Tunderea pomilor fructiferi

Postat de Informatii Profesionale in (productie de servicii) la data de 17/03/2010

Pomii fructiferi trebuie tunsi in mod regulat si in niciun caz la intamplare

• Pomii fructiferi au nevoie de grija si intelegere. Perioada potrivita tunderii pomilor fructiferi si a celor mai multi arbori ornamentali este perioada de vegetatie. Astfel, tunderea se va face primavara devreme, atunci cand au trecut ingheturile puternice si cand bobocii nu au inceput sa se desfaca.Este clar ca exista si exceptii, si anume soiurile care infloresc primavara devreme, cum ar fi liliacul sau forstitia. • Prin aceasta taiere, sau tundere mai bine zis, trebuie sa se conduca arbustii spre forma lor finala, fara a se ignora insa caracterele specifice soiului. Primavara, se vor taia mai intai crengile rupte si inghetate. Ramurile prea lungi vor fi scurtate la marimea normala. • Tunderea pomilor fructiferi trebuie facuta in asa fel incat copacul sa fie adus catre forma sa finala fara a i se influenta. In primavara se indeparteaza toate ramurile rupte si uscate sau cele afectate de inghet. Se indeparteaza si ramurile ce se intersecteaza , cele care au tendinta de crestere catre interiorul copacului sau care sunt prea apropiate. Ramurile prea lungi se taie la dimensiunea lor normala . • Pomii fructiferi care au ramurile crescute de la nivelul solului, au nevoie regulat de taieri de mentinere. Tunderea are ca scop formarea de noi ramuri tinere si indepartarea celor batrane . De data aceasta, crengile vechi se taie cat mai scurt pentru ca cele tinere sa aiba loc sa se dezvolte . • Intervalul intre taieri este de regula de cativa ani . Este obligatoriu sa se execute regulat taieri de mentinere decat sa se astepte un interval mai lung de timp. • La pomii fructiferi care au multe crengi imbatranite sau nu au mai fost tunsi o perioada mare de timp este indicat sa se efectueze o taiere de intinerire. In acest caz, crengile imbatranite se

Facut corect. Daca taiati copacii pentru a le da o anumita structura si forma. cand crengile sanatoase sunt acopeite de frunzis. circa 30 – 40 cm de trunchi. dar asigurativa ca ati inmuiat lama cu care tundeti intr-o solutie cu 10% inalbitor. Indepartati lemnul uscat in timpul verii. nu ar trebui facut din luna Ianuarie pana in Martie. tunsul copacilor poate imbunatati sanatatea si aspectul copacilor dumneavoastra. Taiatul la scara mare. Sanatatea Tunsul poate sa va ajute la pastrarea copacului dumneavoastra sanatos. Cel mai bine este sa o faceti la sfarsitul verii. Siguranta Daca tundeti copacii corect.taie foarte scurt. Unii copaci isi pun in evidenta mai bine coaja frumoasa si florile atractive daca sunt tunsi asa cum trebuie. Copacii care abia au inmugurit ar putea fi slabiti daca ii tundeti prea devreme. . Aspectul Facut cu cap.Profi Family Adaugati frumusete si longevitate copacilor dumneavoastra printr-un tuns corect al copacilor. Crengile uscate sau rupte trebuie inlaturateinainte ca acestea sa devina locuinte pentru insecte. tunsul copacilor va imbunatatii aspectul lor indiferent daca este doar o "redecorare" sau o tunsoare la scara mare. puteti evita unele situatii dezastruoase. dar va recomandam sa chemati un profesionist pentru astfel de operatii. Dupa aceasta taiere pomii dezvolta lastari noi. tineri si vigurosi Sfaturi pentru tunderea copacilor . este mai bine sa o faceti dupa ce cad frunzele iar crengile pot fi vazute clar. Crengile bolnave pot fi inlaturate inainte ca sa infecteze intreaga coroana. intre taieturi. iar cele moarte pot fi usor identificate. Crengile mari si uscate sau rupte partial trebuie inlaturate pentru ca pot cadea peste masini sau chiar oameni. Taierea crengilor care pot ajunge la liniile de curent pot evita accidente serioase. pentru ca sa evitati raspandirea bolii. Crengile care ating peretii casei cand este vant puternic deasemenea trebuiesc taiate inainte sa ii deterioreze.

care este defapt tema acestui articol. nu ii tundeti in perioada respectiva.Insectele care infecteaza stejarii sunt active de la sfarsitul primaverii pana la mijlocul verii. Astea fiind spuse. Rana nu se va vindecat decat dupa ce ciotul este inlaturat. pentru a evita greșelile grave. Aceasta parte contine substante care grabeste formarea tesutului ce sigileaza taietura. însă necesită cunoștințe specifice și experiență iar probabilitatea de a greși este mare. ce trebuie să ştiţi despre tăierea pomilor fructiferi. și când se face? De obicei se efectuează în perioada de repaus. De ce este necesară tăierea pomilor. aș dori să vă prezint. Astfel de taieturi sunt prea mari si intarzie vindecarea. Faceti taietura chiar dupa guler (partea mai umflata unde creanga se intalnste cu trunchiul). putând afecta grav evoluția pomilor. la pomii tineri (1-5 ani) şi tăieri de menţinere la cei maturi. Daca in zona dumneavoastra a aparut vreo boala ce afecteaza acesti copaci. nu pentru că ar fi foarte complicată. care poate fi usor invadat de insecte. fiind importantă din punct de vedere a rodirii. mai bine cerem ajutorul unui specialist. de aceea. Nu taiati nici prea departe de trunchi pentru ca veti lasa un ciot urat. după căderea frunzelor (în afară de cireș. cât se poate de sumar. care se tai vara după recoltare) și are ca scop următoarele: • • • • menținerea echilibrului dintre creștere și rodire îmbunătăţirea sau menţinerea calităţii recoltei controlul formării coroanei păstrarea coroanei aerisită și luminată . În funcţie de vârsta şi de gradul de dezvoltare a pomului putem vorbi de tăieri de formare. Este o lucrare obligatorie în livadă. TAIEREA POMILOR FRUCTIFERI Tăierea pomilor fructiferi este poate cea mai dificilă operațiune din grădină. dacă nu suntem siguri de modul corect de efectuare a acesteia. Unde sa taiati ? Nu taiati prea aproape de trunchi. vișine și piersic.

nu putem limita creșterea acestuia. în concordanţă cu tăierile din anii anteriori. și nu de limitare a acestuia. vom avea nevoie de următoarele unelte: • • • • • • • foarfecă de grădină foarfecă de crengi cu mâner ergonomic fierăstrău cu ramă fierăstrău cu lamă retractabilă (opțional) scară extensibilă tocătoare de crengi (opțional) mănuși de grădină (mai ales dacă temperatura este sub 0 grade) Cum să tăiem pomii fructiferi? Cel mai important de reținut este faptul că tăierea este o măsură de stimulare a creșterii. fără a răni scoarţa trebuie îndepărtate ramurile care se intercalează sau se ating se îndepărtează ramurile îndreptaţi spre interiorul coroanei totdeauna se taie la o ramificaţie. rupte sau rănite este foarte important să îndepărtăm ramurile afectate de boli când tăiaţi ramuri să faceţi tăietura cât mai aproape de baza lor (inelul ramurii). deasupra unui mugure orientat spre exterior. fără a-l răni. dar nici prea departe de acesta dacă rana are diametru mai mare de 2 cm se aplică mastic special (de obicei pe bază de ceară) pentru a preveni infecţiile şi a stimula vindecarea lor . proporţionalitatea asta directă fiind principiul de bază al tunderii plantelor. Iată câteva sfaturi de bază: • • • • • • • • • prima dată eliminăm ramurile uscate. Tăierile se efectuează la temperaturi de peste peste -5 C. indiferent cât de drastic am tăia! Cu cât se taie mai mult cu atât creşterea va fi mai vigoroasă. dacă portaltoiul este un soi viguros. înlocuind lăstarii bătrâni cu lăstari mai tineri să nu uităm nici de normarea mugurilor de rod dacă nu avem ramificaţie (în special la tăierile de formare) se taie oblic.Unelte necesare Dacă ne hotărâm să efectuăm singuri tăierea pomilor.

in ciuda faptului ca au fost lasate mai putine crengi. De asemenea. dar după primul an cu siguranţă vom observa efectele benefice a tăierilor. in fiecare primavara. Ea ar trebui completata. mai frumoase. nu ar trebui sa fie permis. prin faptul ca mugurii roditori pot fi gasiti pe primii vlastari. în articolul următor vă voi prezenta. predispusi la supraproductie si avand aceeasi conditie. evident. carora le pot face fata. indepartarea unui numar suficient de fructe. de rarirea recoltei. atunci puteti sa va convigeti de eficienta acestor practici facand un experiment simplu: pe un pom sa lasati toate fructele iar pe celalalt sa le rariti asa cum am amintit la piersic. Cea mai intensa curatare prin taiere o necesita piersicul. In mod surprinzator. va creste productia! Un profesor universitar a spus. pomul poate sa produca prea multe fructe. Dar sa ne reintoarcem la curatarea prin taiere! Soiurile diferite de pomi fructiferi vor fi curatate in moduri diferite. un singur lucru vă mai întreb.Dacă nu s-au efectuat anual tăierile de menținere la un pom. cate una. aceste microorganisme ii pot distruge cu usurinta. cel putin. Rezultatul va fi socant. piersicul este diferit de alti pomi fructiferi. El poate sa piara cu usurinta. Acest lucru poate inseamna ca. Situatia este agravata de catre agentii patogeni care traiesc in mod parazitar pe trunchiul pomului. Acest lucru. pe langa faptul ca reprezinta o povara in plus pentru pom. Ca să nu fie numai teorie. (Atunci inca nu m-am gandit ca. In caz de neglijenta. la 10 de ani dupa terminarea facultatii. timp de cateva saptamani ma voi bucura de "frumusetile" taierii). ele fiind agatate pe crengi in ciorchini. mai sanatoase. la mine în grădină! Până atunci. sa nu aiba rod cel putin 45 ani. s-ar putea ca după tăiere (care este obligatoriu mai severă) să avem o recoltă săracă sau să nu avem deloc. taierea pomilor . este doar un instrument. astfel incat renuntarea la ele ar inseamna. Daca aveti doi pomi fructiferi din acelasi soi. ca dintr-un piersic trebuie culese atatea fructe coapte incat printre piersicile coapte sa mai incapa. dar poate de asemenea. strica si calitatea fructelor. Fructele ramase in urma raririi recoltei vor fi mult mai mari. de asemenea. daca sunt tinuti in putere printr-o taiere ( si prin rarirea roadelor) corespunzatoare. voi apelaţi la specialişti sau efectuaţi tăierile singuri? Sa nu uitati de rarirea recoltei! Taierea corespunzatoare a pomilor este doar una dintre modalitatile lor de intretinere. un mijloc de curatire a copacilor slabiti. tăierea pomilor fructiferi în practică. deoarece. la o practica de taiere dintr-o livada de piersici.

Daca in fiecare an vom vedea roadele muncii si rezultatele activitatilor din anul precedent. nu sunt intinerite. In cazul multor copaci. Cu aceasta metoda nu va fi o problema curatirea a 100 de pomi pe zi. Prin contrast. astfel. si in cel mai fericit caz. iar dupa 1520 de ani. Ele. intretinerea pomilor trebuie invatata de la un gradinar cu experienta sau un prieten al gradinii. Aceasta este si logica lasarii cioturilor mici. surplusul. apropiat de conditiile naturale ajung la randamentul pe care il dau livezile supra . deteriorate pe ei! Exista o paleta larga de mici fierastraie pliabile in magazinele de gradinarit. Curatirea prin taiere intensiva De intretinere intensiva beneficiaza si culturile de mere. Gradinarii incepatori au de multe ori experiente foarte dezamagitoare privind primele curatari prin taiere. Nu strica nici parcurgerea unor carti de specialitate. "luptatoarele obosite" sunt scoase din pamant cu ajutorul utilajelor. acestea ar fi sfaturile cele mai importante privind munca de primavara in gradina. (De la un gradinar bio armean am auzit ca. in locul carora vor creste altele noi. Desi e dificil de crezut. Cu siguranta. atunci. din cauza ca. va fi perfect acceptabil ca dupa formarea initiala a coranei. este adevarat. produse la scara larga. pentru producerea a 40-50 de tone de recolta la hectar. si protejeaza mainile. un alt profesor a spus: "Pomul fructifer este un mijloc de productie si nu un monument istoric". sfaturi care doresc sa contribuie la culegerea unei recolte cat mai placute si mai imbelsugate! . fructele cultivate in mod traditional. care taie ramurile ca si cum ar taia untul.Reintinerirea coroanei roditoare la pomii fructiferi La ceilalti pomi fructiferi. In cele din urma. a unei mosii mari. dar adevarata scoala este oricum gradina in sine. De multe ori am vazut proprietarul stand langa pom neputincios sau facand al cincisprezecelea înconjor al copacului. trebuie sa fie foarte bine intretinute. sa nu uitam nici de instrumentul adecvat. suprafete ranite. chiar taierea ramurilor mai groase ( cu diametre de 10-12 cm) este o joaca de copii. este mai rapid. din pacate.fertilizate. se comporta mult mai uman cu soiurile vechi. fara a folosi substante chimice si care si-au dedicat viata ingrijirii copacilor de peste 100 de ani. foarfecele pentru taiere de 300 lei este mai ieftin decat cel de 50 lei ! Foarfecii ieftini disponibili peste tot pot sa ne strice ziua de munca in mod incredibil. pentru care. un instrument profesionist. dat fiind ca din baza unei parti tinere inmuguresc mai usor mugurii ascunsi. Pe scurt. sa facem doar cateva reintineriri anuale. Astfel.. Producatorii care ii cresc in mod traditional. Suna crud. taind ceva odata la 5 minute. la mine cel putin a functionat: sa nu ne uitam niciodata la ce taiem Sa ne uitam la ceea ce ramane netaiat pe pom. vom gasi stratagemele mult mai usor. foarte usor poate aparea o inflamatie a invelisului tendonului! Sanatatea arborilor este importanta. irigate care dau productie la scara larga!). nu e indicat sa lasati mute cioturi. este o bucurie pentru munca si in plus. il putem indeparta cu viteza luminii. din pacate. adica eliminarea crengilor batrane sau a cioturilor din trunchi. Unui lucru ar trebui sa-i acordam atentie.. dar daca existenta noastra depinde de el.

Taierea pomilor fructiferi Dupa ce am cumparat pomul fructifer si dupa ce l-am plantat vom efectua taieri pentru formarea si dezvoltarea coroanei. Formarea unei coroane se obtine in 4-5 ani de la plantarea pomului. In principiu. Cu cat atarna mai multe fructe de o ramura. Un pom fructifer care nu este taiat(tuns). recolta este din ce in ce mai slaba. Pomii care nu au fost supusi taierilor au rezistat mai usor gerurilor decat cei care au suportat actiuni de taiere inaintea aparitiei acestor geruri. prin scurtari sau suprimari de ramuri sau prin diverse operatii de modificare a pozitiei de crestere a ramurilor si lastarilor. prin taieri propriu-zise. poate sa dea deja rod din anul urmator plantarii. inceputul lunii martie este favorabil inceperii lucrarilor de taiere a pomilor. Taierile executate mai devreme pot slabi rezistenta la gerurile care mai pot surveni. prin taieri vom dirija energia pomului spre ramurile tinere. pomul trebuie ajutat in anii ce urmeaza prin taieri de intretinere si taieri de fructificare. . Ramurile se incovoaie si nu mai cresc sub povara fructelor. Taierea pomilor fructiferi trebuie sa inceapa abia dupa terminarea gerurilor. Cu ajutorul foarfecelui. astfel incat ajutam pomul sa isi dezvolte ramificatii puternice si sa isi pastreaza capacitatea vegetativa. Pe masura ce pomul inainteaza in varsta. Dupa formarea coroanei. acestea raman mici si de calitate slaba.

Prin aceste taieri se inlatura parti intregi de . se va continua taierea de curatare pentru eliminarea ramificatiilor scurte care au format muguri terminali. pot fi aplicate si taierile de vara ce incep prin ruperea lastarilor cu crestere incomoda(mai-iunie). pot deranja ramificatiile normale ale pomului. prin dezvoltare. La sfarsitul lunii iulie si inceputul lui august. In cazul pomilor fructiferi care cresc puternic. se va efectua o taiere pentru iluminare incepand cu mijlocul lunii august. dar au o productie redusa.Taierile de vara Pentru pomii fructiferi. crescuti pe lemn destul de vechi si care. Ruperea cu mana a acestor lastari se va face inainte ca acestia sa depaseasca 15-20 cm. Aceasta taiere poate determina o linistire a cresterii mladitelor si o crestere a productiei pomului.

chiar daca pe ele se afla si fructe. varuitul. Taierile in verde Se executa la unii pomi fructiferi : cires. de care vor depinde recoltele viitoare (sapatul in jurul pomilor. Taierile de intretinere Prin aceste taieri se urmareste echilibrarea vegetatiei intre baza si varf si pentru a lasa lumina sa patrunda in adancimea coroanei. piersic (timpuriu).stropiri). veriga de rod. Taierea pomilor fructiferi trebuie facuta in perioada de repaus.crengi. existand si riscul ca solutia cu care se stropeste sa nu poata fi aplicata pe toate ramurile. Taierile anuale Prin aceste taieri si urmareste reducerea incarcaturii excesivae cu muguri a pomilor fructiferi si pentru a se stabili marimea ramurilor si intrepatrunderea lor.(Fara comentarii)) Etichete: cazenave. Taierile de fructificare Sunt necesare pentru a mentine pomii intr-un echilibru fiziologic timp mai indelungat. pentru a putea deosebi mugurii sanatosi de cei atinsi de ger. Aceasta "taiere de august" se aplica cu succes cu conditia sa inaintea ei sa nu se fi executat alta taiere timp de cel putin un an si jumatate.03. taiere. Tăierea viţei de vie Scris de huni pe 02. taieri. cordon. La pomii fructiferi aflati in plina rodire se urmareste normarea incarcaturii cu muguri floriferi in raport cu potentialul acestor pomi. Taierile de intinerire Sunt recomandate atunci cand coroana pomilor se reduce considerabil iar semischeletul se intinereste in majoritate.2010 in categoria Gradinarit (28 comentarii . dupa culesul fructelor. vie. vita de vie . Stropirile se fac mult mai greu la pomii fructiferi care au coroana deasa. eventual primavara tarziu dar numai in cazul in care pomii au suferit de ger. Aceste taieri vin in completarea unui ansamblu de lucrari fundamentale pentru pomii fructiveri . taierea vitei de vie.

cordiţă. Cepul are 2 ochi vizibili şi trebuie să fie întotdeauna situat mai aproape de butuc decât celelalte elemente de rod. însă mie mi s-a părut destul de grea extragerea informaţiilor relevante din mulţimea de articole despre formele de conducere. Am moştenit câţiva butaşi de izebela. care erau conduşi pe şpalier şi cordon. a fost tăierea viţei de vie. Sistemele de tăiere – se referă la lungimea coardelor roditoare şi se deosebesc 3 sisteme: scurt. Noţiuni de bază După ca am răsfoit mai multe cărţi de specialitate şi oarecum m-am pus la punct cu elementele de bază. călăraş. La vie. Am fost copleşit de cantitatea de informaţie. în funcţie de vigoarea soiului şi de particularitatea de rodire (sunt soiuri care rodesc la ochii 3-4 şi soiuri care rodesc pe lăstarii situaţi la ochiurile 5-6). coardele roditoare sunt cele de 1 an crescute pe coardele de 2 ani. sau 8-12 ochi vizibili. semiînaltă şi înaltă. Formele de conducere – se referă la înălţimea elementelor de poducţie şi se deosebesc tot 3 forme: joasă. după ce ne-am mutat la casă. Cazenave. Cordiţa are 6-10 ochi. ceea ce a fost agravat şi de faptul că eram absolut novice în grădinărit şi viticultură. Tipul de tăiere – este combinaţia sistemului de tăiere aleasă cu una dintre formele de conducere şi modul de dirijare al coardelor şi se cunosc destul de multe: Guyot. sisteme şi tipurile de tăiere. Lenz Mozer etc. şi vreo doi dintr-un un soi alb de masă.sursa foto Una dintre primele probleme cu care m-am confruntat. lung şi mixt. timpuriu (nu-i ştiu numele dar este foarte gustos). Sunt destule informaţii pe internet şi în literatura de specialitate. . care pentru mine nu au fost evidente de la început. aş vrea să clarific câteva noţiuni. (google vă stă la dispoziţie) Veriga de rod – alcătuită din cep.

cat si prezenta numeroaselor rani provocate prin taierile de rodire. vita de vie manifesta tendinta de a-si ridica vegetatia catre varf si de a se degarnisi la baza. (Mulţumiri lui vonheizer pentru definiţie!) Formarea elementelor de rod pe cordon De fapt aceasta este partea care m-a interesat pe mine în mod special. Despre formarea cordonului. cu boabe mai mici. micsoreaza mult durata de viata a vitei de vie din cultura. fara a interveni prin taieri anuale. folosiţi comentariile pentru că sigur veţi găsi răspunsuri. din cele două coarde de 1 an. cea de sus se îndepărtează. asezate mai rar pe ciorchine. pas cu pas. Anul următor. dar de dimensiuni mai reduse. cu boabe de dimensiuni mai mari. cu continut mai scazut de must si zahar. Spor la treabă! Taierea la vita de vie se practica din antichitate. plantaţi anii trecuţi. când voi face acest lucru cu butaşii mei.Călăraşul are între 4-6 ochi şi se lasă numai la soiurile vivace. pentru a stimula rodirea în detrimentul unei creşteri buiace. dacă nu de la mine. cu continut mai ridicat in must si zahar. Cu ocazia taierilor se elimina de pe butuc pana la 80 . Lasata liber. Eliminarea anuala a unui volum atat de mare din cresterile anuale. Primăvara coardele crescute pe cordon. printre care ştiu. datorita insusirilor sale de liana. se scurtează la 2-3 ochi: Anul trei se repetă această procedura. cand s-a constatat ca prin taierile anuale se obtin struguri mai mari. având grijă ca rănile să fie situate pe o singură parte! Dacă aveţi nelămuriri. se scurtează la 2 ochi. formandu-se un numar mai mare de struguri. fiind tipul de tăiere pe care vreau să-l practic. iar cealaltă care se situează mai aproape de cordon. că sunt mulţi care au deja experienţă în viticultură.90% din totalul cresterilor anuale pentru care planta a folosit cantitati insemnate de energie. mai aspectuosi. şi vă voi prezenta cum se obţin cepii de rod pe cordon. de la cititori. voi vorbi într-un articol separat. .

brat scurt sau cotor (sub 50 cm lungime). pe ele se gasesc coarde de 2 ani. in dreptul fostului nod (la coardele de 1 an) din muguri dorminzi. determinata prin taierea de formare. Aici se gasesc grupuri de muguri dorminzi pe existenta carora se sprijina taierea de regenerare. in schimb o data cu trecerea anilor. gros si rigid.6 ani. tertari). numite conventional corcani. butucii prezinta in capatul tulpinii. intalnit in unele vii din Banat si Transilvania (Valea lui Mihai). cand acesta este distrus. se numesc punti de rod.80 m. mugurii au insusiri diferite. varsta lor descrescand dinspre baza spre varf. Productia de struguri se sprijina. rar toate pe acelasi butuc. roditoare.) durata de viata a unui butuc se poate reduce si mai mult. brat lung. de aceea insistam mai mult pe cunoasterea lor.60 . Ramificatiile mentionate (cotor. La capatul superior al tulpinii. Cu ocazia taierilor o parte din ele se inlatura de pe butuc sau se scurteaza. . asociate cu alte lucrari neadecvate. La taierile anuale. Urmeaza apoi tulpina. Dupa formarea lor.0. Sunt ceva mai groase decat cele de 1 an.) tulpina poate fi orizontala sau oblica si de lungimi mai mari. seceta indelungata. neporniti in vegetatie in anul anterior. brate. ca si cu diferite accidente climatice (inghet. Coarda de 1 an este o ramificatie lemnoasa provenita din lastar dupa caderea frunzelor si schimbarea culorii din verde in diferite nuante de cafeniu (in functie de soi). In zona nodurilor se gasesc muguri in stare dorminda. In conditiile noastre de cultura a vitei de vie. formate pe coarde de 2 ani (indiferent de lungime). intalnit in special la vechile tipuri de taieri din Moldova (taierea de Odobesti. variate ca lungime. care zdruncina cel mai puternic viata plantei.2 ani mai putin. rezultate prin taierile din anii anteriori.12 mm (diametru). grindina. subtiri si flexibile. in principal. se bazeaza pe cunoasterea temeinica a organelor vitei de vie si rolul lor in realizarea productiei. Se poate aprecia ca aceste ramificatii formeaza “scheletul” butucului. care datorita ranilor facute cu ocazia taierilor anuale. Ele provin din lastari lemnificati dupa caderea frunzelor. unde se afla lemnul de 2 ani pe care sunt prezente coardele de 1 an. de 5 . pe care se gasesc formatiuni scurte de 2 ani. in primavara vor creste lastari fara rod. in care caz este roditoare (va forma lastari cu rod) sau pe formatiuni mai in varsta (corcani. Butucii condusi pe forme semiinalte sau inalte prezinta zona de concrestere (punctul de altoire) la nivelul solului.ramificatii in varsta de 3 . butucii pot prezenta 2 cordoane (in stanga si dreapta butucului). . cu pozitie verticala de 0. Coarda de 2 ani este crescuta din ramificatiile multianuale (peste 2 ani) sau din scaunul butucului. realizata prin taierile de formare din primii ani de la plantare.1. In unele situatii. Aceste formatiuni sunt de diferite varste. Numai in cazul unor accidente. ca si grosimea de 7 . scaunul butucului). mugurul secundar poate deveni de baza pentru realizarea productiei. formatiunea lemnoasa multianuala. Coarda de un an poate fi crescuta pe coardele de 2 ani.00 . datorita taierilor din anii anteriori si de grosime diferita.Comparativ cu vita netaiata. ca si la unii hibrizi producatori direct. pe care se gasesc coardele (ramificatiile) de 2 si 1 an. In functie de forma de conducere a butucilor (joasa. Avand dimensiuni si grade diferite de formare si de evolutie. cresterea in lungime nu se mai continua. poarta denumiri conventionale si asupra lor se intervine la taiere. in loc de cordon. dar mai ales taierile. continuata cu scaunul butucului. Pe formatiunile scurte multianuale sau chiar pe tulpina. in zona superioara pot fi intalnite si coarde de 1 an lacome. Coardele anuale sunt compuse din noduri si internoduri bine determinate. purtand denumiri conventionale: . pe existenta si starea de sanatate a mugurului principal din ochiul de iarna. 2 4 elemente multianuale scurte. de diferite lungimi. cand poarta denumirea de coarda lacoma. secundari. Pe cordoane se gasesc formatiuni multianuale (cepi scurti). lacome. Cand aceste coarde de 2 ani sunt mai lungi si prezinta mai multe coarde de rod. semiinalta si inalta) se deosebesc urmatoarele formatiuni: La butucii condusi in forma joasa. in pozitie orizontala se distinge cordonul . Prin executarea incorecta a taierilor. La noduri se afla ochii de iarna alcatuiti dintr-un complex de muguri (principal. Din scaunul butucului pornesc ramificatii multianuale. Formatiunile lemnoase la vita de vie inainte de taiere. Inseamna ca rodirea anuala a vitei de vie este asigurata de coardele de 1 an. se formeaza pe lungimea cordonului sau a formatiunilor multianuale.4 ani. de rodire se opereaza in primul rand asupra coardelor de 1 an roditoare (se afla pe lemnul de 2 ani) si lacome (formate pe lemn multianual). palmela etc. la formele de conducere semiinalte si de 1. realizata in perioada de vegetatie a unei coarde. lungimea de 1. de aceeasi varsta cu tulpina sau cu 1 . Ea are diferite lungimi in functie de taierea executata in anul anterior si poarta coardele de 1 an. elastic. cordoanele se ingroasa. viguroase. se ingroasa. urmeaza apoi scaunul butucului (buturuga). Din acestea pornesc coarde de 1 an roditoare. Toate lucrarile care se aplica vitei de vie. chiar la mai putin.50 m la formele inalte. Lungimea cordoanelor variaza in functie de vigoarea soiului si de distantele de plantare dintre butuci. mai redus ca dimensiuni. la nivelul solului se deosebeste zona de concrestere (punctul de altoire). Uneori acesta poate lipsi.20 1.brat lung. Coarda de 1 an. . din care. durata de viata a unui butuc se reduce la 60 de ani. peste 50 cm lungime. se considera optima pentru productia de struguri. La soiurile de struguri pentru consum in stare proaspata. La unele forme artistice (bolta. corcan) se intalnesc la diferite tipuri de taieri. chiosc. taierea de Husi).care este tot o formatiune multianuala. furtuni etc.80 cm lungime.

Tăierile de regenerare sunt indicate în plantaţiile viticole bătrâne. de tipul cositoarelor. Sunt utilizate în intervalul de după căderea frunzelor (toamna) şi până la migrarea sevei (primăvara). c) după starea de vegetaţie a butucilor: Tăierile în uscat. care uşurează efortul fizic depus. prin utilizarea unor mijloace mecanizate de tăiere. univ. în perioada de declin. Acest tip de tăieri trebuie combinat şi cu alte lucrări agrotehnice. îngheţurile târzii de primăvară. Tăierile în verde se execută în perioada de vegetaţie după afectarea de diferiţi factori abiotici sau biotici şi în cazul formării rapide a butucilor. Liviu DEJEU Taierea vitei de vie Tăierile efectuate la butucii de viţă de vie se clasifică după mai multe criterii: a) după scop şi vârsta butucilor: • • • Tăierile de formare sunt indicate în primii 3-5 ani de creştere a butucilor de viţă de vie. Ele au ca scop refacerea butucilor pentru o perioadă scurtă (5-7 ani) în scopul unor recolte relativ stabile. • Tăierile speciale se efectuează în cazul butucilor afectaţi de accidentele climatice. Tăierea viţei de vie pentru fructificare . b) după modul de execuţie: • • • Tăierile manuale se realizează de către persoane calificate. cum ar fi temperaturile joase din timpul iernii. bolile etc. Tăierile semimecanizate se efectuează cu ajutorul unor foarfece pneumatice. grindina. Tăierile de fructificare sunt aplicate în perioada de creştere şi fructificare şi urmăresc scopul obţinerii unei recolte stabile şi calitative. cu ajutorul foarfecelui şi ferestrăului. Se execută cu scopul de a uşura munca manuală. Ele au scopul de a da o anumită formă butucilor. Tăierile mecanizate se utilizează mai mult în plantaţiile roditoare. dr.Prof.

lăstarii pe această coardă se vor dezvolta uniform. iar unul din lăstarii dezvoltaţi din ochii unghiulari se taie la patru ochi. pe puntea de rod se lasă un cep de înlocuire a doi-patru ochi şi o coardă de 5-15 ochi. iar unul din lăstarii ce cresc din ochii unghiulari scurtându-se la 4 ochi. se dezvoltă şi lăstarii din ochii unghiulari. coardele cu lăstari ce au fructificat se înlătură de la bază. există următoarele metode de tăiere: • Tăiatul scurt. Tăierea după principiul „veriga de rod” Cepul de înlocuire şi coarda de rod localizate pe puntea de rod poartă denumirea de verigă de rod. fapt ce stimulează considerabil fructificarea butucilor. în scopul obţinerii unor recolte stabile şi calitative şi pentru limitarea polarităţii longitudinale. tăiatul se face în felul următor: din lăstarii dezvoltaţi la vârful cepului se lasă o coardă sau două pe rod. Din ochii superiori se dezvoltă doi lăstari şi. prin arcuire. La noi în ţară ea se foloseşte în plantaţiile de portaltoi şi plantaţiile altoi de tip intensiv. Conform acestei metode la tăiatul în uscat se lasă corzi de rod de 8-12 ochi. fiindcă încărcătura e slabă. care ulterior se arcuiesc. Dacă coarda va fi legată vertical. fiecare în parte. iar din lăstarii de pe cep se formează 1-2 corzi de rod. la 2-3 ochi.În viticultură. care constă în aceea că în fiecare an lăstarii pentru recoltă se taie scurt. Legând corzile de rod orizontal sau arcuit. o parte din vasele conducătoare se deformează. se aleg numai lăstari anuali maturaţi. Această metodă de combatere a polarităţii se foloseşte în regiunile unde butucii au o creştere slabă. Principiul „veriga de rod” ca metodă de limitare a polarităţii longitudinale este cea mai răspândită şi dă posibilitatea de a regla puterea de creştere şi fructificare a butucilor şi de a menţine forma acestora. înlăturând neajunsurile pe care acestea le au. Pe cordon se lasă un cep tăiat la 4 ochi. • Principiul „veriga de rod” este o metodă mixtă ce include elementele din toate trei principii descrise mai sus. Se foloseşte în regiunile unde creşterea butucilor . fiindcă tăiatul se face prin lemn de doi ani şi le putem localiza dintr-o parte a punţii de rod. În al treilea an şi mai departe. din care doi de la bază se orbesc. Rănile sunt mici. Cepul de înlocuire întotdeauna se plasează mai jos de coarda de rod. • Arcuitul coardelor în timpul legatului în uscat. mai întâi se neutralizează vârful fiziologic al coardei. mai viguroşi vor fi lăstarii crescuţi în vârful corzii. iar lăstarii din ochii de mijloc şi de la bază au o creştere foarte slabă sau nu se dezvoltă. Această metodă are câteva avantaje. dezvoltaţi normal. Pentru a forma cepul de înlocuire şi coarda de rod. ceea ce favorizează repartiţia egală a apei şi elementelor nutritive pentru toţi lăstarii de pe această coardă. În al doilea an. Altfel spus. • Principiul Marconi. întrucât punţile de rod în fiecare an se lungesc cu un internod. din care doi de la bază se orbesc. Corzile de rod la legatul în uscat trebuie arcuite. Astfel.

bulgară . Lăstarii anuali maturaţi dezvoltaţi normal sunt acei care au lungimea de 0. Există următoarele tipuri de verigi de rod: • • • clasică .0 m şi grosimea de 6-13 mm. semicoardă de rod (5-7 ochi) şi o coardă de rod de 8-12 ochi. În general. tăierea viţei de vie după principiul „veriga pe rod” poate fi exprimată în felul următor: anual. . pe cepul de înlocuire de anul trecut se formează (din lăstarii anuali maturaţi) o nouă verigă de rod. maturaţi) amplasaţi pe ea se înlătură.alcătuită dintr-un cep de înlocuire de 2-4 ochi şi o coardă de rod de 5-15 ochi.alcătuită dintr-un cep de înlocuire de 3-4 ochi. Cepul de înlocuire întotdeauna se lasă mai jos decât coarda de rod.este puternică. fortificată .alcătuită din doi cepi de înlocuire de 2-3 ochi fiecare şi o coardă de rod de 6-12 ochi.8-2. • moldovenească .compusă din două corzi de rod cu lngimea de 6-12 ochi (utilizată la forma de „cupă moldovenească”) sau dintr-o semicoardă de rod de 4-6 ochi şi o coardă de rod de 8-12 ochi (utilizată la forma de butuc „moldovenească de spalier”). iar coarda de rod de anul trecut cu toţi lăstarii (anuali.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful