KERTAS KERJA AKTIVITI RANCANGAN INTERGASI MURID UNTUK PERPADUAN (RIMUP) 2011 1.

Pengenalan Kementerian Pelajaran Malaysia (KPM) telah melancarkan program Rancangan Integrasi Murid Untuk Perpaduan (RIMUP) sejak tahun 1986. Rancangan Integrasi Murid Untuk Perpaduan (RIMUP) ialah hasil ilham Perdana Menteri, Y.A.B Datuk Seri Abdullah Hj Ahmad Badawi, ketika beliau menjadi Menteri Pelajaran Malaysia. Pada peringkat awal, pelaksanaan RIMUP tertumpu pada peringkat sekolah rendah dan merangkumi pelaksanaan aktiviti kokurikulum dan sukan secara bersama oleh pelajar pelbagai kaum. Kefahaman terhadap konsep serta perancangan aktiviti tidak diberi penekanan secara menyeluruh pada peringkat negeri, daerah dan sekolah. KPM telah menggerakkan semula RIMUP dan memberikannya pendekatan yang lebih segar sebagai salah satu langkah untuk membolehkan pelajar di sekolah yang majoriti pelajarnya terdiri daripada satu kaum sahaja berinteraksi dan bergaul dengan pelajar pelbagai kaum dari sekolah lain. Konsep pelaksanaan RIMUP telah diperkukuhkan lagi dengan menggalakkan penyertaan masyarakat setempat, pentadbiran sekolah, guru dan pelajar dari peringkat sekolah rendah hingga menengah dalam kegiatan khas secara bersama. Program RIMUP mempunyai tiga komponen utama iaitu akademik, kokurikulum dan sukan, serta e-integrasi dan akan dilaksanakan melalui kegiatan dalam enam bidang berikut: – Aktiviti kecemerlangan akademik – Aktiviti kesukanan dan permainan – Aktiviti kokurikulum – Aktiviti khidmat masyarakat – Aktiviti meningkatkan patriotisme – Aktivitivirtua l melalui e-integrasi KPM memandang berat akan pentingnya dijalin hubungan yang rapat antara murid pelbagai kaum di sekolah supaya wujud kesefahaman dan perpaduan antara mereka. Dengan adanya persefahaman dan berbaik sangka maka akan timbul suasana hormat-menghormati terhadap agama, budaya dan adat resam sesuatu kaum dengan kaum yang lain. KPM menyediakan peluang kepada murid pelbagai kaum untuk bergaul mesra secara sedar dan terancang. Proses perpaduan ini dapat dipupuk dan dibina agar semangat tersebut dapat diamalkan dalam masyarakat. Usaha ini dijana semula kearah merealisasikan hasrat kerajaan untuk menjadikan rakyat Malaysia hidup bersatu padu dan harmoni.

4. tenaga dan kepakaran untuk menjayakan kegiatan khas secara bersama-sama. peralatan.para guru dan murid serta warga sekolah dalam kegiatan khas secara bersama-sama. penggemblengan tenaga dan kepakaran. memiliki jiwa dan peribadi yang unggul. • Melahirkan persefahaman dan tolenrasi antara murid pelbagai kaum di sekolah. tolong-menolong dan mewujudkan suasana muhibbah secara sedar dan terancang. para guru dan kerjasama murid-murid dalam kegiatan-kegiatan khas serta penggunaan bersama kemudahan. • Mewujudkan sikap kerjasama.Objektif Rancangan • Menggalakkan penyertaan masyarakat setempat. • Berkongsi kemudahan.Matlamat Matlamat RIMUP adalah untuk melahirkan generasi Malaysia yang berilmu pengetahuan. 5. 5.1 Sek. Konsep RIMUP ialah satu program yang menggalakkan penglibatan masyarakat setempat.Sekolah Terlibat. bersemangat muhibbah dan mampu menghadapi cabaran kolektif dan bersepadu. peralatan. 3.2. Kebangsaan Kampung Batu dan SKJ ( C ) .

1.6. ( Sila Rujuk Lampiran 1 ) 6. mengamalkan nilai-nilai murni dan penyayang dalam kalangan masyarakat berbilang kaum. 6.5 Sasaran Seramai 60 orang pelajar iaitu 30 orang pelajar Sekolah Kebangsaan Kampung Batu dan 30 orang pelajar sekolah SKJ (C ) 6.1 Program Padu Anak Malaysia 6.1. 6. 6.1 Pengenalan Program Padu Anak Malaysia Adalah satu program yang dapat membentuk generasi muda berdisiplin.1.1.6 Tarikh dan Masa n) bermula jam 9.00 pagi. Program Yang Akan Dijalankan 6. 6.3 Matlamat Melahirkan generasi Malaysia yang berilmu pengetahuan.1. Perbelanjaan program BIL BUTIRAN JUMLAH 1 Program Pertandingan dan aktiviti sukan (RM 400.2 Jenis Aktiviti Jenis aktiviti yang akan dijalankan ialah Pertandingan dan Aktiviti Sukan Rakyat. bersikap positif.7 Jawatankuasa 7.00 X 3 buah sekolah) RM 1 200.4 Objektif Dapat mengkoordinasikan deria penglihatan dengan gerak kaki dan tangan dengan betul serta dapat memupuk semangat muhibbah dan perpaduan kaum serta kerjasama antara satu sama lain.1 Program Padu Anak Malaysia .1. memiliki jiwa dan peribadi unggul.1. . bersemangat muhibbah dan mampu menghadapi cabaran secara kolektif dan bersepadu.00 2.Pertandingan Sukan Untuk Perpaduan. 6.

00 X 3 sekolah = RM 108. Butiran Perbelanjaan 8.00 X 3 buah sekolah) RM 2 880.1 Program Pertandingan dan Aktiviti Sukan Hadiah Murid 96 murid X RM 10. Semoga integrasi antara kaum dapat di padukan serta disatukan menjadi masyarakat Malaysia yang aman dan makmur.00 Glass paper 12 helai X RM 1.00 Runcit RM 36.00 Brown paper 60 helai X RM 0.50 = RM 75.Program Sambutan Hari Raya (RM 10.00 = RM 960.00 3 Prorgam Lawatan Sambil Belajar (RM 960.00 8.00 = RM 12.50 = RM 15.00 Cellotape 6 biji X RM 2.50 = RM 30.00 9. Badan-badan kerajaan dan bukan kerajaan serta orang perseorangan malahan PIBG juga boleh melibatkan diri dalam program seumpama ini.00 X 32 orang murid setiap sekolah X 3 buah sekolah) RM 960.00 4 Topi untuk pelajar (RM 10.00 JUMLAH RM 6 000.00 JUMLAH A = RM 1 200. Kesimpulan Harapan agar Program RIMUP ini mencapai matlamatnya dan mendapat sokongan padu daripada semua pihak lebih-lebih lagi sekolah-sekolah yang terlibat. .00 Air Minuman 6 kotak X RM 12.00 X 32 orang murid setiap sekolah X 3 buah sekolah) RM 960.

Objektif: 1. Dapat memupuk semangat muhibbah dan perpaduan serta kerjasama antara satu sama lain. Setelah peserta pertama sampai ke tempat permulaan. Dapat mengkoordinasi deria penglihatan dengan gerakan kaki dan tangan dengan betul. 3. Satu pasukan terdiri daripada 10 orang peserta. memiliki jiwa dan peribadi yang unggul. 2.Disediakan oleh: Disemak Oleh: Lampiran 1 Tajuk : Sukan Rakyat Pengenalan : Kegiatan sukan yang pelbagai jenis atau acara yang dimainkan oleh rakyat biasa dengan menggunakan peralatan di sekelilingnya. Pasukan yang pertama menamatkan larian dikira sebagai pemenang pertandingan. 3. Kumpulan Sasaran : Semua Murid Tahap 2 Syarat : 1. . Peserta perlu berlari memakai kain batik sejauh 15 meter dan berpatah balik ke tempat permulaan. 2. Dapat mempelajari teknik permainan yang betul. 4. Jenis Aktiviti : Lari dengan kain batik atau kain pelekat Matlamaat : melahirkan generasi yang berilmu pengetahuan. bersemangat muhibbah dan mampu menghadapi cabaran secara kolektif dan bersepadu. peserta kedua mengambil alih dan meneruskan larian sehingga peserta terakhir.

kemudian mereka perlu berpatah balik ke tempat permulaan. Dapat memupuk semangat muhibbah dan perpaduan serta kerjasama antara satu sama lain. Peserta perlu berlari sejauh 15 meter dan mengisi air dalam botol mengunakan straw. Dapat mempelajari teknik permainan yang betul. Kumpulan Sasaran : Semua murid Syarat : 1. memiliki jiwa dan peribadi yang unggul. memiliki jiwa dan peribadi yang unggul. Jenis Aktiviti ke-3 : Cari gula gula dalam tepung. 3. Dapat mengkoordinasi deria penglihatan dengan gerakan kaki dan tangan dengan betul. 2. Dapat memupuk semangat muhibbah dan perpaduan serta kerjasama antara satu sama lain. Objektif: 1. . 4. Setelah peserta pertama sampai ke tempat permulaan. Peserta perlu berlari sejauh 10 meter dan meniup tepung untuk mencari gula gula di dalam tepung tersebut. 2. bersemangat muhibbah dan mampu menghadapi cabaran secara kolektif dan bersepadu. kemudian berpatah balik ke tempat permulaan. Dapat mengkoordinasi deria penglihatan dengan gerakan kaki dan tangan dengan betul. 3. 3. 2. 2.Jenis Aktiviti ke-2 : Isi Air Dalam Botol. Kumpulan Sasaran : Semua Murid Tahap Satu Syarat : 1. peserta kedua mengambil alih dan meneruskan larian sehingga peserta terakhir. Objektif : 1. Matlamaat : Melahirkan generasi yang berilmu pengetahuan. Satu pasukan terdiri daripada 10 orang peserta. bersemangat muhibbah dan mampu menghadapi cabaran secara kolektif dan bersepadu. Matlamat : melahirkan generasi yang berilmu pengetahuan. Pasukan yang pertama menamatkan larian dikira sebagai pemenang pertandingan. Dapat mempelajari teknik permainan yang betul. Satu pasukan terdiri daripada 10 orang peserta.

6.3. Setelah peserta pertama sampai ke tempat permulaan. Pasukan yang pertama menamatkan larian dikira sebagai pemenang pertandingan. . peserta kedua mengambil alih dan meneruskan larian sehingga peserta terakhir.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful