Pada tahun 1989. Ianya unik dan menggambarkan isipatinya dari negara Korea. sukan. Tae membawa maksud memukul atau menyepak menggunakan kaki. kwon pula merupakan perbuatan memukul atau menumbuk dengan tangan manakala do adalah merujuk kepada maksud cara. peraturan. sejauh manakah pengetahuan masyarakat tentang sejarah dan asal usul perkembangan taekwondo? Taekwondo asalnya merupakan seni mempertahankan diri masyarakat Korea dan diperkenalkan sebagai satu sukan yang penting di Korea Selatan. kaedah ataupun juga dikenali sebagai seni. tidak ada seni bela diri yang lain yang boleh menandingi pengaruh Taekwondo. Seperti juga seni mempertahankan diri yang lain. Merujuk kepada pecahan istilah Taekwondo. Kesimpulan daripada cerakinan perkataan itu. kaedah mempertahankan diri. Di Negara asalnya Korea. Taekwondo dinobatkan sebagai seni mempertahankan diri yang paling popular di dunia. Walau . Namun Taekwondo itu sendiri mempunyai masalah pengenalan identiti berikutan kekeliruan dan salah tafsir dalam sejarah asal-usulnya dan proses perkembangannya.0 Pengenalan Taekwondo adalah merupakan sejenis ilmu mempertahankan diri yang popular dalam kalangan masyarakat hari ini. Namun. Hal ini dinilai melalui jumlah masyarakat yang rata-rata mahir dalam taekwondo berbanding seni mempertahankan diri yang lain. senaman. Taekwondo adalah seni bela diri rasmi Korea. Sesetengah berpendapat bahawa Taekwondo di Korea mempunyai ciri-ciri diplomatik yang efektif dalam memperluaskan budaya bangsa Korea di seluruh dunia. meditasi dan sebagainya.SEJARAH TAEKWONDO 1. taekwondo menggabungkan pelbagai teknik bertarung. Seni bela diri ini sebenarnya mula berakar umbi sejak 1945 namun hanya dikenali dengan nama taekwondo selepas tahun 1955. Taekwondo boleh dikenali sebagai seni/kaedah berlawan menggunakan kaki dan tangan atau juga boleh dikenali sebagai seni/kaedah menyepak atau memukul.

Ini melibatkan pemilihan nama-nama Korea dalam teknik karate sebagai usaha menjadikan ianya berevolusi dari sejarah Korea silam yang tersendiri. Memandangkan majoriti ahli bukan penganut Buddha dan tidak memahami Buddhism. sebagai satu seni bela diri tradisional dan sebagai satu sukan kompetitif. ahli-ahli seni bela diri Korea yang seterusnya menjadi pengasas Taekwondo mula Karate Jepun yang mereka pelajari semasa zaman penjajahan supaya ianya lebih menggambarkan budaya Korea dalam amalan seni tersebut. sementara Taekwondo sukan kompetitif dianggap satu cabang seni Taekwondo tradisional. malah sejarah kerohanian juga wujud dalam perkembangannya. Memahami Taekwondo tidaklah semestinya seseorang perlu menjadi penganut Buddha atau agama lain . Korea menggambarkan Taekwondo sebagai satu produk kebudayaan yang sangat unik. Seterusnya. Mereka mula menggabungkan cebisan-cebisan elemen seni bela diri yang dikenali sebagai Subak dan Taekyon dalam latihan seni Karate. seni bela diri taekwondo ini turut dikaitkan dengan seni bela diri Jepun iaitu Karate. Jika berbalik pada pengenalan sejarah dan asal usul Taekwondo. Ini kerana taekwondo telah dibangunkan sejak dulu lagi dan dibangunkan berkurun lamanya semenjak era Tiga Kerajaannya. ini mungkin disebabkan hubungan yang ada antara Taekwondo dengan Buddhism. seni bela diri ini biasanya membawa kita kepada ilmu pengetahuan yang berkait dengan entiti dalam kebudayaan masyarakat di Korea.bagaimanapun. Walau bagaimana pun. Namun hal ini dipertikaikan oleh masyarakat Korea. Taekwondo tradisional masih mengekalkan prinsip-prinsip latihan sebagaimana diamalkan dalam Karate seperti Kata dan falsafah. mereka telah mengenepikan unsure-unsur kerohanian dalam Taekwondo. Taekwondo bukan sahaja mempunyai sejarah fizikal. Usaha pengasingan pengaruh Jepun dalam Karate telah menyebabkan Taekwondo itu sendiri berpecah kepada dua entiti. Walaupun ianya dicipta tanpa komponen unsure kerohanian tetapi pada dasarnya ia telah berakar umbi dari nilai-nilai kerohanian. pengaruh utama datang dari seni Karate dari Jepun yang dibawa masuk ke Korea melalui penjajahan tentera Jepun seawal 1900. Nilainilai kerohanian ini mungkin tidak wujud atau kurang diserap dalam kebanyakan Dojang (pusat latigan) di negara lain. Selepas Perang Dunia Kedua.

Sebarang kandungan dalam buku sejarah pasti dipengaruhi dengan keagamaan. . Oleh itu. undang-undang boleh menerima kenyataan saksisaksi walaupun bertentangan dan itu tidak semestinya ada unsure penipuan. Cuma kandungan ini boleh disifatkan sebagai komprehensif dan menyeluruh. Rekod berkenaan sejarah Korea silam yang berfaktakan seni beladiri adalah tidak jelas berikutan keadaan transkripnya atau kualiti penulisannya yang telah pudar dan rosak. kebanyakan ahli penulis sejarah seni beladiri Korea telah menemui sesuatu yang memberi sokongan terhadap apa jua yang dicatatnya termasuk penulis-penulis seni Taekwondo. maka adalah penting seseorang pelatih mengetahui dan memahami sejarah Taekwondo supaya mereka akan pasti bahawa perubahan yang bakal tiba merupakan cabang sebenar Taekwondo yang asal. Sejarah juga dipengaruhi oleh factor yang sama. apa yang kita akan bincangkan adalah lebih ke arah atau lebih prejudis kepada Taekwondo.untuk tujuan itu. Mungkin gelaran yang sesuai untuk mereka sebagai pelatih Taekwondo yang tidak matang dan hanya menunjuknunjuk. Mereka hanya menyaksikan satu insiden yang sama tetapi dari sudut yang berlainan dengan pandangan mata yang prejudis. Taekwondo sering mengalami perubahan dan pembaharuan. kelas ekonomi. fahaman politik dan sebagainya oleh penulisnya. Dalam sistem perundangan jenayah. Sifat prejudis ini dipengaruhi oleh banyak faktor seperti warganegara. Ianya perlu difahami dari sudut prinsip-prinsip asas dan tradisi Taekwondo sebagai contoh ahli diajar untuk mengelak dari penggunaan kekasaran yang tidak perlu dan kenapa ahli ditekankan untuk menggunakan kemahiran bertempur dengan beranggungjawab. Pelatihpelatih Taekwondo harus tahu sejarah Taekwondo seperti mana mereka mesti tahu teknik pergerakannya. Ramai pelatih Taekwondo mempelajari kemahiran atau skil dalam Taekwondo tetapi begitu sedikit yang mengambil tahu asal-usulnya dan asas kerohaniannya. Mereka tahu mempersembahkan teknik tetapi ilmu sebenarnya adalah sedikit. umur dan sebagainya. jantina. Perbincangan kita ini tidak memberi jaminan bahawa sejarah yang dipersembah dan dinyatakan di sini adalah suatu fakta yang betul-betul tepat (walaupun usaha dibuat ke arah itu). Sejarahnya meliputi maklumat-maklumat dari pelbagai sumber yang berlainan dan kadangkala bertentangan. Disebabkan hal ini. bangsa.

ditulis oleh Chuk Kye Wang. Kon Bong (kayu panjang) dan Dung Pa (perisai). Satu manuskrip ketenteraan China bertajuk Ki Hyu Shin Zu. yang mana ini yang menjadi asas peperangan tentera Korea. Sistem ini ditulis dalam enam bahagian dan diterbit sebagai Moo Yeh Jee Bo atau Ilustrasi Seni Beladiri. Hanya dua dokumen sahaja yang tinggal iaitu Moo Yeh Jee Bo dan Moo Yeh Do Bok Tong Gi. Jee Dook Kum (pedang Laksamana). Jepun telah cuba menjajah Korea tetapi mereka ditewaskan. Manuskrip tersebut mengandungi sistem persenjataan China dan seni tempur tanpa senjata yang begitu terperinci yang digunakan khas dalam peperangan. Sun Jo (1567-1608). Sang Kum (pedang kembar). Teknik pertempuran baru yang dimaksudkan adalah Bon Kuk Kum (pedang lurus Korea).Ramai pakar seni beladiri Korea yang moden mendakwa mereka boleh menjelaskan asalusul sistem mereka yang bermula dari zaman kejatuhan Korea. Jang Chang (lembing) Dang Pa (lembing tiga mata atau Sai). Antara 1592 dan 1598. Penulisan ini menjelaskan penemuan dan penggunaan teknik bersenjata seperti Sang Soo Do (pedang panjang). Yee Do (pedang pendek). Wae Kum (pedang Jepun). Raja Sun Jo begitu tertarik dengan kaedah tersebut sehinggakan baginda menjemput beberapa Jeneral China dan pakar seni beladiri untuk melawat wilayahnya. Malangnya kesemua rekod berkenaan teknik-teknik sebenar seni beladiri Korea silam telah dimusnahkan oleh penjajah Jepun di antara 1909 ± 1945. Wae Kum (pedang sabit). Hyup Do (lembing berpedang). Manuskrip ini kemudiannya dipersembahkan kepada Raja Korea. Raja Korea Yong Jo (1724-1776) telah memperbaharui penulisan tersebut semasa pemerintahannya. Kee Jang . Juk Kang (lembing buluh panjang). seorang ahli strategi ketenteraan dan ahli seni beladiri China telah diperoleh oleh tentera Korea semasa pembunuhan seorang Jeneral Jepun. Konflik antara Jepun dan Korea wujud berkurun lamanya. Raja telah mengarahkan salah seorang Jeneral Korea bernama Han Kyo untuk mempelajari apa yang telah dibacanya dan melalui persembahan jemputan China tersebut serta mengolahnya untuk dijadikan satu sistem baru dalam pertempuran. Dua belas pendekatan pertempuran ditambah dan dinamakan semula sebagai Moo Yeh Shin Bo atau Ilustrasi Baru Seni Beladiri.

membahagikan seni beladiri Korea kepada tiga kumpulan. Ki Chang (tempur berkuda bersenjatakan lembing). Jika seorang cuai salah satu serangan dua tangan. Pada tahun 1790. Ini adalah teks yang menjadi asas rujukan asal-usul seni beladiri Korea. Yi Duk Moo dan Park Je Ga mengkaji dan memperbaharui serta menamakan semula manuskrip tersebut kepada Moo Yeh Do Bok Tong Gi atau Ilustrasi Lengkap Seni Beladiri yang mengandungi enam bahagian tambahan iaitu Ma Sang (tempur berkuda).(lembing bendera). Sejak penubuhan negara Korea silam (dalam tahum 2332 SM atau 1122 SM. Dihubungkan dengan sukan dan pertandingan. bergantung pada sumber rujukan). ianya telah ditulis dalam zaman-zaman pemerintahan yang berlainan justeru ianya bukan satu sumber seni beladiri yang agung. Ini digambarkan dalam satu lagu lama Korea yang bermaksud : ³Seni tangan seperti gunanya pisau. sekelip mata sahaja kepalanya akan terpancung. Kyo Jun (strategi penyusunan kombat) dan Kwon Bop (tempur tanpa senjata). bangsa Korea terpaksa melindungi kepentingan dan hak kebebasan mereka daripada penjajahan China. Ma Sang Sang Kum (tempur berkuda bersenjatakan pedang berkembar). . walaupun ianya satu teks yang penting. Raja Jung Jo (1776-1800) telah mengarahkan pakar strategi ketenteraan Korea. Pyun Kon (kayu panjang dengan hujungnya seperti Nunchaku). Teknik-teknik yang digambarkan begitu terhad dan pengolahan ilustrasi tidak begitu terperinci. Ma Sang Wol Do (tempur berkuda bersenjatakan pedang). Mongol dan Jepun. Ma Sang Pyun Ko (tempur berkuda bersenjatakan kayu panjang dengan hujung Nunchaku yang pendek) dan Kyuk Koo (sukan berkuda). Jeneral Chok mengajarnya sebagai seni tentera.´ Suh Inhyuk. pengkaji seni beladiri Korea. Hasilnya mereka telah membangunkan sistem seni mempertahankan diri yang digunakan untuk pertahanan individu dan Negara. Bentuk awal Taekwondo telah digunakan dalam ketenteraan di seluruh Korea. yang dipecahkan mengikut kegunaannya: Sado Moosul (seni perseorangan).

Matlamat pertempuran dalam Taekyon adalah untuk menewaskan pihak lawan tanpa mencederakannya. Ahli-ahli sejarah menganggap kedua-dua terma ini adalah serupa memandangkan tidak ada garis pemisah yang membezakan antara kedua-duanya. Dihubungkan dengan cara tentera menggunakan senjata. Subak mungkin lebih tua daripada Taekyon. Rujukan awal Taekyon didapati dalam Chaemulbo.Pulsa Moosul (seni Buddha). Gak-Hi. Teknik tangan pula digunakan tanpa tumbukan. Yu-Sul dan Oren-Kwon tetapi yang paling asli dan berunsur Korea adalah Taekyon. kebanyakannya menggunakan tapak tangan untuk menolak dan menepis serta teknik pegangan untuk menjerat lawan dan terus menjana tendangan. Begitu sukar untuk membezakan antara dua seni ini. sementara seni-seni lain ditulis dengan hieroglif China. Kunjoon Moosul (seni ketenteraan). Semua seni beladiri bermula dari satu hari di mana manusia perlu mempertahankan dirinya terhadap ancaman musuh iaitu daripada haiwan ganas atau manusia lain. . oleh itu asal usul Taekwondo juga perlu bermula dari kaum manusia yang terawal. Nama-nama awal seni beladiri Korea yang menjadi asas penubuhan Taekwondo adalah Subak dan Taekyon. ditulis oleh Yi Song-Gi semasa pemerintahan Raja Jung Jo (1776-1800). Terdapat rujukan yang menyatakan bahawa Subak menjadi asas Taekyon dan wujud dalam sejarah Dinasti Koryo dalam lingkungan tahun 1147. Dihubungkan dengan cara yang diamalkan oleh sami Buddha di kuil yang didekasikan untuk perkembangan moral dan spiritual-fizikal. Sejak berkurun Subak dipanggil sebagai Subak-Hi. Subak-Ki dan Subyeokta. Charyok. manakala Taekyon mempunyai asas-asas seni Subak dan membuat penambahan dalam teknik kaki. Taekyon tidak menggunakan kedudukan kaki (stances) yang pelbagai tetapi lebih kepada jenisjenis tendangan dan teknik sapuan. Cara-cara pertempuran silam yang lainnya dikenali sebagai Kannyok atau Subak-Chigi. manakala Taekyon pula dikenali sebagai Tak-Kyeon. Nama Taekyon sering ditulis dengan hurufhuruf Korea. Tendangan seringkali dituju ke bahagian bawah paras dada dan sering bergerak secara bulatan dan bukan terus menerjah ke hadapan. Gak-Sul dan Bigak-Sul.

Taekwondo dikenali dengan dua nama iaitu Taekwondo tradisional dan Sukan Taekwondo. Dalam masyarakat Korea. Jadi. taekwondo tradisional ini sehingga ke hari ini dikenali ataupun dikaitkan sebagai salah satu elemen dalam sejarah Korea. Sukan Taekwondo pula . Taekwondo tradisional biasanya merujuk kepada seni mempertahankan diri yang pada asalnya diperkenalkan sekitar tahun 1950 sehingga tahun 1960 dalam kalangan tentera Korea Selatan. seni mempertahankan diri adalah sangat penting.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful