Economia noastră este rezultatul a milioane de decizii pe care le adoptăm în fiecare zi referitoare la producţie, economisire şi, mai ales, investiţii

.

Linistea financiara nu inseamna achizitionarea diverselor lucruri. Inseamna sa inveti sa traiesti cu mai putin decat produci, ca sa poti sa dai bani inapoi si sa mai ramai cu alti bani pe care sa ii investeti. Nu poti castiga pana nu faci asta. – Dave Ramsey

INVESTITII INTERNATIONALE
Investitiile internationale se manifesta sub 2 forme: a) investitii straine directe ( ISD/EDI ) b) investitiile de portofoliu A) INVESTITII STRAINE DIRECTE ( I.S.D. ) Investitiile straine directe pot fi definite ca acele investitii ce reflecta scopul unei entitati ( firma, P.F., institutie ) rezidente intr-o tara de a obtine un interes de durata intr-o firma rezidenta in alta tara. In cazul I.S.D. angajamentul investitorului este de durata si de asemenea, participarea acestuia la conducerea firmei este nemijlocita. In unele tari se considera ca un investitor este investitor direct atunci cand detine cel putin 10% din actiuni sau din puterea de vot. In aceasta categorie intra elemente cum ar fi: • Actiunile sau partile sociale ( in functie de natura firmei ); • Imprumuturile intra-firma; • Profiturile reinvestite. B) INVESTITIILE DE PORTOFOLIU

D. Fluxurile de I.D.Investitiile de portofoliu includ valori mobiliare participative ( actiuni ) si valori mobiliare de natura datoriei ( obligatiuni sau instrumente ale pietei monetare ).D. 15. 1) acest fenomen.D.D. – reprezinta valoarea investitiilor realizate intr-o perioada de timp ( de regula 1 an ) de catre firme din alte tari in tara de referinta ( fluxuri de intrare ) si firme proprii pentru fluxurile de iesire. insumau cca. In anul 2007.S.B.S.S. Stocurile I.D.S. timp de mai multe decenii. – reprezinta valoarea cumulata a investitiilor straine realizate de la momentul inceperii inregistrari pana la momentul curent. de iesire . TRASATURI LA NIVEL MONDIAL ALE I.: I.S. a prezentat cea mai mare crestere fata de alti indicatori economici cum ar fi P.000 miliarde dolari ( 25% din produsul brut mondial ). iar in stocurile de I.S. fluxurile de I.S. de intrare TIPURI DE I. fluxuri I. 1800 miliarde dolari. ( produsul brut ) mondial.D. stocuri I.D. In cazul investitiei de portofoliu investitorii sunt interesati doar de sporirea capitalului fara a se implica in conducerea firmei.S. la nivel mondial. mai precis anul 1975. comertul mondial.S.D. Romania si Ungaria au permis investitii straine inca dinainte de anul 1990. insumau cca.

S. o • Directi investitorul strain 100% parteneri locali .75%.000 mld.000 mld. depasea 400 milioane la nivel mondial. se creaza un numar mare de locuri de munca.2) vanzarile in strainatate ale filialelor societatilor transnationale reprezinta mai mult decat dublul exporturilor mondiale.S. In anul 2007 aceste vanzari in strainatate au reprezentat cam 31. dupa 1990. 90 milioane de angajati. ORIENTAREA PE GRUPE DE TARI La nivel mondial investitiile straine se orienteaza mai ales catre tarile dezvoltate. industria auto. iar numarul total de locuri de munca create datorita I. asigurari. $. iar proportia variaza intre 65% . telecomunicatii.D. 4) prin I.S. FUZIUNILE SI ACHIZITIILE INTERNATIONALE In ultimele 2 decenii fuziunile si achizitiile internationale au ocupat o pondere foarte mare ( 80% ) din fluxurile mondiale de investitii straine. In anul 2007 numarul acesta de locuri de munca create in mod direct era de cca.D. 3) I. achizitiile internationale s-au manifestat mai ales sub forma privatizarilor cu parteneri straini. industria chimica sau cea farmaceutica. Aceste fuziuni si achizitii au loc mai ales in domenii de activitate aflate in faza de maturitate sau declin in domenii cum ar fi: sectorul bancar. In Europa Centrala si de Est. au devenit cea mai importanta sursa de finantare pentru tarile in curs de dezvoltare. $ fata de 14.D.

Ex: Tarile vest – europene si cele japoneze. germania. Urmeaza o perioada imediat post – belica ( 1945 – 1960 ) in care exista o orientare spre piete si apogeul investitiilor straine in cazul SUA. SUA. ORIENTAREA LA NIVEL MONDIAL A INVESTITIILOR STRAINE IN SECOLUL XX O prima perioada este cea interbelica in care in principal se cautau resurse si in care existau cateva tari sursa. Ex: Marea Britanie. Franta. Unul dintre principalii destinatari era SUA.• Indirecti guverne furnizorii clientii Motivatii economice ale realizarii investitiilor straine Se impart in 3 grupe principale: a) accesul la resurse. O a 3-aperioada este cea cuprinsa intre 1960 – 1980 cand avem ca principal fenomen aceasta devansare a exporturilor. b) accesul la piete. . c) accesul la eficienta. Canada si SUA. Principalul criteriu era asigurarea eficientei. O ultima perioada ar fi cea ciprinsa intre anii 1980 – 2000 in care avem ca trasatura orientarea masiva catre sectorul serviciilor tehnologiei. Prik\ncipalele tari de destinatie: Europa Centrala.

SECTIILE DE TRANSNATIONALIZARE Intr-o prima perioada avem de-a face cu strategii punctuale in care se creeaza filiale in strainatate prin replicarea ( copierea ) firmei mama. . – al 2-lea efect este cresterea investitiilor in economia respectiva inclusiv prin stimularea investitiilor interne. – accesul la piete si cresterea exporturilor. In prezent un rol important in decizia investitorilor straini revine existentei resurselor create respectiv a resurselor de creativitate. inteligenta dintr-o tara. proiectarea produselor. – cresterea veniturilor la bugetul statului si la bugetele locale prin impozitele platite de firma cu capital strain. astfel filialele sunt autonome si de mari dimensiuni. A 2-a etapa este cea a strategiilor de integrare simpla ce presupun relatii mai intense intre firma – mama si filiale si in care se orienteaza catre filiale activitatile care indica un consum mai mare de forta de munca. EFECTELE IN TARILE DE DESTINATIE – un efect vizibil este crearea de noi locuri de munca si mentinerea celor existente. – accesul la tehnologii moderne.  modele de management moderne. O ultima forma este cea a strategiilor de integrare complexa ce au in vedere divizarea procesului economic in componente incepand de la cercetare. distributia si chiar reciclarea materialelor si desfasurarea fiecarei activitati oriunde pe glob este mai eficient.

• initierea de masuri pentru mentinerea investitorilor existenti. • sprijinirea utilizarii furnizorilor locali. Masuri de promovare a investitiilor initiale ale tarilor sursa – HCM ( Home country measures ) Tarile sursa pot sprijini firmele proprii in realizarea de investitii in alte state atunci cand acest lucru este in interesul national ► ► ► ► furnizarea de informatii si asistenta tehnica asistenta financiara stimulente fiscale acordarea de garantii pentru investitiile efectuate . Masuri ale guvernului • o prima masura este imbunatatirea modelului de afaceri. – sprijinirea privatizarii si restructurarii. • eliminarea si asigurarea srabilitatii si predictibilitatii. • imbunatatirea participarii centrelor de cercetare si centrelor universitare la activitatea de productie. Valorificarea acestor efecte favorabile determinate de investitia straina presupune initiarea unor masuri de catre guvernele tarilor de destinatie. • cresterea nivelului general de calificare al fortei de munca.– cresterea nivelului de pregatire a fortei de munca.

– in cazul privatizarilor importante. camere de comert. Ungaria ). Efecte negative – situatia in care investitorul cumpara o firma pentru a o inchide si a valorifica activele. Surse de informare in luarea deciziei de a investi – investitii oficiale. – agentii de rating – institutii specializate.► ► masuri bazate pe accesul. – situatia in care investitorul cumpara o firma pentru a o elimina din dorinta de a elimina un concurent. transporturi ). TIPURI DE POLITICI DE ATRAGERE A INVESTITIILOR STRAINE . China. – achizitionarea de utilitati publice si exploatarea acestora in conditii de monopol. – in situatia in care guvernele se implica in investitii majore ( energie nucleara. infrastuctura. pe piata tarii sursa masuri legate pe transferul de tehnologie IMPLICATII POLITICE SI EFECTE NEGATIVE Implicatii politice – apar in situatia in care tara de destinatie defineste ca obiectiv politic atragerea de investitii straine ( Irlanda. – firme de consultanta.

dar impoziteaza mai putin dupa aceea pe cata vreme cele financiare ofera ceva la inceput si impoziteaza normal dupa aceea. scutiri sau amanari de taxe si impozite.a) Politici minimala – constau in simpla permisiune acordata investitorului strain de a investi. Financiare – acordarea de sume pentru locuri de munca create. . Stimulentele fiscale sunt acordate de obicei de tari in dezvoltare. Pentru atragerea de investitori straini. Stimulentele fiscale nu ofera nimic la inceput. dezvoltarea infrastucturii. b) Politici de promovare – pun accentul pe activitati de marketing ( informare ). Aplicarea acestor politici este realizata prin intermediul unor institutii numite agentii de promovare a investitiilor straine ce pot avea o sfera de actiune mai restransa ( furnizarea de informatii si consultanta ). STIMULENTE ACORDATE INVESTITORILOR STRAINI Se impart in 2 categorii: fiscale si financiare Fiscale – au in vedere reduceri. un rol important revine acordarii tratamentului national ( aplicarea aceleiasi legislatii si acelorasi proceduri ca si investitorilor locali ). credite cu dobanda redusa. calificarea personalului. iar cele financiare sunt acordate de cele dezvoltate. c) Politici de mentinere. d) Politici mixte. sau mai extinsa atunci cand pot sa initieze si sa finanteze actiuni economice.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful