FASA DAN GAMBAR Smesy atas kepala Fasa Persediaan

LAKUAN

JENIS PERGERAKAN

OTOT

TULANG

SENDI

a) Memegang raket

a) Pergerakan a) Otot-otot ekstensi dan siku. fleksi pada sendi yang menggerak kan bahagian pinggang adalah seperti: Otot Gluteus Maksimus dan Medius yang terdapat pada bahagian belakang otot

a) TanganHumerus, radius, ulna, karpal, metakarpal dan falang (tulang jari). b) KakiFemur, patela, tibia dan femula. c) Vetebra yang berfungsi sebagai amphiartrosis.

Sendi kondil

b) Bengkok lutut

b) Kaki-fleksi dan dorsifleksi

Sendi pelana

1. Berdiri dengan keduadua lutut separuh begkok dan kaki dibuka seluas bahu. 2. Badan condong sedikit ke hadapan.

Gluteus

Sendi lutut

3. Tangan

kanan

iaitu tulang punggung. b) Otot Quadriceps femoris,

mencengkam raket dan tangan kiri membantu pegangan.

4. Badan

dan

raket

Otot Tibialis anterior, Peroneus Longus

menghadap jaring.

Sendi lain: Sendi engsel, sendi siku.

5. Mata

ditumpukan

kepada bola. Fasa Perlaksanaan:

4. Tangan kiri diangkat ke paras bahu dengan agak lurus. ii) Hayunan raket ke . Bergerak bola ke bawah lakukan c) Memusing badan Sendi lain: Sendi bebola dan sendi lesung perlu triseps dan pengubahsuaian posisi sekiranya pendek. Pusing badan supaya bahu kiri menghadap ke jaring. a) Otot terlibat secara yang a) Tulang pada bahuskapula dan clavicle fasa ialah Sendi siku dominan pada ini otot gastrocnemius otot soleus. b) Pemindahan b) Bahu-rotasi berat badan ke kaki belakang. Berat dipindahkan badan ke menggunakan langkah belakang/ kaki kanan. tangan ke semasa mengangkat raket. b) Otot pada dan Sendi engsel lenganbiseps dan 1. 3.i) Memusing badan a) Mengangkat a) Fleksi raket belakang dan sebelah lagi lurus. 2.

Tangan kiri masih lurus di hadapan untuk imbangan. b) Otot brakioradi alis iaitu otot yang mengucup semasa membawa tangan c) Angkat tumit c) Pengucupan yang kaki belakang dan pemindahan berat badan. 4. a) Pergerakan a) Otot fleksi dan tibialis anterior dan bisep femoris terlibat terutama semasa berat badan dipindah ke kaki belakang. ekstensi pada sendi pelana.belakang a) Menghayun raket. ke diangkat hadapan. Raket dihayun ke ingin belakang dan dipegang seolah-olah menggaru dengan raket. b) Pergerakan yang berlaku semasa mendongak -kan kepala untuk melakukan smesy ialah hyperextension. b) Mendongak kepala. Otot tibialis anterior terletak hadapan di otot a) Kakifalang. metatarsus dan tarsus. 1. Tumit kaki belakang berat belakang tulang fibia. 2. dan badan dipindahkan ke 3. . Kepala mendongak ke bola di atas. berlaku semasa tumit dan badan dipindahkan belakang ke kaki c) Otot dadaberat Pectoralis Major rapat tulang humerus.

d) Pergerakan hyperexten sion kaki semasa smesy.mengakibat -kan pergerakan dorsi fleksi tapak dan menggerak -kannya ke dalam. pada kaki Huraian fasa-fasa kemahiran ‘smesy’ dalam permainan tenis .

Peroneus Longus. et al. . Pada fasa persediaan ini. otot gluteus menyokong postur untuk condong. Otot-otot lain yang turut terlibat dalam melakukan kemahiran smesy pada fasa ini ialah Otot Quadriceps femoris. Otot Tibialis anterior. Campbell. (2006 :610) mengungkapkan bahawa tulang appendikular terdiri daripada tulang atas (tulang anggota gerak atas) dan tulang bawah (tulang anggota gerak bawah).Fasa persediaan a) Sistem Otot Dalam fasa persediaan kemahiran smesy dalam permainan tenis ini telah melibatkan beberapa otot-otot yang menggerakkan bahagian pinggang iaitu antaranya otot gluteus maksimus dan gluteus medius. Gambar rajah: Otot Gluteus Maximus dan Gluteus Medius b) Sistem tulang Dalam sistem tulang pula menunjukkan tulang yang utama dan penting semasa melakukan kemahiran smesy ialah tulang atas atau tulang appendikular. Otot-otot ini berfungsi untuk menghasilkan gerakan dan mengekalkan posisi dan postur badan.

Pada bahagian proksimal posterior terdapat . Bahagian proksimal lainnya iaitu trochanter major dan trochanter minor menjadi tempat perlekatan otot. Kepala tulang paha akan membentuk sendi pada pinggul.Gambar rajah: Tulang atas Tulang atas terdiri daripada tulang lengan atas. Gambar rajah: Tulang bahu Tulang bawah pula terdiri daripada tulang kaki atau paha. Tulang paha atau femur memainkan peranan penting sebagai penyokong struktur postur. Tulang paha terdiri dari bagian kepala dan leher pada bahagian proksimal dan dua condylus pada bahagian distal. tulang lengan bawah dan tulang bahu. Tulang bahu terdiri daripada tulang selangka atau kalvikula dan tulang belikat (skapula).

Terdapat dua condylus yakni condylus medialis dan condylus lateralis.tuberositas glutea yakni permukaan kasar tempat melekatnya otot gluteus maximus. Pergerakan yang sedikit seperti melibatkan vetebra untuk berada dalam keadaan sedia juga disebabkan oleh fungsi sistem sendi yang dipanggil amphiarthrosis. intercondylaris. Sistem sendi ini salah satuny berfungsi untuk melakukan pergerakan pelbagai arah atau dipanggil diartrosis. sendi pelana. sendi lutut. . Salah satu fungsi penting kepala tulang paha adalah tempat produksi sel darah merah pada sumsum tulangnya. Di dekatnya terdapat linea aspera. Pada hujung distal tulang paha terdapat condylus yang akan membuat sendi condylar bersama lutut. Di antara kedua condylus terdapat jeda yang disebut fossa Gambar rajah: Tulang femur c) Sistem sendi Sistem sendi yang terlibat semasa melakukan fasa ini ialah sendi kondil. tempat melekatnya otot biceps femoris. sendi engsel dan juga sendi siku.

Fasa Pelaksanaan a) Sistem Otot Otot yang terlibat secara dominan pada fasa ini ialah otot gastrocnemius dan otot soleus. Otot tibialis anterior terletak di hadapan tulang fibia. mengekalkan posisi dan postur badan serta sistem sendi juga berfungsi untuk mengekalkan suhu badan. Semasa ingin melakukan pukulan dan hayunan otot yang terlibat secara aktif ialah otot biseps dan triseps. tibia dan femula. meta-karpal dan falang (tulang jari). .d) Jenis pergerakan Tidak banyak jenis pergerakan yang dilakukan semasa fasa persediaan. Otot tibialis anterior dan otot bisep femoris terlibat terutama semasa berat badan dipindah ke kaki belakang. Otot-otot ini berfungsi menghasilkan kekuatan untuk melakukan pukulan dan hayunan. ulna. Kaki-Femur. metatarsus dan tarsus. Antara pergerakan yang sering dilakukan pada fasa lakuan ini ialah pergerakan ekstensi dan fleksi pada sendi siku dan pergerakan fleksi dan dorsi fleksi pada bahagian kaki yang biasanya dilihat semasa permainan tenis sentiasa bergerak dan diangkat ke atas dan ke bawah bukan statik pada lantai. radius. patela. karpal. Otot brakioradialis iaitu otot yang mengucup semasa membawa tangan rapat ke tulang humerus. Fungsi otot pada fasa ini tidak banyak bezanya pada fasa-fasa lain iaitu menyokong tisu lembut. Vetebra yang berfungsi sebagai amphiartrosis. Kakifalang. menghasilkan pergerakan. b) Sistem Tulang Tulang-tulang yang terlibat pada fasa lakuan ini antaranya ialah TanganHumerus.

Pergerakan hyperextension pada kaki semasa smesy.c) Sistem Sendi Sistem sendi pada fasa ini sama sahaja pada fasa sebelumnya dan sendi-sendi yang terlibat jyga adalah hampir sama. Gambar rajah: Jenis-jenis pergerakan yang dilakukan dalam kemahiran smesy permainan tenis . d) Jenis Pergerakan Antara pergerakan yang dapat dilihat dan dikenal pasti ialah fleksi semasa mengangkat raket. Selain itu pergerakan fleksi dan ekstensi juga berlaku pada sendi pelana. Pengucupan yang berlaku semasa tumit kaki dan berat badan dipindah-kan ke belakang mengakibatkan pergerakan dorsi fleksi tapak kaki dan menggerak-kannya ke dalam. Pergerakan yang berlaku semasa mendongakkan kepala untuk melakukan smesy ialah hyperextension.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful