Vederea in ansamblu cu caracter istoric Primul proiect six sigma a proiectat un set de practica menit sa imbunatateasca procesele de fabricare

si sa elimine defectele,dar cererile lui ulterioare au fost aplicate si in alte domenii de productie. In six sigma, un defect este definit ca ceva ce ar putea duce la nemultumirea clientului. Metoda a fost definita pentru prima data de catre Bill Smith pentru firma Motorola in anul 1986. Metoda a fost cu greutate aplicata cu sase decenii precedente de metodologiile de imbunatatire a calitatii, ca de exemplu controlul calitatii, TQM si Zero defecte, bazata pe munca pionierilor ca Shewhart, Deming, Juran, Taguchi si multi altii. Ca si predecesorii, Six Sigma afirma ca: eforturile continue pentru a realiza rezultate stabile si predictibile sunt de o importanta vitala in succesul afacerii; procesele de proiectare si productie au caracteristici care pot fi masurate, analizate, imbunatatite si controlate; procesul de imbunatatire a calitatii necesita implicarea intregii organizatii, in special la nivelul de varf - conducere. Rolul pe care Six Sigma le include separat de precedentele imbunatatiri sunt: - o focalizare in obtinerea de finante masurabile si cuantificate de la orice proiect Six Sigma. - Un mare accent bazat pe managementul de conducere si sprijin. - O infrastructura speciala de “ campioni”, “maestru negru al regiunii”, “regiuni negre” care sa conduca si sa implementeze Six Sigma - Un comitet clar care sa ia decizii bazate pe date verificabile, mai degraba decat presupunere si ghicire. Termenul de Six Sigma este derivat din domeniul statisticilor cunsocut ca un proces de capacitati de studii. Prima data sa referit la posibilitatea de a fabrica procesele pentru a produce o proprtie foarte ridicata in conformitate cu specificatiile. Procesele care opereaza cu “calitatea six sigma” pentru un termen scurt sunt admise pentru a produce un efect pe termen lung la toate nivelurile in comparatie cu cele 3,4 defecte la milionul de oprtunitati. (DPMO). Scopul implicit a Six Sigma este da a imbunatati toate procesele la acel nivel de calitate sau mai bun. Six Sigma este un serviciu inregistrat al marici si al pietii Motorola. Firma Motorola a raportat o salvare de 17 bilioane de dolari prin implementarea Six Sigma in 2006 in cadrul firmei. Alte firme care au adoptat Six Sigma care au reusit sa obtina un succes publicat sunt Honeywell International ( cunoscuta si sub numele de Allied Signal) si General Electric, unde metoda a fost introdusa de catre Jack Welch. Pana la sfarsitul anilor 1990, aproape doua treimi din cele 500 de organizatii au inceput initiativele Six Sigma prin reducerea costurilor si imbunatatirea calitatii. In ultimii ani, Six Sigma a fost combinata uneori cu histograme care a condus la o metodologie numita Inclinatia Six Sigma.

procesele de obicei nu se comporta la fel ca in cazul celor de scurt timp.5 sigma este introdus in calcule. Rolul schimbarii 1. practic nu va fi nici un articol care sa nu indeplineasca specificatiile.5 sigma.deoarece procesul se va misca in timp. Termenul de “procesele six sigma” vine de la conceptul acela in care unu daca are sase deviatii standard intre intelesul unui proces si cea mai apropiata limita a specificatiei. Potrivit acestei idei. deviatiile standard se vor incadra intre intelesul si cea mai apropiata limita de specificatii scazand numarul sigma. Cand deviatiile procesului standard cresc. Aceasta se bazeaza pe metoda calculatiilor implementata in procesul capacitatii studierii.5 sigma Experienta a aratat ca in termen lung. Pentru a se obtine un rezultat cat mai bun in procesele variatiei din timp. numarul sigma care se situeaza intre procesele intelese si cea mai apropiata specificatie limita e ca si cum ar fi o cadere in timp. comparat cu un studiu de scurta durata. sau procesul initial se muta de la centrul tolerantei. numarul deviatiilor standard intre procese si cea mai apropiata limita specificata este dat in unitatile sigma.Originea si semnificatiile termenilor “ proceselor six sigma” Urmatoarele linii indica umbra statistica a termenului Six Sigma. un numar 1. In capacitatea studierii. Sigma ( litera greceasca σ) este folosita pentru a repezenta deviatia standard ( o masura a variatiei) a statisticii populatiei. Ca rezultat. un proces care se incadreaza intre procesele intelese si cea mai apropiata limita de specificatii pentru un timp scurt studiat se va incadra pe un termen lung in 4. sau pentru ca termenii de lunga .

miscarea in productie .977 eficacitate .4 parti pe milion in spatele unui punct care are 4. numar introdus pentru a genera o variatie de termen lung.5.5 deviatii standarde deasupra sau sub inteles ( o parte din capacitatea studiata).800 DPMO=93.32% eficacitate .Sa imbunatateasca si sa optimizeze procesele bazate pe datele analizate si sa foloseasca tehnici ca Experimente si Proiectare . amandoua concepute de catre Deming’s Plan Do Checck Act Cycle. Aceasta este proiectata pentru a preveni subestimarea nivelurilor defecte care se pot intalni in operatiile reale.210 DPMO=99. DMADV este folosit pentru a crea un nou produs sau un proces de proiectare. Sa determine in ce relatii este si sa se asigure ca toti factorii au fost luati in considerare . Aceasta se bazeaza pe faptul ca un proces care e normal distribuit va avea 3. DMAIC este folosit pentru a imbunatati un proces de afaceri existent.Sase Sigma = 3. nivelele de scurt termen ale lui sigma corespund urmatoarelor valori de lung termen ale DPMO : .Sa controleze si sa se asigure ca orice deviatie de la telul principal sunt corectate inainte ca ele sa rezulte in defecte.Doi Sigma = 308. De aici si definitia acceptata a proceselor six sigma este aceea care produce 3.Trei Sigma = 66.perioada sunt deviatii ale proceselor care vor fi mai bune decat cele observate pe un timp scurt.000 DPMO= 31% eficacitate .4 DPMO a unui proces sigma corespunde de fapt lui sigma 4.4 parti defectuoase la un miliona de oportunitati ( DPMO).Cinci sigma=230 DPMO=99.800 DPMO=69.Patru Sigma=6.5 sigma.4 DPMO=99. adica 6 sigma minus 1. sa faca un control al mecanisemlor si sa monitorizeze incontinuu procesul. Sa realizeze un program pilot care sa poata stabili capabilitatile procesului.Sa isi defineasca procesele de fabricatie care sa fie in concordanta cu cererile clientului si sa isi interprinda strategia .9997 eficacitate Metodologia Six Sigma are doua metodologii principale: DMAIC si DMADV. . Nivelele Sigma Luand numarul 1.Sa masoare aspectele principale ale procesului curent si sa adune datele principale . Asadar 3.2 % eficacitate . sau amandoua.Sa analizeze datele si sa verifice cauza si efectele relationale.5 sigma introdus in cercetare. DMAIC Metodologia de baza are ca principiu urmatorii pasi: .379 eficacitate .Un sigma = 690.

optimizarea proiectului si planul pentru verificarea proiectului.Sa defineasca scopurile care sunt consistente cu cerintele clientilor si sa inteprinda o strategie . Timpul lor este devotat 100% catre Six Sigma. o abreviere a “ Proiectul pentru Six Sigma” Rolul implementarilor Una din cheile principale in inovatia Six Sigma este profesionalismul functionarii calitatii managementului. Campionii sunt responsabili pentru implementarea Six Sigma in toata organizatia intr un maniera integrata. . Prima data se concentreaza catre executarea proiectului Six Sigma. implementarea procesului de productie si predarea catre detinatorii procesului.Sa masoare si sa identifice CTQ ( caracteristici ce sunt critice calitatii). Seful executiv ii atrage catre un management mai ridicat. DMADV mai este cunoscut si ca DFSS.100% din timpul lor este disponibil pentru Six Sigma. . Regiunile Verzi sunt angajatii care percep implementarea Six Sigma in paralel cu munca si responsabilitatile locului de munca respectiv. Ei au de asemenea puterea celor care detin alte roluri cu libertatea si resursele care pot permite explorarea unor noi idei pentru a aduce imbunatatiri. sa creeze un nivel inalt de proiectare si sa evalueze proiectul. punerea in aplicare a unui program pilot. in timp ce Camponi si Maestrii Regiunilor Negre se concentreaza in identificarea proiectului/functiile pentru Six Sigma. capacitatea procesului de productie si riscurile. se comporta ca arbitri in casa Six Sigma. Six Sigma aduce in conceptual sau terminologia artelor martiale pentru a defini ierarhia ( si directia carierei) care taie peste toate functiile afacerii si promotia directiei drepte catre executiv. identificati de catre campioni. Six Sigma identifica cateva roluri importante pentru a avea suces in implementare. Prioritar pentru Six Sigma. calitatea managementului in practica a fost indreptat catre sectorul productiei si catre staticienii intr-un departamen separat al calitatii. capacitatile produsului. sa aiba capacitatea de a selecta cel mai bun proiect.Ei sunt responsabili pentru a pune in practica bazele implementarii Six Sigma. Campioni se comporta ca mentori catre Regiunile Negre. .Detaliile proiectului.DMADV Baza metodologiei consta in urmatorii pasi: . Opereaza sub ghidarea Regiunilor Negre. Aceasta faza poate avea nevoie de simulari. O parte din sarcinile statistice. Maestrii Regiunilor Negre.Verificarea proiectului. . timpul lor este consumat pe asigurarea consitenta in aplicarea Six Sigma peste functiile variate si departamente. Campionii asista si ghideaza Regiunile Negre si Regiunile Verzi. Regiunile Negre opereaza sub comanda Sefului de Regiuni Negre ca sa aplice metodologia Six Sigma catre proiectele specificate. Seful executiv include CEO si alti cativa membri de top ai managementului.Analiza proiectului si a alternativelor de proiectare.

Efectele analizei si modul de prabusire. Totusi sunt si critici variate asupra Six Sigma. Au adoptat . Modelul liniar general Histrograme Homogenitatea variatiei Diagrama Pareto Diagrama Pick Capacitatea procesului Analizele regresiunii Analiza bazei cauzei Diagrame fugitive Analiza SIPOC Stratificarea Metoda Taguchi Triz Receptie Six Sigma a avut un impact major asupra industriei si este foarte recomandata ca strategie de afaceri pentru a dobandi si a sustine excelenta operationala in servicii. Lipsa de originalitate Nota de calitate descrisa de catre expertul Joseph Juran se exprima in felul urmator “ o versiune de baza in imbunatatirea calitatii”. Statistica testelor independente si fixate Diagrama controlului Corelatia Analiza costului si beneficiilor Arborele CTQ Cercetarea clientului cu privire la folosirea sistemului de intreprindere a Managementului de Feedback (EFM) Proiectarea experimentelor. Urmatorul tabel arata un rezumat asupra metodelor folosite: 5 Moduri Analiza Variatiei ANOVA GAGE R&R Proiectarea Axiomatica Harta proceselor afacerii Catapulta exercitiilor in variabilitate Diagrama cauza si efect. sustinand ca “ nu este nimic nou aici”.Calitatea Managementului si Metodologia folosirii Six Sigma Six Sigma se face folosit in numere multe privind stabilirea calitatii metodelor de management care sunt de asemenea folosite in afara Six Sigma.

Bazele si justificarea pentru alegerea numarului 6 ca un standard de deviatie nu este explicat in mod clar. cum ar fi regiuni cu culori diferite. Un articol dintr-un ziar de afaceri spune ca introducerea in Six Sigma la 3M a lui James Mc Nerney a putut avea efect sufocant asupra creativitatii. Din nou asta nu e o ide noua. Transferul 1. Studii care indica efectele negative cauzate de catre Six Sigma Un articol recent sustine ca “ 58 din marile companii care au anuntat programul Six Sigma. cum ar fi cele pentru reabilitarea inginerilor. insa nu poate fi ideal/costuri efective pentru altii. dar este un impediment pentru fixarea unu proces existent si nu ajuta la “ scoaterea unui nou produs sau a tehnicii disruptive”.5 a fost dizolvat ca “fraier” de catre staticianul Donald J. Multe dintre aceste afirmatii au fost argumentate ca fiind erori sau prost informate.5 sigma a fost de asemenea artagos deoareace rezultatele lui afirma ca “nivelele sigma” care reflecta timpi scurti decat performantele timpilor de lunga durata: un proces care are . Rolul consultantilor Utilizarea “regiunilor Negre” ca o calatorie in schimbarea agentilor este una controversata ca si cum ar fi creat o casa a industriei de training si certificare. transferul sigma 1. Esenta articolului spune ca Six Sigma este efectiv la ceea ce intentioneaza sa se faca.termeni mai emfatici. de exemplu. Calcularea ratelor de defecte pentru situatii in care modelul normal de distributie nu se aplica nu se adreseaza in literatura curenta a Six Sigma.5 sigma Din cauza naturii sale arbitrare. Cele sustinute ii sunt atribuite analistului Charles Holland in timp ce consulta firma Qualpro ( care a expus un process competitional de calitate si imbunatatire). Wheeler. in timp ce pentru o corespondenta prin campanie poate avea nevoie de avea standarde mai scazute. Cred ca acel concept are meritul de a pune deoparte. Criticismul numarul 1. O piesa dintr un process poate avea nevoie de standard inalte. sa creeze specialisti care pot fi foarte utilizati. Aplicabilitatea lui universala a fost vazuta ca indoelnica. Extinderea variata a “regiunilor” care include “regiuni verzi”. Angajamentele Six Sigma pot fi vandute prin consultarea firmei care cer expertiza in Six Sigma in timp ce intelegerea aplicatiilor si tehnicilor nu pot ajunge acolo unde este dorit a se ajunge. 91% au condus catre S&P 500 de atunci.4 defecte la un milion de oprtunitati ar putea lucra bine precis pentru procese/produse. Ii citeaza pe doi profesori de la scoala Wharton care sustin ca Six Sigma conduce la o inovatie incrementala in extinderea muncii albastru –cer. Societatea Americana de Calitate cu mult timp a stabilit certificate de calitate. “ maestru in regiunile negre” si “regiunile de aur” este intotdeauna vazut ca o paralela catre variatiile “ regiuni de fabrica” care exista in artele martiale. Bazata pe standard arbitrare In timp ce 3. Asadar modelul Six Sigma se intelege ca procesul se conformeaza la o distributie normala.

prin conventie Six Sigma. Acceptarea sistemului Six Sigma care nu poate fi echivalat cu distributia actual normal de probabilitati pentru numarul sustinut ca fiind din derivatii standard.5 sigma decat performantelor actualului 6 sigma care a condus la formularea unor comentarii cu privire la increderea in trucul Six Sigma. si asta a fost o cheie in continutul referitor la cum sunt definite masurile Six Sigma. descris ca “ process 6 sigma”.defecte de lung termen corespunzator performantelor 4. De fapt este putin explicat faptul ca procesul “6 sigma” va avea o rata de defecte pe lung termen care sa corespunda performantelor lui 4. .5 sigma este.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful