You are on page 1of 3

Pengacuan suntikan (injection molding) Dalam bidang pembuatan pengacuan suntik menggunakan kedua – dua jenis plastic iaitu

plastic thermo dan plastic thermoset. Plastic yang cair disuntik pada tekanan tinggi kedalam acuan yang akan mensongsangkan (inverse) plastic tersebut mengikut bentuk produk. Selepas produk direkabentuk oleh jurutera rekabentuk, acuan akan dibuat oleh pembuat acuan (moldmaker) daripada logam, biasanya daripada aluminium atau besi dengan menggunakan mesin pembuatan. Mengikut piawaian terdapat dua plat yang digunakan iaitu ‘core’ dan ‘cavity’ yang digunakan dalam acuan utama dan terdapat 5 bahagian yang berlainan yang dikenali sebagai ‘family mold’.

Bahan Plastik thermo yang paling biasa digunakan adalah polystyrene (kerana kos yang rendah, kekuatan yang lebih rendah dan lebih panjang jangka hayat penggunaanya berbanding bahan lain), ABS atau acrylonitrile butadiene styrene (ko-polimer atau campuran bahan plastic kepada perumah alatan elektronik), nylon (tahan pada tindakan haba, bahan kimia, kuat dan fleksible), polypropylene (kekuatan yang tinggi dan fleksible – biasanya digunakan untuk membuat bekas plastik (container), polyethtylene dan polyvinyl chloride (PVC) yang biasanya digunakan dalam proses penyemperitan untuk membuat saluran paip, frame tingkap dan sebagainya. Pengacuan suntikan juga menggunakan bahan seperti aluminium atau loyang. Takat cair (melting point) logam ini jauh lebih tinggi berbanding plastik. Bagi menjimatkan kos, penggunaan acuan pasir digunakan untuk membuat komponen – komponen kecil.

Peralatan Mesin pengacuan suntikan juga dikenali mesin tekan (presses machine) yang akan memegang acuan sementara komponen siap dibentuk. Tekanan diukur mengikut jumlah tan yang digunakan pencengkam untuk mencengkam bahan kerja pada sesuatu mesin. Tekanan ini sentiasa berterusan semasa acuan ditutup sehingga proses suntikan. Biasanya jumlah tekanan boleh mencapai kurang dari 5000 hingga 6000 tan dimana penggunaannya mengikut produk yang ingin dihasilkan.

Acuan Acuan merupakan ‘term’ yang biasa digunakan dalam proses pembuatan plastik pengacuan suntik. Pada amnya, pembuatan yang menggunakan acuan memerlukan kos yang tinggi dan

Berilium copper merupakan acuan yang digunakan dalam proses yang melibatkan penggunaan haba yang tinggi selain dari aloi berpretasi tinggi seperti ‘moldmax’ dan ‘ampcoloy’ yang juga dicipta untuk tujuan yang sama. kekerasan logam meningkat kepada skala 50-60 melalui ujian kekerasan Rockwell.aluminium dan aloi berilium-tembaga.rawatan haba. Logam yang dikeraskan biasanya berskala 38-45 melalui ujian kekerasan Rockwell. Logam yang dirawat haba akan dimesin terlebih dahulu sebelum dirawat haba kerana untuk memanjangkan jangka hayat penggunaan logam. pra. Acuan yang diperbuat dari logam pre-rawatan haba jarang digunakan kerana hanya digunakan dalam industri yang membuat komponen yang bersaiz besar. Acuan biasanya dibuat menggunakan logam yang dirawat haba. Biasanya selepas dirawat haba. Contoh mesin dan spesifikasi . Acuan aluminium juga digunakan dalam bidang pembuatan dan kos penyediaannya juga lebih rendah dan penggunaannya dapat digunakan untuk membuat pelbagai jenis komponen dalam jumlah yang banyak.biasanya digunakan oleh ‘mass production’ yang membuat beribu – ribu komponen pada masa yang singkat. Pilihan untuk membuat acuan adalah berdasarkan sumber keewangan kerana acuan daripada logam biasanya memerlukan kos yang tinggi tetapi mempunyai jangka hayat yang lebih panjang walaupun kos permulaan yang diperlukan tinggi tetapi ianya berbaloi kerana bilangan produk yang dapat dihasilkan banyak sebelum acuan ditukar.

Produk .