COLEGIUL TEHNIC ”HENRI COANDA”

Tg-Jiu

Judetul Gorj

PROIECT

Absolvent: CIOBANU OCTAVIAN GRIGORE Clasa : XII – E ; TEHNICIAN OPERATOR TEHNICA DE CALCUL Indrumator: PROF. POPESCU STEFAN

2010
1

TEMA PROIECTULUI

PLACI DE BAZA UTILIZATE LA SISTEMELE DE CALCUL

2

CUPRINS

1. TEMA…………………………………………………………………….pag. 2 2. ARGUMENT…………………………………………………………….pag. 4 3. PLACI DE BAZA UTILIZATE LA SIS. DE CALCUL…….……pag. 6 3.1. Rolul…………………………………………….....pag. 6 3.2. Tipuri……………………………………………....pag. 7 3.3. Parti component si schema……………………..pag. 8 3.4. Principiu de functionare………………………….pag. 12 3.5. Caracteristici tehnice………………………….….pag. 16 3.6. Instalare ( montare ; demontare)……………..….pag. 25 3.7. Intretinere (mentenanta)……………………….…pag. 27 3.8. Norme tehnice de securitatea muncii…………..pag. 28 4. BIBLIOGRAFIE………………………………………………………pag. 30 5. ANEXA…………………………………………………………………pag. 31

3

Absolvenţii noului sistem de formare profesională.E. pentru a oferi un profil al absolvenţilor cerut de sectoarele economice şi de servicii. ) în parteneriat cu angajatorii şi alţi factori interesaţi. prin posibilitatea unei reconversii profesoinale flexibile catre meserii inrudite. care se instruiesc pe tot parcursul vieţii. ajutând astfel la creşterea calităţii procesului de formare. pentru asumarea rolului în societate ca persoane responsabile. au fost incorporate în abilităţile cheie. deprinderi dezvoltand si o serie de abilităţi cheie transferabile.N.C. Aceste cerinţe. cunoştinţe. Prin 4 . ) Tinerilor trebuie să li se ofere posibilitatea de a dobândi acele competenţe de bază care sunt importante pe piaţa muncii. necesare unei vieţi adaptate la exigenţele societăţii contemporane.P.P. Fiecare dintre calificările profesionale naţionale necesită unităţi de competenţă cheie şi unităţi de competenţă profesionale. Cererea pieţei şi necesitatea formării profesionale la nivel european au reprezentat motivele esenţiale pentru includerea abilităţilor cheie în cadrul Standardelor de Pregătire Profesională ( S. Angajatorii se implica în acest fel şi mai mult în parteneriate educaţionale. ) este elaborat de Ministerul Educaţiei şi Cercetării ( M. cu scopul de a sprijini procesul de învăţare continuă.“ARGUMENT” Noul Sistem Naţional al Calificărilor Profesionale ( S.P. dobândesc abilităţi. influenţând ceea ce se învaţă şi creând condiţii pentru ca învăţământul să răspundă schimbărilor tehnologice tot mai rapide de azi. Competenţele profesionale sunt grupate în unităţi de competenţă generale şi specializate.C. Curriculum-urile specifice nivelul 3 de calificare au fost concepute astfel încât să dezvolte abilităţi de care tinerii au nevoie pentru ocuparea unui loc de muncă.

parcurgerea curriculum-urilor se asigură dobândirea competenţelor descrise în Standardul de Pregătire Profesională specifice calificărilor de nivelul 3 pentru domeniul Tehnic. Fiecare nivel parcurs în domeniul Tehnic. Prin unităţile de competenţe specializate din cadrul Curriculum-ului specific nivelul 3 de calificare. implică dobândirea unor abilităţi. centrate pe elev. Noii angajaţi vor putea desfăşura sarcini non-rutiniere care implică colaborarea în cadrul unei echipe. elevul este solicitat în multe activităţi practice care îi stimulează şi creativitatea. documente care stau la baza Sistemului Naţional de Calificări Profesionale şi care trebuie să fie utilizate împreună cu respectivele curriculum-uri. Orice activitate creativă va duce la o lărgire semnificativă a experienţei şi la aplicarea conştientă a cunoştinţelor dobândite. 5 . fie să-şi continue pregătirea la un nivel superior. cunoştinţe şi deprinderi care permit absolvenţilor fie să se angajeze. Pregătirea forţei de muncă calificate în conformitate cu standardele europene presupune desfăşurarea instruirii bazate pe strategii moderne de predare şi evaluare.

Placa de baza gazduieste si BIOS-ul (Basic Input Output System). In primul rand. Altfel spus. Motherboard-ul reprezinta suportul pentru memorii. conectorii de hard disc si CD-ROM. placa de baza nu va face sa creasca viteza sistemului. dar este esential sa fie stabila pentru ca acest lucru poate afecta comportamentul intregului calculator. ROLUL Daca procesorul este privit ca inima sistemului. Chipset-ul este acea componenta a motherboard-ului ce da logica de functionare.1. o placa de baza poate suporta un singur tip de procesor (de exemplu. fizic diferiti unul de celalalt. Pentium IV. Chipset-ul folosit este al doilea element diferit. pe care ii poseda procesoarele. In general. Pentium III. placa de baza este elementul care “leaga” intre ele celelalte elemente constitutive ale calculatorului si alcatuieste cu acestea un tot functional. Aceasta se datoreaza conectorilor.PLACI DE BAZA UTILIZATE LA SISTEMELE DE CALCUL 3. Athlon). atunci placa de baza poate fi considerata sistemul nervos al acestuia. care dicteaza modul de interactiune intre toate celelalte elemente hardware. placile de expansiune (cum ar fi placa grafica). dar si pentru toate porturile externe. care controleaza cele mai simple configurari ale sistemului si efectueaza verificarea POST (Power on self test) la boot. de la o placa de baza la alta. responsabila pentru circulatia informatiei intre celelalte componente. procesor. 6 .

Si acum o definitie (nu exista o definitie standard): “O placa de baza este o placa de circuite imprimate pe care sunt fixate majoritatea componentelor calculatorului”.3. BIOS-ul. 3.2. PARTI COMPONENTE 7 . Facilitand adaugarea de noi carduri IBM si Apple (alt “monstru sacru” al industriei de calculatoare) au realizat doua lucruri: au usurat procedura de crestere a functionalitatii computerului. Daca doreai o unitate de discheta trebuia sa o achizitionezi separate si sa o conectezi la unul din slot-uri. La lansarea primului PC in 1982 acel computer continea o placa de baza produsa de IBM (normal. TIPURI De mai bine de 20 de ani placa de baza a fost parte integranta a majoritatii calculatoarelor personale reprezentand infrastructura transferului de date pentru computere. conectate in conectori similari aflati pe aceeasi placa.3. suporti pentru RAM-ul procesorului si o colectie de slot-uri in care puteau fi conectate card-uri auxiliare. Placile de baza (numite si placi principale – “mainboards”) au preluat arhitectura pe care o aveau computerele de tip mainframe: circuite diverse care au diferite roluri. nu?) ce avea un procesor 8088. au deschis calea altor producatori in crearea de componente care sa creasca functionalitatea computerului. Ca urmare a imbunatatirii circuitelor si a modului de amplasare placile de baza si-au pastrat dimensiunile sau s-au micsorat in timp ce functionalitatea lor a explodat in ultimii 30 de ani.

el fiind proiecta de Intel si ofera capabilitati PnP(Plug and Play). placa de sunet etc. controllere etc. modemuri. Northbridge-ul se ocupa cu comunicatiile dintre procesor. placi de sunet. placi de sunet si modemuri mai vechi. el impartind adresele IRQ (Intreruped Request) eliminand astfel problema cauzata de numarul limitat de IRQ dintr-un calculator. relativ noi. SCSI si cu perifericele (placa video.) ISA (Industry Standard Arhitecture)– Pe cale de disparitie.iar Southbridge-ul se ocupa cu managementul controllerilor IDE. ce functioneaza la 16 MHz si este folosita de placi grafice. magistrala de date si memoria sistemului. convertoare. PCI (Peripheral Connection Interface) – Interfata cea mai cunoscuta.Placile de baza reprezinta elementul de legatura dintre toate componentele sistemului. functioneaza la 33 MHz si este folosita de placi grafice. 8 . Pe o placa de baza exista 2 chipset-uri (un northbridge si un southbridge).

Ultimele interfere prezentate (CNR. 133 MHz in mod 2x.3 GB pe secunda.0 (PCI eXtended) – PCI-X 2. implicit citirea datelor se fac mult mai repede. De asemenea. Serial ATA RAID(0/1) astfel se conecteaza doua HDD (Hard Disk Drive) in S-ATA Raid astfel dublanduse performantele de citire/scriere. CNR ( Communications Network Riser) – Interfata pentru realizarea de retele de tip LAN. ACR (Advanced Comunication Riser) – versiunea mai noua a AMR. 266 MHz in mod 4x si 533 MHz in mod 8x. PCI-X 533 ofera o latime de banda pana la 4. se folosesc placi speciale ce nu suporta tehnologia PnP si utilizeaza software pentru a emula anumite functii hardware. CD-ROM-uri/ CD-Writere etc. AMR.0 este o noua versiune PCI dezvoltata de IBM si HP. functioneaza la 66 MHz in mod 1x. Aceste controlere au viteze 33 Mb/s (Ultra-DMA 33). la care se conecteaza hard-diskuri. PCI Express (Preconizat sa apara anul viitor) – permite o comunicare directa printr-o legatura delicata.PCI-X 2. De mentionat este compatibilitatea completa hardware si software cu PCI. ACR) sunt o solutie destinata calculatoarelotr entry-level (pret scazut-performanta medie). viteza la care lucra acest controller influenteaza viteza cu care sunt copiate datele de pe Hard Disk. de 32 de ori mai rapid decat prima generatie PCI. AGP (Accelerated Graphics Port) 1x/2x/4x/8x – Interfata pentru placi grafice moderne. Noile placi de baza mai au si un nou tip de legatura care este Serial ATA RAID(0). 9 . 66 Mb/s (Ultra-DMA 66). Aceste mai sunt numite si controlere Ultra-DMA. fiecare placa de baza are conectori IDE. 100 Mb/s (Ultra-DMA 100) si 133 Mb/s (ATA 133 acesta fiind si ultimul model aparut pe piata). In acest fel dispare nevoia de impartire a latimii de banda. AMR (Audio – Modem Riser) – pentru conectarea de modemuri speciale.

data. BIOS-ul este un program situat in Flash Memory chip pe placa de baza. Majoritatea producatorilo de placi de baza si a chipseturilor reinnoiesc BIOS-ul prin update-uri care se gasesc pe site-ul de internet al producatorului. Memoria BIOS conetine la randul ei memoria CMOS care este modificabila. nanosecunde) si la placile de baza mai noi adica fabricate in anul 2003 se pot pune 2 module de memorie in Dual Channel astfel ridicand viteza de lucru si rata de acces cu cel putin 65% si de asemenea memoria nevolatila de tip ROM (Read-Only Memory) ce contine informatiile elementare ale sistemului numita BIOS (Basic Input-Output System). Principala sa functie este aceea de a ajuta setup-ul placii de baza cat si parametrii celorlalte card-uri. HDD-ul cat si functii mai complexe cum ar fi sincronizarea hardware. Calculatorul va opera normal sau la putera maxima doar daca parametrii sunt corect si optimal setati in bios. 10 . avand rate de acces diferite (calculate in ns. modul de operare a componentelor. incluzand parametrii simplii cum ar fi timpul. DIMM. el fiind singurul canal pentru circuitul hardware care comunica cu sistemul de operare. el nu se pierde cand calculatorul este stins sau restartat. care lucreaza la viteze mai mari.Placa de baza mai contine si interfete pentru memoria RAM (tip SIMM. ele cuprinzand diferite functii care ajuta la confoguararea procesorului cat si posibilitatea de a instala procesoare aparute mai recent fata de data constructiei placii de baza. el mai fiind numit si program de boot. cat si setarile procesoarelor. sau RIMM) acestea fiind module de memorie RAM care opereaza la diferite viteze.

raza de actiune este de aproximativ 9. incorpoarat in telefoanele celulare (Nokia) care permit intrare pe internet fara a avea un modem. pentru conectarea de dispozitive prin infrarosu (denumite de IEEE (Institute of Electrical and Electronics Engineers) IEEE 1394).144 metri).0 pentru camere video/ scannere/ aparate foto digitale.4 Ghz la 720 Kbps. 11 . LPT.0 si Fire-Wire permit realizarea de retele prin intermediul lor. porturile Fire-Wire. fiind folosit pentru comunicarea wireless casnica sau de birou si foloseste o banda de 2. Personal Area Network. porturile USB (Universal Serial Bus) 1. De asemenea porturile COM.Incorporate pe placa de baza mai sunt si porturile seriale (denumite COM (de la communication) 1 (cu 9 pini) si 2 (cu 24 de pini)) – pentru mouse/fax modem extern. USB. ultimul model in ceea ce priveste dispozitivele prin infrarosu fiind tehnologia Blue-Tooth (Standard pentru PAN. USB 2. portul LPT (line printer) – pentru imprimante/scanere/plottere.0 sau 2.

4. memoria internă şi echipamentele periferice trebuie să-şi transmită reciproc informaţii privind modul în care sunt executate comenzile. Astfel. în condiţiile înlăturării blocajelor. Interconectarea tuturor acestor componente este asigurată de placa de bază motherboard. PRINCIPIUL DE FUNCTIONARE Microprocesorul. Toate aceste comunicaţii trebuie sincronizate şi dirijate în aşa fel încât să se ştie cui aparţin mesajele şi ce destinaţie au. microprocesorul şi cipurile de memorie se montează direct pe 12 .3.

deosebim mai multe tipuri de porturi: porturi seriale şi porturi paralele. porturi de tip USB. unităţile de interfaţă reprezintă totalitatea circuitelor prin care echipamentele de intrare/ieşire precum şi unităţile de memorie externă sau alte 13 . Tastatura şi mouse-ul se cuplează prin porturi seriale. Echipamentele periferice se conectează prin intermediul unor plăci cu circuite integrate. Porturile sunt vizibile în spatele carcasei care adăposteşte unitatea centrală. Monitorul şi unele modele de imprimante se cuplează prin porturi paralele. unităţile de floppy-disc şi CDROM. care asigură o viteză de comunicaţie mai mare. Împreună cu liniile de comunicaţie. Generalizând cele expuse anterior. Dat fiind modul diferit de realizare fizică a transmisiei semnalelor electrice de la periferic la unitatea centrală. Echipamentele periferice rapide. ansamblul circuitelor care realizează fizic interconectarea perifericelor (de la hard-disc până la mouse) cu placa de bază. plăci specializate pe tipuri de periferice numite controllere. mouse-ul. Controllerul apare ca un intermediar între echipamentul periferic şi placa de bază. Unităţi de interfaţă Unităţile de interfaţă sunt dispozitive ce permit comunicaţia între două echipamente cu caracteristici funcţionale diferite. Mufele de conectare se numesc porturi. Controllerele pentru echipamentele exterioare unităţii centrale adică perifericele lente. monitorul şi imprimanta. nefiind necesare porturile exterioare. se numesc unităţi de interfaţă. Din categoria perifericelor lente: tastatura. hard-discul.placă. au prevăzute mufe speciale pentru conectare. comunicaţia asigurându-se prin şiruri seriale de impulsuri care reprezintă în fapt şiruri seriale de biţi. Ele se introduc în socluri speciale numite "sloturi" aflate pe placa de bază. aflate în interiorul cutiei unităţii centrale se cuplează direct cu placa controllerului dedicat.

aceasta obligă şi la adăugarea de noi unităţi de interfaţă. sau între acestea şi unitatea centrală (transmiterea serială sau paralelă). Nu toate unităţile de interfaţă sunt obligatorii pentru orice sistem de calcul. sistemul de transmitere a informaţiilor de la un echipament periferic la altul. Obligatorii. cu o configuraţie minimă. Denumirea de interfaţă este generică.    Sunt obligatorii numai acele unităţi de interfaţă care asigură realizarea unor configuraţii minime ale unui sistem de calcul. transferul informaţiilor şi precomprimarea acestora. asigură afişarea imediată şi permanentă a conţinutului memoriei video pe ecran şi comunicarea cu microprocesorul.componente. Caracteristicile funcţionale diferite ale echipamentelor periferice. pentru că în realitate fiecare interfaţă are o denumire proprie cum ar fi: adaptor video. viteza de lucru diferită a unui echipament faţă de altul şi faţă de unitatea centrală. înseamnă dezvoltarea sistemului respectiv şi în cele mai multe cazuri. se conectează la unitatea centrală. diferite de la un echipament la altul. în reţea. Din acest punct de vedere există următoarele categorii de interfeţe: a. care fac necesare unităţile de interfaţă se referă la:  existenţa unor sisteme de codificare-decodificare a informaţiei. cu acces multi-user etc). Adăugarea de noi echipamente periferice la un sistem de calcul. pentru mouse. 14   . regimul de exploatare a sistemelor de calcul (teleprelucrare. controller etc. pentru realizarea configuraţiei minimale:  pentru monitor. modem. pentru hard-disc şi floppy-disc. driver de disc. are rolul de a controla discurile.

Placa de bază preia şi gestionează vehicularea informaţiilor între componentele configuraţiei de calcul. asigură fluxul datelor şi a comenzilor între componentele sistemului în timpul prelucrării acestora. şi a fluxului de semnale care întreţin sistemul în stare de funcţionare corecta. Magistrale Magistralele. pentru imprimantă. Suplimentare. pentru CD-ROM. 15 . pentru realizarea configuraţiilor complexe:      pentru conectarea la reţea.  în raport cu microprocesorul se cunosc magistrale: interne (comunicarea se realizează între componentele proprii microprocesorului) şi externe. există magistrale: pentru date. sau liniile de comunicaţii sunt ansambluri de circuite care îndeplinesc două funcţii fundamentale într-un sistem de calcul şi anume: asigură asamblarea şi conectarea tuturor componentelor interne şi externe ale unui sistem de calcul. Acest lucru este realizat prin intermediul circuitelor specializate ale plăcii de bază numite "magistrale". de control şi mixte. pentru comenzi. Magistralele se pot grupa după diverse criterii astfel:  după natura informaţiilor vehiculate. după sensul de circulaţie al informaţiilor pe magistrale sunt:  unidirecţionale şi bidirecţionale. pentru comunicarea sunetelor Sound Blaster etc. pentru utilizarea calculatorului în regim telefax etc. b. pentru transmiterea imaginilor afişate pe monitorul calculatorului la un aparat TV.

CARACTERISTICI TEHNICE Placile de baza reprezinta elementul de legatura dintre toate componentele sistemului. Northbridge-ul se ocupa cu comunicatiile dintre procesor. Pe o placa de baza exista 2 chipset-uri (un northbridge si un southbridge).) 16 .5. 3. SCSI si cu perifericele (placa video.Cele mai importante magistrale sunt cele de date şi de comenzi. magistrala de date si memoria sistemului iar Southbridge-ul se ocupa cu managementul controllerilor IDE. placa de sunet etc.

17 .

AMR.0 este o noua versiune PCI dezvoltata de IBM si HP. functioneaza la 66 MHz in mod 1x. 133 MHz in mod 2x. PCI (Peripheral Connection Interface) – Interfata cea mai cunoscuta.0 (PCI eXtended) – PCI-X 2. PCI-X 533 ofera o latime de banda pana la 4.Placile de baza contin mai multe tipuri de conectori si interfete. 266 MHz in mod 4x si 533 MHz in mod 8x. de 32 de ori mai rapid decat prima generatie PCI. PCI Express (Preconizat sa apara anul viitor) – permite o comunicare directa printr-o legatura dedicata.3 GB pe secunda. AMR (Audio – Modem Riser) – pentru conectarea de modemuri speciale. ACR) sunt o solutie destinata calculatoarelot entry-level (pret scazut-performanta medie). In acest fel dispare nevoia de impartire a latimii de banda. ce functioneaza la 16 MHz si este folosita de placi grafice. convertoare. se folosesc placi speciale ce nu suporta tehnologia PnP si utilizeaza software pentru a emula anumite functii hardware. PCI-X 2. De mentionat este compatibilitatea completa hardware si software cu PCI. el impartind adresele IRQ (Intreruped Request) eliminand astfel problema cauzata de numarul limitat de IRQ dintr-un calculator. el fiind proiecta de Intel si ofera capabilitati PnP(Plug and Play). CNR ( Communications Network Riser) – Interfata pentru realizarea de retele de tip LAN. functioneaza la 33 MHz si este folosita de placi grafice. 18 . placi de sunet. placi de sunet si modemuri mai vechi. controllere etc. AGP (Accelerated Graphics Port) 1x/2x/4x/8x – Interfata pentru placi grafice moderne. modemuri. ACR (Advanced Comunication Riser) – versiunea mai noua a AMR. Interfetele cele mai cunoscute sunt: ISA (Industry Standard Arhitecture)– Pe cale de disparitie. relativ noi. Ultimele interfere prezentate (CNR.

Memoria BIOS conetine la randul ei memoria CMOS care este modificabila. DIMM. sau RIMM) acestea fiind module de memorie RAM care opereaza la diferite viteze. 66 Mb/s (Ultra-DMA 66). BIOS-ul este un program situat in Flash Memory chip pe placa de baza. el fiind singurul canal pentru circuitul hardware care comunica cu sistemul de operare. Placa de baza mai contine si interfete pentru memoria RAM (tip SIMM. Majoritatea producatorilo de placi de baza si a chipseturilor reinnoiesc BIOS-ul prin update-uri care se gasesc pe site-ul de internet al 19 . Noile placi de baza mai au si un nou tip de legatura care este Serial ATA RAID(0). nanosecunde) si la placile de baza mai noi adica fabricate in anul 2003 se pot pune 2 module de memorie in Dual Channel astfel ridicand viteza de lucru si rata de acces cu cel putin 65% si de asemenea memoria nevolatila de tip ROM (Read-Only Memory) ce contine informatiile elementare ale sistemului numita BIOS (Basic Input-Output System). Principala sa functie este aceea de a ajuta setup-ul placii de baza cat si parametrii celorlalte card-uri. implicit citirea datelor se fac mult mai repede. avand rate de acces diferite (calculate in ns. fiecare placa de baza are conectori IDE. Aceste mai sunt numite si controlere Ultra-DMA. modul de operare a componentelor. HDD-ul cat si functii mai complexe cum ar fi sincronizarea hardware. incluzand parametrii simplii cum ar fi timpul. 100 Mb/s (Ultra-DMA 100) si 133 Mb/s (ATA 133 acesta fiind si ultimul model aparut pe piata). CD-ROM-uri/ CD-Writere etc.De asemenea. data. viteza la care lucra acest controler influenteaza viteza cu care sunt copiate datele de pe Hard Disk. Serial ATA RAID(0/1) astfel se conecteaza doua HDD (Hard Disk Drive) in S-ATA Raid astfel dublanduse performantele de citire/scriere. cat si setarile procesoarelor. Aceste controlere au viteze 33 Mb/s (Ultra-DMA 33). Calculatorul va opera normal sau la putera maxima doar daca parametrii sun corect si optimal setati in bios. el mai fiind numit si program de boot. la care se conecteaza hard-diskuri. el nu se pierde cand calculatorul este stins sau restartat.

144 metri). Intel Celeron II – Socket 370 FCPGA. USB 2.0 si Fire-Wire permit realizarea de retele prin intermediul lor. AMD K6-2/K6-3 – Socket Super 7.0 sau 2. Intel Pentium II Deschutes – SLOT 1. Intel Pentium II Klamath – Socket 7. USB. fiind folosit pentru comunicarea wireless casnica sau de birou si foloseste o banda de 2. portul LPT (line printer) – pentru imprimante/scannere/plottere. In fine. Incorporate pe placa de baza mai sunt si porturile seriale (denumite COM (de la communication) 1 (cu 9 pini) si 2 (cu 24 de pini)) – pentru mouse/fax modem extern. placa de baza gazduieste procesorul pe ceea ce se cheama ori SLOT.0 pentru camere video/ scannere/ aparate foto digitale. Intel Pentium III Coppermine – Socket 370 FCPGA (Flip Chip Array). Intel Celeron A – Socket 370 PPGA (Plastic Pin Grid Array).4 Ghz la 720 Kbps. LPT. pentru conectarea de dispozitive prin infrarosu (denumite de IEEE (Institute of Electrical and Electronics Engineers) IEEE 1394).producatorului. ele cuprinzand diferite functii care ajuta la confoguararea procesorului cat si posibilitatea de a instala procesoare aparute mai recent fata de data constructiei placii de baza. 20 Pin Grid . porturile USB (Universal Serial Bus) 1. De asemenea porturile COM. ori Socket. porturile Fire-Wire. Personal Area Network. Intel Pentium III Katmai – SLOT 1. Exista o multitudine de SLOT-uri/Socket-e in functie de procesorul dorit. ultimul model in ceea ce priveste dispozitivele prin infrarosu fiind tehnologia Blue-Tooth (Standard pentru PAN. incorpoarat in telefoanele celulare (Nokia) care permit intrare pe internet fara a avea un modem. dupa cum urmeaza: AMD K6/P MMX/Cyrix M II – Socket 7. care lucreaza la viteze mai mari. raza de actiune este de aproximativ 9.

calitate scazuta). Via sau SiS viteza lor de functionare (FSB-ul) variind de la un producator la altul dar in concordanta cu tipul de procesor ce urmeaza a fii instalat pe placa de baza. insa stabilitatea sistemului care o incorporeaza este perfecta. Lider mondial in tehnologia placilor de baza este Intel dar pretul ridicat o fac sa fie achizitionata doar de un anumit segment de cumparatori. multe dintre ele folosind chipset-uri Intel. Incepand de anul acesta se pot face overclock si la Placa Video cat si la memoria RAM. acestea daca se fac de catre un incepator. respectiv 1000 Mhz pentru procesoarele Intel P4 Canterwood ).AMD Athlon – SLOT A (FSB 100-166 Mhz ) AMD Athlon (Thunderbird) – (FSB 100-166 Mhz ). AMD Duron (Morgan) – Socket A(FSB 100-166 Mhz ). In lume sunt foarte multi producatori de placi de baza. consecintele sunt destul de grave dela arderea procesorului pana al arderea memoriei. Overcloking-ul este posibilitatea de a multiplica viteza de rulare a procesorului multiplicand voltajul procesorului din BIOS cat si frecventa de lucru prin anumiti multiplicatori suportati de placa de baza. MSI. O moda noua care a invadat lumea pasionatilor de calculatoare este termenul de overclocking. Abit. Intel Pentium 4 – Socket 478/ Socket 423(FSB 400-800Mhz.bineinteles ca toate acestea ridica nivelul performantei dar in acelasi timp se produce o instabilitate a sistemului. Asus. De aceea multa lume la achizitionarea unui sistem isi alege o placa de baza low-end (pret scazut. . cele mai cunoscute nume sunt Intel. Soyo. Soltek etc. AMD Athlon XP (Palomino) – Socket A(FSB 100-266 Mhz ). SiS. 21 . AMD Duron – Socket A (FSB 100-166 Mhz ). Intel Celeron P4 – Socket 478 (FSB 400 Mhz ).

0 si ofera suport nativ pentru doua canale IDE ATA100 si doua Serial ATA Raid(0). Fast si Ultra. Inima placii este formata de northbridge-ul Intel 875P la care s-a adaugat southbridge-ul ICH5R. In slotul AGP 8x se pot monta placi video care se alimenteaza la 1. astfel folosirea celor mai agresive setari presupune existenta unor memorii de calitate. Acesta suporta un maxim de opt porturi USB 2. Contoller-ul Gigabiy Lan este produs de Intel si respecta specificatiile CSA (controller-ul este legat direc la northbridge. De asemena poate fi activbata sau dezactivata optiunea hyper-threading daca aceasta este prezenta in procesor. modele care se gasesc momentan pe piata romaneasca. codecul audio este RealTek ALC650 cu sase canale. Pe placa mai gasim doi conectori Serial ATA care pot fi cuplati in RAID (0/1) prin chip-ul Silicon Image PCI.In continuare vom prezenta cateva modele de placi de baza cu tot cu datele tehnice. neingreunanad transferul cu southbridge-ul). Cand un procsor cu FSB-ul la 800Mhz este folosit cu memorie DDR400 in dual-channel din BIOS putem activa PAT (Performance Acceleration Technology) care imbunatateste performanta sitemului. Achizitionarea unei placi de baza cu chipset Intel Canterwood se justifica doar daca procesorul detine FSB-ul la 800 Mhz si daca folosim memorie DDRAM 400. Din aceasta combinatie ABIT IC7-G reuseste sa ofere suport pentru procesoarele Pentium 4 cu frecvente de bus de 400/533 si respectiv 800 Mhz. Memoria DDR400 poate fi instalata in cantitate de maxim 4GB in cele patru DIMM-uri ale placii.8V.5V si 0. In BIOS-ul lui ABIT IC7-g PAT poate fi dezactivat sau poate avea valorile Turbo. Pentru procesoarele Pentium 4 varful piramidei il constituie Abit IC7-G. Abit a integrat pentru IC7G un controler Fireware care peminte un transfer maxim de 400 Mb/s. In urmatorul tabel sunt cateva din datele tehnice ale acestei placi de baza: Socket/Chipset/FSB Socket478/ I875p+ICH5R/800Mhz 22 .

Stabilitatea in conditii de overclocking este excelenta. in BIOS existand optiuni pentru modificarea parametrilor procesorului precum si voltajele memoriei si placii video. InterVideo WinDVD este oferit ca bundle software. cu transfer de 133 Mb/s.Sloturi Memorie/Capacitate Conectori ATA/RAID Extra FSB/Multiplicatori 1 AGP/ 5 PCI DDR400/4GB 6xUSB2. Memoria folosita pe aceasta placa de baza este DDR400 Mhz ea se poate instala in cantitate de 3 GB. 3xFrewire. existand posibilitatea de a lega doua HDD in Serial ATA Raid(0). una cu doi conectori Firewire. In urmatorul tabel sunt cateva din datele tehnice ale acestei placi de baza: 23 . avand si posibilitatea de conectare in Dual-Channel. Cablurile pentru Serial ATA nu au fost uitate. Optional MSI K7N2G-ILSR poate fi dotat cu un model BlueTooth. una cu Tv-Out si cea din urma cu conectori audio pentru patru canale suplimentare S/PDIF aut. In pachetul lui K7N2G-ILSR gasim nici mai putin nici mai mult de patru placute de extensie. acestea fiind de modelul ATA 133. Serial ATA Raid(0/1).9. Acestea sunt : o placuta cu doi conectori USB 2. adica platforma AMD se afla placa de baza MSI K7N2G-ILSR . la care MSI a adaugat multe dotari pentru a o face mai atractiva. K7N2G-ILSR este dotata cu un chipset nForce 2 Ultra 400Mhz. Gigabite Lan 2x ATA 100/ 2xSerial ATA Raid(0/1) Conectori USB si Firewire externi 100-412 Mhz/Da Overclocking Vcore / V Dimm / V AGP / Da / Da / Da / Nu V Chipset Overclocking Varful celeilalte piramide.0 si patru leduri de diagnosticre . Pentru controller-ul RAID Promise 20376 este livrat un manual de utilizare si o discheta cu driveri. Capabilitatile de overclocking sunt foarte bune.

Soundstorm 100-200 Mhz/Da Overclocking Vcore / V Dimm / V AGP / Da / Da / Da / Nu V Chipset Overclocking 3. S/PDIF aut. INSTALARE (montare. 3xFrewire.6.demontare) 24 .9. Lan 3x ATA 133/ 2xSerial ATA Raid(0/1) TV-AUT.Socket/Chipset/FSB Sloturi Memorie/Capacitate Conectori ATA/RAID Extra FSB/Multiplicatori Socket A/ nForce+MCP-T/ 333Mhz 1 AGP/ 5 PCI/ 1 ACR DDR400/3GB 6xUSB2.

comutatoarele si difuzorul montate in carcasa. Exceptie: ledurile lumineaza numai in cazul unei polaritati corecte. Daca nu. Atunci avem mufe mici cu doi sau trei pini care nu se potrivesc la conectorul de alimentare.in dreptul sloturilor de pe peretele din spate al cutiei.la ATX si baby AT . astfel incat fiecare fir negru de la cele doua prize sa stea unul langa altul. In cele mai multe cazuri legam cablul rosu la pinul pentru +12 V si firul negru la pinul masa (vezi cartea tehnica). Este posibil ca unele ventilatoare sa fie conectate direct la placa de baza.oricare ar fi tipul – vom gasi si jumper-i. Adesea. mufele sunt marcate. Conectati-le apoi la placa. Marcarea cu culori a cablurilor poate varia. Adesea. Conectorii de extensie ISA si PCI trebuie sa se gaseasca . 25 .Instalarea unei placi ATX se face astfel incat conectorii externi de la partea posterioara a carcasei sa corespunda orificiilor din tabla de protectie. Daca placa de baza este stabila impingeti suprafata de montaj pentru placa inapoi in carcasa. Este important sa nu uitam sa conectam difuzorul . iar gaurile pentru distantierele placii de baza trebuie sa corespunda acestora. acesti jumper-i dezactiveaza adaptorul multi I/O integrat pe placa de baza. Pe o placa de baza moderna . Este valabil intotdeauna: cand se introduce mufa in priza de la placa de baza trebuie sa fim atenti ca dispozitivul cu cleme si carlige al legaturii sa se imbine corect. Introduceti partile din plastic in gauri si insurubati distantierele din metal.Bios-ul emite uneori semnale sonore pentru a anunta erori. controlam cu care element al cutiei au fost legate si cautam in cartea tehnica a placii de baza racordajul corespunzator. Legatura cu fise pentru alimentatorul de tensiune are 20 de contacte pe doua randuri (ATX) sau 12 contacte impartite in doua prize de cate sase contacte (baby AT). Conexiunile sunt independente de polaritate. butoanele. Sunt de conectat mai multe ventilatoare la sursa. Conectam la placa de baza led-urile. Nu sunt intotdeauna dotate cu pini de siguranta. Un astfel de ventilator are o mufa cu patru pini de siguranta (mai mari sau mai mici).

De asemenea.7. dezactivam cu jumper-i si adaptoarele de sunet si de grafica care sunt integrate pe placa. 3. INTRETINERE (mentenanta) 26 . vezi pasul 28). Acesta protectie avem voie sa o inlaturam numai atunci cand vrem sa lucram cu un nou Bios. Se foloseste in mod obisnuit si un jumper care sa protejeze Bios-ul de transferurile facute din greseala.Verificam ca acest adaptor este activat (exceptie: porturile USB.

) trebuie şi ele şterse de praf.Placa de bază (PB) trebuie suflată cu aer pe ambele părţi. NORME TEHNICE DE SECURITATEA MUNCII 27 . Cablurile de conectare a componentelor calculatorului (cablurile IDE. pentru a îndepărta praful acumulat la suprafaţa ei. Este posibil ca o parte din praf să rămînă aderent la suprafaţă în unele locuri (sloturi PCI. etc.) şi acesta va trebui îndepărtat cu o cîrpă uscată sau cu o pensulă. 3. de ex.8. sloturi ale modulelor de memorie.

tavane sau mansarde.Procesul de networking implica o atentie constanta si proceduri de protectia muncii. 8. 9. Impamintati corespunzator toate echipamentele de retea. 7. Testati toate socket-urile electrice cu un tester de tensiune sau multimetru adecvat. Localizati toate traseele electrice inainte de a incerca sa instalati orice echipament de retea. Niciodată. Constructia unei reţele (networking) este o combinatie de activitati desfasurate in meseria de constructor si in cea de electrician. 2. 6. 28 . Fiţi atenţi când folosiţi lame. Folositi ochelari de protectie când tăiaţi sau găuriţi. 5. protecţia muncii este o preocupare majora. In ambele meserii menţionate. actionati o data. Inainte de a incepe lucrul. Ori de cite ori trebuie sa lucrati în pereţi. Nu lucrati niciodata pe un device (hub. localizati extinctoarelor din zona. Măsuraţi de doua ori. primul lucru pe care trebuie sa il faceti este sa intrerupeti alimentarea cu curent electric a tuturor circuitelor care pot trece prin zona respectiva. In cazul in care nu sinteti sigur daca si pe unde trec fire cu curent electric prin partea cladirii in care lucrati. switch. router sau PC) cu carcasa demontata si conectat la reteaua electrica. Nu taiati si nu perforati niciodata cablul de AC de 220V. Masurati cu atentie înainte de a tăia. perfora etc. o regula buna de urmat este aceea de a opri curentul in toata clădirea. Preocupati-va si de securitatea echipei de networking care lucreaza cu dvs. 4. in absolut nici o situaţie. 3.Lista urmatoare cuprinde o seama de masuri de precautie de urmat când avem de-a face cu materiale electrice: 1. nu atingeţi cablurile sub tensiune! Chiar daca credeţi ca aţi oprit curentul prin toata zona prin care lucraţi! Nu puteţi niciodată sa ştiţi daca acestea sunt “fierbinţi” sau nu. 10.

Nu lăsaţi scule in locuri in care cineva ar putea sa calce peste ele.Se recomanda purtarea ochelarilor de protectie si când lucraţi intr-un spaţiu strimt sau deasupra unui tavan suspendat. Fiţi precaut cu sculele care au cabluri de alimentare lungi. 15. urmaţi precauţiile specifice in lucrul cu astfel de materiale. puteţi fi ranit. echipamente mecanice si orice altceva care v-ar putea cauza ulterior probleme. Precum sculele. In caz pozitiv.11. 12. tavane etc. Astfel ochii dvs. Evitaţi folosirea hainelor excesiv de largi. Aceasta se poate realiza ridicind citeva din placile din care este constituit tavanul fals si privind pe deasupra celorlalte. Daca trebuie sa taiati sau sa folositi un fierăstrău. Pantalonii lungi si hainele cu mineca lunga ajuta la protejarea picioarelor si a mâinilor. protejaţi-va ochii cu ochelari de protecţie . 14. 13. 4. Purtati imbracaminte adecvata. În cazul în care estimaţi veţi avea de lucru in incaperi cu tavan fals. Pastrati ordinea si curatenia in aria de lucru. BIBLIOGRAFIE 29 . inspectaţi zona mai inainte de a incepe lucrul. trasee de ventilaţie. este uşor sa te impiedici de ele. sunt protejaţi daca pica ceva de deasupra sau va miscati in intuneric. Daca se agaţă de ceva. In acest fel puteti identifica cabluri electrice. Consultati inginerul de intretinere al cladirii in care veti lucra pentru a afla daca aveti materiale precum azbest si plumb in pereţi.

ABC-ul COMPUTERELOR(Modulul 1 ECDL) Autor : B. s.Ionescu-Crutan Anul: 2003 ISBN 973-568-732-1 Editura: Niculescu 2.1.Eder Anul :2007 Editura:All Educational ISBN 978-973-684-634-2 3. Editura:Arves Anul: 2001 ISBN: 973-85331-0-4 5.a. Sorin. INITIERE IN CALCULATOARE Autor:M. CALCULATORUL PERSONAL-CONFIGURARE. ANEXE 30 .OPTIMIZARE Autor: N.

31 .

32 .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful