Tunderea pomilor fructiferi

Postat de Informatii Profesionale in (productie de servicii) la data de 17/03/2010

Pomii fructiferi trebuie tunsi in mod regulat si in niciun caz la intamplare

• Pomii fructiferi au nevoie de grija si intelegere. Perioada potrivita tunderii pomilor fructiferi si a celor mai multi arbori ornamentali este perioada de vegetatie. Astfel, tunderea se va face primavara devreme, atunci cand au trecut ingheturile puternice si cand bobocii nu au inceput sa se desfaca.Este clar ca exista si exceptii, si anume soiurile care infloresc primavara devreme, cum ar fi liliacul sau forstitia. • Prin aceasta taiere, sau tundere mai bine zis, trebuie sa se conduca arbustii spre forma lor finala, fara a se ignora insa caracterele specifice soiului. Primavara, se vor taia mai intai crengile rupte si inghetate. Ramurile prea lungi vor fi scurtate la marimea normala. • Tunderea pomilor fructiferi trebuie facuta in asa fel incat copacul sa fie adus catre forma sa finala fara a i se influenta. In primavara se indeparteaza toate ramurile rupte si uscate sau cele afectate de inghet. Se indeparteaza si ramurile ce se intersecteaza , cele care au tendinta de crestere catre interiorul copacului sau care sunt prea apropiate. Ramurile prea lungi se taie la dimensiunea lor normala . • Pomii fructiferi care au ramurile crescute de la nivelul solului, au nevoie regulat de taieri de mentinere. Tunderea are ca scop formarea de noi ramuri tinere si indepartarea celor batrane . De data aceasta, crengile vechi se taie cat mai scurt pentru ca cele tinere sa aiba loc sa se dezvolte . • Intervalul intre taieri este de regula de cativa ani . Este obligatoriu sa se execute regulat taieri de mentinere decat sa se astepte un interval mai lung de timp. • La pomii fructiferi care au multe crengi imbatranite sau nu au mai fost tunsi o perioada mare de timp este indicat sa se efectueze o taiere de intinerire. In acest caz, crengile imbatranite se

Profi Family Adaugati frumusete si longevitate copacilor dumneavoastra printr-un tuns corect al copacilor. Dupa aceasta taiere pomii dezvolta lastari noi. Siguranta Daca tundeti copacii corect. intre taieturi. Crengile uscate sau rupte trebuie inlaturateinainte ca acestea sa devina locuinte pentru insecte. tunsul copacilor va imbunatatii aspectul lor indiferent daca este doar o "redecorare" sau o tunsoare la scara mare. Facut corect. iar cele moarte pot fi usor identificate. Cel mai bine este sa o faceti la sfarsitul verii. pentru ca sa evitati raspandirea bolii. tineri si vigurosi Sfaturi pentru tunderea copacilor . Crengile care ating peretii casei cand este vant puternic deasemenea trebuiesc taiate inainte sa ii deterioreze. . Crengile mari si uscate sau rupte partial trebuie inlaturate pentru ca pot cadea peste masini sau chiar oameni.taie foarte scurt. Aspectul Facut cu cap. Indepartati lemnul uscat in timpul verii. Crengile bolnave pot fi inlaturate inainte ca sa infecteze intreaga coroana. dar va recomandam sa chemati un profesionist pentru astfel de operatii. Daca taiati copacii pentru a le da o anumita structura si forma. nu ar trebui facut din luna Ianuarie pana in Martie. tunsul copacilor poate imbunatati sanatatea si aspectul copacilor dumneavoastra. Sanatatea Tunsul poate sa va ajute la pastrarea copacului dumneavoastra sanatos. este mai bine sa o faceti dupa ce cad frunzele iar crengile pot fi vazute clar. Taierea crengilor care pot ajunge la liniile de curent pot evita accidente serioase. cand crengile sanatoase sunt acopeite de frunzis. Taiatul la scara mare. Unii copaci isi pun in evidenta mai bine coaja frumoasa si florile atractive daca sunt tunsi asa cum trebuie. circa 30 – 40 cm de trunchi. puteti evita unele situatii dezastruoase. Copacii care abia au inmugurit ar putea fi slabiti daca ii tundeti prea devreme. dar asigurativa ca ati inmuiat lama cu care tundeti intr-o solutie cu 10% inalbitor.

după căderea frunzelor (în afară de cireș. Aceasta parte contine substante care grabeste formarea tesutului ce sigileaza taietura.Insectele care infecteaza stejarii sunt active de la sfarsitul primaverii pana la mijlocul verii. la pomii tineri (1-5 ani) şi tăieri de menţinere la cei maturi. Faceti taietura chiar dupa guler (partea mai umflata unde creanga se intalnste cu trunchiul). Rana nu se va vindecat decat dupa ce ciotul este inlaturat. cât se poate de sumar. vișine și piersic. care se tai vara după recoltare) și are ca scop următoarele: • • • • menținerea echilibrului dintre creștere și rodire îmbunătăţirea sau menţinerea calităţii recoltei controlul formării coroanei păstrarea coroanei aerisită și luminată . Unde sa taiati ? Nu taiati prea aproape de trunchi. TAIEREA POMILOR FRUCTIFERI Tăierea pomilor fructiferi este poate cea mai dificilă operațiune din grădină. care poate fi usor invadat de insecte. fiind importantă din punct de vedere a rodirii. care este defapt tema acestui articol. Nu taiati nici prea departe de trunchi pentru ca veti lasa un ciot urat. mai bine cerem ajutorul unui specialist. De ce este necesară tăierea pomilor. nu pentru că ar fi foarte complicată. nu ii tundeti in perioada respectiva. și când se face? De obicei se efectuează în perioada de repaus. putând afecta grav evoluția pomilor. pentru a evita greșelile grave. Astfel de taieturi sunt prea mari si intarzie vindecarea. Astea fiind spuse. Daca in zona dumneavoastra a aparut vreo boala ce afecteaza acesti copaci. de aceea. În funcţie de vârsta şi de gradul de dezvoltare a pomului putem vorbi de tăieri de formare. aș dori să vă prezint. însă necesită cunoștințe specifice și experiență iar probabilitatea de a greși este mare. ce trebuie să ştiţi despre tăierea pomilor fructiferi. Este o lucrare obligatorie în livadă. dacă nu suntem siguri de modul corect de efectuare a acesteia.

vom avea nevoie de următoarele unelte: • • • • • • • foarfecă de grădină foarfecă de crengi cu mâner ergonomic fierăstrău cu ramă fierăstrău cu lamă retractabilă (opțional) scară extensibilă tocătoare de crengi (opțional) mănuși de grădină (mai ales dacă temperatura este sub 0 grade) Cum să tăiem pomii fructiferi? Cel mai important de reținut este faptul că tăierea este o măsură de stimulare a creșterii. dacă portaltoiul este un soi viguros. proporţionalitatea asta directă fiind principiul de bază al tunderii plantelor. și nu de limitare a acestuia. deasupra unui mugure orientat spre exterior. în concordanţă cu tăierile din anii anteriori. fără a-l răni. Iată câteva sfaturi de bază: • • • • • • • • • prima dată eliminăm ramurile uscate.Unelte necesare Dacă ne hotărâm să efectuăm singuri tăierea pomilor. fără a răni scoarţa trebuie îndepărtate ramurile care se intercalează sau se ating se îndepărtează ramurile îndreptaţi spre interiorul coroanei totdeauna se taie la o ramificaţie. dar nici prea departe de acesta dacă rana are diametru mai mare de 2 cm se aplică mastic special (de obicei pe bază de ceară) pentru a preveni infecţiile şi a stimula vindecarea lor . indiferent cât de drastic am tăia! Cu cât se taie mai mult cu atât creşterea va fi mai vigoroasă. Tăierile se efectuează la temperaturi de peste peste -5 C. înlocuind lăstarii bătrâni cu lăstari mai tineri să nu uităm nici de normarea mugurilor de rod dacă nu avem ramificaţie (în special la tăierile de formare) se taie oblic. nu putem limita creșterea acestuia. rupte sau rănite este foarte important să îndepărtăm ramurile afectate de boli când tăiaţi ramuri să faceţi tăietura cât mai aproape de baza lor (inelul ramurii).

strica si calitatea fructelor. s-ar putea ca după tăiere (care este obligatoriu mai severă) să avem o recoltă săracă sau să nu avem deloc. ele fiind agatate pe crengi in ciorchini. la mine în grădină! Până atunci. dar după primul an cu siguranţă vom observa efectele benefice a tăierilor. în articolul următor vă voi prezenta. pomul poate sa produca prea multe fructe. cate una. Ca să nu fie numai teorie. indepartarea unui numar suficient de fructe. la 10 de ani dupa terminarea facultatii. de rarirea recoltei. un mijloc de curatire a copacilor slabiti. De asemenea. timp de cateva saptamani ma voi bucura de "frumusetile" taierii). Acest lucru poate inseamna ca. taierea pomilor . pe langa faptul ca reprezinta o povara in plus pentru pom. de asemenea. Rezultatul va fi socant. un singur lucru vă mai întreb. cel putin. mai frumoase. tăierea pomilor fructiferi în practică. Dar sa ne reintoarcem la curatarea prin taiere! Soiurile diferite de pomi fructiferi vor fi curatate in moduri diferite. mai sanatoase. deoarece. prin faptul ca mugurii roditori pot fi gasiti pe primii vlastari. (Atunci inca nu m-am gandit ca. la o practica de taiere dintr-o livada de piersici. nu ar trebui sa fie permis. atunci puteti sa va convigeti de eficienta acestor practici facand un experiment simplu: pe un pom sa lasati toate fructele iar pe celalalt sa le rariti asa cum am amintit la piersic. Acest lucru.Dacă nu s-au efectuat anual tăierile de menținere la un pom. piersicul este diferit de alti pomi fructiferi. Daca aveti doi pomi fructiferi din acelasi soi. ca dintr-un piersic trebuie culese atatea fructe coapte incat printre piersicile coapte sa mai incapa. sa nu aiba rod cel putin 45 ani. este doar un instrument. in ciuda faptului ca au fost lasate mai putine crengi. va creste productia! Un profesor universitar a spus. evident. predispusi la supraproductie si avand aceeasi conditie. In caz de neglijenta. daca sunt tinuti in putere printr-o taiere ( si prin rarirea roadelor) corespunzatoare. Cea mai intensa curatare prin taiere o necesita piersicul. Fructele ramase in urma raririi recoltei vor fi mult mai mari. Ea ar trebui completata. dar poate de asemenea. aceste microorganisme ii pot distruge cu usurinta. voi apelaţi la specialişti sau efectuaţi tăierile singuri? Sa nu uitati de rarirea recoltei! Taierea corespunzatoare a pomilor este doar una dintre modalitatile lor de intretinere. in fiecare primavara. carora le pot face fata. El poate sa piara cu usurinta. astfel incat renuntarea la ele ar inseamna. Situatia este agravata de catre agentii patogeni care traiesc in mod parazitar pe trunchiul pomului. In mod surprinzator.

iar dupa 1520 de ani. "luptatoarele obosite" sunt scoase din pamant cu ajutorul utilajelor. la mine cel putin a functionat: sa nu ne uitam niciodata la ce taiem Sa ne uitam la ceea ce ramane netaiat pe pom. un instrument profesionist. nu sunt intinerite. este mai rapid. pentru care. dar adevarata scoala este oricum gradina in sine. Nu strica nici parcurgerea unor carti de specialitate. il putem indeparta cu viteza luminii. este adevarat.fertilizate. pentru producerea a 40-50 de tone de recolta la hectar. suprafete ranite. un alt profesor a spus: "Pomul fructifer este un mijloc de productie si nu un monument istoric". intretinerea pomilor trebuie invatata de la un gradinar cu experienta sau un prieten al gradinii. Astfel. Desi e dificil de crezut. si protejeaza mainile. Gradinarii incepatori au de multe ori experiente foarte dezamagitoare privind primele curatari prin taiere. se comporta mult mai uman cu soiurile vechi. dat fiind ca din baza unei parti tinere inmuguresc mai usor mugurii ascunsi. va fi perfect acceptabil ca dupa formarea initiala a coranei. sa nu uitam nici de instrumentul adecvat. (De la un gradinar bio armean am auzit ca. foarfecele pentru taiere de 300 lei este mai ieftin decat cel de 50 lei ! Foarfecii ieftini disponibili peste tot pot sa ne strice ziua de munca in mod incredibil. sfaturi care doresc sa contribuie la culegerea unei recolte cat mai placute si mai imbelsugate! .Reintinerirea coroanei roditoare la pomii fructiferi La ceilalti pomi fructiferi. vom gasi stratagemele mult mai usor. deteriorate pe ei! Exista o paleta larga de mici fierastraie pliabile in magazinele de gradinarit. produse la scara larga. Ele. sa facem doar cateva reintineriri anuale. chiar taierea ramurilor mai groase ( cu diametre de 10-12 cm) este o joaca de copii. Daca in fiecare an vom vedea roadele muncii si rezultatele activitatilor din anul precedent. In cazul multor copaci. atunci. trebuie sa fie foarte bine intretinute. Producatorii care ii cresc in mod traditional. este o bucurie pentru munca si in plus. din pacate. si in cel mai fericit caz. De multe ori am vazut proprietarul stand langa pom neputincios sau facand al cincisprezecelea înconjor al copacului. Cu aceasta metoda nu va fi o problema curatirea a 100 de pomi pe zi. fara a folosi substante chimice si care si-au dedicat viata ingrijirii copacilor de peste 100 de ani. acestea ar fi sfaturile cele mai importante privind munca de primavara in gradina. a unei mosii mari. taind ceva odata la 5 minute. in locul carora vor creste altele noi. Prin contrast. foarte usor poate aparea o inflamatie a invelisului tendonului! Sanatatea arborilor este importanta. astfel. irigate care dau productie la scara larga!). Curatirea prin taiere intensiva De intretinere intensiva beneficiaza si culturile de mere.. surplusul. In cele din urma. Suna crud. dar daca existenta noastra depinde de el. Aceasta este si logica lasarii cioturilor mici. fructele cultivate in mod traditional. din pacate.. Unui lucru ar trebui sa-i acordam atentie. Cu siguranta. Pe scurt. din cauza ca. nu e indicat sa lasati mute cioturi. care taie ramurile ca si cum ar taia untul. apropiat de conditiile naturale ajung la randamentul pe care il dau livezile supra . adica eliminarea crengilor batrane sau a cioturilor din trunchi.

Cu cat atarna mai multe fructe de o ramura. In principiu. recolta este din ce in ce mai slaba. astfel incat ajutam pomul sa isi dezvolte ramificatii puternice si sa isi pastreaza capacitatea vegetativa. . Dupa formarea coroanei. Un pom fructifer care nu este taiat(tuns). Pomii care nu au fost supusi taierilor au rezistat mai usor gerurilor decat cei care au suportat actiuni de taiere inaintea aparitiei acestor geruri.Taierea pomilor fructiferi Dupa ce am cumparat pomul fructifer si dupa ce l-am plantat vom efectua taieri pentru formarea si dezvoltarea coroanei. pomul trebuie ajutat in anii ce urmeaza prin taieri de intretinere si taieri de fructificare. acestea raman mici si de calitate slaba. poate sa dea deja rod din anul urmator plantarii. Pe masura ce pomul inainteaza in varsta. Formarea unei coroane se obtine in 4-5 ani de la plantarea pomului. prin scurtari sau suprimari de ramuri sau prin diverse operatii de modificare a pozitiei de crestere a ramurilor si lastarilor. prin taieri propriu-zise. inceputul lunii martie este favorabil inceperii lucrarilor de taiere a pomilor. Taierea pomilor fructiferi trebuie sa inceapa abia dupa terminarea gerurilor. prin taieri vom dirija energia pomului spre ramurile tinere. Taierile executate mai devreme pot slabi rezistenta la gerurile care mai pot surveni. Cu ajutorul foarfecelui. Ramurile se incovoaie si nu mai cresc sub povara fructelor.

Prin aceste taieri se inlatura parti intregi de . se va continua taierea de curatare pentru eliminarea ramificatiilor scurte care au format muguri terminali. prin dezvoltare. Aceasta taiere poate determina o linistire a cresterii mladitelor si o crestere a productiei pomului. In cazul pomilor fructiferi care cresc puternic. La sfarsitul lunii iulie si inceputul lui august. pot fi aplicate si taierile de vara ce incep prin ruperea lastarilor cu crestere incomoda(mai-iunie). Ruperea cu mana a acestor lastari se va face inainte ca acestia sa depaseasca 15-20 cm. pot deranja ramificatiile normale ale pomului.Taierile de vara Pentru pomii fructiferi. se va efectua o taiere pentru iluminare incepand cu mijlocul lunii august. crescuti pe lemn destul de vechi si care. dar au o productie redusa.

de care vor depinde recoltele viitoare (sapatul in jurul pomilor. Stropirile se fac mult mai greu la pomii fructiferi care au coroana deasa. cordon. Tăierea viţei de vie Scris de huni pe 02. Taierile de intretinere Prin aceste taieri se urmareste echilibrarea vegetatiei intre baza si varf si pentru a lasa lumina sa patrunda in adancimea coroanei. piersic (timpuriu).(Fara comentarii)) Etichete: cazenave. pentru a putea deosebi mugurii sanatosi de cei atinsi de ger.crengi. vita de vie . taierea vitei de vie. veriga de rod.03. Taierea pomilor fructiferi trebuie facuta in perioada de repaus. taiere. vie.2010 in categoria Gradinarit (28 comentarii . Aceste taieri vin in completarea unui ansamblu de lucrari fundamentale pentru pomii fructiveri .stropiri). La pomii fructiferi aflati in plina rodire se urmareste normarea incarcaturii cu muguri floriferi in raport cu potentialul acestor pomi. existand si riscul ca solutia cu care se stropeste sa nu poata fi aplicata pe toate ramurile. Aceasta "taiere de august" se aplica cu succes cu conditia sa inaintea ei sa nu se fi executat alta taiere timp de cel putin un an si jumatate. chiar daca pe ele se afla si fructe. eventual primavara tarziu dar numai in cazul in care pomii au suferit de ger. taieri. Taierile de intinerire Sunt recomandate atunci cand coroana pomilor se reduce considerabil iar semischeletul se intinereste in majoritate. Taierile in verde Se executa la unii pomi fructiferi : cires. Taierile de fructificare Sunt necesare pentru a mentine pomii intr-un echilibru fiziologic timp mai indelungat. varuitul. dupa culesul fructelor. Taierile anuale Prin aceste taieri si urmareste reducerea incarcaturii excesivae cu muguri a pomilor fructiferi si pentru a se stabili marimea ramurilor si intrepatrunderea lor.

Cepul are 2 ochi vizibili şi trebuie să fie întotdeauna situat mai aproape de butuc decât celelalte elemente de rod. după ce ne-am mutat la casă. timpuriu (nu-i ştiu numele dar este foarte gustos). ceea ce a fost agravat şi de faptul că eram absolut novice în grădinărit şi viticultură. sau 8-12 ochi vizibili. Am fost copleşit de cantitatea de informaţie. însă mie mi s-a părut destul de grea extragerea informaţiilor relevante din mulţimea de articole despre formele de conducere. . a fost tăierea viţei de vie. care erau conduşi pe şpalier şi cordon.sursa foto Una dintre primele probleme cu care m-am confruntat. Cazenave. semiînaltă şi înaltă. cordiţă. Noţiuni de bază După ca am răsfoit mai multe cărţi de specialitate şi oarecum m-am pus la punct cu elementele de bază. Tipul de tăiere – este combinaţia sistemului de tăiere aleasă cu una dintre formele de conducere şi modul de dirijare al coardelor şi se cunosc destul de multe: Guyot. Cordiţa are 6-10 ochi. Formele de conducere – se referă la înălţimea elementelor de poducţie şi se deosebesc tot 3 forme: joasă. sisteme şi tipurile de tăiere. (google vă stă la dispoziţie) Veriga de rod – alcătuită din cep. care pentru mine nu au fost evidente de la început. coardele roditoare sunt cele de 1 an crescute pe coardele de 2 ani. în funcţie de vigoarea soiului şi de particularitatea de rodire (sunt soiuri care rodesc la ochii 3-4 şi soiuri care rodesc pe lăstarii situaţi la ochiurile 5-6). călăraş. Sistemele de tăiere – se referă la lungimea coardelor roditoare şi se deosebesc 3 sisteme: scurt. lung şi mixt. Sunt destule informaţii pe internet şi în literatura de specialitate. aş vrea să clarific câteva noţiuni. La vie. Lenz Mozer etc. Am moştenit câţiva butaşi de izebela. şi vreo doi dintr-un un soi alb de masă.

printre care ştiu. fiind tipul de tăiere pe care vreau să-l practic. iar cealaltă care se situează mai aproape de cordon. datorita insusirilor sale de liana. mai aspectuosi. dacă nu de la mine. Spor la treabă! Taierea la vita de vie se practica din antichitate. micsoreaza mult durata de viata a vitei de vie din cultura. Cu ocazia taierilor se elimina de pe butuc pana la 80 . şi vă voi prezenta cum se obţin cepii de rod pe cordon. pas cu pas. . că sunt mulţi care au deja experienţă în viticultură. asezate mai rar pe ciorchine. cea de sus se îndepărtează. se scurtează la 2-3 ochi: Anul trei se repetă această procedura. fara a interveni prin taieri anuale. voi vorbi într-un articol separat. cand s-a constatat ca prin taierile anuale se obtin struguri mai mari. folosiţi comentariile pentru că sigur veţi găsi răspunsuri. când voi face acest lucru cu butaşii mei. Anul următor. de la cititori. Primăvara coardele crescute pe cordon. plantaţi anii trecuţi. Despre formarea cordonului. se scurtează la 2 ochi. cu boabe de dimensiuni mai mari. cu boabe mai mici. dar de dimensiuni mai reduse. cu continut mai scazut de must si zahar.Călăraşul are între 4-6 ochi şi se lasă numai la soiurile vivace. Eliminarea anuala a unui volum atat de mare din cresterile anuale.90% din totalul cresterilor anuale pentru care planta a folosit cantitati insemnate de energie. (Mulţumiri lui vonheizer pentru definiţie!) Formarea elementelor de rod pe cordon De fapt aceasta este partea care m-a interesat pe mine în mod special. având grijă ca rănile să fie situate pe o singură parte! Dacă aveţi nelămuriri. vita de vie manifesta tendinta de a-si ridica vegetatia catre varf si de a se degarnisi la baza. cu continut mai ridicat in must si zahar. din cele două coarde de 1 an. formandu-se un numar mai mare de struguri. Lasata liber. cat si prezenta numeroaselor rani provocate prin taierile de rodire. pentru a stimula rodirea în detrimentul unei creşteri buiace.

In functie de forma de conducere a butucilor (joasa. dar mai ales taierile. . cand acesta este distrus. continuata cu scaunul butucului. datorita taierilor din anii anteriori si de grosime diferita. de aceea insistam mai mult pe cunoasterea lor.00 . Formatiunile lemnoase la vita de vie inainte de taiere. care zdruncina cel mai puternic viata plantei.brat scurt sau cotor (sub 50 cm lungime). intalnit in unele vii din Banat si Transilvania (Valea lui Mihai). pe care se gasesc formatiuni scurte de 2 ani.Comparativ cu vita netaiata. . Ele provin din lastari lemnificati dupa caderea frunzelor.6 ani. Ramificatiile mentionate (cotor. elastic. mugurii au insusiri diferite. Coarda de un an poate fi crescuta pe coardele de 2 ani. Coardele anuale sunt compuse din noduri si internoduri bine determinate. mai redus ca dimensiuni. Coarda de 1 an. lungimea de 1. gros si rigid.1. Butucii condusi pe forme semiinalte sau inalte prezinta zona de concrestere (punctul de altoire) la nivelul solului.ramificatii in varsta de 3 .) tulpina poate fi orizontala sau oblica si de lungimi mai mari.0. ca si cu diferite accidente climatice (inghet. in schimb o data cu trecerea anilor.2 ani mai putin. 2 4 elemente multianuale scurte. ca si grosimea de 7 . Pe formatiunile scurte multianuale sau chiar pe tulpina.80 m. formatiunea lemnoasa multianuala.) durata de viata a unui butuc se poate reduce si mai mult. seceta indelungata. secundari. urmeaza apoi scaunul butucului (buturuga). Din scaunul butucului pornesc ramificatii multianuale. rezultate prin taierile din anii anteriori. durata de viata a unui butuc se reduce la 60 de ani. In unele situatii. din care. ca si la unii hibrizi producatori direct. La unele forme artistice (bolta. cresterea in lungime nu se mai continua. Avand dimensiuni si grade diferite de formare si de evolutie. . Numai in cazul unor accidente. Aceste formatiuni sunt de diferite varste. cand poarta denumirea de coarda lacoma. de diferite lungimi. se considera optima pentru productia de struguri. lacome. de 5 . Se poate aprecia ca aceste ramificatii formeaza “scheletul” butucului. La soiurile de struguri pentru consum in stare proaspata.12 mm (diametru).60 . numite conventional corcani. peste 50 cm lungime. Coarda de 2 ani este crescuta din ramificatiile multianuale (peste 2 ani) sau din scaunul butucului. Uneori acesta poate lipsi. pe existenta si starea de sanatate a mugurului principal din ochiul de iarna. varsta lor descrescand dinspre baza spre varf. Sunt ceva mai groase decat cele de 1 an. pe care se gasesc coardele (ramificatiile) de 2 si 1 an. variate ca lungime. brate.4 ani. cordoanele se ingroasa. Lungimea cordoanelor variaza in functie de vigoarea soiului si de distantele de plantare dintre butuci. butucii prezinta in capatul tulpinii. intalnit in special la vechile tipuri de taieri din Moldova (taierea de Odobesti. se numesc punti de rod. taierea de Husi). chiosc. asociate cu alte lucrari neadecvate. se formeaza pe lungimea cordonului sau a formatiunilor multianuale. cu pozitie verticala de 0. rar toate pe acelasi butuc. se ingroasa. Coarda de 1 an este o ramificatie lemnoasa provenita din lastar dupa caderea frunzelor si schimbarea culorii din verde in diferite nuante de cafeniu (in functie de soi). viguroase. chiar la mai putin. Ea are diferite lungimi in functie de taierea executata in anul anterior si poarta coardele de 1 an. furtuni etc. Productia de struguri se sprijina. care datorita ranilor facute cu ocazia taierilor anuale. tertari). in care caz este roditoare (va forma lastari cu rod) sau pe formatiuni mai in varsta (corcani. palmela etc. de rodire se opereaza in primul rand asupra coardelor de 1 an roditoare (se afla pe lemnul de 2 ani) si lacome (formate pe lemn multianual). brat lung. grindina. in primavara vor creste lastari fara rod. in principal. in zona superioara pot fi intalnite si coarde de 1 an lacome. purtand denumiri conventionale: . Cu ocazia taierilor o parte din ele se inlatura de pe butuc sau se scurteaza. La noduri se afla ochii de iarna alcatuiti dintr-un complex de muguri (principal. Toate lucrarile care se aplica vitei de vie. neporniti in vegetatie in anul anterior. in dreptul fostului nod (la coardele de 1 an) din muguri dorminzi. de aceeasi varsta cu tulpina sau cu 1 . corcan) se intalnesc la diferite tipuri de taieri. subtiri si flexibile. In conditiile noastre de cultura a vitei de vie. determinata prin taierea de formare. la nivelul solului se deosebeste zona de concrestere (punctul de altoire). unde se afla lemnul de 2 ani pe care sunt prezente coardele de 1 an. butucii pot prezenta 2 cordoane (in stanga si dreapta butucului). realizata prin taierile de formare din primii ani de la plantare. Dupa formarea lor. roditoare. pe ele se gasesc coarde de 2 ani. Inseamna ca rodirea anuala a vitei de vie este asigurata de coardele de 1 an. Din acestea pornesc coarde de 1 an roditoare. semiinalta si inalta) se deosebesc urmatoarele formatiuni: La butucii condusi in forma joasa.20 1. scaunul butucului). Urmeaza apoi tulpina.care este tot o formatiune multianuala. Cand aceste coarde de 2 ani sunt mai lungi si prezinta mai multe coarde de rod. Prin executarea incorecta a taierilor. poarta denumiri conventionale si asupra lor se intervine la taiere. In zona nodurilor se gasesc muguri in stare dorminda. La capatul superior al tulpinii. realizata in perioada de vegetatie a unei coarde. se bazeaza pe cunoasterea temeinica a organelor vitei de vie si rolul lor in realizarea productiei. formate pe coarde de 2 ani (indiferent de lungime). La taierile anuale.80 cm lungime. in loc de cordon.50 m la formele inalte.brat lung. Pe cordoane se gasesc formatiuni multianuale (cepi scurti). la formele de conducere semiinalte si de 1. Aici se gasesc grupuri de muguri dorminzi pe existenta carora se sprijina taierea de regenerare. mugurul secundar poate deveni de baza pentru realizarea productiei. in pozitie orizontala se distinge cordonul .

de tipul cositoarelor. Acest tip de tăieri trebuie combinat şi cu alte lucrări agrotehnice. bolile etc. Liviu DEJEU Taierea vitei de vie Tăierile efectuate la butucii de viţă de vie se clasifică după mai multe criterii: a) după scop şi vârsta butucilor: • • • Tăierile de formare sunt indicate în primii 3-5 ani de creştere a butucilor de viţă de vie. Ele au scopul de a da o anumită formă butucilor. Ele au ca scop refacerea butucilor pentru o perioadă scurtă (5-7 ani) în scopul unor recolte relativ stabile. îngheţurile târzii de primăvară. c) după starea de vegetaţie a butucilor: Tăierile în uscat. în perioada de declin. Tăierile în verde se execută în perioada de vegetaţie după afectarea de diferiţi factori abiotici sau biotici şi în cazul formării rapide a butucilor. Tăierile de fructificare sunt aplicate în perioada de creştere şi fructificare şi urmăresc scopul obţinerii unei recolte stabile şi calitative. Sunt utilizate în intervalul de după căderea frunzelor (toamna) şi până la migrarea sevei (primăvara). b) după modul de execuţie: • • • Tăierile manuale se realizează de către persoane calificate. Se execută cu scopul de a uşura munca manuală. Tăierile mecanizate se utilizează mai mult în plantaţiile roditoare. Tăierile semimecanizate se efectuează cu ajutorul unor foarfece pneumatice. Tăierea viţei de vie pentru fructificare . prin utilizarea unor mijloace mecanizate de tăiere. Tăierile de regenerare sunt indicate în plantaţiile viticole bătrâne. cum ar fi temperaturile joase din timpul iernii. grindina. care uşurează efortul fizic depus. cu ajutorul foarfecelui şi ferestrăului. • Tăierile speciale se efectuează în cazul butucilor afectaţi de accidentele climatice. univ. dr.Prof.

mai viguroşi vor fi lăstarii crescuţi în vârful corzii. • Principiul Marconi. iar unul din lăstarii dezvoltaţi din ochii unghiulari se taie la patru ochi. care constă în aceea că în fiecare an lăstarii pentru recoltă se taie scurt. • Arcuitul coardelor în timpul legatului în uscat. din care doi de la bază se orbesc. prin arcuire. o parte din vasele conducătoare se deformează. tăiatul se face în felul următor: din lăstarii dezvoltaţi la vârful cepului se lasă o coardă sau două pe rod. fiindcă tăiatul se face prin lemn de doi ani şi le putem localiza dintr-o parte a punţii de rod. fiindcă încărcătura e slabă. fapt ce stimulează considerabil fructificarea butucilor. la 2-3 ochi. pe puntea de rod se lasă un cep de înlocuire a doi-patru ochi şi o coardă de 5-15 ochi. Astfel. • Principiul „veriga de rod” este o metodă mixtă ce include elementele din toate trei principii descrise mai sus. se aleg numai lăstari anuali maturaţi. Dacă coarda va fi legată vertical. întrucât punţile de rod în fiecare an se lungesc cu un internod. Se foloseşte în regiunile unde creşterea butucilor . care ulterior se arcuiesc. La noi în ţară ea se foloseşte în plantaţiile de portaltoi şi plantaţiile altoi de tip intensiv. mai întâi se neutralizează vârful fiziologic al coardei. Conform acestei metode la tăiatul în uscat se lasă corzi de rod de 8-12 ochi. Cepul de înlocuire întotdeauna se plasează mai jos de coarda de rod. Pe cordon se lasă un cep tăiat la 4 ochi. dezvoltaţi normal. Această metodă de combatere a polarităţii se foloseşte în regiunile unde butucii au o creştere slabă. în scopul obţinerii unor recolte stabile şi calitative şi pentru limitarea polarităţii longitudinale. ceea ce favorizează repartiţia egală a apei şi elementelor nutritive pentru toţi lăstarii de pe această coardă. Altfel spus. În al doilea an. din care doi de la bază se orbesc. Această metodă are câteva avantaje. Rănile sunt mici. Tăierea după principiul „veriga de rod” Cepul de înlocuire şi coarda de rod localizate pe puntea de rod poartă denumirea de verigă de rod. iar din lăstarii de pe cep se formează 1-2 corzi de rod. Legând corzile de rod orizontal sau arcuit. înlăturând neajunsurile pe care acestea le au.În viticultură. iar unul din lăstarii ce cresc din ochii unghiulari scurtându-se la 4 ochi. lăstarii pe această coardă se vor dezvolta uniform. Pentru a forma cepul de înlocuire şi coarda de rod. coardele cu lăstari ce au fructificat se înlătură de la bază. există următoarele metode de tăiere: • Tăiatul scurt. se dezvoltă şi lăstarii din ochii unghiulari. Corzile de rod la legatul în uscat trebuie arcuite. Din ochii superiori se dezvoltă doi lăstari şi. fiecare în parte. iar lăstarii din ochii de mijloc şi de la bază au o creştere foarte slabă sau nu se dezvoltă. Principiul „veriga de rod” ca metodă de limitare a polarităţii longitudinale este cea mai răspândită şi dă posibilitatea de a regla puterea de creştere şi fructificare a butucilor şi de a menţine forma acestora. În al treilea an şi mai departe.

bulgară . În general. iar coarda de rod de anul trecut cu toţi lăstarii (anuali.compusă din două corzi de rod cu lngimea de 6-12 ochi (utilizată la forma de „cupă moldovenească”) sau dintr-o semicoardă de rod de 4-6 ochi şi o coardă de rod de 8-12 ochi (utilizată la forma de butuc „moldovenească de spalier”). pe cepul de înlocuire de anul trecut se formează (din lăstarii anuali maturaţi) o nouă verigă de rod. fortificată . tăierea viţei de vie după principiul „veriga pe rod” poate fi exprimată în felul următor: anual.0 m şi grosimea de 6-13 mm.alcătuită dintr-un cep de înlocuire de 2-4 ochi şi o coardă de rod de 5-15 ochi.alcătuită din doi cepi de înlocuire de 2-3 ochi fiecare şi o coardă de rod de 6-12 ochi. Lăstarii anuali maturaţi dezvoltaţi normal sunt acei care au lungimea de 0. Cepul de înlocuire întotdeauna se lasă mai jos decât coarda de rod.8-2. .alcătuită dintr-un cep de înlocuire de 3-4 ochi. semicoardă de rod (5-7 ochi) şi o coardă de rod de 8-12 ochi.este puternică. Există următoarele tipuri de verigi de rod: • • • clasică . maturaţi) amplasaţi pe ea se înlătură. • moldovenească .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful