TIPURI DE PERSONALITATI In “setul de personalitati” prin care ne “oferim” zilnic celorlalti, cateva sunt cele care ne ghideaza preponderent

: personalitatea reala, personalitatea autoevaluata, personalitatea ideala, personalitatea perceputa si personalitatea proiectata . 1. Personalitatea reala este constituita din ansamblul proceselor, functiilor, tendintelor, insusirilor si starilor psihice de care dispune omul la un moment dat si pe care le poate pune oricand in disponibilitate, fapt care-i asigura identitatea si durabilitatea in timp. 2. Personalitatea autoevaluata cuprinde totalitatea reprezentarilor, ideilor, credintelor individului despre propria sa personalitate incluse, de regula, in ceea ce numim noi imaginea de sine. Este vorba de felul cum se percepe individul, ce crede el despre sine, ce loc isi atribuie in raport cu ceilalti. 3. Personalitatea ideala este cea pe care individul doreste sa o obtina 4. Personalitatea perceputa cuprinde ansamblul reprezentarilor, ideilor, aprecierilor cu privire la altii. 5.Personalitatea proiectata se refera la ansamblul gandurilor, aprecierilor si sentimentelor pe care un individ crede ca le au ceilalti in legatura cu el. Temperamentul este un ansamblu de elemente biologice care, impreuna cu factorii psihologici, constituie personalitatea; este latura energetica si dinamica a personalitatii; este preponderent innascut. Prima incercare de identificare si explicare a tipurilor temperamentale o datoram medicilor Antichitatii, HIPPOCRATE siGALENUS . Ei au reusit sa stabileasca 4 tipuri de temperamente: 1. Colericul este energic, nelinistit, impetuos, uneori impulsiv si isi risipeste energia. El este inegal in manifestari. Starile afective se succed cu rapiditate. Are tendintat de dominare in grup si se daruieste cu pasiune unei idei sau cauze.

prefera activitatile individuale.subiectii din grupa A manifesta o cautare permanenta a armoniei cu anturajul lor si nu se dezvolta decat in aceasta conditie. 4. dar sentimentele sunt superficiale si instabile. 3. prin observarea reactiilor subiectilor experimentarilor sale.subiectii cu sange B sunt numiti "Ritmici" . cele mai influentabile . sunt putin sensibili la mediu. . schimba activitatile foarte des deoarece simte permanent nevoia de ceva nou. destul de indiferenti la variatiile mediului inconjurator. pentru ca el si-a efectuat lucrarile pe aceasta tema in cursul primei jumatati a secolului al XX-lea. .subiectii cu sange A sunt numiti "Armonici" .Sangvinicul este vioi. .subiectii cu sange AB sunt numiti "Complexi" In mod general. Are o putere de munca deosebita si este foarte tenace. meticulos in tot ceea ce face. Dintre persoanele apartinand celor 4 grupe sanguine. utilizand teste muzicale. Trairile afective sunt intense. TIPOLOGIA SANGVINA Descoperirea biologica a celor 4 grupe sanguine umane de catre Landsteiner este foarte recenta. Putin comunicativ. Ei traiesc si se exprima urmand ritmul lor propriu. imperturbabil. Debitul verbal este scazut. optimist si se adapteaza cu usurinta la orice situatii. Flegmaticul este linistit. putin comunicativa. din contra. sunt fiintele cele mai sensibile la mediul exterior. Leone Bourdel a clasificat detinatorii fiecarei grupe sanguine: . ei au deci dificultati in gasirea unui echilibru satisfacator. calm. inchis in sine.subiectii din grupa AB reunesc trasaturile contradictorii ale celorlalte 3 temperamente. Melancolicul este putin rezistent la eforturi indelungate. pare a dispune de o rabdare fara margini.subiectii din grupa B. vesel.subiectii cu sange 0 sunt numiti "Melodici" . el a constatat ca in comportamentul lor cotidian: . Fire inchisa. melancolicul are dificultati de adaptare sociala. cugetat in tot ceea ce face.subiectii din grupa 0 sunt in mod natural "in faza" cu mediul exterior. Initial.2. gesticulatia redusa. Trece cu usurinta peste esecuri sau deceptii sentimentale si stabileste usor contacte cu alte persoane. ei se adapteaza fara dificultate. Fire activa.

nevoile. relatia cu superiorul ierarhic va fi determinanta. pot plange cu usurinta * sunt buni. in care va manifesta o seriozitate exemplara si va da dovada de o foarte mare eficacitate. daca nu le place. va fi perfect operational. se impresioneaza usor. literar.dar nu il va impiedica sa ‘explodeze’ atunci cand paharul este plin. ingaduitori.Comportamentul sau va fi marcat in general de rezerva. va gasi mijloacele de a face fata fara a se lasa coplesit de fatalism. intelegatori. sunt plini de . simt mai usor necazurile. pot sta minute in sir in fata unei opere de arta.ARMONICUL (Grupa sanguina A) Armonicul este introvertit. las-o ca ajunge si atat * fac o treaba foarte buna numai daca le place foarte mult ce fac. in momentele critice. are un simt ascutit al responsabilitatilor. Adaptarea sa la o sarcina noua este in general lunga dar. copilul Armonic va fi in fruntea sau in coada clasei. stiintific sau tehnologic). usor influentabili * sunt inegali in munca. las-o c-o mai facem si alta data. se simt foarte bine cand sunt in acord afectiv cu mediul. Si aici. Armonicul este cel care intampina cele mai multe dificultati la inceputul carierei. isi fac treaba pana la sfarsit. o data acest obstacol trecut. ajutat de un foarte bun spirit de sinteza. Paradoxal. dar din considerente educationale. dupa cum ambianta ii este favorabila sau nu. apoi se vor indrepta mai curand spre universitate decat spre politehnica. trebuie controlati * doresc de la viata frumosul si placutul * trec psihic prin perioade in care se simt foarte bine. Armonicul este manat de scrupule . Elevii din grupa A se vor orienta de preferinta spre un bacalaureat literar mai curand decat spre unul stiintific. In ce priveste viata profesionala. Pe plan scolar. Sintetizand: * nu se simt bine oriunde si cu oricine. necesitatile altora. firea le dicteaza uneori niste comportamente fata de munca de genul: las-o ca-i bine si asa.Activitatea sa este mai curand discontinua si nu munceste in mod eficient decat intr-un mediu care ii este favorabil. Armonicul este atras de activitatile de creatie si de cercetare in toate domeniile (artistic. de constiinta. pot fi situatii cand se simt bine de la inceput cu cineva sau situatii in care de la inceput nu suporta pe cineva (situatii de necompatibilitate temperamentala) * sunt capabili de iubiri fulgeratoare * sunt oameni de mare sensibilitate sufleteasca si se entuziasmeaza cu usurinta. si mai ales in functie de relatia afectiva mai buna sau mai putin buna pe care o va intretine cu dascalii lui.

Acest comportament este la toate persoanele.Intotdeauna am crezut ca daca iti doresti ca un lucru sa iese exact cum il vrei . Pe plan sentimental trasaturile specifice sangvinului s-au manifestat prin faptul ca desi trairile afective au fost intense. au apetit sexual activ.datorita faptului ca imi place sa comunic cu oamenii si sa descopar lucruri noi. ma identific ca fiind sangvin. indiferent de nivelul educational * daca investesc sentimente. nu stau bine cu simturile si simtamintele. Pot spune ca nu sunt o persoana rabdatoare si de cele mai multe ori ma enervez pe oamenii care ma incetinesc . Din punct de vedere al temperamentului .trasaturi ale colericului. dar la A este preponderent * la o critica pentru un lucru de care nu se fac vinovati.De asemenea am cunoscut persoane foarte usor . imi place sa detin controlul. sunt foarte nervosi. .fara sa evoluezi. se transpun cu totul momentului prezent. sar precum arcul. apetit sexual pasiv. au chef de viata. Frica mea cea mai mare este sa nu intru in monotonie. sociabila si foarte usor adaptabila la mediul . Sunt extreme de comunicativa. ori nimic * nu sunt prea optimisti In urma unor teste de personalitate am incercat sa identific ce caracteristici imi determina temperamentul si personalitatea . sentimentele au fost superficiale si instabile. stau bine cu simturile si simtamintele. de voie buna. si trec prin perioade de inchistare psihica. De aceea am cautat intotdeauna sa ma implic in orice fel de actiune care presupune organizare. n-au chef de viata. mult efort fizic.exuberanta. Am trecut cu usurinta peste esecuri sau deceptii sentimentale stabilind usor contacte cu alte persoane. Intotdeauna am fost o persoana care s-a adaptat cu usurinta oricarei situatii. Cu toate acestea. ceea ce face sa am foarte multe personae alaturi de mine.I conditiile care ma inconjoara.In ceea ce ma priveste nu cred ca poate sa existe un lucru mai trist decat sa faci in fiecare zi acelasi lucru. merg pe principiul ori totul.fara sa descoperi. multa dorinta de a face ceva pentru altii. tu trebuie sa fi cel care ia decizile. eu sunt cea care depun armele atunci cand consider ca nu are rost sa-mi irosesc energia intr-un mod care sa-mi influenteze negativ dispozitia .

Activitatea mea in orice domeniu a fost extrem de eficienta doar intr-un mediu de favorabil. ma face chiar in moment critice sa gasesc mijloacele de a face fata provocarilor fara a ma lasa coplesita de fatalism. caz in care de cele mai multe ori sunt indiferenta. acest ritm nu a avut niciodata consecinte nefaste. Cu toate acestea optimismul care ma caracterizeaza. asadar sunt Armonica. Firea mea vesela si expansiva ma face sa-mi gasesc repede prieteni. dar nu sunt ranchiunoasa si evit pe cat posibil certurile cu opozantii mei. Recunosc aici unele trasaturi ale Complexului probabil mostenite de la grupa B a mamei mele. factorul uman fiind in aceste conditii esential. pentru ca intotdeauna am dat dovada de o activitate debordanta.Am grupa sangvina A. de constiinta. de mult bun simt si sa am un ridicat nivel de responsabilitate. reusind prin tenacitate sa ma mentin la un nivel scolar ridicat ajutata foarte mult de relatia speciala pe care am dezvoltat-o cu multi dintre profesorii mei. dar datorita faptului ca sunt neobosita in ceea ce intreprind cu placere. face ca la final cei mai apropiati prieteni sa fie cei care au caracteristici temperamentale asemanatoare cu ale mele. Pot spune ca ma identific ca fiind Armonica doar in unele aspecte . . Intotdeauna sunt afectata de evenimentele care au loc in viata persoanelor dragi. Educatia primita in familie si dobadita in anii de scoala ma face ca in tot ce intreprind sa fiu manat de scrupule. Acest lucru nu ma impiedica insa sa fac tot ce pot sa ajut pe cineva.sunt extrovertita . dar nu si de ceea ce li se intampla strainilor.dar sunt foarte sensibila la tot ceea ce ma inconjoara. sa ma implic in actiuni de binefacere nu dintr-o falsa compasiune ci pur si simplu din nevoia de a fi de folos . sa creez o atmosfera de buna dispozitie in cercul meu de prieteni. Vital pentru actiunile mele este ca cei de langa mine sa dea dovada de aceeasi seriozitate exemplara si de acelasi spirit de sinteza ca si mine. Uneori sunt impulsiva si vulcanica nu renunt usor in disputa cu cineva la principiile mele. pozitia mea in anii de scoala a fost mediu spre superior. chiar daca de multe ori simt ca este foarte greu si uneori inutil. Reusesc cu multa usurinta sa transmit si celor din jurul meu optimismul care ma caracterizeaza. dar capacitatea mea de a discerne rapid intre bine si rau. Desi conform trasaturilor Armonicului copilul scolar va fi ori primul ori ultimul din clasa.Spre deosebire de armonici.

de interactiunile lui cu mediul inconjurator.Tehnologia ma lasa indiferenta. dar si dispersia. Gandirea astrologica se desfasoara in analogii si in corespondente simbolice. Astrologiea Horoscopul ne transmite prin simbolurile sale grafice constelatiile planetelor unui anumit moment universal (data nasterii) . un film clasic sunt din punctul meu de vedere adevaratele placeri ale vietii. sunt atrasa este atras de activitatile de creatie si de cercetare in toate domeniile (artistic.dar o pictura.Intotdeauna am fost fascinata de arta in toate formele ei. De obicei sunt foarte vesela si incantata de ceea ce am in viata mea. literar. De-a lungul anilor am cochetat cu activitatile artistice. Tocmai de aceea am ales sa fiu medic.Horoscopul este un ‘ochi’ prin care putem observa suplimentar oamenii.ca dupa cateva zile sa imi treaca orice urma de entuziasm si sa intru in rutina. In ceea ce priveste viata mea sentimentala intotdeauna ma avant si imi pierd capul foarte repede. Sunt nascuta in data de 17 februarie 1991. Sunt convinsa insa ca atunci cand cineva va reusi sa sa ma cunoasca in profunzimea caracterului meu.dar uneori ma intristez gandindu-ma ca mai am atatea de facut .Primului ii corespunde intuitia si impulsul de a depasii traditia.de vazut. deci sunt varsator. lucru pe care il urasc si prin urmare refuz sa mai dau orice sansa unei eventuale relatii. relatia va fi cu adevarat unica. o carte buna citita intinsa pe iarba. imi place sa lucrez cu oamenii si sa incerc sa fac ceva pentru ei. imaginatia . Horoscopul. inteligenta.deci am emotii contradictorii si trec prin perioade emotionale diferite. o imagine din natura. deoarece sunt fascinata de cunoasterea organismului uman. dovedind astfel ca armonicul este foarte aplecat spre frumos si frumusete. semn al aerului. trasaturi care consider ca ma caracterizeaza.de trait si s-ar putea sa nu imi ating toate obiectivele. o melodie . stiintific sau tehnologic) .Uranus si Saturn sunt stapanii acestei zodii.raprotate la un anumit loc pe pamant (locul nasterii).teatrul fiind modul meu de exteriorizare a sentimentelor de orice fel. Persoanele care ma cunosc imi spun ca m-am nascut prea tarziu. Sunt romantica si de multe ori ma visez traind intr-o lume din secolul trecut. . caruia ii corespunde supletea.

Aparentul meu calm este inselator.dar imi dau seama cand exagerez. Eu suntem vinovata de tot ce fac si nu imi place sa regret o decizie.De cele mai multe ori tind sa preiau controlul . Sunt foarte impulsive si aproape mereu reactionez dupa primul instinct. Cel mai multi mi pretuiec independenta si ma simt amenintata de peroanele care incearca sa patrunda in viata mea sau mai rau sa incerce sa imi organizeze timpul . primul instinct se dovedeste a fi cel mai bun.Daca as putea sa imi pierd capul s-ar intampla de cel putin doua ori pe zi.Se mai intampla sa regret un lucru pe care il spun si de cele mai multe ori nu neaparat pentru ca a fost deplasat sau separator. Am un temperament excentric . dar dup ace respire adanc totul mi se schematizeaza si ajung sa iau cele mai bune decizii fara sa constientizez.Orice imi aduce a fost alegerea mea si nu o sa ajung sa imi reprosez ca nu am avut curajul sa fac acel lucru.deoarece consider ca mai multe minti sunt mai bune decat una si fiecare om are ceva de spus care poate sa faca diferenta intr-un impas . Cu toate ca pentru . Deoarece imi iau munca foarte in serios. Instinctul meu de grup ma directioneaza intotdeauna spre locurile unde sunt oameni sau daca nu alti oameni vin spre mine.Sunt propria mea stapana si nu sunt obligate sa traiesc viata altora. sunt hotarata si incapatanata. Nu imi plac ingradirile si pretuiesc libertatea si independenta. ceea ce nu ma incanta in mod special.Consider ca in momentul in care tin informatiile doar pentru mine acestea sunt sunt irosite . dar face parte din mine sin u planuiesc s ail schimb in curand. deoarece atunci cand regret un eveniment nu dau vina pe altii. Cel mai bine lucrez sub presiune.Intotdeauna mi-a placut sa imi impart cunostintele cu cei din jurul meu. nervozitatea si teama arareori ma parasesc.ci pentru ca sunt constienta ca voi fi nevoita sa imi cer scuze .Intotdeauna am simtit nevoia sa procedez in directia opusa traditionalismului. Sunt dezorganizata in ceea ce priveste lucrurile mele.Dupa cum am spus eu decid si acest lucru poate fi enervant pentru multe persoane. Ca sa am parte de experiente care sa imi faca viata mai frumoasa trebuie sa actionez dupa propriul meu instinct.Cand sunt bombardata de obstacole si informatii din toate directile la inceput sunt dezorientata. Imi face placere sa lucrez alaturi de alti oameni .Cu toate ca nu functioneaza mereu. deoarece admit sa am gresit. Nu imi place sa cred ca suntem nevoiti sa actionam dupa reguli trasate de alti. Cateodata simt ca aceia care ma asculta sunt nereceptivi si incapabili sa imi inteleaga ideile si exista tendinta de a ma enerva atunci cand oamenii esueaza sa ma inteleaga.

tinand seama de dezvoltarea si de rolul in economia organismului a derivatelor celor trei foite embrionare. . Din cele trei tipuri. pana la foarte slaba. Din toate caracteristicile prezentate consider ca acestea ma reprezinta cel mai bine si astept cu nerabdare sa descopar lucruri pe care nu le stiam despre mine si sa le adaug acestei liste.consider ca cel ectomorf este relative characteristic mie.meajoritatea modul in care imi ‘organizez’ lucrurile este haotic .Este o adevarata provocare sa imi mentin echilibrul pe parcursul unei zile.Intotdeauna am fost slaba. Tipologia lui Sheldon Sheldon foloseste o nomenclatura embriologica. Sunt foarte sensibila la durere.pentru mine totul are o logica. iar miscarile dezarmonice ma caracterizeaza in totalitate.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful