Tartalom bevezető 1. a lelki oldal 2.

az alvásproblémák megelőzése
megelőzés, miért? megelőzés, hogyan? Hogyan vedd rá az önálló alvásra? Hogyan oldd meg a nappali alvást? Hogyan előzd meg az éjszakai ébredéseket?

3. hogyan oldd meg a már kialakult alvászavarokat? Mit csinálj, ha éjszaka felkel?
1. teendők, ha éjszaka felébred 2. megismerni a baba alaptermészetét és a hozzá megfelelő megoldásokat választani 3. megteremteni az ideális feltételeket - ideális környezet - ideális feltételek 4. változtatni a szokásokon (Kis lépések módszere) - mintatervek

4. variációk nemalvásra és megoldások 5. együttalvás

bevezető
Amikor első gyermekemet hazavittük a kórházból és este letettem aludni, éjjel óránként-kétóránként megnéztem él-e még, mert nem kelt fel. Kollégáim és ismerőseim felkészítettek rá, hogy a baba márpedig éjjel legalább egyszer vagy még többször riasztani fog, az én kisfiam azonban ezt nem tette, hanem egészen hajnal 5-ig aludt egyhuzamban. Hozzáteszem, némi megelőző óvintézkedéseket azért mi is tettünk, habár nem tudatosan: a gyermekorvosunk ugyanis a kórházból való hazaérkezéskor azonnal megjelent nálunk és többek között azt tanácsolta, hogy ha azt szeretnénk, hogy jól aludjon a baba, fektessük le este 10-11 körül. Így nagy valószínűséggel hajnalig kihúzza majd. És így is lett. Vince hónapokon át fél11-kor feküdt le este és reggel 6-7-ig aludt, majd rövid szopizás után folytatta az alvást reggel 9-ig. Nekem ez kényelmes megoldás volt, hiszen így szabad volt az egész reggelem, bőven jutott időm mindenre. Aztán a fogzás kezdetekor, nagyjából 5 hónapos korától beiktatott még egy éjszakai ébresztést, aztán egyre többet és többet: ekkor értettem meg, miről beszéltek korábban ismerőseim. Pszichológusként erősen foglalkoztatott a probléma, vajon miért kel fel éjszaka a baba? Miért kell odamenni hozzá? Miért nem tud maga visszaaludni? Hogyan lehet elviselhetőbbé tenni mindkettőnk számára ezt az időszakot? Többféle könyvet elolvastam, a sikermódszereket, mint az Aludj velem! és Aludj jól, gyermekem! című könyveket, melyek az ún. Ferber-módszerre épülnek, a Suttogó titkait, amely valamivel kézzelfoghatóbb és gyerekbarátabb megoldást vázol fel, dr. William Sears könyvét, az Éjszakai gondoskodást, amely egy egészen más, elfogadó, a gyerek fejlődését is figyelembe vevő szempontot képvisel. Végigolvastam rengeteg tanácsadói rovatot, fórumbejegyzést, tapasztalatot is. Kinek mi vált be? Mi az, ami működik? Melyik módszernek milyen előnyei és hátrányai vannak? Ezek alapján vontam le számos következtetést, valamint összeállítottam a jellegzetes alvási problémákat és probléma-típusokat. Nem találtam fel a spanyolviaszt, de olyan módszert igyekeztem kidolgozni, aminek segítségével képes leszel belevágni a változtatásba.

Gyakran tapasztalom, hogy az anyukák -hozzám hasonlóan- mindenfélét elolvasnak, de nem mernek változtatni. Félnek, hogy még rosszabb lesz, félnek, hogy helyrehozhatatlan károkat okoznak vele, félnek a következményektől és nagyon gyakran bizonytalanok is abban, hogy az ajánlott módszer valóban jó, működik és ha rászánják magukat és alkalmazzák, akkor utána valóban jól fog aludni a baba, nem jön pár hét múlva megint elő a probléma. Teljesen jogosak ezek az aggodalmak és meg is lehet érteni a szülőket: annyira ellentmondó érvek és ellenérvek, tények és tévhitek terjengenek ebben a témában, hogy nehéz eldönteni, melyik a jó megoldás, valóban az-e a jó, nem kéne-e mégis valahogy másként... Rossz hírem van: a gyermeknevelésben soha nem tudhatod biztosan, hogy egy módszer, amit kiválasztottál, jó-e neked, beválik-e nálatok, csak akkor tudod ezt meg, amikor már kipróbáltad. De van jó hírem is: ha olyan módszert és eszközöket választasz, amik gyermeked egyéniségével nem ellenkeznek, akkor jó eredményeket érhetsz el. Ezért azt javaslom, még mielőtt nekiállnál változtatni a dolgokon ismerd meg a problémát és ismerd meg a gyermekedet is. Egy akaratos fiúcskával hiába is próbálkozol, őt nem tudod majd „izomból”, sírni hagyással alvásra szoktatni majd, ő kitartóan átüvölti neked az éjszakát és alvás helyett egyre jobban belehergeli magát majd a hisztibe. Nála csak szelíd módszerekkel, lépésről-lépésre változtatva érhetsz el eredményt. De mi is az az eredmény, amit el szeretnénk érni? Egy átaludt éjszaka? Nem. Nem várhatjuk el, hogy egy baba egyszercsak átaludja az éjszakát. Bár vannak ilyen csodagyerekek, de a többség nem ilyen. A cél az, hogy mindketten jól érezzétek magatokat: mindketten kipihentek legyetek és felkészültek az új napra, mentesek attól a feszültségtől, amit az alvásproblémák miatti aggódás, mérgelődés jelent.

A cél tehát mindig közeli és a gyermek igényeihez, életkorához szabott legyen.

Ne azt tűzd ki elsőre, hogy a gyermeked 12 órát aludjon éjjel egyhuzamban, mert az nem fog menni, mire pedig megérik rá, már csak 10 óra lesz az alvásigénye. Inkább olyan apró, közeli, teljesíthető célokat keress, mint hogy aludhass éjszaka legalább órát egyben, ezt követheti majd a 6 órás alvás, és idővel talán az is elérkezik, hogy 8 órát tudsz éjjeli riasztás nélkül aludni. Kívánok nektek mihamarabb nyugodt és harmonikus éjszakákat!

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful