Sejarah Perlembagaan Apakah itu ‘Perlembagaan’?

Perlembagaan merupakan undang-undang yang mengandungi peraturan-peraturan serta prinsip sebagai asas kepada pembentukan kerajaan. Selain itu ia juga panduan kepada kerajaan untuk melaksanakan kuasa dan mentadbir negara. Menurut D.Robertson (1993), perlembagaan mengandungi satu set hak, kuasa dan prosedur yang mengawal hubungan antara autoriti awam dalam sesebuah negara dan antara autoriti awam dengan rakyat. Perlembagaan sesebuah negara boleh wujud dalam bentuk bertulis dan juga tidak bertulis. Satu contoh perlembagaan United boleh bertulis Kingdom dikatakan ialah ialah Perlembagaan contoh asas Malaysia tidak untuk manakala bertulis. menjamin Perlembagaan Perlembagaan perlembagaan penting

menjadi

kesinambungan pentadbiran dan kestabilan politik. Ia menjamin pentadbiran yang cekap, jujur, ikhlas, telus dan adil serta menjamin taat setia rakyat yang tidak berbelah bagi kepada negara. Mengapakah wujudnya perlembagaan? Perlembagaan diwujudkan supaya pemimpin atau pentadbir menjalankan tugasnya tanpa berlakunya penyalahgunaan kuasa. Berdasarkankezaliman dan penyalahgunaan kuasa pemimpin Perancis, iaitu Raja Louis XIV yang memerintah Perancis pada kurun ke-17, Montesquieu, seorang ahli fikir Perancis, telah mencipta suatu teori yang dinamakan teori pengasingan kuasa. Beliau menjelaskan dalam bukunya Sprit des Lois bahawa apabila kuasa membuat undang-undang dan kuasa memerintah dikawal oleh seorang individu sahaja, kemungkinan berlakunya penyelewengan kuasa adalah lebih besar. Oleh itu, bagi mengelakkan keadaan ini, beliau berpendapat bahawa teori pengasingan kuasa perlu dilaksanakan. Pada hakikatnya, teori pengasingan kuasa mempunyai tiga komponen utama: i) Badan yang membuat hanya perlu membuat atau menggubal undangundang dan tidak boleh mempunyai kuasa yang lain; ii) Badan yang memerintah hanya menjalankan pemerintahan dan tidak boleh membuat undang-undang dan menjalankan penghakiman; dan iii) Badan kehakiman hanya membuat penghakiman dan tidak boleh menjalankan pemerintahan atau membuat undang-undang.

juga boleh menggunakan kuasa untuk menahan seseorang atas alasan keselamatan. seorang ahli Parlimen yang berfungsi sebagai pembuat undang-undang juga dilantik mengetuai mana-mana kementerian dan menjalankan kuasa pemerintahan. pemerintah juga boleh menjalankan fungsi kehakiman. teori pengasingan kuasa tidak dipraktikkan sepenuhnya. . tetapi sebahagian besar daripada undang-undang itu dibuat oleh badan pemerintah seperti Yang di-Pertuan Agong. contohnya Menteri Dalam Negeri. Tetapi di Malaysia. Misalnya di Malaysia. menteri dan lain-lain. dalam konteks perlembagaan Malaysia dan kebanyakan negara. Mengikut teori pengasingan. kuasa pemerintah hanya menjalankan tugas pemerintahan sahaja dan tidak boleh mencampuri urusan kehakiman. walaupun Parlimen mempunyai kuasa membuat undang-undang. Di samping itu. iaitu seorang yang bertanggungjawab dalam menjalankan pemerintahan.Namun begitu.

Perlembagaan Malaysia Perlembagaan Malaysia dikenali sebagai Perlembagaan Persekutuan. Selain itu. kesepakatan dan kepentingan bersama antara Kerajaan Persekutuan dan Kerajaan Negeri. Semua undangundang lain hendaklah tidak bertentangan dengan perlembagaan. ia juga menjamin keadilan. Ia merupakan undang-undang tertinggi yang menjadi sumber dan punca kepada semua undang-undang.” Perlembagaan Persekutuan telah memberikan jaminan terhadap hak asasi dan kebebasan rakyat dan keadilan sosial untuk semua kaum di negara ini. Ia merupakan satu dokumen undang-undang bertulis yang telah dibentuk berasaskan kepada dua dokumen terdahulu iaitu Perjanjian Persekutuan Tanah Melayu 1948 dan Perlembagaan Merdeka tahun 1957. . Ini boleh dilihat melalui Perkara 4(1): ”Perlembagaan ini adalah undang-undang utama Persekutuan dan apa-apa undang-undang yang diluluskan selepas Hari Merdeka dan yang berlawanan dengan Perlembagaan ini hendaklah terbatal setakat berlawanan dengan itu. kerjasama.

Diego Lopez de Sequiera dengan 18 buah kapal dari Angkatan di Raja Portugal tiba di Melaka. disamping perselisihan faham. Kesultanan Melayu Melaka diasaskan oleh Parameswara. Mereka merupakan orang Eropah pertama yang tiba di Asia Tenggara dan digelar "Benggali Putih" oleh orang tempatan.Sejarah Penggubalan Perlembagaan Malaysia Perlembagaan Malaysia hari ini boleh dikatakan dipengaruhi olah beberapa siri peristiwa sejarah Malaysia. Sejarah pemerintahan terawal negara dimulakan dengan Kesultanan Melayu Melaka pada tahun 1400. Oleh kerana orang-orang Portugis membuat kacau di Melaka seperti mengusik gadisgadis dan mencuri. Semuanya bermula kerana Portugis sedang mengasaskan sebuah empayar luar negeri. Tanah Melayu telah menjadi mangsa kerakusan penjajahan kuasa asing selama 446 tahun – satu tempoh yang lama. Kanun Undang-undang Melaka wujud dan pemusatan kuasa berada di tangan sultan pada masa pemerintahan Kesultanan Melayu Melaka. Pada tahun 1509. Pada 10 Ogos 1511. Penjajahan ini bukan hanya daripada kuasa Barat seperti Portugis. Belanda dan British tetapi juga daripada kuasa Timur seperti Siam dan Jepun. Sultan Mahmud Shah merupakan sultan yang terakhir Kesultanan Melayu Melaka. seorang putera Srivijaya yang beragama Hindu berasal dari Palembang di antara tahun 1400 hingga tahun 1403. Sultan Mahmud Shah kemudiannya mengarahkan supaya orang-orang Portugis dihalau dari Melaka. Albuquerque membuat beberapa permintaan membina markas Portugis di Melaka tetapi permintaannya ditolak oleh Sultan Mahmud Shah. Pemerintahan Kesultanan Melayu Melaka berterusan selama lebih kurang satu abad sehinggalah Melaka tewas di tangan penjajah Portugis pimpinan Alfonso de Albuquerque pada 24 Ogos 1511. . sebuah armada laut Portugis yang besar dari India diketuai oleh Alfonso de Albuquerque kembali ke Melaka. Sebelum kemerdekaan Malaysia dicapai dan terbinanya negara. Angkatan Portugis diserang dan 20 anak kapalnya ditahan.

Sultan Alauddin Riayat Shah menubuhkan sebuah kota di Johor Lama yang terletaknya di tebing Sungai Johor dan dari situ terus melancarkan serangan ke atas kedudukan Portugis di Melaka. Baginda meninggalkan dua orang putera iaitu Tengku Muzaffar Shah dan Tengku Alauddin Riayat Shah. Baginda senantiasa bekerjasama dengan saudaranya di Perak dan juga dengan Sultan Pahang untuk menawan semula Melaka yang pada ketika itu kota A Famosa telah dibina. Belanda tiba di Asia Tenggara. Kemudiannya. Johor dan Portugis kembali berperang. Sultan Mahmud Shah terpaksa melarikan diri ke Pahang di pantai timur di mana beliau gagal dalam percubaannya mendapat pertolongan daripada negera China. iaitu Bentan di Johor dan mengasaskan Kesultanan Johor sebagai pusat dagangan saingan kepada Melaka. Di Bentan. Tetapi selepas Aceh menjadi lemah. Portugis dan Johor sentiasa berperang menyebabkan Aceh melancarkan serangan ke atas kedua-dua belah pihak. Di sebelah utara Sumatera pula pada masa yang sama. Sultan Mahmud Shah mengumpulkan semula semua askarnya dan menyerang Melaka beberapa kali dan membuat sekatan perdagangan. Pada abad ke-17. Sultan Mahmud terpaksa melarikan diri melintasi Selat Melaka ke Kampar. pihak Portugis berjaya menawan Kota Melaka pada 24 Ogos. Akhirnya. pedagang-pedagang Muslim mula menjauhkan diri daripada Melaka dan singgah di Aceh. Sumatra di mana beliau mangkat. Melihat keadaan itu Portugis merasa tercabar kerana hasil perdagangannya semakin kurang. seangkatan kapal yang besar di bawah Pedro Mascarenhaas dihantar oleh negeri Portugal untuk memusnahkan bandar Bentan. Sultan Mahmud Shah berpindah ke selatan. Kesultanan Johor juga dikenali sebagai "Kesultanan Johor-Riau-Lingga". Muzaffar Shah seterusnya menjadi Sultan Perak manakala Alauddin Riayat Shah menjadi sultan Johor yang pertama. Belanda bukanlah sekutu atau kawan Portugis dan ini menyebabkan . Selepas kejatuhan Melaka kepada Portugis yang beragama Kristian. Portugis merana kerana banyak serangan dilakukan oleh Sultan Mahmud Shah. pada tahun 1526. Beberapa percubaan untuk menewaskan askar-askar Sultan Mahmud Shah dilakukan.Selepas 10 hari mengepung. Aceh mula mengembangkan pengaruhnya untuk menguasai Selat Melaka. Kebangkitan Aceh di Selat Melaka mengakibatkan Johor dan Portugis berdamai dan bekerjasama melemahkan Aceh.

Gabenor Siam diarahkan menyerang Kedah menyebabkan Sultan Ahmad Tajuddin berundur ke Pulau Pinang. Belanda akan menyerahkan melaka kepada pihak Inggeris dan sebagai balasannya pihak Inggeris pula akan memberikan bangkahulu kepada pihak Belanda. Perjanjian Inggeris-Belanda 1824 yang juga dikenali sebagai Perjanjian London. Kedah. Akhirnya pada tahun 1641.Belanda bersekutu dengan Johor untuk memerangi Portugis di Melaka. • Belanda tidak boleh membuat sebarang perjanjian atau terlibat didalam Inggeris pula tidak boleh membuat sebarang perjanjian atau terlibat hal ehwal negeri-negeri Melayu. Tetapi Sultan Ahmad Tajuddin tidak mematuhi perintah itu kerana takutkan keselamatan dan menganggap Kedah sebagai sebuah negeri yang bebas dan berdaulat. dan Terengganu berada di bawah naungan kerajaan Siam. termasuk membenarkan British membuka petempatan di Pulau Pinang dan berpakat dengan Burma untuk menyerang Siam. Perjanjian Burney adalah satu perjanjian ditandatangani antara Siam dan Pihak British pada 1826. British menghantar Henry Burney ke Ligor untuk menandatangani persetujuan dengan . Pada tahun 1812. Di antara syarat. Semasa di Pulau Pinang. • Penghapusan lanun di kawasan Kepulauan Melayu adalah tanggungjawab kedua-dua belah pihak (Inggeris & Belanda). • dalam hal ehwal mana-mana kerajaan di selatan Singapura. tetapi ditolak permintaannya kerana British mengutamakan kepentingan ekonominya di Siam dan tidak mahu menjejaskan hubungannya dengan Siam. negeri Perlis. Melaka kemudiannya menjadi milik Belanda sehinggalah Perjanjian Inggeris-Belanda 1824 ditandatangani. Sultan Ahmad Tajuddin meminta bantuan daripada British untuk mengusir Siam. Kelantan. Raja Siam memerintahkan Sultan Ahmad Tajuddin yang mememerintah Kedah pada masa itu menghadapnya untuk menjawab beberapa tuduhan. yang berada di bawah pengaruh pihak Belanda dan juga di Sumatera. Belanda dan Johor berjaya menewaskan Portugis. Pada tahun 1825. Pada akhir abad ke-19.syarat penting isi perjanjian ini ialah:• • Belanda mengiktiraf pertapakan Inggeris di Singapura.

manakala Johor pula hanya bersetuju menerima seorang Residen menjelang awal 1914. Pada 1896. Negeri Kedah. Perlis dan Terengganu.satu kesilapan yang telah dilakukan oleh Raja Abdullah Ibni Sultan Jaafar. Ia mengakui tuntutan Siam keatas empat negeri Melayu utara iaitu Kedah. pemerintahan Inggeris di Tanah Melayu. . Pahang. Negeri Sembilan dan juga Pahang. tetapi telah disedari hanya setelah semuanya ditandatangani. Terengganu dan Perlis kepada Inggeris. Kelantan. Menjelang 1896 Sistem Residen ini telah dibubarkan dan digantikan dengan Sistem Persekutuan. Raja Abdullah sepatutnya dilantik sebagai sultan baru tetapi Raja Ismail yang telah dilantik. Satu lagi sebab ialah permusuhan dua kongsi gelap Cina. Terengganu dan Perlis telah jatuh di bawah penguasaan Inggeris selepas termeterainya Perjanjian Bangkok pada 9 Julai 1909. Perjanjian ini berputik daripada kemangkatan Sultan Ali. Perjanjian Pangkor ditandatangani pada 20 Februari 1874 yang telah memberi kebenaran untuk Inggeris mencampuri urusan negeri Perak . Ghee Hin and Hai San untuk merebut lombong bijih timah. apabila Kerajaan Siam telah bersetuju menyerahkan haknya ke atas Kedah. Selangor. Campurtangan Inggeris seterusnya berlanjutan ke Selangor. Perasaan tidak puas hati inilah yang mendorong Raja Abdullah meminta bantuan Inggeris. Kelantan. Perjanjian ditandatangan di atas kapal HMS Pluto. Negeri Sembilan telah diletakkan di bawah satu pemerintahan pusat yang bertempat di Kuala Lumpur dan negeri tersebut dikenali sebagai Negeri Melayu Bersekutu. Kelantan. dan tiga negeri ini terpaksa menerima Residen Inggeris yang akan bertindak untuk Raja-raja Melayu dalam semua hal pemerintahan kecuali hal berkenaan dengan agama dan adat resam Melayu. Perak. Perjanjian Pangkor 1874 telah membawa perubahan yang besar kerana perjanjian ini telah memulakan secara tidak langsung. Negeri-negeri ini kemudian digabungkan sebagai Negeri-Negeri Melayu Tidak Bersekutu.Gabenor Siam dan akhirnya Perjanjian Burney ditandatangani.

Tidak lama selepas Singapura jatuh ke tangan pihak Jepun. Winston Churchill dan Presiden Amerika Syarikat. Kedah . Pada Julai 1944. Pendudukan Jepun telah menyebabkan penubuhan gerakan nasionalis di tanahtanah jajahan. Melalui Perjanjian Bangkok 1909 itu . Pejabat Tanah Jajahan Inggeris di London secara diamdiam. Menjelang 1943. tanpa menghebohkan kepada Raja-raja Melayu dan orang Melayu. kerajaan Siam menyerahkan negeri-negeri Kedah. Pada Februari 1943. iaitu Gabenor Negerinegeri Selat dan Setiausaha Luar Negeri Siam. Setiausaha Negeri bagi Tanah Jajahan telah menyerahkan suatu memorandum kepada Kabinet Peperangan British yang membentangkan syarat-syarat umum tentang perlunya perubahan perlembagaan di Tanah Melayu yang akan diduduki semula. telah mengambil keputusan untuk menubuhkan suatu pemerintahan yang bercorak Malayan Union bagi menggantikan Pemerintahan Tentera yang diperkenalkan oleh mereka kepada rakyat Tanah Melayu sejak mereka mengambil alih pemerintahan negeri ini dari tangan Jepun berikutan kekalahan Jepun dalam Peperangan Dunia Kedua. Pejabat Tanah Jajahan British di London telah mulai membuat suatu kajian tentang masalah yang harus difikirkan dalam merancangkan masa hadapan Tanah Melayu. Perjanjian tersebut telah ditandatangani di Bangkok oleh Sir John Anderson. Ketika itu kerajaan Siam telah menjajah negeri Perlis.Pada 9 Julai 1909 Gabenor Negeri-negeri Selat telah mewakili British telah berjumpa dengan Kerajaan Siam di Bangkok bagi menyelesaikan masalah negerinegeri di Semenanjung Tanah Melayu. Tambahan pula Perdana Menteri Britain. Unit Perancangan Tanah Melayu telah ditubuhkan bagi menyediakan rancangan ini. Kelantan dan Terengganu. Roosevelt telah menandatangani Piagam Atlantik pada . Perlis. Britain mengambil langkah ini kerana Britain menyedari bahawa mereka tentu akan menghadapi satu keadaan perubahan politik di Asia Tenggara selepas perang. Pejabat Tanah Jajahan British bersama-sama dengan Pejabat Perang telah mula membuat rancangan bagi pembaharuan politik di Tanah Melayu selepas perang. Kelantan dan Terengganu untuk bernaung di bawah pemerintahan Inggeris. Idea dan rancangan menubuhkan Kesatuan Tanah Melayu atau Malayan Union sebagai satu bentuk pemerintahan yang baru bagi Tanah Melayu telah mula dikaji dan disusun oleh pihak Inggeris sejak Tanah Melayu mula jatuh ke tangan Jepun pada awal 1942.

Kesemua sembilan buah Negeri-negeri Melayu dan Negeri-negeri Selat. Ini menyebabkan semua sultan berasa bimbang terhadap kedudukan mereka jika mereka tidak bekerjasama. Dia dihantar bagi mendapatkan persetujuan sultan terhadap rancangan itu. Menerusi Malayan Union. Kerajaan British telah menghapuskan kedaulatan sultan Melayu. Rancangan Malayan Union itu telah diumumkan dalam Parlimen British pada 10 Oktober 1945. Sultan mestilah menandatangani Perjanjian Malayan Union bagi membenarkan Britain mengisytiharkan perlembagaan baru itu. iaitu: 1. Dalam masa tiga bulan sahaja selepas kedatangannya. Di samping itu.Ogos 1941. Berikut ialah fasal utama dalam Perlembagaan Malayan Union. Walau bagaimanapun. butiran tentang perlembagaan baru itu tidak diumumkan kepada orang ramai.MacMichael telah memperoleh tandatangan kesemua sembilan orang sultan bagi Perjanjian itu. barulah Kertas Putih yang mengandungi butiran lanjut tentang perlembagaan Malayan Union itu diterbitkan pada 22 Januari 1946. Lama-kelamaan Britain diharap akan memberi kemerdekaan kepada tanah jajahannya setelah Britain kembali ke Asia Tenggara. Hanya selepas ini. Banyak bantahan ditimbulkan oleh orang Melayu. Perlembagaan Malayan Union telah menukar taraf negerinegeri Melayu dari negeri yang bernaung di bawah tanah jajahan British. kegembiraan MacMichael kerana kejayaan tugasnya itu tidak kekal lama. MacMichael juga telah diberi kuasa untuk menyiasat kesetiaan semua sultan terhadap British semasa pendudukan Jepun. . Dia telah dituduh menggunakan ancaman buang negeri terhadap sultan bagi memaksa mereka supaya bersetuju. Pulau Pinang dan Melaka akan dipusatkan di baw ah kaw alan terus seorang Gabenor British. yang mengisytiharkan prinsip kerajaan sendiri bagi semua negara. Sir Harold MacMichael telah dilantik sebagai W akil Khas Kerajaan British ke Tanah Melayu. Singapura akan kekal sebagai sebuah koloni yang berasingan dengan Gabenornya sendiri. Tambahan pula mereka tidak diberikan masa untuk berunding dengan Majlis-majlis Mesyuarat Negeri.

iaitu sebagai Presiden Majlis Penasihat Melayu di negerinya sendiri.2. Gabenor akan mempunyai kuasa pembatalan yang besar dalam Majlis Penasihat ini. Tentangan orang Melayu terhadap Malayan Union telah dilancarkan di seluruh negara tetapi tidak secara tersusun. 3. 6. 4. Majlis ini diletakkan di bawah kawalan terus kerajaan pusat. dengan tidak memasukkan warganegara Jepun. Persidangan tersebut berjalan dari 14 Mac 1946 dan telah dihadiri oleh 41 buah pertubuhan Melayu. Gabenor akan memerintah dengan bantuan sebuah Majlis Kerja Kerajaan dan sebuah Dewan Perundangan. Hasil daripada pertemuan tersebut satu persetujuan telah dicapai untuk menubuhkan satu gabungan yang dikenali sebagai Kongres Melayu SeMalaya dan Dato Onn bin Jaafar telah dilantik sebagai pengerusinya. tetapi kuasa mereka telah dikurangkan. Negeri-negeri Melayu dan Selat akan mengekalkan Majlis Mesyuarat Negeri masing-masing untuk menguruskan kerajaan tempatan. Kemuncak daripada saranan akhbar Majlis pada 1 Mac 1946 satu persidangan pertubuhan Melayu telah diadakan di Kuala Lumpur untuk menyatupadukan orang Melayu. Kewarganegaraan akan diberi kepada golongan yang tertentu. . Singapura dan Wilayah-wilayah Borneo. Seorang Gabenor-Jeneral British akan berkuasa ke atas Malayan Union. Beberapa pandangan telah dikemukakan dalam akhbar supaya orang Melayu bersatu-padu menentang Malayan Union. Sultan boleh mengekalkan hak kuasa tertinggi hanya dalam hal agama Islam. Sultan akan terus memegang jawatan mereka. Sebuah Majlis Penasihat Sementara dengan ahli yang dilantik oleh Gabenor akan bertugas sehingga Majlis dan Dewan tersebut ditubuhkan. 5.

Terdapat beberapa perubahan penting yang dilakukan dalam Perlembagaan Persekutuan 1948. bilangan tahun turut dikurangkan. Berdasarkan Perlembagaan baru . Pada Julai 1946. Parti Politik baru itu dinamakan Pertubuhan Kebangsaan Melayu Bersatu atau PERKEMBAR atau lebih dikenali pada masa ini dalam Bahasa Inggeris sebagai United Malays National Organisation (UMNO). UMNO terus mengadakan rapat umum. Jawatankuasa Kerja telah mengkaji syor dan membuat pindaan perlembagaan yang dicadangkan dan Kerajaan British akhirnya menerima perlembagaan tersebut dan dilaksanakan pada 21 Januari 1948 bagi menggantikan Malayan Union dengan Persekutuan Tanah Melayu. Kongres Melayu SeMalaya berjaya membuka jalan untuk orang Melayu menentang Malayan Union. Tetapi apabila tiba saat perlantikan Gabenor Sir Edward Gent di Kuala Lumpur. tunjuk perasaan menentang Malayan Union. Antara pindaan tersebut adalah tentang jumlah anggota dalam Majlis Perundangan Persekutuan. Di samping kelayakan bermastautin sebagai syarat untuk menjadi warganegara Persekutuan. Kerajaan British mengambil keputusan melantik 6 orang pegawai kanannya sebagai anggota Jawatankuasa Kerja untuk berunding dengan 4 orang wakil raja-raja Melayu dan 2 orang wakil UMNO. Pada 11 Mei 1946 satu persidangan telah diadakan oleh Kongres Melayu SeMalaya di Johor Bahru. apabila satu jawatankuasa telah dilantik pada awal Mac untuk menggubal satu perlembagaan menubuhkan satu parti politik baru dan melaporkan hasil kerjanya. satu Jawatankuasa Kerja telah ditubuhkan bagi menggubal satu perlembagaan baru yang boleh diterima oleh orang Melayu untuk melahirkan satu pentadbiran yang cekap dan menjadi asas kepada perkembangan politik serta perlembagaan di masa hadapan. Jawatankuasa tersebut dipengerusikan oleh Ketua Setiausaha (Chief Secretary). Dengan ini pada 11 Mei 1946 Kongres Melayu SeMalaya dibubarkan.Kerajaan British telah berazam untuk melaksanakan Malayan Union pada 1 April 1946. tiada seorang Raja-raja Melayu atau ahli Melayu Majlis Penasihat Malayan Union yang hadir ke upacara tersebut. Pemimpin UMNO bergiat menerangkan keburukan Malayan Union ke seluruh Tanah Melayu dan mendapat sokongan daripada orang Melayu yang menentang Malayan Union dengan kuat dan hebat manakala orang bukan Melayu yang berada di Tanah Melayu pula tidak menyokong Malayan Union.

E.E. Dato' Onn bin Jaafar Ha~EhwaI Dalam Negeri b. Seramai sembilan ahli yang telah dilantik dalam Majlis tersebut dan telah diberikan tanggunjawab untuk menjalankan tugas-tugas di beberapa jabatan kerajaan dan ahli yang telah menjalankan kewajipan ini telah dianggap sebagai `menteri’ yang menjalankan tugas pentadbiran negara dan sebagainya. Dato'.N. Thuraisingham Pelajaran d. Mustafa Albakri Hassan Perhubungan Industri dan Masyarakat h. British telah memperkenalkan Sistem Ahli (Member System) dalam Majlis Perundangan Persekutuan pada bulan April 1951.tersebut.C. Ismail Abdul Rahman Hasil Bumi [Sumber Alam]* g. Lee Tiang Keng Kesihatan c. Pegawai Eksekutif yang akan mentadbir negeri-negeri Melayu ialah Menteri Besar. Sebagai satu langkah ke arah mempunyai kerajaan dan pentadbiran yang bersendiri tanpa dikongkong oleh mana-mana pihak. Majlis negeri juga berfungsi untuk meluluskan undang-undang yang berkaitan dengan agama Islam dan istiadat Melayu. . Perlembagaan tersebut juga akan mengandungi sebuah Majlis Raja-raja Melayu yang akan menasihatkan Pesuruhjaya Tinggi. Menon Pos dan Telekom Mereka adalah warganegara Tanah Melayu yang awal dilatih menjalankan tugas bertaraf menteri yang dilantik oleh kerajaan British sehinggalah pilihanraya Majlis Perundangan Persekutuan diadakan pada tahun 1955. V. Lee Pengangkutan f.S. manakala di setiap negeri akan ditubuhkan Majlis Negeri. Kerajaan Persekutuan akan ditadbir oleh seorang Pesuruhjaya Tinggi British yang dilantik oleh kerajaan British. Kolonel H. Dr. pembentukan sebuah Majlis Perundangan Persekutuan yang mengandungi 75 peruntukan dan sebuah Majlis Mesyuarat Kerja. Perumahan dan Perancang Bandar e.M. Antara mereka ialah: a. Dr. Rang undang-undang yang diluluskan perlu mendapat perkenan daripada Raja. Dato' Nik Ahmad Kamil Kerajaan Tcmpatan. Tujuan sistem ahli ini untuk melatih penduduk Tanah Melayu ke arah berkerajaan sendiri.

Pada tahun 1955 . Tunku Abdul Rahman telah berangkat ke London untuk berunding dengan kerajaan Inggeris tentang kemerdekaan Tanah Melayu. kerajaan British akhirnya bersetuju memberikan kemerdekaan kepada Persekutuan Tanah Melayu pada 31 Ogos 1957. .Selepas diperkenalkan Sistem Ahli. Baki kerusi dimenangi oleh PAS. merangkap Menteri HalEhwal Dalam Negeri. Rombongan tersebut terdiri daripada 4 orang wakil parti Perikatan. Namun. Pada bulan Januari 1956. Pegawai-pegawai Inggeris masih lagi menguasai pemerintahan Tanah Melayu. 3 dari MCA dan 1 dari MIC. Kabinet Perikatan terdiri daripada 10 orang menteri dari UMNO. 4 orang wakil Raja-raja Melayu dan wakil-wakil kerajaan Inggeris di Tanah Melayu. Selain itu kemerdekaan Tanah Melayu juga hendaklah diperolehi dalam masa dua tahun selepas pilihanraya tersebut. Pilihanraya pertama diadakan pada tahun 1951 ialah Pilihanraya Perbandaran Pulau Pinang.pilihanraya Umum pertama diadakan. kemerdekaan sepenuhnya belum lagi tercapai. Pada tahun 1952 Pilihanraya Majlis Bandaran Kuala Lumpur diadakan . W akil-wakil Perikatan dan Rajaraja Melayu telah mencapai persefahaman sebelum mereka tiba di London. Dengan kemenangan ini. Impian penduduk juga ialah tidak mahu lagi duduk lagi di bawah pemerintahan penjajah British. Persekutuan tersebut akan menjadi ahli Komanwel dan berasaskan prinsip demokrasi berparlimen. Parti Perikatan memenangi 9 daripada 12 kerusi.MIC sertai Perikatan memenangi 51 daripada 52 kerusi. persetujuan telah dicapai iaitu melaksanakan penubuhan segera Persekutuan Tanah Melayu berpemerintahan sendiri dan kemerdekaan yang sepenuhnya. Parti Perikatan telah memperolehi kesempatan secara langsung untuk memainkan peranan membentuk sebuah kabinet dengan diketuai oleh Tunku Abdul Rahman Putra sebagai Ketua Menteri yang pertama. Perkara yang menjadi impian rakyat Tanah Melayu setelah Perikatan memenangi 51 daripada 52 kerusi yang dipertandingkan ialah kemerdekaan Tanah Melayu hendaklah diperolehi dengan saluran perlembagaan. British memperkenalkan pula sistem pilihan raya sebagai latihan bagi demokrasi berparlimen. Hasil perundingan London. Dalam rundingan yang berlangsung dari 18 Januari hingga 6 Februari 1956.UMNO & MCA bergabung jadi Parti Perikatan.

Suruhanjaya Reid telah mengumumkan satu Rang Perlembagaan bagi Persekutuan Tanah Melayu yang merdeka pada bulan Februari 1957. Abdul Hamid. En.Persidangan di London juga mempersetujui tentang pembentukan sebuah suruhanjaya untuk menggubal perlembagaan baru bagi Tanah Melayu yang berdaulat dan merdeka. pertubuhan dan orang ramai. B. mengadakan majlis mesyuarat dwi-dewan dan mempunyai Kerajaan Persekutuan yang kuat. Suruhanjaya ini turut dianggotai oleh Sir Ivor Jennings. dalam bulan Mac 1956. Pengisytiharan kemerdekaan Tanah Melayu dan penurunan bendera Union Jack telah dilangsungkan di Padang Kelab Selangor pada . Suruhanjaya ini juga diminta menjamin kedudukan istimewa orang Melayu dan hak-hak yang sah kaum-kaum lain. Malik dan En. Memorandum yang dike mukakan merupakan memorandum yang bersifat tolak ansur. satu Suruhanjaya Perlembagaan yang dipengerusikan oleh Lord Reid telah dibentuk. Antara 131 memorandum yang bertulis. Suruhanjaya ini telah menerima 131 memorandum yang dike mukakan oleh parti-parti politik. Suruhanjaya ini berfungsi untuk mengesyorkan satu Perlembagaan Persekutuan berdasarkan demokrasi berparlimen. Suruhanjaya ini telah berjaya merangka sebuah perlembagaan bagi Tanah Melayu berdasarkan tinjauan dan memorandum yang dikemukakan oleh pelbagai pihak sama ada dari parti politik. MCA dan MIC telah bersetuju untuk menerima kedudukan istimewa orang Melayu dan Bahasa Melayu dijadikan Bahasa Kebangsaan dan bahasa rasmi. Hasilnya. UMNO telah bersetuju menerima prinsip jus soli iaitu pemberian kewarganegaraan bagi mereka yang dilahirkan selepas kemerdekaan dan bersetuju supaya kelayakan-kelayakan yang lebih longgar diberikan kepada orang bukan Melayu yang dilahirkan sebelum merdeka. Rang Perlembagaan ini telah dikaji semula oleh sebuah Jwatankuasa Kerja (Working Commitee) yang terdiri daripada 11 orang. Syor Suruhanjaya ini dibuat dengan mengambil kira dan menjamin kedudukan serta martabat semua sultan sebagai pemerintah berperlembagaan di negeri masing-masing. pertubuhan dan orang perseorangan. Dalam masa setahun dari tarikh pembentukannya. dua daripadanya telah dikemukakan oleh Raja-raja Melayu dan parti Perikatan. Sir William Mckell. Rang Perlembagaan yang dipinda telah diluluskan oleh Majlis Perudangan Persekutuan pada 15 Ogos 1957 dan berkuatkuasa pada 27 Ogos 1957.

Tunku Abdul Rahman telah dilantik menjadi Perdana Menteri yang pertama dan anggota-anggota Jemaah Menteri Perse kutuan Tanah Melayu turut diumumkan.31 Ogos 1957. Dalam tahun 1957 juga. Almarhum Tuanku Abdul Rahman telah dilantik sebagai Yang di-Pertuan Agong pertama. . Pada hari berkenaan. Sementara itu. Tanah Melayu telah diterima menjadi anggota Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu yang ke-82. Yang di-Pertuan Besar Negeri Sembilan.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful