3. Poluanti organici 3.3.

Petrolul:
În cantităţi mici este biodegradabil

Surse de poluare: extractie, trasnport, deversari “accidentale” Oxigen hν

Ecosistem marin COV (24…48 ore)

Înainte de accident Τ

Oxigen

hν ,

Pata de petrol Dizolvare În primele 48 de ore

Ecosistem marin Oxigen hν , Τ

Pata de petrol Dispersare Emulsionare După 48 de ore

Ecosistem marin

Accidente ecologice majore 1978 naufragierea petrolierului Amoco Cadiz pe coastele Marii Britanii 1989 naufragierea tancului Prince William Sound în apropiere de Alasca 1999 naufragierea vasului Erika lângă coasta franceză 1979 explozia platformei IXTOC I în Golful Campeche 1992-1999 deversările masive din timpul celor opt ani de război între Iran şi Irak 2000, 2002, deversari masive ale conducetlor de extractie in Războiul din Golf. TOP 10 Cele mai costisitoare accidente din istorie 10. Titanic – 150 milioane dolari 9. Autotren versus pod – 358 milioane dolari 8. Coliziunea feroviara a companiei Metrolink – 500 milioane dolari

Scurgerile de petrol de pe Prestige – 12 miliarde dolari 2. dupa cum a anuntat Delegatia guvernului central al acestei provincii.4 miliarde dolari 4. in timpul unei furtuni. asteptandu-se ca aceasta sa adaposteasca vasul in port. Cele cinci remorchere pozitionate in jurul sau pregatite pentru o asemenea situatie urmeaza sa tracteze resturile vasului desi. Vasul era tras in larg de un remorcher chinez.7. Dupa ce petrolierul Prestige s-a despicat in doua Cel mai mare dezastru ecologic din lume ameninta nord-vestul Spaniei Operatiuni disperate de salvare sunt in curs. Cernobil – 200 miliarde dolari 3. capitanul a solicitat ajutorul echipei de salvare a pazei de coasta spaniole. Explozia navei spatiale Challenger – 5. cand unul dintre cele 12 rezervoare de la bordul sau s-a aprins. Exxon Valdez – 2. Spania.4 miliarde dolari 6. potrivit televiziunii publice spaniole.5 miliarde dolari 5. inchiriat de o companie olandeza de salvare. la 253 kilometri in largul coastelor Galiciei (nord-vestul Spaniei).5 miliarde dolari 3. in incercarea de a se evita cel mai mare dezastru ecologic din lume dupa ce. barja de petrol Prestige transporta 77. presiunile autoritatilor locale lau fortat pe acesta sa indeparteze Prestige de coasta. furtuna a rupt barja in doua. .000 tone de petrol in apropiere de Galicia. In cele din urma. In ciua eforturilor capitanului. sarcina este complicata din cauza timpului nefavorabil. Temandu-se ca nava s-ar putea scufunda. Bombardierul B-2 – 1. ducand la deversarea a peste 70 milioane litri de petrol in mare. Operatiunile de curatare s-au ridicat la valoarea de 12 miliarde de dolari. Scurgerile de petrol de pe Prestige – 12 miliarde dolari Pe 13 noiembrie 2002. A incercat apoi sa obtina ajutorul autoritatilor franceze si portugheze. O alta problema majora este gasirea unui port. ieri dimineata. Platforma petroliera Piper Alpha – 3. De Da. petrolierul Prestige s-a scindat in doua. Nava spatiala Columbia – 13 miliarde dolari 1. dar si acestea au ordonat indepartarea vasului de tarmurile lor.

fiind nevoie sa fie curatate "la fel ca in cazul Erika. una spaniola. in largul Bretaniei. In rezervoarele petrolierului se afla 77. Eric Vindimian. deja. "Vascos. cand Exxon Valdez a poluat Alaska. in 1999. recomanda voluntarilor sa fie foarte prudenti. trecerea printr-o zona dificila si transportarea unui produs similar. Pescuitul a fost interzis pe termen nedefinit de-a lungul coastelor Galiciei. supravegheaza manevrele. constata directorul CEDRE: acelasi vas vechi. Acesta a fost considerat pana in prezent cel mai grav dezastru ecologic produs vreodata pe glob. conchide Michel Girin. Sute de mii de pasari de mare. plajele Galiciei. "Ei trebuie sa poarte obligatoriu manusi cand manipuleaza aceste hidrocarburi cancerigene". precum si 22 de balene au pierit din cauza poluarii. ca aceasta catastrofa ecologica este de doua ori mai mare si decat cea produsa in 1989. ca delfini. cosmarul a devenit realitate. construit in 1976. greu de pompat": titeiul scurs de la bordul petrolierului Prestige.000 de tone au invadat. a avertizat el. afirma Michel Girin. iar unele plaje din Alaska sunt inca poluate. 1. Mareea neagra a lovit unul dintre cele mai sensibile ecosisteme maritime de pe coasta Spaniei. "Lupta impotriva mareei negre va fi lunga si dificila".000 de ambarcatiuni si 100 de avioane si elicoptere. alta portugheza. vulturi plesuvi si alte specii rare.1 miliarde de dolari. prost intretinut. in urma scindarii vasului mari cantitati de petrol scapand din rezervoare ceea ce echivaleaza cu "doua dezastre si jumatate" de tip Erika. incendiat sau cargoul pompat intr-un alt petrolier. comparativ cu cele 20. precum si pasari. director pentru accidente industriale si riscuri la adresa mediului (INERIS). In viziunea sa. cu galeata si chiar cu mainile". "Pentru noi este o reeditare a dezastrului din 1999". Intre 4 si 8. crustacei si unul dintre cele mai bogate .000 de lucratori.000 de tone de titei deosebit de vascos. totodata.avand in vedere ca autoritatile spaniole. Doua fregate. Cheltuielile s-au ridicat la 2. La operatiunile de curatare au luat parte 10. franceze si portugheze refuza sa primeasca epava de teama poluarii. Intre autoritatile spaniole si portugheze a izbucnit o cearta pe tema responsabilitatii asupra vasului si dezbateri aprinse daca acesta nu trebuia scufundat. peste. la fel ca in cazul unui alt mare dezastru ecologic in care a fost implicat petrolierul Erika. director al Centrului francez specializat in mareea neagra (CEDRE).000 de tone deversate in decembrie 1999 de Erika. Expertii estimeaza. va fi dificil de tratat cu atat mai mult cu cat cantitatile sunt "de doua ori si jumatate mai mari" decat atunci. afectand mamifere.

000 de tone de petrol care au poluat 1. . scurgerea unui milion de tone de petrol in Golful Mexic. antrenand scurgerea a 70. un milion de tone de petrol se scurg din rezervoarele . naufragiul petrolierului liberian provoaca deversarea a 230. Linia de coasta dintre Cape Finisterre si La Coruna. provoaca o imensa maree neagra si un dezastru ecologic. crabi. transmisa de Comisia Europeana. "Un mare numar de state membre ale UE au pus la dispozitie nave si echipamente.Maree neagra in golful Persic: ianuarie 1991. toate sunt amenintate cu pieirea. . deosebit de importanti pentru economia locala. cat si autoritatile spaniole si populatia civila sunt deosebit de ingrijorate de dezastrul ecologic produs pe coastele Galiciei si incearca sa-i de limiteze maree amploarea. negre Catastrofe majore produse . Scoici. Margot Wallstroem. raspunzand astfel cererii Spaniei. Regiunea este foarte bogata si in crustacee.Amoco Cadiz: 16 martie 1978.Golful Mexic: 3 iunie 1979. adaposteste una dintre cele mai mari si rare populatii de pasari de mare. inclusiv 11 specii de rechini traiesc in regiune alaturi de mai multe specii de delfini. Peste 90 de specii de peste.700 km de coaste petrolierelor aflate in in rada. .Exxon Valdez: 24 martie 1989. Ea a mai declarat ca atat Comisia. din cauza nenumaratelor epave. . petrolierul grec s-a sfaramat in doua dupa ce s-a lovit de o stanca la intrarea in portul spaniol La Coruna.recifuri de corali din Europa.000 de tone de petrol.000 de tone de petrol care au poluat 200 de km de coasta in Galicia. a afirmat purtatoarea de cuvant a CE. Un vas francez se afla deja la fata locului. poluand 320 de km de coasta in nord-vestul Frantei. stridii si caracatite. petrolierul american esuat in stramtoarea Prince William din Alaska soldat cu deversarea a 45. cunoscuta si sub denumirea "Coasta mortii". sudul 560 de peninsulei km de coasta Alaska. dupa explozia unei platforme petroliere Ixtox Uno. cum sunt cormoranii. petrolierul liberian naufragiaza pe coasta de sud a Tarii . poluati. un altul olandez va sosi in scurt timp".Aegean Sea: 3 decembrie 1992. Zeci de tari europene s-au oferit sa ajute la recuperarea petrolului scurs din rezervoarele petrolierului Prestige.Sea Empress: 16 februarie 1996.

ieri dimineata.000 de tone de petrol invadeaza plajele provocand distrugerea mediului si moartea a zeci de mii de pasari. Rajoy care a vizitat. Poluarea cu petrol a oceanelor a atins proportii critice şi frecventa şi scara manifestarilor a crescut rapid. cu exceptia celor produse in momentul ruperii petrolierului. iar eforturile nu vor stavili tendinta de creştere a poluarii.000 de tone se adauga celor 4. 20. incepand de miercurea trecuta.Galilor. Compuşii fenolici şi aromatici au actiune toxica asupra vietuitoarelor acvatice. Setea crescânda de petrol determina o larga toleranta fata de poluarea produsa de prelucrarea şi consumul lui. a declarat vicepresedintele guvernului spaniol Mariano Rajoy. ea nu va constitui în urmatoarele decenii un argument în favoarea limitarii consumului. Aşadar poluarea cu petrol da o lovitura puternica nu numai echilibrului marin. de coasta in dreptul portului Vigo”. de Prestige. Epava "se afla in acest moment in apele internationale". În prezent hidrocarburile reprezinta întradevar principalii agenti poluanti ai marilor. zonele sinistrate de pe litoralul galician. scindata in doua. Asimilatia clorofiliana şi respiratia organismelor sunt împiedicate. concentrate în organismul animalelor acvatice comestibile. ajung în alimentatia omului. formând o pelicula superficiala (întrucât au densitatea mai mica decât a apei) care împiedica difuzarea oxigenului în apa. care produce circa 70% din oxigenul atmosferic. 147.. oceanul are "o adancime de 3. Hidrocarburile cancerigene (3-4 benzopiren).000 de tone deversate. algele şi planctonul înceteaza sa prolifereze. In acel loc. petrolierul se desface in doua inainte de a se scufunda in largul Penmarc (nord-vestul Frantei). El a dat asigurari ca nu s-au inregistrat scurgeri suplimentare de petrol.500 de metri". Cea de-a doua scurgere evaluata la 6.000 de tone de petrol poluand 400 de km din litoralul francez. "si este pe cale sa se scufunde la circa 270 de km. Ca urmare se îngreuneaza fotosinteza fitoplanctonului. Fiind rezistente la actiunea bacteriilor. Aliment de baza al vietii marine. ci şi sanatatii omului. se afla inca la suprafata apei. persista timp îndelungat în regiunile infectate. a indicat ca prova petrolierului. a mai spus el.Erika: 12 decembrie 1999. Poluarea determinata de extractie şi transport vizeaza în deosebi mediul marin. Petrolierul liberian Prestige s-a scufundat ieri in largul coastei spaniole a Galiciei. .

mor mai multe animale si pasari decât în momentul în care se produc catastrofele ecologice. efectele grave survenite în rândul adultilor fiind justificate prin faptul ca acestia au fost expusi contaminarii o perioada mai lunga dupa deversare. provocate de scurgerea petrolului din vasele avariate. Ecosistemele marine. care traiesc la suprafata apei. Un litru de petrol. principalele consecinte ale infestarii cu petrol facându-se simtite prin disfunctiile organelor vitale ale pasarilor. maresc efectele poluarii si nici nu pot fi împrastiati uniform pe suprafetele afectate de deversarile accidentale de petrol. formeaza o pata a carei marime poate atinge dimensiunile unei jumatati . La 17 luni dupa accidentul ecologic. Ei au masurat 16 concentratii de hidrocarburi din tesuturile pasarilor. deocamdata. O cunoastere mai buna a impactului pe termen lung a deversarilor de petrol poate aduce un avantaj major în gestionarea si combaterea efectelor asupra mediului si vietii marine. rinichi si ficat. denumite solventi. unei duble poluari. ecosistemele marine sunt expuse. pe care le-au comparat ulterior cu rezultatele testelor care au fost efectuate pe colonii de pescarusi care nu au fost supusi dezastrului. poluate dublu Pentru a curata apele de petrolul deversat în urma accidentelor. nu poate sterge definitiv urmele catastrofei. au fost obtinute rezultate îngrijoratoare. care sunt împrastiate din elicopter pe suprafetele afectate. în timp. exista prea putine cercetari asupra expunerii mediului înconjurator la poluarea cu petrol. Aceasta operatiune. Petrolul deversat contine hidrocarburi. În consecinta. petrolul poate fi recuperat din apa prin pompare si restocat. în rândul pasarilor adulte. Hidrocarburile pot afecta însa în întregime componenta lanturilor trofice. Acesti solventi sunt destinati spalarii apelor. specialistii apeleaza tot la substante chimice. De cele mai multe ori. Unele studii au demonstrat faptul ca. Asupra alimentatiei nu a fost sesizat niciun efect. odata ajuns pe suprafata apei. daca nu este împiedicata de furtuna. Testele biochimice au relevat leziuni ale organelor interne vitale. astfel. care au fost expuse deversarii de petrol în anul 2002. Cercetatorii spanioli au efectuat teste biochimice asupra pescarusilor care traiesc pe malurile din Galicia. Oamenii de stiinta sustin ca. dar.Poluarea cu petrol afecteaza în mod deosebit specii ca pasarile mari si mamiferele acvatice. care sunt substante poluante ce afecteaza si pe termen lung comunitatile marine. la rândul lor. când a naufragiat nava “Prestige”. Puii au fost afectati într-o mai mica masura. Daca pompele aflate pe vas sunt în stare de functionare si exista rezervoare neavariate. prima masura care poate fi luata este izolarea zonei cu ajutorul ambarcatiunilor de salvare.

Cu toate ca numerosi compusi ai petrolului sunt în mare parte biodegradabili.dintr-un teren de fotbal. pot degrada în mod natural compusii petrolului. exista totusi elemente chimice. ce intra în componenta acestui combustibil. în functie de cantitatea de combustibil deversata. printre care cea mai importanta este biodegradarea. Odata deversate în mare. Bacterii care înlatura petrolul deversat O echipa de cercetatori de la Institutul de Cercetari Stiintifice din Spania a descoperit ca anumite bacterii de pe coasta Galitiei sunt capabile sa elimine în mod natural petrolul deversat în timpul naufragiilor. Expertii în domeniu au observat ca aceste vietuitoare minuscule. care sunt dificil de eliminat. aflate în ecosistemul marin. . hidrocarburile suporta diverse transformari. Grosimea acestor pete este variabila.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful