Lampiran 1 Contoh bahasa Iban

y y y y y y y y y y y y

makan=makai sana=din sini=kitok kalau=enti boleh=ulih saya=aku kamu=nuan nanti=lagik kejar=ngagai tak nak=enggai tidur=tinduk jalan=jalai

http://ms.wikipedia.org/wiki/Iban

Ngajat berbunuh Di persembahkan oleh kaum lelaki dari masyarakat berkenaan. . Persembahan ngajat jenis ini hanya di benarkan untuk di tarikan oleh kaum lelaki kerana ianya memerlukan penari lelakinya untuk menari sambil menggigit lesong. Tarian Ngajat Lesong merupakan tarian yang di persembahkan oleh golongan lelaki sahaja. Ngajat Ngalu Temuai ( menyambut tetamu ). Ngajat Pua Kumbu Merupakan salah satu daripada jenis persembahan yang terdapat dalam tarian ngajat. Biasanya tarian ini di persembahan ketika upacara perasmian atau pembukaan sesuatu majlis rasmi yang di hadiri oleh banyak tetamu-tetamu terhormat dan orang ramai. tarian ini merupakan satu peniruan atau pengulangan yang di lakukan oleh mereka sebagaimana yang yang mereka lakukan semasa menghadapi musuh-musuh ketika mereka mengadakan aktiviti harian seperti memburu. Gerak tari yang di persembahkan mempunyai maksud yang tersirat serta menggambarkan aktiviti seharian masyarakat Iban. Ngajat Kuta Merupakan jenis tarian persembahan ngajat yang menggabungkan penari lelaki dan perempuan. Ngajat Pua Kumbu dan Ngajat Kuta ( persembahan ngajat Tradisional ). Ngajat Induk Merupakan persembahan yang di persembahkan oleh golongan wanita yang memaparkan kelembutan dan kehalusan seni budaya serta adat istiadat masyarakat pribumi itu sendiri. Biasanya diadakan bagi upacara sambutan seperti perasmian sesebuah persembahan kebudayaan dan sebagainya.Lampiran 2 Jenis Tarian ngajat Tarian ngajat dibahagikan kepada pelbagai jenis tarian iaitu Ngajat Lesong. Ngajat Ngalu Temuai ( menyambut tetamu ) Dipersembahkan bagi tujuan menyambut kedatangan tetamu khas yang datang. Ngajat Induk. Persembahan ngajat jenis ini lazimnya di persembahkan oleh golongan wanita. Tarian biasanya di persembahkan semasa meraikan kejayaan atau menyambut kepulangan pahlawan-pahlawan Iban yang baru balik dari medan perang dan juga meraikan kejayaan hasil dari cucuk tanam mereka yang merujuk kepada tanaman padi. Ngajat Bunuh. Kekuatan dan kegagahan yang di tunjukkan dalam persembahan tarian ngajat jenis ini hanya sesuai di persembahkan oleh golongan lelaki sahaja.

gov. Gagung merupakan sejenis baju yang tebal dan keras yang diperbuat daripada kulit haiwan seperti kulit beruang tetapi tidak dijahit kiri dan kanannya. Penari juga memakai topi yang dihias dengan bulu-bulu burung.php?option=com_content&view=article&id= 6645:tarian-ngajat-identiti-istimewa-masyarakat-iban-&catid=395:artikel http://www.mozilla:en- . Setiap rentak yang dimainkan adalah bersesuaian dengan upacaranya. penari akan melompat bersama iringan lagu.Memandangkan nama tarian ini ialah Pua Kumbu sudah pasti penari akan menari sambil membawa kain pua kumbu sebagai alat dalam persembahan mereka. Gagung ( Baju Burung) Penari ngajat akan memakai pakaian tradisi seperti 'sirat'. Satu jenis tarian ini lagi ialah penari akan memegang perisai kayu di tangan kiri dan pedang di tangan kanan lalu menari seperti berdepan dengan musuh dengan menghayunkan badannya ke kiri dan ke kanan. http://pmr. Di tubuhnya dipakaikan sejenis baju yang dibuat dari bulu-bulu burung tetapi tidak dijahit kiri dan kanannya Rentak tarian Tarian ini tarikan dengan berdiri di atas bulatan langsaran ke atas dan ke bawah.my/index. Penari-penari akan memakai kain merah yang yang diikat pada bahagian pinggang hingga ke paras lutut.my/images?q=Tarian%20Ngajat&oe=utf-8&rls=org.google.penerangan. Penari juga memakai topi yang dihias dengan bulu-bulu burung. 'gagung' atau baju burung.com.

Lelaki memakai Baju Burung dan sirat serta tali pinggang lampit dan manik-manik. Perhiasan diri dari perak dan manik yang sarat melambangkan status dan kekayaan bagi pemakainya. Wanita memakai bidang berhias syiling dan loceng serta selampai dan marek empang. Ragamhias pasa pakaian membentuk motif-motif etnik samada dari tenunan. jalian manik dan labuci. gelang kelunchong dan sugu tinggi.Lampiran 3 Busana Sarawak Keindahan pakaian kaum etnik dari Sarawak terserlah dengan ragamhias yang mempamerkan kemahiran tangan yang menghasilkannya. Perhiasan diri dari perak seperti ringgit gobeng. . Pakaian Istiadat suku kaum Iban. Kepala memakai setapok tunjang dan bulu kenyalang.

gov.asp .Lelaki Iban memakai Baju Burung iaitu jaket tenunan motif Iban dan sirat atau cawat dari kain tenun kasar dan puncanya dihiasi tenunan bercorak. Bahagian atas memakai baju kecil atau kemban dan dilindungi dengan marek empang dari manik. rawai dan sudu tinggi.tourism. Hiasan diri sarat barangan perak seperti tali pinggang.my/my/events/festivals. http://www. Wanita memakai skirt atau bidang tenun Pua. Memakai ikat kepala dari kain tenun dan tali pinggang perak.

mempunyai isi yang lembut dan mengandungi kandungan kanji yang tinggi.org/wiki/Kategori:Makanan_ruji . http://ms. Gambar emping yang diperbuat daripada sagu. Sagu butir kecil yang dijual kering di pasar. dan Melanau. Pokok sagu banyak terdapat di Malaysia dan kawasan hutan hujan ASEAN.wikipedia.Lampiran 4 Sagu Gambar biji sagu yang telah diproses Pokok sagu tergolong dalam tanaman dari famili Palmae yang mengeluarkan sulur. Pokok sagu juga merupakan sumber makanan asasi bagi kaum peribumi di Sabah dan Sarawak. Pokok sagu mempunyai batang yang besar. Ini bagi memastikan pendebungaan kacuk (cross pollination) akan berlaku. Bunga adalah jenis µprotandrous¶ di mana bunga jantan akan menjadi matang dahulu daripada bunga betina. tegap. Pokok sagu juga dikenali sebagai pokok Rumbia. mencapai ketinggian antara 10±12 meter. Pokok sagu mempunyai banyak pelepah berbentuk pinnate 6-8 meter panjang yang mula-mula tegak kemudian perlahan-lahan melengkung ke bawah. Pokok sagu mengeluarkan jambak bunga yang menghasilkan banyak bunga jenis dwiseks dan kemudian akan mengeluarkan biji-biji sagu. antaranya suku kaum Bisaya. Musim berbunga akan mengambil masa dua tahun di mana selepas ini pokok rumbia akan mati. Sagu butir kecil yang dijual kering di pasar. Sagu butir besar yang dijual basah di pasar.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful