Семинарска по ,, Структури и институции на ЕУ

Тема: Лисабонски договор

1. Вовед
Европската Унија (ЕУ) е наднационална и меѓувладина унија (заедница) на
27 демократски земји-членки. Европската Унија е најголемата конфедерација
на независни држави во светот, (no nikoga{ strikno definirana kako
kofederacija ili federacija) основана под ова име во 1992 со Договорот за
Европска Унија (Мастришкиот договор). Усвојувањето на Спогодбата за
формирање

на

Европска

унија

е

договорено

на

конференцијата

во

Холандскиот град Мастрихт, во Декември 1991год. Спогодбата е потпишана
во февруари 1992год, а стапува во сила 1993година. Сепак, многу аспекти
од Унијата постоеја и пред оваа година преку серија на претходни договори,
кои датираат од 1951.Активностите на ЕУ ги покриваат сите области на
јавната политика, од здравството и економската политика до надворешната
политика и одбраната. Сепак, опсегот на нејзините овластувања многу се
разликува во зависност од дадената област. Во зависност од областа за која
станува збор, ЕУ може да претставува:

федерација (на пример, во монетарните работи, во аграрната,
трговската и еколошката политика);

конфедерација (на пример, во социјалната и економската политика,
заштитата на потрошувачите, внатрешните работи);

меѓународна организација (на пример, во надворешните работи).

Најважни институции на ЕУ се Советот на Европската Унија, Европската
комисија, Европскиот парламент и Европскиот суд на правдата. Денешната
Европска Унија е составена од три посебни ентитети, односно столбови на
ЕУ :
1. Европска заедница, како прв столб
2. Заедничка надворешна и безбедносна политика, како втор столб, и
3. Правда и внатрешни работи, како трет столб.
Со иницирањето на т.н. Европски Устав во 2004 година, меѓудругото,
беше предложена единствена структура на Унијата со претопување на трите
столба во единствен ентитет.

1

o • Домаќин на сите самити на Европскиот совет (од 2004).. o Седиште на Европската комисија и на Советот на Европската Унија. Лисабонската спогодба е една од најзначајните спогодби во историјата на Европската унија.се смета за de facto главен град на ЕУ. Лисабонската Спогодба и долгиот пат до нејзино стапување во сила. Луксембург o Седиште на Европскиот суд на правдата и на Секретаријатот на Европскиот парламент. Белгија . Оваа спогодба е склушена во Лисабон вна 13 Декември 2007 година . o Седиште на состаноците на комитетите и на мини-сесиите на Европскиот парламент. Холандија o Седиште на Европол. Хаг. Структури и институции на ЕУ Тема: Лисабонски договор . Локации на институции во ЕУ. o • Франкфурт. 3. Стразбур. 2. Германија o • Седиште на Европската инвестициска банка.Семинарска по . Седиште на Европската централна банка. • Луксембург сити. Франција o Седиште на Европскиот парламент и на неговиот 12-неделни пленарни сесии секоја година. ЕУ нема официјален главен град и нејзините институции се лоцирани во неколку европски градови: • Брисел. а е влезена во сила на 1ви Декември 2009 година по 2 .

.те 2009год..без кои како што се вели во Брисел.во голем број случаи воопшто не знаеле што содржи европскиот документ и што тој воопшто претставува. Секој обид во вакви услови Ирците да се убедуваат да се појават на еден повторно организиран референдум. Во Полска по тридневни интензивни дијалози. Според податоци од МИА . претседателот и премиерот на Полска успеаја да се договорат европската спогодба од Лисабон да биде ратификувана во полскиот парламент со што Полскиот државен врв постигна договор за ратификација на Спогодбата од Лисабон. а сега откако е исполнето неговото поранешно барање. Ирското "не" на референдумот. Со лисабонската спогодба се регулираат долго одлаганите институционални рефрорми во Унијата. објаснувајќи дека овој .евроскептичен. повикувајки се на публикуваните податоци од едно истражување што го изврши владата во Даблин. кои беа протерани 3 . Клаус одбива да ја потпише спогодбата. барајќи за Чешка да не важи повелбата за основните права. Процесот на ратификација траеше речиси две години. европски политичар продолжува и понатаму да се инаети и да поставува постојано нови услови. Истражуванјето на владата на Ирска открива дека лугето кои ја отфрлија Лисабонската спогодба.. е последица на неинформираноста на тамошните гласачи. Структури и институции на ЕУ Тема: Лисабонски договор на 17 декември ратификација на сите земји што се членки во ЕУ.не е можно натамошно одржување на процесот на проширување на ЕУ. Во Ирска се одржаа два референдума. постави нов услов. иако таа е веќе усвоена во ческиот парламент.тврди Тајмс. повелебата им овозможува на судетските Германци. Но слични проблеми се јавија и во неколку други држави како во Полска и Чешка. што е дел од Лисабонската спогодба. по ратификација на Унгарија. па потоа тој да го стави потписот на одлуката на парламентот во Прага. организиран за прифаќање на спогодбата на Европската Унија од Лисабон. Прво инсистираше овој документ на Европската Унија прво да го ратификуваат Ирска и Полска. Според претседателот Клаус.Семинарска по . Чешкиот претседател Вацлав Клаус последната пречка за стапувањето во сила на Лисабонската спогодба.ке бара многу повеке време од она што ЕУ првично го предвидуваше и од она што другите 26 земји членки сакаат да го толерираат. Значи на првиот реферндум Ирска не ја подржа Лисабонската спогодба додека вториот референдум беше успешен..

изјави Меркел пред Бундестагот. да бараат враќање на имотот на нивните предци. Лисабонскиот договор го одобри Горниот дом на британскиот Парламент. а да велите „Да“ на проширувањето на ЕУ“. Таа истакна дека државите. Според горе кажаното може да се каже дека интензивните подготовки за усвојување 4 . при што нема да се измени текстот на документот до тој степен за да мора одново да се ратификува во другите 26 членки на ЕУ. Сепак одредени држави како Британија и Полска. со што Велика Британија стана првата земја која го прифати откако тој беше отфрлен на ирскиот референдум. не е точно. додаде тој. Во меѓувреме правните експерти ја испитуваа можноста во спогодбата од Лисабон да се внесе одредбата со која ќе се каже дека текстот на повелебата не се однесува на Чешка.Семинарска по . На истиот самит забележана е изјавата на францускиот претседател Никола Саркози: . т. Договорот од Ница не е доволен“. На самитот во Брисел Германската канцеларка Ангела Меркел побара од Берлин и од сите земји. Чешката Влада објаснува дека тоа што го тврди претседателот. но кога се работи за развојот на институциите треба сите да се едногласни. „Не може да и речете „Не“ на спогодбата..е. истакна тој по завршувањето на првиот ден од самитот на шефови на држави и влади на ЕУ во Брисел. затоа што „Европа на две брзини е нешто неприфатливо за институциите“.. чии што членови го одбија предлогот на конзервативците за запирање на ратификацијата поради ирското одбивање. долниот дом на германскиот Парламент.„Имаме потреба од Лисабонскиот договор.членки на ЕУ да го одобрат Договорот од Лисабон. ставија резерви на одредени одредби од Лисабонската спогодба. Структури и институции на ЕУ Тема: Лисабонски договор од Чешка по завршувањето на втората светска војна. се одложи примената на овие одредби во двете земји..ЕУ нема да прифати ниту една нова членка се додека не стапи на сила реформаторскиот Лисабонски договор. На самитот во Брисел Британскиот Парламент го ратификува Лисабонскиот договор..членки на ЕУ можат да решат дали да учествуваат или не во нешто. „Без Лисабонскиот договор нема да има проширување“. а правниците објаснуваат дека повелбата за основните права не им дава такви права на родните на протераните Германци од судетската област. Во германија пак ратификацијата на Спогодбата од Лисабон беше оспорена пред германскиот Уставен суд кој утврди дека ратификацијата на Лисабонската спогодба е во согласност со Уставот.

на која поврторно е е дискутирано за Лисабонската спогодба... Велика Британија имаа многубројни забелешки околу самата содржина на Спогодбата.. која е извлечена од дебатата за иднината на Европа која траеше со години. Мегувладина конференција. кои се анекси на Лисабонскиот договор. и дека е неопходно донесување на нова Спогодба по неуспешниот проект за усвојување на Уставот. продолжија дискусиите околу истата така што Полска. Додека принципот на супсидијарност беше воспоставен во претходните Договори ( Договорите од Мастрихт.1997 ). е одржана седница на Европскиот совет каде што е утврден конечниот текст на Спогодбата и на 13 Декември 2007 година е потпишана Спогодбата која го доби своето име Лисабонска спогодба. Улогата на националните законодавства е одлучувачка во тој поглед. Данска.. ова е прв пат на националните парламенти да им биде дадена изразена моќ за да обезбедат дека институциите на ЕУ ќе ги почитуваат принципите и ќе делуваат само во областите каде целите на предложеното дејство не можат да бидат доволно добро постигнати на национално или локално ниво. Каде што работниот назив на Лисабонската Спгодба гласи.Семинарска по . Реформска спогодба. Но и по звршувањето на самитот во брисел и заклучокот дека е веќе . Со овие протоколи. Структури и институции на ЕУ Тема: Лисабонски договор на Спогодбата почнаа на седниците на Европскиот совет одржан во Јуни 2007 година .. По Бриселскиот самит е одржана нова конференција под председателство на Португалија под назив ..морално. во Брисел за време на Германското председателство со Унијата. се обезбедува зајакната позиција на националните законодавци. Потоа во октомври истата год. Примарна цел на Лисабонскиот договор. Цел на Лисабонскиот договор. е да ја зајакне демократската легитимност на Унијата. Лисабонскиот договор им овозможува на националните парламенти на земјите членки директен влез во политичките процеси на Унијата преку Протоколот за улогата на националните парламенти во Европската унија и Протоколот за примената на принципите на супсидијарност и пропорционалност.1992 и Амстердам . донесување на нова спогодба.. 4. Ова е прв 5 .

Или пак солидна замена за истиот кој обезбедува цврста иднина на Унијата.  Земање учество во проценувањето на стратегиите на ЕУ во областа на човековите слободи.  Интерпарламентарна соработка со другите национални парламенти и со Европскиот Парламент..бурни.  Да бидат известени за апликациите за приклучување кон ЕУ. влезе во сила на 1 Декември 2009 година по речиси две години од нејзиното потпишување.  Контрола и надзор на Europol. Лисабонска спогодба Лисабонската спогодба или уште позната како ( Реформски договор ) е меѓународен договор Лисабон. 5... безбедноста и правдата. рекации во смисла дека Спогодбата доведува до централизација во Унијата со што се намалува .. доаѓа до слабеење на 6 .спогодбата потпишан представува 13 Декември дополнувањена 2007 на година во Спогодбата за установување Европска унија и на Спогодбата за Европска Заедница _ подоцна преименувана во .  Вклученост во оценување на активностите на Eurojust. После долгиот пат на ратификација во сите земји членки на ЕУ. Структури и институции на ЕУ Тема: Лисабонски договор пат воопшто Договор на Европската унија да содржи специјални членови кои ја нагласуваат улогата на националните парламенти во ЕУ. Лисабонската спогодба е еден вид на замена на неусовршениот Устав на Унијата.  Обезбедување на согласност со принципот на супсидијарност.Спогодба за функционирање на Европската Унија. Спогодбата од Лисабон доведува до големи реформи во Европската Унија како иституционалната поставеност во унијата како Унија гледана во целина. Националните парламенти можат активно да придонесат за доброто функционирање на Унијата преку следниве модалитети:  Примање на информации и нацрт закони од институциите на ЕУ. За евроскептиците и по стапување на сила на Спогодбата истата е подлежна на .  Земање учество во секоја идна ревизија на Договорот.Семинарска по ..

ги подготвува седниците на Европскиот совет и сл. прием на нови членки. Со {то повелбата за човекови права станува обврзувачка која што содри 55 члена кои се однесуваат на политички. Кој ја координира работата на Европскиот совет. на елиминирање на столб систем и создавањето на долгорочно претседателот на Европскиот Совет. Структури и институции на ЕУ Тема: Лисабонски договор демократијата.е. Спогодбата јасно укажува и на можноста на проширување на Унијата т. на Унијата кој е утврден со Спогодбата од Ница која го утврди максималниот број на можни земји членки на вкупно 27.Семинарска по . Спогодбата воведува и функција на висок представник На Европската унија кој е за надворешни работи и безбедност.речиси презаситеност. а не максималниот број 27 кој е максимум . зголемено учество на Европскиот парламент во законодавниот процес низ продолжена заедничка одлука на владата со Советот на министри. Од 2014 година за една одлука да биде поддржана треба да има 55 проценти од вкупниот број за земји што се членки на Унијата . кој е и подпреседател на Европската комисја и еврокомесар за надворешна политика во Комисијата. Лисабонската спогодба исто така го утврдува и максималниот број на членови во Европскиот парламент на 751. Со Лисабонската Спогодба Европскиот совет станува и официјална институција на Европската Унија.можноста за дејствување на државите што се членки во Унијата. кој председава со Европскиот совет. со мандат од две ипол гогини. односно заедничко одлучување меѓу Европскиот парламент и Советот на Европската унија т... Спогодбата предвидува и формирање и засилување на службата за надворешни работи во областа на надворешната политика. а кои представуваат најмалку 65 проценти од вкупната полулација од унијата. Исто засилување на Европскиот парламент.е. економски.. Истакнатите промените вклучуваат повеќе гласање со квалификувано мнозинство во Советот на министри. и социјални права на дрзавјаните на Европската Унија. при што местата се распоредуваат според големината на земјата каде што максималниот број на пратеници од една земја е 96 а минималниот 6. со што се воведува и функцијата председател на Европската унија. Во прилог на горе споменатите институционални промени Лисабонската спогодба предвидува и голем број на промени на ЕУ за надворешната политика тоа и го зајакнува и ја појаснува развојната 7 .

Evropska komisija. osven kaj Sovetot za nadvore{ni pra{awa. pravda). Sovet. so mandat od 2.Дали so стапувањето во сила на Договорот од Лисабон ќе се избира претседател на ЕУ? ]e se izbira pretsedatel na Evropskiot sovet.Што се случи со Уставот на Европската Унија и во што се разликува со Договорот од Лисабон? Se promeni samoto ime od ustaven dogovor vo reformski dogovor. 5. a ne konsolidiran dogovor).3. 5. Toa se slednive institucii: Evropski parlament. Predhodno be{e zadr`ano rotira~koto pretsedatelstvo na razli~nite konfiguracii na Sovetot (pr.4. 5. Evropski sovet. Evropska centralna banka i Sud na revizorite. Toa zna~i deka ratifikacijata }e mo`e da se izbegne vo pove}eto dr`avi-~lenki. no strukturata i formata na noviot dogovor se mnogu poinakvi (toj e izmenet i dopolnet. а за прв пат ги поставува на хуманитарна помош како специфична надлезност на Европската Комисија. Sud na pravdata na Evropskata unija. Golem del od sodr`inata na nacrt-ustavniot dogovor e prezemen. kako i Evropskata centralna banka. zemjodelstvo.1. na ~ie ~elo stoi Visokiot pretstavnik na Unijata za nadvore{ni pra{awa i za bezbednosna politika.5 godini i pravo na samo u{te eden reizbor.Семинарска по . koja prethodno be{e hibrid me| u institucija i telo na Evropskata zaednica.. Структури и институции на ЕУ Тема: Лисабонски договор политика на Европската Унија. bidej}i stavot na vladite e deka se raboti za tehnikalii. Ottuka se gleda deka Evropskiot sovet e izdignat na nivo na institucija.2.Ќе има ли ЕУ министер за надворешни работи? 8 . 5. a nekoi se i preimenuvani.Кои ќе бидат институциите на ЕУ? Reformskiot dogovor predviduva sedum institucii na EU.

kako {to se pravdata i vnatre{nite raboti.. Iako vo pove}eto oblasti pri donesuvaweto na odlukite }e se koristi kvalifikuvano mnozinstvo.Како ќе изгледа новиот систем на гласање? Noviot sistem na dvojno mnozinstvo vo Sovetot (55% od dr`avite~lenki koi pretstavuvaat 65% od naselenieto na EU) }e vleze vo sila vo 2014 godina. dodeka ednoglasnosta i natamu }e se primenuva kaj nadvore{nata politika. no taa de faкto e minister za nadvore{ni raboti na EU. Evropskiot parlament go izbira pretsedatelot na Evropskata komisija so prosto mnozinstvo. 9 . Za da ne zaglavel dogovorot okolu ova pra{awe. 5. Holandija insistirala na toa nacionalnite parlamenti da dobijat mehanizam za rano predupreduvawe. dano~nata politika i kaj kulturata. Obedinetoto Kralstvo dobi derogacija kaj sudskata i policiskata sorabotka. odnosno site dr` avi-~lenki imaat pravo na veto. odlo`uvaweto do 2017 godina e kompromisna otstapka za Polska. po predlog na Sovetot. Ova lice istovremeno e i potpretsedatel na Evropskata komisija i } e bide odgovorno za nadvore{nite raboti i za buxetot (od pove} e milijardi) zanadvore{ni pra{awa. so koj }e mo`at da mu se sprotivstavat na nacrt-zakonodavstvoto na EU poradi nepo~ituvawe na principot na supsidijarnost. kaj nadvore{nata politika }e prodol`i da se koristi ednoglasnosta. 5. Kvalifikuvanoto mnozinstvo se koristi u{te vo 51 oblast na politikata.Семинарска по . Структури и институции на ЕУ Тема: Лисабонски договор Obedinetoto Kralstvo insistira{e nazivot na ovaa funkcija da bide Visok pretstavnik na Unijata za nadvore{ni pra{awa i za bezbednosna politika. Што предвидува Договорот од Лисабон за националните праламенти и за Европскиот праламент? Postapkata na koodlu~uvawe (Sovetot i Parlamentot) se pro{iruva i vo novi oblasti. Se osnova Slu`ba za nadvore{ni akcii na EU (diplomatski servis). socijalnata sigurnost. so trigodi{en period na tranzicija.6.5. Toj/taa pretsedava so Sovetot za nadvore{ni raboti na EU.

da pristapuva kon me| unarodni organizacii i sl. {to navodno nemalo nikakva zakonska va`nost. vpro~em. Структури и институции на ЕУ Тема: Лисабонски договор Teoretski. 5. 5. himnata.Што ќе стане со Повелбата на ЕУ за основните човекови слободи и права по стапувањето во сила на Договорот од Лисабон? Ovaa povelba stanuva zakonski obvrzuva~ka.8. 5. a Polska nametna unilateralna deklaracija za toa deka Povelbata ne mo` e da vlijae vrz nadle`nosta na nacionalnata vlada da mo`e da ureduva vo oblasta na javniot moral i semejnoto pravo. Evropskite federalisti go smetaat ova za glaven neuspeh. be{e vovedeno evroto i se sozdade [engenskata zona za slobodna trgovija.Дали Европската Унија има меѓународен правен субјективитет? Evropskata unija dobi praven subjektivitet so {to mo`e da stapuva vo pravni odnosi so drugi dr`avi ili me|unarodni organizacii. no se pretpostavuva deka vo realnosta toa nema da zna~i mnogu. da prezema prava i obvrski vo tie odnosi. 5. se otfrleni vo Dogovorot. da sklu~uva me| unarodni dogovori.Што со симболите на ЕУ? Site simboli i upati na dr`avni~kite oznaki.10.Дали е прифатлива зајакнатата соработка во ЕУ по Договорот од Лисабон? Se poddr`uva mo`nosta devet ili pove}e dr` avi-~lenki potesno da sorabotuvaat vo dadena oblast i politika. no tekstot na Povelbata ne vleguva vo Dogovorot.. na primer. Vo Obedinetoto Kralstvo sudovite nema da mo`at da postapuvaat po istata. Na toj na~in. Opasnosta od zajaknatata sorabotka so odreden broj dr`avi e toa {to mo`e da dovede do scenarioto na Evropa od pove}e brzini 10 . mototo itn. kako {to se na primer ustavot. ova treba da vovede konkurencija kaj politi~kite nasoki na Komisijata.7.Семинарска по . znameto.9.

Iako patot na pro{iruvaweto i natamu }e bide kaldrma. zakonski obvrzuva~ki protokol. Sepak.13. Dosega{niot izgovor (kapacitet na EU) ne se spomenuva kako kriterium za ~lenstvo. bidej}i bez prethodna zdelka. sepak otkako }e pomine procesot na ratifikacija }e bide otstraneta edna va`na pre~ka.Дали Договорот од Лисабон предвидува и други заеднички политики? Se voveduvaat novi upati vo odnos na energijata (solidarnost) i potrebata od borba protiv klimatskite promeni. najsre}noto re{enie. 6.. Структури и институции на ЕУ Тема: Лисабонски договор (ili Evropa od koncentri~ni krugovi). Останати придобивки од Договорот во Лисабон 11 . ne se preneseni novi nadle`nosti na nivo na Evropskata unija 5. 5. vo koj{to se naveduva deka vnatre{niot pazar vklu~uva sistem {to obezbeduva neiskrivuvawe na konkurencijata. Generalno. golem broj dr`avi~lenki }e bea staveni vo isku{enie da go blokiraat natamo{noto pro{iruvawe pod izgovor deka instituciite na EU }e bea nemo}ni i disfunkcionalni. mo`ebi.12. Дали политиката на ЕУ за проширување е дел од договорот? Se predviduva deka dr`avite koi pristapuvaat vo ~lenstvo vo EU }e gi promoviraat vrednostite na Unijata. sepak toa ja izbegnuva mo`nosta za sozdavawe na Evropa od najmal zaedni~ki imenitel.11. pri {to mo`e da se slu~i nekoi dr`avi da bidat pointegrirani za razlika od drugi. Iako ova ne e. 5. Noviot ~len 1a od Op{tite odredbi na Dogovorot gi naveduva tie vrednosti. noviot reformski dogovor e povolen za idnite pro{iruvawa na EU. Што со политиката на конкуренција? Dogovorot sodr`i nov. Site prethodni odredbi od oblasta na konkurencijata se zadr` ani.Семинарска по .

. Воспоставени се минимални стандарди кои ги дефинираат делата и казните заодреден број на дела од прекуграничен криминал (тероризам. Лисабонскиот договор ја озаконува Европската полициска канцеларија (Europol) која може да ги подржува акциите на националните полициски сили заедно со адекватната анализа на информациите. Ова значи дека ќе представува заедничка политика спроведувана од Унијата и сите земји членки со цел да се дефинираат правилата и условитеза имиграција. 7. Во поглед на криминалните случаи. сајбер криминал и сл. Договорот исто така ја зајакнува определбата на ЕУ за борба против илегалната имиграција и трговија со луѓе. преку принципот на “взаемно препознавање" (секој правен систем го запознава со своите одлуки правниот систем на другите држави членки и станува валиден и применлив и кај нив). дроги и трговија со оружје. Лисабонскиот договор го воспостави принципот на зголемена правна соработка во цивилните и криминалните прашања. фундаменталните Лисабонскиот принципи на договор гарантира правниот систем дека на државите членки ќе бидат почитувани. 12 . ) за коиодлучуваше Европскиот парламент со кфалификувано мнозинство. Структури и институции на ЕУ Тема: Лисабонски договор Лисабонскиот договор ја зголемува ефикасноста на процесот на донесување на одлуки во во областа на слобода. сексуална експлоатација. безбедност и правда. Овој ембрион на Европска полиција исто така може координира организира и дури да изведува операциии заедно со националните полициски служби. [to }e donese Lisabonskiot dogovor za Ma}edonija. перење пари.Семинарска по .

велат дипломатите. консензусот останува златното правило. следните месеци ветуваат големи промени. Структури и институции на ЕУ Тема: Лисабонски договор Усвојувањето на Лисабонскиот договор нема да донесе промена за Македонија во однос на грчкото вето. за отворањето и затворањето преговарачки поглавија и за приемот на нови земји членки во европскиот клуб. Коцките се чини се редат во корист на Македонија. Поради тоа Македонија не треба да се надева дека ќе може да избегне договор со Грција за спорот околу името. сепак таа може да работи на враќање на изгубените симпатии. досегашната пракса покажува дека се’ додека во една земја има специјален претставник на Хавиер Солана. Сепак доколку се направи сериозен исчекор во спорот за името. Македонија треба да го искористи. Притоа. Zaklu~ok Врза основа на предходно искажаното може да се заклучи дека Лисабонскиот договор представува оптимистичка манифестација на заложбата за понатамошно политичко унифицирае на Унијата и нејзино етаблирање како релевантен субјект на светската политичка сцена. Овој мандат во Македонија го има Ерван Фуере и тој завршува на крајот на март. преговорите не можат да започнат. nовонастанатиот политички ентузијам.. Правилата во ЕУ остануваат истите. Со Лисабонскиот договор ќе биде зајакнато мотото на европската интеграција. односно на Советот. се сретнаа македонскиот и грчкиот премиер. Во Брисел. 8. кој е последниот услов за долгоочекуваните претпристапни преговори. „Единство во различноста“. Дипломатите во Брисел објаснуваат дека досега е невидено една земја со таков претставник да преговара за членство. земјите членки би можеле да го погазат и ова правило и Македонија сепак да го добие датумот за преговори. која ќе произлезе од усвојувањето на Лисабонскиот договор. За старт на претпристапните преговори. Иако не може да избегне договор со Грција. Кога на тоа ќе се додаде позитивната атмосфера.Семинарска по . Со тоа ЕУ ќе ги косолидира 13 .

Со Лисабонскиот договор граѓаните за прв пат ќе бидат во состојба директно да влијаат на формирањето на политиката во Брисел. од чисто економска унија во една политичка унија. Структури и институции на ЕУ Тема: Лисабонски договор својот проект за соработка и интеграција на земјите и луѓето што ќе го привлече вниманието на светот. За прв пат. 11) претставува инструмент на директна демократија во европските политики: доколку повеќе од еден милион граѓани на Европа поддржуваат едно политичко барање со потпишување на петиција. проблематични места во соседството на ЕУ.. Европската Унија ќе стане по демократска и повеќе способна за дејствување. Лисабонскиот договор. промена на климата. Социјалните прашања ќе бидат еднакви со економските цели. меѓународниот тероризам и криминал.Семинарска по . Европската Комисија мора да го стави истото на политичкиот дневен ред. Борбата против сиромаштијата и социјалната исклученост. со Лисабонскиот договор ќе се гаран тира правото на локална самоуправа (член 4). Европскиот договор ја зајакнува ЕУ како внатрешно така и надворешно. Новиот Европски договор претставува крај на реформската дебата која започна во раните 1990-ти. како и забраната за дискриминација ќе станат цели на Европската Унија. „Иницијативата на европските граѓани“ (член. Лисабонскиот договор исто така ја зајакнува социјалната димензија на ЕУ. зголемена економска конкуренција. Лисабонскиот договор ќе ја зајакне улогата на локалните самоуправи и региони во Европа. Лисабонскиот договор е важна етапа на патот кон европското единство. 14 . е решение како замена за Европскиот Устав. Со новиот Европски договор обединувањето на Европа ќе направи голем чекор нанапред. Во дваесет и првиотвек Европа стои пред мноштво нови предизвици: недостатоци на енергија. целосно вработување и еднаквоста помеѓу мажите и жените. Ние ќе доживееме двоен напредок: прво. особено со Кина и Индија. а второ. Самозаштитувањето на културниот идентитет на регионите во ЕУ е исто така една од целите на Лисабонскиот договор. од Европа на држави во Европа на граѓани. како и демографска промена и стареење на континентот во целост.

Трајан Бендевски 15 . KORISTENA LITERATURA „ Право на Европска Унија “.. Структури и институции на ЕУ Тема: Лисабонски договор Со паѓањето на железната завеса и на комунизмот.проф. стана јасно дека ЕУ ќе инкорпорира голем број од новите земји-членки.д-р.Семинарска по .

org.html С О Д Р Ж И Н А 1..pdf http://www.00. Вовед 2. Лисабонска спогодба и долгиот пат до нејзино стапување во сила 4..Фондација институт отворено општество – Македонија http://mk.dw-world.de/dw/article/0.lisbon-treaty.mk/pdf/10%20Vizii%20i%20opcii%20Jo%20Leinen. Цел на Лисабонскиот договор 5.fes.outsidethebeltway.Семинарска по .4854545.wikipedia. Локации на институции во ЕУ 3.com/archives/lisbon_treaty_eu_constitution_by_anothe r_name/ http://www. Структури и институции на ЕУ Тема: Лисабонски договор „Се што сакате да знаете за ЕУ“. Лисабонска спогодба 16 .org/wiki http://www.org/ http://www.

Останати придобивки од договорот во Лисабон 7. Што со политиката на конкуренција? 5.7.8.Што со симболите на ЕУ? 5.9.Заклучок 17 .3.Семинарска по .2. Дали политиката на ЕУ за проширување е дел од договорот? 6.Дали so стапувањето во сила на Договорот од Лисабон ќе се избира претседател на ЕУ? 5.12.5.Кои ќе бидат институциите на ЕУ? 5.1.13.Дали Договорот од Лисабон предвидува и други заеднички политики? 5.Дали е прифатлива зајакнатата соработка во ЕУ по Договорот од Лисабон? 5.Како ќе изгледа новиот систем на гласање? 5.Дали Европската Унија има меѓународен правен субјективитет? 5.4.Што се случи со Уставот на Европската Унија и во што се разликува со Договорот од Лисабон? 5.. Што ќе донесе Лисабонскиот договор за Македонија 8.10.6.11. Што предвидува Договорот од Лисабон за националните праламенти и за Европскиот праламент? 5.Што ќе стане со Повелбата на ЕУ за основните човекови слободи и права по стапувањето во сила на Договорот од Лисабон? 5.Ќе има ли ЕУ министер за надворешни работи? 5. Структури и институции на ЕУ Тема: Лисабонски договор 5.

Семинарска по . Структури и институции на ЕУ Тема: Лисабонски договор 18 ..

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful