φυτοσκόπιο

ελληνικά μυρωδικά
ρίγανη

ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ: ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΝΤΟΤ ΚΟΜ ΑΕ
ΦΥΤΟΣΚΟΠΙΟ – ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΜΥΡΩΔΙΚΑ
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΣΚΑΪ
ΕΚΔΟΣΕΙΣ NEW BUSINESS, ΣΚΑΪ
03 ΡΙΓΑΝΗ

ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΕΚΔΟΣΗΣ ΕΝΤΥΠΟΥ: FLERIA ΑΒΕΕ
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ: ΝΙΝΑ ΙΩΑΝΝΙΔΟΥ
ΚΕΙΜΕΝΑ- ΣΥΝΘΕΣΕΙΣ: ΝΙΝΑ ΙΩΑΝΝΙΔΟΥ
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΚΕΙΜΕΝΩΝ: ΝΑΝΣΥ ΖΑΓΑ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: mr_d_tz
ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΜΕΤΑΛΛΙΚΟY ΚΟΥΤΙΟΥ ΜΕ ΣΠΟΡΟΥΣ: FLERIA ΑΒΕΕ
ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΕΝΤΥΠΟΥ: mr_d_tz
ΕΚΤΥΠΩΣΗ: ΠΕΡΓΑΜΟΣ ΑΒΕΕ

ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ: ΣΚΑΪ ΒΙΒΛΙΟ
ISBN: 978 – 960 – 6845 – 48 – 2
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΔΙΑΘΕΣΗ ΣΚΑΪ
Εθνάρχου Μακαρίου & Φαληρέως 2, 18547 Νέο Φάληρο
ΤΗΛ. 210 4800000 – FAX 210 4800120
www.skai.gr – e-mail: newbusiness@skai.gr
Copyright © 2009 ΣΚΑΪ ΒΙΒΛΙΟ
Για την ελληνική γλώσσα σε όλο τον κόσμο
Διατηρούνται όλα τα νόμιμα δικαιώματα. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση ή αναπαραγωγή
του παρόντος έργου αποσπασματικά ή στο σύνολό του, με οποιαδήποτε μορφή και από
οποιοδήποτε μέσο, ηλεκτρονικό ή μηχανικό, καθώς και η διασκευή ή εκμετάλλευση του
καθ’ οιονδήποτε τρόπο, μόνο με προηγούμενη έγγραφη άδεια του εκδότη.

εισαγωγικό σημείωμα
Έχει τόσο ενδιαφέρον η εξέλιξη του φυτού μέσα στη ροή
του χρόνου, από τη στιγμή του φυτεύματος των σπόρων
μέχρι την πλήρη ανάπτυξή του! Δοκιμάζει κανείς τις αρετές του: την υπομονή, την τάξη, τη φροντίδα. Είναι ένας μικρόκοσμος που σε γαληνεύει και σε χαλαρώνει. Και όταν
ο σπόρος γίνει πια φυτό, η ικανοποίηση της συμμετοχής σε
αυτή τη διαδικασία είναι η ικανοποίηση μιας αληθινής προσέγγισης της φύσης. Έστω και μέσα σε ένα διαμέρισμα.
Με το γεγονός αυτό να αποτελεί πια ένα μικρό σημείο αναφοράς στη ζωή μας.
Nίνα Ιωαννίδου

ο μαγικός κόσμος των
ελληνικών μυρωδικών
Ο χαρισματικός κόσμος των
βοτάνων είναι μια σοβαρή
υπόθεση και παίζει καθοριστικό ρόλο στη ζωή των ανθρώπων. Σε όλους τους παλιούς πολιτισμούς εξάλλου
οι άνθρωποι διατηρούσαν
ή θεράπευαν το σώμα τους
με βότανα.
Η ενασχόλησή μας με τα
αρωματικά δεν είναι μόδα,
στην ουσία είναι πραγματική προσέγγιση της φύσης,
ουσιαστική ευαισθητοποίηση, σήμερα δε, ανάγκη περισσότερο από ποτέ.
Ξανακοιτάμε, λοιπόν, τα βότανα. Επιστρέφουμε στη
φύση. Επιστρέφουμε στις
ρίζες μας. Λέμε, ναι, στα ελληνικά μυρωδικά!
Υπάρχουν παντού, σε όλες
τις περιοχές της Ελλάδας,
στα βουνά, στα λιβάδια,
ακόμη και κοντά στη θάλασσα. Τα καλοκαίρια μας

04-05

στην Ελλάδα μοσχοβολάνε βασιλικό, δυόσμο, ρίγανη, θυμάρι, φασκόμηλο,
μελισσόχορτο, …
Αυτή η έκδοση, φιλοδοξεί
να είναι ένα παρατηρητήριο
βοτάνων, ένα φυτοσκόπιο, μια προσωπική σχέση
με τα αρωματικά. Θα μας
δώσει τη δυνατότητα να
ζήσουμε αυτόν τον κόσμο
από κοντά, νοιώθοντας τη
χαρά της δημιουργίας, της
καλλιέργειας και της φροντίδας σε μικρή κλίμακα.
Θα κατανοήσουμε τις μαγικές ιδιότητες των αρωματικών και θα μαγευτούμε.
Ο τελικός σκοπός αυτής
της προσπάθειας είναι να
καταφέρουμε να ξαναγνωρίσουμε, να ξαναγαπήσουμε και να ασχοληθούμε με
τα ελληνικά μυρωδικά, κάνοντάς τα κομμάτι της καθημερινής μας ζωής.

.

από το Μάιο έως το Σεπτέμβριο ανάλογα την περιοχή που φύεται. σε πετρώδη και ηλιόλουστα μέρη της Ανατ. την αναφέρει ως «ορίγανος η λευκή» και ο Διοσκουρίδης «ορίγανος η ηρακλειώτικη». στη θάλασσα και στα βουνά. Αρίγανη. Ο Θεόφραστος. Επειδή η συλλογή της απαιτεί αρκετά εργατικά χέρια. Τα φύλλα του είναι σχετικά μικρά. συλλέγουμε και όλο το φυτό το οποίο αποξηραίνουμε. Η συλλογή της ρίγανης γίνεται την εποχή της ανθοφορίας. Στην Αμερική. . υπάρχουν οργανωμένες καλλιέργειες σε κάποιες περιοχές της Ελλάδος. Εκτός από τα ανθάκια. η χαρά του βουνού Τη συναντάμε σε βράχια απότομα. Ορίγανο είναι πολυετής και αυτοφυής αρωματικός θά- 06-07 μνος. η κατανάλωσή της αυξήθηκε τα τελευταία χρόνια και έτσι άρχισε η καλλιέργειά της σε διάφορες περιοχές του νότου και στο Μεξικό. Ρίγανη. Η ρίγανη (origanum) ή αλλιώς Αγριορίγανη. Λέγεται ότι η καλύτερη ρίγανη είναι η ελληνική και κυρίως η Κρητική.Με ρίγανη στα χείλη του κι ολόκληρη τη χώρα μες στο στήθος του… στο στήθος του… απόσπασμα από το ποίημα Θεόφιλος Χατζημιχαήλ της συλλογής «Ενδοχώρα» του Έλληνα ποιητή Ανδρέα Εμπειρίκου. χνουδωτά και σταχτόχρωμα με μικρά λευκά ή ρόδινα ανθάκια. που τραβάνε τις μέλισσες σαν μαγνήτης με την έντονη μυρωδιά τους. και η χρήση της είναι τεράστια. Μεσογείου.

.

φυτεύοντας το φυτό μας 08-09 .

ενώ ταυτόχρονα να μην περισσεύει νερό στο μεταλλικό κουτί. . • Όταν το φυτό μεγαλώσει. 100% βιοδιασπώμενο. • Φυτεύουμε τους σπόρους στη θέση φύτευσης. • Ποτίζουμε όσο τακτικά χρειάζεται. φιλικό στο περιβάλλον. • Αφαιρούμε το επιπλέον νερό που δεν έχει απορροφηθεί. το μεταφυτεύουμε μαζί με το δίχτυ στην τελική του θέση. • Επιτρέπει τη μεταφύτευση του φυτού. • Μηδενικές απώλειες φυτών στη μεταφύτευση. γιατί είναι διαπερατό από τις ρίζες του φυτού και βιοδιασπώμενο. έτσι ώστε να γίνει σωστή υποδοχή και φύτευση των σπόρων. • Δεν αφαιρούμε το δίχτυ. • Στο πάνω τμήμα δεν έχει δίχτυ και παρουσιάζει ελαφρύ βαθούλωμα. ώστε το χώμα να είναι νωπό. Αποτρέπει τη δημιουργία μιας μεγάλης κεντρικής ρίζας και ενισχύει την ανάπτυξη πολλών μικρών δευτερευόντων ριζών που είναι και οι ενεργές ρίζες του φυτού. • Ταχύτερη ανάπτυξη του φυτού. εάν επιθυμούμε. ελάχιστα κάτω από την επιφάνεια. χωρίς να καταπονείται η ρίζα του (μεταφυτευτικό σοκ).• Προσθέτουμε νερό και περιμένουμε μερικά λεπτά ώστε να πάρει η ταμπλέτα τις τελικές της διαστάσεις (περίπου 52 χιλιοστά διάμετρο & 95 χιλιοστά ύψος). • Βοηθά να αερίζεται σωστά η ρίζα. • Τα φυτά προσαρμόζονται γρήγορα στη νέα τους θέση και αναπτύσσονται ταχύτερα. • Εύκολο στη χρήση. • Πλούσιο και υγιές ριζικό σύστημα. • Οικολογικό.

φροντίζοντας τη ρίγανή μας 10-11 .

.

12-13 .

Μερικά μυστικά: Για να παρατείνουμε τη διάρκεια της ζωής της καλό θα ήταν να ψαλιδίζουμε τα άνθη της. Χώμα: Από τις ρίζες της και το νερό παίρνει όλα τα απαραίτητα συστατικά. και φυσικά την αγάπη μας. γι’ αυτό αυτοφύεται και σε ορεινές και βραχώδεις περιοχές.Νερό. . Φροντίζουμε να έχουμε το χώμα πάντα νωπό. Ενδεχομένως μπορεί να χρειαστεί βιταμίνες για να γίνει ξανά πλούσιο σε συστατικά. Βρείτε τη σωστή θέση που την κάνει ευτυχισμένη. Φροντίστε να είναι καθαρά. ήλιο.. Αέρας: Η ρίγανη αναπνέει συνέχεια από τα φύλλα της. Όταν συλλέγουμε φύλλα για κατανάλωση είναι καλύτερα να κόβουμε τις κορυφές έτσι ώστε να αναπτύσσονται και οι πλάγιοι βλαστοί. Ήλιος: Δεν μπορεί να ζήσει χωρίς το φως του ήλιου. Νερό: Χρειάζεται λίγο νερό. χώμα και αέρα χρειάζεται η ρίγανή μας..

Ο Αριστοτέλης έλεγε πως όταν μια χελώνα καταπιεί φίδι. . Η ονομασία origanum προέρχεται από τις ελληνικές λέξεις «όρος» που σημαίνει βουνό και «γάνυμαι» που σημαίνει χαίρομαι. Μοσχοβόλησε ο τόπος. Έβλεπαν το φως τους. Στην Ελλάδα του μεσοπολέμου (ζώντας πιο κοντά στη φύση) έπλεκαν τα στέφανα του γάμου με φρέσκα κλαδιά ρίγανης. Από τοτε έγινε σύμβολο ευτυχίας και ειρήνης και έλεγαν ότι αν σε κάποιον τάφο τύχαινε να φυτρώσει ρίγανη. φωτεινός. λαμπρύνομαι. χαίρομαι. Οι Ρωμαίοι τη χρησιμοποιούσαν ως αντισηπτικό. η πληγή του έκλεινε. ένας υπηρέτης του βασιλιά της Κύπρου έσπασε ένα βάζο με άρωμα και λιποθύμησε απ’ το φόβο του. τραγουδούσαν και υμνούσαν το άρωμά της. Πολύ αργότερα ανακάλυψαν τις θεραπευτικές της ιδιότητες και τη χορηγούσαν για τη φαγούρα και τη ψώρα σε θεραπευτικά λουτρά. Οι αντισηπτικές και «συντηρητικές» ιδιότητες της ρίγανης κληρονομήθηκαν έκτοτε από γενιά σε γενιά. Τον 16ο αιώνα έγινε δημοφιλής και θεωρήθηκε ένα από τα καλύτερα φάρμακα για τη πανούκλα. το πνεύμα του νεκρού θα ήταν γαλήνιο. Οι αρχαίοι Έλληνες. Επίσης λέγεται ότι η ρίγανη ήταν αφιερωμένη στη θεά Αφροδίτη. για να γλυτώσει την τιμωρία του βασιλιά. Έτσι προκύπτει η άλλη εκδοχή της ονομασίας από το «οράν» που σημαίνει βλέπω και «γάνυμαι» που σημαίνει γίνομαι λαμπερός. τρώει αμέσως μετά ρίγανη για να μη δηλητηριαστεί. συντηρητικό και σε λάδι για μασάζ.παράδοση Λίγα λόγια Ρίγανη: η χαρά του βουνού Γιατί φυτρώνει στα βουνά και δίνει θάρρος και χαρά. χρησιμοποιούσαν τη ρίγανη για τη θεραπεία των ματιών. η οποία 14-15 καλλιεργούσε ρίγανη στον κήπο της.ιστορία. άρα χαιρόντουσαν. στο «νησί της Αφροδίτης». Στη μυθολογία. Έλεγε επίσης ότι αν κάποιο τραυματισμένο από βέλος κυνηγού κατσίκι έτρωγε ρίγανη. Οι θεοί τον μεταμόρφωσαν σε ρίγανη.

.

Η αφετηρία μας είναι η αγάπη για τα φυτά και τη «φύση μας». Χρησιμοποιούσε τις θεραπευτικές της ιδιότητες για την αντιμετώπιση οφθαλμολογικών παθήσεων. 16-17 • Έχει ιδιότητες σπασμωδικές και εφιδρωτικές. Όλα τα προτερήματά της κληρονομήθηκαν έκτοτε από γενιά σε γενιά. ως αιθέριο έλαιο… Πολλά θα μπορούσαμε να πούμε ανατρέχοντας στην Ιστορία. Συγκεντρώσαμε αυτές τις πληροφορίες από πηγές προσβάσιμες σε όλους μας. των ρευματισμών. το αιθέριο έλαιο της ρίγανης έχει ευρεία χρήση στην παρασκευή σαπουνιών και αρωμάτων. Η χρήση της ως βότανο στη φαρμακευτική είναι πολλαπλή. Ιπποκράτη. Τέλος. κρυολογημάτων.βότανα-αιθέρια έλαια Φαρμακευτικές δράσεις Οι θεραπευτικές ιδιότητες της ρίγανης είναι γνωστές από την εποχή του «πατέρα της Ιατρικής». αναπνευστικών και γυναικολογικών προβλημάτων. ως βάμμα. ως αφέψημα. . πονόδοντων. Αιθέρια έλαια Το αιθέριο έλαιο της ρίγανης (ριγανέλαιο). Στο κυνήγι. Οι αρχαίοι Έλληνες χρησιμοποιούσαν τη ρίγανη κατά των δηλητηριάσεων. της χρόνιας βρογχίτιδας. χρησιμοποιούσαν τη ρίγανη για τις αντισηπτικές και «συντηρητικές» της ιδιότητες. Επιγραμματικά αναφέρουμε μερικές από τις ιδιότητες της ρίγανης: • Το ρόφημα της ρίγανης καταπραΰνει το βήχα. • Το μάσημα ριγανόξυλου ανακουφίζει τον πονόδοντο. χρησιμοποιείται για τον πονόδοντο και για τις παθήσεις των αναπνευστικών οδών. • Χρησιμοποιείται για την καταπολέμηση των πόνων των μυών. του κοκίτη και της φυματίωσης των πνευμόνων. το άσθμα και τις ενοχλήσεις του εντέρου. Η ενασχόληση για τη φροντίδα των φυτών έχει και αυτή ευεργετικές ιδιότητες. Η χρήση του βοηθάει στην καταπολέμηση ασθενειών σε ζώα και φυτά. το οποίο περιέχει καρβακρόλη και θυμόλη.

.

Χρησιμοποιείται φρέσκια και αποξηραμένη. Η χρήση της είναι σημαντική και στα αλλαντικά. Η 18-19 λαδορίγανη. ομελέτες. Η έντονη μυρωδιά της διώχνει τα μικρόβια και έτσι τα αλλαντικά διατηρούνται πιο πολύ. κρεατικά και κυρίως σε φαγητά που περιέχουν ντομάτα. Είναι από τα πλέον αρτυματικά βότανα. θεωρείται βασικό καρύκευμα των χωρών της Μεσογείου και το βασικότερο συστατικό της ελληνικής αλλά και της ιταλικής κουζίνας. είναι ευρέως γνωστή στα ψητά φούρνου και σχάρας.μαγειρική Γεύσεις – Συνταγές Η ρίγανη. Ταιριάζει σε σούπες. ως αρωματικό αλλά και ως λαχανικό. .

.

.Ως ερασιτέχνες της γαστρονομίας. προτείνουμε την παρακάτω συνταγή: Σάλτσα με ρίγανη για ψητά λαχανικά Υλικά: 2-3 κλαδάκια φρέσκια ρίγανη Ελαιόλαδο Χυμός λεμονιού 2 σκελίδες σκόρδου 20-21 Μαϊντανός Αλάτι και πιπέρι (οι αναλογίες είναι 2/3 λάδι και 1/3 χυμό λεμονιού) Εκτέλεση: Ανακατεύουμε στο blender όλα τα παραπάνω υλικά και περιχύνουμε το μίγμα στα ψητά λαχανικά. Δεν ξεχνάμε να γαρνίρουμε με φρέσκια ρίγανη.

• Για τη μαγειρική. τη διατηρούμε στο ψυγείο. • Για να βγάλει το άρωμά της τρίβουμε τα ξερά φύλλα με τα χέρια μας. σ’ ένα ποτήρι νερό και την καταναλώνουμε μέσα σε λίγες μέρες.Χρήσιμες συμβουλές • Όταν αγοράζουμε ρίγανη. • Πλένουμε τη ρίγανη σε μια λεκάνη με κρύο νερό. καλό είναι να διαλέγουμε κάποιο φυτό με ζωηρά πράσινα φύλλα και έντονο άρωμα. όπως τα λουλούδια. • Όταν αγοράζουμε κομμένη ρίγανη. Οι παλιοί σκούπιζαν τα φύλλα της με ένα βρεγμένο πανί. . • Μπορούμε να την απο- ξηράνουμε ή να την καταψύξουμε. • Η ρίγανη συνδυάζεται εξαιρετικά με φρέσκια ντομάτα. Θα χάσει λίγο το άρωμά της. πριν τα ρίξουμε στο φαγητό. το ιδανικό θα ήταν να προμηθευτούμε τα κλαδάκια με τις ρίζες τους και να τα διατηρούμε σε ποτήρια με νερό. σκόρδο και βεβαίως με αγνό παρθένο ελαιόλαδο. αλλά θα είναι αρκετά γευστική.

22-23 .

.

που εμείς έχουμε αποξηράνει μπορεί να διατηρηθεί για χρόνια. τρίβουμε (και κοσκινίζουμε) τα κλαδάκια και τα ανθάκια. Η τελική μορφή θα πρέπει να έχει ένα ζωντανό σκούρο πράσινο χρώμα. αν αποθηκευτεί σε κλειστά βάζα και σε σκιερό μέρος. • Όταν ξεραθεί πλήρως. έτσι 24-25 ώστε να κρατήσει το άρωμά της. • Συλλέγουμε εκτός από τα άνθη και όλα τα κλαδιά της . πλούσιο σε άρωμα.όλο το τμήμα του φυτού που βρίσκεται πάνω από το έδαφος.Τρόποι Αποξήρανσης • Η συλλογή της καλύτερης ρίγανης γίνεται την περίοδο της πλήρους ανθοφορίας του φυτού. Φροντίζουμε τα ματσάκια να είναι κρεμασμένα σε σκιερό και δροσερό δωμάτιο. Η ρίγανη. . • Δένουμε με μια κλωστή μικρά ματσάκια.

.

εικόνα. κομψότητα 26-27 . άρωμα. παιχνίδι. ελευθερία.φαντασία.

α .

εύκολα-χρήσιμα-απλά 28-29 Δείπνο με διάθεση και στυλ για τα βράδια στην εξοχή Εκτέλεση: Τυλίγουμε ένα κλαδάκι φρέσκιας ρίγανης στο κερί. Υλικά: Κεριά Φαναράκια Κλαδάκια ρίγανης Καλή διάθεση Εναλλακτικά: Καρφώνουμε μικρά ματσάκια αποξηραμένης ή και φρέσκιας ρίγανης .

.

.Μαυρομάτικα φασόλια με νη και το τοποθετούμε στο σφηνάκι με λίγο νερό. Εναλλακτικά: Αντί φασόλια. Η ρίγανη παντρεύεται και με όλα τα όσπρια. φάβα. Γεμίρίγανη Υλικά: Φασόλια Γυάλινο βαζάκι Γυάλινο σφηνάκι Κλαδάκια φρέσκιας ρίγανης Εκτέλεση: Δημιουργούμε με αγάπη ένα ματσάκι ρίγα- 30-31 ζουμε το κάτω βαζάκι με τα φασόλια. φακές.

.

Με φαντασία και στυλ Η ρίγανη συνδυάζεται ιδανικά με μελιτζάνα και ντομάτα. Τοποθετούμε τα κλαδάκια ρίγανης αφού προηγουμένως έχουμε ρίξει λίγο νεράκι. . Εναλλακτικά: Η ρίγανη συνδυάζεται με όλα τα λαχανικά. Προσθέτουμε στο επάνω μέρος ένα μικρό κλαδάκι ρίγανης. Υλικά: 1 μελιτζάνα Ντοματάκια 1 ξύλινο καλαμάκι Κλαδάκια ρίγανης Εκτέλεση: Κόβουμε τη μελιτζάνα στη μέση. Καρφώνουμε το καλαμάκι με τα ντοματάκια. Περνάμε τα ντοματάκια σε ένα καλαμάκι από σουβλάκι. Στηρίζουμε τα δυο μέρη με μια 32-33 οδοντογλυφίδα.

.

Εναλλακτικά: Πιπεριές άλλου σχήματος ή άλλο λαχανικό.Καυτή ιστορία Υλικά: Πράσινες και κόκκινες πιπεριές Γυάλινη πιατέλα Κλαδάκια ρίγανης Ανεμώνες ή παπαρούνες 34-35 Εκτέλεση: Τοποθετούμε τα κλαδάκια της ρίγανης και δημιουργούμε το στυλ που μας ταιριάζει. .

.

ευαισθησία. δύναμη. άποψη 36-37 .

.

Στη σύνθεση φροντίζουμε το κάθε άκρο από τα κλαδάκια της ρίγανης να ακουμπάει στο νερό ώστε να διατηρηθεί περισσότερο. . Δημιουργούμε μια τρίλιζα. μόνο ροδέλες και όχι τα κεράκια. Την τοποθετούμε στη 38-39 γυάλινη πιατέλα με νερό. Στα κενά που δημιουργούνται τοποθετούμε τις ροδέλες λεμονιού και τα ρεσό αντίστοιχα. Εναλλακτικά: Εάν είναι μεσημέρι.Χαρούμενη τρίλιζα Υλικά: Φασολάκια φρέσκα Ξύλινα καλαμάκια Ροδέλες λεμονιού Κεράκια ρεσό Κλαδάκια ρίγανης 1 πιατέλα ή ένα pyrex Εκτέλεση: Περνάμε τα τρία φασολάκια στα ξύλινα καλαμάκια.

.

μπορούμε να δημιουργήσουμε ατμόσφαιρα με το άρωμα της ρίγανης. φαντασία. ατμόσφαιρα Τα βράδια του καλοκαιριού στο μπαλκόνι μας ή στον κήπο μας.Αγάπη. κέφι. 40-41 .

.

42-43 .

. Εναλλακτικά: Μπορούμε να βάλουμε πιο πολλά κλαδάκια ρίγανης και αντί για χρυσάνθεμα. χαμομήλι ή μαργαρίτες. Κόβουμε το κάτω μέρος του κολοκυθιού για να κάθεται καλύτερα. Προσθέτουμε τα κλαδάκια της ρίγανης και ένα χρυσάνθεμο. αφαιρούμε λίγο από το εσωτερικό στο κολοκύθι. Απολαμβάνουμε μία υπέροχη σύνθεση στο τραπέζι μας.Κολοκυθάκια με τη ρίγανη! Υλικά: 2 μέτρια κολοκυθάκια Φρέσκα κλωνάρια ρίγανης 4 χρυσάνθεμα Εκτέλεση: Κόβουμε το κάθε κολοκυθάκι σε 2 ίσα μέρη.

44-45 .

γοητεία. γεύση. καλωσόρισμα. κομψότητα .

46-47 . ένα κορδόνι ή ένα σχοινάκι.μικρές λεπτομέρειες Τιμούμε τους καλεσμένους μας τυλίγοντας ένα οποιοδήποτε λουλούδι με ένα κλαδί ρίγανης. Το δένουμε στην πετσέτα με μια κορδέλα.

Έχοντας μεγαλώσει ένα φυτό από την αρχή. Ναι. δίνοντας μας το υπέροχο άρωμά της και τη γεύση της στην κουζίνα μας. Τυλίγουμε τα κομματάκια που μας περίσσεψαν σε ένα κομμάτι τούλι με όμορφες κορδελίτσες και το τοποθετούμε στα συρτάρια μας ή στη ντουλάπα μας ως αρωματικό και στα παράθυρα ως εντομοαπωθητικό. . δεν πετάμε τίποτα. μας συντροφεύει κάθε μέρα. χρησιμοποιώντας τα φύλλα της ρίγανης.δεν πετάμε τίποτα Η ρίγανη που εμείς φροντίζουμε να μεγαλώσει. και αν δεν έχουμε τις παραπάνω εμπνεύσεις ή τα υλικά για να κάνουμε τις πολύ απλές και λιτές δημιουργίες μπορούμε να εφεύρουμε νέους τρόπους. οφείλουμε να χρησιμοποιούμε το κάθε φυλλαράκι που μας δίνει τόσο απλόχερα.

φυτοσκόπιο | ελληνικά μυρωδικά | 03 ρίγανη Στη σειρά ¨ελληνικά μυρωδικά¨ κυκλοφορούν ακόμα: • βασιλικός • θυμάρι • μελισσόχορτο • μέντα • φασκόμηλο .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful