HAIWAN BERKUMUH DAN BERNYAHTINJA A.

Perkumuhan dan penyahtinjaan
1. Haiwan juga perlu berkumuh untuk menyingkirkan bahan buangan dari badannya. 2. Organ-organ yang membantu haiwan berkumuh termasuklah peparu, ginjal, insang dan kulit 3. Jadual di bawah merumuskan bahan buangan dan organ perkumuhan beberapa jenis haiwan.

Bahan buangan Karbon dioksida, wap air

Organ perkumuhan Peparu
Insang

Peluh Air kencing

Kulit Ginjal

Contoh haiwan Kucing, burung, cicak, katak Ikan, udang, berudu, ketam Kebanyakan haiwan daratan Kebanyakan haiwan daratan

4. Seperti manusia, haiwan bernyahtinja untuk menyingkirkan makanan yang tidak tercerna dari badannya. 5. Haiwan juga bernyahtinja melalui dubur. 6. Kedua-dua haiwan akuatik dan daratan bernyahtinja. 7. Jika haiwan tidak menyingkirkan bahan buangan bertoksik dari badannya, ia akan jatuh sakit.

HAIWAN BERNAFAS
1. Haiwan perlu bernafas untuk kekal hidup. 2. Melalui pernafasan, haiwan boleh mendapatkan oksigen yang diperlukan dari persekitarannya. 3. Haiwan yang berlainan mempunyai struktur pernafasan yang berbeza. 4. Struktur pernafasan haiwan termasuklah: a) peparu b) kulit yang lembap c) insang d) peparu buku e) sistem trakea

A. Bernafas melalui peparu
1. Kebanyakan haiwan daratan bernafas melalui peparu. 2. Contoh haiwan yang bernafas melalui peparu ialah kucing, burung, kerbau, buaya, ular, katak dan cicak. 3. Beberapa haiwan yang hidup didalam air bernafas melalui peparu seperti ikan paus, penyu dan ikan lumba -lumba. 4. Haiwan-haiwan ini naik ke permukaan air untuk bernafas.

Bernafas melalui kulit lembap 1. 5. Pada masa yang sama. Kebanyakan ikan bernafas melalui insang. 3. Selain daripada cacing. Apabila ikan bernafas. Haiwan lain yang bernafas melalui insang ialah udang dan berudu E. Peparu buku adalah organ pernafasan yang kelihatan se perti halaman buku. Cacing bernafas melalui kulitnya. 2. Bernafas melalui trakea 1. 4. 3. Oleh itu. kala jengking dan ketam bernafas melalui pepari buku.B. air masuk ke dalam mulut dan mengalir melalui insang. Struktur pernafasan ini terdiri daripada banyak tiub udara kecil yang membawa udara terus ke semua bahagian badan. udara masuk ke dalam tiub -tiub udara ini melalui liang-liang kecil (spirakel) sepanjang bahagian tepi badannya. 4. . Oksigen diserap ke dalam badan melalui kulit lembap. 5. Bernafas melalui peparu buku. D. karbon dioksida dalam salur darah akan dikeluarkan ke dalam air. Apabila belalang bernafas. Melalui liang yang sama. Haiwan seperti labah-labah. 2. pepatung. Sistem trakea terdapat pada serangga seperti belalang. Katak mengekalkan kelembapan badannya dengan menghasilkan mukus. 2. 2. kumbang dan lipas. katan dan salamander juga bernafas melalui kulit Haiwan ini perlu memastikan kulitnya sentiasa lembap sepanjang masa. 3. Bernafas melalui insang 1. Salur darah dalam filamen insang menyerap oksigen di dalam air 4. haiwan ini biasanya tinggal di dalam air atau di tempat yang lembap. udara keluar dari badan belalang apabila ia menghembus nafas C. 1.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful