută adesea contactul vizual atunci când vă ocupaţi de el 2-3 minute. Se joacă singur cu plăcere, timp de 15-20 minute, în preajma adultului care se
36

37

1 - 2 ani

17. 18. 19. 20. 21. 22. 23. 24. 25. 26. 27. 28. 29. 30. 31. 32. 33. 34. 35. 36. 37. 38. 39. 40. 41. 42. 43. 44. 45. 46. 47. 48. 49. 50. 51.

2 - 3 ani

3 - 4 ani 52. 53. 54. 55. 56. 57. 58.

ocupă de treburile lui. Vocalizează pentru a atrage atenţia. Imită jocul “Cucu-bau”. Bate din palme (ca la Ala-Bala), imitându-l pe adult. Face semn de “Pa-Pa”, imitând adultul. Ridică braţele - “aşa de mare”, imitând adultul. Oferă adultului o jucărie, un obiect, puţină mâncare dar nu i-o şi lasă întotdeauna. Îmbrăţişează, mângâie, sărută persoane familiare. Răspunde la propriul nume cu privirea sau întinzându-se să fie luat în braţe. Apasă sau scutură o jucărie ca să producă un sunet, prin imitaţie. Manipulează o jucărie sau un obiect. Oferă jucăria sau obiectul adultului şi o lasă acestuia. Imită mişcările altui copil când se joacă. Imită adultul în diverse activităţi (aranjează îmbrăcămintea, întinde aşternutul, manevrează vesela). Se joacă cu alt copil, fiecare făcând activităţi diferite. Participă la jocuri, împinge maşinuţa sau se joacă cu mingea cu un alt copil timp de 2-5 minute. Acceptă absenţa părinţilor prin continuarea activităţii, exprimându-şi eventual supă-rarea pentru moment. Explorează activ mediul înconjurător. Participă la jocuri de manipulare (trage sfoara, întoarce manivela) împreună cu alte persoane. Îmbrăţişează şi duce în braţe păpuşa, sau o jucărie de pluş. Repetă acţiuni care produc zâmbete şi atrag atenţia. Aduce cărţi adultului pentru a-i “citi” sau să le “citească” împreună. Trage o altă persoană pentru a-i arăta o serie de acţiuni sau obiecte. Îşi retrage mâinile şi spune “nu-nu” când se află în apropiere de obiecte care-i amintesc interdicţia. Aşteaptă să i se satisfacă necesităţile (schimbat, alimentat), când este plasat în scaunul înalt sau pe masa de schimbat. Se joacă cu alţi 2-3 copii. Îşi împarte jucăriile sau mâncarea cu alt copil când i se cere. Salută pe copiii de vârsta sa şi persoanele familiare când i se aduce aminte. Îndeplineşte ceea ce îi cer părinţii 50% din timp. Poate să aducă sau să ia un obiect, sau să cheme o persoană din altă cameră dacă i se dau indicaţii. Ascultă muzică sau poveşti timp de 5-10 minute. Spune “Te rog” şi “Mulţumesc” când i se aduce aminte. Încearcă să ajute părinţii în diverse activităţi casnice îndeplinind o parte din acţiune (de ex. ţine făraşul). Joacă roluri costumându-se în haine de adult (“De-a ...”). Face o alegere când i se cere. Arată înţelegerea sentimentelor, verbalizând dragostea, supărarea, tristeţea, veselia, etc. Cântă şi dansează după muzică. Respectă reguli de joc imitând acţiunile altor copii. Salută adulţii familiari fără să i se aducă aminte. Respectă reguli în jocuri de grup conduse de adult. Cere voie să se joace cu jucăria cu care se joacă alt copil. Spune “Te rog” şi “Mulţumesc” jumătate din timp fără ca cineva să-i aducă aminte. Răspunde la telefon, cheamă pe cei mari sau vorbeşte cu o persoană familiară.
37

38

4 - 5 ani

59. 60. 61. 62. 63. 64. 65. 66. 67. 68. 69. 70. 71. 72. 73. 74. 75. 76. 77. 78. 79. 80. 81. 82. 83.

5 - 6 ani

Aşteaptă să-i vină rândul. Respectă regulile unui joc de grup condus de un copil mai mare. Îndeplineşte cerinţele formulate de adulţi 75% din timp. Stă în zona delimitată de curtea casei. Se joacă alături de alţi copii şi vorbeşte cu ei în timp ce lucrează la o activitate proprie (30 minute). Cere ajutor şi asistenţă când întâmpină greutăţi (la baie, sau pentru a-şi lua ceva de băut). Participă la conversaţiile adulţilor. Spune versuri, cântă sau dansează pentru alţii. Lucrează singur la o sarcină casnică timp de 20-30 minute. Îşi cere iertare fără să i se amintească 75% din cazuri. Îşi aşteaptă rândul într-o activitate de grup cu 8-9 copii. Se joacă cooperând în activitatea cu 2-3 copii, timp de 20 minute. Se angajează în comportamente social-acceptabile când este în public. Cere permisiunea de a folosi obiectele care aparţin altor persoane 75% din cazuri. Numeşte sentimentele pe care le încearcă: furie, bucurie, iubire. Se joacă cu 4-5 copii cooperând într-o activitate, fără a fi supravegheat permanent. Explică altora regulile unui joc sale ale unei activităţi. Imită roluri de adulţi. Participă la conversaţie în timpul mesei. Respectă regulile unui joc de raţionament verbal. Îşi consolează prietenii de joacă când aceştia sunt necăjiţi. Îşi alege singur prietenii. Planifică şi construieşte folosind unelte simple (planuri înclinate, pârghie, scripete, suport de sprijin). Îşi stabileşte singur obiective de îndeplinit şi duce la bun sfârşit activitatea. Joacă el însuşi sau folosind marionete, roluri din poveşti.

38

39

SOCIALIZARE 1 Vârsta: 0-1 an TITLU: URMĂREŞTE CU PRIVIREA PERSOANA CARE SE MIŞCĂ ÎN CÂMPUL
LUI VIZUAL

Sugestii: 1. Aşezaţi copilul pe scaunul lui special, astfel încât să poată privi împrejur. Mişcaţivă în câmpul lui vizual şi observaţi dacă copilul vă urmăreşte mişcarea. 2. Vorbiţi copilului şi zâmbiţi-i, sau folosiţi o sunătoare în timpul activităţii, pentru a-i stimula obiceiul de a privi. 3. Atrageţi atenţia copilului vorbindu-i şi zâmbindu-i foarte aproape de el. Treptat, mişcaţivă în câm pul lui vizual, încercând să menţineţi contactul vizual. Lăudaţi-l. Îndepărtaţivă de copil pe măsură ce îşi dezvoltă abilitatea de a urmări mişcarea.

SOCIALIZARE 2 Vârsta: 0-1 an TITLU: ZÂMBEŞTE CA RĂSPUNS LA ATENŢIA ACORDATĂ DE ADULT Sugestii: 1. Atunci când copilul este hrănit, înfăşat, sau ţinut în braţe, vorbiţi-i cald şi zâmbiţi-i des. 2. Gâdilaţi-l uşor pe burtică, aceasta îl va determina să zâmbească. 3. Atunci când copilul zâmbeşte, răspundeţi-i zâmbindu-i şi râzând la el. 4. Salutaţi copilul cu un zâmbet, ori de câte ori îl ridicaţi, pentru a-l duce undeva, după ce s-a sculat. 5. Când treceţi pe lângă copilul în pozişie şezând sau culcat, opriţi-vă, vorbiţi-i, atingeţi-i uşor nasul zâmbiţi-i spunându-i: “nu vrei să zâmbeşti” sau “hai, sunt sigur că poţi să zâmbeşti”.

39

40

SOCIALIZARE 3 Vârsta: 0-1 an TITLU: VOCALIZEAZĂ CA RĂSPUNS LA ATENŢIA CE I SE ACORDĂ Sugestii: 1. Vorbiţi copilului atunci când îl înfăşaţi, îi hrăniţi, îl ţineţi în braţe, etc. 2. Atunci când copilul vocalizează gângurind sau emiţând orice sunet, va trebui să-i răspundeţi, vorbindu-i şi emiţând aceleaşi sunete pe care le emite el. 3. Emiteţi onomatopee care să reproducă gânguritul copilului atunci când vă ocupaţi de el. Atunci când emite sunete zâmbiţi, strângeţi-l în braţe, gâdilaţi-l, pentru a-i întări comportamentul.
_______________________________________________________________________________________ ________

SOCIALIZARE 4 Vârsta: 0-1 an TITLU: ÎŞI PRIVEŞTE MÂINILE, ZÂMBEŞTE ADESEORI SAU VOCALIZEAZĂ Sugestii: 1. Ţineţi mâna copilului în câmpul său vizual. Scuturaţi-i şi fluturaţi-i mâna astfel încât să şi-o observe. 2. Atingeţi-i părţile feţei cu propriile lui mâini. Mişcaţi-i degetele pentru a observa că acestea pot fi mişcate. 3. Puneţi-i o brăţară care face zgomot atunci când îşi mişcă mâna. 4. Loviţi uşor mânuţele copilului una de cealaltă spunând “Bravo”. Mişcările se fac în cîmpul vizual al copilului.

40

41

SOCIALIZARE 5 Vârsta: 0-1 an TITLU: RĂSPUNDE LA FAPTUL CĂ SE AFLĂ PRINTRE MEMBRII FAMILIEI ZÂMBIND,
VOCALIZÂND SAU ÎNCETÂND SĂ MAI PLÂNGĂ

Sugestii: 1. Lăsaţi copilul să stea în scaunul său la masă împreună cu membrii familiei, menţineţi copilul în scaun în timp ce mama găteşte la bucătărie şi când alţi copii se joacă. 2. Daţi posibilitatea copilului să audă sunete şi să vadă oameni. Puneţi pick-up să cânte sau folosiţi aspiratorul în prezenţa lui. 3. Încurajaţi-i pe fraţii şi surorile sale să ia parte la îngrijirea zilnică. 4. Atunci când familia este adunată şi discută, aşezaţi copilul în braţele unui membru al familiei şi din când în când mângâiaţi-l, strângeţi-l uşor în braţe şi adresaţi-i câteva cuvinte.

... SOCIALIZARE 6 Vârsta: 0-1 an TITLU: ZÂMBEŞTE CA RĂSPUNS LA EXPRESIA FACIALĂ A CELOR DIN JUR Sugestii: 1. Atunci când vă ocupaţi de copil, emiteţi sunete ca plescăitul din buze şi limbă şi imitaţi gânguritul. 2. Mişcaţi-vă capul de la stânga la dreapta şi vocalizaţi în faţa copilului. 3. Zâmbiţi copilului în timp ce-i acordaţi îngrjirile zilnice. 4. Gâdilaţi-l uşor pe burtică în timp ce el vă priveşte, zâmbindu-i şi gândurindu-i. Opriţi-vă când zâmbeşte numai la vederea mişcărilor dv. faciale. 5. Zâmbiţi exagerat când vă jucaţi cu copilul. 6. Jucaţi-vă de-a “uite-l, nu e” , ( “cucu-bau”) cu copilul, folosind expresii faciale exagerate, arătând surpriza şi plăcerea.
....

SOCIALIZARE 7 Vârsta: 0-1 an TITLU: ZÂMBEŞTE ŞI VOCALIZEAZĂ LA VEDEREA IMAGINII ÎN OGLINDĂ Sugestii: 1. Ţineţi copilul astfel încât să se poată vedea în oglindă. Spuneţi-i “uite bebe”, etc. 2. Daţi-i o oglindă incasabilă, pentru copii, pentru a-i da posibilitatea să o mânuiască singur.
41

42

3. Dacă copilul nu zâmbeşte la vederea propriei imaginim ţineţi-l în aşa fel încât să-şi vadă în oglindă părintele sau pe un frate. Arătaţi atât spre dv. cât şi spre copil, Puneţi-i copilului o pălă-riuţă viu colorată pe cap sau faceţi ceva pentru a-i atrage atenţia (bateţi uşor cu degetul în oglindă, verbalizând). 4. Semnalizaţi cu o lanternă în faţa oglinzii atunci când copilul priveşte. Zâmbiţi-i în oglindă şi spu-ne-ţi-i “iată lumina”. 5. Ţineţi copilul în faţa ferestrei seara sau în faţa ecranului televizorului atunci când acesta nu func-ţionează; arătaţi-i imaginea lui reflectată, bătând cu degetul în suprafaţa de sticlă. Spuneţi “uite bebe”. SOCIALIZARE 8 Vârsta: 0-1 an TITLU: ATINGE ŞI-L TRAGE PE ADULT DE PĂR, NAS, OCHELARI Sugestii: 1. Aplecaţi-vă asupra copilului, lăsând părul să atârne deasupra lui. Încurajaţi-l să-l apuce. 2. Luaţi mâna copilului şi puneţi-o pe nasul dv. Dirijaţi-l fizic să vă tragă de nas şi emiteţi sunete caraghioase. Strigaţi “au, au!” pentru a-l face să râdă. 3. Luaţi-i mâna cu palma deschisă şi loviţi-vă uşor obrazul cu ea. 4. Puneţi-i mâna pe părţi ale feţei dv. în timp ce vorbiţi cu el şi le denumiţi (de ex. nas, urechi, gură, ochi, etc.). SOCIALIZARE 9 Vârsta: 0-1 an TITLU: SE ÎNTINDE SPRE OBIECTUL OFERIT Sugestii: 1. Folosiţi obiecte strălucitoare, obiecte de podoabă sau o jucărie. Oferiţi obiectul şi ţineţi-l aproape de mâna lui. Dacă se întinde spre el, daţi-i obiectul. În timp ce i-l oferitţi, mişcaţi obiectul pentru a-i atrage atenţia. dacă nu întinde mâna, orientaţi mâna copilului spre obiect. 2. Puneţi biberonul în faţa copilului. Aşteptaţi să se întindă el înainte de a i-l da. 3. Întindeţi spre copil degetul sau mâna dv. şi încurajaţi-l să apuce. Dacă este necesar dirijaţi-l fizic. 4. Oferiţi un obiect copilului. Dacă nu-l apucă, loviţi uşor palma copilului de obiectul respectiv şi lăsaţi-l să prindă obiectul strângând palma. 5. Vorbiţi copilului în timp ce-i oferiţi obiectul. Dacă începe să se întindă, zâmbiţi-i. SOCIALIZARE 10 Vârsta: 0-1 an TITLU: SE ÎNTINDE SPRE PERSOANE FAMILIARE Sugestii: 1. Încurajaţi copilul să-şi întindă braţele atunci când dv. le întindeţi pe ale dv. spre el şi întrebaţi dacă vrea să vină la dv. 2. Îndemnaţi toate persoanele cunoscute copilului să-şi întindă mâinile şi să încuajeze copilul să facă la fel. 3. Dacă copilul caută să atragă atenţia adultului, staţi în faţa lui cu braţele întinse şi rugaţi o altă persoană să-i întindă şi lui mâinile, de la spate. Părintele trebuie să laude copilul atunci când acesta întinde mâinile (chiar şi cu acest ajutor). Continuaţi să-i faceţi semn, atingându-i mâna dacă este necesar. SOCIALIZARE 11 Vârsta: 0-1 an TITLU: SE ÎNTINDE SPRE OGLINDĂ, LOVEŞTE UŞOR CU MÂNA IMAGINEA DIN OGLINDĂ, SAU UN ALT COPIL Sugestii:
42

43

1. Ţineţi o oglindă în faţa copilului, Spuneţi “Unde e bebe?” Dacă se întinde spre oglindă, luaţi-i degetul şi puneţi-i-l pe imaginea din oglindă spunând “Uite-l”. Folosiţi o folie de aluminiu lucioasă dacă nu aveţi la îndemână o oglindă. 2. Aşezaţi-vă în spatele copilului astfel încât să se vadă în oglindă imaginea dv. Întrebaţi “unde e mama”. Dacă nu întinde mâna spre imaginea din oglindă dirijaţi-i-o dv. 3. Aşezaţi un alt copil lângă el. Îndreptaţi-i atenţia spre celălalt copil cu indicaţii verbale. Săuneţi “Atinge-l pe bebe” şi exemplificaţi gestul. Dirijaţi-l fizic dacă nu urmează indicaţiile. 4. Folosind două suluri din prosoape rulate, ca sprijin, puneţi doi copii sprijiniţi pe coate unul în faţa celuilalt la o distanţă care să le permită să se atingă cu mâinile reciproc. Încurajaţi-i să interacţioneze folosind indicaţii verbale şi fizice. SOCIALIZARE 12 Vârsta: 0-1 an TITLU: ŢINE ŞI EXAMINEAZĂ OBIECTUL OFERIT TIMP DE CEL PUŢIN UN MINUT Sugestii: 1. Scuturaţi o sunătoare în faţa copilului sau oferiţi-i o jucărie de strâns în mână sau un obiect care este vizual atrăgător prin culoare sau mişcare. Ajutaţi-l să ţină obiectul, punând mâna dv. peste a lui. De îndată ce ţine obiectul, ajutaţi-l să-l scuture sau să-l lovească. Treptat, reduceţi ajutorul. reducând apăsarea asupra mâinii lui. Răsplătiţi-i succesul lăudându-l şi zâmbindu-i. 2. Aşezaţi în mâna copilului un obiect sunător care poate fi uşor de apucat. În timp ce mişcările lui dezordonate produc zgomot, bateţi din palme, zâmbiţi şi spuneţi-i copilului “bine”, “bravo”. 3. Agăţaţi inele sau jucării de strâns în mână deasupra pătuţului copilului sau al ţarcului de joacă, astfel încât copilul să le poată apuca pentru a exersa mişcarea. Dacă dă drumul obiectului faceţi în aşa fel să-l poată recupera cu uşurinţă. SOCIALIZARE 13 Vârsta: 0-1 an TITLU: SCUTURĂ SAU STRÂNGE OBIECTELE CARE ÎI SUNT PUSE ÎN MÂNĂ, PRO-DUCÂND SUNETE NEINTENŢIONAT Sugestii: 1. Ajutaţi-l să ţină jucăria sunătoare aşezând mâna dv. peste mâna copilului. Ajutaţi-l să o scuture sau să o strângă în mână. Retrageţi treptat mâna dv. 2. Legaţi sau prindeţi cu bandă adezivă clopoţei sau sunători de mâna copilului, astfel încât obiectul să producă zgomot atunci când îşi mişcă mâinile. 3. Legaţi clopoţei mici de un inel sau de o brăţară din plastic care poate fi uşor ţinută în mână. Recompensaţi-l bătând din palme şi lăudându-l atunci când face zgomot. SOCIALIZARE 14 Vârsta: 0-1 an TITLU: SE JOACĂ SINGUR TIMP DE 10 MINUTE Sugestii: 1. Folosiţi jucării mobile, moi, sunători, sau o pătură. Multe obiecte cum ar fi lunguri, ceşti din plastic, etc. sunt la fel de interesante şi adecvate ca şi judăriile din comerţ. 2. Daţi copilului jucării şi aşezaţi-l în câmpul vizual al mamei. 3. Schimbaţi-i des atât poziţia cât şi jucăriile. Aşezaţi-l lângă o fereastră sau lângă uşă, astfel încât să poată privi afară. 4. Folosiţi radioul sau magnetofonul ca sursă de sunete care să-i ţină companie. 5. Legaţi sau lipiţi forme geometrice mari şi imagini ale unor figuri vesele cu diametrul de circa 20 cm pe peretele de lângă pătuţ sau de lângă ţarcul de joacă. Din când în când
43

44

schimbaţi locul desenelor. Recompensaţi copilul pentru că se joacă adecvat perioade din ce în ce mai lungi de timp. SOCIALIZARE 15 Vârsta: 0-1 an TITLU: CAUTĂ ADESEA CONTACTUL VIZUAL ATUNCI CÂND VĂ OCUPAŢI DE EL 2-3 MINUTE Sugestii: 1. Atunci când îl schimbaţi, îl hrăniţi sau îl înfăşaţi, vorbindu-i, alintaţi-l şi schiţaţi expresii faciale exagerate pentru a-l încuraja să se uite la dv. Dacă copilul nu se uită întoarceţi-i uşor capul spre dv. Zâmbiţi-i şi alintaţi-l atunci când o face. Copilul poate privi în altă parte, dar cea mai mare parte a timpului trebuie să vă privească pe dv. 2. Dacă copilul pierde contactul vizual pentru un timp, receptaţi-i atenţia fluturând un obiect prin faţa lui, sau strigându-i numele. 3. Zâmbiţi când vă priveşte. Încercaţi să îndepărtaţi din jurul copilului obiectele care ar putea să-i distragă atenţia. SOCIALIZARE 16 Vârsta: 0-1 an TITLU: SE JOACĂ SINGUR CU PLĂCERE, TIMP DE 15-20 MINUTE, ÎN PREAJMA ADULTULUI CARE SE OCUPĂ DE TREBURILE LUI Sugestii: 1. Plasaţi câteva jucării moi, sunători sau obiecte de prin casă, în apropierea copilului. Dacă copilul îşi pierde interesul, schimbaţi jucăriile. 2. Lăsaţi copilul să se joace cu o varietate de obiecte, ca: ustensile de bucătărie, vase incasabile. Copilul trebuie controlat din când în când. 3. Susţineţi-l cu laude verbale atunci când se distrează singur. 4. Folosiţi înregistrări, jucării cântătoare sau radioul pentru a-l distra. Recompensaţi-l când se joacă. SOCIALIZARE 17 Vârsta: 0-1 an TITLU: VOCALIZEAZĂ PENTRU A ATRAGE ATENŢIA Sugestii: 1. Ocupaţi-vă de copil de îndată ce plânge sau îşi manifestă nemulţumirea dintr-un motiv întemeiat, cum ar fi foamea sau îmbrăcămintea udă. 2. Ţineţi în faţa ochilor copilului jucăria preferată sau un aliment (bomboană, biscuite) care-i place. Îndemnaţi-l să vocalizeze pentru a obţine obiectul dorit. Nu anticipaţi fiecare nevoie a copilului. 3. Răspundeţi la jocul verbal al copilului prin zâmbet şi repetând sunetele pe care el le produce. 4. Dacă copilul trece de la plâns la vocalizare, acordaţi-i imediat atenţia cu zâmbetul pe buze. SOCIALIZARE 18 Vârsta: 0-1 an TITLU: IMITĂ JOCUL “CUCU-BAU” Sugestii: 1. Aşezaţi mâinile copilului în faţa ochilor spunând “cucu” şi continuaţi spunând “bau” în timp ce retrageţi mâinile din faţa ochilor. 2. Ascundeţi-vă după scaun, masă şi strigaţi “cucu”. Apăreţi în faţa copilului spunând “bau”, zâbind şi bucurându-vă de descoperire. Repetaţi de câteva ori, până când copilul ajunge să vă caute cu pri-virea.
44

45

3. Acoperiţi-vă faţa cu mâinile, cu un ziar, o jucărie sau o păturică spunând “cucu”. În timp ce vă descoperiţi zâmbiţi, spunând “bau”. Oferiţi-i copilului obiectul în spatele căruia să se ascundă şi încurajaţi-l apoi să se descopere spunând “bau”. Oferiţi-i ajutor fizic pentru a înlătura paravanul. 4. Acoperiţi oglinda cu un scutec sau un pled şi lăsaţi copilul să-l dea de o parte, pentru a-şi vedea propria imagine în oglindă. SOCIALIZARE 19 Vârsta: 0-1 an TITLU: BATE DIN PALME (CA LA ALA-BALA), IMITÂNDU-l PE ADULT Sugestii: 1. Începeţi prin a-i lua mâinile spunând: “Ala - bala - portocala”, în timp ce le loviţi uşor una de cealaltă. În timpul aceasta zâmbiţi şi lăudaţi copilul. Treptat reduceţi ajutorul, slăbind presiunea asu-pra mâinilor lui. 2. Spuneţi “Ala - bala - portocala”, bătând uşor din palme şi încurajaţi copilul să vă imite. Dacă este nevoie ajutaţi-l să-şi împreuneze mâinile. 3. Părinţii pot modela, exemplificând aplaudatul atunci când copilul face ceva bine (terminarea mesei). Încurajaţi-l să imite şi ajutaţi-l dacă este necesar. 4. Spuneţi o poezie de tipul “Ala - bala - portocala”. Exemplificaţi mişcările şi încurajaţi copilul să imite independent bătutul din palme. Ghidaţi-l fizic reducând treptat ajutorul pe măsură ce achizi-ţionează deprinderea de a imita. Recompensaţi-l prin laudă şi aplaudat. SOCIALIZARE 20 Vârsta: 0-1 an TITLU: FACE SEMN DE “PA-PA”, IMITÂND ADULTUL Sugestii: 1. Îndemnaţi-i pe membrii familie să facă semn cu mâna şi să spună “pa-pa”, atunci când părăsesc casa. 2. Luaţi mâna copilului în mâna dv. şi faceţi mişcarea de “pa-pa” atunci când cineva spune “pa-pa”.

3. Reduceţi treptat ajutorul. Atunci când i se spune “pa-pa”, ajutaţi-l să-şi ridice mâna, dar lăsaţi-l să facă singur mişcarea de “pa-pa”. Răsplătiţi succesul strângându-l în braţe şi lăudându-l. 4. Jucaţi-vă cu copilul “cucu-bau”, folosind semnul “pa-pa” (prin mişcarea mâinii) atunci când vă îndreptaţi spre locul în care vă veţi ascunde. Încurajaţi copilul să facă la fel

45

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful