Penjodoh bilangan bahasa Melayu

Dari Wikipedia Bahasa Melayu, ensiklopedia bebas.

Dalam bahasa Melayu, penjodoh bilangan ialah kata yang digunakan bersama-sama dengan kata bilangan untuk membilang kata nama konkrit (bukan abstrak) seperti orang, haiwan, benda, tempat, dan sebagainya. Yang berikut ialah senarai penjodoh bilangan yang digunakan dalam b ahasa Melayu: Perkataan Erti/Kegunaan Contoh

angkatan

kumpulan seragam

seangkatan tentera

baris

kumpulan benda dalam bentuk garis lurus

sebaris ayat

batang

benda panjang atau tinggi

sebatang sungai, sebatang pokok

bentuk

benda yang melengkung

sebentuk cincin

berkas

ikatan atau susunan

seberkas kayu api

bidang

benda yang luas

sebidang tanah

biji

1) buah-buahan 2) benda yang bulat 3) benda yang kecil

sebiji mangga sebiji bola sebiji benih

bilah

benda yang tajam

sebilah pedang

buah

1) benda yang besar 2) benda yang tidak ditentukan penjodoh bilangan

sebuah kapal sepuluh buah kerusi

buku

benda yang berbongkah

sebuku sabun

bungkus

benda dalam bungkusan

sebungkus nasi

butir

benda yang kecil

sebutir peluru

carik kepingan yang dicarik secarik kain cebis potongan. serpihan secebis kaca cekak benda bersaiz secekak jari secekak sirih cubit sedikit secubit garam cucuk benda yang ditusuk dengan lidi secucuk sate das tembakan 21 das tembakan meriam deret benda-benda dalam sebarisan sederet kedai ekor haiwan seekor ayam gugus benda-benda sama jenis yang dikumpulkan dalam satu ikatan segugus anggur gelung benda yang berlingkar segelung tali gemal sama dengan "cekak" segemal padi genggam benda-benda yang dipegang dalam kepalan tangan segenggam beras gulung benda yang digulung segulung kain gumpal 1) bongkah 2) ketul 3) kepul segumpal tanah segumpal darah segumpal asap helai benda yang nipis dan lebar sehelai baju hidangan kumpulan makanan dan minuman yang disajikan sehidangan kuih-muih .

cendawan kandang haiwan dalam kandang sekandang kambing kapur sirih sekapur sirih kawan kumpulan haiwan sekawan lembu kelompok kumpulan.) sejambak bunga jambangan benda dalam pasu atau belanga sejambangan bunga jemput benda-benda yang diambil dengan hujung jari sejemput pasir kaki sekaki payung. ketulan seketul daging kotak benda dalam kotak sekotak bijirin sarapan kuntum bunga sekuntum bunga merah . gugusan sekelompok pulau kepal gumpalan beberapa kepal nasi keping kepingan.hiris potongan nipis sehiris daging ikat benda-benda yang diikat rapat seikat kayu api jambak karangan (bunga dll. potongan sekerat tulang ketul gumpalan. potongan sekeping kertas kepul gumpalan asap atau awan yang tebal sekepul asap kerat baahgian.

timbunan selonggok sampah naskhah salinan bahan bacaan bersiri senaskhah majalah orang manusia dua orang anak papan kepingan sepapan petai pasang benda yang berduaan sepasang kasut pasukan kumpulan seragam sepasukan pemain bola sepak patah perkataan sepatah kata pintu bangunan sepuluh pintu kedai potong kepingan yang dipotong sepotong kek pucuk 1) surat 2) senjata api sepucuk surat sepucuk senapang puntung keratan kayu yang pendek-pendek sepuntung kayu api rangkap baris-baris karangan serangkap pantun rawan menyatakan selengkap benda itu serawan jala .laras senjata selaras senapang lembar benda yang panjang dan luas bidangnya sebidang kain lingkar sama dengan "gelung" selingkar tali longgok himpunan.

ikatan serumpun bunga sikat tangkai pisang sesikat pisang sisir sama dengan "sikat" sesisir pisang suap sebanyak yang dijemput dan dimasukkan ke mulut sesuap nasi tandan buah-buahan yang bergugus setangkai pisang tangkai bunga setangkai bunga teguk sebanyak yang ditelan sekali seteguk air timbun himpunan sesuatu yang bertindih-tindih setimbun sampah titik titisan setitik air mata tongkol 1) kepingan yang besar dan berbongkah 2) buah jagung setongkol kayu lima tongkol jagung ulas bahagian buah yang berbiji dll. seulas buah epal untai rangkaian benda yg dicucuk seuntai manik urat gelang atau benda yang kecil (halus) dan panjang dua urat gelang utas benda yg berurai seutas jam tangan .ruas bahagian di antara dua benda beberapa ruas tebu rumpun kelompok.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful