Kertas Kerja Majlis Berbuka Puasa,Sumban gan Anak Yatim dan Miskin Dan

1

memandangkan pada tahun ini. UPSR jatuh dalam bulan Ramadhan. Sumbangan anak yatim dan miskin dan Solat Hajat UPSR merupakan aktiviti tahunan sekolah yang dijalankan secara berasingan. Aktiviti ini adalah melibatkan semua murid Islam. RASIONAL 2 . guru-guru dan ibu bapa. Namun demikian.Solat Hajat UPSR 2009 KERTAS KERJA MAJLIS BERBUKA PUASA. maka pihak sekolah telah menggabungkan Solat Hajat UPSR 2009 dengan Majlis Berbuka Puasa dan Sumbangan kepada Anak-anak Yatim dan Miskin. SUMBANGAN ANAK YATIM DAN MISKIN DAN SOLAT HAJAT UPSR 2009 PENGENALAN Majlis Berbuka Puasa.

Meningkatkan hubungan silaturrahim di antara guru dan pelajar. 2. OBJEKTIF 1. 4. 3) Pahala bersedekah dan beribadah dalam bulan Ramadhan akan dilipat gandakan oleh Allah S.1) Merupakan salah satu alternatif pihak sekolah dan ibu bapa untuk bersama-sama berdoa kepadaNYA dalam memastikan kejayaan para pelajar menghadapi peperiksaan kelak. Mewujudkan hubungan baik di antara pihak sekolah dan ibu bapa dalam berusaha ke arah kejayaan para pelajar. Membina keyakinan pelajar dalam menghadapi peperiksaan Salah satu usaha pihak sekolah dan ibu bapa dalam memastikan kejayaan pelajar. 5.T.W. 2) Kesibukan bekerja tidak seharusnya dijadikan alasan untuk pihak sekolah dan ibu bapa berhubung dan meningkatkan hubungan silaturrahim. Memohon keberkatan dari Allah semoga pelajar terus berjaya dalam kehidupan di dunia dan akhirat. 3. MATLAMAT Matlamat dalam aktiviti ini diharapkan dapat membina keyakinan dan ketenangan jiwa murid-murid dalam menghadapi peperiksaan nanti dan meningkatkan hubungan silaturrahim di antara guru-guru dan ibu bapa murid. 3 .

25 malam 7. terutamanya dalam Bulan Ramadhan. TARIKH DAN TEMPAT Tarikh : 4 September 2009 Sekolah Kebangsaan St Gabriel. 7. Memupuk amalan bersedekah yang mana sangat digalakkan dalam Islam. guru-guru dan ibu bapa yang beragama Islam ATURCARA PROGRAM 6:00 petang : Pendaftaran Berkumpul di Dewan Sekolah 6:10 petang : Ceramah Motivasi (Cara-cara menghadapi peperiksaan) Oleh : Us. 7.6. Wan Noh bin Wan Hamat. Memberi kegembiraan kepada anak-anak yatim dan miskin dalam menempuh Aidilfitri yang bakal menjelang dalam meringankan beban yang ditanggung.40 malam 8. Kuala Lumpur Tempat : KUMPULAN SASARAN Semua pelajar .00 malam : : : Berbuka puasa (ringan) Solat Maghrib Berjemaah Berbuka puasa (berat) 4 .

40 malam : Solat Isyak Solat Terawikh Solat Hajat 9:40 malam 10.00 malam : : Jamuan ringan Bersurai.Sumbangan Anak Yatim dan Miskin Dan Solat Hajat UPSR 2009 Penasihat Pn. 8.8.20 malam : Penyampaian sumbangan kepada anak yatim dan miskin. Kamaruddin 5 . Salmiah bt. Jawatankuasa Induk Majlis Berbuka Puasa.

Daud Jawatankuasa Semua guru Jawatankuasa Kerja Majlis Berbuka Puasa. Siti Aishah bt. PENGERUSI MAJLIS 6 . Haji Mezah Bendahari Pn. Amat Naib Setiausaha Pn. Salomah bt.Guru Besar SKSG Pengerusi En. Hjh Nurusabah bin Hj. Sumbangan Anak Yatim dan Miskin Dan Solat Hajat UPSR 2009. Ahmad Kamil Setiausaha Pn.

Siti Aishah Pn. Hjh Nurusabah DISIPLIN Semua Guru PERSIAPAN DEWAN En. Fahmi Pn.00 RM 500. Zuraida Pn. Fadzly PENCERAMAH Ustaz Wan Noh. SUMBANGAN ANAK YATIM DAN MISKIN RM 300. Shamsul JURUGAMBAR En.En. Azam En. MAKANAN & MINUMAN a. 100 orang x RM 5 2. Mohd. SUMBANGAN Pn. Shamsul Pn. Sunita Pn.00 7 . Wan Hamizah Pn. Salomah Pn. Sarida ANGGARAN PENDAPATAN DAN PERBELANJAAN ANGGARAN PERBELANJAAN 1. Nur Syuhada Pn. IMAM Ustaz Wan Noh. Ilyana Pn. Rozilawati En. Rosmawati JAMUAN Pn. Rahim En. Ahmad Kamil PERALATAN DAN TEKNIKAL En.

IMAM DAN PENCERAMAH RM 200.00 __________ RM 1000.00 __________ CADANGAN SUMBER PENDAPATAN 1. WANG SEKOLAH 3.2.00 RM 300.00 __________ JUMLAH RM 1000. SUMBANGAN IBU BAPA 2. PIBG JUMLAH RM 300.00 RM 400.00 __________ 8 .

.. Komitmen daripada guru-guru adalah tunjang kearah membentuk insan yang aktif dan mempunyai nilai cintakan perpaduan.......... PENUTUP Program ini diharap dapat mencapai matlamat dan objektif yang telah dirancang............ (PN.................... .. Gabriel Disahkan oleh. Gabriel ... SALMIAH BT.......PENILAIAN Penglibatan lebih ramai ibu bapa dan murid.. SALOMAH BT.................... Disediakan oleh...... AMAT) Penyelaras Majlis Solat Hajat 2009 Sekolah Kebangsaan St.... (PN............ KAMARUDDIN) Guru Besar Sekolah Kebangsaan St.............. . Selain daripada itu.......... program ini juga merupakan salah satu keprihatinan dan komitmen guru dan ibu bapa dalam memastikan kejayaan murid-murid.........

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful