Azan dan Iqamat

Dari Wikipedia Bahasa Melayu, ensiklopedia bebas. Lompat ke: pandu arah, gelintar
Sebahagian daripada siri

Fiqh Islam
(suatu disiplin kajian Islam) Bidang-bidang
y y y y y y

Ekonomi Politik Perkahwinan Jenayat Adab Ibadat o Baligh o Iktikaf o Solat 
     

    o o

Azan dan Iqamat Rakaat Kiblat Waktu solat Rukun solat Solat fardu  Solat Subuh  Solat Zuhur  Solat Asar  Solat Maghrib  Solat Isyak Solat Jumaat  Khutbah Jumaat Solat sunat Solat qada Solat jamak Solat qasar
Ihram Tawaf Umrah

Puasa Haji 
 

y y

Kebersihan Ketenteraan

Kotak ini: papar ‡ bincang ‡ sunting

Bahasa Arab Transliterasi azan Terjemahan panggilan sembahyang

[sunting] Hukum Hukum melaungkan azan adalah sunat muakkad ketika hendak mendirikan sembahyang fardhu.Azan ( ) adalah satu lafaz khusus yang diamalkan oleh penganut agama Islam sebagai tanda untuk menyatakan masuknya waktu solat fardu supaya orang-orang Mukmin boleh diseru supaya bergesa berkumpul untuk mengerjakan solat fardu. Iqamat bermaksud sebutan tertentu untuk memberitahu para jemaah untuk mula mengerjakan solat. Penandaan ini dibuat dengan melaungkan dengan lafaz-lafaz tertentu. azan bermaksud ialah ³al-i`lam´ (pemberitahuan) atau ³an-nida¶´ (seruan). disunatkan melakukan Iqamat sahaja kerana dikhuatiri boleh menimbulkan fitnah apabila meninggikan suara mereka. [sunting] Dalil Al-Quran. Dalil daripada al-Qur¶an ialah firman Allah s. dan tuntutan sunatnya terlaksana walaupun tidak dilakukan oleh semua ahli kumpulan tersebut. as-Sunnah dan al-Ijmak menyatakan melaungkan azan mempunyai banyak kelebihan dan pahala yang besar. Bagi kaum wanita. Melaungkan azan juga adalah satu Fardu Kifayah bagi sesuatu kumpulan. Azan ialah suatu gabungan perkataan-perkataan tertentu untuk menandakan waktu solat fardu atau boleh diertikan sebagai pemberitahuan tentang waktu solat. Bagi individu pula. Isi kandungan [sorok] y y y y y y y y y y y y y y 1 Latar belakang 2 Hukum 3 Dalil 4 Sejarah 5 Adab dan Tertib Azan dan Iqamat 6 Sunat Azan o 6. ia merupakan satu sunat aini atau.t.w. dan pahala sunat akan diperolehi apabila seseorang itu melakukannya.1 Doa selepas Azan 7 Iqamat 8 Teks Azan bagi Ahl Sunnah 9 Teks Azan bagi Syiah o 9. yang bermaksud: .1 Azan Dan Iqamat Untuk Tujuan Selain Sembahyang o 9.2 Azan Sebelum Subuh 10 Azan di Turki 11 Azan di Syria (Masjid Umayyad) 12 Azan di Singapura 13 Lihat pula 14 Pautan Luar [sunting] Latar belakang Dari segi bahasa.

Ada yang mencadangkan supaya dikibarkan bendera sebagai tanda waktu solat. Semua usul yang diajukan telah ditolak oleh Rasulullah S.A. Pada suatu hari Nabi s.t. terdapat beberapa cadangan. tetapi Baginda menukar lafaz itu dengan lafaz ³assolatu jami`ah´ yang bererti ³marilah solat berjemaah´.³Jika kamu dipanggil (diseru) untuk sembahyang. Antaranya ialah sebuah hadith yang bermaksud: ³Apabila tiba waktu sembahyang hendaklah salah seorang kamu melakukan azan dan yang lebih tua daripada kamu hendaklah menjadi imam. Abdullah bin Zaid menemui Rasulullah S. telah mengumpulkan para sahabat untuk bermesyuarat tentang cara untuk memberitahu masuknya waktu solat serta mengajak orang ramai agar ke masjid melakukan solat jemaah.w.(kerana meniup serunai atau trompet dan memukul loceng adalah cara pemanggilan sembahyang bagi masyarakat Yahudi dan Nasrani(Kristian). Nabi s.w. memerintahkan Bilal bin Rabah mengumandangkan azan tersebut.W. Ia dilaungkan sebanyak dua kali bagi setiap lafaz kecuali Takbir pada awal azan disebut sebanyak empat kali dan lafaz kalimah tauhid hanya sekali sahaja. Ketika Bilal hendak menyerukan azan.A.A.s.A. lalu dia menjadi imam kepada ahli langit. Ada yang mencadangkan ditiup serunai ataupun trompet. Kemudian Jibril mendatanginya.W. a. Dalam mesyuarat itu.´ (Riwayat Bukhari dan Muslim) [sunting] Sejarah Azan mula diamalkan oleh orang-orang Islam pada tahun pertama Hijrah. Umar datang kepada Rasulullah S. [sunting] Adab dan Tertib Azan dan Iqamat Lafaz azan terdiri daripada lima belas kalimah..a.W. Usul ini telah diterima oleh Rasulullah S. Ketika itu tidak ada orang yang menyeru (melaungkan azan) untuk menunaikannya. Sebutan Bahasa Arab Transliterasi Terjemahan . (dan seterusnya lafaz-lafaz azan)´. dan baginda bersabda: ³Mimpimu itu mimpi yang benar´. Pada suatu malam Abdullah bin Zaid telah bermimpi mengenai cara yang lebih baik untuk memberitahu solat dengan mengumandangkanlah Allahu Akbar. mereka berkumpul dan menunggu untuk mengerjakan sembahyang. Allah s.. Pada pagi harinya.´ (Surah al-Ma¶idah: 58) Dalil daripada as-Sunnah pula merangkumi banyak hadis..a.W. menyempurnakan kemuliaan baginya ke atas penduduk langit dan bumi´.W. Umar bin al-Khattab mencadangkan diteriakkan ucapan: ³Telah datang waktu solat´..A. dan Nabi Nuh a.s. Dalam hadis yang diriwayatkan Bukhari dan Muslim daripada Ibnu `Umar r. dan ada yang mencadangkan supaya dibunyikan loceng.w. Antara mereka ialah Nabi Adam a. Al-Bazzar meriwayatkan bahawa: ³Rasulullah S. ³Pada mulanya ketika orang-orang Islam berhijrah ke Madinah. dan menceritakan bahawa beliau juga bermimpi seperti Abdullah bin Zaid.. pada malam Israk telah diperlihatkan dengan azan dan diperdengarkan kepadanya di atas langit yang ketujuh.

Azan sunat dilafazkan oleh muazzin yang baik dan merdu suaranya serta nyaring. Waktu Subuh mempunyai dua azan di mana Azan pertama dilaungkan sebelum masuk waktu iaitu bermula waktunya selepas berlalu separuh malam untuk memberitahu Muslimin bahawa waktu Subuh sudah hampir.4x Allah u Akbar Allah Maha Besar 2x Ash-hadu all il ha illall h Aku bersaksi bahawa tiada Tuhan selain Allah 2x Ash-hadu anna Muhammadan ras lull h Aku bersaksi bahawa Muhammad adalah Pesuruh Allah 2x Hayya 'alas-sal t Marilah mendirikan solat 2x Hayya 'alal-fal h Marilah merebut kemenangan 2x A . kali pertama untuk menandakan masuk waktu Zuhur untuk memanggil orang-orang Muslim ke masjid dan kali kedua dikumandangkan sejurus sebelum Imam memulakan Khutbah Jumaat. Azan hendaklah dilafazkan dalam Bahasa Arab. Aza hendaklah n . Azan mestilah dilakukan oleh seorang sahaja untuk semua kariah. dan tidak boleh dibuat berulang kali untuk kariah yang sama. Iqamat dilafazkan selepas imam selesai membaca khutbah. [sunting] Sunat Azan Orang yang melaungkan azan (muazzin) mestilah suci daripada hadas kecil. Untuk Solat Jumaat. dan sebelum imam mengangkat Takbir Jumaat. azan berkumandang sebanyak dua kali.al tu khayru min anna m Solat itu lebih baik dari tidur* 2x All hu akbar Allah Maha Besar 1x L il ha illall h Tiada Tuhan selain Allah * Barisan "Sembahyang itu lebih baik dari tidur" hanya digunakan untuk solat Subuh (fajr). hadas besar dan najis. Azan kedua dikumandangkan ketika masuk waktu Subuh. Orang yang melaungkan azan hendaklah seorang lelaki Muslim yang berakal. Azan dilaungkan ketika masuk waktu solat melainkan pada waktu Subuh. Beliau juga hendaklah menghadap kiblat ketika mengumandangkan azan.

[sunting] Iqamat Lafaz Iqamat mempunyai sebelas kalimah. (Allahumma rabba hadhi-hid da'wa-tit-tamma wa-salatil qae-ma) Berikanlah kepada Nabi Muhammad kurnia dan keutamaan (Ati muhammadanil wasilata wal fadeela) Serta kedudukan yang terpuji yang telah Engkau janjikan untuknya (Wab ath-hu maqamammahmuda-nil ladhi wa at-ta) (Riwayat Bukhari). Lafaz Iqamat adalah seperti berikut: Tuhan Maha Besar. Ketika muazzin membaca ³hayya `ala as-salah´. azan hendaklah dilaungkan di tempat yang tinggi. muazzin tidak boleh bercakap ketika mengumandangkan azan. Juga disunatkan melakukan tarjiµ semasa azan iaitu menyebut dua kalimah syahadah secara senyap sebelum dinyaringkan. muazzin hendaklah menghadapkan muka dan dadanya ke sebelah kanan dan ketika membaca ³hayya `ala al-falah´ menghadapkan muka dan dadanya ke sebelah kiri. Penggunaan pembesar suara di merata tempat memaafkan perbuatan ini. Tuhan Maha Besar. Azan itu hendaklah dilakukan dengan Tertib dan Muwalat di antara lafaz azan dan Iqamat. Kedua-duanya disahut dengan ³la haula wala quwwata illa bi Allah´ yang bermaksud ³tiada daya dan kekuatan kecuali daripada Allah´. Azan juga sunat dilakukan berdiri kecuali jika ada uzur. Orang-orang yang mendengar azan hendaklah menyahutnya secara perlahan-lahan dengan lafaz yang diucapkan oleh muazzin.dinyaringkan biarpun didengar oleh salah seorang daripada jemaah ketika sembahyang berjemaah. doa berikut adalah sunat dibaca oleh muazzin dan penganut Muslim lain yang mendengar azan: Wahai Allah. kecuali pada lafaz ³hayya `ala as-salah´ dan ³hayya `ala al-falah´. llahu kbar sh'hadu n l ilaha ill -llah . Disunatkan juga muazzin memasukkan dua anak jarinya ke dalam kedua telinganya dengan tujuan untuk meninggikan suara. Sekiranya tidak menggunakan pembesar suara. Aku bersaksi bahawa tiada Tuhan selain Allah llahu kbar. Tuhan yang menguasai seruan yang sempurna ini dan solat yang sedang didirikan. [sunting] Doa selepas Azan Setelah selesai azan.

llahu kbar l ilaha ill -llah Iqamat disyaratkan tidak diselangi dengan diam yang lama di antaranya dengan takbiratul ihram kecuali sekadar imam menyuruh agar membetulkan saf.al tu khayru min anna m Solat itu lebih baik dari tidur* 2x All hu akbar Allah Maha Besar . [sunting] Teks Azan bagi Ahl Sunnah Sebutan Bahasa Arab Transliterasi Terjemahan 4x Allah u Akbar Allah Maha Besar 2x Ash-hadu all il ha illall h Aku bersaksi bahawa tiada Tuhan selain Allah 2x Ash-hadu anna Muhammadan ras lull h Aku bersaksi bahawa Muhammad adalah Pesuruh Allah 2x Hayya 'alas-sal t Marilah mendirikan solat 2x Hayya 'alal-fal h Marilah merebut kemenangan 2x A . Iqamat hendaklah dilakukan dengan cepat kerana ia disyariatkan bagi memberitahu mereka yang telah hadir untuk mengerjakan sembahyang.Aku bersaksi bahawa Muhammad adalah Pesuruh Allah Come to the prayer Marilah merebut kemenangan Berdiri untuk sembahyang (dua kali) Tuhan Maha Besar. Tuhan Maha Besar Tiada tuhan selain Allah sh'hadu nna m hammad r ras lu-llah hayy `al -s-salat hayy `al -l-fal h qad q ma tis-salaat llahu kbar.

"Ashhadu ana Alian waliullah" ("Aku bersaksi bahawa Ali adalah wali Allah") bukanlah sebahagian dari azan asal yang diajar Nabi Muhammad tapi Syiah diharuskan untuk menyebut itu ketika azan. [sunting] Azan Dan Iqamat Untuk Tujuan Selain Sembahyang .1x L il ha illall h Tiada Tuhan selain Allah [sunting] Teks Azan bagi Syiah Sebutan Bahasa Arab Transliterasi Allah hu Akbar Terjemahan Allah Maha Besar 4x 2x Ash-hadu anna l il ha illall h Aku bersaksi bahawa tiada Tuhan selain Allah 2x Ash-hadu anna Muhammadan ras l all h Aku bersaksi bahawa Muhammad adalah Pesuruh Allah 2x Ash'hadu anna 'al yun wal 'ul-l h Aku bersaksi bahawa Ali adalah wali Allah 2x Hayya 'alas-sal t Marilah mendirikan solat 2x Hayya 'alal-fal h Marilah merebut kemenangan 2x Hayya 'al Khair al-'amal Marilah merebut amalan yang baik 2x Allah u Akbar Allah Maha Besar 2x L il ha illall h Tiada Tuhan selain Allah Menurut cendikiawan Syiah.

wikipedia.w. [sunting] Azan di Turki Sewaktu zaman 1920-an dan 1930-an. kerajaan smet nönü (Presiden ke-2 Republik Turki) mengenakan azan bahasa Turki untuk menggantikan secara adat yang dalam bahasa Arab. berjaya.a.org/wiki/Azan_dan_Iqamat . menggalakkan bahasa Turki sebagai kegunaan bahasa liturgi.' lni bererti ketika 'Bilal melaungkan azan. sebuah Masjid yang terletak di kota Damsyik (Damascus) yang telah dibina sejak zaman pemerintahan Bani Umaiyyah.Selain untuk tujuan sembahyang. dengan mengejutkan orang ramai. http://ms. [sunting] Azan Sebelum Subuh Nabi s. Azan dalam bentuk ini disyaratkan pada waktu fajar dan orang ramai akan kenal suara azan pertama dan suara yang lain pada azan kedua. [sunting] Azan di Syria (Masjid Umayyad) Di Syria.A. sebagai percubaan. begitu juga sunat diiqamatkan pada telinga kiri. Alunan azan yang ditampilkan itu begitu indah sehingga dikatakan dapat mengharmonikan suasana kota sekeliling. kerajaan Singapura tidak membenarkan laungan azan dikumandangkan dengan kuat menerusi corong-corong pembesar suara di luar dari bangunan masjid. laungan Azan hanya dibolehkan untuk dikumandang dalam masjid-masjid sahaja. 1950. Azan juga digunakan sebagai isyarat untuk memaklumkan umat pada waktu mudarat ataupun bahaya seperti kebakaran ataupun waktu perang. Masjid tersebut melaungkan Azan dalam bentuk laungan beramai-ramai ala koir.W. selepas kejayaan pilihan raya berpihak kepada pembangkang. telah mengazankan telinga Hasan ketika beliau dilahirkan oleh Fatimah. maka makanlah dan minumlah hingga Ibnu Ummi Maktum pula yang azan. Dalam azan yang pertama disunatkan agar tidak menyebut 'sembahyang itu lebih baik daripada tidur. makan dan minum sehinggalah lbnu Ummi Maktum melaungkan azan menandakan masuk waktu sembahyang. dan hanya dari segi perbandingan. Azan juga sering dilaungkan dalam keadaan gangguan dirasuk jin atau Syaitan. Masjid Umaiyyad. [sunting] Azan di Singapura Di Singapura.' Ini adalah satu perbezaan yang penting yang dapat membezakan di antara azan yang pertama dan azan yang kedua. azan dan Iqamat juga sunat dilakukan untuk beberapa perkara lain: Azan juga sunat dibisikkan ke telinga kanan kanak-kanak (lelaki/perempuan)yang baru lahir. Larangan azan bahasa Arab telah dimansuhkan pada Jun 6. harus bagi orang Islam bersahur. bersabda yang bermaksud: 'Bilal akan melaungkan azan di sebelah malam. Ini adalah kerana Nabi Muhammad S.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful