MODUL PROGRAM BIG FASA 4

2010

INSTITUT PENDIDIKAN GURU KAMPUS KOTA BHARU, KELANTAN MODUL PROGRAM BIG FASA 4, 2010 SEKOLAH KEBANGSAAN GONG GARU PASIR PUTEH,KELANTAN PISMP SEM 4 PENDIDIKAN KHAS/ PENDIDIKAN JASMANI/ PENDIDIKAN SENI VISUAL

Perbincangan : 1) Apakah perasaan anda? 2) Kenapa perlu mencari cebisan kad yang lain? 3) Membuat motto dan lagu kumpulan.MODUL PROGRAM BIG FASA 4 2010 Aktiviti Tajuk Masa Alatan Objektif : Ice Breaking : Broken Square : 30 minit (8.cebisan kad yang terdapat pada tutee lain untuk dicantumkan lalu membentuk gambar yang telah ditetapkan.melengkapi. harimau. 4) Tutee. .kira 30 minit untuk mencari cebisan kad yang lain. 2) Menimbulkan kesedaran tutee tentang keperluan kewujudan rakan yang saling lengkap.langkah : 1) Setiap tutee diberi satu cebisan kad mengikut gambar yang telah ditetapkan oleh fasilitator . itik dan ayam. kambing.kad broken square. Langkah. 5) Kemudian. tutee. 2) Tutor menyampaikan arahan supaya tutee dapat mencari cebisan.00) : Kad.30-9. sampul surat :1) Meningkatkan kepekaan tutee tentang kepentingan kesesuaian dan keselarasan tanggapan dan tindakan untuk mencapai sesuatu matlamat.tutee akan bergerak mencari fasi yang memegang gambar yang sama. Selingan : Nyanyian lagu program.tutee yang dapat membentuk gambar yang lengkap akan menjadi satu kumpulan. 3) Tutee diberikan masa selama kira.

5) Aktiviti akan berulang kepada mentee yang lain. 2) Mengeratkan silaturrahim antara tutee.MODUL PROGRAM BIG FASA 4 2010 Aktiviti Tajuk Masa Alatan Objektif : LDK 1 : Saya Adalah Saya : 30 minit (9. Perbincangan : Perasaan peserta apabila berhadapan dengan situasi berkenaan iaitu terpaksa menjawab pelbagai persoalan dengan µconfident¶ . 3) Tutee yang memegang bola akan melunjurkan tangan kanan dan bola kecil diletakkan di atas tapak tangan tanpa menjatuhkannya. Langkah.00-9.langkah : 1) Tutee berkumpul dalam kumpulan masing. 4) Mentee yang lain hendaklah bersedia menyediakan soalan untuk dijawab oleh si pemegang bola kecil. 2) Fasilitator akan menyediakan 1 biji bola kecil bagi setiap kumpulan.30) : Bola kecil :1) Meningkatkan keyakinan diri semasa memberi ucapan.masing. Tidak gemuruh.

6) Selepas sesi bercerita.langkah : 1) Fasilitator menyediakan empat kad arahan yang tercatat pernyataan berikut : .MODUL PROGRAM BIG FASA 4 2010 Aktiviti Tajuk Masa Alatan Objektif : LDK 2 : Layan Tak layan : 1 jam (9. 2) Kepada perasaan ataupun reaksi peserta apabila tidak diberikan perhatian.gilir supaya bercerita selama 3 minit.Ketawa .Tepuk tangan .30-10. 3) Menyelami perasaan orang lain sekiranya tidak dihargai atupun dipedulikan. Perbincangan : 1) Perasaan ataupun reaksi pelajar apabila dipedulikan ataupun dihargai. Selingan : Nyanyian Ulat bulu . 5) Peserta ± peserta lain digalakkan member respon mengikut catatan ataupun kenyataan pada kad arahan yang ditunjukkan oleh fasi. (apa-apa tajuk yang sesuai). 4) Fasilitator memanggil ahli (pencerita) bergilir. Cerita akan disediakan. Langkah.kad arahan :1) Menguji ketahanan diri peserta 2) Memberi peluang berucap di khalayak ramai 3) Membina keyakinan diri dengan sikap positif yang boleh menerima kritikan. 2) Ketua fasilitator memanggil seorang wakil daripada setiap kumpulan dan mengasingkan mereka seterusnya meminta mereka bersedia supaya bercerita. 3) Fasilitator mengingatkan ahli kelompok yang lain supaya member respon mengikut catatan pada kad arahan yang ditunjukkan oleh fasi tanpa diketahui oleh rakan yang bercerita.30) : Kad.Sorakan Bhoo!!! Fasilitator mengingatkan pelajar yang bercerita meneruskan cerita walau apapun yang terjadi.Berbual dengan rakan . fasi memberi peluang pencerita menyatakan perasaan mereka apabila mendapat reaksi daripada ahli kumpulan.

apa sahaja arahan rakannya. 3) Ahli akan membuat barisan. 3) Reaksi. :1) Menyedari tentang faktor.00-11.30) : Kain penutup mata bagi setiap pelajar. Selingan : Permainan . 2) Perasaan mereka semasa menjadi si buta dan pemandu.MODUL PROGRAM BIG FASA 4 2010 Aktiviti Tajuk Masa Alatan Objektif : LDK 3 : Si Buta Sayang : 30 minit (11. Si buta dekehendaki mematuhi apa. 4) Pemandu dikehendaki memberi panduan dan arahan yang tertentu kepada si buta sambil berjalan.faktor yang menyebabkan seseorang itu mempunyai keyakinan dan kepercayaan terhadap diri sendiri dan orang lain. 2) Mata ahli lain akan ditutup.reaksi dalam aktiviti ini.langkah : 1) Fasi memilih seorang wakil kumpulan sebagai pemandu arah. Langkah. Perbincangan : 1) Mengingat semula pengalaman dalam aktiviti yang dijalankan.

2) Berfikir secara proaktif.langkah : 1) Setiap kumpulan diberi satu manila kad. marker pen.sama melukiskan apa yang mereka fikirkan pada masa hadapan. Perbincangan : 1) Impian pelajar. 3) Memandang ke masa hadapan secara positif dan cemerlang. 3) Kehidupan yang seimbang antara dunia dan akhirat.MODUL PROGRAM BIG FASA 4 2010 Aktiviti Tajuk Masa Alatan Objektif : LDK 4 : Lukisan Duniawi : 30 minit (11. Selingan : Lagu/ permainan . 2) Strategi untuk kecapi.ahli diminta bersama. 2) Ahli. 3) Setiap kumpulan diberi 20 minit untuk menyelesaikan lukisan. Hasil lukisan perlulah dalam bentuk penceritaan.30-12. Langkah. 4) Setiap kumpulan dikehendaki membentangkan hasil kerja mereka. :1) Berfikir secara optimistik.00) : Kertas mahjung.

Siapakah orang ketiga yang akan tutee tempatkan ke dalam sampan penyelamat? Kemudian. fasi akan menanyakan siapakah yang akan tutee selamatkan sekiranya terjadi perkara sedemikian mengikut turutan : Siapakah orang pertama yang akan tutee tempatkan ke dalam sampan penyelamat? Kemudian. fasi menyuruh tutee mengoyak bahagian nama yang dipilih lalu diserahkan kepada fasi. Ibu Ayah Adik. lagu 1234 .langkah : 1) Fasilitator menyuruh tutee membahagikan kertas kepada empat bahagian. 2) Membuat keputusan dengan tepat. 3) tutee dapat meyakinkan dan mempengaruhi orang lain dengan keputusannya. lampiran 1 :1) tutee mempamerkan sikap yang tegas dalam mempertahankan keputusan.00) : Kertas kosong. Langkah. 4) tutee menunjukkan kemahiran memberi dan menerima pendapat/ keputusan serta berani menuntut hak tanpa kekerasan. 2) tutee menunjukkan usaha untuk membuat keputusan yang terbaik.00-1. Siapakah orang kedua yang akan tutee tempatkan ke dalam sampan penyelamat? Kemudian. - - Perbincangan : 1) Rasional terhadap keputusan yang dibuat. Selingan : Tayangan video. fasi menyuruh tutee mengoyak bahagian nama yang dipilih lalu diserahkan kepada fasi.beradik Diri Sendiri 2) Fasi membaca situasi pada lampiran 1 (kapal karam) kepada tutee dan berbincang menyelesaikan masalah berkenaan. fasi akan menyuruh tutee mengoyak bahagian nama yang dipilih lalu diserahkan kepada fasi. lagu ibu.MODUL PROGRAM BIG FASA 4 2010 Aktiviti Tajuk Masa Alatan Objektif : LDK 5 : Kapal Karam : 1 jam (12. 3) Kemudian.

anda menaiki sebuah kapal peranginan yang cantik. Anda mendapat tahu kapal itu telah terlanggar sebuah kubah ais yang sangat besar dan kapal itu akan karam.MODUL PROGRAM BIG FASA 4 2010 Lampiran 1 KAPAL KARAM Pada suatu hari. . bapa.rayu dan menangis supaya mereka diselamatkan. Terdapat hanya sebuah sampan kecil yang boleh memuatkan tiga penumpang sahaja. adik. Di tengah perjalanan anda dikejutkan dengan satu gegaran yang kuat.beradik dan diri anda sendiri. Semua penumpang berjanji akan memberikan sesuatu yang amat bernilai jika mereka diselamatkan. Kesemua penumpang merayu. Di dalam kapal itu terdapat ibu.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful