10 · MAART 2011

INZICHT

7
ALTIJD BEREIKBAAR, OOK ONDERWEG

Personal Digital Assistent (PDA) of Palmtop
Een klein toestel met dezelfde functies als een pc, telefoon en persoonlijke agenda. De bekendste merken zijn Palm en BlackBerry. Sommigen werken met een touchscreen met pen, anderen met een minitoetsenbord.

1

Notebook
Een kleine, lichte en goedkope laptop. Wordt gezien als een zware versie van een PDA.

2

DIGITALE TOEKOMST Vincent Van Quickenborne voorspelt dat tegen 2015 iedereen over een smartphone zal beschikken.
FOTO: PRIVÉ

Smartphone
Dit is eigenlijk een PDA , maar met meer nadruk op de functies van een mobiele telefoon. Het is een telefoon met uitgebreidere computermogelijkheden.

3

Vincent Van Quickenborne (37, Open VLD) is als ontslagnemend minister van onder meer ICT en Telecommunicatie op de hoogte van de nieuwste evoluties in de digitale wereld. Zo zweert hij zelf bij Twitter en is hij een fan van Apple-producten. “Dergelijke toestellen hebben wel enkel nut als ze echt het leven vergemakkelijken”, aldus Van Quickenborne.

Tablet-pc
Een kleine laptop die wordt bediend met een kleine schrijfstift waarmee je op het scherm schrijft. Er kan wel een los toetsenbord op worden aangesloten. Kan via een wifi-verbinding ook op internet worden aangesloten.

4

“De praktische kant moet blijven primeren”

Android
Een opensourceplatform en het meest verkochte besturingssysteem voor mobiele telefoons.

5

H

oe het gebruik van nieuwe technologische tools ons leven kan vergemakkelijken? Toestellen als smartphones, tabletpc’s,… hebben enkel maar nut als ze echt het leven vergemakkelijken. De praktische kant van de zaak moet wel blijven primeren. Ik gebruik deze toestellen en technologiën alleen vanuit praktische overwegingen. Maar toch moet ik wel meegeven dat Apple-producten topdesign zijn.

Cloud computing
Persoonlijk ben ik zeer te spreken over de mogelijkheden die het mobiel internet biedt in combinatie met cloud computing, de mogelijkheid om soft- en hardwaregegevens op aanvraag beschikbaar te stellen via internet. Zo kan ik altijd en overal mijn mails checken en beantwoorden, mijn contacten automatisch synchroniseren, net zoals mijn agenda en noem maar op. Die verschillende tools kan je ook in allerhande omstandighe-

den gebruiken. Mijn iPhone bijvoorbeeld gebruik ik het meest intensief en dit dagdagelijks en overal. Daarnaast heb ik nog een iPad waar ik gebruik van maak als ik onderweg ben en op mijn kabinet maak ik gebruik van een MacBook Air. Maar dankzij cloud computing is het dus perfect mogelijk om op verschillende toestellen zonder problemen de meeste van mijn dagdagelijkse taken uit te voeren. Zo kan ik mails lezen en beantwoorden, sms’en sturen, diverse bijlagen (Worddocumenten, Excelsheets, Powerpointpresentaties, pdf-documenten, …) downloaden en lezen, …

ZO GEZEGD

‘Early adopters’
De mogelijkheid om op deze manier te multitasken is natuurlijk voornamelijk interessant voor drukbezette mensen met een volle agenda. Maar zakenmensen zijn altijd de zogenaamde ‘early adopters’ geweest, mensen die nieuwe technologie beginnen te gebruiken vooraleer de grote massa dat doet. Maar ik voorspel dat tegen 2015 iedereen over een smartphone zal beschikken. In België zitten nu al meer dan vier miljoen van onze landgenoten op Facebook. Dat publiek zal beslist gebruik maken van de mogelijkheid om altijd en overal in contact te blijven. Zo is Twitter voor mij niks meer dan een nieuw medium dat toelaat om als politicus rechtstreeks in contact te treden met de bevolking. Het laat toe veel sneller op de bal de spelen en geeft de mogelijkheid tot echte interactie. Ik schrijf al mijn tweets zelf en lees ook alle feedback. Ik heb reeds in verschillende dossiers tips en informatie gekregen die ik via de klassieke weg niet of toch veel moeilijker had gekregen.

“Twitter is voor mij niks meer dan een nieuw medium dat toelaat om als politicus rechtstreeks in contact te treden met de bevolking”

Handsfree
De mogelijkheid een apparaat te bedienen zonder de handen te moeten gebruiken. Wordt voornamelijk gebruikt om te kunnen bellen tijdens het autorijden. Zo blijven de handen vrij om te sturen en te schakelen tijdens het bellen.

6

Prijskaartje
De betaalbaarheid van deze nieuwe tools lijkt me geen onoverkomelijk probleem. Als er één tendens duidelijk is, dan wel dat elektronica maand na maand goedkoper wordt. Waren de eerste smartphones relatief duur, dan kan je vandaag modellen aanscha en voor minder dan 200 euro. Sommige kosten slechts 1 euro mits koppelverkoop.

Wi-Fi of USB-Modem
Een manier om draadloze internetverbinding te voorzien. Het werkt met een technologie van radiofrequentie waardoor zender en ontvanger van de signalen draadloos verbonden kunnen zijn.

7

Vincent Van Quickenborne Ontslagnemend Minister voor Ondernemen en Vereenvoudigen

BERT PHILIPS redactie.be@mediaplanet.com

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful