Bashkimi ia vlen Çdo fëmijë është nder Çdo nder është një thesar Vetëm gëzim dhe lumturi

Për këta fëmijë.

Të lumtur të jetojnë, Të drejtat t ua plotësojmë Të mos rrimë të ndarë Fëmijëve të mos u bëjmë zarar

Bashkimi ia vlen Fjali që nuk gënjen Për çdo fëmijë Të ekzistojë lumturi.

Liria dhe e drejta Pa para janë Një jetë e lumtur Gëzim për fëmijët tanë. Njomza Podvorica IX/5

Dua të jem E patrembur si shqiponja Trimëreshë si luanesha Por .para se gjithash dhe mbi te gjitha Jam njeri dhe fëmijë.Liqeneve.Deteve dhe Qqeaneve.Dua Dua si zog të fluturoj Botën përreth ta shikoj Kaltersinë e qiellit ta vështroj Dua si bleta punëtore të jem Nektarin e lulëve ta mbledh Aromën e tyre të ndjejë Dua si peshku të notoj Lumenjve. Arta Berisha VIII/2 . Dua si gazela shpejt të vrapoj Livadheve të bleruara e fushave të gjera.

Edona Bici VIII/4 . Mendoj. Si mund të jetoni Pa liri e pa Lumturi ? Si mund të jetoni Pa respekte Dashuri.si mund Të jetoni aty ku Ka vetëm errësi ? Në këtë botën time Një dëshirë e kam Që kjo jeta juaj Te lulëzoj anembanë. Për juve.Të drejtat e fëmijëve Nga jashtë Po shikoj.

Ju të rriturit.të cilët gjithmonë duhet të provojnë të gjejnë vlerat e fshehura brenda në fëmijë në mënyrë që ti sigurojnë atyre një të ardhme plotë dashuri e gëzim.do të shohin se nesër Kosova shteti ynë do të zhvillohet dhe do të mbushet plot me lule.paqja është veta rruga.diskriminime e dyshime.të drejtë për edukim cilsor.Kanë të drejtë për një fillim të shëndetshëm .Kur fëmijët gëzojnë këto të drejta.shteti I Kosoves.kanë të drejtë të rriten në një familje dhe shoqëri të shëndoshë.në këtë mes rol ku ne jetojmë .ju jeni ata që keni për obligim që sot të mundësoni që fëmijët të gëzojnë këto të drejta gjithmonë. Për ne .janë disa fjalë që pothuaj janë pluhurosur e nuk shihen askund.Fëmijët kanë të drejta të pamohueshme.Një e ardhme e ndritshme.një e nesërme më e mirë.Nuk ekziston rruga drejt paqes.Fëmijët kanë të drejtë Ju na quani e ardhmja.pa dallime.Për ju.të drejtë të informohen dhe këto të drejta duhet të zbatohen ngado në botë.Ne jemi një brez plotë ambicie e gjallëri me ëndrra plot që duam ti realizojmë. Erëza Gashi VII/1 .Prandaj mendoj frytshëm se rinia janë ardhmëria e gjithë globit I cili synon të ndërtojë jetë më të mirë me hapa të sigurt dhe angazhimi I fëmijëve gjithmonë duhet të bazohet jo në lojë të tepërt apo në veprimtari të ndryshme pse të imponuara.e ardhmja jemi por jemi edhe e tashmja.Për Kosovën tonë.

që natën ndriqon Si qielli që yjet grumbullon Ashtu jemi edhe ne ! Plot gëzim e hare ! Rinesa Alshiqi VII/1 .Fëmijët Të vegjël jemi Por të drejtat tona I kemi Jemi drita e ardhmërisë! Jemi shpresa e lumturisë! Jemi gëzimi I këtij qyteti! Jemi toka e këtij shteti! Jemi deti I këtij kontinenti! Jemi retë e këtij planeti! Si dielli me rreze të arta Si lulet me petale të bardha Si hëna.

Për ju Në çdo sekond Të jetës sime Për ju mendojë Ju jetoni në kokën time Tërë këtë jetë të bukur Me ju do ta kalojë Çdo minutë të kohës Ju do ju kushtoj Çdo gjë në këtë botë Me ju do e ndaj Dhe sa shumë vllezër jemi Nga një yll në ball e kemi 5shtë ky yll që shëndrit Në jetrat tona jep dritë . Besfort Syla VII/5 .

.Ah.respekt dhe në veçanti kërkon dashuri.Ata të cilët nuk kanë ndjenja.I gëzojnë me shumë se që duhet.sa shumë pyetje kam për të bërë e që nuk mund t I them me fjalë. Të drejtat e fëmijëve .A ka gjë më mizore që fëmiut t I mohohen të drejtat.që të fitojë kafshatën e gojës.Ne në jetën tonë të përditshme hasim në shumë raste të tilla.Shembull konkret do t a marr vendin tonë Kosovën.pse të mos jetoj në liri.po e përfundoj duke shpresuar se një ditë edhe ata do të ngrihen nga aty që janë rrëzuar.por në të shumtën e rasteve fëmijët po keqpërdoren nga personat e këqinjë.Fëmija është qenia më e rëndësishme njerëzore andaj ajo kërkon kujdes.Me kaq.si mund të marrin një fëmijë dhe të bëjnë çfarë të duan me ta.Me të dëgjuar këtë fjalë fëmijët krenohen.Në këtë vend ku ka shumë fëmijë që nuk I gëzojnë të drejtat.Por kjo e drejtë e tyre nuk mund të zgjasë tërë jetën.dhe ua besojmë këtë.Dikush me të vërtetë ka nevojë për para.Po I kthehem temës .Në ato raste ku fëmija ka dalë në rrugë dhe kërkon para.pse të mos arsimohet.Në momentin kur ai hap sytë për herë të parë është I lirë.Të drejtat e fëmijëve Çdo fëmijë kur lind I ka të drejtat e tij.dhe të krijojnë një jetë të lumtur.Kurse shumica e gjysmës tjeter .Gjysma e popullsisë në botë të cilën e përfshijnë fëmijët nuk I kanë të drejtat e tyre. Edona Bici VIII/4 .Që të mos kënaqet edhe ai si ne.koka ime e mjerë .Kur I shoh këta fëmijë pyes vetën: Pse janë këta këtu?Përse nuk janë në shkollë ?.Ka shumë pyetje që më sillen në kokë.por disa nuk e dinë se a ekzistojnë.Përgjigjen e këtyre pyetjeve nuk mund ta gjej.

Fëmija duhet të përgatitet plotësisht për të jetuar një jetë individuale në shoqëri në frymën e paqës.të dashur dhe të të kuptuarit.Fëmijët janë të detyruar të punojnë në fabrika.shërbimet shëndetsore.lirisë.duhet të rritet në një mjedis familjar.po shfrytëzimi I fëmijëve nuk është I kufizuar në sferën publike.ata duhet të jenë në gjendje të ndikojnë në vendimet që kanë të bëjnë me ata. Fëmijët kanë nevojë për arsim. Fëmijët nuk munden gjithmonë të tregojnë çfarë do të bëjnë dhe çfarëdo të mendojnë.të gjitha këto gjëra janë të nevojshme në menyrë që të përjetojnë fëmijërinë e plotë.tolerancës. Fëmijët janë shumë shpesh pranuesit e dhunës në shtepitë e tyre. Ata mund të shiten si skllevër apo të hartuar edhe për të luftuar në luftra.neglizhencës dhe varfërisë ekstreme.Të drejtat e fëmijëve Fëmija për zhvillimin e plotë dhe të harmonishëm të personalitetit të tij ose të saj.miliona të rinj në mbarë botën janë shfytëzuar në mënyra të ndryshme.dhunës. e shfrytëzimit .Megjithatë .Çdo fëmijë ka të drejtë për fëmijërinë e tij një ekzistencë të pa shpresë .në një atmosferë të lumtur.barazisë dhe solidaritetit.dashuri dhe inkujarim.sistemet e qëndrueshme mbështetje si dhe shpresë.dhe të zhvillohet përfundimisht në të rriturit e shëndetshëm dhe të aftë.dinjitetit. Shkelja e të drejtave të fëmijëve është e përhapur në shumicën e vendeve të botës. Artizanë Redenica VIII/2 .në rrugë.

y Fëmijët kanë të drejtën e kujdesit shëndetsorë y Fëmijët kanë të drejtën e një standarti të përshtatshëm të jetës. Rinesa Alshiqi VII/1 . y Fëmijët kanë të drejtën e lojës.Të drejtat e femijeve Fëmijët janë e tashmja dhe e ardhmja e çdo kombi.prandaj çdo popull përpiqet të bëjë gjithçka për ta. Secili fëmijë është I barabartë pavarësisht ndryshimeve ! y Fëmijët kanë të drejtën e ushqimit të mjaftueshëm dhe yjit te pastër. y Fëmijët kanë të drejtën të jeton me familjen e tyre ose me ata që kujdesen për ta. y Fëmijët kanë të drejtën e një kujdesi të veçantë dhe të trajnimit. y Fëmijët kanë të drejtën e shkollimit falas y Fëmijët kanë të drejtën të flasin gjuhën e tyre dhe të praktikojnë fenë e tyre.

Gjatë orës së Edukatës Qytetare ata mësuan për të drejtat e fëmijëve.edhe vajza që qëndronte në fund të bankës duhej ta kishte atë të drejtë.Guximi i saj i mahniti të gjithë pastaj ajo me ndihmën e të tjerëve formoi një shoqatë për të drejtat e fëmijëve.racës apo gjinisë së tij duke ngritu zërin drejtuar nga vajzat e pasjellshme.mësonte por askush nuk e dëgjonte.Gjë që nuk e dëshiron askush.Ndihej shumë e vetmuar por edhe shumë e veçantë.Në një qytet të vogël por të bukur ishte një shkollë mjaftë e madhe dhe e shquar.Të drejtat e saj Si çdo fëmijë që ka të drejtë gjininv.Ky ishte qëllimi i Anës.ku dhe jemi falënderues.Por një ditë me guximin e saj ajo bëri një shpallje ku shkruajti për të drejtat e saj dhe të atyre që ishin njëlloj si Ana.E detyronin të bënte sjellje të pahijshme.Njëlloj ishte edhe Ana. Semra Dermaku VII/1 .Epo ja që nuk e kishte atë të drejtë.racë dhe fe.Ato vetëm qeshnin me të dhe e përbuznin.Një vajzë që quhej Ana e cila qëndronte gjithmonë në bankë të fundit që të mos dukej sepse ishin tri vjaza të pasjellshme të cilat e injoronin shumë Anën.Ato pastaj e injoronin edhe më shumë .kishte shkruar edhe për padrejtësitë qe i bënin.Ajo i bëri njerëzit që te kuptojnë rëndësinë e të drejtave të fëmijëve.që vazhdon të përparojë sa më shumë.por megjithatë ato ishin mjaft të zgjuara.por tanimë ata ndiheshin shumë mirë dhe të respektuar.Ana ishte rritur dhe vajzat e pasjellshme kishin ndryshuar vetitë për të mirë.por ajo ishte e veçantë nga të tjerët.Shoqata dhe deklarata që kishe bërë fëmijët ishte bartur brez pas brezi dhe tani ne i gezojmë ato të drejta.Vitet kalonin të gjithë njerëzit shkruanin për të drejtat e tyre dhe thonin se : Çdo njeri duhet respektuar një individ tjetër edhe nëse dallon në komb.racën dhe fenë.Mundohej.madje i kishin kërkuar falje Anës dhe ishin bërë mike të mira.Një klasë dallohej për zhurmë por edhe për zgjuarsi të madhe.Vajzat e famshme dhe të pasjellshme e injorinoni dhe I shtynin dhe të tjerët të mendojnë ashtu.Kishte racë ndryshe nga të tjerët.racë të zezë.Kishte edhe shumë të tjerë që ishin të racës së zezë.tek mësonin Ana ngriti dorën dhe tha : fëmijët dhe të rriturit duhet të respektojnë njerëzit pavarësisht fesë.

Të gjithë fëmijët Në këtë botë ka miliona fëmijë Dhe disa prej tyre s kanë liri Dhe me gjithë zemër shpresoj të jetë Që jeta e tyre drejtësi të ketë Pa detyra e mundime Pa vuajtje e padrejtësi Që e ardhmja të shpresojmë Do ta ketë këtë barazi O peshore e jetës Liroj këta fëmijë Tregoi se çfarë do të thotë Jeta në liri. Furtuna Aliu VI/3 .

Do ta quaja .e që padyshim janë thelbi i një shoqërie të mirëfilltë.Çdo fëmijë duhet të jetë i lirë.i lirë për t u shprehur dhe për t a treguar atë që e mendon.Çdo gjë që e kemi duhet t ia dimë vlerën .nuk duhet ta prishim atë.Vizioni i fëmijëve është shumë i gjerë.Një drejtim i munguar Çdo gjë në jetë ka vlerën e vet dhe çdo fëmijë ka vlerë të veçantë në jetën e çdo prindi.për fëmijët të cilët konsiderohen si e ardhmja e çdo vendi.drejtim të munguar aktivitetin që bën vendi ynë për ne.Çdo bashkim ka arsye dhe të gjithë fëmijët duhet të jenë të bashkuar..para se ta humbim!Fëmijëve duhet respektuar të drejtat e tyre.qoftë e gabuar apo qoftë e drejtë.ne duhet ta pasurojmë atë vizion me realitetin e një jete të lumtur dhe jo ënderr! Njomza Podvorica IX/5 .qoftë me një fjalë të vetme të cilën nuk e meritojnë.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful